2022-12-03 2314 瀏覽
趁放假到西貢逛逛、傍晚訂了白沙灣酒店的日本餐廳 — 食之劇場。 可惜晚上落雨、未能欣賞黃昏晚霞美景。吧檯座位可即席觀賞師傅準備料理、另外窗邊高枱正正對著白沙灣碼頭、天氣好的時候來景色一定很美。經餐廳推介我們點了白酒山地之水、它來自日本山毛櫸森林、屬於19度超軟水、口感柔軟更能帶出食物鮮味。點了和食晚市套餐 — 和餐和星餐。先送上前菜— 合桃豆腐、鋪上蟹肉的小饅頭、魚肉焗蛋(味道像極了蛋糕)、蜜煮番薯以及北海道水果蕃茄配水雲。四道前菜各有特色。刺身為白子、大拖羅和黑鯥。白子沒甚腥味、不過真要點勇氣放進口裡。大拖羅油脂甘香、黑鯥炙燒過魚味濃郁。時令香箱蟹 分外子、內子、蟹肉上、蟹肉鮮甜 味濃、伴以土佐啫喱酸甜而不膩。大拖羅刺身肉質肥美油潤、軟軟的滑進嘴裡、粗筋拖羅輕輕炙過、脂香十足、超好吃。來自愛知縣 的A4 和牛入口軟嫩、伴以銀杏、菇、麵豉和茄子、攞盤精美。天氣轉涼吃這個暖笠立的鱈場蟹鍋真的很幸福! 蟹肉超鮮、湯底以昆布熬成、簡單而清甜。宮琦 A5 和牛壽喜燒牛肉肉質軟滑入口即化、雞蛋都好高質、大多有橙紅色蛋黃的雞蛋都很有蛋香。最後一道主菜為鮑魚三文魚籽飯。用上七星米 及木魚水熬湯底、飯

宮琦 A5 和牛壽喜燒

最後一道主菜為鮑魚三文魚籽飯。用上七星米 及木魚水熬湯底、飯香味難以形容😮另外加入少許炙燒過的左口魚邊、魚油香氣更突出。

甜品有時令日本富由柿和哈密瓜 清甜多汁 剛好中和了Tiramisu 的酒味。

白沙灣 | 優靜臨海酒店高級和食餐廳通常去西貢白沙灣都係因為坐船出海去西貢離島等地方而碼頭旁邊有間人氣隱世The Pier Hotel除了坐擁無敵海景還有一間精品和食餐廳這次我假日黃昏來訪剛好可以看看海再等待晚餐時間趁其他餐廳客人未到先打卡✨室外可以影白沙灘海景而室內和式氣氛濃厚好有渡假感覺~餐廳提供親民價午市套餐以及精選和食晚市套餐我就好喜歡廚師即製的晚市Omakase可以慢慢享受食物中的美味餐廳的晚市Omakase套餐可以一位起惠顧不用兩位起下單所以二人或以上去可以揀選不同的套餐多試不同的菜式菜式內單品包含日本漁市場每天新鮮空運到保持食材質素當晚時令食材有款式精緻多款前菜、刺身、熟食(A5和牛、松葉蟹等)、湯品、甜品另外值得一提是白神山地之水以客人單點飲用 和 廚師會以烹調用所以餐品特別鮮味可口以下是餐點內容給大家參考也推薦大家當一天渡假來、staycation、或是節日來慶祝一番✨Set A-和 $1,880/每位。前菜3點。旬之刺身4點。燒物。鍋物。食事。湯。甜品✨Set C-星 $1,380/每位。前菜3點。旬之刺身3點。燒物。A5和牛壽喜鍋。白飯。湯。甜品
白沙灣 | 優靜臨海酒店高級和食餐廳

。A5和牛壽喜鍋
。白飯
。湯

2022-11-04 390 瀏覽
喺日本放寛旅行之前好朋友帶左nana黎到西貢staycation聖地必去既Omakase當日因為整頭時間太長太肚餓而食哂碗譚仔唔係好餓既我地去到叫左2個唔同餐試分別係《和》同《雲》上菜前朋友叫左支《白神山地之水》據說呢支水飲咗係會美顏嘅係屬於軟水~飲落去感覺上係好滑2個餐既前菜都有3款菜式係一樣的《和》刺身分別有:岩蠔、秋刀魚、中拖羅大拖羅同魚子海膽牡丹蝦樣樣都好新鮮 最鍾意係肥嘟嘟嘅秋刀魚 魚子海膽牡丹蝦都好出色 中拖羅大拖羅無咩根油香爆炸燒物:A4和牛牛頸脊配麵豉茄子燒入口即溶 燒得好香 配埋麵豉同上面嘅脆脆真係搞到唔捨得吞落肚鍋物:雪場蟹鍋湯好濃 唔建議直接飲 反而食旁邊吸晒汁嘅菜先係正食事:鮑魚三文魚子燒左口魚邊飯呢個飯超級邪惡 好食到食咗一碗再想食埋朋友嗰碗 燒過既左口魚邊加上粒粒鮑魚十分配《雲》刺身:鰤魚、八爪魚前足、赤身同中拖羅八爪魚前足爽脆又甜其他都新鮮燒物:春春香魚平時我都好鍾意自己買香魚返屋企煮~但都好小見有咁多春既香魚咁啱係香魚既大肚季節一年得一個月左右有咋唔洗1分鐘我地爭食咁清哂煮物:白子鍋白子係我既最愛~無論係生食 煮嘅 焗既 煎既 炸既都咁喜歡湯:沙(追)魚
當日因為整頭時間太長太肚餓而食哂碗譚仔
唔係好餓既我地去到叫左2個唔同餐試
分別係《和》同《雲》

