2022-09-10 286 瀏覽
🍗養生花膠雞湯 重慶辣窩 鴛鴦鍋底 🍜花膠雞湯係生酮湯底,無味精,啖啖都係鮮味,健康得黎又補身。花膠有兩條手指咁大隻,絕對足料!聽廚房講,用料用上三黃腳,肉質嫩滑,皮脆骨軟,味道鮮美。餚製足6小時,餚至皮散膠質溶於湯中,膠質十足。另一邊,重慶辣窩,未上盤都已經閒到!超重牛油味,加上數不盡的大辣椒!眼口鼻舌都感受得到的衝擊!配合埋蒜、蔥以及麻油做一個乾碟,一來就可以降溫,二來更加可以增加香味。🍯二十多款生酮食材🍗以為生酮都係食得好悶,但原來唔係!二十多款食材,包括美國Prime 牛小排,十秒食得,油脂入口即化!稻田毛肚,配辣窩係一絕,爽口又入味!麻辣牛肉,好少地方有得食,平辣椒片包著鮮牛肉,一口入魂!

🍗養生花膠雞湯 重慶辣窩 鴛鴦鍋底 🍜

🍯二十多款生酮食材🍗
以為生酮都係食得好悶,但原來唔係!
稻田毛肚,配辣窩係一絕,爽口又入味!
麻辣牛肉,好少地方有得食,平辣椒片包著鮮牛肉,一口入魂!
2022-08-23 119 瀏覽
我哋好鍾意打邊爐架~見渝味曉宇 X 生酮達人唐貝詩推出左生酮火鍋一於就去試吓有幾款生酮湯底可選擇我鍾意佢哋嘅麻辣湯底🌶所以叫咗鴛鴦鍋生酮或非生酮嘅朋友都可以一齊分享呀!🔸鴛鴦鍋:養生花膠雞鍋+重慶麻辣鍋🔸生酮雜莓汁雞尾酒、青檸梳打🔸美國Prime 牛小排🔸嫩牛肉🔸豬心🔸麻辣牛肉🔸紐西蘭精品羊肉卷🔸豬肉貢菜滑🔸韮菜餃🔸重慶炸酥肉🔸海帶麵湯底非常香濃又足料,我最鍾意就係將重慶炸酥肉浸麻辣湯3秒拎起食,吸飽湯汁嘅炸皮仲脆的,好好吃!牛肉都好味,愛辣嘅朋友要試吓麻辣牛肉,用辣椒粉醃過好夠辣,好勁揪!另外,豬心都好正,烚一分鐘,又滑又彈牙。今次仲叫左生酮海帶麵,外表似粉絲,食落好爽口,好清爽,同埋佢唔會好似其他麵咁,吸湯嘅油份,所以食完都冇負擔,正。

我哋好鍾意打邊爐架~
見渝味曉宇 X 生酮達人唐貝詩推出左生酮火鍋
一於就去試吓
有幾款生酮湯底可選擇
我鍾意佢哋嘅麻辣湯底🌶
所以叫咗鴛鴦鍋
生酮或非生酮嘅朋友
都可以一齊分享呀!

🔸鴛鴦鍋:養生花膠雞鍋+重慶麻辣鍋
🔸生酮雜莓汁雞尾酒、青檸梳打
🔸美國Prime 牛小排
🔸韮菜餃
🔸重慶炸酥肉
🔸海帶麵

2022-08-15 70 瀏覽
生酮飲食最怕出街食飯好少選擇,最近發現呢間餐廳竟然出咗生酮火鍋,有專為生酮人士出嘅火鍋菜單,生酮緊嘅我當然要來試試!我揀咗養生花膠雞鍋x大紅重慶麻辣嘅鴛鴦湯底 一邊養生,另一邊就刺激啲,互補返 !個辣湯好惹味,雞湯就幾濃香。美國 Prime 牛小排、黑豚腩肉補充靚油脂。生酮可以食動物嘅油脂,打邊爐滾熟啲肉都相對健身。估唔到仲有豬腦 超嫩滑係我嘅打邊爐最愛!點埋個海帶麵增加飽肚感熱量又極低除咗食肉都要食菜,咁就夠哂健康啦!水餃就朋友食嘅,我無偷食!生酮唔食得架!仲有生酮特飲:生酮雜莓梳打及青檸梳打,兩款都係無糖飲品,用上生酮專用嘅糖,飲得開心又無負擔!最緊要係佢連調味料都好講究全部都係生酮用得 咁就唔會唔小心破酮啦
生酮飲食最怕出街食飯好少選擇,
最近發現呢間餐廳竟然出咗生酮火鍋
有專為生酮人士出嘅火鍋菜單,
生酮緊嘅我當然要來試試!

