成日話圍爐取暖,係表面野既黎咖姐,真正既都係想搵個藉口,約埋班朋友見一見。你知啦,出黎社會做野,就唔能夠好似細個,話見就見,始終每個人都踏入唔同既人生階段,面對緊好多壓力、困難,朋友既價值變得更加渺小,所以身邊有好好既朋友,真係要珍惜!👇🏻📌招 牌 推 介 -▪️ 老 重 慶 奇 味 雞 煲 - $188▫️ 先黎個招牌「老重慶奇味雞煲」,我朋友唔係好食得辣,就就佢嗌左bb辣,兩條麻甩佬嗌個細煲岩岩好,雞肉肉質相當滑溜,完全唔乾身,而且料頭十足,大量洋蔥,鮮冬菇、豆卜、芫茜、蒜頭、每一啖都係相當惹味,食完雞煲鍾意既仲可以打埋邊爐,正!▪️ 燒 汁 什 菌 牛 頸 脊 - $148▫️ 第二道必食「燒汁什菌牛頸脊」,師傅炒得相當夠鑊氣,一上枱新鮮滾熱辣,而且牛頸脊肉質鬆軟綿滑,帶少少咬口,配上青紅椒,油香十足,送飯必備!▪️ 椒 鹽 九 肚 魚 - $118▫️ 食得小菜點可能唔嗌「椒鹽九肚魚」,即叫即炸,九肚魚份量夠多,炸到金黃香脆,外層相當鬆脆,食落裡面近乎入口即化,送酒真係一流。▪️ 啫 啫 通 菜 煲 - $98▫️ 呢個「啫啫通菜煲」用熱煲上枱,保證熱辣辣,通菜夠新鮮翠綠,加埋蝦乾,果種香味濃
成日話圍爐取暖,係表面野既黎咖姐,真正既都係想搵個藉口,

約埋班朋友見一見。你知啦,出黎社會做野,就唔能夠好似細個,

📌招 牌 推 介 -
▪️ 老 重 慶 奇 味 雞 煲 - $188
老重慶奇味雞煲

▫️ 先黎個招牌「老重慶奇味雞煲」,我朋友唔係好食得辣,
老重慶奇味雞煲

完全唔乾身,而且料頭十足,大量洋蔥鮮冬菇豆卜芫茜蒜頭
每一啖都係相當惹味,食完雞煲鍾意既仲可以打埋邊爐,正!

▪️ 燒 汁 什 菌 牛 頸 脊 - $148
燒汁什菌牛頸脊

▫️ 第二道必食「燒汁什菌牛頸脊」,師傅炒得相當夠鑊氣,
一上枱新鮮滾熱辣,而且牛頸脊肉質鬆軟綿滑,帶少少咬口,
燒汁什菌牛頸脊

配上青紅椒,油香十足,送飯必備!

▪️ 椒 鹽 九 肚 魚 - $118
椒鹽九肚魚

▫️ 食得小菜點可能唔嗌「椒鹽九肚魚」,即叫即炸,
九肚魚份量夠多,炸到金黃香脆,外層相當鬆脆,
椒鹽九肚魚

食落裡面近乎入口即化,送酒真係一流。

▪️ 啫 啫 通 菜 煲 - $98
啫啫通菜煲

加埋蝦乾,果種香味濃郁,夠哂惹味。
2024-04-17
4天前 0 瀏覽
朋友飯聚, 全部港島人, 於是去左北角嘅金樂軒雞煲魚鍋食雞煲同打邊爐店員熱情款待, 介紹佢地出名嘅老重慶奇味雞煲同酸菜鮮魚鍋老重慶奇味雞煲 - 雞件大, 雞肉嫩滑, 最精彩真係個醬汁, 好香濃, 雞肉入哂味.酸菜鮮魚鍋 – 魚肉真係超級嫩滑, 有質感, 魚肉香甜. 酸菜魚湯好搶口, 好好味, 真係飲左好多碗.安格斯牛頸脊 – 牛肉味濃, 入口鬆化, 油脂條紋分得幼細.鮮墨魚滑 – 超大份量墨魚滑, 爽口彈牙, 墨魚肉味香.鴨血 – 質地爽實, 有口感.鮮蝦雲吞, 菜肉雲吞 材料十足, 皮薄餡靚店員態度好, 有時重同我地吹下.

