2023-09-05 12 瀏覽
呢間餐廳我係同屋企人嚟食 因為佢哋都幾鍾意食中菜 火鍋 呢間餐廳主打就係食雞煲 魚煲 所以決定帶佢哋嚟試吓 屋企人又真係成餐飯都喺度讚喎我哋三個人叫咗兩個煲 一個係胡椒豬肚雞 另一個係招牌酸菜桂花魚 (因為嗰日龍躉已經賣晒,如果唔係我哋嘗試吓酸菜龍躉煲!肯定係因為太受歡迎啦)我哋都一致大讚嗰度嘅酸菜魚 湯汁真係烹調得好好食好惹味呀😍 我本人用嗰個汁撈咗一大碗飯食 屋企人甚至要求打包淨底嘅湯底 返屋企煮麵食😂😂 可見 我哋有幾鍾意食嗰個酸菜魚煲 另外胡椒豬肚雞煲入面嘅雞,比起平時嘅冰鮮雞有雞味 而且嫩滑多汁 嫩度啱啱好😋 都好好食 食完靜咗嘅湯底可以拎嚟打邊爐,我哋仲嗌埋烏冬 大滿足!!
呢間餐廳我係同屋企人嚟食 因為佢哋都幾鍾意食中菜 火鍋
2023-07-26
知道北角有一間出名雞煲同魚鍋嘅金樂軒,去開附近,順道拜會一下呢間食店店內牆上貼滿招牌菜式, 方便"以貌取餸"嘅朋友。除咗雞煲,魚鍋外, 墨魚餅同炸大腸等小菜都在推薦之列鮮味香煎墨魚餅老闆娘話佢平時都有食開, 一聽佢咁講,即刻落order. 墨魚餅香口Q彈, 間中食到有墨魚粒粒, 配上酸辣醬, 係非常出色嘅下酒菜老重慶奇味雞煲有唔同辣度選,我哋要咗微辣,味道剛剛好。雞件嫩滑,同醬汁完美地融合, 一邊加熱,醬汁慢慢收乾, 令雞件更入味。 食完雞件, 仲可以繼續加餸打邊爐干鍋田雞平時較少見嘅田雞, 竟然會有。 醬汁味道香濃, 依然食到田雞微微的甜味。 田雞肉爽滑, 每一件都好多肉呢燒汁什菌牛頸脊牛頸脊嫩滑有牛味份量足,唔似坊間醃得過火的牛肉。 燒汁味道不俗,係一款下飯嘅菜式竹蔗茅根(小) 老闆娘話係自家煲,飲得出煲得有火喉,唔會太甜, 清新解膩!老闆娘很親切,會主動推薦菜式同問我哋辣度口味啱唔啱,留意客人有乜需要,很不錯的小店

鮮味香煎墨魚餅

老重慶奇味雞煲

干鍋田雞

燒汁什菌牛頸脊

竹蔗茅根(小)
老闆娘話係自家煲,飲得出煲得有火喉,唔會太甜, 清新解膩!

2023-09-03
2023-09-03 14 瀏覽
平日好少會過來北角這邊吃飯,這次是朋友介紹的,他說這家餐廳是家庭式經營,老闆和店員們都很有人情味,有空的時候還會跟你閒聊幾句。到店裡,果不其然,老闆真的很健談,問到什麼菜品好吃的時候,老闆強推脆皮炸大腸和重慶雞煲,說是他們這裡的招牌,別的地方吃不了這樣的味道。上菜速度很快,脆皮炸大腸一口咬下去脆脆的,沒有一點油膩的感覺,而且,份量很大很大,搭配著甜辣醬吃,簡直是味蕾的享受。對的喔,它沒有騷味,我最怕吃到內臟有騷騷的味道。比平常在街上小食店的好吃太多了。重慶麻辣雞煲是用鑄鐵鍋裝的,一上來就用電磁爐繼續加熱,雞很嫩口,味道是重慶風味的,不是港式口味那種,我們點的是小辣,吃到嘴裡麻麻辣辣的,很惹味。對了,一定要搭配竹蔗茅根一起喝,很解辣,而且很清涼,味道也不會過甜。另外還點了兩個海鮮黃金海蝦顧名思義就是裹著一層鹹蛋黃在蝦的表面,鹹蛋黃搭配蝦本來的鮮味,好吃!蒜蓉粉絲蒸聖子,聖子好大的一隻,一口吃下去好滿足!!重點是沒有沙!!

