昨天晚上,在家人生日的日子,終於品賞到香港大酒店-半島的自助晚餐。露台餐廳非常有氣派,樓底非常高。凍海鮮方面,長腳蟹、與鮑魚非常有鮮味,鮑魚則很有酒香味。熱食也有扇貝與龍蝦🦞尾,均很新鮮好食😋。刺身,很快被人搶光,refill🉐️快但下位客戶亦一個人拿光全部都帶子,所以沒辦法影相📸️。牛排羊扒都是烤形式,有啲un 😔。有很多其他的熱食如牛仔骨、牛舌、牛尾、咖哩、魚都因為太飽而沒有試過到。我覺得最好食😋,就是甜品,有new York cheesecake, macaroons, bread pudding, homemade ice cream 🍨,全部都好好食😋,食完亦很飽,但以$1020.8一個人的價位卻覺得不滿足,沒有oyster,等,牛扒又不太美味,我又不太鐘意食海鮮,又得一杯飲品,真係寧願食壽喜燒和牛好過。呢度係適合名媛細味品嚐長腳蟹😗,我自己當日有野做,無戴到靚手袋👜、靚錶。地下lobby的保安就用唔友善的眼神望我,在我等人的十分鐘內,完全feel 到有位員工跟到我實一實😖,諗起都係怕怕

凍海鮮方面,長腳蟹、與鮑魚非常有鮮味,鮑魚則很有酒香味。

熱食也有扇貝與龍蝦🦞尾,均很新鮮好食😋。

2022-05-08 3614 瀏覽
服務一流,食物不錯,自家製雪糕和朱古力,環境古典舒適。一生人也要去一次這酒店。從上年9月開始,因疫情原因。昨天才可以去到這酒店。品嘗中午自助餐。服務性,非常極高。因為從訂位至昨天。他們努力迎合和體貼。令我非常滿意。昨天慶祝家人生日。所以他們也預備簡單小心意。超級高質素。食物,高水平,新鮮,精緻,給我每款也想吃。最特別自家製的東西。環境給予一個極高分數。它是一間有香港歷史的酒店。各國各地名人高官和藝人。也到訪過。當然我也要來一次。平時門口經過。昨天是進來了。像去了一個博物館。牆上雕刻好像走了一個法國凡爾賽宮的感覺。喜歡這些東西的我。疫情下不能出國。有種遊行感覺。人生一定要來一次半島酒店呀。
2022-05-07
用餐優惠
現金券
2022-04-28 2823 瀏覽
Always love the Peninsular. Feeling back in the old time. My parents heard good review of the buffet here. Still remember we still insisted to go under Typhoon 8. To be fair, for this price in a luxury hotel, i don’t really expect much. Not much choice of food selection. The only dish I remember which was pretty good was the braised abalone. The rest is really soso. Some of the food actually not really meeting hotel standard. I had some mango with raw sticky rice. I bet most of the people willin

I bet most of the people willing to pay extra if they could take out some better food in this lovely hotel. Seem like it’s such a waste to have this quality of food in this great place.
2022-04-26 3407 瀏覽
上月就開始揾食, 一心等疫情過後要食餐好嘅~ Book 到星期六嘅半島的露台餐廳食自助餐,半島即係半島,食物質素好,菜式多元化,食得我地好開心!至愛的魚生、飽魚、甜品任食,仲有東南亞菜美食,一次過食哂,真係好耐無咁放縱自己,寧願再去行多幾座山,都要儘情享受呢一餐。我地準時到,酒店同事比左個靚位我地,一路食,一路見到半島的正門、太空館… 窗外藍天白雲,天朗氣清,室內、室外的環境都好好,人的心情份外舒暢! 最秀色可餐還是美味的食物,好滿足的一個午餐! 好滿足!
上月就開始揾食, 一心等疫情過後要食餐好嘅~

最秀色可餐還是美味的食物,好滿足的一個午餐! 好滿足!
2022-04-23
2022-02-18 2930 瀏覽
喜歡半島的露台餐廳,整潔,光亮,坐得舒服,又有一定的空間吃過數次自助午餐和晚餐,今次因住宿優惠而可享用自助早餐,實在太好了。在舒適的環境中,和至愛親朋共進早餐,閒談聊天,何其快哉!食品種類不算多,但質素好,有我喜歡的橙汁(內裏有橙肉的)、煎得很靚的雙蛋、好味的雲吞和健康的烚菜心⋯,當然還有各樣的鹹甜食品、肉類、沙律,麵包等吃後,再回房間休息,如此悠閒的渡假,讓身心儲儲電,再投入繁忙的工作中
喜歡半島的露台餐廳,整潔,光亮,坐得舒服,又有一定的空間

