有多久沒去過西貢?對上一次好像已經是疫情爆發前的事呢……難得友人一早book 枱還有車接送,太幸福了!對著白沙灣碼頭海景一起嘆個日本菜著實寫意,將平日壓力拋諸腦後,享受當下的寧靜。A5 和牛壽喜鍋,牛肉肥瘦紋理好均勻,薄薄一片保持半生熟狀態,入口即化,鍋內有粉絲、娃娃菜、金菇,配白飯好飽肚。味噌湯、漬物,是日甜品蜜桃雪芭,份外清新。壽司定食:前菜.茶碗蒸, 精選壽司八件:右口魚邊、金線鯛、北海道帶子配魚子醬、熟成拖羅、花竹蝦、白昆布海膽、深海池魚、輕燒北極貝。最深刻莫過於花竹蝦,鮮甜又彈牙。

味噌湯、漬物,是日甜品蜜桃雪芭,份外清新。

壽司定食:

2021-12-01 87 瀏覽
一去到坐左係窗邊嘅位置,心情都放鬆啲!可以對住個無敵海景!叫左個set lunch, 好快佢就上咗個前菜!拖羅蓉卷物,同埋6件廚師揀嘅壽司!最值得一提嘅係中間嘅牡丹蝦壽司,因為佢係用他兩個唔同嘅蝦去做同一個壽司令到口感層次咁豐富!😍😍仲有中拖羅壽司!係有入口即溶既感覺!真係好有去左日本既感覺!啖啖食落口都好新鮮同好豐富!白桃雪糕!係佢既甜品,細細粒岩岩好!唔會怕食唔晒,同埋佢既白桃味好香!仲有佢杯茶都好出色!口感好滑!

一去到坐左係窗邊嘅位置,心情都放鬆啲!可以對住個無敵海景!

叫左個set lunch, 好快佢就上咗個前菜!
拖羅蓉卷物,同埋6件廚師揀嘅壽司

仲有佢杯茶都好出色!口感好滑!
  • 白神山地之水
  • 前菜
2021-11-30 88 瀏覽
今日入西貢,揸車到白沙灣碼頭,落車一望,四周環境怡人,食慾大振,係泊車難左d 白石碼頭旁間酒店好多人話正,今日去試樓下日本餐廳 食之劇場,日後有機會staycationWaiter先送上日本黎既水,飲落係特別清涼煮飯都係用佢我地叫左2個set 先黎茶碗蒸有幾件前菜 👍👍高質壽司都對得住價錢個人最鍾意件赤海膽另外有個和牛壽喜燒有可樂餅春魚 漬物都好好味和牛肥美唔使講日本米係特別正👍👍👍服務態度有禮對住個靚景食飯心情都靚d

Waiter先送上日本黎既水,飲落係特別清涼
煮飯都係用佢

• 白神山地之水
  • 北海道根室海膽
  • 白神山水
2021-11-29 67 瀏覽
西貢📍日本菜X OMAKASE👉🏿🏬WA-Theater Restaurant 食之劇場餐廳 ------------------------------平日黄昏約咗好姐妺一齊去西貢睇日落散心,專誠Book咗白沙灣酒店嘅日本餐廳,食OMAKASE,享受一下服務同埋由廚師發板嘅高級食材。個日店員為我哋安排咗充滿私人度嘅包廂,包廂燈光昏暗,環境寬敞,俾人一種舒服同溫馨嘅感覺。------------------------------我同朋友分別選了一個晚餐 Set C-星🌟$1380/位(包括:前菜三點、旬刺身三點、燒物、A4和牛受喜燒、白飯、湯、甜品)和Set D-雲☁️$980/位(包括:前菜三點、旬刺身三點、燒物、煮物、白飯、湯、甜品) *我同朋友都想減少澱粉質吸收,所以呢都冇要到飯。🔺前菜三點(黑色碟)蟹肉炸芋頭球:一球充滿蟹肉嘅炸芋頭波波,少少甜,鮮鹹非常突出。(白色碟)合桃糊麻醬豆腐(🌟無豆腐成份)配菊花芡:入口軟滑丶淡淡的桃糊芝麻味充滿花香,配上略甜了菊花芡同小酸的酸梅一齊食,味道新穎整體唔錯、(柿子)和歌山柿子海鮮杯,和歌山嘅柿就是一個盒入面啖啖都係海鮮,有網燒鮑魚、帶子、

