2023-09-22 79 瀏覽
個日去北角食飯,試咗間叫金樂軒嘅餐廳。佢地點都幾就腳,地鐵站行一陣就到。首先要講下佢嘅招牌菜酸菜魚。我同朋友嗌咗個細既酸菜魚,但係份量都好足夠。魚肉鮮嫩,湯汁酸酸地好開胃,啲酸菜又酸又脆,真係好好味嘅組合。湯汁夠鮮美,正呀!👍另外,黃金蝦球都係佢嘅招牌之一。蝦球炸得好香脆,外脆內軟,蝦肉鮮甜彈牙。而且佢嘅醬汁夠鹹夠香,好好襯返蝦球嘅味道。真係一啖咬落去,好過癮。最後,我仲試咗佢嘅干燒椰菜花煲。椰菜花煮得剛剛好,保持住啲蔬菜嘅鮮甜,又帶有微微嘅焦香味道。佢嘅醬汁好濃郁,有啲微辣嘅感覺,增加咗啲層次。整體嚟講,呢個菜式係一個好好嘅素食選擇。總括嚟講,金樂軒雞煲魚鍋係一間值得推薦嘅餐廳。唔論係酸菜魚、黃金蝦球定干燒椰菜花煲,味道都好好,份量又足夠。如果你鍾意食呢啲菜式,記得要去試下!

2023-09-20 73 瀏覽
北角開業多年的雞煲魚鍋小店始祖,正宗地道風味!店如其名主打雞煲及魚鍋,是夜點了可選辣度的老重慶奇味雞煲😋😋😋,滿滿味覺享受!街坊小店,感覺親切!環境夠親民,無拘無束的 😄😄是夜的心水菜式,款款皆美食,吃得不亦樂乎!先來招牌菜,老重慶奇味雞煲 $188,可選辣度,夠貼心 🥰🥰平日走辣後的菜式,味道即時大打折扣,唯這客奇味雞煲,味道依舊保持香濃;雞件嫩滑入味,還有豆卜、冬菇、洋蔥等配菜,味道甚好!再來燒汁什菌牛頸脊 $148火鍋以外甚少吃到牛頸脊的菜式,當然不會錯過。牛肉份糧甚多,肉質軟滑唔韌,燒汁惹味,好食又抵食!海鮮類點了黃金蝦球 $148,大蝦去殼去腸,乾淨易食!鹹蛋黃滿滿的黐在蝦上,鹹香惹味😋😋😋,蝦肉爽嫩!蔬菜類選了干鍋椰菜花 $98,屬川菜口味!微辣的香料味道,跟花菜融為一體,著實不容易,味道層次豐富,夠鑊氣!好食!地道產物凍檸茶,總是少不了的 😌😌豐盛的一餐,感恩感恩!

街坊小店,感覺親切!

環境夠親民,無拘無束的 😄😄

是夜的心水菜式,款款皆美食,吃得不亦樂乎!

再來燒汁什菌牛頸脊 $148

蔬菜類選了干鍋椰菜花 $98,屬川菜口味!

地道產物凍檸茶,總是少不了的 😌😌

豐盛的一餐,感恩感恩!

北角這間金樂軒真是好吃不貴 份量非常足 服務親切 見我們第一次去推介我們好吃的老重慶奇味田雞煲在香港雞煲就吃得多 田雞煲好少見呀香辣惹味 田雞好嫩滑口感比雞煲更好雖然我們點的是bb辣 但真的會越吃越辣 鮮味香煎墨魚餅這個真的是每枱必叫 老闆沒介紹錯外層煎得香脆 墨魚餅好鮮味好彈牙燒汁什菌牛頸脊有種乾炒牛河的味道😂好夠鑊氣牛頸脊肉味特別香濃 吃起來也蠻嫩的上湯津白吃了太多濃味的菜式 來個清淡些的蔬菜平衡一下竹蔗茅根好清甜 清熱解辣 而且好便宜 一壺才38下次也會一群朋友再來聚餐
北角這間金樂軒真是好吃不貴 份量非常足

