2023-08-06 46 瀏覽
傳統中式飯店格局,除主打雞煲同魚鍋,仲有唔少小菜▫️老重慶奇味雞煲 $188要了小辣但非常惹味,仲有豆卜好入味,份量足▫️黃金蝦球 $88滿滿嘅鹹蛋黃,沾滿蝦肉嘅每一吋,簡直係賣飛佛😍真心唔錯▫️椒絲腐乳通菜 $88熱辣辣炒起,好有大排檔feel,夠鑊氣▫️花雕醉雞 $88雞肉唔鞋唔梅,滑得嚟重花雕味▫️皮蛋拌豆腐 $58醬汁幾特別,皮蛋連埋勁滑嘅豆腐一齊食,幾得意本身好鍾意食咸蛋黃黃金蝦球真係加曬分 好得會因為呢道菜而想再去食多啲😋😋
傳統中式飯店格局,除主打雞煲同魚鍋,仲有唔少小菜

▫️老重慶奇味雞煲 $188
要了小辣但非常惹味,仲有豆卜好入味,份量足

▫️黃金蝦球 $88
滿滿嘅鹹蛋黃,沾滿蝦肉嘅每一吋,簡直係賣飛佛😍真心唔錯

▫️椒絲腐乳通菜 $88
熱辣辣炒起,好有大排檔feel,夠鑊氣

▫️花雕醉雞 $88
雞肉唔鞋唔梅,滑得嚟重花雕味

▫️皮蛋拌豆腐 $58
醬汁幾特別,皮蛋連埋勁滑嘅豆腐一齊食,幾得意

本身好鍾意食咸蛋黃
黃金蝦球真係加曬分 好得
會因為呢道菜而想再去食多啲😋😋
  • 黃金蝦球
久違了嘅金樂軒雞煲魚鍋,covid前我成日黎食鷄煲,因為抵食又好味。今日約朋友去開北角,我提議要幫襯下,但因為最近天氣太熱,所以今次食小菜。一如以往,大大碟抵食,我哋樣樣都想食,叫咗好多,三四個人食都食到好飽。必食推介:佢地嘅墨魚餅,真係唔知點解咁香口,令你食唔停!!脆皮炸大腸,同椒盬鮮魷又係好好味。因為我哋太鍾意食香口野,所以一定要叫一大樽竹蔗茅根水,自家製,潤口解喝,佢哋有呢個option俾大家order真係好醒同貼心周到,因為你食雞煲實配埋竹蔗茅根水。之後仲叫咗什菌牛頸脊,牛肉都多,好入味;仲有翡翠苗,好爽口,唔知點解自己屋企整唔到咁爽口。全餐都好滿足,等天氣涼d再嚟食雞煲同火鍋。

必食推介:佢地嘅墨魚餅,真係唔知點解咁香口,令你食唔停!!

脆皮炸大腸,同椒盬鮮魷又係好好味。

全餐都好滿足,等天氣涼d再嚟食雞煲火鍋
2023-08-01
  • 墨魚餅
  • 脆皮炸大腸
  • 竹蔗水
2023-08-04 41 瀏覽
今日約咗朋友喺北角見面食飯,佢介紹去依間地道小館,平日唔算多人,坐卡位幾舒服,傾偈又方便。叫咗個竹蔗水,阿姐話自己煲,真材實料,我都覺得好好飲。叫咗個招牌細走辣奇味雞煲,火爐一路慶住,熱辣辣,味道唔錯,啲雞又好食。再叫咗個美極中蝦,啲蝦新鮮,大細適中。又叫咗個人氣煎墨魚餅,好爽仲有墨魚粒,呢個好食,唔怪得知叫做人氣之選。最後叫咗個啫啫通菜煲,都可以。兩個人叫咗四碟餸,真係有啲多,因為份量幾足,食到好飽咁離開。

2023-08-04 26 瀏覽
今日同阿女去北角和富中心探姨婆,姨婆好開心,佢好鍾意去附近嘅金樂軒雞煲魚鍋食嘢,阿女就同佢一齊去食晚餐。餐廳裝潢簡潔,主打雞煲和魚鍋。老重慶奇味雞煲,雞煲入可以選擇辣度,少少辣喺比較惹味,上檯煮熱後立即香氣四溢,雞煲材料同配料都好多,有冬菇、芹菜、洋蔥、蒜頭,等,雞件好入味!肉質保持嫩滑,每件雞都沾滿醬汁,香濃惹味!冬菇爽口,豆卜完全吸收了雞煲的精華,非常惹味!薑蔥炆龍躉頭腩,用熱辣辣嘅煲仔盛載上枱,煲內還發出吱吱聲,有一陣濃郁香味撲鼻而來,龍躉腩位脂厚肉滑,醬汁調得夠味。黃金蝦球,黃金蝦上枱已傳來鹹蛋黃香味,外層香脆,肉質爽口惹味。椒鹽豆腐,即叫即炸,酥脆內嫩滑。
餐廳裝潢簡潔,主打雞煲和魚鍋。

老重慶奇味雞煲雞煲入可以選擇辣度,少少辣喺比較惹味,上檯煮熱後立即香氣四溢,雞煲材料同配料都好多,有冬菇、芹菜、洋蔥、蒜頭,等,雞件好入味!肉質保持嫩滑,每件雞都沾滿醬汁,香濃惹味!冬菇爽口,豆卜完全吸收了雞煲的精華,非常惹味!