上菜前朋友叫左支《白神山地之水》
據說呢支水飲咗係會美顏嘅
係屬於軟水~飲落去感覺上係好滑

2個餐既前菜都有3款菜式係一樣的

《和》
刺身分別有:岩蠔、秋刀魚、中拖羅大拖羅同魚子海膽牡丹蝦
燒物:A4和牛牛頸脊配麵豉茄子燒
鍋物:雪場蟹鍋
湯好濃 唔建議直接飲 反而食旁邊吸晒汁嘅菜先係正
食事:鮑魚三文魚子燒左口魚邊飯

《雲》
刺身:鰤魚、八爪魚前足、赤身同中拖羅
八爪魚前足爽脆又甜其他都新鮮
甜品:夕張蜜瓜+自家製甜豆腐
美味又完美嘅句號

餐廳出面有個空間可以喺海旁打卡影相
染咗個靚新頭梗係要影返兩張相啦

#WATheater #WA #食の劇場 #sushi #omakase #廚師發辦
@watheaterrestaurant
一直都想試一試為於西頁嘅食之劇場可惜西貢有點兒距離適逢朋友渣車可以入去試一試一於平日夜晚人少少嘅時候去食omakase—————————————————————-進食之前 先飲啖水清一清口腔呢枝神白山地之水採自日本山水味道同蒸餾水差不多 毫無雜質而餐廳嘅所有食水都會以此水烹調晚上omakase Menu 分為4個價錢最平$980 最貴$1880心大心細決定最平及最貴各點一個 比較下分別——————————————————前菜3點🌟🌟🌟🌟由上方數起 先試豆腐蝦豆腐綿滑 有入口即溶嘅感覺而蝦亦爽口彈牙右邊係北海道南瓜再配上八爪魚南爪非常鮮甜軟滑八爪魚亦較軟身左面為蓮藕波用上蟹肉配搭鮮甜亦帶爽口下方為甜蛋及甜薯日本食材不用太多調味原材料已經好新鮮旬之刺身 🌟🌟🌟🌟🌟由右上方開始品嘗鯖魚魚味濃郁 唔會有腥味下方八爪魚亦一樣偏滑味道相當清甜而左面係中拖及大拖羅對比之下 大拖入口即溶非常新鮮好食和Set刺身更為精緻先由左方食起白子平時聽得多但食就真係第一次食口感有啲似食牛骨髓但會帶輕微嘅魚香味牡丹蝦配海膽及魚子醬成個配搭非常鮮甜右下角係池魚再配上洋蔥及紫蘇葉味道亦不錯而中間嘅魚配上芝麻芝麻味道令魚
一直都想試一試為於西頁嘅食之劇場

—————————————————-
總括而言
餐廳食物質素高
絕對值得去食
上星期去同肥肥去咗西貢碼頭⛵️食穩世高級阿媽家姐(𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲)等咗咁耐終於都到啦👯‍♀️今次我哋叫咗2個唔同,可以試多d野𝗦𝗲𝘁 𝗕 -旬𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟲𝟴𝟬/位𝗦𝗲𝘁 𝗖-星 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟯𝟴𝟬/位餐廳位於西貢碼貢旁,露天有𝗵𝗶𝗴𝗵 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹下,裡面有壽司吧枱及箱房!今次我哋坐吧枱可以視覺享受埋師傅烹調白神山地支水 𝗵𝗸𝗱$𝟱𝟴 世界自然遺產,來自日本的優質天然軟水,配搭美食大大提升味蕾既觸感 前菜✔️栗子南瓜 - 每啖南瓜都有粟子既味道,入口好糊✔️合桃豆腐配海老 -自家製合豆腐每啖都超濃郁合桃,QQ彈彈!✔️蓮藕小饅頭 - 將蓮藕蓉埋成波,上面淋上松葉蟹肉汁,口感豐富✔️玉子燒、蜜煮番薯、佃煮合桃小女孩先食玉子,再食甜魚乾配合合桃,咸甜交叉,酥香好味!最後食蜜煮番薯,又綿又清甜!旬之刺身5點✔️石垣貝 - 鮮甜爽口✔️鱈魚白子 - 時令河豚🐡非常糊口,入口即溶,口感綿密,醋汁加埋海水味咸味,超正!✔️北海道赤牡丹蝦 - 上面有黑松露,爽口彈牙,爽口鮮甜✔️來自北海道真蠔,產量叫仙鳳趾,水晶海藻,白醋整成啫喱,好細心做法,唔會食到水汪汪,蠔好creme ,肉身肥厚,質地滑口嘅生蠔✔️秋刀魚