竹蔗茅根
好清甜 清熱解辣 而且好便宜 一壺才38
下次也會一群朋友再來聚餐
2023-09-18 47 瀏覽
金樂軒雞煲魚鍋好少去北角區~朋友約食飯 而認識依間餐廳✨白烚海中蝦 🌟🌟🌟🌟不要驚訝咁 白烚海蝦 都可以出食評 往往最簡單嘅野 可以睇得出廚師對於食材既了解 同食材的新鮮程度 蝦身呈現C型 係完美嘅7分熟 海蝦 鮮甜 彈牙~ 每隻都帶蝦黃享受海蝦鮮味期間 手已不期然已經搣緊下隻蝦殼😛✨黃金炸大腸 🌟🌟🌟🌟個賣相 好吸晴呀~~每次聽到炸大腸 第一時間諗到嘅係 油膩 ? 如何從香口同油膩 中達致平衡? 廚師巧妙地告訴咗你!係京蔥 !每節炸大腸中間用京蔥去除油膩 同時間多左層次感 大腸面脆內嫩京蔥爽 另外不得不提 底下嘅福建特色小食‘’菜粿‘’ 表皮呈金黃微焦一口咬下,內餡潔白,質地柔軟鮮美、清甜的蘿蔔嘴入面回甘😝✨水魚湯 🌟🌟🌟🌟本人心裏萬個不想飲😂 朋友們誠意邀請 經過重重嘅心理考驗 終於嘗試咗人生頭一碗 水魚湯..入口重重的藥材香 同一般嘅湯水不同 湯有厚度不油膩 體驗到一碗暖全身🤣 到水魚 .. 為免大家不適 不想過多形容食咗邊個部位..水魚口感 超粉嫩的瘦肉同滿滿的骨膠原 最後,熱底的我 足足飲咗三碗 .. 報平安報平安 冇流鼻血 證明
金樂軒雞煲魚鍋

享受海蝦鮮味期間
手已不期然已經搣緊下隻蝦殼😛
白烚海中蝦

✨黃金炸大腸 🌟🌟🌟🌟
個賣相 好吸晴呀~~
每次聽到炸大腸 第一時間諗到嘅係
油膩 ? 如何從香口同油膩 中達致平衡?
廚師巧妙地告訴咗你!係京蔥 !
每節炸大腸中間用京蔥去除油膩
同時間多左層次感 大腸面脆內嫩京蔥爽
另外不得不提 底下嘅福建特色小食‘’菜粿‘’
黃金炸大腸

✨水魚湯 🌟🌟🌟🌟
本人心裏萬個不想飲😂
朋友們誠意邀請 經過重重嘅心理考驗
終於嘗試咗人生頭一碗 水魚湯..
入口重重的藥材香 同一般嘅湯水不同
湯有厚度不油膩 體驗到一碗暖全身🤣
到水魚 .. 為免大家不適
不想過多形容食咗邊個部位..
水魚口感 超粉嫩的瘦肉同滿滿的骨膠原
最後,熱底的我 足足飲咗三碗
.. 報平安報平安 冇流鼻血 證明湯補而不燥🤭
水魚湯

2023-09-06
白烚海中蝦
黃金炸大腸
水魚湯
  • 脆皮炸大腸
2023-09-17 36 瀏覽
今晚太太去康怡花園探舅母病,相約在北角碰面,知道這裏有間不錯的雞煲、酸菜魚專門店,便來到了。酸菜龍躉魚小鍋$308,問店員小鍋和中鍋有什麼分別,他說如果兩個人吃,小鍋的魚片份量已經足夠。龍躉片鮮甜美味,龍躉魚皮爽滑彈牙,加上酸菜魚湯的味道非常鮮甜,令到這個龍躉片的味道層次更佳。酸菜魚湯除了酸菜魚之外,還有椰菜花、蘿蔔、津白。白鱔片細$128 ,白鱔片放在湯內數十秒,便可好爽口彈牙的鱔片,如果再想吃腍一點,可以放在湯內數分鐘。酸菜魚湯非常配合海鮮。墨魚滑$78,爽口彈牙,偶然都會吃到墨魚嘴的軟骨。🥰🥰🥰🥰🥰魚腐$40,吸湯能力一流,放在鍋裏時間要長一點,味道更佳。萵筍$38,爽甜可口。大青島$28。