另外還點了兩個海鮮

2023-08-31
2023-09-01 15 瀏覽
🏮蘇拉打到嚟🌪 - 金樂軒雞煲魚鍋🏮〰️〰️〰️📆 探店行動:31/8/2023 | 星期四 | 18:30 | 人數 3️⃣〰️〰️〰️"蘇拉"🌪打到嚟嘅前夕大家喺到做緊咩?幫玻璃貼膠紙?去街市搶$45斤嘅菜心?定喺超市排緊條無盡頭嘅隊?我哋呢邊三個港島人嘅自救plan就喺咩都唔做,去"金樂軒"食雞煲酸菜魚。18:30嚟到唔駛等位,完美!3️⃣個人嗌左:〰️〰️〰️🍲 酸菜龍躉魚鍋 (小鍋,中辣) $307▪️龍躉片夠哂厚,肉感緊致鮮甜,無骨啖啖肉,加埋滿滿膠質嘅魚皮,喺新鮮嘅味道 ✅️。▪️湯底酸度辣度香度都到位,入面片檸檬有畫龍點睛嘅效果,賦予味蕾一點小清新,令魚片鮮上鮮。▪️無薯粉墊底嫁,但可以加碼牛頸脊桶蠔嗰啲打邊爐。🥘 老重慶奇味雞煲 (小鍋) $188▪️雞肉唔老,唔係碎濕濕甘上 ✅️。▪️味道上似升級版嘅港式雞煲,更濃郁。想惹味啲嘅建議上枱煮到個汁收咗水先食,俾啲耐性OK?懂食嘅你唔好錯過豆卜同炸蒜粒,吸滿咗醬汁嘅,喺少少嘅白飯神偷。⚠️辣度上喺BB"實少肋" (辛人類嘅味覺),辣可以隨時加,加到菊花殘滿意為止。🦑 香煎墨魚餅 $138▪️墨魚嘅海鮮味✅️,彈牙✅️。跟機連泰甜辣醬上,喺呢個墨魚餅味道上嘅靈魂伴侶。如
🏮蘇拉打到嚟🌪 - 金樂軒雞煲魚鍋🏮

18:30嚟到唔駛等位,完美!3️⃣個人嗌左:
🍲 酸菜龍躉魚鍋 (小鍋,中辣) $307

▪️無薯粉墊底嫁,但可以加碼牛頸脊桶蠔嗰啲打邊爐。

🥘 老重慶奇味雞煲 (小鍋) $188

▪️雞肉唔老,唔係碎濕濕甘上 ✅️。

🦑 香煎墨魚餅 $138
▪️墨魚嘅海鮮味✅️,彈牙✅️。跟機連泰甜辣醬上,喺呢個墨魚餅味道上嘅靈魂伴侶。如果外皮煎得金黃焦脆啲就prefect池。
〰️〰️〰️
💸 連加一✅️,2️⃣白飯 ($24),3️⃣可樂($45),埋單$773。

