2023-05-25 1575 瀏覽
環境開揚、闊落、光猛地點好隱世清幽靚料、新鮮、好食食材特別無欺場個炸魚真係好小地方有得食有驚喜同時個生蠔係有蠔味清甜少有日本蠔咁好食刺身都係新鮮魚味濃招呼亦都好好可以再幫襯
環境開揚、闊落、光猛
地點好隱世清幽
刺身都係新鮮魚味濃
招呼亦都好好
可以再幫襯
2023-04-21 1088 瀏覽
食材非常普通,偏鹹又超酸,只有第一道菜覺得有設計過點擺位,牛肉同白子稍為似樣一點,環境普通。可能少人食,所以食材都唔會新鮮或多款式。對呢一餐感到非常失望。感覺好似食緊廉價日本餐廳一樣。不會再幫襯埋單$3000。

埋單$3000。
👍推薦:這家日本菜海景餐廳,餐點美味且每個位置都可以欣賞到美麗的海景。尤其是夜晚,燈光映照在水面上,簡直是浪漫至極。推薦他們的刺身和壽司🍣,新鮮美味。還有燒銀鱈魚,肉質鮮嫩多汁。(Set B & C) 🌅位置:這家餐廳位於西貢,距離市區有些遠,但是來到這裡,你會發現絕對是值得的。如果時間允許,可以在日落時分到來,享受美麗的景色。👫適合約會:這家餐廳非常浪漫,適合情侶一起來品嚐美食,度過一個浪漫的夜晚。——🏠店名: 食の劇場 @watheaterrestaurant 📍地址:西貢白沙灣碼頭酒店地下

👍推薦:這家日本菜海景餐廳,餐點美味且每個位置都可以欣賞到美麗的海景。尤其是夜晚,燈光映照在水面上,簡直是浪漫至極。推薦他們的刺身壽司🍣,新鮮美味。還有燒銀鱈魚,肉質鮮嫩多汁。(Set B & C)

——
📍地址:西貢白沙灣碼頭酒店地下

用餐優惠
試食活動
老公前幾天生日🎂給他訂了在西貢白沙灣 The Pier Hotel 🛥️ 🌅隱世海景 Omakasa — 【食の劇場】🍣慶祝🎉这家海景omakase 是米其林二星,非常適合情侶💑紀念日或者慶祝生日🎂是一家度假风omakase,環境非常不錯👍餐廳正門對著的是 180 度的蔚藍海景,讓你遠離塵囂,心曠神怡。餐廳主打 Omakase 以及多款精緻地道日本菜式,食材均空運自日本豐洲魚市場🐟新鮮又當造,再經過廚師巧手製作、精心烹調出款款令人驚嘆的精緻佳餚🦪品嚐白神山地神水和新鮮當季的顶级食材,絕對讓你盡興而歸!这家餐厅邀请到日本知名度頗高的长屋英章担任餐厅主厨,不仅拥有丰富的日餐、法餐料理经验,还曾在多家米其林星级餐厅、亚洲50最佳餐厅担任过总厨👍我們當晚品嚐了俩個不同的晚市套餐❤️setB-廚師發板1680hkd/位前菜3點旬之刺身5點炸物精選時令壽司🍣7貫湯甜品🍮❤️set D -星1380/位!前菜3點旬之刺身3點燒物A5和牛壽喜鍋🐂白飯湯甜品🍮因為當晚是🎉老公生日🎂所以餐廳準備甜品的時候特別貼心幫我寫上生日🎂祝福給驚喜給我老公,這家餐廳不僅食材新鮮,服務也特別熱情👍加上門口就是海景,真的近期最

我們當晚品嚐了俩個不同的晚市套餐
❤️setB-廚師發板1680hkd/位
旬之刺身5點
精選時令壽司🍣7貫

甜品🍮
❤️set D -星1380/位!
旬之刺身3點
A5和牛壽喜鍋🐂
白飯

甜品🍮
因為當晚是🎉老公生日🎂所以餐廳準備甜品的時候特別貼心幫我寫上生日🎂祝福給驚喜給我老公,這家餐廳不僅食材新鮮,服務也特別熱情👍加上門口就是海景,真的近期最推薦的一家海景Omakase 了👍
2023-03-24 467 瀏覽
餐廳極隱世,有點臥虎藏龍的感覺,環境非常的惬意!🌟SetA-黄金之奥羲里面包含前菜3点;旬之刺身4点;炸物;锅物;食事;汤;特別之處,呢度的料理同饮用水,全部都是用佐世界文化遗产的白神山地之水,好犀利呀!食材優質,環境舒適,是我喜歡的日料餐廳之一,非常適合小情侶,小姐妹打卡,餐厅位置靠近白沙湾码头,吃飯之前还可以在码头散散步!
餐廳極隱世,有點臥虎藏龍的感覺,環境非常的惬意!