酸菜魚湯除了酸菜魚之外,還有椰菜花、蘿蔔、津白。

魚腐$40,吸湯能力一流,放在鍋裏時間要長一點,味道更佳。

萵筍$38,爽甜可口。

大青島$28。

媽媽鍾意食酸菜魚,去開北角搵左呢間雞煲魚鍋試下。魚鍋有分大中小,適合不同人數食用,睇餐牌仲有火鍋配料可加點,將酸菜魚鍋變打邊爐,所以都無叫其他小菜。① 酸菜龍躉魚鍋(小)$308同桂花魚相差$30,一於豪少少試下龍躉。上枱望見都算幾多魚,無骨,嫩滑,魚皮位比較膠質有點嚼口。因為放響電磁爐上加熱,方便加添其他食材烚下烚下,強烈建議一滾就撈起啲魚,因為煮太耐魚就會過熟(是常識吧)老闆娘好熱情,介紹個湯底係魚湯好鮮甜,本身個鍋有大量時蔬,蘿蔔,椰菜花,大白菜等,聽落都好鮮甜,至於酸菜魚最重要既酸,除左酸菜之外,仲有幾片檸檬!湯底同食物唔會只有酸菜的鹹酸味,反而加添一點清新檸檬酸味,飲落個湯酸酸甜甜好開胃,好特別。② 桶蠔 $158③ 魚皮餃/墨魚丸 雙拼 $68④ 萵筍 $38⑤ 紅薯粉 $33六大隻桶蠔好肥美,墨魚丸彈牙,萵筍爽脆,薯粉份量多,特別薯粉本身都煮熟左,所以放湯烚一陣就食得。⑥ 香辣魚皮 $78小食黎講,其實我就想食椒鹽鮮魷,椒鹽豬手,炸大腸,煎墨魚餅果類,不過同阿媽兩個人都無叫呢啲熱氣野,淨係叫左呢個魚皮,因為媽媽唔食得辣所以叫走辣,有薑絲芫茜麻油豉油醋,同樣幾開胃,食落幾爽
媽媽鍾意食酸菜魚,去開北角搵左呢間雞煲魚鍋試下。

① 酸菜龍躉魚鍋(小)$308

桶蠔

② 桶蠔 $158
③ 魚皮餃/墨魚丸 雙拼 $68
④ 萵筍 $38
⑤ 紅薯粉 $33

⑥ 香辣魚皮 $78
小食黎講,其實我就想食椒鹽鮮魷,椒鹽豬手,炸大腸,煎墨魚餅果類,不過同阿媽兩個人都無叫呢啲熱氣野,淨係叫左呢個魚皮,因為媽媽唔食得辣所以叫走辣,有薑絲芫茜麻油豉油醋,同樣幾開胃,食落幾爽口。
桶蠔
香辣魚皮
同朋友👩🏻‍🌾一齊喺北角,佢👩🏻‍🌾比較熟悉呢區,我話想食啲地道小菜,朋友👩🏻‍🌾就帶咗我嚟呢間餐廳開餐🤣$188「老重慶奇味雞煲」:要咗BB辣,不過味道已經好濃郁😋;雞肉肉質都幾嫩滑🤩;其他配料就包括 豆卜、洋蔥、蔥頭、蒜頭、紅辣椒 等,都幾豐富🤩$88「椒絲腐乳通菜」:通菜新鮮爽脆,落咗大量腐乳去炒,好惹味🤩$98「椒鹽小排骨」:小排骨係 bite-size 可以一啖一粒,食得好方便🤣;用椒鹽炒,香口兼味道濃郁🤩$208「蒜蓉蒸龍躉」:龍躉肉質軟滑,幾鮮甜😋,加大量蒜蓉去蒸,好味😋$18「烏龍茶」:配合濃味嘅食物,凍冰冰,好解渴😋

