最近係地鐵站同網上都見到呢間大賣廣告真係好吸引明明自己無生酮飲食習慣, 但都好想試下同普通火鍋有咩唔同地點就係灣仔QRE, 放工去啱晒二人檯都大, 坐得舒服唔逼狹湯底揀咗養生花膠雞鍋湯料有三黃雞加入花膠, 蟲草花, 杞子等花膠同雞肉份量算多, 而且非常入味未煮嘢食前已經忍唔住飲咗兩大碗另一邊揀咗皮蛋香菜湯皮蛋出奇地溏心好味芫荽湯清甜兩款湯底都推薦原來生酮都好多嘢可以揀鮮黃喉$58非常爽脆, 口感好好鮮鵝腸$68口感嫩脆帶點鵝油香美國PRIME牛小排 $128大理石紋非常豐富, 肉質軟滑鮮味稻田毛肚 $78咬落爽趣極致牛骨髓 $48吸收咗湯汁, 嫩嫩滑滑都唔錯接近零卡路里嘅海帶麵 $18高纖爽彈, 係好好嘅澱粉質代替品MENU上大部份食材都可以半份咁叫就算兩個人食都可以試到好多款式雜莓雞尾酒用上咗生酮糖而羅漢果茶都係真材實料咁煲出嚟, 甜味都來自羅漢果糖飲品都走健康路線侍應好細心留意到我怕凍仲主動幫我熄細啲冷氣
最近係地鐵站同網上都見到呢間大賣廣告
真係好吸引
明明自己無生酮飲食習慣, 但都好想試下同普通火鍋有咩唔同

地點就係灣仔QRE, 放工去啱晒
二人檯都大, 坐得舒服唔逼狹

湯底揀咗養生花膠雞鍋
湯料有三黃雞加入花膠, 蟲草花, 杞子等
花膠同雞肉份量算多, 而且非常入味
未煮嘢食前已經忍唔住飲咗兩大碗

另一邊揀咗皮蛋香菜湯
皮蛋出奇地溏心好味
芫荽湯清甜
兩款湯底都推薦

原來生酮都好多嘢可以揀
鮮黃喉$58
非常爽脆, 口感好好
鮮鵝腸$68
口感嫩脆帶點鵝油香
美國PRIME牛小排 $128
大理石紋非常豐富, 肉質軟滑鮮味
稻田毛肚 $78
咬落爽趣極致
牛骨髓 $48
吸收咗湯汁, 嫩嫩滑滑都唔錯

接近零卡路里嘅海帶麵 $18
高纖爽彈, 係好好嘅澱粉質代替品

MENU上大部份食材都可以半份咁叫
就算兩個人食都可以試到好多款式

雜莓雞尾酒用上咗生酮糖
而羅漢果茶都係真材實料咁煲出嚟, 甜味都來自羅漢果糖
飲品都走健康路線

侍應好細心
留意到我怕凍仲主動幫我熄細啲冷氣

雖然小編覺得打邊爐好正,但同時又比人肥同邪惡既感覺~ 今次見到呢到既生酮火鍋菜單之後,就覺得有新意又特別就黎試下~ 令人驚喜🤩既係從湯底、食材到調味料都用到生酮既元素,健康用心又好食😋 另外有竹籤整既牌,寫左啲食材要淥幾耐,就唔會淥到啲野食過老,幾貼心👍🏻 環境都幾闊落😌,仲有圍裙比客人,費時比湯🥣濺到,著白色衫都唔洗怕😂糖水🍬🥣 (好味指數:😍😍😍🤩)一坐低店員就放低左冰糖雪耳糖水,原來係比大家喺食辣🌶️之前養下胃,望落有雪耳同紅棗🔴,清甜滋潤~鴛鴦湯底🥣 ($38/位)養生花膠雞鍋 (+$20/位) (好味指數:😍😍😍🤩)用左三黃雞🐥,加埋花膠、蟲草花、杞子同雞湯🥣等熬製,而雞湯用左老雞🐥同雞腳熬左 6 個鐘,味道幾清甜~ 用左雞粉調味,無落糖同味精ga~ 而料方面2個人食就有 1/4 隻雞,裡面既花膠爽口唔會韌大骨滋補湯🦴🥣 (好味指數:😍😍😍😍)因為小編唔食辣🌶️就試左呢個湯底🥣,味道幾濃郁惹味,裡面有大豬骨🦴、紅蘿蔔🥕、粟米🌽、紅棗🔴、馬蹄等等,有啲似我地平時飲既豬骨🦴老火湯🔥🥣咁,有啲鹹香,同其他配料都夾~美國 Prime 牛小排 (半份) 🐮 - $128 (好味指數:😍😍😍

