2022-08-12 51 瀏覽
先講講由於屋企搵返黎嘅料都質素好過出面食,而又平啲,平時我係好少出街打邊爐。今次係因為突然想食重慶麻辣同埋見到有內臟食所以先揀呢間。一坐低佢哋就俾咗一碗細糖水,等客人唔好一嚟就食辣刺激個胃。呢啲service俾人感覺好有誠意,印象會加分。嗌咗一個鴛鴦鍋。一邊麻辣中辣,一邊豬骨湯。辣湯底:對於食開辣嘅人嚟講可能唔夠辣。咁我見唔係好多客就問下有冇得加辣,個侍應都好好即刻攞多兜辣汁出嚟加落去。味道都算濃郁,係幾好,但唔係話特別標青。豬骨湯底:反而呢個有啲驚喜。平時出街打邊爐,個清湯都係淥下菜,淥下啲唔落得辣嘅嘢食,但呢個湯底我偶爾都會淥下唔同嘅食材,因為個豬骨味的確幾香。佢比起專門食豬骨煲嘅湯底冇咁甜,偏鹹少少,都好食,純粹睇個人喜好。食到最後我食埋骨入面啲骨髓!啲料都真係有啲料到!內臟最緊要乾淨同新鮮,呢度做到。香港嚟講選擇算多。但我上網睇返個menu,好似唔齊?(落單係用手機落,可能有啲嘢唔係成日有所以冇print喺菜單,淨係落單嗰時會見到)肉類反而冇咩叫,同埋其實可以留返啲quota食其他嘢。叫咗一份羊,還好,鍾意食羊嘅略嫌唔夠羶。一份嫩牛,麻麻,似係夾硬“乸”鬆啲肉質。另外仲有一份牛

今次係因為突然想食重慶麻辣同埋見到有內臟食所以先揀呢間。

嗌咗一個鴛鴦鍋。一邊麻辣中辣,一邊豬骨湯。

肉類反而冇咩叫,同埋其實可以留返啲quota食其他嘢。叫咗一份羊,還好,鍾意食羊嘅略嫌唔夠羶。一份嫩牛,麻麻,似係夾硬“乸”鬆啲肉質。另外仲有一份牛丸,唔掂,散嘅,又唔香,可以慳返。都係食其他嘢好。

小菜叫咗一份酥肉,炸得唔錯,味道都合格,肉質唔會柴。火鍋店嚟講,想食嘅話都可以嗌嚟食。

雖然整體價格高,但啲嘢飲其實好抵。啤酒一jar $88 倒到4~5杯。另外杯特飲都係幾十蚊一大杯。

整體係有啲貴,兩個人埋單過千(不過本身大食,我諗3個人都夠食哈哈)但絕大部分嘢都合格有突,而且有內臟食(屋企難搞啲),所以就算呢個價都會想再返嚟食~