2023-03-05 359 瀏覽
特登入嚟白沙灣WA Theatrer食Omakase,佢哋嘅食材全部都係喺日本豐洲市場空運返嚟香港,新鮮又當造,我覺得食Omakase最enjoy係感受廚師用心烹調嗰份心意,你絕對係會feel到佢哋嘅細節位!今次食咗兩個set分別係「黃金之奧義」同埋「雲」,全晚都係飲白神山地之水,我即刻Google係咩來頭,原來白神山地係幾乎未經過人工修繕嘅,飲落去清澈甘甜,係礦物質低嘅軟水💧佢哋啲刺身全部都好新鮮,最難忘嘅係佢哋有藍鰭大拖羅刺身,食落去充滿着魚油又有淡淡嘅煙燻味,仲要超級厚切,好滿足🥰鍾意食牛肉嘅一定會鍾意呢個金箔和牛卷,係嚟自熊本縣嘅A4和牛,油脂雪花好均勻,廚師燒完之後會用成塊金箔包住佢,超級奢華!呢度嘅位置少少偏僻,可以揸車入嚟,食嘢會有兩個鐘頭泊車!呢度幾啱嚟慶祝生日或者節日嫁,佢都有好多包廂房,私隱度都幾夠!

2023-02-14 423 瀏覽
提前同男朋友黎左呢間位於西貢白沙灣酒店既日本餐廳慶祝情人節,呢到主打既係Omakase!!!如果天氣好既話個境好靚好有feel架~今次食既分別係Set B [廚師發板] 同埋 Set C - $1680/$1380慢煮鮟鱇魚肝丨八爪魚伴南瓜丨醬燒磯粒貝丨鮨煮蝦伴玉子鮟鱇魚肝口感鮮嫩好滑好易入口,八爪魚鮮味好濃,磯粒貝好有咬口又多汁,鮨煮蝦好甜刺身3點]SetB - 沙甸魚配蕪菁絲丨雪魚白子丨赤牡丹蝦配魚子海膽&拖羅丨小長井牡蠣蕪菁絲既口感好似蘿白絲,配埋沙甸魚到味道岩岩好,而白子賣相好似腦袋,但係其實係咩....大家可以自己去查下~我就唔講甘多,但係食落去一咬就爆漿,甜甜地。再黎就係拖羅,個人比較中意食近頸位淺色小小多油脂果件,完全唔會食落一口油,仲好香SetC - 北寄貝丨深海池魚丨拖羅SetB - - 海鰻丨唐辛子丨茄子丨蕃薯海鰻鮮甜多汁,茄子同蕃薯加小小鹽味道岩岩好,唐辛子炸到好脆好香SetC - - 西京銀鱈魚配海膽粉銀鱈魚用左麵豉去醃製,食落唔會好咸,仲好香SetB - 壽司7貫] 左口魚丨帆立貝丨北寄貝丨針魚丨藍蝦丨熟成中拖羅丨海膽每一件壽司都係師傅新鮮即切即製,基本
提前同男朋友黎左呢間位於西貢白沙灣酒店既日本餐廳慶祝情人節,呢到主打既係Omakase!!!如果天氣好既話個境好靚好有feel架~今次食既分別係Set B [廚師發板] 同埋 Set C [星] - $1680/$1380

[前菜]

SetB - [炸物] - 海鰻丨唐辛子丨茄子丨蕃薯
[炸物]

SetC - [燒物] - 西京銀鱈魚配海膽粉
[燒物] - 西京銀鱈魚配海膽粉

銀鱈魚用左麵豉去醃製,食落唔會好咸,仲好香
SetB - [精選時令壽司7貫]
左口魚丨帆立貝丨北寄貝丨針魚丨藍蝦丨熟成中拖羅丨海膽
[精選時令壽司7貫]