糖水🍬🥣 (好味指數:😍😍😍🤩)

鴛鴦湯底🥣 ($38/位)
養生花膠雞鍋 (+$20/位) (好味指數:😍😍😍🤩)

大骨滋補湯🦴🥣 (好味指數:😍😍😍😍)

美國 Prime 牛小排 (半份) 🐮 - $128 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
Prime指極佳級,用左細過42個月既牛🐮,有幾豐富既大理石油花~ 牛小排位於牛肋脊部靠近肚側面既位置,油脂分布均勻,望落肥瘦適中,肉質柔嫩甘甜,牛味🐮幾濃郁,脂香四溢👍🏻

黑豚腩肉 (半份) 🐷 - $48 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
味道幾甜美,因為肌纖維比較幼細,肉質幾有彈性~ 油花脂肪平均,食落唔會鞋口~

手打四寶丸 (半份) 🍡 - $58 (好味指數:😍😍😍🤩)
係手打而唔係用機整出黎既,口感會比較特別,幾彈牙多汁~ 嗰4種丸分別係黑松露墨魚丸🦑、鮮蝦丸🦐、香草牛肉丸🌿🐮、豬肉貢菜丸🐷,味道幾香口鮮甜~ 比較鍾意豬肉貢菜丸🐷,幾夾同埋幾惹味~

鮮活海蟶 (半份) - $45 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個係季節限定,所以就吸引左小編叫黎試下~ 海蟶用繩紮起左表面望落有啲少,但拆開有6隻,其實幾大隻厚肉,味道清甜彈牙,爽口鮮嫩,有海水🌊既氣息~ 淥5分鐘就食得,淥好之後都唔會縮水,好食😋

白蘿蔔 (半份) ⚪️🥕 - $18 (好味指數:😍😍😍😍)
清甜可口,吸收晒兩邊湯底🥣既精華,夠晒腍甜同多汁,正🤤

功夫萵筍片 (半份) 🟢 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)
切完片跟著擺到個花球結咁好靚🤩 味道就清甜爽脆,仲可以祛濕tim~

桂花蚌 (半份) 🦪 - $78 (好味指數:😍😍😍🤩)
桂花蚌原來唔係蚌😂 係海參既腸臟,又叫做「海參筋」,味道鮮甜爽口,仲無膽固醇同脂肪,感覺幾得意~

稻田毛肚 (半份) - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
毛肚係牛🐮既第三個胃,因為好似塊葉咁所以就叫做牛柏葉~ 呢個有用冰🧊鎮住保持新鮮~ 而新鮮既毛肚係黑色既,比起漂白左既更加有彈性同新鮮,口感爽脆彈牙唔會韌,唔錯~

現炸豆皮 (半份) 🥠 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
平時響鈴就食得多,豆皮就第一次見,小編既fd就忍唔住話想試下~ 用黃豆為原料,經過浸泡、磨漿、過濾、結膜、撈膜、晾乾等多道工序,整到,似紙咁薄再放落200度既大豆油炸成,望落係金黃色,薄身又脆卜卜~ 幾香豆味,用響鈴既食法,浸一浸湯🥣,有湯🥣既味道又有香脆既口感~

海帶麵 (半份) 🍜 - $38 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
平時好的麵都係澱粉黎,而呢個係用海帶整成既,以纖維為主,接近零卡,亦都比普通既麵爽脆好多,口感幾得意,似條狀既飛魚籽咁😂 不過要注意⚠️唔好煮得耐,稍為煮耐左就會有啲似腍左既粉絲