🪖 戴返頭盔先,味道會隨住廚師嘅心情同食材嘅質素可升可跌,以上嘅食評只代表我今次嘅體驗,唔排除你會有一個不一樣嘅感受。
2023-08-31
  • 酸菜龍躉魚鍋
2023-08-29 32 瀏覽
日前約左朋友去北角行下街, 行行下肚餓, 就是但搵間野食。雖然時間尚早,見到間野都幾多人係入面食緊雞煲。。就入左去試試佢得兩個人 唔敢嗌太多野, 先嗌個細雞煲,再嗌d 小菜咁, 再睇情況睇下打唔打埋邊爐見佢個炸墨魚餅係人氣之選, 就試試佢。 墨魚餅外脆, 內彈牙,有一粒粒墨魚, 愈趙愈香口, 正!之後就黎左個雞煲, 原來奇味雞煲係香辣味。。又真係幾香喎, 入面除左雞, 仲有蒜,豆卜,洋蔥之類。 配菜吸哂d 味, 勁香濃, 勁好味!雖然係細雞煲,但都有好多肉, 是滿足的。啫啫通菜 好有鍋氣 好大條蝦乾! 由於驚太辣, 所以嗌左渣竹蔗水(細) 兩個人share, 清下熱氣,甜甜地, 解下辣, 都幾爽。最後見有福建滷麵, 係福建人地頭, 就試試佢。麵有蛋香,入面有d 海鮮,有蠔仔, 所以食落有啖啖鮮味。 一大窩爭d食唔哂。
日前約左朋友去北角行下街, 行行下肚餓, 就是但搵間野食。

見佢個炸墨魚餅係人氣之選, 就試試佢。
墨魚餅外脆, 內彈牙,有一粒粒墨魚, 愈趙愈香口, 正!
雖然係細雞煲,但都有好多肉, 是滿足的。
啫啫通菜 好有鍋氣 好大條蝦乾!
最後見有福建滷麵, 係福建人地頭, 就試試佢。

爭d食唔哂。
食下家常便飯都唔錯,我去咗屋企附近食呢間【金樂軒雞煲魚鍋】係北角和富,出地鐵站行5分鐘,主要是福建菜及雞煲魚煲🔸老重慶奇味雞煲 $188雞煲叫咗半隻,但佢一煲都好似好大煲,入面除咗有雞,仲有豆卜、冬菇等等,吸晒雞煲醬嘅味道👅叫咗小辣,都有點辣😅雞件都算嫩滑🔸水煮牛頸脊 $148可能水煮關係,所以叫咗小辣都好好辣😅不過牛肉份量都好多,入面仲有薯粉,呢個價錢十分抵食🔸福建炸醋肉 $99福建名菜就要試試啦~果然係推介,豬肉炸到外脆內軟,配上甜酸醬好開胃🤤份量都好多,十分抵食!🔸椒絲腐乳通菜 $88有雞有牛有豬,當然都要有菜,腐乳醬好多,一啲都不吝嗇,炒通菜係絕配!🔸涼拌皮蛋 $48唔食得辣可以叫呢道涼拌皮蛋,好多蒜蓉碎同蔥,有啲似譚仔個皮蛋,如果喜歡辣的人可以叫麻辣皮蛋!🔸椒鹽金磚豆腐 $68皮薄又脆,但裡面是好軟滑,同平時食開的都一樣,配上香醋,為豆腐帶上一點酸,好開胃😌另外有酸菜魚可以選擇,下次去可以試試!看到有好多家庭及熟客到來,可見該店好有人情味!
食下家常便飯都唔錯,我去咗屋企附近食

🔸老重慶奇味雞煲 $188

🔸水煮牛頸脊 $148
可能水煮關係,所以叫咗小辣都好好辣😅
不過牛肉份量都好多,入面仲有薯粉,呢個價錢十分抵食

🔸福建炸醋肉 $99

🔸椒絲腐乳通菜 $88

🔸涼拌皮蛋 $48

🔸椒鹽金磚豆腐 $68

另外有酸菜魚可以選擇,下次去可以試試!
看到有好多家庭及熟客到來,可見該店好有人情味!
2023-08-29 17 瀏覽
雞煲以雞肉和各種配料為主要材料,在砂鍋中慢慢燉煮而成,具有濃郁的湯汁和豐富的味道,因為燉煮的過程使得雞肉更加嫩滑,並且能夠充分釋放出各種配料的風味。雞煲的配料包括雞肉、蔬菜、香料以及各種調味。這些配料共同燉煮出濃郁的湯汁,使得雞肉入味並且帶有獨特的風味。