2022-02-16
Staycation package包了一餐早餐,本來是在酒店大堂茶座享用,但我們9am左右到達,就已滿座。職員請我們走上一層樓梯,來到露台餐廳,餐廳同樣有佈置聖誕裝飾,氣氛滿滿!半島酒店的早餐餐牌好適合有選擇困難的人,即使要選擇,都只是2揀1的選擇,不用心大心細一輪只有西式的經典半島早餐或中式早餐可選,我和老公一中一西即可!西式早餐的配搭還要再揀一揀~~~首先選果汁或水果,我選了要蘋果汁,幾深色,蘋果味香濃而不過甜~早餐麥片 (Cereal) 提供了4款選擇,都幾全面!有玉米片﹑全麥維﹑果麥及有機燕麥皮,我就要了自己愛吃的果麥 (Granola),色澤金黃,加入了堅果及果乾,帶點淡淡香甜,用牛奶浸泡來吃,仍能保持脆脆口感!!麵包籃,餐牌上寫有5款麵包,但來了3款,只有牛角包﹑提子軟包及鬆餅。不過,吃完整份早餐其實也很飽,未必能吃足5個麵包,所以這樣不會浪費也好的~~而且鬆餅很好吃質感鬆軟,帶點濕潤,不會乾身骾喉,上半層與下半層是兩種口味,再加上面層的脆脆甜果仁碎,又香又甜,口感又豐富!!另提供4種獨立小瓶蜜糖和果醬,喜愛如何搭配口味也可~~熱食我選了炒蛋餐,配煙肉﹑雞肉腸及牛肉腸,煙

果麥 (Granola)
麵包籃

鬆餅

蜜糖和果醬

炒蛋配煙肉﹑雞肉腸及牛肉腸
熱食我選了炒蛋餐,配煙肉﹑雞肉腸及牛肉腸,煙肉及雙腸不會太鹹,炒蛋香滑,但份量略少。
蝦餃,素菜餃

炸奶皇包

中式早餐方面,有蝦餃﹑素菜餃及炸奶皇包,炸奶皇包,外層炸得香脆不太油膩,內裡是流沙餡,正!!蝦餃皮薄,蝦仁大粒又爽口。
菜乾豬骨老火粥
菜乾豬骨老火粥,粥底綿密,菜乾香甜,不用額外加鹽都夠晒味,嚐到菜乾與豬骨的甜味!
豉油皇銀芽雞絲炒銀針粉
豉油皇銀芽雞絲炒銀針粉,雞絲份量不少,個人覺得略略乾身,老公就覺得好好食,說是香而不鹹,又不太油膩。
無糖熱豆漿
無糖熱豆漿,豆味夠香,不加糖也好喝。
熱朱古力

Cappuccino

餐飲點了熱朱古力及Cappuccino,後者普通,前者幾好飲,朱古力味香濃得來又不會太過甜膩。

不論是中式或西式早餐,我們都覺得幾滿意啊!飽肚程度絕對足夠,那份美味令人為之醒神!!
2021-11-28
早餐
果麥 (Granola)
鬆餅
菜乾豬骨老火粥
無糖熱豆漿
熱朱古力
2022-01-04 3647 瀏覽
平日buffet lunch 款式唔算十分多 最緊要樣樣都有質素價錢同食物質素成正比牛脷 超淋 厚切鮑魚 食左6 個 超級好味 彈牙 味道很好很夠味栗子忌廉湯 好濃好好飲牛扒 好淋夠味 好好味蒸斑 食左2舊 正刺身 帶子 螺肉 正常中等水平 唔算十分驚喜沙律菜 芝士 生果 全部新鮮好食甜點 燉蛋 同 芝士蛋糕 得一轉 啲人裝晒都無refill雲尼拿千層都推 印象深刻Overall 甜點不算太甜 讚的服務態度很好 👍🏻
平日buffet lunch

