2023-02-14 423 瀏覽
提前同男朋友黎左呢間位於西貢白沙灣酒店既日本餐廳慶祝情人節,呢到主打既係Omakase!!!如果天氣好既話個境好靚好有feel架~今次食既分別係Set B [廚師發板] 同埋 Set C - $1680/$1380慢煮鮟鱇魚肝丨八爪魚伴南瓜丨醬燒磯粒貝丨鮨煮蝦伴玉子鮟鱇魚肝口感鮮嫩好滑好易入口,八爪魚鮮味好濃,磯粒貝好有咬口又多汁,鮨煮蝦好甜刺身3點]SetB - 沙甸魚配蕪菁絲丨雪魚白子丨赤牡丹蝦配魚子海膽&拖羅丨小長井牡蠣蕪菁絲既口感好似蘿白絲,配埋沙甸魚到味道岩岩好,而白子賣相好似腦袋,但係其實係咩....大家可以自己去查下~我就唔講甘多,但係食落去一咬就爆漿,甜甜地。再黎就係拖羅,個人比較中意食近頸位淺色小小多油脂果件,完全唔會食落一口油,仲好香SetC - 北寄貝丨深海池魚丨拖羅SetB - - 海鰻丨唐辛子丨茄子丨蕃薯海鰻鮮甜多汁,茄子同蕃薯加小小鹽味道岩岩好,唐辛子炸到好脆好香SetC - - 西京銀鱈魚配海膽粉銀鱈魚用左麵豉去醃製,食落唔會好咸,仲好香SetB - 壽司7貫] 左口魚丨帆立貝丨北寄貝丨針魚丨藍蝦丨熟成中拖羅丨海膽每一件壽司都係師傅新鮮即切即製,基本
提前同男朋友黎左呢間位於西貢白沙灣酒店既日本餐廳慶祝情人節,呢到主打既係Omakase!!!如果天氣好既話個境好靚好有feel架~今次食既分別係Set B [廚師發板] 同埋 Set C [星] - $1680/$1380

[前菜]

SetB - [炸物] - 海鰻丨唐辛子丨茄子丨蕃薯
[炸物]

SetC - [燒物] - 西京銀鱈魚配海膽粉
[燒物] - 西京銀鱈魚配海膽粉

銀鱈魚用左麵豉去醃製,食落唔會好咸,仲好香
SetB - [精選時令壽司7貫]
左口魚丨帆立貝丨北寄貝丨針魚丨藍蝦丨熟成中拖羅丨海膽
[精選時令壽司7貫]

每一件壽司都係師傅新鮮即切即製,基本上每件壽司都會加左wasabi,辣得黎又唔會嗆喉。左口魚簡單配左洋蔥汁已經好好味,其實壽司都鮮味,最令我印象深刻既係師傅落海膽果陣絕對唔會手軟!!一啖擺曬落口果隻鮮甜既海水味湧出黎,一試難忘~

SetC - [A5和牛壽喜燒]
[A5和牛壽喜燒]

我就食壽司佢就食A5和牛,牛肉既油脂分佈好平均,輕輕用熱湯浸一浸已經可以食,加埋日本生雞蛋伴飯就最完美

[湯品]
[湯品]

黎到尾聲梗係要飲番碗湯暖一暖胃,呢個用左老翁魚,肉質好較實,配埋蛋絲同豆腐,湯仲落左小小檸檬汁,但係又唔會太酸,係小青新既湯品

[甜品] - 北海道富良野赤肉蜜瓜丨佐賀縣士多啤梨丨金印提子丨自家製Tiramisu
[甜品]

要跟番個次序食先唔會影響個甜品架,自家製Tiramisu好香芝士味,食埋甜品就真係大滿足!

[日本白神山地之水]
[日本白神山地之水]

成個Omakase都係配梗呢款水,所有湯品都係用佢黎煮架,口感順滑甘甜,每一道菜之前都可以清一清喉嚨為下一道做好準備
情人節