$18「烏龍茶」:配合濃味嘅食物,凍冰冰,好解渴😋
2023-09-12 37 瀏覽
餐廳係一般街坊茶餐廳/小菜館格局,每張枱上邊都預備咗電磁爐。因為餐廳係主打雞煲,魚鍋,食完仲可以加配料打邊爐。一坐低,就有職員過嚟介紹招牌菜,除咗雞煲同埋魚鍋之外,仲介紹咗幾款招牌小菜。聽到啲小菜覺得好吸引。所以叫咗四款小菜食:黄金蝦球 $148一碟有好多,而且每隻都好大,鹹蛋黃醬好香口,仲食到一粒粒鹹蛋黃,味道調校得好好,蝦爽口彈牙。香煎墨魚餅 $138好足料,又唔會好多油。千鍋椰菜花$98呢個煲超大,比我想像中大好多,佢雖然淨係寫椰菜花,不過裏面係有啲豬肉,少少辣,好惹味。蒜蓉蒸龍躉$208好似平時酒樓或者海鮮菜館清蒸龍躉頭腩一樣,食得出係好新鮮。估唔到小店都有咁嘅質素,份量又多,超抵食。總結:每樣小菜都做得出色,廚師應記一功。冇咩味精,食完唔會口渴。雖然係街坊小店,冇咩裝修可言,因為好食,一定會再幫襯。

所以叫咗四款小菜食:
黄金蝦球 $148

香煎墨魚餅 $138
好足料,又唔會好多油。

千鍋椰菜花$98

蒜蓉蒸龍躉$208

2023-09-09 38 瀏覽
朋友相聚最好就係去打邊爐食雞煲,今晚去開北角就選左金樂軒先點左一份細雞煲、一份細烤魚,份量剛剛好,雞煲味道香濃,雞滑。烤魚魚肉嫩滑,仲有酸菜豆腐卜茹類做配料,入味👍🏻食完雞煲梗係打埋邊爐啦,個湯底有驚喜,並非一搬的白湯而係老闆秘製👍🏻安格斯牛肩脊,牛味香濃,入口牛味充滿整個口腔,正👍🏻特級黑豚豬,好大一塊,唔會有豬酥味,抵食白鱔片,入口好有驚喜,油脂剛剛好,彈牙爽口雙拼雲吞,雲吞最重要係新鮮👍🏻,足料冰豆腐,濃味湯底梗係要叫個冰豆腐去吸精華,必點之選
朋友相聚最好就係去打邊爐食雞煲,今晚去開北角就選左金樂軒

安格斯牛肩脊,牛味香濃,入口牛味充滿整個口腔,正👍🏻

特級黑豚豬,好大一塊,唔會有豬酥味,抵食

白鱔片,入口好有驚喜,油脂剛剛好,彈牙爽口

雙拼雲吞,雲吞最重要係新鮮👍🏻,足料

冰豆腐,濃味湯底梗係要叫個冰豆腐去吸精華,必點之選
2023-09-08 29 瀏覽
今晚同朋友仔去左北角和富道金樂軒食雞煲+烤魚慶祝生日。老重慶奇味雞煲 - 醬汁味道香濃豐富, 老闆娘話係秘制雞湯醬汁, 用左好材料, 所以雞件非常入味。香辣烤魚 - 魚肉嫩滑, 湯底加入酸菜, 但比酸菜魚清少少, 配菜嘅豆卜吸收哂湯汁, 好好味。安格斯牛頸脊 - 肉質嫩滑, 油脂分布適中, 入口牛肉味香濃。特級黑豚肉 - 豚肉味濃, 輕輕滾一滾就可以入口, 黑豚肉重要超大塊, 份量又多, 抵食。白鱔片 - 新鮮嫩滑彈牙, 有鱔魚香味, 油份多。鮮蝦+菜肉雲吞 - 材料十足, 雲吞皮入面充滿材料, 真係真材實料。竹蔗茅根 - 喺個壺入面見到勁多紅蘿蔔, 馬蹄, 竹蔗茅根, 小店就有呢d真材實料, 味道清淡, 唔會太甜, 正。
今晚同朋友仔去左北角和富道金樂軒食雞煲+烤魚慶祝生日。