生酮雜莓梳打🫐🍹 - $48 (好味指數:😍😍😍🤩)
連野飲都係用左生酮糖作為代用糖,所以係無糖飲品黎,幾fit個主題又健康啲~ 裡面有藍莓🫐同蔓越莓🍓,酸酸甜甜都唔錯~

羅漢果茶 ☕️ - $38 (好味指數:😍😍😍🤩)
用左15粒羅漢果🏠水煲左9個字,有天然既甜香,幾生津解渴,一樣咁健康~

生酮豉油 (好味指數:😍😍😍🤩)
火鍋🍲唔少得豉油,而配合生酮主題就有呢種特別既豉油,少左糖所以比起平時既會覺得鹹啲🧂~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
2022-07-10 16 瀏覽
生酮飲食愈來愈流行😎有冇諗到打邊爐都可以係生酮飲食先?🤩渝味曉宇最近推出左生酮火鍋一於睇下有咩生酮推薦👇🏻首先湯底揀左養生美顏既花膠雞湯🤍選用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子及鶏湯等餚製😍足料之餘都好夠味 完全唔係味精湯底相信有好多人就算打邊爐都需要澱粉質生酮海帶麵就係你地既必選喇 使用海帶製成的麵條,主要是纖維,接近零卡,比一般麵質爽脆 口感類似粉絲 一樣飽肚✅飲品有青檸梳打同生酮雜莓汁雞尾酒🍸用代用糖製作 即係無糖飲品真係飲多幾杯都無罪惡感想試生酮飲食既你 不妨一試😎
生酮飲食愈來愈流行😎
有冇諗到打邊爐都可以係生酮飲食先?🤩
渝味曉宇最近推出左生酮火鍋
一於睇下有咩生酮推薦👇🏻

首先湯底揀左養生美顏既花膠雞湯🤍
選用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子及鶏湯等餚製😍
足料之餘都好夠味 完全唔係味精湯底