我揀咗養生花膠雞鍋x大紅重慶麻辣嘅鴛鴦湯底
一邊養生,另一邊就刺激啲,互補返 !

個辣湯好惹味,雞湯就幾濃香。

美國 Prime 牛小排、黑豚腩肉補充靚油脂。
生酮可以食動物嘅油脂,打邊爐滾熟啲肉都相對健身。

估唔到仲有豬腦 超嫩滑係我嘅打邊爐最愛!

點埋個海帶麵增加飽肚感熱量又極低

除咗食肉都要食菜,咁就夠哂健康啦!
水餃就朋友食嘅,我無偷食!生酮唔食得架!

最緊要係佢連調味料都好講究
全部都係生酮用得 咁就唔會唔小心破酮啦

2022-08-12 51 瀏覽
先講講由於屋企搵返黎嘅料都質素好過出面食,而又平啲,平時我係好少出街打邊爐。今次係因為突然想食重慶麻辣同埋見到有內臟食所以先揀呢間。一坐低佢哋就俾咗一碗細糖水,等客人唔好一嚟就食辣刺激個胃。呢啲service俾人感覺好有誠意,印象會加分。嗌咗一個鴛鴦鍋。一邊麻辣中辣,一邊豬骨湯。辣湯底:對於食開辣嘅人嚟講可能唔夠辣。咁我見唔係好多客就問下有冇得加辣,個侍應都好好即刻攞多兜辣汁出嚟加落去。味道都算濃郁,係幾好,但唔係話特別標青。豬骨湯底:反而呢個有啲驚喜。平時出街打邊爐,個清湯都係淥下菜,淥下啲唔落得辣嘅嘢食,但呢個湯底我偶爾都會淥下唔同嘅食材,因為個豬骨味的確幾香。佢比起專門食豬骨煲嘅湯底冇咁甜,偏鹹少少,都好食,純粹睇個人喜好。食到最後我食埋骨入面啲骨髓!啲料都真係有啲料到!內臟最緊要乾淨同新鮮,呢度做到。香港嚟講選擇算多。但我上網睇返個menu,好似唔齊?(落單係用手機落,可能有啲嘢唔係成日有所以冇print喺菜單,淨係落單嗰時會見到)肉類反而冇咩叫,同埋其實可以留返啲quota食其他嘢。叫咗一份羊,還好,鍾意食羊嘅略嫌唔夠羶。一份嫩牛,麻麻,似係夾硬“乸”鬆啲肉質。另外仲有一份牛

今次係因為突然想食重慶麻辣同埋見到有內臟食所以先揀呢間。

嗌咗一個鴛鴦鍋。一邊麻辣中辣,一邊豬骨湯。

肉類反而冇咩叫,同埋其實可以留返啲quota食其他嘢。叫咗一份羊,還好,鍾意食羊嘅略嫌唔夠羶。一份嫩牛,麻麻,似係夾硬“乸”鬆啲肉質。另外仲有一份牛丸,唔掂,散嘅,又唔香,可以慳返。都係食其他嘢好。

