2021-05-31 763 瀏覽
逾味曉主重慶老火鍋-顧名思義主打重慶麻辣火鍋。出名九宮格麻辣太紅鍋,選用最辣「朝天椒」及雄这選用最辣的重慶「朝天椒」,而花椒則選用了茂汶「大紅袍」同金陽青花椒,加並入牛油及各種香料炒製而成。怕太辣或不吃辣可選擇駕鴦鍋配不辣的湯底。餐廳最方便條食物可以叫半份,能試多幾款食物。有部分食物標有最佳意食時間及提供鬧鐘作提示。飯前會先上清甜雪耳糖水作養胃墊底十分貼心。推介幾款必點:▫️安格斯優質肥牛,脂肪分佈平均▫️鴨血新鮮飽滿有彈性,能吸收湯底精華好入味▫️凍豆腐亦係多汁入味,打邊爐必食▫️毛肚,鮮鵝腸新鮮珊瑚蛛都土分夾口彈牙,要注意時間以免煮太耐會親▫️手打蝦漫加入蟹无会口感更豐富爽口不黏稠餐廳衛生措施做得幾好,餐具都會放入大鍋中高溫煮沸消毒,而店員會用夾遞上餐具俾每位客人,所以碗筷都是熱辣辣的。打邊爐最伯湯汁滴到件衫,好彩有提供即棄圍裙好方便。港九新界都有分店十分方便,亦能網上OPENRICE訂位就能預早安排不用排隊

怕太辣或不吃辣可選擇駕鴦鍋配不辣的湯底。

推介幾款必點:

▫️安格斯優質肥牛,脂肪分佈平均

▫️鴨血新鮮飽滿有彈性,能吸收湯底精華好入味
▫️凍豆腐亦係多汁入味,打邊爐必食

▫️手打蝦漫加入蟹无会口感更豐富爽口不黏稠
打邊爐最伯湯汁滴到件衫,好彩有提供即棄圍裙好方便。
2021-05-27 507 瀏覽
炎炎的夏天都好掛住打邊爐,三個女仔沖去灣仔打邊爐,12點三去到已好多人。只得2-3個服務員上班。真的好佩服他們,門口接了客,帶客去枱,傳菜,十分忙碌。午餐時段湯底是免費的,大部份每台都是打邊爐的。一坐低服務員就會給你每人一碗滋潤的紅棗雪耳糖水,食完十分清涼。我們三個人叫了一客二人火鍋午市套餐$398,套餐包括午餐肉,鴨血,嫩牛肉,手打蝦滑,珊瑚蚌,毛肚,菜籃,功夫萵荀片,白蘿白,海帶頭,寬粉,紅糖慈粑,飲品。雖然每碟份量不是很多,但兩個人食已經好足夠。因為他們的食材好新鮮,所以我們追加了安格斯肥牛,美國筒𧐢,白鱔及牛舌。今次食得真的十分飽,好喜歡他們的湯底不會太辣,食完亦唔會好頸渴,而且衣服亦唔會有辣油的氣味,十分好!

• 鮮黃喉
  • 曉宇嫩牛肉
  • 鴨血
  • 曉宇苕粉
2021-05-26 599 瀏覽
好耐冇打邊爐啦🍲 趁着仲未到夏天去烚吓烚吓。叫咗個鴛鴦湯底,一半係大骨滋補湯,另一半係麻辣湯底。打邊爐之前會送碗紅棗雪耳糖水,食辣之前滋潤下個胃🤣 甜甜地幾開胃。落單係掃QR code,感覺幾方便,好有系統咁分類食物,隨時可以睇自己叫咗幾多食物,確保唔會落錯單。當我哋order咗八個餸之後,唔使10分鐘啲食材一次過送晒上嚟🥢呢間火鍋店嘅食材可以嗌半碟/ 一碟 🍽,我哋大部份食材都 order 半碟,可以試多啲唔同食物。另外亦好貼心咁有圍裙🦺提供,就算着咗白色衫都唔驚彈到👍🏻.《曉宇苕粉》⭐️苕粉係紅苕粉條嘅製品,紅苕又名紅薯,食落去嘅質感好有驚喜,比紅薯粉再 chewy,結果最後encore再叫🤙🏻《紐西蘭精品羊肉卷》一啲羊羶味都冇 夠薄《鮮活海蟶》⭐️送上來嘅時候佢哋做識郁,好新鮮!只要放入鑊5分鐘就食得,好鮮甜!《手打蝦滑》侍應好細心咁幫我哋分好蝦滑大細再放入火鍋入面,食得出好新鮮,個面仲有啲蟹子🦀《香滷豬大腸》係我最鍾意嘅豬大腸🤩一啲都唔un《千絲柏葉/ 稻田毛肚》都係牛肚😂 灰黑色嘅稻田毛肚都係第一次食 口感唔錯《十秒牛舌》⭐️真係放落火鍋10秒拎上嚟就啱啱好🙆🏻‍♂️ 幾有咬口《桂花