2023-08-29 21 瀏覽
去北角探好友當然要跟地膽食好西😎他帶我去一間四川菜食酸菜魚,點了酸菜魚之後,發現他們有很多現在比較少見到的中菜可以叫,我馬上點了薑蔥生蠔煲,試一試火喉😎酸菜桂花魚鍋(小)-$278老闆娘叫我們先喝一口湯,好好喝的!喝一口便發現湯底的奧妙之處✨湯底用大量魚骨熬成,煮成奶白魚湯,鮮香不膩,魚味十足!桂花魚肉質鮮嫩,酸菜和辣味結合,酸中帶辣,口感鮮美,清爽開胃👍🏻鍋中還有很多款配料,增添口感的豐富度✨薑蔥生蠔煲-$198生蠔的鮮味與薑蔥的香氣相互融合,不僅能展現生蠔的鮮甜風味,還能體驗到薑蔥的爽口和香氣,生蠔/小菜愛好者必試!粉絲-$40上枱時已經輕輕煮過,一放進湯很快可以食👍🏻粉絲吸收周圍的湯汁,使其充滿濃郁的味道,輕盈軟滑質地和吸湯性質,令我每次食火鍋都會點✨原來朋友遷就我才叫了酸菜魚,他平常喜歡吃原汁原味的魚湯,我覺得湯底太好喝,到時候可能喝湯都喝飽了🤣

酸菜桂花魚鍋(小)-$278
鍋中還有很多款配料,增添口感的豐富度✨

薑蔥生蠔煲-$198

粉絲-$40

• 酸菜桂花魚鍋
  • 薑蔥生蠔煲
朋友準備離開香港,臨走先想吃這家口袋名單,今天終於去了。我們點了4道菜,分別是:老重慶奇味雞煲🥘很惹味,雞肉很嫩,配料很多,有冬菇、豆腐卜、洋蔥、芫茜,飯桶人可以與白飯配著吃。鮮味香煎墨魚餅🦑很香口,吃到墨魚粒,肉質很彈牙,旁邊配有蝦片,很香脆。脆皮炸大腸真的做到脆皮👍🏻,清理的很乾淨,沒有怪味,大腸中間夾有京蔥,很清新。燒汁什菌牛頸脊🥩牛頸脊給的不少,肥瘦適中,配有三色椒、洋蔥、菇,調味重,但不會鹹,這道也是適合配白飯吃。竹庶茅根看到有粟米、竹庶、馬蹄,料很足,喝下去很清甜,很涼快。我們都吃的超飽,每道菜的份量都挺多的,有點意外,飯後再去附近的商場走走,很完滿的一天。
朋友準備離開香港,臨走先想吃這家口袋名單,今天終於去了。

我們點了4道菜,分別是:

老重慶奇味雞煲🥘

鮮味香煎墨魚餅🦑
很香口,吃到墨魚粒,肉質很彈牙,旁邊配有蝦片,很香脆。

脆皮炸大腸

燒汁什菌牛頸脊🥩

竹庶茅根
看到有粟米、竹庶、馬蹄,料很足,喝下去很清甜,很涼快。

2023-08-23 38 瀏覽
北角風味雞煲, 鋪頭內好有人氣, 很多人在聚會, 都是在吃雞煲、 酸菜魚! 我就是在門外看見很多人被吸引入去吃的, 我叫了人氣版小鍋雞煲小辣, 份量剛剛好, 足夠2人吃呢! 雞淡淡肉, 雞件大小斬得剛剛好! 雞已經先炒過的, 有一些焦香味, 很惹味! 而且香料十足, 成個煲都好香! 然後還是想吃小菜, 叫了炸鮮魷, 魷魚真的是新鮮的。 不是在吃冰鮮的, 很彈牙! 我還叫了醬汁炒鱔, 這個非常好味! 鱔非常入味, 鱔淡淡肉, 彈牙都黎又好淋, 好易咬開! 而且用鐵煲裝,炒得好有鍋氣而且有保溫功能! 最後仲有個墨魚餅, 係有新鮮墨魚黎去炸嫁, 彈牙又好有墨魚味, 但食落又不會太油! 滿足的一餐!
2023-08-21 42 瀏覽
📍 金樂軒雞煲魚鍋(北角)山長水遠入到嚟北角,見到出邊大排長龍,人來人往,一定好好食😋我同大佬當然唔會錯過啦,一於入去食個雞煲再返屯門👍果然出乎意料,有驚喜😍🔸 上湯津白金華火腿炒一炒,爆香蒜頭,特別有味道,再加忌廉或淡奶。傳統上海做法,食岀上海風味😊🔸 啫嗜通菜煲通菜新鮮,一啲都唔老,冇渣。熱辣辣上枱,聞到都好吸引😊🔸 老重慶奇味雞煲(全隻)每次臨時起意想吃雞煲就會想起這間,雞件醃得夠味亦夠肉食,不會得骨位,叫中辣個汁愈食愈惹味,仲有好多配料,冬菇,洋蔥,蒜頭,豆卜,芫荽,芹菜,八角等~好豐富😍🔸蒜蓉粉絲蒸聖子鮮甜既海鮮聖子,粉絲吸晒海鮮既精華,蒸既時間岩岩好,唔會痴肉。豐富嘅蒜蓉,食到成口都係臭味,味道好正💕

📍 金樂軒雞煲魚鍋(北角)

🔸 上湯津白

🔸 啫嗜通菜煲
通菜新鮮,一啲都唔老,冇渣。熱辣辣上枱,聞到都好吸引😊

🔸 老重慶奇味雞煲(全隻)

🔸蒜蓉粉絲蒸聖子

2023-08-13 75 瀏覽
聽人講北角好多福建人居住,就好似九龍城多潮洲人住咁,平時好少行北角,因為印象中冇乜大型商場,多數小店為主,而今晚朋友就約在北角食飯,只因朋友是福建人也是住在北角區,所以對呢一區的食店也十分熟悉,雖然大家都好似講熱門嘅北角打卡小店,但亦都有一啲實而不華的小館。金樂軒就在北角區,距離北角地鐵站有10鐘路程,小館面積不大,裝修亦普通,不過朋友話佢哋嘅食物有保證。豉汁蒸白鱔:豆豉調教嘅醬汁十分惹味,蒸嘅時間亦控制得幾好,令到啲魚肉唔會「鞋」,可以食幾碗白飯都得,加埋面上嘅蔥花,就更加香。胡椒豬肚雞煲:我地要一個小煲,不過份量就幾多,本身豬肚同雞都熟,一滾起就食得,本身雞煲有胡椒在內,辣辣地地香口。香煎墨魚餅:是小館招牌菜,外看金黃,食落的確幾煙韌,即是墨魚比例十足,先有這樣嘅口感效果。竹蔗茅根夠曬解渴。上湯津白整體這餐飯風味十足,介紹朋友的冇錯,相信之後朋友再約食飯都會再揀呢一間。

竹蔗茅根夠曬解渴。

上湯津白

2023-08-13 53 瀏覽
自從開通後,街道熱鬧咗起來,但就好似集中係油尖旺一帶,相對其他區就似乎唔係太多人,就好似今天晚上約了朋友在北角呢間飯館食飯,雖然係八點左右的時間,但街上的人似乎唔多,所以就有噉嘅諗法。小館裝修普普通通,不過又坐得幾滿座,見到樓面的幾個人,睇落去似係家庭式經營,莫名有種親切感。脆皮炸大腸冇得輸嘅脆皮大腸脆卜卜,點一些甜醬汁係酸酸甜甜,不錯。椒鹽金磚豆腐份量略嫌唔多,不過味道香口。家鄉蠔仔煎有別於蠔餅的煮法,平時食蠔餅係一嚿嚿一塊塊的脆脆地,不過今次食嘅比較特別,淋淋地口感,粒粒蠔再加蔥花雖然不脆口但亦幾好味。尖椒炒腰潤香辣惹味的尖椒,其辣味滲深入了腰同潤,令到這道菜幾回味。這餐中菜都幾唔錯,見到家庭式經營有一份親切感,值得支持。