店員熱情款待, 介紹佢地出名嘅老重慶奇味雞煲同酸菜鮮魚鍋

鮮墨魚滑 – 超大份量墨魚滑, 爽口彈牙, 墨魚肉味香.

鴨血 – 質地爽實, 有口感.

鮮蝦雲吞, 菜肉雲吞 材料十足, 皮薄餡靚

店員態度好, 有時重同我地吹下.
4天前 0 瀏覽
今日老細出trip可以準時放工, 甘開心緊係約埋同事一齊去啤啤佢啦, 飲啤酒第一時間就諗起雞煲簡直係絕配, 聽同事講佢之前係北角試過一間幾好食既雞煲叫金樂軒, 甘我地就決定去試下, 我地4個人去食坐一張圓檯坐得都舒服唔迫由於我地4個都鐘意食辣所以要左中辣雞煲, 店員仲介紹左另一個招牌菜酸菜鮮魚鍋中辣雞煲: 雞煲醬汁夠辣惹味, 薑 洋蔥 辣椒爆得夠香, 雞肉新鮮嫩滑, 雞煲里面仲有冬菇同豆卜, 個豆卜吸曬D醬汁好正, 雞煲個湯底濃郁 配菜我地就嗌左-牛白肉同安格斯牛頸脊肉質嫩滑重牛味, -田雞好滑 ,-墨魚滑滑嫩有彈性, -鴨血爽口-鮮蝦菜肉雲吞餡夠新鮮足料酸菜鮮魚鍋, 用左籠躉魚肉質鮮嫩又夠大塊, 湯底濃濃鮮魚味夠酸辣開胃, 鍋里仲有好多菜夠健康同事再嗌多個辣炒土豆絲, 土豆絲口感柔軟,入口即化辣辣地好味我地幾位同事都食完好飽好滿足。

-牛白肉同安格斯牛頸脊肉質嫩滑重牛味,
-田雞好滑 ,
-墨魚滑滑嫩有彈性,
-鴨血爽口
-鮮蝦菜肉雲吞餡夠新鮮足料

我地幾位同事都食完好飽好滿足。
5天前 0 瀏覽
平時好鍾意搵唔同嘅雞煲食,今日嚟到北角,見到佢寫住奇味雞煲同埋酸菜魚就入去試一試。兩個人叫咗一隻雞煲, $298 ,嚟到嘅時候好大煲,絕對有一隻雞既份量,黎到時佢已經可以即刻食得,唔需要等,不過如果大家唔鍾意食芫荽,就記得要叫佢走芫荽。味道方面,佢唔似出邊嗰啲麻辣雞煲味道,初頭食唔出咩味,覺得冇乜特別,但係食耐左之後,你又會覺得佢好好食,配菜入邊有豆卜,耐啲就會覺得好入味,平時我都唔係好食豆卜,但係我都食咗好多😂食到咁上下,就可以叫其他打邊爐嘅配菜,份量都幾大碟,兩個人食到好飽下次諗住過嚟食酸菜魚。服務好好,不停會過嚟幫你搞動吓個雞煲底。仲有佢嗰個竹蔗茅根水,自家製,一啲都唔甜,好好飲。大家可以試一試。整體味道指數:😋😋😋/5性價比:💰💰💰/5環境:❤️❤️❤️/5服務:✅✅✅✅/5