小菜叫咗一份酥肉,炸得唔錯,味道都合格,肉質唔會柴。火鍋店嚟講,想食嘅話都可以嗌嚟食。

雖然整體價格高,但啲嘢飲其實好抵。啤酒一jar $88 倒到4~5杯。另外杯特飲都係幾十蚊一大杯。

整體係有啲貴,兩個人埋單過千(不過本身大食,我諗3個人都夠食哈哈)但絕大部分嘢都合格有突,而且有內臟食(屋企難搞啲),所以就算呢個價都會想再返嚟食~
通常大家都會覺得打邊爐係好heavy, 但其實唔一定架! 渝味曉宇重慶老火鍋就同生酮飲食達人唐貝詩合作, 聯乘設計左生酮火鍋菜單! 而且仲特別轉左生酮調味料 (生酮雞粉、生酮醬油、生酮糖), 有生酮湯底同埋生酮飲品! 令生酮人士唔會破酮, 食住瘦!!//🦁 生酮鴛鴦湯底養生花膠雞鍋 |花膠都幾多! 仲有滋補蟲草花 有清甜雞味 岩唔食辣既人士~普通辣大紅鍋 |辣得好過癮~ -🦁 美國Prime牛小排|黑豚腩肉2款肉味都好香濃~ 油花好靚!🦁 黑松露墨魚滑|鮮龍躉片香滷豬大腸|牛蛙黑松露味好香! 龍躉片好嫩滑~🦁 海帶麵用海帶整既麵~ 成份主要係纖維, 接近零卡路里! 味道好似粉絲咁~ 好吸湯又夠飽!🦁 青檸梳打|羅漢果茶青檸梳打用左代用糖, 而羅漢果茶係來自天然羅漢果茶糖, 2款都係生酮飲品 唔洗怕肥~🦁 渝味曉宇重慶老火鍋 Xiao Yu Hotpot皇后大道東202號QRE Plaza 6樓

🦁 生酮鴛鴦湯底
普通辣大紅鍋 |辣得好過癮~
🦁 美國Prime牛小排|黑豚腩肉
2款肉味都好香濃~ 油花好靚!

🦁 黑松露墨魚滑|鮮龍躉片
香滷豬大腸|牛蛙
黑松露味好香! 龍躉片好嫩滑~

🦁 海帶麵

🦁 青檸梳打|羅漢果茶

🦁 渝味曉宇重慶老火鍋 Xiao Yu Hotpot
皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
2022-07-28 31 瀏覽
成日打邊爐但係生酮火鍋就真係第一次食!灣仔渝味曉宇就有生酮火鍋菜單簡直係生酮愛好者的福祉❤️有三款生酮湯底:養生花膠雞湯🐔皮蛋香菜湯🥚山珍菌湯🍄我叫左鴛鴦鍋 - 養生養生花膠雞湯🐔同皮蛋香菜湯🥚 花膠雞湯好足料,多花膠好香!火鍋菜單好多選擇我特別鍾意✨海帶麵口感類似粉絲,又健康!✨四寶丸入面有冬菜,口感好特別!✨乾貢菜,食落好有咬口,食到索索聲✨黑松露墨魚滑,重黑松露味!彈牙墨魚滑✨嫩牛肉,勁滑身,鮮嫩爽滑甜品食咗紅糖糍粑同紅糖冰粉,有提子乾,合桃喺入面食落口帶有提子味,清甜爽滑,打完火鍋,食返碗冰粉,透心涼!再飲埋生酮雜莓梳打同羅漢果茶Yummy Yummy 😋😋
成日打邊爐
但係生酮火鍋就真係第一次食!

灣仔渝味曉宇就有生酮火鍋菜單
簡直係生酮愛好者的福祉❤️

有三款生酮湯底:
養生花膠雞湯🐔
皮蛋香菜湯🥚
山珍菌湯🍄

我叫左鴛鴦鍋 - 養生養生花膠雞湯🐔同
皮蛋香菜湯🥚
花膠雞湯好足料,多花膠好香!

火鍋菜單好多選擇
我特別鍾意
✨海帶麵口感類似粉絲,又健康!

✨四寶丸入面有冬菜,口感好特別!