服務態度很好 👍🏻

2022-01-03
紀念日
2021-11-22 3871 瀏覽
又來到一年一度嘅生日飯 今次就去咗半島酒店入面嘅露台餐廳試試佢個自助餐 今次試佢個午餐自助餐 需要預早訂位 去到講真入到去 地方比較細 但食物質素比一般好 座得都舒服 大部分嘅座位都算係window seat 佢係沒提供蠔 所以就用冰鎮鮑魚代替 係幾好味道嘅 同埋佢地fill野都fill 得好快 不過野食種類真係比同級酒店少 名乎其實食佢嘅氣派同個名 服務都好到位 價錢就緊係五星級酒店價錢啦 但都可以「一試嘅」因為哩個價錢真係仲有好多好嘅酒店同餐廳 選擇 推介冰鎮鮑魚同芒果糯米飯 必定要食
2021-11-05
  • 刺身
  • 芒果糯米飯
2021-11-16 2074 瀏覽
Went for a breakfast. It’s very big with beef and chicken sausage, assorted bun including croissant, raisin bun, muffin and a choice of granola or all bran, together with coffee. The coffee is definitely not nice. Apparently those machine made ones with a stale bean flavor but they do provide oat or soy milk in case you would need it. The bread is really nice, fresher and crispy, croissant has a glaze to it too. Granola is also fresh and unsweetened. It’s comfy eating with good space between tables
2021-11-15 2253 瀏覽
2021年11月13日(六)今日同林太及瑪利來半島用膳我們仨相識20週年紀念享受Weekend Lunch Buffet 每位$648+10%=$712.80由中午12:00至下午2:30喺八月份來電預約,星期六最快都要11月先有位,但係今日眼見,都係坐一半,唔知道係專登唔做到Full,定係啲人甩底呢客人唔多,非常好,食客們傾偈都唔會覺得好嘈,出去攞嘢食都好順暢,唔使排隊,食物補給快,服務員人手充足,執碟、加水、服務禮貌都是一級的食物種類不算多,貴精不貴多,樣樣質素都好好,總有一兩樣真係唔掂嘅,相信佢會定期轉食物菜式,所以都唔使講佢有邊啲唔好食,整體來講都好好,只怪自己個胃裝唔到咁多由到達門口登記開始,你就會感受到佢地服務員嘅質素的確係好高,今餐賓至如歸。有下次!有下次!有下次!
2021年11月13日(六)
今日同林太及瑪利來半島用膳
我們仨相識20週年紀念

享受Weekend Lunch Buffet
每位$648+10%=$712.80
由中午12:00至下午2:30

有下次!有下次!有下次!
2021-11-13
$712.8 (午餐)
  • Lunch Buffet
  • 壽司
  • 燒牛肉
  • Desserts
  • 甜品
2021-11-14 1742 瀏覽
訂了10位, 大家都很滿意,  我會說性價比十分高, 雖說食物款式不算多, 但無論食物的質素, 環境, 服務(不是個別, 而是由帶位至用完餐) 每個職員也很恩勤有禮, 環境優美, 清潔, 不會有擠迫的情況.很讚賞半島, 經歷漫長時間, 現在於疫情下, 仍看到每個細節位仍很講究同堅持, 所以不得不讚!

2021-11-13
用餐優惠
信用卡優惠
2021-10-09 3445 瀏覽
今年媽咪生日,決定同佢食想食好耐嘅半島buffet😍聽講環境靚,服務好,食物質素亦都唔錯~當日6:15去到,估唔到都已經有八成full,帶位嘅女職員非常有禮貌,會幫客人拉櫈,同埋介紹返今次buffet主題~今次係東南亞主題,佢推介冬蔭公湯🤣我最鍾意嘅就梗係凍海鮮同刺身啦~凍海鮮方面有龍蝦、蟹腳、青口、帶子、蝦同螺~我個人覺得龍蝦同埋螺係最好食🤤龍蝦一睇都知好新鮮,啲肉好有彈性同埋一啲都唔乾,而螺就好飽滿,亦都好鮮甜呀!另外三樣我覺得係正常水平~仲有好signature嘅磯煮鮑魚,媽咪最鍾意呢個,肉質爽彈,我就覺得佢甜咗少少~不過book位時職員都已經講咗係冇生蠔架喇😆大家都可以留意~同主流其他buffet唔同,刺身係可以比客人自己夾嘅~佢擺盤擺得好靚,款式都好多,有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帆立貝、甜蝦同象拔蚌,當中帆立貝同象拔蚌就比較出色😆佢亦會有啲壽司款式,不過我就冇食到😆冷盤都有唔少沙律,同埋有我鍾意嘅cold cut同芝士🧀去到熱葷,冬蔭公湯媽咪話一般,有啲鹹,東南亞嘢食例如咖哩、巴東牛肉等等我就麻麻地,都冇咩點食🤣最吸引我嘅當然係燒和牛啦🥩😍切出嚟個樣已經好靚仔,食落口牛味超濃