下次諗住過嚟食酸菜魚。

服務好好,不停會過嚟幫你搞動吓個雞煲底。
仲有佢嗰個竹蔗茅根水,自家製,一啲都唔甜,好好飲。

大家可以試一試。

整體味道指數:😋😋😋/5
性價比:💰💰💰/5
環境:❤️❤️❤️/5
服務:✅✅✅✅/5
2024-04-22
  • 老重慶奇味雞煲
2024-04-22 0 瀏覽
去咗搵住喺北角嘅朋友食飯,大家都好想食小菜,就隨便入咗一間🤣➖📌椒鹽鮮魷上網睇食評見好多人都推介,果然無推介錯😆👍🏻魷魚肉質鮮嫩彈牙,炸到外酥裡嫩➖📌蒜蓉粉絲蒸蟶子鍾意食海鮮嘅我哋見到有蟶子可以叫,即刻就order咗🥰蟶子好大份、仲好鮮甜,蒜蓉味道滲入蟶子之中,而蟶子嘅鮮味則被粉絲充分吸收➖📌香煎墨魚餅見店員推介就叫咗,同傳統嘅墨魚餅有啲唔同,份量好大份,而且食得出入邊有墨魚粒🦑➖📌香辣烤魚(小)因為我哋得兩個人,所以就叫咗小份烤魚,比起小菜烤魚水準就比較遜色,不過性價比高嘅,湯底濃郁,而且配料多🐟

📌椒鹽鮮魷

📌蒜蓉粉絲蒸蟶子

📌香煎墨魚餅

📌香辣烤魚(小)
2024-04-18 0 瀏覽
金樂軒雞煲魚鍋北角和富道114號康華大廈地下C3號舖金樂軒好地道香港餐廳感覺,在北角住宅區,幫襯都是街坊多。有雞煲火鍋甚至廣東小炒都有呀!$208 胡椒豬肚雞煲,組合好特別我鐘意食豬肚同雞,有支竹,份量剛剛好。雞用上新鮮三黃雞,油流進湯中,淡淡胡椒香再點了滑牛肉只是$50 難以置信,墨魚滑同皇后菜作打邊爐食完濃味菜式,習慣會點上一碟清清清地的蔬菜來吃。$78 上湯津白$88黑醋小排骨,先炸再上汁,黑醋汁酸酸甜甜開胃之極,炸後排骨酥香口感的豐富度。
金樂軒雞煲魚鍋

北角和富道114號康華大廈地下C3號舖

再點了滑牛肉只是$50 難以置信,墨魚滑同皇后菜作打邊爐

收工約埋舊同事去左北角覓食,舊同事話好耐冇食雞煲,突然諗起家姐推介過金樂軒呢間隱世小店,就係咁我地2個就即刻出發去食好野!我地冇預約到枱,但可能仲未到黃金晚飯時間,所以店內仲未坐滿,可以即時有位。話明黎食雞煲,當然梗係第一時間點左‘’老重慶奇味雞煲‘’,餐廳好細心,雞煲有2種分量;可以選大同小煲。我同舊同事得2個女仔,當然就係點左個小煲,咁就唔會只係食到雞煲食唔到其他野喇!但正當你以為小煲分量唔多時,原來都係一大煲,有半隻雞既分量。還好我地先點左雞煲後再慢慢點其他既配菜,所以最後都冇餘下太多野食唔晒。金樂軒最出名就係雞煲,有重慶特色之餘,湯汁麻口配上嫩滑雞件,非常惹味。食完雞煲我地當然唔好浪費咁惹味既湯汁,我地再點左墨魚丸魚皮餃雙拼,鮮淮山,炸芋頭,篙笋做雞煲配菜。另外,我見餐廳牆上推介必食之選有麻辣魚皮,我自己超鐘意食魚皮。當然就唔會放過喇!魚皮真係超爽,再配上麻辣汁,好味到唔停得口。最尾我地仲點埋麻辣皮蛋。全晚都係重慶麻辣風味,正😋

全晚都係重慶麻辣風味,正😋
老重慶奇味雞煲 (細)