今次我哋叫咗2個唔同,可以試多d野
𝗦𝗲𝘁 𝗕 -旬𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟲𝟴𝟬/位
𝗦𝗲𝘁 𝗖-星 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟯𝟴𝟬/位

世界自然遺產白神山地之水

白神山地支水 𝗵𝗸𝗱$𝟱𝟴

前菜
✔️栗子南瓜 - 每啖南瓜都有粟子既味道,入口好糊
✔️玉子燒、蜜煮番薯、佃煮合桃小女孩

旬之刺身5點
✔️石垣貝 - 鮮甜爽口
✔️北海道赤牡丹蝦 - 上面有黑松露,爽口彈牙,爽口鮮甜
刺身(旬)
✔️秋刀魚 - 蔬菜芝麻,蘘荷薑辣,冇平時黃薑辣咁辣~ 秋刀魚上面既芝麻,一齊食好有嚼口𝗻𝗶𝗰𝗲
✔️大拖羅/ 中腹 - 油膩滿口!好肥美!好滿足
刺身(星)

星之刺身3點
✔️北海道小樽八爪魚,每隻腳成米長,目光魚(類似九肚魚) ,八爪魚灸燒咗,個醬料係有啲酸酸甜甜
✔️大拖羅/ 中拖羅 - 油膩滿口!好肥美!好滿足
✔️烤目光魚,好似一夜干咁鹹鮮!

精選時令壽司7貫
✔️岩手縣帶子 -上面有醋汁竹炭鹽,肉厚鮮甜
✔️鯛魚 -上面有醃咗嘅昆布,鮮甜可口
✔️北寄貝 -上面係醋麵豉醬,酸酸地,增添鮮味(由於肥肥唔食得蝦,所以轉左北寄貝)
✔️鰤魚腩 -入口彈牙爽口,油脂豐腴
✔️左口魚 -上面係炙燒左口魚既裙邊,炙燒後,魚油慢慢逼出,油脂豐腴,口感豐富
✔️鰆魚 - 灑上柚子皮、胡椒,柚子皮更突出油脂芳香
✔️來自日本北海道海膽 -上面放上根子三魚籽,灑上柚子皮,味道濃厚甘甜,好fresh 好香柚子味

燒物(星)
子持香魚 - 係河魚,入面有好多魚春,好清新

炸物(旬)
天婦羅松葉蟹棒、青椒仔、南瓜、番薯,再配上蝦鹽,薄粉,酥脆,完全「0」油膩感!番薯好粉好糊口!

𝗔𝟱和牛壽喜燒 (星)
鹿兒島黑毛和牛A5 ,肩胛位,牛蒡絲,和牛𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲 ,超濃牛肉味,油脂甘甜,入口即溶,好滿足!壽喜燒汁恰到好處,碗上蛋汁,好滑又有蛋味!一碗白飯話咁快𝗞𝗢

用大量魚頭魚骨淆成,有柑桔幫助消化;血鯛上面係三葉,青檸,枸杞;下面蛋絲,豆腐,血鯛鮮甜,被湯浸熟,半刺身

北海道富良野赤肉蜜瓜,自家製tiramisu
用嚟做𝗲𝗻𝗱𝗶𝗻𝗴非常𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁!呢個自家製tiramisu係令我會再想嚟多次既原因!

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹嚟講無論環境、服務、食物質素都非常高級享受到!真正遠離塵囂既享受!揸車仲可以憑單2個揸𝗳𝗿𝗲𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴!咁下次可以坐𝗵𝗶𝗴𝗵 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 出面吹吹風,好有情調!式者同型中意食阿媽家姐既朋友包箱狂歡!拖友真係一定要嚟❤️

題外話食の劇場係一間好有善心既餐廳,客人每次光顧用膳都會捐出一包越南珍珠米俾有需要人士!咁有善心仲等咩?即刻𝗯𝗼𝗼𝗸位啦!

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

🍣食之劇場餐廳 (西貢)
🍣西貢白沙灣碼頭酒店地下
  • 白子
  • 北海道仙鳳趾
  • 炸物
2022-10-29 124 瀏覽
終於試到西貢一間5🌟級水平嘅Omakase 餐廳, 我哋黃昏左右嚟到, 剛好影到日落海邊嘅美景📸, 到入夜景色 又是另一番風味💗。餐廳食材和煮法非常講究, 連用水都指定要使用來自日本的白神山地之水, 呢款超軟水口感順滑甘甜, 非常加分👍🏻晚市方面,有幾個和食晚餐Set, 我哋今次食嘅係set B & C。 前菜好豐富同埋精緻, 師父精選了今個月當造嘅食材精心炮製, 估唔到松葉蟹肉同蓮藕可以咁夾🤤, 兩種食材嘅鮮味互相配合得淋漓盡致; 醬油漬醃海老配合桃豆腐都非常出色, 一鹹一甜, 每一口都能衝擊味蕾,醬油漬醃過嘅海老份外鮮甜美味🦐, 口感爽脆彈牙。今晚壽司師傅發板了北寄貝、 厚切大拖羅、 赤身、 赤牡丹蝦、 左口魚、八爪魚、 白子、 香箱蟹及日本直送生蠔等等刺身和手握壽司, 食材新鮮🥢, 配料和醬汁嘅配搭都好用心思, 感受到廚師很用心將食物最美好的一面呈現給食家, 一路食一路覺得很感恩😋。小編一直很鍾情西京燒🐟, 此家做得非常有水準, 醃得剛剛好, 又燒得剛剛好, 鱈魚皮脆肉嫩, 五香馥郁,魚脂滿滿。美食旅程最後還有和牛壽喜燒和自家製魚湯, 入口即溶嘅A5和牛真係想食多幾片, 最後飲埋