冷盤都有唔少沙律,同埋有我鍾意嘅cold cut同芝士🧀

去到熱葷,冬蔭公湯媽咪話一般,有啲鹹,東南亞嘢食例如咖哩、巴東牛肉等等我就麻麻地,都冇咩點食🤣最吸引我嘅當然係燒和牛啦🥩😍切出嚟個樣已經好靚仔,食落口牛味超濃超突出,但我唔記得咗影相😭另外我覺得都好好飲嘅係忌廉粟米湯🌽應該係用粟米打成蓉,再加忌廉入去煮,勁濃郁!可惜我太飽,飲唔到第二碗😢

另外,佢都有啲位上嘅食物,今次係炸軟殼蟹,我覺得炸衣比較鹹,一般般~

甜品方面我覺得都幾多選擇🤤呢度入面我覺得泰奶蛋糕幾好食,味道都好突出~同埋個水信玄餅芝士蛋糕都幾出色👍🏻佢仲會每人位上一碗楊枝甘露,味道正常發揮😄雪糕係一個未見過嘅品牌,有朱古力、雲尼拿同士多啤梨味,不過我太飽,冇食到喇!

出面係冇飲品供應,只係有每人一杯飲品~

整體嚟講,食物種類唔算好多,而且都唔係啲十分尊貴嘅食物,質素都算係唔錯嘅~但出色嘅係環境、氣氛同服務,想讚讚有位侍應好醒目,知道我媽咪凍,即刻拎件披肩比我哋,好細心🥰而幫我哋影相都非常有耐性同有禮貌,我覺得呢個價錢食返個氛圍同埋服務,非常值得!用signature卡仲有9折,變相免加一😆
2021-10-03
2021-10-01 2570 瀏覽
長假期weekend,同一班大學同學黎食自助餐半島酒店環境一流唔使講,門口有007,已經開始忍唔住影相。野食方面所有野都好新鮮,海鮮等等refill好快!火腿凍盤等選擇都幾多,最特別就每人一隻蔗蝦。好多酒店buffet的車仔麵等,呢度就有生牛肉湯河。是日carvery是牛同羊,湯有南瓜湯同埋冬蔭功要食選擇多,一定唔係呢度,但呢度有quality另外甜品方面非常,十級出色,好好味,拿破崙一定要試!味道剛剛好!
長假期weekend,同一班大學同學黎食自助餐

半島酒店環境一流唔使講,門口有007,已經開始忍唔住影相。

,湯有南瓜湯同埋冬蔭功
要食選擇多,一定唔係呢度,但呢度有quality

拿破崙蛋糕
  • 壽司
  • 梳乎厘
  • Lunch Buffet
2021-09-20 4292 瀏覽
半島staycation既免費早餐咁早餐原本就安排係地下大堂既我見佢兩個package早餐係位置唔同四餐果個係露台餐廳食情人節呢個係大堂茶座食以為真係有精心安排過啦可以感受下大堂茶座既典雅啦首先我真係on居咁企係度等人帶但無人理我原來係有個好細個既reception仔係另外一邊但佢就話full左叫晒其他人上露台餐廳見到露台餐廳本數簿係有晒客人房同名咁即係根本就無話分開邊間打邊間啦露台餐廳係一樓係大堂上兩層樓梯就係餐檯唔算細一樣都有花裝飾同埋都係果款口罩套咁套呢樣野就瑞吉同美利做得最有心不過環境始終都係覺得同大堂比差少少始終呢度本身係用黎食自助餐既不過staycation期間佢都會做埋下午茶比唔夠位既客人之前如果有幸食到跟嘉麟樓果個package既話就會好大機會安排係呢個餐廳食晚餐兩間餐廳都叫做係相鄰既不過就完全唔係果隻feel呢度叫做有窗口位都係望太空館同中庭客房一樣咁啦餐牌其實就只得兩款一中一西係可以揀班尼迪蛋既不過就會無晒其他配菜我估大堂同露台早餐應該都係一樣掛麵包就有幾款有一款同尋日係gaddi's好好食果隻煙肉卷差唔多口感不過涵就唔同而飲品大家都有兩杯西式係果汁同咖啡或者西茶而
我見佢兩個package早餐係位置唔同