《曉宇苕粉》⭐️

《鮮蝦雲吞》
大大粒蝦 🦐 雲吞皮夠薄

《美國安格斯優質肥牛》
肉質嫩滑 🥩
🍴渝味曉宇灣仔 (Wan Chai)
📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
鮮蝦雲吞
  • 曉宇苕粉
  • 鴛鴦鍋
2021-05-24 331 瀏覽
渝味曉宇重慶老火鍋(渝仔)#cteateat_高質推介 8.35/10好好味!湯底正!唔一定叫辣,其他湯底都好好味!灣仔有間重慶老火鍋店,可以好好回味一下《舌尖上的中國》。鴛鴦麻辣鍋一半係麻辣湯底,另一邊係山珍菌湯。湯底材料十足,尤其推薦麻辣鍋,中度辣,辣得黎又微香,必試!美國安格斯肥牛牛味重,肉質煙韌,脂肪分布均勻,叫左兩轉,太好味!手打蝦滑好鮮蝦味,入口爽感彈牙鮮腐竹,桂花蚌餐廳非常細心,標明煮食時間,30秒就可以食得,當然想要幾熟都係睇自己鍾意啦總結湯底除左有鴛鴦之外,仲有九格麻辣紅鍋可以一試,會唔會係仲9種不同程度既辣呢?就算雜菌湯底都係咁好味,唔食得辣都可以試吓其他!最後點左個甜品紅糖冰粉,一黎可以解辣,二黎冰爽口感,正!用餐心情:坐得好舒服服務都非常好,三五知己一齊嚟食,兩個人食都OK,因為佢每碟野都好細份,可以叫好多唔同材料。味道👅:8.3/10服務💁🏻‍♀️:8/10環境🌾:7.8/10人均消費💰:$400灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
渝味曉宇重慶老火鍋(渝仔)

灣仔有間重慶老火鍋店,可以好好回味一下《舌尖上的中國》。

鴛鴦麻辣鍋

美國安格斯肥牛
牛味重,肉質煙韌,脂肪分布均勻,叫左兩轉,太好味!

手打蝦滑
好鮮蝦味,入口爽感彈牙

鮮腐竹,桂花蚌

最後點左個甜品紅糖冰粉,一黎可以解辣,二黎冰爽口感,正!