美食旅程最後還有和牛壽喜燒和自家製魚湯, 入口即溶嘅A5和牛真係想食多幾片, 最後飲埋超鮮甜嘅魚湯作結,大滿足💗

~~~~~~~~
😋味道: 9/10
⏪回頭率:90%
~~~~~
📍食之劇場餐廳
西貢白沙灣碼頭酒店地下
🌟餐廳:食之劇場餐廳📍地址:西貢白沙灣碼頭酒店地下💰價位:$801以上⏰營業時間:星期一至日12:00 - 22:00📱電話:27797797終於試咗呢間WA-Theater Restaurant!無論食材、服務、環境等等都超滿意,忍唔住要同大家分享吓💗💗餐廳位於白沙灣碼頭酒店地下,揸車可以泊酒店停車場或者附近有咪錶,亦可以搭巴士/小巴喺白沙灣站落再行幾分鐘~設廂房、壽司吧枱同high table,環境企理潔淨好舒適,空間感十足。———————————————————🔹白神山地之水料理及飲用水都係選用白神山水,超軟水蘊含天然礦物質成分,飲落特別甘甜柔和,夠哂純淨!———————————————————🔹精選和食晚市套餐有四個SET,價錢豐儉由人~前菜-蓮藕小饅頭將蓮藕磨成蓉,再淋上松葉蟹既蟹肉汁,口感層次相當豐富,好清新。-醋物有齊水雲、水果蕃茄、珊瑚,酸酸甜甜好開胃。-玉子燒、番薯、佃煮核桃小女子核桃小女子結合魚乾同核挑,酥脆爽口,玉子燒蛋香十足,番薯好軟棉。-自家製合桃豆腐配海老軟滑豆腐有淡淡合桃香,海老鮮甜美味好爽口。———————————————————🔹刺身-北寄貝肉質肥美爽
🌟餐廳:食之劇場餐廳
📍地址:西貢白沙灣碼頭酒店地下
💰價位:$801以上
⏰營業時間:星期一至日12:00 - 22:00
📱電話:27797797

終於試咗呢間WA-Theater Restaurant!
無論食材、服務、環境等等都超滿意,
忍唔住要同大家分享吓💗💗

餐廳位於白沙灣碼頭酒店地下,
揸車可以泊酒店停車場或者附近有咪錶,
亦可以搭巴士/小巴喺白沙灣站落再行幾分鐘~

設廂房、壽司吧枱同high table,
環境企理潔淨好舒適,空間感十足。

🔹白神山地之水
料理及飲用水都係選用白神山水,
超軟水蘊含天然礦物質成分,
飲落特別甘甜柔和,夠哂純淨!

———————————————————
🔹精選和食晚市套餐有四個SET,價錢豐儉由人~

-蓮藕小饅頭
將蓮藕磨成蓉,再淋上松葉蟹既蟹肉汁,
口感層次相當豐富,好清新。

-醋物
有齊水雲、水果蕃茄、珊瑚,酸酸甜甜好開胃。

-玉子燒、番薯、佃煮核桃小女子
核桃小女子結合魚乾同核挑,酥脆爽口,
玉子燒蛋香十足,番薯好軟棉。

-自家製合桃豆腐配海老
軟滑豆腐有淡淡合桃香,
海老鮮甜美味好爽口。

🔹刺身

-北寄貝
肉質肥美爽脆,用火輕炙後味道更甘甜

-大拖羅
脂肪分佈如雪花般,富天然魚油脂甘香,入口即溶

-赤身
口感鮮嫩結實,脂肪量較少,風味濃郁

🔹刺身

-赤牡丹
蝦肉極甜美,口感細綿帶爽,
配以細蔥、蝦膏蝦頭+海膽汁醬

-秋刀魚
肥美飽滿好鮮味,配有味芝麻、茗荷

-大筋拖羅
用火輕炙,滿滿油脂感,幾乎入口即溶,配紫蘇花同食

-香箱蟹
外子脆卜卜、內子甘香又JUICY,
蟹肉鮮甜嫩滑,配土佐醋啫喱清新又醒胃。

🔹田樂味噌A4 宮崎和牛
田樂味噌為金菇麵豉口味,味道濃郁鹹鮮帶甜,
A4 宮崎和牛肉質細嫩,口感緊緻順滑;茄子軟棉,
面頭配以炸過既乾蔥,好有蔥香~
🔹白麵豉燒雞
選用石野味噌,純天然無添加,
阿波尾雞經醃漬一整晚,口感特別嫩滑多汁。