✨乾貢菜,食落好有咬口,食到索索聲

✨黑松露墨魚滑,重黑松露味!彈牙墨魚滑

✨嫩牛肉,勁滑身,鮮嫩爽滑

再飲埋生酮雜莓梳打同羅漢果茶
Yummy Yummy 😋😋
2022-07-28 25 瀏覽
第一次聽可以邊食火鍋邊瘦身,可以盡情食😂😂我都曾經試過生酮飲食,但實在太少選擇最後放棄左,今次渝味曉宇推出呢個生酮邊爐係好值得去試。連湯底、豉油都生酮化。一去到,叫左湯底,就上左碗甜品,waitress 介紹食麻辣湯底前都會有碗做打底,無咁易傷胃。好甜心❤️可以鴛鴦湯底,其中一個湯底係生酮湯底,用左花膠雞,裏面都有¼嘅雞肉同好多花膠,喺打邊爐之前我都有飲一碗個湯底,好甜好飲!另外鍋底可以簡非生酮,比唔係生酮既朋友食~黑豚腩肉羊肉卷千絲柏葉黃金針菇海帶麵牛小排毛肚貢菜貢菜個樣好似好梅咁,不過熟左好爽口,第一次食,另外海帶麵🍲好有趣,口感好似粉絲,但都係生酮材料 可以大食特食!好多配料係香港都比較少見,店舖好貼心有寫煮幾多分鐘☺️☺️毛肚好少地方有,好爽好好味!仲叫左兩杯特飲去解解辣🥵~好爽吖生酮雜莓梳打生酮雜莓雞尾酒

一去到,叫左湯底,就上左碗甜品waitress 介紹食麻辣湯底前都會有碗做打底,無咁易傷胃。好甜心❤️

黑豚腩肉

仲叫左兩杯特飲去解解辣🥵~好爽吖
生酮雜莓梳打
生酮雜莓雞尾酒

2022-07-26 41 瀏覽
生酮都可以打邊爐🤤店員首先介紹唔同醬料,豉油都有生酮,味道同普通豉油一樣濃,湯底有7款,其中3款係生酮湯底,仲可以揀鴛鴦鍋養生花膠雞鍋 湯料入面有三黃雞,花膠,蟲草花,杞子,店員講成個湯頭最少要煲6個鐘,相當清甜☺️雞肉就算煲左好耐,但色澤同口感依然好好海帶麵|$38 /半份海帶製成嘅麵條主要係纖維,卡路里接近係零😍比一般麵質爽脆,外形有啲似粉絲,不過建議可以煮耐點,吸味同腍身嫩雞肉|$38 /半份肉質香嫩多汁,好適合低碳高蛋白生酮飲食👍🏻鮮活海蟶|$45/半份隻隻脹卜卜🤣幾新鮮,值得一試羅漢果水|$38羅漢果水原來對生酮飲食都好有幫助😊用左15粒羅漢果加水煲成,甜味來自無添加既羅漢果糖,生津解渴生酮雜梅梳打|$48呢到特飲用左生酮糖作為代糖,均無糖飲品,可以放心暢飲

養生花膠雞鍋

海帶麵|$38 /半份

嫩雞肉|$38 /半份
肉質香嫩多汁,好適合低碳高蛋白生酮飲食👍🏻

鮮活海蟶|$45/半份
隻隻脹卜卜🤣幾新鮮,值得一試

羅漢果水|$38

生酮雜梅梳打|$48
呢到特飲用左生酮糖作為代糖,均無糖飲品,可以放心暢飲
2022-07-22
2022-07-25 29 瀏覽
🤩打邊爐都會瘦?依家「渝味曉宇重慶老火鍋」同生酮飲食達人唐貝詩合作推出生酮火鍋,菜單、湯底、調味料、都適合生酮人士,大家都可以一齊食住瘦啦!👏🏻一坐低就會送上紅棗雪耳糖水,清甜又潤喉,已經好想食多兩碗!然後再用手機落單,方便又快捷,而且每款食物都有寫上建議時間,最鍾意佢配料可以選擇半份,咁就可以食多幾款啦!✨鴛鴦鍋($58/位)🐔生酮養生花膠雞鍋有養顏花膠、三黃雞、新鮮蟲草花,鮮甜又滋補!🌶普通辣大紅鍋經典嘅四川湯底,越煮越香,越煮越辣!🐮美國Prime 牛小排($128)入口油脂豐滿,牛味香濃,肉質嫩滑多汁。🐑紐西蘭精品羊肉卷($58)滑而不膩,入口即化,而且沒有羊羶味,正!🦪美國桶肥蠔($198)肥美飽滿,蠔味濃郁鮮甜!🥢珊瑚蚌($68)新鮮彈牙,香甜爽口。🐋白鱔片($58)軟滑無骨,鮮甜爽脆。👅麻辣牛舌($68)經過辣油香料加持,特別惹味刺激!👍🏻海帶麵($38)口感特別,非常爽脆,完全冇油膩感!💫功夫萵筍片($28)賣相吸引,入口爽甜。🍹生酮集雜莓汁雞尾酒($48)青檸梳打($48)飲品都用上生酮代糖,健康無負擔!🍀生酮火鍋菜單於即日至31/8全線分店提供,大家唔好錯過啦!
🤩

👏🏻

鴛鴦鍋($58/位)
🐔
生酮養生花膠雞鍋
有養顏花膠、三黃雞、新鮮蟲草花,鮮甜又滋補!
🌶
普通辣大紅鍋
經典嘅四川湯底,越煮越香,越煮越辣!