每一件壽司都係師傅新鮮即切即製,基本上每件壽司都會加左wasabi,辣得黎又唔會嗆喉。左口魚簡單配左洋蔥汁已經好好味,其實壽司都鮮味,最令我印象深刻既係師傅落海膽果陣絕對唔會手軟!!一啖擺曬落口果隻鮮甜既海水味湧出黎,一試難忘~

SetC - [A5和牛壽喜燒]
[A5和牛壽喜燒]

我就食壽司佢就食A5和牛,牛肉既油脂分佈好平均,輕輕用熱湯浸一浸已經可以食,加埋日本生雞蛋伴飯就最完美

[湯品]
[湯品]

黎到尾聲梗係要飲番碗湯暖一暖胃,呢個用左老翁魚,肉質好較實,配埋蛋絲同豆腐,湯仲落左小小檸檬汁,但係又唔會太酸,係小青新既湯品

[甜品] - 北海道富良野赤肉蜜瓜丨佐賀縣士多啤梨丨金印提子丨自家製Tiramisu
[甜品]

要跟番個次序食先唔會影響個甜品架,自家製Tiramisu好香芝士味,食埋甜品就真係大滿足!

[日本白神山地之水]
[日本白神山地之水]

成個Omakase都係配梗呢款水,所有湯品都係用佢黎煮架,口感順滑甘甜,每一道菜之前都可以清一清喉嚨為下一道做好準備
情人節
2023-01-30 465 瀏覽
西貢隱世omakase 食之劇場,帶比我無限驚喜今次我品嘗嘅係食之劇場頂級omakase叫做《黃金の奧義》,而呢個黃金の奧義嘅精髓係料理長用金箔完全覆蓋係鹿兒島A4和牛上面,用上A4和牛因為黃牛體脂比A5少,食落口可以慢慢品嘗用味嘅香濃!除此之外,另一個黃金重點係料理長將金箔當成雪花散落係刺身上,令成件事非常奢華!話說回來,我好欣賞料理長製作嘅旬之刺身,除咗用黑松露勾出蝦嘅鮮味同埋,再加上海膽嘅新鮮已經係一絕!喺下面被煙燻過嘅藍旗拖羅,入口即溶之餘仲有種好似被火炙嘅感覺,但肉質上係完好!當然要讚下炸物,料理長用秋刀魚包住紫蘇葉做天婦羅,食落齒頰留香!依啲隱世餐廳大家唔去就走寶!
西貢隱世omakase 食之劇場,帶比我無限驚喜

依啲隱世餐廳大家唔去就走寶!
  • 白神山地之水
  • 黃金之奧義
西貢隱世Omakase🥢食之劇場🥢餐廳位於白沙灣碼頭酒店🛳️坐擁無敵大海景🌊環境寧靜適合當日坐吧檯🤓一邊食一邊望住師傅用心製作每道食物呢到嘅飲用水由日本白神山地出產礦泉水🫗非常純正清甜點左Set A✨黃金之奧義✨⭐️前菜非常豐富,有鮟鱇魚肝、湯葉、日本響螺、滋煮海老、玉子、南瓜😃⭐️旬之刺身,金目鯛輕輕燒灸魚皮,入口甘香;白子非常之滑嫩;赤身軟嫩可口,大拖羅油脂豐富,入口即溶😌⭐️重頭戲黎啦!點解叫黃金之奧義🤔?呢道料理有海老、帆立十貝、海膽、煙燻大拖羅等等…師傅呈上後,係面前灑上金光閃閃嘅金箔,令呢道菜更矜貴🤩⭐️炸物以天婦羅煮法呈上,有南瓜、番薯、青椒等等…配少少蝦鹽令味道天突出😚⭐️燒物又一重頭戲,名叫「點石成金」,用一整塊金箔包裹住A4熊本西冷配Wasabi黑醋汁,入口油脂滿溢,黑醋汁中和膩感😊⭐️鍋物係長腳蟹鍋,長腳蟹超鮮甜爽滑,所以湯頭超鮮甜😙⭐️食事係虎飯,魚邊嘅魚油,三文魚籽咸香,鮑魚爽脆,再用北海道7星米製成,師傅親自拌勻送呈上,香到不得了,每啖都鮮味盡出,好味道!😍⭐️湯同左高湯+魚湯熬製,配檸檬、杞子,加上網燒帶子、豆腐,配搭新鮮出眾😆⭐️最後到甜品,以京都豆乳布甸、蜜瓜、柿,非常完
西貢隱世Omakase🥢食之劇場🥢
餐廳位於白沙灣碼頭酒店🛳️
坐擁無敵大海景🌊環境寧靜
適合
當日坐吧檯🤓一邊食一邊望住師傅用心製作每道食物

