1K
半島酒店是香港現存歷史最悠久的酒店,位於酒店1樓的露台餐廳The Verandah自助餐堪稱全港最貴buffet,今年趁著生日終於有機會一試,自助晚餐成人價錢為每位$1,088,供應時間由下午六時至下午十時,可以不追不趕地食足4小時。作為一級歷史建築物,以意大利文藝復興及巴洛克復興風格建造,氣派非凡,不論內外都流露著優雅古典的歐陸風情。窗外景色正是太空館跟文化中心,白天採光充沛,入夜後把迷人璀燦的尖沙咀夜景盡收眼底。海鮮款式包括日式醬油鮑魚、帶子、蟹腳、海螺、龍蝦尾、大蝦、青口、煙鯖魚及煙三文魚。全晚冰鎮海鮮源源不絕地供應,refill 速度亦夠快,最受食客歡迎的要數啖啖肉的龍蝦尾和buffet中比較少見的日式醬油鮑魚。即切肉類有燒有骨肉眼和燒羊架配蒜味香草麵包糠,大約煮至Medium 五成熟,中心仍保持嫩紅色,保留肉汁。配上傳統英式約克郡布甸Yorkshire Pudding,外皮香脆,中間凹陷綿軟,更容易吸附肉汁。魚生刺身共有六款:帶子、油甘魚、甜蝦、吞拿魚、馬刀貝、三文魚,壽司則有燒蟹腳、玻璃蝦、水菜卷和燒三文魚四款。西式熱盤有墨西哥式焗粟米布甸、密糖芥末焗排骨、加勒比海式燴魚、

鮑魚

燒牛肉

燒羊架

刺身

西式熱盤有墨西哥式焗粟米布甸、密糖芥末焗排骨、加勒比海式燴魚、美式煙燻烤雞腿、芝士煎黑毛豬扒配酸豆蕃茄醬、美式煙燻烤雞腿、焗布拉塔芝士配蕃茄汁及香草醬、黑松露烤根莖類蔬菜、上湯牛舌、蒜片炒秋葵及法邊豆配車厘茄。

dinner buffet

還有即炒煙肉芝士薯仔粉,熱辣辣傳來陣陣香氣。

熱葷

中式熱葷包含蟲草花雲耳蒸斑塊、黑胡椒醬炒蟶子、蘿蔔清湯牛腩和魚湯白蜆粉絲浸翠玉瓜。

熱盤

日韓熱食則有大蝦吉列配柚子蛋黃醬、日式麵豉燒比目魚、韓式牛仔骨和烤石頭魚肉乾配蛋黃醬及七味粉,個人尤其推介豐腴雪白的比目魚,配上微微甘甜的和風醬汁,魚乾質地煙煙韌韌甚具咬口。

日式麵豉燒比目魚

另有東南亞風味小吃- 越式蟹肉蝦多士,脆卜卜的多士上舖滿絲絲蟹肉,真材實料。

越式蟹肉蝦多士

咖喱款式包羅雞肉及菠菜咖喱、黃豆丸子咖喱、泰式咖喱海鮮及印度素菜咖喱,可以沾上印度烤餅、黑椒脆片或龍蝦片伴吃。

咖喱

湯品供應中西款式,包括薑味甘笋忌廉湯及紅棗椰子煲雞湯,前者入口濃滑,後者清甜而溫潤。

薑味甘笋忌廉湯

手切二十四個月熟成西班牙大腿保持柔軟油潤,而且鹹度不高,與蜜瓜向來是最傳統的開胃前菜組合。

手切二十四個月熟成西班牙大腿

前菜冷盤集合風乾火腿、沙樂美腸、瑞士腸、利安椰香腸、黑森林火腿、磨菇香腸、川味口水雞、涼拌皮蛋拍青瓜、泰式柚子沙律、芬蘭式紅草頭及蘋果沙律,鴨及雞肝慕絲配多士、希臘式羊肉卷配青瓜乳酪汁、牛仔肉薄片配吞拿魚汁、香辣帶子裙邊沙律、羅馬生菜配榛子、煙肉及脆包粒,意大利麵包條、酸種麵包、牛油軟麵包和法式麵包,可隨個人喜好自行混搭沙律款式。