🔺前菜三點
(黑色碟)蟹肉炸芋頭球:一球充滿蟹肉嘅炸芋頭波波,少少甜,鮮鹹非常突出。(白色碟)合桃糊麻醬豆腐(🌟無豆腐成份)配菊花芡:入口軟滑丶淡淡的桃糊芝麻味充滿花香,配上略甜了菊花芡同小酸的酸梅一齊食,味道新穎整體唔錯、(柿子)和歌山柿子海鮮杯,和歌山嘅柿就是一個盒入面啖啖都係海鮮,有網燒鮑魚、帶子、調味熟蝦,配上芝麻醬一齊食又鮮又甜。另外,餐廳好搞鬼連碟上嘅稻穗都可以食用,食落口就好似啲米通咁清清地脆脆地。

🔺旬刺身三點 (Set C-星)由左至右:北寄貝配青檸、左口魚配汁燒裙邊、大TORO。刺身整體新鮮、軟滑,青檸酸味令到北寄貝更鮮甜;左口魚味道同一般食到唔同,較為清一啲;汁燒裙邊口感特別;大TORO不唔錯👍🏿加左黑椒輕輕燒過油脂感好岀!好正😋😋😋

🔺 刺身(Set D-雲)醬油赤身
我個人最鍾意嘅一款,赤身好得正👍🏿非常新鮮、軟滑、厚厚咁一大塊,食返食材本身嘅鮮甜同油脂味!!!!!

🔺燒物
西京燒&野生油甘魚🐟
兩種唔同嘅煮法,西京燒;甜甜地,帶有一啲焦香,肉質鮮嫩可口,油脂味幾岀。野生油甘魚,柚子配蘿蔔,味道比較清淡但仍然有唔同層次,但略為有啲腥。

🔺鍋物
豚肉壽喜燒&鴨肉鍋
由於朋友仔唔食牛肉,店員細心將牛肉換返做豚肉。雖然有啲可惜,但係份量味道都還好。鴨肉鍋充滿驚喜,肉質鮮嫩厚實而且肉味濃。

🔺湯
魚太湯
一飲入口幾清甜,但飲到最尾覺得有啲腥。

🔺甜品
蜜瓜配自家製芝麻脆餅配芝麻TRAMISU。
蜜瓜非常甜同多汁,TRAMISU味道好特別,芝麻味好濃烈。
整體而言食物足料、份量ok,味道ok,去開西貢可以試一下。
2021-11-18
白沙灣酒店內一間有質素、有環境既日本餐廳。一場黎到食個晚餐,揀左呢度既Omakase🥢,一向聽朋友介紹講唔錯,海景餐廳環境舒服,廚師製作用心食物精緻有水準,去西貢不妨可以一試。Set A 廚師發板 $1,580 /head(主打壽司刺身)前菜 3點、旬之刺身 5點、炸物 (角切魚生飯)精選時令壽司 7貫 (炙燒金木鯛、深海池魚、石垣貝、帆立貝、柚子胡椒旗魚、青海老沾蝦殼蝦膏醬油、海膽)湯,甜品Set B 晚市精選天 $1,480 /head(主打日式和式)前菜 3點、旬之刺身 3點、燒物 (朴葉燒熊本A5西冷)、煮物 (酒煮龍蝦海老)、食事 (安康魚肝)湯 (魚太清湯)、甜品高質有水準,前菜已經有心思好吃,Omakase壽司質素有水準。而燒物類亦拿捏得放好,西冷牛味濃而不失肥美;安康魚肝濃味惹味非常。最後甜品:豆乳布甸超香滑,靜崗蜜瓜亦非常香甜。西貢一間值得一試既日料店。