相信有好多人就算打邊爐都需要澱粉質
生酮海帶麵就係你地既必選喇

飲品有青檸梳打同生酮雜莓汁雞尾酒🍸
用代用糖製作 即係無糖飲品
真係飲多幾杯都無罪惡感

想試生酮飲食既你 不妨一試😎
最近見到生酮火鍋既廣告,標榜邪惡邊爐都可以食住瘦,食極唔肥無邊個唔想,作為怕肥既火鍋控當然不能錯過。.生酮飲食KOL唐貝詩Lydia今次聯乘左渝味曉宇重慶老火鍋,推出生酮火鍋湯底、同一系列岩食既火鍋配料同生酮調味料,令到一班生酮瘦身中既食客都可以開懷暢食,唔駛再係餐廳到左計右計。特選餐單入面既火鍋配料其實好多都係渝味曉宇既招牌作,例如:稻田毛肚、大刀豬腰肝、鮮黃喉、鮮鵝腸、功夫萵筍片、海帶苗或者乾貢菜等等。.養生花膠雞鍋 + 重慶麻辣湯底 💲58/位火鍋湯底係以位去計,實在好岩我呢類成日人少少又鍾意打邊爐既食客。普通火鍋湯底其實都只係💲38/位,而升級滋補既生酮花膠雞鍋、轉埋鴛鴦湯都只係💲58/位,實在好化算。雞鍋選用左三黃雞再加入大量花膠、蟲草花、杞子同鶏湯餚製。就算係2人揀鴛鴦鍋,都標明會有1/4隻雞,唔會將貨就價。而另一邊可以揀番傳統既重慶麻辣湯底,各適其適。.火鍋配料全部都有半份選擇,價錢貼地,所以今次一次過試左好多款:(以下價錢為半份計).🔸美國Prime牛小排 💲248 (圖為一份)🔸大刀豬腰肝 💲49🔸乾貢菜 💲28🔸嫩雞肉 💲38🔸海帶麵 💲38🔸鴨血 💲48🔸豬肉貢菜
養生花膠雞鍋 + 重慶麻辣湯底 💲58/位
(以下價錢為半份計)
🔸美國Prime牛小排 💲248 (圖為一份)
🔸大刀豬腰肝 💲49
🔸乾貢菜 💲28
🔸嫩雞肉 💲38
🔸海帶麵 💲38
🔸鴨血 💲48
🔸豬肉貢菜滑 💲48
🔸手打蝦滑 💲48
🔸長城小白豬午餐肉 💲28
今晚既VIP絕對係令人驚艷既乾貢菜同豬肉貢菜滑。餐廳貼心有小牌提示乾貢菜煮食時間係3分鐘,起初睇佢其貌不揚仲驚佢唔好食,原來加熱佢會膨脹,口感清脆爽口。豬肉滑一樣用上貢菜,食起上黎似食緊甜梅菜豬肉餅咁,有驚喜!
其次係大刀豬腰肝,牌仔話滾十秒就食得,口感美味爽脆。仲有海帶麵都好值得推薦,用海帶製成的麵條,係生酮低碳既好食材。麵主要是纖維,接近零卡,麵質爽脆,怕肥既朋友必點。
另外仲有生酮朋友最愛既低碳高蛋白主食雞肉,餐廳用左特選雞肉,肉質鮮嫩。鴨血就一定係水準之作,配麻辣湯底必點項目。牛小排厚切,份量足牛味濃都不錯。
生酮雜莓梳打 💲48
青檸梳打 💲48
今次仲試埋生酮特飲,佢地了生酮糖作為代用糖,兩杯都標榜係無糖飲料,飲多多都唔怕。
總結:餐廳有提供埋合適生酮朋友既調味料:好似生酮醬油、生酮糖。呢個火鍋菜單睇宣傳話個餐單好似話去到下月尾,想試襯手。
養生花膠雞鍋 + 重慶麻辣湯底
  • 雪耳糖水
  • 豬肉貢菜滑
1K
2022-07-07 299 瀏覽
香港人至愛的「打邊爐」,卻一向予人印象是「致肥」、「很邪惡」 的飲食。我自己亦都超級鍾意打邊爐,每次都食到滿肚腸肥,好有罪惡感,第二日又要食返少啲嘢去贖罪😂,但係依家冇有怕,火鍋都可以生酮👍🏻👍🏻今次生酮飲食達人唐貝詩聯乘渝味曉宇重慶老火鍋,巧妙地運用其生酮飲食的知識及經驗, 配合渝味曉宇的精選食材,並特別轉用合適生酮人士的調味料,共創出令人驚喜的健康生酮火鍋菜單,絕對讓一眾 Keep Fit「酮」路人可以大快朵頤!除多款生酮火鍋湯底外,菜單亦精挑細選多款符合生酮飲食的葷菜及素菜😋😋▪️生酮鴛鴦湯底
🥢養生花膠鷄鍋 / 普通辣大紅鍋 $116 🐔選用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子及鶏湯等餚製,三黃雞肉質嫩滑,皮脆骨軟,味道鮮美。鶏湯選用老雞、鶏腳餚製 6 小時,餚至皮散膠質溶於湯中,花膠份量亦非常慷慨,吸收左雞湯嘅鮮味,好好食🌶正宗老重慶嘅味道,夠香夠麻夠辣,打邊爐材料放在此湯底,唔使點任何醬油,吸收晒麻辣味道,非常好食,啱晒我呢個好辣分子✨打邊爐材料全部高質新鮮,每款都咁好食,都好難選擇邊幾樣係最好食,總之完全唔會令你失望,另外好喜歡呢度打邊爐可以選擇半份,你睇吓我哋今日係兩個人,

▪️生酮鴛鴦湯底
🥢養生花膠鷄鍋 / 普通辣大紅鍋 $116

✨打邊爐材料全部高質新鮮,每款都咁好食,都好難選擇邊幾樣係最好食,總之完全唔會令你失望,另外好喜歡呢度打邊爐可以選擇半份,你睇吓我哋今日係兩個人,就可以食到咁多款食物,多人嘅話就可以叫全份,真係好開心