冷盤

鴨及雞肝慕絲濃郁甘潤,口感猶如絲綢般細緻滑順,塗上薄脆多士,一軟一脆形成強烈對比。

鴨及雞肝慕絲

芝士拼盤有三款:布利芝士、法國昂貝爾藍紋芝士和外觀搶眼的米莫萊特。

自助頭盤

作為甜食控,當然是久仰大名為甜品而來,賣相精緻誘人,海量款式同時滿足視覺、味覺享受。

甜品

是日供應的款式有伯爵茶巴斯克芝士蛋糕、開心果士多啤梨蛋糕、香梨焦糖慕絲、白朱古力芒果栗子蛋糕、熱情果朱古力撻、紅桑子朱古力泡芙、桂花燉乳酪、黑森林杯、忌廉芝士卷蛋、橙味瑪德蓮蛋糕、芝麻瑪德蓮、可麗露、蛋白脆餅、櫻花紅豆麻糬等等。

自助餐

另一邊則有提拉米蘇、葡撻、腐竹白果糖水和新鮮水果。

Desserts

Basque Cheesecake最大的特色當然是其焦黑的表面,口感濕潤綿密,以茶入饌,還可平衡芝士蛋糕的甜膩。

伯爵茶巴斯克芝士蛋糕

可麗露表層是硬脆又厚實的褐色焦糖外殼,內部是半融化狀的蛋糕糊,散發著雲尼拿味和微微酒香。

可麗露

自助餐亦可趁機一嚐半島品牌的手工朱古力,另有椰子酒朱古力、果仁乾果黑白朱古力、朱古力棒棒、朱古力忌廉布甸、林茲曲奇和薑包曲奇。

半島手工朱古力

我自己全場最愛則是以金箔點綴的朱古力忌廉布甸,鏡面晶瑩剔透,入口細滑,深醇濃郁的可可韻味略帶苦澀,純度夠高。

朱古力忌廉布甸

中途店員會奉上每人一杯楊枝甘露,混合芒果、柚子果肉,酸甜清新。

楊枝甘露

訂位時表明慶祝生日,就會送上兩小件生日蛋糕,是日款式為檸檬芝士蛋糕,還會點上蠟燭,讓節日添上滿滿儀式感。

生日蛋糕

雪糕有三款口味:雲呢拿、朱古力和紅莓雪芭。

雪糕

自助晚餐每人附有一杯餐飲,額外加錢亦可無限暢飲精選紅白酒、啤酒或香檳等等。
餐飲
題外話/補充資料: 訂位時表明慶祝生日,就會送上生日蛋糕
2024-04-20
伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
可麗露
朱古力忌廉布甸
2024-01-23 3712 瀏覽
好多人都好奇半島酒店的自助餐係咪真係咁鬼正?今日就帶大家去睇下半島酒店啲食物係點樣啦🫢我主要島得去半島唔係食佢的食物,而係去感受佢地的服務態度,只要你係佢視線範圍,行出行入都有人幫你拉凳,然後撞到面會微笑,真心態度唔錯(但打電話預約的職員就好串,離開餐廳後搵廁所時職員都好串)食物方面都唔錯,其實款式都算多,有冷盤、熱食、甜品、各種朱古力、有少量其他國家嘅菜式!特別係甜品,幾乎每一件上面都有金箔🫢顯得更加高貴~以各款食物嘅味道都好食過平時其他自助餐,感覺都算唔錯😘而且佢嘅質量都幾好~海鮮長腳蟹任攞,而且有鮑魚任食,呢個唔係簡單自助餐都有嘅👍講到咁好都有美中不足,呢度係冇嘢任飲嘅,平時嘅自助餐都會有自助飲品,呢度你搵晒成個場都唔會有嘢飲(除左湯🫢)因為飲品你係要另外俾錢就可以任飲,佢只會包你一杯冇飲精飲品!佢會喺你食甜品嘅時候,先會提你有一杯飲品🫢一開波係完全唔知道😂😂😂我覺得比咁貴嘅錢,你求求其其俾啲橙汁蘋果汁人哋任飲都好呀….呢個就係全個過程最唔滿意嘅地方😂😂(btw水係任飲,佢會自動過嚟斟)不過我覺得試吓又無妨,始終半島餐廳都比較出名,就嚟感受吓個氣氛囉☺️#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃
好多人都好奇半島酒店的自助餐係咪真係咁鬼正?