Set A 廚師發板 $1,580 /head
(主打壽司刺身

前菜 3點、

旬之刺身 5點、

炸物 (角切魚生飯)
精選時令壽司 7貫
湯,甜品

Set B 晚市精選天 $1,480 /head
(主打日式和式)
前菜 3點、旬之刺身 3點、

燒物 (朴葉燒熊本A5西冷)、煮物 (酒煮龍蝦海老)、

食事 (安康魚肝)
湯 (魚太清湯)、甜品

2021-11-29 58 瀏覽
有western fushion感覺既日本餐廳!想像下入左一間採光度十足既cafe ,但晤係飲咖啡,而係食壽司,就係尼種感覺!叫左個lunch 壽司定食加小量單點,食材非常新鮮,尼個價錢值回票價,要挑剔嘅係大拖羅較多根,做晤到入口即溶嘅效果。每上一道菜,店員都會簡單介紹食材和烹調方法。餐廳連飲用水都細心揀過,用左白神山地水之水,聲稱會更能品嘗到食物既原味,個人感覺都有少少幫助,因為d水真係較順口。用餐期間晤小心倒瀉杯水,店員都好快幫我地清潔左,真係晤好意思。某程度都因為杯身較高嘅緣故,餐廳或可考慮換上較短身既杯,避免發生意外。

2021-11-28 63 瀏覽
材料還可以唔係最好唔係最差我相信呢間野都係比附近嘅居民享用佢未去到出色到一個位要特登入嚟整體都用心去配合可能由於個地點問題餐牌上啲嘢都唔平性價比未達標平常心食都OK嘅
2021-11-26 66 瀏覽
難得入去西貢玩, 已經plan好去白沙灣果邊玩, 見到有間望正海景既日本菜, 仲要對住個白沙灣碼頭環境十分寫意, 仲要好chill. 揀野食果時見到lunch set 都幾吸引, 所以就揀左個set A 和牛壽喜燒. 首先會上一個前菜同埋野菜沙律. 沙律所配搭的蔬菜種類都好多樣性. 食完前菜之後就有碟溫泉蛋同A4 和牛壽喜燒上枱了, D 和牛仲保持到半生熟的狀態, 肉質好嫩, 而且鍋入面還配有粉絲, 娃娃菜, 菇等等, 仲有白飯跟配, 一定食得飽!!!甜品當日是京都黑糖豆乳布丁, 本身以為是平平無期的布甸, 但食落先發現布甸唔單止滑, 仲要甜度岩岩好, 豆乳味唔會俾黑糖蓋過.

2021-11-26 59 瀏覽
餐廳主要是用木製成, 木質滿滿的內部。 簡單的設計, 而且都冇bar 枱的位置。 餐單包括石川小芋頭慢煮八爪魚和慢煮鮑魚, 兩者都好入味,而且仲要保持到有咬口嘅質感水爪吸盤赤身和大根拖羅,呢樣係刺身黎既,薄薄幾片, 但魚肉味十足和鮮甜西京春魚:旁邊配有沙律醬,一片薄片蓮藕,裝飾精致用心。 壽司內包括有深海池魚/左口魚/金目雕和熟成5日中拖,吞拿魚食得多, 但咁講究食到食咩size 就真係小,魚唔會有根位, 軟軟的魚肉,其他的魚質都好甜,好有咬口,當中最推薦係左口魚和中拖, 因為唔會有未必個個接受到既魚腥味。 北海道帶子 法國魚子醬,魚子醬係日常比較小食到, 魚子醬的鹹味令到帶子的鮮味更加突出, 甚至令到帶子的鮮味有所提升。 最後甜品係京都豆乳布甸 黑糖, 滿滿的豆味, 加上黑糖的配搭一流! 而且布甸入口很滑,很順。