味道👅:8.3/10
服務💁🏻‍♀️:8/10
環境🌾:7.8/10
人均消費💰:$400

灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
2021-04-29 326 瀏覽
一開門已經聞到好香麻辣味老闆好細心話食辣野前飲返碗雪耳糖水潤下個胃先甜甜地又幾好食.湯底可以揀九宮麻辣或者鴛鴦麻辣鍋另外都有4款吾辣嘅湯底揀架今次就揀左大骨湯拼麻辣鍋.吾覺意就叫到成枱都係🙈重點介紹幾種必點菜式.《安格斯肥牛》🐮肉質好嫩 吸左麻辣湯好惹味.《十秒牛舌》👅好貼心有個牌提示要煮幾耐先食牛舌好有咬口 10秒岩岩好.《麻辣牛肉日》🌶乾辣椒碎包住舊滑牛肉好香!有啲似華園牛肉干嘅味.《串鮮蝦》🦐好爽口彈牙超新鮮 一啲都吾痴殼.《即炸豆皮》平時食得多響鈴炸豆皮又未試過好似食緊塊大薯片咁呀🤣.《鮮鵝腸同鴨血》配麻辣鍋一流👍🏻 .《功夫萵筍》🎍師父好好刀功 切到超薄一片仲整左個花球出嚟 滾一滾食又得滾耐左都吾會溶左 仲係好爽口.另外仲有好多配料架人少去食可以叫半份咁就可以食多啲吾同款式.整體感覺都覺得好貼心❤️有圍裙比食客防油濺到又有計時器比係計住煮左幾耐枱底又可以放袋 吾怕包包吸哂味

一開門已經聞到好香麻辣味

有圍裙比食客防油濺到
又有計時器比係計住煮左幾耐
枱底又可以放袋 吾怕包包吸哂味
2021-04-24 1978 瀏覽
😍呢間重慶麻辣火鍋食過好多次🥰湯底夠麻夠辣‼️款式種類多,好多都可以叫半份,啱晒2人飯局♥️每樣都可以試啲,又唔怕食唔晒~環境都好靚好衛生🥰,入座時候,先送一碗冰糖雪耳糖水,味道清甜而且先滋潤腸胃✔️再食麻辣火鍋就可減低對腸胃的刺激,好細心😍😝..▫️ 【鴛鴦麻辣鍋 -普通辣大紅鍋x 山珍菌湯】$76⭐️強烈推薦⭐️ 普通辣大紅鍋夠麻夠辣,香氣夠搶,再配麻油沾食,味道更加突出▫️ 【美國安格斯肥牛】$118⭐️強烈推薦⭐️肉質鮮嫩不油膩,薄切口感香滑▫️ 【美國桶蠔】$69⭐️強烈推薦⭐️巨型桶蠔,肉厚嫩滑,唔縮水▫️ 【鮮鵝腸】$69粗身鵝腸,鮮味爽口▫️ 【重慶炸酥肉】$32⭐️強烈推薦⭐️必叫小食,脆口不油膩,好味道▫️ 【曉宇手打四寶丸】$58味道可以,特別喜歡墨魚丸,爽口彈牙▫️ 【功夫萵筍】$22⭐️強烈推薦⭐️薄切萵筍,爽脆清甜,必叫▫️ 【現炸豆皮】$32同響鈴口感差唔多,但更加脆口!冇油益味▫️ 【黑豚腩肉】$42⭐️強烈推薦⭐️肉味較濃,肉質保持鬆軟▫️ 【田園蔬菜】$42雜錦田園蔬菜,有娃娃菜、金菇等▫️ 【特色迷你燕餃】$32⭐️強烈推薦⭐️細細粒口感得意,餃皮口感滑順,鮮味可口▫️ 【鴨血】$32口感好滑,份量好多,