香辣魚皮

2024-04-10
老重慶奇味雞煲 (細)
香辣魚皮
  • 老重慶奇味雞煲(細)
餐廳位於北角和富道,從外觀上看與其他餐廳沒有太大分別。但當進入餐廳,你會發現內部佈置整齊,座位寬敞,提供舒適的用餐環境。他們的老重慶奇味雞煲可以選擇辣度的招牌菜怕辣朋友,都唔驚~蒜蓉粉絲蟶子蟶子肉質新鮮嫩口,配左蒜蓉同粉絲既組合,好味椒鹽九肚魚超級好味🤤特點炸蒜的用量十分多,好香口!魚外皮炸得外脆內軟,配上喼汁,使得整體味道更加突出。食到lamlam 利☺️通菜煲都唔錯~裡面加入了蝦米,幾鮮味,而且份量十分足夠。值得一提的是,金樂軒的服務一流員工態度友好且周到,能夠提供優質的服務體驗。好街坊feel~食到人情味~

他們的老重慶奇味雞煲可以選擇辣度的招牌菜
怕辣朋友,都唔驚~

蒜蓉粉絲蟶子
蟶子肉質新鮮嫩口,配左蒜蓉同粉絲既組合,好味

通菜煲
都唔錯~裡面加入了蝦米,幾鮮味,而且份量十分足夠。

值得一提的是,金樂軒的服務一流
員工態度友好且周到,能夠提供優質的服務體驗。
好街坊feel~食到人情味~
2024-04-08
  • 椒鹽九肚魚
2024-03-31 60 瀏覽
北角不嬲都多嘢食,肥雞就同朋友試吓位於北角嘅金樂軒雞煲魚鍋,一睇名就知一係食雞煲,一係食烤魚,咁肥雞就選擇咗後者。肥雞揀咗一份細嘅烤魚微微辣。佢嘅烤魚係用沙巴魚,魚身炸得香脆,配埋香濃嘅蒜味湯汁,下邊仲有少少配菜,例如豆卜芽菜,佢嘅魚非常之香口,睇得出係用新鮮嘅沙巴魚去整,再嗌咗一啲打邊爐用嘅菜,例如唐生菜新鮮淮山,萵筍等,除此之外,仲嗌咗個涼拌海蜇小黃瓜,酸酸甜甜嘅海蜇,配埋清爽嘅黃瓜,十分之開胃。再試多個黑醋糖排骨,同我哋嘅糖醋排骨冇乜分別,但係用咗黑醋,肥雞鍾意食黑醋,所以覺得佢嘅酸但有一份香味。
2024-03-25
2024-03-28 42 瀏覽
日頭熱晚上又涼涼地,聽聞聽日又轉涼添,心郁郁想食酸菜魚,今日經開北角見到呢間餐廳,7點入座客已滿9成,相信有番咁上下質素,我都係第一次黎食架咋。酸菜籠躉魚鍋$308龍躉肉厚彈牙又嫩滑,仲有份煙韌,而魚骨較粗唔驚嗑親,湯底調味屬重口味同偏辣,可以揀大、中、小或走辣。仲叫左讚歧烏冬$22食,浸落湯底好開胃呀。福建炸醋肉 $98福建特色嘅閩南小吃,用大量的醋醃製,炸完食都不油膩,而且酸酸甜甜解膩又開胃!我推薦大家一定要試。四川辣子雞 $128紅紅火火,辣得過瘾又香噴噴,雞越嚼越香唔會嚡,而且份量超級大碟,一定要配飯食先正。四川乾四季豆 $88特色川菜菜系,將四季豆、豬肉碎一齊炒,送飯一流,我真係覺得好食好好下飯👍🏻。

