2024-02-26 1130 瀏覽
長輩請我食birthday lunch buffet,很感謝他!11年之前喺Lee 間酒店擺酒,今日就帶埋小朋友過嚟食,懷緬一番。lee 間酒店嘅水準不容置疑,所以我期待咗呢餐好耐,入去望到食品嘅精美程度令我嘆為觀止,有啲好耐冇見過會出現嘅傳統同埋外國嘅嘢食都有。屋企人話炆牛脷係全場最出色嘅,伴着清湯,肉質新鮮夠焾夠入味,我就鍾意南瓜湯及curry。南瓜湯看似簡單,當然背後下咗好多功夫,先有一個幼滑、味道清而不滯的湯。剌身、smoke salmon 等已是expected, 我第一round 冇攞龍蝦,之後已經見不到有refill,屋企人食咗,話很Juicy同埋容易拆肉。咖哩亦impressive,其中的素咖哩丸子是用麵根類去做「丸子」,配搭新鮮。至於甜品就係食過咁多間buffet之中最精美的,手工朱古力由其多,糕點造型精美,但眼闊肚窄,唯有拿回來之後每人食一啖試吓,之後每人仲送咗個金箔香檳啫喱!整體很滿意,staff很有善,well organised,會再番來食第二次。