2023-01-26 321 瀏覽
💛🤍🧡白沙灣海景伴Omakase🥢白沙灣有間隱世酒店,唔知你哋聽過未?酒店地下有一間日料餐廳,景靚高質💕屋企人提早半個月預約,約咗夜晚6點鐘🤭順便可以睇埋日落,嘆埋嗰晚霞🌄Omakase Menu有4個set,我哋決定嗌個價格最高同埋價格最低嘅Omakase Set🤣落單嘅時候都有同店員講返會share食,店員都好歡迎🥰❣️set A-黃金之奥義❣️ $1880/位前菜旬之刺身炸物燒物鍋物食事湯甜品❣️set D-雲❣️ $980/位前菜旬之刺身燒物煮物湯甜品💧白神山地之水💧 $58來自世界自然遺產,係雨水經過大自然嘅過濾,令天然水產生🌧️未曾暴露喺空氣中,亦都未加熱。屬於超軟水,所以入口柔軟,仲可以帶出食物原有鮮味😝💚前菜💚 2個餐都一樣🦐賴尿蝦-配上酸汁仲有白蘿蔔青瓜,清新開胃🐚磯粒貝-鮮甜可口🐟慢煮鮟鱇魚肝-海底餓肝之稱,口感軟滑好味🥚鮨煮蝦伴玉子-蝦肉鮮美搭配胡麻醬汁山椒葉,別有風味;江户前玉子帶甜,旁邊用松枝穿住杮乾、黑豆,賣相精緻🤍刺身🤍A餐🦪大船渡灣令和之怪物生蠔-新鮮生蠔配蕃茄蒜香汁,酸甜惹味🔮黃金之奧義-沖繩帶子、北海道牡丹、海膽、煙燻拖羅-賣相精緻,最鍾意煙燻拖羅,香味誘人D
💛🤍🧡

旬之刺身

💧白神山地之水💧 $58
白神山地之水
💚前菜💚 2個餐都一樣
🦐賴尿蝦-配上酸汁仲有白蘿蔔青瓜,清新開胃
🐚磯粒貝-鮮甜可口
🐟慢煮鮟鱇魚肝-海底餓肝之稱,口感軟滑好味
🤍刺身🤍
A餐
🦪大船渡灣令和之怪物生蠔-新鮮生蠔配蕃茄蒜香汁,酸甜惹味
D餐
🐟刺身-獅魚刺身、赤身、拖羅-獅魚刺身-魚油甘香
💛炸物💛
A餐
🍤炸物-蜆肉忌廉餅、薩摩番薯、青椒仔,擠上青檸汁或沾上竹炭鹽一樣可口
🤎燒物🤎
A餐
🥩熊本縣A5和牛-金箔裏面係肥美嘅A5和牛,口感滑嫩肉汁油香滿滿,沾少少芥末黑醋汁酸甜解膩

D餐
🐟高湯獅魚-底部係大根,中間係先燒後高湯煮嘅獅魚,菜嘅部份係高湯煮春菊,味道甜美,獅魚肉感實在
💜鍋物💜
A餐
🦀松葉蟹鍋-以白神山地之水煮,松葉蟹鮮甜,肉質飽滿滑嫩
🤍煮物🤍
D餐
🐚北寄貝鍋-以白神山地之水煮,北寄貝甜美,肉質爽口彈牙
💙食事💙
A餐
🥣鮑魚釜飯-有主角鮑魚、左口魚邊、三文魚子,用料豐富,每啖都有海鮮嘅精華;飯嘅部份以高湯煮,粒粒飽滿好滿足
鮑魚釜飯
🧡湯🧡 2個餐都一樣
🍲眼仁奈魚湯-又稱日本目仁奈魚,魚味極濃,配料有蛋絲、豆腐,青檸汁可以refresh魚油膩感
❤️甜品❤️ 2個餐都一樣
🍈水果-有熊本縣赤蜜瓜、白車厘子,蜜瓜清甜爆汁
🍮豆乳布甸-豆味濃郁,仲有焦糖香甜
甜品
白沙灣嘅景色優美,夜景都好靚🌌靚景伴美食,仲有師傅喺客人面前新鮮炮製美食,真係一大享受💕餐廳環境好日系,由市區搭車嚟,有種去咗個小旅行嘅感覺🧳另外都好欣賞依度嘅服務態度,歷時3個鐘嘅Omakase,店員都好貼心好有耐性,收碟refill水都好有效率😆臨走前仲好客氣同我哋講再見!BTW記得save post,方便向店員查詢有關套餐啦❣️
📍食之劇場餐廳
📍西貢白沙灣碼頭酒店地下