🔹 宮城縣真蠔鍋
大大隻真蠔飽滿漲卜卜,食落肥美滑溜好豐滿,
配菜有大量鮮甜蔬菜,連湯汁都好清甜~

🔹斧飯
配合香港STYLE,以煲仔上枱,好得意。
材料有左肥美又爽口既左口魚魚邊、軟嫩鮮甜有嚼勁既鮑魚粒、三葉等等,
飯選用日本七星米,洗米、煮米過程都用上白神山地之水,以高湯熬製,
將米飯及所有拌勻後材料,味道更加香濃,屠次超豐富。

🔹立魚湯
用上大量白身魚煮成,味道鮮甜溫和。
材料有甘甜立魚、蛋花絲、京都豆腐、杞子、三葉。

🔹甜品
富良野赤肉蜜瓜果肉軟滑,香甜多汁;
自家製Tiramisu細緻滑順香甜不膩。

😋味道:8.5/10
🏢環境:8.5/10
💁🏻‍♀️服務:9/10
💵價錢:8/10
🤟🏻性價比:8.5/10
2022-10-23
2022-10-24 138 瀏覽
omakase真係第一次食,香港見到好多朋友陸陸續續都試過唔同既日本廚師發辦,終於都到我食啦,今日經朋友介紹試左西貢白沙灣呢間日本omakase,開頭來前,駛唔駛去咁遠食餐飯呀,係我朋友不停話呢間野好好食架,就抱住遠就遠啦既心態來到,8點鐘來到,海邊以經黑哂,其實呢經鋪係近海 建議5點來到影埋日落就最好啦,今日我地選左和餐同雲餐,一個最貴同最平既,前菜來時廚房她細心每一道菜用左咩材料,用咩火侯煮一一講解,未食都覺得餐飯加哂分,兩個餐既前菜一樣既,前菜需要細細厚 ,但每一道都係精心傑作來,另外去到刺身,貴既還比起平既就係高下立見,大大隻蠔同超拖羅,吊打平還幾條街,唔係過平唔她食,都好食,但1880和餐還是比起建議去order, 後面仲有A4和牛,同一條魚既對比,和牛完勝,大家來前,還是俾貴少少食好d啦。
2022-10-24 111 瀏覽
一間開系白沙灣酒店樓下系海邊既高質和食餐廳主食懷石料理既omakase位置系會比較偏遠,但環境相當優美一一一一入去坐低就即刻開左支水倒比我地,出奇左下,但原來支水大有名堂世界自然遺產- 白神山地之水系無加熱處理過既純天然 軟水,入口又真系好順滑😲而再望落去張餐枱紙,系全人手製造既好多細節都好用心👍🏽之後先再睇menu叫左一個最貴,一個最平試Set A -和 $1880Set D -雲 $980一一一菜式太多,實在記唔哂只好記得就寫啦🤣前菜3點,今日師傅比多1點我哋食酸汁蕃茄,酸甜開胃蟹肉蓮藕茸,兩樣野好夾椒菜蝦玉子,椒菜味超清新,好醒神一一一刺身2點/4點雲-2點,師傅又比多點小樽八爪魚,酸酸甜甜又彈牙火灸鯛魚,同中拖羅和-4點,秋刀魚,肥美爽甜黑松露海膽蝦,三樣好味既野放一齊白子,好creamy大拖羅,好食到無野講一一一燒物雲- 燒魚,忘記名,不過好多春,口感都幾好和- 汁燒A4和牛,好有牛味,個醬汁好正一一一鍋物/煮物雲- 清湯蠔,個湯勁清甜,張蠔味帶哂出黎和- 帝王蟹鍋,依個湯勁濃郁,啲蟹味爆哂系個口,好似啲蟹肉系配菜咁,不過當然蟹肉系好好食🤣一一一和 -食事依個飯鍋系 和餐 先

一間開系白沙灣酒店樓下
系海邊既高質和食餐廳
主食懷石料理既omakase
位置系會比較偏遠,但環境相當優美

一入去坐低
就即刻開左支水倒比我地,
出奇左下,但原來支水大有名堂
世界自然遺產- 白神山地之水
系無加熱處理過既純天然 軟水,
入口又真系好順滑😲

而再望落去張餐枱紙,系全人手製造既
好多細節都好用心👍🏽

之後先再睇menu
叫左一個最貴,一個最平試
Set A -和 $1880
Set D -雲 $980

一一一

菜式太多,實在記唔哂
只好記得就寫啦🤣

前菜3點,今日師傅比多1點我哋食
酸汁蕃茄,酸甜開胃
蟹肉蓮藕茸,兩樣野好夾
椒菜蝦玉子,椒菜味超清新,好醒神

刺身2點/4點

雲-2點,師傅又比多點
小樽八爪魚,酸酸甜甜又彈牙
火灸鯛魚,同中拖羅

和-4點,
秋刀魚,肥美爽甜
黑松露海膽蝦,三樣好味既野放一齊
白子,好creamy
大拖羅,好食到無野講

燒物

雲- 燒魚,忘記名,不過好多春,口感都幾好
和- 汁燒A4和牛,好有牛味,個醬汁好正

鍋物/煮物

雲- 清湯蠔,個湯勁清甜,張蠔味帶哂出黎

和 -食事

依個飯鍋系 和餐 先有
一開蓋,啲味已經沖哂入個鼻到。
左口魚鮑魚粒鍋飯,表面重有三文魚子。
左口魚既油,滲哂系每粒飯到,勁香濃,
而且每啖都有鮑魚粒,同三文魚子,
口感豐富到爆,味道口感都有,個飯真係一流👍🏽