今日就帶大家去睇下半島酒店啲食物係點樣啦🫢

海鮮長腳蟹任攞,而且有鮑魚任食,呢個唔係簡單自助餐都有嘅👍

#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食 #love #followback #instagramers #tweegram
今次嚟到半島食lunch buffet餐廳名叫做The Verendah露台餐廳對住香港菠蘿包食飯非常賞心悅目~(≧▽≦)/~種類唔算太多但絕對食得飽例如有青咖喱黃咖喱🍛韓式燒牛肉🇰🇷、越南pho🍜Cold cut parma ham、cheese🧀壽司🍣、刺身🐟、鮑魚、泰式蝦餅等等以下summarise咗幾樣比較深刻嘅items:✧ 芝士核桃焗甜薯蓉好特別好特別!人生第一次食薯蓉唔係咸而係甜嘅🍠而且加咗核桃喺面增加咗脆嘅texture而且加咗芝士/奶等等令到佢食落口好rich✧ 薰衣草蜜糖燒鴨胸肉少伏(。 ́︿ ̀。)首先鴨胸肉理論上應該冇咩筋🦆但唔知點解食落口好un唔係好咬得開但係本豬唔係好鐘意薰衣草呢種香料調味🪻✧ 天婦羅炸蝦大推呢個!天婦羅雖然冇咩選擇得炸蝦揀🍤但呢個蝦好大隻煮得啱啱好炸粉又唔會話太厚✧ Steak肉類得兩款:牛同蜜汁叉燒睇返大家review似乎係會不斷轉嘅因為有朋友早一個月嚟話係有牛脷食👅本豬鐘意個牛medium rare🥩所以叮囑咗師傅俾生少少🤏🏻但都係偏老估計都5-6成鐘意食steak嘅朋友應該唔會太鐘意喇✧ 半島chocolate table半島呢度甜品好特
今次嚟到半島食lunch buffet
餐廳名叫做The Verendah露台餐廳
對住香港菠蘿包食飯非常賞心悅目~(≧▽≦)/~

種類唔算太多但絕對食得飽
例如有青咖喱黃咖喱🍛
韓式燒牛肉🇰🇷、越南pho🍜
Cold cut parma ham、cheese🧀
壽司🍣、刺身🐟、鮑魚、泰式蝦餅等等
以下summarise咗幾樣比較深刻嘅items:

✧ 芝士核桃焗甜薯蓉
好特別好特別!
人生第一次食薯蓉唔係咸而係甜嘅🍠
而且加咗核桃喺面增加咗脆嘅texture
而且加咗芝士/奶等等令到佢食落口好rich
芝士核桃焗甜薯蓉
✧ 薰衣草蜜糖燒鴨胸肉
少伏(。 ́︿ ̀。)
首先鴨胸肉理論上應該冇咩筋🦆

另一枱係半島pastry/ tart cake
半島chocolate table
朱古力忌廉布甸望落深啡
以為係dark chocolate偏苦
但食苦就偏甜(<70%)
同埋稀過想像中嘅布甸🍮