▪️香鹵豬大腸(半份) $ 38
滷水味香濃,非常入味,豬大腸中間仍然有肥膏🤓,好食到爭啲想再encore

▪️千絲柏葉(半份) $ 38
乾乾淨淨,口感超級爽脆

▪️黑松露墨魚滑(半份) $ 58
必食推介,超香黑松露味道,黑松露溝埋響墨魚膠,淥完之後口感超彈牙

▪️現炸豆皮(半份) $ 38
即叫即炸脆卜卜,幾香豆味,就咁食已經好好食,浸左湯又唔同效果,吸收哂湯既味道,好像湯腐皮咁

▪️鮮鵝腸(半份) $ 68
好肥美,新鮮又爽脆

▪️美國Prime牛小排(半份) $ 128
好高質素既牛肉,厚度適中,差不多一半肉一半脂肪,充滿牛脂既香,最正既肉質

▪️鰻魚(白鱔)(半份) $ 58
白鱔好新鮮,滾完之後爽口彈牙,好鮮味

▪️鮮竹笙(半份) $ 28
喜歡食竹笙既朋友一定知道竹笙吸收完湯汁之後有幾正,特別係今次既花膠雞湯

▪️油麥菜(半份) $ 18
平平無奇嘅油麥菜我地竟然要再叫,主要因為都係花膠雞湯實在太好味,令到油麥菜都特別鮮嫩好食

▪️海帶麵(半份) $ 38
使用海帶製成的麵條,主要是纖維,接近零卡,比一般麵口感爽脆彈牙,幾得意

▪️生酮雜莓梳打 $ 48
▪️青檸梳打 $ 48
青檸梳打,生酮雜莓梳打 ,採用了生酮糖作為代用糖,因此均是無糖飲料,但係同正常嘅完全係分別,清甜好飲😋

🔥渝味曉宇生酮火鍋菜單於 2022 年 6 月 1 日至 2022 年 8 月 31 日於全線分店
  • 鮮鵝腸
  • 現炸豆皮
  • 美國安格斯肥牛
  • 鴨血
2022-07-07 32 瀏覽
麻甩佬其實最鍾意就係圍埋一齊打邊爐,一大班friend食飯,生酮人有時真係選擇唔多。真係冇諗過有火鍋舖會花心思幫你諗埋生酮菜單,咁以後同正常朋友一齊去打邊爐就唔使就住就住,可以大家一齊happy啦✌🏻呢間舖並唔係求其搵幾款生酮食物比你揀,佢係認真到連湯底,飲品,同埋調味料都符合生酮飲食😲食物有全份及半份選擇,人少少都可以試多幾款食物。推介:1️⃣ 養生花膠鍋(生酮湯底) - 用三黃雞加入花膠,新鮮蟲草花,杞子雞湯熬製。亦可做鴛鴦鍋,一邊生酮,一邊正常,滿足所有人需要😆 我哋每人都飲咗兩碗湯。另外一邊我哋選擇咗普通辣大紅鍋,辣到適中,香氣十足👍🏻 如果兩人點鴛鴦鍋會有¼隻雞,三人或以上鴛鴦鍋會有½隻雞2️⃣ 海帶麵 - 非常適合生酮友,主要係纖維,接近零卡路里🥳3️⃣ 青檸梳打,生酮雜莓汁雞尾酒 - 用咗生酮糖,所以係屬於無糖飲品👍🏻4️⃣ 嫩牛肉5️⃣ 美國Prime牛小排6️⃣ 鮮活海蟶7️⃣ 鮮龍躉片8️⃣ 油麥菜生酮火鍋菜單喺6月1日至8月31日如全線分店提供。