椒鹽豆腐,即叫即炸,酥脆內嫩滑。
2023-08-03 19 瀏覽
北角和富道金樂軒,夏天也能涼住冷氣食雞煲飲啤酒🍻爽奇味雞煲$188~小辣配料有冬菇,豆卜、半隻雞,足料、味道100分,大件夾抵食,2個人叫小鍋已經夠曬食!麻麻辣辣,好食到停唔到口上湯豆苗~溫室菜苗配上湯,可減油膩,加入蒜子,比蒜蓉更恰當配合涼伴雞絲粉皮~青瓜爽口,粉皮煙靭加埋雞絲芝麻醬,涼伴首選,清新又爽口嘅小食、推介椒鹽鮮魷~皮脆肉滑,呢個非點不可,果然系必食推介炸槳一點也不厚,薄薄的、脆卜卜價錢大眾化,香港探店
北角和富道金樂軒,夏天也能涼住冷氣食雞煲飲啤酒🍻爽
奇味雞煲$188~小辣
價錢大眾化,香港探店
2023-08-01
2023-08-01 40 瀏覽
金樂軒雞煲火鍋, 一家多年前由柴灣轉移陣地到北角和富道, 仍然經常會幫襯的餐廳, 食物熟悉的味道, 往往令人難以忘記.老重慶奇味雞煲加枝竹的食法, 多年前由老闆娘推介, 多年不變, 味道依舊, 餐廳亦可以隨食客改變雞煲辣度, 秘制辣醬更可分開上碟. 細雞煲雞肉份量頗多, 二人份量絕對足夠, 雞肉嫩滑, 枝竹吸收所有汁醬味道, 絕對是整個雞煲精華所在.牛肉方面絕對推介牛頸脊, 肉質較嫩有咬口, 份量算多. 蟶子味道鮮甜, 需注意烹煮時間. 飲品方面竹蔗水味道偏淡, 可解濃味雞煲之油膩感.

2023-07-31
2023-07-27 43 瀏覽
好耐冇食雞煲,約老死聚一聚。就老死附近放工,揀了附近的金樂軒。金樂軒係好傳統的小館, 好道地好local,我鐘意!未試過呢間雞煲,所以只要小辣。小煲都唔細喎。除了雞件,仲有蒜頭、芫茜、豆卜等等,所以雞煲一上枱就好香。雞煲(細)小辣係一開始食會感到有些辣,係舒服既辣,而且一路食會習慣的。個雞煲唔會愈食愈辣,幾好,啱晒我呢d微辣人。椒鹽羊排好多蒜粒,非常惹味,老死最愛。食落口好香,有羊味但唔會好騷。有適量的脂肪加乘,個油脂香味令人回味無窮。雖然隻碟唔大,食落其實份量好足。安格斯牛頸脊食左8成雞煲後加湯,用黎燙牛頸脊。湯底同牛肉幾協調,已經好夠味,唔洗另外醮醬汁。讚岐烏冬最後加咗一份烏冬黎索汁。係精華啊,就算已經飽左都食得落。順帶一提,老闆娘幾nice,會主動推介食物俾我們。👍

好耐冇食雞煲,約老死聚一聚。

未試過呢間雞煲,所以只要小辣。

雞煲(細)