瑞士曲奇🍪
第一次試但覺得偏淋身
食落去有黐牙嘅感覺

朱古力棒棒
Da meh ヾ('皿`)
望落係白朱古力上面加nuts
點知食落係柑橘味🍊🍋

✧ 半島dessert table
半島dessert table
榛子朱古力泡芙🌰
呢個又係好正!
拎其他嘢嗰陣又係會經過拎粒keke

Lemon Tart
係我食過最好食嘅lemon tart!
首先面頭係燒香咗嘅棉花糖🧁
然後個tart皮唔係麵粉味而係曲奇味
檸檬嘅甜酸程度又啱啱好~
絕對係會為咗佢而再嚟(。•ㅅ•。)♡

半島自家製雪糕
雖然味道唔多得4款
仲要有啲係sorbet唔係雪糕🍧
但都好有gimmick幾好食嘅

另外仲有啲幾特別嘅
熱情果macaron、開心果紅桑子cake、madeleine、canele

✧ Iced Lemon Tea
任性嘅本豬喜歡未到最後就叫咗coffee/tea先
貪佢食到個口好dry可以潤下
今日叫咗個凍檸茶🍹
值得一提嘅係佢個攪拌棒
好靚好靚印咗半島個名同個女神喺度👸🏻
靚到同朋友share完之後問返佢
咦冇俾攪拌棒/舀我督檸檬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
Iced Lemon Tea
半島chocolate table
半島dessert table
Iced Lemon Tea
2024-03-18 862 瀏覽
睇左好多食評話好高級 好靚 book位又講明有dress code搞到我去之前有少少緊張😆不過去到 無想像中咁高級同拘謹😂仲好!我可以大啖大啖咁食我想食嘅嘢🫶🏻🫶🏻海鮮方面,有鮑魚、龍蝦尾、帶子、蟹腳🦀etc.龍蝦尾拆晒肉,又鮮甜又方便食 超讚🥹即刻覺得值呢個價🫣帶子好結實 好味😋蟹腳唔會太鹽 食到蟹味 算幾好👍🏼另外,中式海鮮有蒜蓉粉絲蟶子 就係想像中個種好食嘅中式海鮮味 好食👅此外,我都欣賞嘅係甜品!tiramisu, cheese cake,雪糕(自家製的,真係有分別)都高質,發揮呢啲食物應有嘅好味。以上食物都好食 係expected個隻好食 唔係話有啲好驚艷嘅感覺 但質素係好,係好味。另外,我book位有remark 慶祝生日🎂塊生日朱古力牌唔係話好特別地好食,不過比我想像嘅好食好多,我哋有食晒成塊(平時我唔食生日牌覺得唔好食)🤣欣賞塊生日牌!!
海鮮方面,有鮑魚、龍蝦尾、帶子、蟹腳🦀etc.
龍蝦尾拆晒肉,又鮮甜又方便食 超讚🥹即刻覺得值呢個價🫣
帶子好結實 好味😋
蟹腳唔會太鹽 食到蟹味 算幾好👍🏼
Tiramisu
Tiramisu
2024-03-16 535 瀏覽
早餐形式是自助餐,時間去到10:00便完結中式早餐推介食品: 皮蛋瘦肉粥,蝦餃,煎蘿蔔糕西式早餐推介食品: 即制熱Pancake ,朱古力牛角酥環境及服務都很好,侍應及前台都是有禮貌細心