🐮
美國Prime 牛小排($128)
入口油脂豐滿,牛味香濃,肉質嫩滑多汁。

🐑
紐西蘭精品羊肉卷($58)
滑而不膩,入口即化,而且沒有羊羶味,正!

🦪
美國桶肥蠔($198)
肥美飽滿,蠔味濃郁鮮甜!

🥢
珊瑚蚌($68)
新鮮彈牙,香甜爽口。

🐋
白鱔片($58)
軟滑無骨,鮮甜爽脆。

👅
麻辣牛舌($68)
經過辣油香料加持,特別惹味刺激!

👍🏻
海帶麵($38)
口感特別,非常爽脆,完全冇油膩感!

💫
功夫萵筍片($28)
賣相吸引,入口爽甜。

🍹
生酮集雜莓汁雞尾酒($48)
青檸梳打($48)
飲品都用上生酮代糖,健康無負擔!

🍀
生酮火鍋菜單於即日至31/8全線分店提供,大家唔好錯過啦!
2022-07-23 39 瀏覽
對於最愛打邊爐嘅香港人嚟講💁🏻‍♀️一年四季都係火鍋嘅好季節😁最近「渝味曉宇重慶老火鍋」聯乘生酮飲食達人唐貝詩設計出健康生酮火鍋菜單📝精挑細選出符合生酮飲食嘅湯底同火鍋配料🙌🏻即日至 8 月 31 日喺全綫分店都有供應😻大家有興趣嘅話都可以試吓💫🔸生酮鴛鴦湯底($38/位)🐓養生花膠雞鍋(+$20/位)生酮湯底共有三款選擇😊新湯底 — 養生花膠雞鍋以三黃雞、花膠、蟲草花、杞子、雞湯等熬製而成💥三黃雞肉質嫩滑🐥皮脆骨軟👍🏻雞湯則選用老雞同雞腳餚製長達 6 小時🎖膠質溶於鮮美湯中🥣製作盡顯心思💕🌿皮蛋香菜湯同樣係生酮湯底嘅皮蛋香菜湯💃🏼配料有皮蛋、芫荽同杞子☺️味道清甜且有淡淡芫荽香✌🏻有清熱下火嘅功效✨非常適合養生人士飲用😺🔸雪耳糖水打邊爐前店員先送上清甜滋潤嘅雪耳糖水😋養胃又潤肺🫁相當貼心💟🔸嫩牛肉($48/半份)薄切牛肉色澤紅潤🥩肉味濃郁😼入口油香四溢🤘🏻軟腍嫩滑🤠誠意推介🎊🔸手打四寶丸($58/半份)四寶丸分別係蝦滑、黑松露墨魚滑、豬肉貢菜滑同香菜牛肉滑🍡手打丸每款都鮮甜爽彈🔥嚼勁十足🗯令人相當有驚喜🎉🔸黑松露墨魚滑($58/半份)墨魚滑口感非常彈牙🦑入口帶有濃郁黑松露香🍄蘸上火鍋醬料

🔸生酮鴛鴦湯底($38/位)

🐓養生花膠雞鍋(+$20/位)

🌿皮蛋香菜湯

🔸雪耳糖水

🔸嫩牛肉($48/半份)

🔸手打四寶丸($58/半份)