最後系湯同甜品

用白神山之水煮既 鯛魚蛋絲湯,煲左唔記得幾多個鐘,魚味散發哂系湯入面,再配已青檸,增加左幾分清新,讚

甜品就系靜岡縣蜜瓜同Tiramisu,
Tiramisu 正常,
而個蜜瓜系一吉起就已經滴汁系枱,入口即溶,好甜,品質相當高

同經理 呀roy仔傾左一晚
超級風趣幽默,又有好豐富既和食知識話我地知,最後重請我地飲左杯梅酒,完美作結。
2022-10-23 108 瀏覽
今天訂左枱去西貢去食Omakase,如果揸車🚗好方便,出面就有錶位可以泊車,叫咗Set D - 雲 $980/每位,環境好靚日本風格,你可以選擇坐吧枱或坐房,隨你個人喜好,想私人空間坐房一流,吧坐就係對住師傅還可以交流一下,一坐低就有靚茶飲,大塚園特上煎茶🤤🤤前菜3點葛粉汁自家製豆腐, 加上芥辣蓮藕炸饅頭松葉蟹肉, 加上三葉碎魚蓉玉子, 蜘蛛蝦,  蜜煮蕃薯水雲北海道水果蕃茄 - (水雲=海髮菜)旬之刺身2點北海道小樽水八爪魚 - 分左2部份, 吸盤及觸鬚位置, 吸盤以熱水輕灼使其口感更彈牙爽口,觸鬚部分師傅以切花做法處理, 口感質地軟嫩.中拖羅 - 顏色粉紅, 恰到好處的魚油脂非常甘香.師傅貼心地提醒先食水八爪魚後食拖羅, 以免被味道較濃嘅拖羅搶味以致食吾到水八爪魚較溫和嘅鮮甜味.燒物燒秋刀魚 - 師傅告知日本人喜歡原條魚連內臟食用, 因為新鮮的秋刀魚帶甘味,回甘而不苦,  秋刀魚魚肉飽滿肥美, 好新鮮沒有腥味!煮物北海道白子鍋, 白子亦即是魚的精巢, 奶油般的口感細滑豐腴, 十分獨特. 烹煮白子唔需要花巧的調味, 鍋中加入蔬菜一齊熬湯, 令白子味道更為清甜鮮香, 口味較重者, 可簡

前菜3點
葛粉汁自家製豆腐, 加上芥辣
蓮藕炸饅頭松葉蟹肉, 加上三葉碎
魚蓉玉子, 蜘蛛蝦,  蜜煮蕃薯
水雲北海道水果蕃茄 - (水雲=海髮菜)

旬之刺身2點
中拖羅 - 顏色粉紅, 恰到好處的魚油脂非常甘香.

燒物

煮物
北海道白子鍋, 白子亦即是魚的精巢, 奶油般的口感細滑豐腴, 十分獨特. 烹煮白子唔需要花巧的調味, 鍋中加入蔬菜一齊熬湯, 令白子味道更為清甜鮮香, 口味較重者, 可簡單配搭酸汁, 亦能凸顯到白子嘅原味!

立魚清湯 - 用左白神山水煮嘅清湯 ,另外仲加左清酒同檸檬汁,飲落去帶少少酸味, 可幫助消化.

蜜瓜&Tiramisu
2022-10-23 72 瀏覽
呢間位於西貢The Pier Hotel地下食Omakase嘅餐廳, 餐廳環境簡約舒適,有幾個半廂房座位及一張L型長吧枱, 吧枱每一個座位都能夠睇到師傅製作料理嘅過程. 餐廳既廚師發辦採用多款時令刺身製作,食材相當新鮮, 話明想食好啲, 所以我就揀左Set B - 廚師發板 $1,680/每位.揀好餐後職員遞上煎茶沖洗一下味蕾後就開始今晚嘅味覺之旅😋前菜3點師傅細心提醒由味淡嘅豆腐開始逆時針食嚟遂步提升食慾.第一款前菜係葛粉汁自家製豆腐, 嫩滑嘅豆腐上加左少少芥辣, 味道會有少少辣辣地, 從而剌激味蕾打開味覺.第二款係蓮藕炸饅頭松葉蟹肉, 上面加左三葉碎, 蓮藕炸饅頭口感特別, 松葉蟹肉鮮甜.第三款係魚蓉玉子, 蜘蛛蝦及蜜煮蕃薯, 魚蓉玉子口感似蛋糕, 細嚐之下帶有少少魚嘅味道.第四款係水雲北海道水果蕃茄 - 水雲又稱為海髮菜, 只生長在零污染的乾淨海域, 口感柔軟黏滑但無味, 配上水果蕃茄嘅少少酸味而帶有溫柔嘅甜味, 從而令口感味道層次更豐富.旬之刺身5點香箱蟹 - 即松葉蟹的雌蟹, 體形比松葉蟹細好多, 因為肉唔多, 所以主要食嘅係蟹膏及蟹子. 師傅拆下蟹膏, 蟹子及蟹肉, 放係蟹
揀好餐後職員遞上煎茶沖洗一下味蕾後就開始今晚嘅味覺之旅😋

前菜3點
師傅細心提醒由味淡嘅豆腐開始逆時針食嚟遂步提升食慾.