服務既話普遍侍應都算係有禮貌既
但大堂趕我地走果位就真係好麻麻
2021-02-28
早餐
好味指數😋😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗間唔中都要對自己好D,今日同朋友嚟半島酒店1樓嘅 The Verandah 食 lunch buffet ($548+10%),朋友早一個幾月就book,呢個 lunch buffet 係1200-1430,我哋坐到3點幾都冇問題~Service 係一流嘅,早一日會有職員打俾朋友,提醒衣著要注意嘅事項!去到因為未夠12點,同職員講到咗後,夠鐘後佢係會認得你,帶返你入座!因為我哋早book,安排咗所謂嘅室內露台窗口位(即係較遠嘅一邊),咁就唔會有咁多人行嚟行去,雖然要行多幾步去攞嘢食,但就坐得舒服D!出去睇下有咩食先~ 款式都幾多嘅…先嚟冷盤~有4款刺身、壽司、卷物、青口、帶子、蝦、螺… 所有海鮮都幾新鮮!我覺得最出色係慢煮飽魚,煮到好夠淋煙韌度剛剛好,個汁好好味😋湯~我試咗蕃茄濃湯,側邊仲有脆麵包粒、Bacon 粒、香蔥粒俾你自己落… 個湯非常濃厚!熱盤~佢嘅燒和牛臀肉好軟身,薄薄一片剛剛好,仲有法式同英式芥末任揀!牛脷雖然叫水浸,但鹹度剛剛好,好爽口!香芒蝦個汁好香濃,甜甜酸酸,蝦亦都好新鮮!至於比較失望嘅係燒豬里脊,比較嚡口!
好味指數😋😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗

出去睇下有咩食先~ 款式都幾多嘅…
先嚟冷盤~
有4款刺身壽司、卷物、青口、帶子、蝦、螺… 所有海鮮都幾新鮮!我覺得最出色係慢煮飽魚,煮到好夠淋煙韌度剛剛好,個汁好好味😋

湯~

熱盤~

熱盤2~
本身有3款咖哩,不過因為我個胃唔大,只試咗咖哩海鮮,個咖哩汁好出色,好香濃,我只攞咗幾片薄脆餅食,魷魚易咬開夠煙韌,蝦就一貫地咁大隻爽口!韓式牛同味噌魚都同樣好味!最失望嘅係蒸扇貝,扇貝好細隻又乾,粉絲都好乾身!

沙律~
佢嘅沙律菜勁新鮮,spinach 好大塊,配料有貴價嘅 sun-dried tomato、仲有幾款講唔出係咩嘅配料,個油醋汁唔係平時常食到嘅,好淺色但又好好味!

甜品
多到不得了!我完全冇辦法逐一試晒,只可以揀到幾款食!甜品屬精品類,有金箔銀箔做裝飾!

拿破崙係最好食,非常鬆化!紅梅蛋白餅都係我鍾意嘅入口即化,唔算太甜!日式芝士蛋糕上面有個圓圓果凍波波好吸精,半島自家製雪糕都好濃郁好滑!Earl grey 戚風蛋糕都唔可以錯過呀!

配埋一壺香濃嘅 Earl grey 茶,成個用餐體驗真係非常圓滿!
其實仲有 cold cut、芝士、勁多款沙律、甜品都未有空間試!
以呢個價錢,呢種服務同食物質素,佢嘅 lunch buffet 係性價比好高!因為會睇得出配料上嘅細緻位,係明顯精心搭配過!因為好多貴價嘅 buffet,的確可能有龍蝦、生蠔呢D 所講貴價嘅食材,但處理嘅手法就好求其!另外D 嘢食非常整潔,亦都補得好快,好少見到被攞晒補唔切嘅情況!整潔度非常讚!收碟收得好快,就算係一隻 cocktail 沙律杯都會即刻收!當職員見到有食客冇戴口罩,就即刻有禮貌咁提示返!
食物精緻度高,環境亦都好舒適!會再返嚟食!