餐單包括

石川小芋頭

水爪吸盤

西京春魚:旁邊配有沙律醬,一片薄片蓮藕,裝飾精致用心。

2021-11-24 84 瀏覽
結婚周年去左西貢白沙灣staycation,酒店有間日本餐廳,我老公就book左omakase晚餐,我人生都係第二次食,第一次喺CWB某商業大廈,覺得又貴又普通,但今次喺呢間西貢既餐廳絕對有驚喜,每一度菜都有驚喜,尤其是壽司果part,每一舊都非常新鮮,海膽昆布壽司更是滋味,很特別!廚師雖然不是很social 果種,但係好nice~Wa Theater
2021-11-14
紀念日
鮟康魚肝煲
海膽昆布壽司
吞拿魚蓉海膽魚子醬壽司
  • omakase
2021-11-21 2378 瀏覽
.久違的西貢遊☺️約咗朋友仔黎‘食の劇場’🇯🇵Order咗2個Set星⭐️·雲☁️.-前菜蟹肉·芋頭 & 合桃豆腐 & 調味蝦·鮑魚·帶子💜沒有豆腐成份的合桃豆腐·口感十分特別.-刺身北寄貝·左口魚·大Toro & 石垣貝·醬油赤身🧡赤身經過熟成後·肉質更鮮甜 & 大Toro加了鹽·黑椒輕輕燒一燒後帶出油脂·更加肥美 入口即溶.-燒物西京燒 & 野生油甘魚🤎最愛西京燒甜甜的味道·肉質十分嫩 & 油甘魚有點兒腥·幸好加上柚子皮會掩蓋咗.-鍋物豚肉壽喜燒 & 鴨肉鍋🖤因為唔食牛所以轉咗豚肉·有少少可惜·但份量都算多 & 鴨肉有驚喜·肉質十分嫩同肉味好重.-湯魚太湯🧡可能湯比較清淡·所以會覺得魚有點腥.-甜品蜜瓜 & 自家製芝麻脆餅配芝麻Tiramisu❤️不得不提呢件令我念念不忘嘅Tiramisu•芝麻味十分濃·口感好滑.整體來講都唔錯..下次如果有機會都會黎試下壽司🍣
久違的西貢遊☺️

蜜瓜 & 自家製芝麻脆餅配芝麻Tiramisu
整體來講都唔錯..下次如果有機會都會黎試下壽司🍣
2021-11-18
2021-11-19 73 瀏覽
上星期日晚同朋友係西貢玩完水,朋友介紹係白沙灣附近有一間食omakase的日式餐廳,因為無提早訂位,所以冇得坐可以望到師傅一件一件整壽司手工嘅吧枱坐,但係唔緊要,都有兩間包房可以留位俾我哋一齊食。所以其他朋友如果想試吓呢間高質素嘅餐廳,記住要事前打電話去留位啊。嘢食方面我哋一坐低,侍應就介紹我哋飲白神山地之水,係世界自然遺產嘅地方,位於日本青森縣,係屬於遠水,聽講話餐廳所有食材同準備嘅食物都係由呢種軟水嘅去準備。嘢食方面今次要揀咗Set B-天,$1480加一,豬有前菜三點,刺身三點,燒物,煮物,食事,湯同甜品。前菜方面,總共有三款,放喺盤上面上菜,色香味俱全,有味道最淡嘅開始食起。最特別嘅係酒煮鮑魚配海苔青汁,其次係松葉蟹肉豆腐,豆腐上面配上食得出一條條嘅蟹肉。最後就係紫蘇花沙律,開胃清新,味道帶少少酸。刺身3點方面,有真鯛,北海道帶子同埋大拖羅。拖羅油脂豐富甘香,入口即化,齒頰留香。總體食材新鮮,相信係即日食材,每日新鮮運送。再落就係燒物同煮物,有A4日式和牛,食肆就係汁燒鰻魚煲仔飯,鰻魚先煮後燒,內脆外軟。最後壓軸嘅係日式甜品三款,包括有日式京豆乳配豆腐花,黑糖豆味濃厚清甜;靜岡