▫️ 【鴛鴦麻辣鍋 -普通辣大紅鍋x 山珍菌湯】$76

▫️ 【美國安格斯肥牛】$118
⭐️強烈推薦⭐️肉質鮮嫩不油膩,薄切口感香滑

▫️ 【美國桶蠔】$69
⭐️強烈推薦⭐️巨型桶蠔,肉厚嫩滑,唔縮水

▫️ 【鮮鵝腸】$69
粗身鵝腸,鮮味爽口

▫️ 【重慶炸酥肉】$32
⭐️強烈推薦⭐️必叫小食,脆口不油膩,好味道

▫️ 【曉宇手打四寶丸】$58
味道可以,特別喜歡墨魚丸,爽口彈牙

▫️ 【功夫萵筍】$22
⭐️強烈推薦⭐️薄切萵筍,爽脆清甜,必叫

▫️ 【現炸豆皮】$32
同響鈴口感差唔多,但更加脆口!冇油益味

▫️ 【黑豚腩肉】$42
⭐️強烈推薦⭐️肉味較濃,肉質保持鬆軟

▫️ 【田園蔬菜】$42
雜錦田園蔬菜,有娃娃菜、金菇等

▫️ 【特色迷你燕餃】$32
⭐️強烈推薦⭐️細細粒口感得意,餃皮口感滑順,鮮味可口

▫️ 【鴨血】$32
口感好滑,份量好多,食完好飽肚

▫️ 【鮮魚膘】$32
⭐️強烈推薦⭐️超滑又爽脆,口感豐富,完全冇腥味,正

▫️ 【黃金菇】$26
健康之選!清甜爽口~~

▫️ 【紅糖慈粑】$36
⭐️強烈推薦⭐️煙煙un un ,配埋紅糖漿,好好食

▫️ 【鮮魚膘】$32
⭐️強烈推薦⭐️超滑又爽脆,口感豐富,完全冇腥味,正

▫️ 【自家製洛神花茶】$18
⭐️強烈推薦⭐️洛神花味重,酸酸甜甜,夠醒胃!
2021-04-22
  • 紅糖糍粑
  • 重慶炸酥肉
  • 功夫萵筍片
  • 洛神花茶
  • 自製洛神花茶
  • 特色迷你燕餃(半份)
2021-04-21 212 瀏覽
Enjoy Hot Pot with Giant Oysters!趁呢幾日凍啲啲,又可以打邊爐啦~特色配料,實在令人流哂口水🤤🔪大刀牛肝最香滑🦪美國桶蠔巨鮮美🥢現炸豆皮脆卜卜🦐手打蝦滑更彈牙今次試咗佢哋嘅鴛鴦湯底,🌶果然好野味。配料有特色,就算湯底微辣,都唔會搶走食材嘅鮮味。當中桶蠔一定係全場亮點,大隻又鮮甜🤩牛骨髓軟軟腍腍,口感好特別。環境闊落乾淨,滋味暢談更享受。@xiaoyu_hotpot 📍灣仔

🔪大刀牛肝最香滑
🦪美國桶蠔巨鮮美
🥢現炸豆皮脆卜卜
🦐手打蝦滑更彈牙

環境闊落乾淨,滋味暢談更享受。

@xiaoyu_hotpot
📍灣仔
2021-04-19 183 瀏覽
麻辣火鍋當中呢間都係我至愛之一,夠麻夠辣勁足料,價錢仲好公道添一般湯底以鍋計,但呢度係計人頭,每位$38,人少既話抵好多,每之都係叫鴛鴦鍋,滋補大骨拼重慶麻辣,真材實料,好大舊大骨,仲有粟米。旁邊有麻油、芫荽同埋蒜蓉可作調味。首先,侍應會送上一碗暖暖嘅糖水,佢話食左糖水先食辣野個胃會舒服啲,侍應都好細心介紹食物,提下我哋淥幾耐我哋叫咗珊瑚蚌,鴨血,蜂巢豆腐,蟶子,萵筍,西洋菜,墨魚滑,冬瓜片,鮮牛肉大部份我哋都係order半份,好鍾意佢哋呢一個設計,所以我哋先可以食到咁多種類嘅食物大部份佢都有提示淥幾耐就食得,咁就唔怕淥得耐太熟唔好食啦