呢到嘅飲用水由日本白神山地出產礦泉水🫗非常純正清甜

點左Set A✨黃金之奧義✨

⭐️鍋物係長腳蟹鍋,長腳蟹超鮮甜爽滑,所以湯頭超鮮甜😙

⭐️最後到甜品,以京都豆乳布甸、蜜瓜、柿,非常完美美味嘅一餐!😋
2023-01-26 269 瀏覽
這裏景觀真是非常開揚,望住窗外白沙灣碼頭,一邊欣賞無敵海景,一邊享受美食佳餚,相當清幽典雅,好有渡假感覺,令人心情非常愉快,今次試左兩個晚市是Omakase套餐, 食材優質,廚師細心,打滿分。Set A $1,880/每位前菜3點旬之刺身4點燒物鍋物食事湯甜品Set C $1,380/每位前菜3點旬之刺身3點燒物A5和牛壽喜鍋白飯湯甜品⭐刺身肉質色澤亮麗,鮮嫩帶爽,加點芥末豉油已好好味。⭐A5和牛壽喜鍋,和牛很高質,油花充足,入口即溶,大滿足。⭐鱈場蟹肉非常豐滿肥美、鮮甜細膩果真是蟹中之王。⭐鮑魚配魚籽釜飯,肉質軟嫩清甜、魚籽晶瑩通透爽脆無比。

Set A $1,880/每位
旬之刺身4點

Set C $1,380/每位
旬之刺身3點
A5和牛壽喜鍋
白飯

甜品

刺身肉質色澤亮麗,鮮嫩帶爽,加點芥末豉油已好好味。
⭐A5和牛壽喜鍋,和牛很高質,油花充足,入口即溶,大滿足。
⭐鱈場蟹肉非常豐滿肥美、鮮甜細膩果真是蟹中之王。
⭐鮑魚配魚籽釜飯,肉質軟嫩清甜、魚籽晶瑩通透爽脆無比。

2023-01-26 320 瀏覽
💛🤍🧡白沙灣海景伴Omakase🥢白沙灣有間隱世酒店,唔知你哋聽過未?酒店地下有一間日料餐廳,景靚高質💕屋企人提早半個月預約,約咗夜晚6點鐘🤭順便可以睇埋日落,嘆埋嗰晚霞🌄Omakase Menu有4個set,我哋決定嗌個價格最高同埋價格最低嘅Omakase Set🤣落單嘅時候都有同店員講返會share食,店員都好歡迎🥰❣️set A-黃金之奥義❣️ $1880/位前菜旬之刺身炸物燒物鍋物食事湯甜品❣️set D-雲❣️ $980/位前菜旬之刺身燒物煮物湯甜品💧白神山地之水💧 $58來自世界自然遺產,係雨水經過大自然嘅過濾,令天然水產生🌧️未曾暴露喺空氣中,亦都未加熱。屬於超軟水,所以入口柔軟,仲可以帶出食物原有鮮味😝💚前菜💚 2個餐都一樣🦐賴尿蝦-配上酸汁仲有白蘿蔔青瓜,清新開胃🐚磯粒貝-鮮甜可口🐟慢煮鮟鱇魚肝-海底餓肝之稱,口感軟滑好味🥚鮨煮蝦伴玉子-蝦肉鮮美搭配胡麻醬汁山椒葉,別有風味;江户前玉子帶甜,旁邊用松枝穿住杮乾、黑豆,賣相精緻🤍刺身🤍A餐🦪大船渡灣令和之怪物生蠔-新鮮生蠔配蕃茄蒜香汁,酸甜惹味🔮黃金之奧義-沖繩帶子、北海道牡丹、海膽、煙燻拖羅-賣相精緻,最鍾意煙燻拖羅,香味誘人D
💛🤍🧡
白沙灣海景伴Omakase🥢