脆皮炸大腸
冇得輸嘅脆皮大腸脆卜卜,點一些甜醬汁係酸酸甜甜,不錯。

椒鹽金磚豆腐
份量略嫌唔多,不過味道香口。

家鄉蠔仔煎

尖椒炒腰潤
香辣惹味的尖椒,其辣味滲深入了腰同潤,令到這道菜幾回味。

這餐中菜都幾唔錯,見到家庭式經營有一份親切感,值得支持。
2023-08-11 37 瀏覽
本身自己住喺北角,已經覺得北角好多野食,但仍然會成日喺同一區搵番野食,金樂軒雞煲魚鍋位於和富道,一帶系住宅🏠亦不乏熟客幫襯。✿ 鮮味香煎墨魚餅 $138煎墨魚餅招牌菜之一🦑墨魚餅食到一粒粒墨魚頗爽口,沾上酸甜醬更美味。✿ 酸菜桂花魚鍋 $278呢度嘅酸菜魚真系好鬼好食😍員工問我地想要咩程度辣,我地要bb辣,符合bb辣辣度🔥酸味非常明顯😁桂花魚塊好多又大件,魚肉新鮮滑溜,加埋酸菜湯食一流💚✿ 老重慶奇味雞煲 $188雞煲真系食極吾厭啊!奇味雞煲奇味醬好濃郁啊🤎啖啖雞都食到奇味醬味🐔雞肉嫩滑程度就ok啦。雞煲有分大同小size,兩個人食細嘅好飽,仲爭啲食吾曬🫣✿ 竹蔗茅根 $33見好多人飲我又叫黎飲,比起一般火鍋店冇咁甜,清新解膩。

✿ 鮮味香煎墨魚餅 $138

✿ 酸菜桂花魚鍋 $278

✿ 老重慶奇味雞煲 $188

✿ 竹蔗茅根 $33
見好多人飲我又叫黎飲,比起一般火鍋店冇咁甜,清新解膩。
2023-08-08
  • 竹蔗茅根
  • 酸菜桂花魚鍋
2023-08-08 48 瀏覽
金樂軒雞煲魚鍋(北角):香辣美味的饗宴位於北角和富道114號康華大廈地下C3號舖的金樂軒雞煲魚鍋是一家值得一試的餐廳。最近和大學兄弟久別重逢,我們約在這裡享用了一頓美味的雞煲。首先,我們點了招牌菜香辣奇味雞煲($188)。這道菜的配料包括冬菇、豆卜和半隻雞,香辣的味道恰到好處,平衡度很好。我們兩個人點了小鍋份量,份量剛剛好,非常滿足。接著,我們嘗試了蒜香椒鹽豬手($138)。這道豬手外皮金黃酥脆,搭配澳門厚厚的炸生蒜,散發出誘人的香氣。侍應將這道菜端上桌時,已經讓人垂涎欲滴。我們還點了咸肉韭菜花($88)。這道菜以鹹香的咸肉作為調味,為韭菜花增添了獨特的風味,味道恰到好處,非常美味。作為人氣菜色,我們也品嚐了鮮味煎墨魚餅($128)。這道菜的份量十分豐富,墨魚餅厚實多肉,煎得香口。底部還搭配了幾塊蝦片,添增了口感的豐富度。蘸上甜酸醬後,味道更加出色,令人難以忘懷。最後,我們還點了支大清島($28)兩兄弟啤酒,來與這頓美食相伴。啤酒的清爽口感與辣味菜餚相得益彰,為整餐饗宴劃上完美的句號。
金樂軒雞煲魚鍋(北角):香辣美味的饗宴