早餐形式是自助餐,時間去到10:00便完結

中式早餐推介食品: 皮蛋瘦肉粥,蝦餃,煎蘿蔔糕

西式早餐推介食品: 即制熱Pancake ,朱古力牛角酥

環境及服務都很好,
侍應及前台都是有禮貌細心
2024-02-26 1130 瀏覽
長輩請我食birthday lunch buffet,很感謝他!11年之前喺Lee 間酒店擺酒,今日就帶埋小朋友過嚟食,懷緬一番。lee 間酒店嘅水準不容置疑,所以我期待咗呢餐好耐,入去望到食品嘅精美程度令我嘆為觀止,有啲好耐冇見過會出現嘅傳統同埋外國嘅嘢食都有。屋企人話炆牛脷係全場最出色嘅,伴着清湯,肉質新鮮夠焾夠入味,我就鍾意南瓜湯及curry。南瓜湯看似簡單,當然背後下咗好多功夫,先有一個幼滑、味道清而不滯的湯。剌身、smoke salmon 等已是expected, 我第一round 冇攞龍蝦,之後已經見不到有refill,屋企人食咗,話很Juicy同埋容易拆肉。咖哩亦impressive,其中的素咖哩丸子是用麵根類去做「丸子」,配搭新鮮。至於甜品就係食過咁多間buffet之中最精美的,手工朱古力由其多,糕點造型精美,但眼闊肚窄,唯有拿回來之後每人食一啖試吓,之後每人仲送咗個金箔香檳啫喱!整體很滿意,staff很有善,well organised,會再番來食第二次。
最近,我有幸第一次到半島酒店露台餐廳,享用了他們的自助晚餐。這家酒店以其卓越的服務和獨特的環境而聞名,我對此充滿了期待。在這次用餐體驗中,我發現半島酒店不僅在環境和服務上做到了極致,食物的品質也讓我留下了深刻的印象。環境:奢華與典雅的完美融合一踏入半島酒店的用餐區域,我被奢華與典雅所包圍。高雅的裝潢和精緻的擺設都展現出半島酒店獨特的魅力。用餐區的佈局寬敞而舒適,每個用餐區域都給人一種尊貴而私密的感覺。無論是與家人共進晚餐還是與朋友相聚,這個環境都能為用餐體驗增添一份特別的氛圍。服務:專業、周到的照顧半島酒店一直以來以其出色的服務而聞名。這次的自助晚宴也不例外。從我入場開始,工作人員就熱情地迎接和引導我,幫助我找到座位。他們一直保持著微笑和禮貌,為每位客人提供個性化的服務。無論是解答菜單上的問題還是及時補充食物,他們總是能夠快速而周到地滿足客人的需求。這種專業和熱情的服務讓我在整個用餐過程中倍感宾至如归。食物:品質卓越的美味盛宴自助晚宴的亮點無疑是豐富多樣的食物選擇。無論是國際美食還是精緻的當地菜肴,半島酒店都能滿足各種口味的需求。我嘗試了他們的海鮮拼盤,新鮮的海鮮令我贊嘆不已。還有烤肉

最近,我有幸第一次到半島酒店露台餐廳,

環境:奢華與典雅的完美融合

服務:專業、周到的照顧

食物:品質卓越的美味盛宴
自助晚宴的亮點無疑是豐富多樣的食物選擇。無論是國際美食還是精緻的當地菜肴,半島酒店都能滿足各種口味的需求。我嘗試了他們的海鮮拼盤,新鮮的海鮮令我贊嘆不已。還有烤肉區、壽司區、甜品區等等,每個區域都展示著精心製作的美食。食物的品質和口味都非常出色,每一口都讓我陶醉其中。無論是色香味俱佳的菜肴還是精心製作的甜品,半島酒店都在每一個細節上追求卓越。