黃金之奥義
❣️set A-黃金之奥義❣️ $1880/位

❣️set D-雲❣️ $980/位

💧白神山地之水💧 $58
白神山地之水
💚前菜💚 2個餐都一樣
🦐賴尿蝦-配上酸汁仲有白蘿蔔青瓜,清新開胃
🐚磯粒貝-鮮甜可口
🐟慢煮鮟鱇魚肝-海底餓肝之稱,口感軟滑好味
🤍刺身🤍
A餐
🦪大船渡灣令和之怪物生蠔-新鮮生蠔配蕃茄蒜香汁,酸甜惹味
D餐
🐟刺身-獅魚刺身、赤身、拖羅-獅魚刺身-魚油甘香
💛炸物💛
A餐
🍤炸物-蜆肉忌廉餅、薩摩番薯、青椒仔,擠上青檸汁或沾上竹炭鹽一樣可口
🤎燒物🤎
A餐
🥩熊本縣A5和牛-金箔裏面係肥美嘅A5和牛,口感滑嫩肉汁油香滿滿,沾少少芥末黑醋汁酸甜解膩

D餐
🐟高湯獅魚-底部係大根,中間係先燒後高湯煮嘅獅魚,菜嘅部份係高湯煮春菊,味道甜美,獅魚肉感實在
💜鍋物💜
A餐
🦀松葉蟹鍋-以白神山地之水煮,松葉蟹鮮甜,肉質飽滿滑嫩
🤍煮物🤍
D餐
🐚北寄貝鍋-以白神山地之水煮,北寄貝甜美,肉質爽口彈牙
💙食事💙
A餐
🥣鮑魚釜飯-有主角鮑魚、左口魚邊、三文魚子,用料豐富,每啖都有海鮮嘅精華;飯嘅部份以高湯煮,粒粒飽滿好滿足
鮑魚釜飯
🧡湯🧡 2個餐都一樣
🍲眼仁奈魚湯-又稱日本目仁奈魚,魚味極濃,配料有蛋絲、豆腐,青檸汁可以refresh魚油膩感
❤️甜品❤️ 2個餐都一樣
🍈水果-有熊本縣赤蜜瓜、白車厘子,蜜瓜清甜爆汁
🍮豆乳布甸-豆味濃郁,仲有焦糖香甜
甜品
白沙灣嘅景色優美,夜景都好靚🌌靚景伴美食,仲有師傅喺客人面前新鮮炮製美食,真係一大享受💕餐廳環境好日系,由市區搭車嚟,有種去咗個小旅行嘅感覺🧳另外都好欣賞依度嘅服務態度,歷時3個鐘嘅Omakase,店員都好貼心好有耐性,收碟refill水都好有效率😆臨走前仲好客氣同我哋講再見!BTW記得save post,方便向店員查詢有關套餐啦❣️
📍食之劇場餐廳
📍西貢白沙灣碼頭酒店地下
2023-01-18
黃金之奥義
白神山地之水
鮑魚釜飯
甜品
雖然下個月就飛去日本旅行✈️但想吃日本菜的心是不會變的😚趁老公放假跟他去了西貢白沙灣食好西位於The Pier Hotel邊吃Omakase邊欣賞海景好chill😍超有度假感覺呢🌊餐廳提供4款精選和食晚市套餐🍱客人可以揀選不同的套餐嘗試更多不同菜式這點非常讚👍🏻餐廳特别選用世界自然還產✨白神山地之水💧入口柔軟,能帶出食物原有的鮮味除了供客人飲用之外全部菜式均以白神山地之水烹調👨🏻‍🍳加上食材時令新鮮🥰我們都吃得好滋味😋😋😋今次點了Set A及Set DSet A 黄金之奧義 $1,880/每位🥢前菜3點🥢旬之刺身4點🥢炸物🥢燒物🥢鍋物🥢食事🥢湯🥢甜品Set D 雲 $980/每位🥢前菜3點🥢旬之刺身 2點🥢燒物🥢煮物🥢湯🥢甜品前菜❤️瀨尿蝦酢物、北海道油煮八爪魚、磯粒貝、海老配胡麻豆腐賣相精緻又美味,非常開胃🤤旬之刺身❤️深海池魚、青魚、赤身、拖羅、岩手縣米崎真蠔、禾稈草煙燻拖羅、海膽、赤牡丹蝦、甘鯛刺身非常新鮮,鮮味無窮🤤炸物❤️立鱗燒金鯛配海膽粉、蜆肉忌廉波配加茂茄子外層香脆可口,内𥚃肉質嫩滑😋燒物❤️點石成金 熊本縣A4西冷配芥末黑醋汁牛味濃,入口即溶🤤鍋物❤️北寄貝配京都野菜、松葉蟹腳配京
雖然下個月就飛去日本旅行✈️