再落就係燒物同煮物,有A4日式
和牛,食肆就係汁燒鰻魚煲仔飯,鰻魚先煮後燒,內脆外軟。

最後壓軸嘅係日式甜品三款,包括有日式京豆乳配豆腐花,黑糖豆味濃厚清甜;靜岡蜜瓜,多汁清新香甜; 橄欖三粒。

總體價錢合理,都可以試都唔同嘅日式熟食料理,算係幾好嘅happy weekend
之前男朋友生日因為夜晚準備煮飯所以下晝特登去咗一啲特別啲嘅地方食我哋嘅lunch ❤️帶咗我隻豬來呢一間西貢嘅Okakase❤️佢嘅午餐或者夜晚可以揀有廚師發板嘅壽司set ❤️當日我哋每樣嘢都想試吓所以就揀咗壽司石同埋佢嘅A4和牛壽喜燒❤️喺西貢嘅餐廳比較少見到有omakase而呢一間係就喺白沙灣酒店下邊 好方便喺魚生方面我覺得佢嘅拖羅的確比一般我哋市面上食到嘅更加有入口即溶嘅感覺男朋友既和牛壽喜燒佢嘅牛肉十分之濃而嗰個油脂分布啱啱好❤️如果去開西貢想有情調有靚靚哋嘅餐廳我會推介呢一間
男朋友既和牛壽喜燒佢嘅牛肉十分之濃而嗰個油脂分布啱啱好❤️
如果去開西貢想有情調有靚靚哋嘅餐廳我會推介呢一間
2021-11-12 92 瀏覽
✨前菜三點✨用木盒裝住,整體好精緻❣️1.杮🍅~當中有蝦,燒帶子,鮑魚及豆腐麻醬汁杮非常鮮甜,及軟身🤤 而蝦脆口,燒帶子肉質鮮嫩,有彈性及甘甜🥰鮑魚亦非常爽口✨最後豆腐麻醬汁令整體昇華❤️合桃豆腐 ✨使用黃菊醬,紫菊醬作調味,另外亦有日本百果口感綿密 香合桃味 菊花醬的配搭令整體層次升高 松葉蟹肉 蓮藕餅🦀粒粒分明✨刺身✨金松魚 fresh 口感棉密沖村點 脆口,鮮甜,燒香口醬油大吞拿魚 入口即溶,香醬油味✨熱食✨西京銀雪魚 石然麵豉醬🐟配合特製麵豉醬,香味濃郁😬 魚質地非常滑,鮮甜✨熱湯✨羽太湯🍲斑魚鮮甜,配合昆布非常清甜🤩而豆腐非常嫩滑,亦吸曬成個湯底❣️✨主食✨A4和牛壽喜燒🥘配有日本雞蛋🥚,可以擺入個鍋煮或作為醬汁牛味🐮香濃,和牛入口即溶,而整個湯底亦鮮甜✨甜點✨京都豆乳布丁配焦糖醬🍮富良野原赤蜜瓜🍈豆乳布丁清甜,豆乳味重 ,食完仲想食✨蜜瓜juice 鮮甜,仲爆汁🥰
✨前菜三點✨
用木盒裝住,整體好精緻❣️
1.杮🍅
~當中有蝦,燒帶子,鮑魚及豆腐麻醬汁

合桃豆腐 ✨
使用黃菊醬,紫菊醬作調味,另外亦有日本百果
口感綿密

醬油大吞拿魚
入口即溶,香醬油味

✨熱食✨
西京銀雪魚 石然麵豉醬🐟
配合特製麵豉醬,香味濃郁😬 魚質地非常滑,鮮甜

✨熱湯✨
羽太湯🍲
斑魚鮮甜,配合昆布非常清甜🤩
而豆腐非常嫩滑,亦吸曬成個湯底❣️

✨主食✨
A4和牛壽喜燒🥘
配有日本雞蛋🥚,可以擺入個鍋煮或作為醬汁
牛味🐮香濃,和牛入口即溶,而整個湯底亦鮮甜

✨甜點✨
京都豆乳布丁配焦糖醬🍮
富良野原赤蜜瓜🍈
豆乳布丁清甜,豆乳味重 ,食完仲想食✨
蜜瓜juice 鮮甜,仲爆汁🥰
2021-11-12 73 瀏覽
好耐都冇去日本呀,真係好掛住日本嘅Omakase ,今次就比我搵到間位於西貢嘅人世高質Omakase,我夠膽講呢餐係我人生食過最好味嘅一餐。前菜呢個前菜真係誠意滿滿1.杮海鮮杯 裏面有帶子 鮑魚 車海腦 胡麻汁帶子 鮑魚鮮味十足同埋獨有嘅胡麻汁成件事好fresh2.合桃豆腐 菊花醬 呢個豆腐好特別,同平時食嘅山水豆腐好唔同,有合桃味道。菊花醬將成個味道層次昇華,甜甜地,有啲菊花香味,味覺同嗅覺都有享受。旁邊仲有粒日本白果做陪襯,都係可以食嘅3.松葉蟹肉 蓮藕餅將蟹肉、蓮藕餅打碎,口感層次豐富,食到鮮甜蟹肉,配上清甜嘅蓮藕餅,真係好正啊。刺身吞拿魚 帆立貝長蔥牛肉鍋裏面有法國鴨胸、菜湯底係用洋蔥煮出來,所以特別香湯羽太

前菜

吞拿魚
帆立貝

長蔥牛肉鍋
裏面有法國鴨胸、菜
湯底係用洋蔥煮出來,所以特別香

羽太