收工約埋舊同事去左北角覓食,舊同事話好耐冇食雞煲,突然諗起家姐推介過金樂軒呢間隱世小店,就係咁我地2個就即刻出發去食好野!我地冇預約到枱,但可能仲未到黃金晚飯時間,所以店內仲未坐滿,可以即時有位。話明黎食雞煲,當然梗係第一時間點左‘’老重慶奇味雞煲‘’,餐廳好細心,雞煲有2種分量;可以選大同小煲。我同舊同事得2個女仔,當然就係點左個小煲,咁就唔會只係食到雞煲食唔到其他野喇!但正當你以為小煲分量唔多時,原來都係一大煲,有半隻雞既分量。還好我地先點左雞煲後再慢慢點其他既配菜,所以最後都冇餘下太多野食唔晒。金樂軒最出名就係雞煲,有重慶特色之餘,湯汁麻口配上嫩滑雞件,非常惹味。食完雞煲我地當然唔好浪費咁惹味既湯汁,我地再點左墨魚丸魚皮餃雙拼,鮮淮山,炸芋頭,篙笋做雞煲配菜。另外,我見餐廳牆上推介必食之選有麻辣魚皮,我自己超鐘意食魚皮。當然就唔會放過喇!魚皮真係超爽,再配上麻辣汁,好味到唔停得口。最尾我地仲點埋麻辣皮蛋。全晚都係重慶麻辣風味,正😋

全晚都係重慶麻辣風味,正😋
老重慶奇味雞煲 (細)

香辣魚皮

2024-04-10
老重慶奇味雞煲 (細)
香辣魚皮
  • 老重慶奇味雞煲(細)