白鱔片 - 新鮮嫩滑彈牙, 有鱔魚香味, 油份多。

2023-09-07 20 瀏覽
金樂軒雞煲魚鍋 - 辣味十足嘅水煮桂花魚鍋同椒鹽九肚魚,加埋啫啫通菜煲今次嚟到金樂軒雞煲魚鍋試嘢,真係經歷咗一次辣味爆炸嘅美食之旅。首先,我嘗試咗佢哋嘅招牌菜水煮桂花魚鍋。一上枱,就聞到一陣辣椒同香料嘅香氣,令人垂涎欲滴。桂花魚煮得剛剛好,肉質鮮嫩,加上辣椒醬汁,味道更加突出。每一口都帶來一種麻辣又香醇嘅感覺,真係令人回味無窮。另一道令我驚艷嘅菜式係椒鹽九肚魚。九肚魚炸得香脆,外層酥脆內裡鮮嫩,加上椒鹽調味,帶出一種獨特嘅風味。每一口都帶來一陣鹹香,配上啤酒真係好正!最後,我試咗啫啫通菜煲,真係十分惹味。通菜煮得軟綿入味,湯汁濃郁,帶有一點點辣味,令人胃口大開。總括而言,金樂軒雞煲魚鍋係一個適合喜愛辣味嘅人嘅好去處。無論是水煮桂花魚鍋、椒鹽九肚魚,還是啫啫通菜煲,每一道菜都具有獨特的風味,令人回味無窮。如果你喜歡辣味,又想品嚐一些別具特色嘅菜式,金樂軒雞煲魚鍋絕對是一個不容錯過的地方。

2023-08-28
  • 啫啫通菜煲
港島北角傳統中菜餐館🔥呢到除左主打雞煲、魚鍋仲有唔少小菜任君選擇 😍竹蔗茅根水(一渣(小)$38)🍹清甜解渴~而且每渣都好足料✨老重慶奇味雞煲(小)($188)😋雞煲配料十分豐富,雞肉鮮嫩而且份量夠晒兩個人食😍味道辣得嚟好惹味,而且醬汁唔會太鹹✨黃金蝦球 ($148)🍤蝦球大大隻😚而且好爽口彈牙✨每件蝦球都包滿鹹蛋黃 食落去酥香唔油膩~椒鹽鮮魷 ($98)🦑每件都大大嚿 !啱啱炸起🔥熱辣辣好香口😋加左少少蔥同埋蒜頭做點綴~配搭酸酸地嘅醬汁 口感一流😎酸辣土豆絲 ($78)大大碟🤤份量超多 好抵食!土豆絲炒得爽口 而且唔會太辣~酸酸地好開胃😝上湯津白($78)紹菜香甜配搭上湯濃而不膩~健康清淡之選👍🏻😚
港島北角傳統中菜餐館🔥呢到除左主打雞煲、魚鍋
仲有唔少小菜任君選擇 😍

竹蔗茅根水(一渣(小)$38)🍹
清甜解渴~而且每渣都好足料✨

老重慶奇味雞煲(小)($188)😋
雞煲配料十分豐富,雞肉鮮嫩而且份量夠晒兩個人食😍
味道辣得嚟好惹味,而且醬汁唔會太鹹✨

黃金蝦球 ($148)🍤
蝦球大大隻😚而且好爽口彈牙✨
每件蝦球都包滿鹹蛋黃 食落去酥香唔油膩~

椒鹽鮮魷 ($98)🦑
每件都大大嚿 !啱啱炸起🔥熱辣辣好香口😋
加左少少蔥同埋蒜頭做點綴~配搭酸酸地嘅醬汁 口感一流😎

酸辣土豆絲 ($78)