椒鹽羊排

好多蒜粒,非常惹味,老死最愛。

安格斯牛頸脊

讚岐烏冬
最後加咗一份烏冬黎索汁。係精華啊,就算已經飽左都食得落。

順帶一提,老闆娘幾nice,會主動推介食物俾我們。👍

• 老重慶奇味雞煲
2023-07-25 46 瀏覽
金樂軒的美食,總是能帶來無窮的驚喜。首先,我們嚐試了老重慶奇味雞煲($188 小)。這道菜的味道,如同一幅色彩斑斕的風景畫。雞肉鮮嫩,每一塊都充滿了濃郁的香氣,彷彿在口中優雅地舞蹈,並帶來一股獨特的醇厚口感!芫荽、洋蔥等等配搭香氣逼人。接著是酸菜桂花魚鍋($278 小)。一入口,就好像是一個清新的春天,讓你忍不住想再嚐一口。酸菜的酸度恰到好處,與桂花魚融為一體,配搭蘿蔔,紹菜及酸菜為味蕾帶來前所未有的享受。黃金蝦球($148)真的是金光閃閃,光看照片就讓人食指大動。蝦球鮮美,一口下去,就仿佛置身於海洋的懷抱中,爽口彈牙,美妙無比。蒜蓉粉絲蒸蟶子($58 ×3)則是味道清新,蒜蓉的香味與蟶子的鮮美完美地交織在一起。每一口都讓人感到舌尖上的幸福。干鍋田雞($168)的口感也很出色,田雞的鮮嫩入味與干鍋的香氣相得益彰,回味無窮。另一道招牌菜鮮味香煎墨魚餅($138)是另一道讓人拍案叫絕的菜。墨魚餅鮮美彈牙,輕輕一煎,點上特別醬汁,帶出了它的鮮美與香氣。尖椒炒豬潤($98)則是口感細膩,尖椒的辣度恰到好處,與豬潤的嫩滑形成鮮明的對比。另點了一壺竹蔗茅根(大)($78),清甜宜人,不僅解渴,小清
金樂軒的美食,總是能帶來無窮的驚喜。

另點了一壺竹蔗茅根(大)($78),清甜宜人,不僅解渴,小清新,不會太甜,讓我們的味蕾得到了完美的結束!

金樂軒,不僅僅是一家火鍋雞煲烤魚餐廳,更是一場美食的盛宴。每一道菜,都像是一首詩,讓人陶醉其中。每一口,都讓人感到生活的美好!
2023-07-25 22 瀏覽
最近去了北角的金樂軒,點了一些不同款式,整體來說非常讓人滿意!首先,老重慶奇味雞煲真是太棒了!濃郁的湯底裡面夾雜著豐富的雞肉和各種香料,包括芫荽,洋蔥,辣椒,冬菇等,一口下去就能感受到那濃郁的味道,讓人回味無窮。酸菜桂花魚鍋也是一絕,湯汁酸香的,加上鮮嫩多汁的桂花魚,亦有很豐富的紹菜,蘿蔔,有魚有菜讓人忍不住一口接一口。此外,黃金蝦球也相當不錯,外酥內嫩,保持水份,每一口都能吃到鮮美的蝦肉和香脆的外皮。如果喜歡海鮮,招牌鮮味香煎墨魚餅也是必點的,墨魚餅外層煎得酥脆,內裡則是鮮嫩多汁彈牙,非常美味。另外,蒜蓉粉絲蒸蟶子也非常好吃,粉絲入味,蟶子鮮嫩多汁,充滿蒜蓉粉絲以及醬油,而且價格也非常實惠。若想來點重口味的菜品,干鍋田雞是非常值得一試的,田雞肉質鮮美,口感爽滑,加上辣椒和各種香料的調味,讓人垂涎三尺。尖椒炒豬潤豬潤肉質鮮嫩,搭配上不同的菇類,辣椒和尖椒的鮮香味道,非常開胃。竹蔗茅根則是非常清爽,適合夏天飲用。總體來說,金樂軒的款式味道豐富,價格實惠,難怪很多街坊支持,非常值得一試!

竹蔗茅根則是非常清爽,適合夏天飲用。

2023-07-23 47 瀏覽
去開北角,不過所以搵到呢間,好好彩啱啱有位,之後舖頭都旺。首先叫咗個香辣雞煲,兩個人所以叫一個細啱啱好!如果大家唔算好食得辣,可以試吓呢個,雞好多仟,同埋都好滑,個調味都好香口,仲有好多冬菇配菜,不錯。跟住就加湯打邊爐,出邊好多都係水,呢度係會加返湯底,值得一讚,之後叫咗一份安格斯牛頸脊,好香牛味,油花均勻,忍唔住係咁食。仲叫左墨魚滑,好大份,有咬口,仲叫左鮮魷魚,推薦!另外,仲叫咗竹蔗茅根$38一渣,兩個人岩岩好,好清甜,多料。兩個人其實加少少餸已經好夠食
去開北角,不過所以搵到呢間,好好彩啱啱有位,之後舖頭都旺。
首先叫咗個香辣雞煲,兩個人所以叫一個細啱啱好!

仲叫左墨魚滑,好大份,有咬口,仲叫左鮮魷魚,推薦!