餐廳提供4款精選和食晚市套餐🍱
客人可以揀選不同的套餐
嘗試更多不同菜式這點非常讚👍🏻
餐廳特别選用世界自然還產✨白神山地之水💧
入口柔軟,能帶出食物原有的鮮味
除了供客人飲用之外

🥢煮物
🥢湯
🥢甜品

前菜
❤️瀨尿蝦酢物、北海道油煮八爪魚、磯粒貝、海老配胡麻豆腐
賣相精緻又美味,非常開胃🤤

旬之刺身
刺身非常新鮮,鮮味無窮🤤

炸物
❤️立鱗燒金鯛配海膽粉、蜆肉忌廉波配加茂茄子
外層香脆可口,内𥚃肉質嫩滑😋

❤️點石成金 熊本縣A4西冷配芥末黑醋汁
牛味濃,入口即溶🤤

鍋物
❤️北寄貝配京都野菜、松葉蟹腳配京都野菜
湯底鮮甜,好暖胃😋

❤️鮑魚釜飯
除了鮑魚粒之外,還有左口魚邊及三文魚籽,每一口都非常滋味,好想再來一碗🤤🤤🤤

❤️立魚湯

甜品
❤️青森縣葡萄柚配金車厘子、夢未來赤蜜瓜、京都豆乳

2023-01-15
  • 白神山地之水
2023-01-19 133 瀏覽
仲未有機會飛去日本一於繼續係香港食下日本餐廳先今次去到西貢海旁既omakase.非常適合揸車嘅朋友樓下都幾多錶位 等15mins左右就已經有位店員仲話餐廳食客可以使用酒店停車場有免費2hrs泊車.餐廳非常有心思就連飲用/煮食嘅水都係青森縣既白神山地之水我同朋友叫左2個不同價錢既omakase分別係Set A 黃金之奧義 $1880 同Set D 雲 $980.👅賴尿蝦、蜜煮番薯配北海道八爪魚、磯粒貝、鮨煮海老配豆腐汁除左賣相吸引又好精緻 味道都唔錯唔駛好花巧既烹調方法 都可以好好食🤤.👅鮟鱇魚乾、赤身拖羅、煙燻拖羅、牡丹蝦、北海道海膽食材超級新鮮 拖羅油分又夠多好嫩滑 有入口即化既感覺.👅立鱗燒金鯛配海膽粉師傅用仔細既刀功係魚表皮𠝹左幾下然後用火燒到外皮脆脆卜卜而魚肉都可以keep到嫩滑juicy超級好味啊🤤🤤🤤.👅蜆肉忌廉波配加茂茄子🍆呢個忌廉波即係我哋平時認知嘅可樂餅香脆可口 入面係爆漿既忌廉醬茄子都炸到好似天婦羅咁 好食👍🏻.👅熊本A4西冷配芥末黑醋汁一大塊金箔包住A4西冷 好奢華嘅感覺牛味濃得黎 油脂唔算多 口感幾好.👅白子配酸汁蘿蔔蓉鍋物裡面都係蔬菜🥬 湯底鮮甜好味 因為都係
仲未有機會飛去日本
有免費2hrs泊車
餐廳非常有心思
就連飲用/煮食嘅水都係青森縣既白神山地之水
我同朋友叫左2個不同價錢既omakase
👅賴尿蝦、蜜煮番薯配北海道八爪魚、磯粒貝、鮨煮海老配豆腐汁
除左賣相吸引又好精緻 味道都唔錯
唔駛好花巧既烹調方法 都可以好好食🤤
👅鮟鱇魚乾、赤身拖羅、煙燻拖羅、牡丹蝦、北海道海膽
食材超級新鮮 拖羅油分又夠多
👅熊本A4西冷配芥末黑醋汁
一大塊金箔包住A4西冷 好奢華嘅感覺
牛味濃得黎 油脂唔算多 口感幾好
👅白子配酸汁蘿蔔蓉
鍋物裡面都係蔬菜🥬 湯底鮮甜好味 因為都係用白神山水煮架!!!
重點係白子 兩舊大大舊係面
入面有三文魚醬油漬 仲有左口魚魚邊既油香
勁足料🤭 配埋北海道七星米 好好味😋
去到呢度已經6-7成飽
👅鯛魚湯
👅靜岡縣葡萄柚、車厘子、夢未來蜜瓜、京都牛乳布甸
最後飲埋個湯食埋甜品就岩岩好😌
2023-01-15
2023-01-09 1622 瀏覽
之前見到好多朋友嚟呢度食Omakase,個個都推介,所以今日專登入西貢白沙灣~WA-Theater Restaurant 嚟嘆佢地嘅廚師發板🍣餐廳就係The Pier Hotel樓下,如果揸車🚗,出面就有錶位泊車非常方便。餐廳日式嘅設計,好似真係置身係日本咁,環境好靚,而且對住碼頭海景,特別chill!呢度嘅menu有4個選擇,SetA-D 最鍾意佢唔洗每個人都要揀同一個set,可以每人揀唔同再share一齊食都得😆今次我揀左Set B & Set CSet B-廚師發板 $1,680/每位* 前菜3點* 旬之刺身 5點* 炸物* 精選時令壽司7貫* 湯* 甜品Set C- 星 $1,380/每位* 前菜3點* 旬之刺身3點* 燒物* A5 和牛壽喜鍋* 白飯* 湯* 甜品上食物之前,餐廳會送上一支白神山地之水💦呢支水大有來頭,來自世界自然遺產,未曾暴露係空氣中,口感較為柔軟,能帶出食物原有鮮味。呢度所有料理同客人飲用嘅水都係用白神山地之水,相當高級!前菜2個set都一樣,~ 刺身:八爪魚、北海道小樽水爪、拖羅、白
之前見到好多朋友嚟呢度食Omakase,
個個都推介,所以今日專登入西貢白沙灣~