旬之刺身5點
香箱蟹 - 即松葉蟹的雌蟹, 體形比松葉蟹細好多, 因為肉唔多, 所以主要食嘅係蟹膏及蟹子. 師傅拆下蟹膏, 蟹子及蟹肉, 放係蟹蓋上, 賣相好靚, 配搭埋旁邊嘅蟹醋一齊食更能提升蟹鮮甜嘅味道.

生蠔 - 蠔有一隻手咁大隻, 肉質非常飽滿, 口感好Creamy, 伴以蒜香蕃茄汁作調味, 香蔥及樽菜增加口感, 其中樽菜本身會有層透明啫喱物質包住條菜, 入口滑嘟嘟, 口感好特別.

大拖羅 - 無筋, 入口即溶, 魚油脂嘅甘香即時充斥係口腔中, 實在無得頂!

北海道帶子及北海道赤牡丹蝦 - 刺身滋味鮮甜, 肉質彈嫩, 上面鋪上Caviar及海膽以及用左海膽及牡丹蝦頭嘅羔嚟製作汁底嚟增添鮮味.

炸物🍤
有松葉蟹腳,唐辛子,栗子南瓜,薩摩番薯及茄子天婦羅, 炸到外脆內軟,完全無油膩感,旁邊伴有蝦鹽及青檸按個人喜好添加~

精選時令壽司7貫🍣

深海池魚 - 肉質鮮嫩肥美,脂厚油香, 入口魚油甘香細膩.
北海道北寄貝 - 秋季特別當造, 肉質爽口有嚼頭, 味道鮮甜萬分.
赤佐鯛 - 肉質嫩滑, 味道鮮甜美味
黑喉魚 - 因口腔內部呈黑色而命名, 魚脂十分豐富, 甜味十足, 極級美味.
秋刀魚 - 肉質肥美, 配上炸過嘅骨碎嚟增添口感.
越南蝦 - 口感似生蝦咁爽口彈牙, 配以蝦頭嘅羔嚟提鮮.
北海道海膽 - 味道濃厚甘甜, 極其鮮美.

立魚清湯 - 以白神山水熬製, 細膩嘅泉水更能帶出魚湯嘅清甜, 湯內仲加左少少檸檬汁, 可以幫助消化.

甜品🍨
最後就以鮮甜多汁嘅蜜瓜及帶有濃厚咖啡酒香嘅Tiramisu嚟完結今日嘅味覺之旅.

2022-10-18 168 瀏覽
The pier hotel 喺西貢好出名,但估唔到酒店原來有間日本餐廳,專門食omakase,仲要係對住個遊艇海景view,我諗香港只有呢一間餐廳,有依一個海景view為咗慶祝同行朋友嘅生日,今日決定食豪啲,呢度除咗有對住師傅嘅吧枱位置,仲有兩張枱係可以看住海景,其餘仲有啲VIP房間由於我哋想試多啲唔同菜式,分別一個set - B omakase$1680 和 set - C星$1380✨前菜有四款,分別有北海道蕃茄,京都豆腐配葛粉汁,松葉蟹焗蛋,玉子燒配海老、番薯🍠,師傅介紹我哋由最淡味嘅豆腐開始食起,個松葉蟹最有驚喜,依家係蟹🦀️季,蟹肉特別鮮甜✨刺身:鰹魚、八爪魚🐙、北海道小樽水爪、醬油赤身、大拖羅,八爪魚非常有咬口,但係又唔會過韌,鰹魚用火槍火炙過,釋出魚油脂香,赤身同拖羅冇得彈✨北海道石垣貝下面係有海草碎,好爽口鮮甜✨北海道牡丹蝦配海膽醬牡丹蝦有成隻手指咁粗,肉質晶瑩剔透,海膽醬濃郁,配埋一齊食好夾✨香箱蟹係蟹乸,分別有蟹膏、蟹籽、蟹肉、蟹腳、配埋旁邊嘅醋一齊食,可以完全帶出蟹的鮮甜味✨甘雕立鱗燒熱油淋上魚鱗面,令到魚鱗站起,魚鱗好爽脆魚肉好嫩滑,下面有麵豉醬可以加埋銀杏一齊