酸菜籠躉魚鍋$308

福建炸醋肉 $98

四川辣子雞 $128

四川乾四季豆 $88

2024-03-27 33 瀏覽
琴晚去咗北角食雞煲,個雞煲好惹味幾值得試,餐廳係屋苑附近嘅內街,岩岩離開晒地鐵附近啲高級商場,去返民生啲嘅區域,估唔到平日都好好生意,長期有8-9成滿🤭🤭食物❤️❤️❤️❤️:鹹肉韭菜花 $98雞絲粉皮 $68薑蔥炆龍躉頭腩 $228老重慶奇味雞煲 小 $188竹蔗茅根一渣 小 $38另加一食物全部都夠熱,正常發揮,味道ok,但最好食最想翻食嘅都係個雞煲,加埋竹蔗茅根一流👍🏼其實枱枱都係雞煲打邊爐,但菜單其他嘢望落都好吸引就冇再用雞煲打邊爐🤣份量❤️❤️❤️❤️:以上加埋大概2-3人份量~夠捧住個肚走,份量好夠環境❤️❤️❤️:店舖唔算好新,似開咗幾年嘅街坊小店但全部都係梳化櫈,都坐得幾舒服服務❤️❤️❤️❤️❤️:職員唔多,樓面好似得2-3個,全部都好有善,會問你啲嘢好唔好食🤣上菜都幾快,食到咁上下職員會幫你換過啲碟,幾好🤭價錢❤️❤️❤️❤️:價錢合理,如果係雞煲打邊爐應該幾抵食,我就雞煲加小菜,冇叫飯淨係食餸都飽飽,加埋一人均300左右

食物❤️❤️❤️❤️:
另加一

份量❤️❤️❤️❤️:
以上加埋大概2-3人份量~夠捧住個肚走,份量好夠

環境❤️❤️❤️:
店舖唔算好新,似開咗幾年嘅街坊小店
但全部都係梳化櫈,都坐得幾舒服

服務❤️❤️❤️❤️❤️:
上菜都幾快,食到咁上下職員會幫你換過啲碟,幾好🤭

價錢❤️❤️❤️❤️:
薑蔥炆龍躉頭腩
鹹肉韭菜花
雞絲粉皮
竹蔗茅根  小
金樂軒雞煲魚鍋主營川菜和滬菜,菜品種類很豐富,每道菜都有各自的特點;餐廳內部座位很寬敞,愛吃川菜的選擇這裡絕不會踩雷。老闆娘和職員都好好人,介紹推介餐廳的主打食物。炸大腸:炸大腸外酥裡嫩,一口下去滿滿的香氣。每一口都是酥脆與細膩的完美結合,大腸處理的很乾淨,一點異味都沒有;椒鹽鮮魷:魷魚肉質鮮嫩彈牙,椒鹽的香味使整道菜更加開胃,香辣的口感很下飯;胡椒豬肚雞煲:超級超級多料,絕對有誠意,食不完的豬肚和腐竹,豬肚的爽脆和雞肉的鮮嫩相得益彰,胡椒的溫熱使這道菜暖胃又提神,我連湯都飲埋;乾鍋椰菜:乾鍋椰菜保持了椰菜的清脆,乾鍋的烹飪方法使椰菜邊緣略帶焦香,增加了菜品的風味層次;竹枝蔗茅根水:自家製真材料,竹枝和蔗茅根的結合不僅口味獨特,還有助於消火解膩,味道很清甜。

老闆娘和職員都好好人,介紹推介餐廳的主打食物。

乾鍋椰菜
  • 竹蔗茅根
  • 竹蔗茅根水
  • 脆皮炸大腸
  • 竹蔗水
剛好在北角活動,散場後順道晚餐。憶起金樂軒的性價比甚高,一於再次光顧。環境依舊親切舒適,座位尚算闊落。街坊小廚,價廉物美,川式小菜選擇甚多,酸菜魚及雞煲尤其吸引😍😍。最後點了酸菜龍躉魚鍋 $308走辣的酸菜魚鍋,嚐到湯底濃濃的魚鮮味,魚片是龍躉片,鮮甜嫩滑無骨,好食😋鹹肉韭菜花 $98,鹹肉惹味,韭菜花嫩口無渣,很喜歡的一道菜色。椒鹽金磚豆腐 $68,外層香脆,豆腐嫩滑,燙嘴夠熱,川菜中較清淡的一員。燒什菌牛頸脊 $158牛頸脊熟透零韌度,燒汁惹味,雜菌增添口感,層次更豐富。街坊小廚,深得民心,老闆親切,彷似回家吃飯一樣,舒服自在。