餐廳就係The Pier Hotel樓下,
如果揸車🚗,出面就有錶位泊車非常方便。
餐廳日式嘅設計,好似真係置身係日本咁,
環境好靚,而且對住碼頭海景,特別chill!

呢度嘅menu有4個選擇,SetA-D
最鍾意佢唔洗每個人都要揀同一個set,
可以每人揀唔同再share一齊食都得😆

* A5 和牛壽喜鍋
* 白飯
* 湯
* 甜品

上食物之前,餐廳會送上一支白神山地之水💦

前菜2個set都一樣,
刺身:八爪魚、北海道小樽水爪、拖羅、白子等。每一樣都好新鮮、鮮甜,而且北海道小樽水爪、同白子都係平時比較少食到嘅刺身,今日可以食到,好滿足🤤

🔸北海道牡丹蝦配海膽醬
隻蝦好爽口鮮甜,海膽醬都好出色,2樣配埋一齊食好好食👍🏽

🔸北海道蠔
隻蠔好大隻,配上水晶海藻,肉身好creamy。

~ 炸物有天婦羅:加賀茄子、北海道南瓜、青椒、秋刀魚配紫蘇葉卷 再配上竹碳鹽。

壽司:岩手縣帶子、北海道馬糞海膽、吞拿魚他他、鯛魚、北寄貝等。

~燒物:燒銀雪魚🐟 魚肉好滑,魚皮燒得好香脆,上面仲灑上海膽粉😋 成碟擺盤好靚!

~ A5 和牛壽喜鍋
用左日本七星米+白神山地之水煮個飯。A5 黑毛和牛,入口即溶,再配上廣島蛋,送飯一流👍🏽

~ 湯:立魚清湯,都係用上白神山地之水煮嘅,好鮮甜,唔會腥。

甜品:有京都蜜瓜、山形縣車厘子、豆腐布丁

2個Set都好好味,野食種類都好豐富,一定食得飽。而且廚師都揀選當日最新鮮嘅食材俾客人,所以食物質素都好有保證👍🏽😋食完好滿足,推薦大家黎呢度食Omakase,環境氣氛都相當正😊

2023-01-05
2022-12-04 325 瀏覽
朋友和我到這日式餐廳吃午餐, 點了神戶牛丼和野菜雞髀丼 (多汁), 兩個主菜都十分出色, 份量亦十分充足, 而且午餐附送的前菜, 白飯和麵豉湯是可以無限添加的, 非常大方. 附送的甜品選了綠茶芝士蛋糕, 跟日本吃到的很相似, 地道非常. 跟餐還附送飲品, 可以選紅白洒及其他不含酒精的飲品. 本人選了抹茶波子汽水, 很少可以在外面找到的, 聽說是餐廳直接跟日本一供應拿貨的. 非常高質的用餐體驗, 而且上網訂坐可以享有八折, 推介給喜歡吃日本料理的你們.

2022-11-26
生日