上湯津白($78)
紹菜香甜配搭上湯濃而不膩~健康清淡之選👍🏻😚
2023-09-06 524 瀏覽
我好少去北角區,因為探親關係,所以先過海搵食,親戚介紹下就嚟到金樂軒,餐牌多選擇,有雞煲同魚鍋,亦可選擇海鮮小菜添,種類多元化。店鋪面積唔大係間老店,裝修平實,有多張卡座,亦有兩張大圓檯,地方乾淨企理,坐落後聽到店員同長期食客吹水,聽得出當中人情味竹蔗茅根(細)| $38天氣熱又唔想飲汽水,叫左個自家製竹蔗茅根涼水,除咗竹蔗茅根外,仲加了紅蘿蔔、粟米、馬蹄和糖冬瓜等,好足料,味道清甜,解渴一流老重慶奇妙雞煲(小) | $188雞煲一嚟到已經香噴噴,有大量芫荽,超級惹味。雖然點咗個細雞煲,但雞嘅份量都唔少,而且煮得好入味,雞嘅肉質好嫩滑。最特別係有埋豆卜和冬菇,而豆卜吸收左湯嘅精華,超正黃金蝦球 | $148蝦球炸至金黃色,加埋鹹蛋黃蓉,完全包著每隻蝦,爽口彈牙,一口都係咸香味上湯津白 | $88傳統上海菜,放入蔥薑蒜頭爆香,湯味濃郁,食到津白嘅甜,又可以減低熱氣黑醋小排骨 | $98個人最欣賞呢個小排骨,黑醋味濃帶點甜,口感炸得脆口,又唔會好油膩,加埋菠蘿青瓜,送飯一流
竹蔗茅根(細)
2023-09-04
竹蔗茅根(細)
黃金蝦球
黑醋小排骨
喺東區住咗咁耐,唔少中菜餐廳都食過。一諗起雞煲或者酸菜魚,通常都會揀北角金樂軒雞煲魚鍋,食到連老闆都認得我地🤣🤣今次我地就叫咗酸菜桂花魚鍋(小, $278),有好多塊魚片,食得出係新鮮既味道🐟🐟入面仲有娃娃菜、椰菜花同埋最特別係有檸檬片🍋🍋食落比起平時既酸菜魚更加清爽!老公知我鍾意食田雞,提議叫碟椒鹽田雞($148)~一上菜已經聞到勁香的炸蒜味😋佢係田雞粒,炸得好香口,好容易一粒食完又一粒,平時唔好田雞的老公都食唔停🤣🤣老公話想試吓佢既涼拌菜,於是叫咗個皮蛋豆腐($58),皮蛋係碎上而佢個豆腐係超!級!滑!望落咁簡單的菜式都好有巧思!👍之後我見到有個福建鹵麵($108),平時好少見,所以就叫黎試吓😆呢個真係好驚喜!大大份!超足料!超入味!佢個麵條既生熟度剛剛好,調味又唔會太重手,佢既蔥油超香,完全吊起鮮魷既鮮味,完全大推!😋野飲方面,老公就叫咗支藍妹,我就叫咗一渣細既竹蔗茅根($38),兩個人都夠哂飲,好清甜足料,解膩一流🤭🤭
2023-09-05 12 瀏覽
呢間餐廳我係同屋企人嚟食 因為佢哋都幾鍾意食中菜 火鍋 呢間餐廳主打就係食雞煲 魚煲 所以決定帶佢哋嚟試吓 屋企人又真係成餐飯都喺度讚喎我哋三個人叫咗兩個煲 一個係胡椒豬肚雞 另一個係招牌酸菜桂花魚 (因為嗰日龍躉已經賣晒,如果唔係我哋嘗試吓酸菜龍躉煲!肯定係因為太受歡迎啦)我哋都一致大讚嗰度嘅酸菜魚 湯汁真係烹調得好好食好惹味呀😍 我本人用嗰個汁撈咗一大碗飯食 屋企人甚至要求打包淨底嘅湯底 返屋企煮麵食😂😂 可見 我哋有幾鍾意食嗰個酸菜魚煲 另外胡椒豬肚雞煲入面嘅雞,比起平時嘅冰鮮雞有雞味 而且嫩滑多汁 嫩度啱啱好😋 都好好食 食完靜咗嘅湯底可以拎嚟打邊爐,我哋仲嗌埋烏冬 大滿足!!
呢間餐廳我係同屋企人嚟食 因為佢哋都幾鍾意食中菜 火鍋
2023-07-26