總結:
半島酒店的自助晚餐給我帶來了一次難忘的用餐體驗。從環境到服務再到食物品質,半島酒店都表現出了其非凡的水平。奢華與典雅的環境讓我感到舒適和愉悅,專業而周到的服務讓我倍感宾至如归。最重要的是,食物的品質和味道都讓我大為滿意。半島酒店的自助晚宴是一場精緻的美食盛宴,我期待著再次光臨,繼續品味他們獨特的美食。無論是與家人、朋友還是商業夥伴一同用餐,半島酒店的自助晚餐都能給您帶來一場難忘的奢華體驗。
  • 甜品
  • 凍海鮮
  • 鮑魚
  • 刺身
2024-02-10 651 瀏覽
尋晚年三十去食,水準同一年前去食的嗰次相比退步得好緊要。無論係食物定服務都退步。侍應人手少左,無左咁周到(除左對我隔離同後邊的兩台可能係熟客的人物寧捨服務周到)。所有凍海鮮同刺身只係不過不失,但完全無以前的鮮味。上次最出色的羊架都退步,邊皮麵包糠位置落味太濃,但其他好多食物(例如人參鷄湯,西式既比目魚柳等)又好淡,幾乎無味喎,懷疑當晚個厨師味蕾係咪有d問題。中式蒸斑塊都做得無上次好食。同埋尋晚好多食物都不夠熱,保溫無做好。半島自助餐的食物種類本就比同價位的其他自助餐要少好多,如果食物質素是尋晚的水平,無寧捨過人之處,真係無必要去食。以尋晚既水平,我完全唔明白點解會有咁多人讚到佢地天上有地下無。總之今次非常失望,應該暫時都無下次。相都費事po了
2024-02-09
除夕
2024-01-15 1223 瀏覽
去半島酒店露台餐廳 慶祝生日,自助晚餐$1088/位。被安排的座位不在窗邊位,有點小失望,不過也不強求,隨遇而安。先試了點刺身及冷盤,友人很愛厚切的魚生,味道屬中上,我也試了蟹腳、磯煮鮑魚、龍蝦、翡翠螺,也不過不失,感覺蟹腳不夠大件,所以口感不算太出色,鹹味比鮮味稍強。反而是旁邊的parma ham和蜜瓜有驚喜,parma ham夠薄片,鹹香有韻味,蜜瓜超甜,兩者絕配,而到後來只吃蜜瓜,比生果區的生果好吃高質。以下是我比較喜歡的食物:🔸葡式炒蜆配意大利粉-沒有牛油,蒜片襯托蜆的鮮甜,意粉偏有咬口。🔸鴨肝慕絲配梅酒啫喱-配上小片的脆多士,鴨肝頗香,梅酒啫喱比例多點更好。🔸粉絲蒸帶子-帶子火喉剛好,味道新鮮,粉絲索了鮮味。🔸羊架-肥瘦適中,不會太羶,肉質夠嫩,還可以配薄荷醬。🔸葡撻-細細個,皮酥脆,內餡嫩滑有蛋香。🔸海底椰雞湯-很濃的雞湯,喝了五碗以上,眼見也很多人添喝,後來覺得有點鹹,就停了。🔸朱古力雪糕-雪糕是半島自家製的,試了一口友人取的朱古力雪糕,當中夾雜很多薄片濃郁的朱古力片,可惜到我想吃時已沒了,換了tiramisu味太甜了。🔸朱古力忌廉布甸-濃郁而幼滑,似生朱古力有到尾聲時店
去半島酒店露台餐廳 慶祝生日,自助晚餐$1088/位。

以下是我比較喜歡的食物:

🔸粉絲蒸帶子-帶子火喉剛好,味道新鮮,粉絲索了鮮味。

🔸羊架-肥瘦適中,不會太羶,肉質夠嫩,還可以配薄荷醬。

🔸葡撻-細細個,皮酥脆,內餡嫩滑有蛋香。

🔸朱古力忌廉布甸-濃郁而幼滑,似生朱古力

有到尾聲時店員送上每人一杯香檳啫喱,酒的成份,所以也有少許酒的苦澀。然後因為生日,送上了一碟甜品的拼盤加生日牌和蠟燭,甜品都是外面可自取的款式,金色的蠟燭有高貴感,店員主動幫我們拍照。吃的過程中,收碟和加水都很勤快。
2023-12-28 958 瀏覽
公司今年到半島酒店食自助餐, 因為臨近聖誕節酒店及餐廳門口都有好多聖誕裝飾, 氣氛好好👍。 枱與枱之間有足夠距離,坐得幾舒服。餐巾都有因為聖誕節有不同圖案印上,食物款式唔算好多, 但每樣食品質素及味道都不錯。 其中熱食有牛腩煮得淋 又 好味😋,有海鮮麵豉湯都好正。最後甜品要試酒店自家出品雪糕。另外加左2小時冇酒精暢飲有不同果汁 。 半島酒店職員的態度及質素都好好。
2023-12-23 976 瀏覽
On 21st December, we enjoyed a Christmas & Birthday meal in the Verandah. The table was booked several months ago and the overall experience was satisfying.The food quality was above average although the choices were limited (relatively) Surprisingly, the restaurant did a good job in Chinese dishes and sushi. Seafood was fresh but could be done better. Both of us were impressed by the desserts. Egg tarts and chocolate was highly recommended by us.Service was the highlight of the Verandah. During
Service was the highlight of the Verandah. During our dining, all staffs provided professional and helpful services, realizing their customer's needs and responded to them immediately. In addition, the environment of the restaurant was wonderful with low population, which offered privacy.
In conclusion, having buffet in The Verandah was worthy for whom looking for a full dining experience (luxurious and elegant) But if you are looking for a wide variety of cuisine, it won't be the best place

刺身壽司
  • 甜品
  • 刺身
  • 磯煮鮑魚
2023-11-13 2261 瀏覽
話說最近生日去了試半島的buffet但都幾失望下🙁習慣先吃個沙律🥗🤭接着是刺身類🐟🍣但刺身非常之一般⋯還有些雪藏的味🐟❌但這碗韓式人蔘湯是不錯的😋🥣海鮮自助區❤️最初選呢間自助餐最期待係可以實現龍蝦自由❤️海鮮滿滿🦞🦐🐚有海蝦🦐青口💚 龍蝦❤️🦞帶子🩶 蟹腳🦀翡翠螺🐚但⋯ 老實說挺失望的🥲龍蝦係完全冇味⋯肉質還有點梅了⋯🦞❌到中式熟食部份🥢炆牛腩🐮 翠玉瓜時菜🥒豬頸肉🐷 古法蒸魚片🐟西式熟食部份🍽️蘑菇pizza❤️ 燒牛肉🥩焗海鱸魚柳🐟全晚令我最驚艷嘅熟食部份係呢塊pizza⋯好食😂甜品方面🍰半島最出色,果然係甜品🍮🍰🍪 每一枱會送香檳啫喱🥂另外會送上生日甜品盤🎂總括而言,呢個價位一次就夠了⋯食物質素只屬一般,但服務確實是五星品質🌟
話說最近生日去了試半島的buffet但都幾失望下🙁