大部份佢都有提示淥幾耐就食得,咁就唔怕淥得耐太熟唔好食啦
  • 雪耳糖水
  • 鴛鴦鍋
  • 大骨滋補鴛鴦鍋
  • 凍豆腐
2021-04-17 162 瀏覽
小編以前甚少食辣,但周邊圍繞既人大部分都無辣不歡,訓練到小編已慢慢行上依條不歸路。於是今次就去翻以重慶老火鍋為主既餐廳打邊爐啦!/鴛鴦麻辣鍋 $76 8⃣️分我地選左中辣既麻辣湯底同埋大骨滋補湯,一個就濃郁而且辣得有層次,一個就清甜可口,兩者雙得益彰,各有千秋。/稻田毛肚 + 鮮黃喉 $62 + $598⃣️分兩者爽脆無比,而且好貼心附上涮烫時間,所以只要跟住個建議時間,食落就完全唔會覺得老韌。/鴨血 $42 8⃣️分麻辣火鍋既靈魂又點少得鴨血呢?小編差不多係到最後先食,等佢可以完全入曬味,食落味道更濃稠。/手打蝦滑 $46 8⃣️分蝦滑彈滑Q彈,內裡吸盡曬d辣汁,然後遊走到成個口腔內。/重慶耗兒魚 $42 8⃣️分魚肉本身刺少,而且食落冇腥味。見到建議寫30分鐘,但其實有懷疑,因為怕會散爛,但我地都係跟左佢地建議時間。諗唔到佢好耐煮,完全冇散爛,而且吸收曬d湯汁,好入味。/美國安格斯肥牛 $119 8⃣️分點解小編極力推薦大家一定要嗌呢個,因為大家睇相都見到油脂同肉個比例幾好,加上本身牛肉味濃到爆,所以點會唔好味啊玩咩。/自制羅漢果 $18 7⃣️分打邊爐其實都好容易上火,所以叫左杯羅漢果,降暑又得,降火清心又
鴛鴦麻辣鍋 $76 8⃣️分

稻田毛肚 + 鮮黃喉 $62 + $598⃣️分

鴨血 $42 8⃣️分

手打蝦滑 $46 8⃣️分
蝦滑彈滑Q彈,內裡吸盡曬d辣汁,然後遊走到成個口腔內。
重慶耗兒魚 $42 8⃣️分

美國安格斯肥牛 $119 8⃣️分

自制羅漢果 $18 7⃣️分
打邊爐其實都好容易上火,所以叫左杯羅漢果,降暑又得,降火清心又得!
2021-02-10 2818 瀏覽
疫情下只可以兩個人食及沒有晚市堂食,好耐都冇得打邊爐,所以便特登過來灣仔食個快打邊爐午餐。由於特登過來,所以沒有叫一人鍋。想享受一下打邊爐的樂趣,便叫了散叫的食物。疫情下午餐都很多人過來食,但是枱與枱之間都隔得好開,一點兒也不覺得擠迫,特別覺得安全。唯一可惜的,員工實在唔夠,看見他們走來走去,十分忙碌。午餐的湯底是免費的,我們叫了一個鴛鴦麻辣鍋加山珍菌湯,一辣一唔辣。因為怕重慶的麻辣超辣,所以叫了普通辣,好彩不是太辣,10分享受。食材方面,我們叫了美國安格斯優質肥牛半份,鴨血半份,鮮黃喉半份,手打墨魚滑半份,凍豆腐半份,白鱔半份,田園菜籃一客,曉宇笤粉半份,美國桶肥𧐢半份,鮮鵝腸半份及牛心掟半份。所有食材都好新鮮,美國桶肥𧐢實在好大隻,好鮮甜及肥美。鮮黃喉好新鮮亦香脆,十分爽口。第一次食牛心掟,不覺得好特別,沒有多大味道。墨魚滑就不太好出色,沒有廣東式打邊爐的爽脆彈牙。鮮黃喉會有溫馨提示你只是放10秒便要拿起,如果不是會太老。最窩心的就是有一個雪耳糖水送,糖水好好味,十分滋潤。打邊爐前送給你吃,等你滋潤一番才吃打邊爐。唔知點解,食完之後唔覺得好頸渴,不知道是不是因為這個糖水的原理。食完

鮮黃喉

鮮黃喉會有溫馨提示你只是放10秒便要拿起,如果不是會太老。
雪耳糖水

最窩心的就是有一個雪耳糖水送,糖水好好味,十分滋潤。打邊爐前送給你吃,等你滋潤一番才吃打邊爐。唔知點解,食完之後唔覺得好頸渴,不知道是不是因為這個糖水的原理。食完一餐下午打邊爐,大滿足!