🔸黑松露墨魚滑($58/半份)
墨魚滑口感非常彈牙🦑入口帶有濃郁黑松露香🍄蘸上火鍋醬料🧄份外惹味😎

🔸鮮活海蟶($45/半份)
屬季節限定嘅海蟶清甜爽脆🐚鮮嫩肥美🫶🏻滲透住淡淡嘅海洋氣息🌊鍾意食海產嘅朋友絕不能錯過✅

🔸鮮滑魚麵($38/半份)
喺香港餐廳較少見到嘅魚麵🐠味道同魚蛋非常相似😝食落爽滑彈牙有嚼勁👄而且滿有飽肚感🧡

🔸海帶麵($38/半份)
以海帶製成嘅麵條🥢口感較一般麵質爽脆👏🏻高纖維且接近零卡路里😯係好好嘅澱粉質取替品🏅

🔸田園菜籃($48/半份)
分量相當豐富😽有油麥菜、娃娃菜、皇帝菜、唐生菜四款蔬菜🥗每款都新鮮爽甜😘健康有益💪🏻更有助消除膩滯感🤰🏻

🔸甜玉米($28/半份)
粟米一向都係火鍋嘅好拍檔🌽味道香甜軟糯✅營養價值高☝🏻亦為湯底增添一份鮮味😙

🔸淮山條($28/半份)
擺盤精緻嘅淮山條😊有白、紫兩種顏色💜咬落清爽💋而且帶有獨特嘅甜味🎊相當唔錯🙌🏻

🔸凍豆腐($18/半份)
豆腐經冷凍後❄️內部變海綿狀🧽極富彈性😈口感更具層次💋吸收湯汁後非常入味👍🏻

🔸鮮竹笙($28/半份)
竹笙口感爽脆帶清香🥰放到花膠雞湯內烹調🏆完美吸收雞湯嘅鮮味🐔鍾意食竹笙嘅朋友不妨一試💃🏼

🔸紅糖冰粉 ($28/份)
作為四川特色涼品☄️冰粉口感清新爽滑💗甜絲絲嘅紅糖令幸福指數倍增☺️為豐富嘅一餐作完美句號🏆

🔹青檸梳打($48/杯)
青檸梳打採用生酮糖作代用糖🍋甜度較一般飲品低🤘🏻帶鮮果酸味😽清新又開胃🌱更可中和肉類嘅肥膩感🤡

🔹羅漢果茶($38/杯)
飲品以 15 粒羅漢果加水煲製 45 分鐘而成🥤甜味嚟自無添加嘅羅漢果糖🌰生津解渴😌生酮人士都適合呢🧡

🌟茶位/醬料($40/位)
見佢咁hit間間分店都咁多人like, 嗜辣嘅我一於試吓!兩個人去,呢到人少少去食都ok~勝在⭕️鴛鴦湯底$120內,算平,可以一辣一不辣⭕️大部分款式都有半份叫,有質量有份量,唔使焗住食一大碟,啱哂2人食⭕️有服務,夠細心——送餐前糖水,好飲嘅。加湯侍應會用塊小板檔住⭕️環境唔會好嘈,都幾啱傾計不過形容呢間連鎖式火鍋分店,感覺不太地道,個feel似你會去大快x食到大排檔嘢,但唔夠地道,嘅感覺一樣。其實樣樣野都好live up to standard,但就唔係好impressive。同埋有幾個位令我會考慮食其他餐廳先💁🏻‍♀️菜式比較少💁🏻‍♀️混醬料得蒜、蔥花、麻油、醋、同埋豉油(仲要勁死咸)連茶介仲要$40😥💁🏻‍♀️湯底辣嘅得麻辣。唔辣嘅得4款:香菜皮蛋、牛骨湯(味精味)、菌湯、蕃茄湯因為香港啲近年其實多咗好多食重慶麻辣火鍋,有啲更加地道,所以呢一間應該唔會再嚟食第二次住~
見佢咁hit間間分店都咁多人like, 嗜辣嘅我一於試吓!
兩個人去,呢到人少少去食都ok~
勝在
⭕️鴛鴦湯底$120內,算平,可以一辣一不辣