全晚令我最驚艷嘅熟食部份係呢塊pizza⋯好食😂

甜品方面🍰

2023-11-01
2023-09-20 2607 瀏覽
呢間餐廳真係好難卜位.我哋都卜咗兩個星期有多.其實呢度嘅Lunch buffet一啲都唔平.$668元.未包括加 10 % surcharge.由中午12:30開始至 15:00 hrs.呢個價錢係其他酒店可以食個晚間Buffet. 老實講․佢哋嘅服務真係唔錯.環境都唔錯.對住個好大好大個嘅菠蘿包.享受吓休閒嘅生活.呢度食物品質唔錯.只係食物品種比較少咗啲.呢度最出名嘅(機燒鮑魚).鮑魚 冧身爽口/彈牙.還有佢哋嘅燒牛仔肉好唔錯.一啲都唔韌.好有牛味.值得一試 !
2023-08-14
2023-09-02 7033 瀏覽
今年食左幾間頂級酒店自助餐最後一間係半島酒店既露台餐廳又係對上一次staycation黎過食早餐既餐廳不過當時個早餐係set上即係同大堂一樣果次女朋友都係咁問點解唔黎呢間自助餐食野咁我眼中就真係得米芝蓮丫嘛就算食自助餐我都寧願上去上面felix食sunday brunch好過不過今次想黎慶祝紀念日就順佢心意黎露台餐廳試下啦露台餐廳係一樓以樓梯計既話要上兩層基本上半島大部份餐廳都係晒呢一層到而家無左staycation酒店好似變番好拘謹咁自助晚餐只有一時段一個價就係六點至十點每位1028星期一至日都係一樣平日黎既賣點大概就係比較少人今次我係一月頭果時book既不過就唔係話要兩個月後先有位只係我想呢個日子黎食開番關人少左成間半島都唔同左好似felix個sunday brunch以前上網唔可能會見到有位而家都可以輕鬆book檯二人檯既話都係以方檯為主餐檯完全係fine dining擺設黎同其他自助餐好唔同之前都講到明要著長褲有埋鮮花蠟燭係幾有格調既同上次黎食早餐坐既位差唔多背後個景都唔係點睇得到講真呢度服務第一次黎既話會覺得佢好好無得頂又拉凳又盛入洗手間仲會有專人開門同開水龍頭但慢慢發覺就會
今年食左幾間頂級酒店自助餐

好顛

窗口邊最近座位既就擺左凍海鮮
無麵包蟹
龍蝦亦都只得尾部部份
蟹腳, 海螺, 帶子, 龍蝦尾, 青口, 飽魚, 手切24個月熟成西班牙火腿
但都唔算短同埋白雪雪既
三文魚
甜蝦
吞拿魚
馬刀貝
馬刀貝, 吞拿魚, 甜蝦, 三文魚, 帶子, 油甘魚
向好既方面諗就係自己想要幾多就幾多

咁呢個設定對佢黎講就會好奇怪
咁呢個甜品區就無乜原個蛋糕
大部份都係獨立一件件既
叫做唔會搞到個場面咁亂
葡撻, 朱古力忌廉布甸, 芒果熱情果奶凍, 日式麻糬, 忌廉芝士卷
個布甸入面真係朱古力黎

佢地好快都閃晒
基本係無乜人會食到十點
差唔多九點半左右已經清場咁濟
搞到連坐係到都覺得尷尬
之前黎半島staycation食飯用visa signature都已經有九折
但而家就要四個人或以上先會有折
就算同麗晶比都貴左三舊水
講緊都算係同級既餐廳
我覺得真係試一次就夠
2023-03-15
$1130.8 (晚餐)
薑味蜜糖燒鴨胸肉配蜜桃果醬, 川味口水雞
  • 芒果熱情果奶凍
  • 日式麻糬
  • 忌廉芝士卷
2023-08-29 1720 瀏覽
前菜方面有包,葡撻,蝦多士,火腿等等🥳🍖特別既地方係一種食都有細分好多款,其中葡撻同火腿係非常美味🤤十分推介大家來試下壽司方面非常新鮮美味🐟款式都好多,refill速度都非常快👍🏻每件壽司都好大件非常有口感海鮮方面半島可以講係食過咁多間自助餐質素最好同最新鮮✨色澤非常之吸引同香氣四溢,其中尤其帶子超級大粒有咬口,鮑魚同好味鮮甜多汁,同埋所有海鮮食落都冇沙😙睇得出海鮮係採購至清洗及烹調既處理方法都非常好🥳🥳而甜品方面以朱古力為主打🍫🧁🍨所以大部分都係朱古力,其中朱古力杯非常濃厚朱古力味🤤而瑪麗蓮蛋糕都好鬆軟有囗感但餐廳整體性的價比唔高😅食物選擇比同類型酒店自助晚餐較少,作為五星級貴價酒店自助餐食物方面有好多改善空間