環境依舊親切舒適,座位尚算闊落。

最後點了酸菜龍躉魚鍋 $308

燒什菌牛頸脊 $158

牛頸脊熟透零韌度,燒汁惹味,雜菌增添口感,層次更豐富。

街坊小廚,深得民心,老闆親切,彷似回家吃飯一樣,舒服自在。
同朋友一齊嚟咗呢間有雞煲🐓又有魚鍋🐠食嘅中菜餐廳🥢開餐🤣$278「酸菜鮮魚鍋(小)」:「酸菜魚」嚟到嘅時候飲啖湯先,湯底好鮮甜👍,跟住食魚肉,魚肉好鮮味😋;魚鍋仲放喺個電爐上邊,由頭食到尾都熱辣辣👍$88「金銀蛋菠菜」:菠菜新鮮,煮得腍腍哋,加金銀蛋一齊煮特別惹味😋$118「家鄉煎蠔餅」:真係有好多蠔🤩,蠔仔肉質鮮甜,又煎得好香口,呢個好好味👍$158「花雕醉雞🐓半隻」:雞肉不同部位有不同口感,整體嚟講都夠滑,又有淡淡嘅花雕酒香味😋$18「烏龍茶」:配濃味嘅食物一齊食好啱🤣
同朋友一齊嚟咗呢間有雞煲🐓又有魚鍋🐠食嘅中菜餐廳🥢開餐🤣

$18「烏龍茶」:配濃味嘅食物一齊食好啱🤣
2024-03-18 40 瀏覽
住了北角這麼久,還真是第一次來這間開店已久的小炒雞煲店吃晚飯。我跟老公二人坐在店內最入位置,餐桌坐位之間寬敞,冷氣亦十足,食雞煲打邊爐都不會覺得熱。見這間店OPENRICE雞煲評價甚高,當然要先點個老重慶奇味雞煲(小辣)。這裡所有雞煲都採用新鮮三黃雞,雞煲內有多款香料,雞件入味軟滑,二人點一份小雞煲剛剛好。另外當然要試推介的鮮味香煎墨魚餅,這個真的是我試過最好吃的墨魚餅﹗新鮮彈牙,配搭醬汁一口接一口吃到停不了,絕對推薦各位一試。我們還想試一下海鮮類食物,所以還點了蒜蓉粉絲蒸聖子,這個要時價兩隻起,我們點了四隻每隻$58。聖子大隻鮮甜,有大量蒜蓉粉絲蓋面,蒸得剛好火候不會太過。最後當然要吃點菜,點了上湯菜心。原以為是普通菜心一碟,怎知道也有驚喜。菜心吃得出很新鮮,煮完顏色翠綠,可能是從旁邊的街市每天新鮮入貨,哈哈。飲料方面推介竹蔗茅根,冰涼解渴,不會過甜,配雞煲小炒打邊爐一絕。我在OPENRICE還發現一個訂座筍價惠,不但單點食品正價85,每三位客人可以價惠價一元享用指定四款食品中的一款,所以說夠十二人就可以點齊四款一元食品,正啊﹗這間餐廳給我的印象是老闆親切,員工勤快有禮。食材新鮮,煮

這間餐廳給我的印象是老闆親切,員工勤快有禮。食材新鮮,煮法亦認真講究,令人吃後都會不禁點頭讚好。
2024-03-14
  • 鮮味香煎墨魚餅