⭕️大部分款式都有半份叫,有質
量有份量,唔使焗住食一大碟,啱哂2人食

⭕️有服務,夠細心——送餐前糖水,好飲嘅。
送嘅餐前糖水

加湯侍應會用塊小板檔住
⭕️環境唔會好嘈,都幾啱傾計

💁🏻‍♀️菜式比較少

紅糖糍粑
一jar青島生啤
送嘅餐前糖水
一jar青島生啤
火鍋原來都可以生酮😍呢間餐廳首創生酮火鍋,推出多款養生生酮湯底、特飲、主食等~~俾生酮飲食人士好多選擇🥰養生花膠雞鍋普通辣大紅鍋雞鍋材料豐富,有蟲草花、杞子,仲有好多隻花膠,入口彈牙有嚼勁,湯底濃郁。大紅鍋辣得滋味,啱哂喜歡辣嘅朋友🌶嫩牛肉、美國prime 牛小排、藤椒牛舌手打蝦滑、桂花蚌、鮮鵝腸淮山條、功夫萵筍片海帶麵火鍋配料可以選擇一份或半份,想試多幾款都得😋 有啲配料仲會有埋烚嘅時間提示,例如:鵝腸~30秒牛小排當然最受歡迎👏🏻,但嫩牛肉都好軟滑;鵝腸30秒,沾上雞湯,爽脆又好味😋手打蝦滑個個都話鮮甜爽口;淮山條同萵筍片,擺相顏色都好靚,想食腍嘅可以煮耐啲。 海帶麵食落Q彈,好有口感生酮雜莓梳打生酮雜莓汁雞尾酒 🍹兩款特飲用左生酮糖,但同正常嘅無大分別,酸酸地,味道清新

火鍋原來都可以生酮😍

養生花膠雞鍋
普通辣大紅鍋
大紅鍋辣得滋味,啱哂喜歡辣嘅朋友🌶

嫩牛肉、美國prime 牛小排、藤椒牛舌
手打蝦滑、桂花蚌、鮮鵝腸
淮山條、功夫萵筍片
海帶麵

生酮雜莓梳打
生酮雜莓汁雞尾酒 🍹
兩款特飲用左生酮糖,但同正常嘅無大分別,酸酸地,味道清新

2022-07-17 28 瀏覽
原來減肥都可以打邊爐!今次黎渝味曉宇係特登試佢聯乘唐貝詩推出嘅< 渝味曉宇 X 生酮達人唐貝詩 Keto火鍋 >睇下係咪真係食得過癮又健康生酮火鍋湯底可以選鴛鴦鍋, 唔使減肥嘅朋友可以照食傳統大紅重慶麻辣湯!我就食養生花膠雞鍋,味道鮮美,啖啖骨膠原!係三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子及鶏湯等淆製而成!方叔叔都推薦咗好多生酮優質食材!我哋叫咗美國Prime牛小排、黑豚腩肉、鮮鵝腸、美國桶蠔、功夫萵筍片、皇帝菜、冬瓜推介必點海帶麵,以海帶製成的麵條,主要是纖維接近零卡,代替一般麵條,口感更爽脆吸湯!用埋生酮雞粉、生酮醬油、生酮糖做調味醬,真係食得滋味!配埋生酮特飲,例如青檸梳打、生酮雜莓梳打、生酮雜莓雞尾酒同埋羅漢果茶!我揀咗羅漢果茶,佢係用 15 粒羅漢果加水煲製 45 分鐘甜味完全係來自無添加的羅漢果糖,生津解渴!從此, 減肥打邊爐都可以食得開懷!大快朵頤!
原來減肥都可以打邊爐!
今次黎渝味曉宇係特登試佢聯乘唐貝詩
推出嘅< 渝味曉宇 X 生酮達人唐貝詩 Keto火鍋 >
睇下係咪真係食得過癮又健康

我就食養生花膠雞鍋,味道鮮美,啖啖骨膠原!
係三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子及鶏湯等淆製而成!
方叔叔都推薦咗好多生酮優質食材!

推介必點海帶麵,以海帶製成的麵條,主要是纖維
接近零卡,代替一般麵條,口感更爽脆吸湯!

用埋生酮雞粉、生酮醬油、生酮糖做調味醬,真係食得滋味!

我揀咗羅漢果茶,佢係用 15 粒羅漢果加水煲製 45 分鐘
甜味完全係來自無添加的羅漢果糖,生津解渴!