雪耳糖水
2021-01-29 213 瀏覽
小編一直都好鍾意正宗麻辣火鍋嗰陣麻辣 但又驚會太辣🌶️🥵所以一直都唔太敢試🥘 點知竟然俾小編係灣仔搵到間滿足所有條件既火鍋店‼️餐廳環境非常寬敞,抽氣系統都做得好好,絕對唔會成身煙味💨 鍾意食辣又食唔到好辣嘅朋友一定要試下!湯底方面,今次揀左鴛鴦鍋 麻辣同大骨滋補鍋😋 麻辣湯底好香好惹味 濃度中等 辣度絕對係大眾可以接受!大骨滋補鍋湯底非常好飲 裡面真係有大大舊豬骨😍 小編都飲左兩碗😛 順帶一提每日12點至5點湯底係免費架🤩食物方面,餐廳既曉宇嫩牛肉真係估佢唔到咁好食🤣 非常嫩滑而且醃得夠味!鴨血同墨魚滑都Q彈可口😝 食材本身既鮮味都無被蓋過✨ 相較之下蝦滑比墨魚滑稍為遜色~ 而羊肉片非常薄身 食落唔會太騷🤔 唯一伏既係麻辣牛肉 成舊牛肉烚完都仲係痴住香料辣椒 辣都唔緊要 問題係d香料好苦 完全唔覺得自己食緊牛肉🥲 另外,餐廳係用手機落單📱鍋底食材都上得好快😋 每檯仲有一人一碗雪耳糖水送添!🌟鴛鴦麻辣鍋 (人均~$250)另收茶位/醬料、加一服務費味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:🌕🌕🌕🌑🌑

🌟鴛鴦麻辣鍋 (人均~$250)
另收茶位/醬料、加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌕🌑🌑
2021-01-04 231 瀏覽
久仰大名嘅渝味曉宇😋😋😋作為一個愛辣之人 普通港式嘅麻辣湯底真係滿足唔到我於是我終於去一嘗over 5個唔同嘅人推薦我嘅渝味曉宇~試左之後 佢個辣係真係無令我失望 因為每款嘢食都可以叫半份 野食嘅份量都啱啱好「推薦以下必點」湯底揀左鴛鴦 一邊嗌左普通辣另外一邊就係皮蛋普通辣食到中後段已經都幾辣下 而皮蛋湯就咁飲都好甜!羊肉 & 牛肉各半份重慶火鍋必點嘅寬粉 吸味一流牛肝好特別 唔驚食內臟嘅朋友推薦一試!灣仔店環境好舒服,座位都好闊落而且每位都會有圍裙提供返 唔使驚會整污糟件衫

久仰大名嘅渝味曉宇😋😋😋
作為一個愛辣之人 普通港式嘅麻辣湯底真係滿足唔到我
於是我終於去一嘗over 5個唔同嘅人推薦我嘅渝味曉宇~
試左之後 佢個辣係真係無令我失望
因為每款嘢食都可以叫半份 野食嘅份量都啱啱好
「推薦以下必點」

湯底揀左鴛鴦 一邊嗌左普通辣另外一邊就係皮蛋
普通辣食到中後段已經都幾辣下

而皮蛋湯就咁飲都好甜!

羊肉 & 牛肉各半份

重慶火鍋必點嘅寬粉 吸味一流

牛肝好特別 唔驚食內臟嘅朋友推薦一試!

灣仔店環境好舒服,座位都好闊落
而且每位都會有圍裙提供返 唔使驚會整污糟件衫
凍冰冰嘅天氣,比起穿得厚厚重重,B仔更喜歡食返個熱騰騰嘅麻辣火鍋,這種保暖的方法感覺來得更爽更快樂。愛吃麻辣火鍋的朋友,對這間重慶火鍋店應該都不會陌生。由於午市有免費湯底,所以我次次黎食,都幾乎是午市時段,而且每次還都是選鴛鴦麻辣鍋,一辣一唔辣,味道平衡得啱啱好。(今次的鴛鴦選了重慶普通辣配皮蛋香菜)鰻魚(白鱔) 白白嫩嫩的外表,令人一見傾心,雖然份量不算太多,但質素確實是扛扛的,非常鮮美。鴨血:對於B仔來說,麻辣火鍋沒有鴨血,就好像食炸雞沒炸雞皮那樣😂,有種很有遺憾的感覺。所以鴨血也是我每次都必點的東西,而且還要一開始就扔進去,到最後才吃,那才是最入味的。手打蝦滑:彈滑俱備的蝦滑,在清湯裡面是粉粉紅紅,鮮鮮甜甜的,而放在麻辣湯裡面之後,整個味道就會變得截然不同,一口下去,盡吸辣汁的蝦滑會令你爽得感覺身體每一個細胞都興奮得舞動起來。重慶耗兒魚:必叫之選,主要係香港好少有,肉質唔會好柴,幾滑,同麻辣味好夾紅糖慈粑:黏黏糯糯嘅質地,甜甜蜜蜜嘅紅糖汁、入口暖暖地又軟軟的,飽肚滋味,作為收結非常滿足。