刺身:鰹魚、八爪魚🐙、北海道小樽水爪、

✨北海道石垣貝
下面係有海草碎,好爽口鮮甜

✨北海道牡丹蝦配海膽醬

✨香箱蟹

✨甘雕立鱗燒
熱油淋上魚鱗面,令到魚鱗站起,魚鱗好爽脆魚肉好嫩滑,下面有麵豉醬可以加埋銀杏一齊食

✨天婦羅
有松葉蟹棒,青椒,京都南瓜,番薯🍠,炒粉好薄,完全唔會有油膩感,旁邊有竹炭鹽,可以點埋一齊食

✨岩手三龍尾崎蠔
蠔非常大隻,厚肉,蠔中間比較爽口

✨赤身,大拖羅
極度肥美,入口柔潤鮮甜

✨帶子
來宮城縣的帶子配上竹炭、青檸汁,完全帶出帶子嘅鮮甜同爽口

✨深海池魚
比較重油脂,魚肉非常肥美

✨右口魚
屬於白身魚,魚味會比較淡,但面頭經過火炙,油脂感爆發

✨北寄貝
面頭加上醋麵豉,酸酸地,北寄貝爽口彈牙

✨秋刀魚
配上牙蔥,洋蔥,由於秋刀魚10月份係當造季節,一啲都冇腥味

✨赤身醬漬
配上矜貴嘅魚子醬,醬油漬好唔好食,好考師傅功夫,醬油味道香濃

✨A5和牛壽喜燒
上菜嘅時候,和牛煮到五成熟,入口即溶,壽喜燒汁唔會太甜,濃度剛剛好,生雞蛋蛋黃橙黃色,蛋味極濃,和牛配埋蛋汁,白飯一齊食,可以話係最佳絕配

✨藍蝦
面頭有蝦頭蝦膏,帶出蝦嘅層次感

✨北海道馬糞海膽
加上三文魚籽,入口晶瑩爽彈,海膽十分creamy,鮮甜

✨立魚湯
用大量白身魚骨煲成,十分鮮甜

甜品
靜岡蜜瓜,Tiramisu,蜜瓜水份充足,十分爽甜
食の劇場係正宗既廚師發辦。佢地所有材料都新鮮空運到港,連料理都係用白神山水烹調。白神山水來自於世界自然遺產白神山地原始山毛櫸森林中的天然泉水。係19度的超軟水,軟水飲落好順滑,佢可以帶出食物原本既香氣和鮮味。前菜春魚配酸汁配芽䓤春魚食到有魚味道之外,本身都帶住小小既香烤味,再用芽芴既香味配合。好香口呢。食完之後我飲咗啖水,發現如果用硬水真係會影響左成件事。原來水都可以咁重要。北海道小樽八爪魚八爪魚1.7長既腳,用柔煮方法。我第一下咬落去,個口感係超軟淋淋淋。完全不用擔心什麼會消化吳到。蓮藕磨左之後由先蒸後炸,上面有松葉蟹肉,同毛青。磯粒貝有spicy 既感覺,唔錯唔錯。最係Refreshing 蕃茄配紫蘇汁另一個我好喜歡食既係A5牛釜飯,佢唔係煲仔飯黎。釜飯是將米、高湯、食材一起煮,而煲仔飯先煮熟飯再放入去。大葱係必須炒過,一打開聞到好香既牛味,如果配上Burgundy就一流!飯帶住小小飯焦味道,香口而不痴牙,牛肉肥瘦岩岩好好。再配必食漬物食。Manger Roy 好有心介紹每一道菜。再來係吞拿魚刺身因為係日本既傳統方法做,所以條邊不同色頭既部分佢地會用黎做刺身。日本刺身不會話太凍,因

春魚配酸汁配芽䓤

北海道小樽八爪魚

蓮藕
磨左之後由先蒸後炸,上面有松葉蟹肉,同毛青。

磯粒貝
有spicy 既感覺,唔錯唔錯。

最係Refreshing 蕃茄配紫蘇汁

Manger Roy 好有心介紹每一道菜。再來係吞拿魚刺身
因為係日本既傳統方法做,所以條邊不同色頭既部分佢地會用黎做刺身。日本刺身不會話太凍,因為要同人体溫差不多。

2022-08-31 515 瀏覽
今日係我嘅生日,先生專程帶咗嚟西貢出海玩,夜晚book左食之劇場享用我哋嘅晚餐,黃昏望住個海景真係好靚好舒服!另外廚師發板每一件壽司都非常新鮮,好好食!不過最美中不足,開放式的廚房 師傅一直背向我處理食物,有點失望
每逢夏天唔知點解就係好想入西貢一轉,一入西貢就會醒起大約半年前去過白沙灣碼頭,個度係有間好chill望住海景既日本料理餐廳😋◽銀鱈魚西京燒定食Lee個set入面有前菜,野菜沙拉,溫泉蛋,西京燒銀鱈魚,飯,味增湯,漬物同埋甜品😋印象中銀鱈魚好滑,燒到外皮有少少脆,好香口👍◽ 午市廚師發板套餐而我朋友就叫左廚師發板,個set就有沙拉,前菜3點(魚子果凍,鮑魚,蝦),刺身2點(拖羅,油甘魚腩),燒物,壽司6貫,湯同甜品😋海膽望落超級肥美😋因為當日有少少雨,所以我地係坐左係室內窗邊位置,所以一路食,一路望海景一路傾,真係好寫意,性價比其實一般,Lee個價錢其實都有好多選擇,不過有海景,就當好似去左個小旅行咁啦☺️

◽銀鱈魚西京燒定食

◽ 午市廚師發板套餐