兩個人其實加少少餸已經好夠食
2023-05-14 382 瀏覽
因為落雨冇去其他地方食雞煲,就搵吓附近有冇啱食嘅,估唔到第一次被OpenRice食評呃咗黎呢間「正」嘢食!連餐廳最基本要將生嘅嘢整熟都唔得,真係太神奇!我嗌嘅大部份都係最受歡迎嘅嘢!你好評嗰啲人你哋係咪冇味覺㗎?定係冇食過靚嘢?要多謝呢煲普通正常嘅雞煲,令我其他嘢食可以熟。我哋嗌嘅係成隻雞,但係呢煲入面嘅雞超肥同埋應該係比較細隻嘅雞。見唔見到入邊有花菜,實際我哋嗌咗乾鍋花菜,但係花菜唔熟所以我哋擺左落去煮。呢鍋係乾鍋生蠔,啲生蠔我都係擺咗落去雞煲入邊煮。我想俾你哋睇嘅係,連最基本嘅蔥都整唔熟!生蠔我未擺雞煲入邊煮前,我咬咗一啖落去超級腥!一份得四定五粒,就咁浪費一粒。另外你哋嘅招牌炸肥腸,都係一樣,點可以做到出邊炸嘅但中間唔熟㗎?真係天才!咁嘅技術配埋咁嘅份量加埋個價錢,真係抵你哋係疫情期間到而家都可以捱到!呢個都係,你哋招牌嚟嘅。普普通通,味道淡淡嘅蔗水。唔該真係請啲識煮嘢嘅廚師啦,咁樣呃人錢。返到屋企腸胃不適,嘔咗。
連餐廳最基本要將生嘅嘢整熟都唔得,真係太神奇!

雞煲

乾鍋生蠔

炸肥腸

甘蔗水

呢個都係,你哋招牌嚟嘅。普普通通,味道淡淡嘅蔗水。
唔該真係請啲識煮嘢嘅廚師啦,咁樣呃人錢。
返到屋企腸胃不適,嘔咗。
2023-05-06 286 瀏覽
餐廳的環境非常舒適,裝潢簡潔而現代化。一進門,我立刻被迎接以熱情的招呼。服務員非常友好和專業,提供了詳細的菜單解說,並給予了一些建議。作為前菜,我們點了一份酸辣湯。湯的味道鮮美,酸辣的口感恰到好處,讓人胃口大開。接著,我們點了金樂軒的招牌菜酸菜魚。這道菜絕對不會讓你失望!魚的新鮮度非常好,肉質鮮嫩多汁。酸菜和香料的味道融合在一起,帶來了一種獨特的酸辣風味,讓人回味無窮。除了酸菜魚,我們還嘗試了他們的雞煲。這道菜以嫩滑的雞肉和豐富的湯汁為特色。湯汁的味道非常濃郁,搭配上煮熟的雞肉,每一口都令人愉悅。雞肉入口即化,香氣四溢,是一道非常下飯的菜式。

2023-04-18
2023-05-06 173 瀏覽
我最近去咗北角嘅金樂軒食煲仔飯同埋魚鍋,真係好正呀!嗱,首先嚟講煲仔飯,我揀咗老重慶奇味雞煲,佢嘅雞肉非常鮮嫩,而且配埋啲竹蔗茅根,啲汁仲可以幫助排毒添。嚟緊講講我嘅最愛 - 酸菜桂花魚鍋,魚肉非常鮮美,啲菜亦都好新鮮,而且啲酸菜可以添啲酸甜口感,真係好味!而且兩個菜都係用煲煮,好似喺家中食嘅感覺,好溫暖同埋舒服
2023-04-20
2023-04-04 367 瀏覽
朋友住係北角,每次去搵佢都一定黎金樂軒食晚飯,除左有雞煲烤魚之外,仲有唔同款既小菜,任君選擇。一開始點左麻辣烤魚過下口癮先,條魚都幾大條,魚肉肉質滑嫩,襯麻辣食一流。烤魚的料頭都好多,夠晒入味!椒鹽金磚豆腐:呢味菜開始好普通,但要整得好味都唔容易。入面豆腐滑溜,外皮脆得黎夠椒鹽味,而且炸皮唔會太厚。熗炒包心菜:夠火候夠獲氣,好入味!尖椒炒腰潤:呢碟餸都唔係間間有,見到餐牌有就即刻叫咗。腰潤夠新鮮,熟度剛好,唔會嚡熠熠。水煮牛都推介,大碟得黎一樣夠入味,送飯食一流!
熗炒包心菜:夠火候夠獲氣,好入味!
水煮牛都推介,大碟得黎一樣夠入味,送飯食一流!
2023-03-18 348 瀏覽
平時假日lunch最鐘意食li間鋪頭既䓤油雞飯 食到連事頭婆都認得我 由$40食到宜家$60😢😢 佢䓤油雞飯係 用豉油同油浸住D雞 好好送飯 如果唔夠飯 可以問豉頭婆添飯 🙈🙈 所以平日都好多裝修工人黎li度食lunch $60有湯有飯有野飲 算係咁🙈🙈