鴨血:對於B仔來說,麻辣火鍋沒有鴨血,就好像食炸雞炸雞皮那樣😂,有種很有遺憾的感覺。所以鴨血也是我每次都必點的東西,而且還要一開始就扔進去,到最後才吃,那才是最入味的。

2020-12-20 167 瀏覽
好閨蜜生日 本來約好了帶她吃在ifc的夜景西餐 結果現在晚市不能吃 那個餐廳中午時間也沒開 所以就後整個生日慶祝計劃就泡湯了 正當很煩惱不知道吃什麼好的時候 好閨蜜很好地主動提出食她喜歡的麻辣火鍋 所以我們就來了吃這間好出名的重慶火鍋他們是用電子形式下單的 非常方便 也不需要和其他人接觸太多 令人感覺幾安心 我哋兩個都好鍾意食好多款式 而呢度正好每一款火鍋料都可以叫半分 或者一份 正好適合我哋呢d鍾意食多款式嘅人 我哋叫咗半份鮮蝦雲吞 半份韭菜豬肉水餃半份乾貢菜 半份淮山條 半份鮮竹笙 半份黃金菇 半份功夫萵筍片 同半份手打墨魚滑 由於全部野都係半份 所以上枱嘅時候 望落種類好多好豐富 感覺特別開心鮮蝦雲吞爽口彈牙 韭菜豬肉餃就爆曬韭菜 超級足料 呢個係食完之後 真係有少少後悔半份 因為真係好好食 (但係我哋最後又太飽 所以又冇叫多碟)乾貢菜好特別 唔係好多地方有得食 所以呢度食 覺得幾開心 好有特色 食落質地有少少滑滑哋咁 鮮淮山條入口即化 但記得唔好擺落辣嗰邊洽 因為會真係會好辣 鮮竹笙都一樣同清湯會比較合拍 除非好食得辣 如果唔係都係一樣放清湯會比較好推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

我哋叫咗半份鮮蝦雲吞 半份韭菜豬肉水餃

推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
2020-12-10 305 瀏覽
要係灣仔區食午餐,想坐得舒服,有杯茶飲下,仲有套餐,無百幾二百都無可能。但呢度午市套餐竟然60蚊有找,仲要免加一講緊就係呢個小麵餐,收你$58,坐低有壺茶比你,以為淨係得茶同麵?nonono個餐有一碟三款開胃小菜,係酸酸辣辣既蘿蔔,木耳同埋鳯爪,好香口好好食,尤其個醃得蘿蔔好爽脆,諗起都流口水。麵餐仲會跟飲品,推介自製系列,我飲開羅漢果,好濃好味,飲完個喉嚨好順。個麵呢...我揀左水餃麵。一黎唔記得影相就比我食晒雖然見到層辣油,但我只係叫左小辣,配埋d麵係剛剛好,食落好香口,一啖接一啖停唔到以為咁就完?Nonono仲有碗糖水呀!即係$58有茶,前菜,飲品,小麵同糖水呀
但呢度午市套餐竟然60蚊有找,仲要免加一

個麵呢...我揀左水餃麵。一黎唔記得影相就比我食晒

以為咁就完?Nonono
仲有碗糖水呀!