從此, 減肥打邊爐都可以食得開懷!大快朵頤!
  • 海帶麵
  • 功夫萵筍片
  • 鴛鴦鍋
  • 鮮鵝腸
🍲生酮,同火鍋,到底有無矛盾?其實真係無架喎😎最近香港人氣重慶麻辣火鍋品牌渝味曉宇就搵咗生酮飲食達人唐貝詩合作👍🏻聯乘設計別開生面嘅生酮火鍋菜單,作為一個推廣開營養/減重資訊嘅Blog,無理由唔去實測下ℹ️💁🏼‍♂️🍲首先必須讚係佢地細節都做得好,例如有提供生酮調味料👍🏻而飲品都特調咗四款生酮特飲,今次簡單試咗青檸梳打同羅漢果茶😚落單先整個鴛鴦鍋,我個人建議必點係養生花膠雞湯,選用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子,花膠份量好足,夠晒補!另一邊就整返個正路辣鍋🌶🍲嫩雞肉幾高質,佢香嫩多汁,又高蛋白質😎呢間餐廳嘅毛肚都係皇牌,佢係類似牛百葉,口感爽脆❤️另外試咗豬心,羊肉同龍躉,都係靚料之選😉而必試仲有海帶麵,用海帶製成麵條,高纖維而近零熱量,麵質爽脆,作為最後埋尾做個主食真係完美!

2022-07-13 66 瀏覽
今晚去咗灣仔皇后大道東QRE Plaza 一間餐廳「渝味曉宇重慶老火鍋」食火鍋,這間餐廳最近推出了生酮火鍋,生酮朋友即刻搵我陪佢一起去食,第一次食生酮火鍋🍲,我們二人叫了:1️⃣ 生酮鴛鴦湯底 $116養生花膠雞鍋 + 皮蛋香菜湯2️⃣ 美國Prime牛小排(一份) $248牛小排 油脂豐富,肉質柔嫩又鮮甜,好味道餐廳食物份量可以選擇「半份」,讓我們可叫多幾款不同口味的食物,值得一贊3️⃣ 紐西蘭精品羊肉卷(半份) $58羊肉卷 好嫩滑而且沒有羊羶味,不錯不錯4️⃣ 黑豚腩肉(半份) $48黑豚腩肉 好肥美,食落口好有口感5️⃣ 鮮鵝腸(半份) $68鮮,鵝腸 非常爽口美味6️⃣ 鮮魚膘(半份) $38鮮魚膘 好新鮮又沒有腥味7️⃣ 功夫萵筍片(半份) $28萵筍片 切得好薄,賣相非常吸引,又爽又甜8️⃣ 海帶麵(半份) $38海帶麵 健康之選9️⃣ 生酮雜莓梳打 $48🔟 生酮雜莓汁雞尾酒 $48
今晚去咗灣仔皇后大道東QRE Plaza 一間餐廳
「渝味曉宇重慶老火鍋」食火鍋,這間餐廳最近推出了生酮火鍋
生酮朋友即刻搵我陪佢一起去食,第一次食生酮火鍋🍲,
生酮火鍋
我們二人叫了:

1️⃣ 生酮鴛鴦湯底 $116
養生花膠雞鍋 + 皮蛋香菜湯
生酮鴛鴦湯底:養生花膠雞鍋 + 皮蛋香菜湯

2️⃣ 美國Prime牛小排(一份) $248
牛小排 油脂豐富,肉質柔嫩又鮮甜,好味道
美國Prime牛小排

3️⃣ 紐西蘭精品羊肉卷(半份) $58
羊肉卷 好嫩滑而且沒有羊羶味,不錯不錯
紐西蘭精品羊肉卷 (半份)

4️⃣ 黑豚腩肉(半份) $48
黑豚腩肉 好肥美,食落口好有口感
黑豚腩肉 (半份)

5️⃣ 鮮鵝腸(半份) $68
鮮,鵝腸 非常爽口美味
鮮鵝腸 (半份)

6️⃣ 鮮魚膘(半份) $38
鮮魚膘 好新鮮又沒有腥味
鮮魚膘 (半份)

7️⃣ 功夫萵筍片(半份) $28
萵筍片 切得好薄,賣相非常吸引,又爽又甜
功夫萵筍片(半份)

8️⃣ 海帶麵(半份) $38
海帶麵 健康之選
海帶麵 (半份)

9️⃣ 生酮雜莓梳打 $48
🔟 生酮雜莓汁雞尾酒 $48