食物有全份及半份選擇,人少少都可以試多幾款食物。

推介:
4️⃣ 嫩牛肉
5️⃣ 美國Prime牛小排
6️⃣ 鮮活海蟶
7️⃣ 鮮龍躉片
8️⃣ 油麥菜

生酮火鍋菜單喺6月1日至8月31日如全線分店提供。
養生花膠喎/普通辣大紅鍋
鮮活海蟶
鮮龍躉片
嫩牛肉
青檸梳打/生酮雜莓汁雞尾酒
2022-07-06
2022-07-06 246 瀏覽
生酮外食,我自己覺得食火鍋就最安全,因為大部份都係食緊原型食品,没有多餘既醬汁,就可以避免破酮,但有時有啲火鍋店既湯底都會無端端令你破酮。早排響地鐵見到廣告,話火鍋老店「渝味曉宇」推出咗生酮火鍋,所以就諗住同朋友仔去試下。湯底可以選擇1️⃣ 生酮鴛鴦湯底 ($116),如果同非生酮朋友仔一齊食都無問題啦,店內提供了生酮火鍋菜單,所有配料都係生酮友好,酮學仔可以放心食。湯底我就當然係揀養生花膠雞鍋(生酮版) - 主要有三黃雞、花膠、蟲草花同𣏌子,湯底十分清甜。三黃雞好有雞味,而且很嫩滑,另外還有大大舊花膠,十分足料,養顏一流。朋友仔因為熱氣所以叫咗皮蛋香菜湯(生酮),可以下火。配料我地點的全是生酮友好的食材:2️⃣ 美國Prime牛小排(一份) ($248) - 牛小排雪花分佈平均,肉質滑嫩,好有牛味,不錯食3️⃣ 紐西蘭精品羊肉卷(半份) ($58) - 薄薄的一片,羊羶香而不搶味,好味4️⃣ 黑豚腩肉(半份)($48) - 黑豚腩肉油花好均勻,好有肉味5️⃣ 鮮鵝腸(半份) ($68) - 爽口彈牙,只要輕輕焯 30秒左右就可以食,太耐的話會好韌6️⃣ 鮮魚鰾(半份) ($38) - 鮮魚鰾不是間間火鍋店有

生酮鴛鴦湯底

養生花膠雞鍋(生酮版)

朋友仔因為熱氣所以叫咗皮蛋香菜湯(生酮),可以下火。

配料我地點的全是生酮友好的食材:

美國Prime牛小排(一份)

紐西蘭精品羊肉卷(半份)

鮮鵝腸(半份

6️⃣ 鮮魚鰾(半份) ($38) - 鮮魚鰾不是間間火鍋店有得食,魚鰾含有膠原蛋白,可延緩衰老,煮 2 分鐘就食得,爽口好味。
鮮魚鰾(半份)

7️⃣ 功夫萵筍片(半份) ($28) - 萵筍片超級鮮甜,我打邊爐必點
功夫萵筍片(半份)

8️⃣ 海帶麵(半份) ($38) - 以海帶整成嘅麵條,超低碳水接近零卡,有點會粉絲,口感比粉絲脆口,是生酮友好的麵食

9️⃣ 生酮雜莓梳打 ($48) - 酸酸的,好解喝
🔟 生酮雜莓汁雞尾酒 ($48) - 也是酸酸的,會帶一點酒味

如果同非生酮既朋友仔一齊打邊爐,「渝味曉宇」係一個唔錯既選擇

附上生酮菜單:

凡人菜單:
生酮鴛鴦湯底
美國Prime牛小排(一份)
紐西蘭精品羊肉卷(半份)
鮮鵝腸(半份
鮮魚鰾(半份)
功夫萵筍片(半份)
海帶麵(半份)
  • 養生花膠雞鍋(生酮版)
可以同生酮既朋友一齊打邊爐啦😂我好中意食重慶麻辣火鍋,呢度既重慶麻辣火鍋夠哂正宗,同平時睇到大陸既吃播食既重慶火鍋一樣🌶️而生酮朋友除左養生花膠鍋,仲可以叫山珍菌湯鍋🍄或皮蛋香菜鍋🍲鴛鴦鍋(養生花膠鍋/普通辣大紅鍋🌶️) $58/位嫩牛肉1份 $88滕椒牛舌半份 $68羊肉卷半份 $58黑豚腩肉半份 $48黑松露墨魚滑半份 $58千絲柏葉半份 $38鮮鵝腸半份 $68凍豆腐半份 $18土豆片半份 $18炸芋頭半份 $28鮮竹笙半份 $28鴨血半份 $48海帶麵半份 $38青檸梳打$48/生酮雜莓汁雞尾酒$48首先入座果時店員會每人先送一碗雪耳糖水🥣,食辣前潤一潤腸胃😂湯底方面🥘養生花膠鍋味道清甜,愈煮愈夠味,裡面有花膠、三黃雞件、蟲草花等,可以當湯飲😂普通辣大紅鍋對我地已經夠哂辣🌡,聞落都有D攻鼻😂用黎煮唔同配料真係好惹味😋醬油方面🍶香港平時打邊爐都係點下豉油果d,呢度講究到有生酮醬油😹而正宗重慶麻辣火鍋有兩款蘸碟😜,1️⃣香油碟(麻油+蒜+蔥等)2️⃣原湯碟(麻辣湯+蒜+蔥等),怕辣既朋友可以用香油碟,可以減低辣度食物方面🥩上面個list就係我哋叫咗嘅嘢食🙈欣賞佢可以半份/1份咁叫,可以試多d唔

🍲鴛鴦鍋(養生花膠鍋/普通辣大紅鍋🌶️) $58/位
青檸梳打$48/生酮雜莓汁雞尾酒$48

湯底方面🥘

醬油方面🍶

食物方面🥩
上面個list就係我哋叫咗嘅嘢食🙈欣賞佢可以半份/1份咁叫,可以試多d唔同種類😋有幾款我地覺得必食既配料有嫩牛肉❗、滕椒牛舌❗、黑松露墨魚滑❗等,嫩牛肉有厚度亦好滑,滕椒牛舌好入味好夠麻❤️而墨魚滑有好濃黑松露味,就算放落紅湯都唔會蓋過黑松露味😍

生酮既朋友亦好多款配料都岩食,想食主食可以叫海帶麵🍜口感有d似蒟蒻麵😋生酮飲品用左生酮糖作為代用糖,可以放心飲👍🏻

Overall
非任叫式火鍋,食品質素幾高,所以預算會相對高小小💰👻如果想平平地試下,可以午市黎食可以免鍋底費或者食佢個一人火鍋✌🏻餐廳無論環境、服務同食物質素都好唔錯,座位亦闊落
2022-07-03
  • 嫩牛肉
  • 滕椒牛舌
  • 黑松露墨魚滑
2022-07-05 14 瀏覽
渝味曉宇 X 生酮飲食達人 唐貝詩 首創生酮火鍋🍲渝味曉宇聯乘生酮飲食達人唐貝詩 (Lydia Tong)設計的生酮火鍋菜單!湯底、調味料、食材都適合生酮人士進食,咁就唔洗怕「破酮」啦!生酮菜單有好多款符合生酮飲食的葷菜🥩及素菜🥬,例如:稻田毛肚、大刀豬腰肝、鮮黃喉、鮮鵝腸、功夫萵筍片、海帶苗、乾貢菜等。另外重有低鹽低卡的生酮火鍋醬油。絕大部分火鍋配料均可選半份,可以食到好多唔同款式,大滿足,真係好適合我呢啲火鍋忠粉haha打邊爐都可以食得開懷、健康,亦不怕食肥🥰🥰🔸鴛鴦鍋底🍲養生花膠雞鍋+大紅重慶麻辣湯底🥘養生花膠雞鍋係用三黃雞、花膠、蟲草花、杞子等餚成。雞肉嫩滑,而且花膠皮散膠質溶於湯中,滿滿骨膠原都唔怕肥,味道好鮮味。另一邊點選的傳統大紅重慶麻辣湯底,就俾我同枱「食極唔肥」的朋友享用,養生與邪惡,同時兼得😌😌🔸海帶麵,顧名思義就係由海帶製成的麵條,成份以纖維為主,接近零卡路里而且比一般麵質爽脆。🔸功夫萵筍片,精美擺盤精,每片都切得夠薄,碌30秒就食得,夠爽脆,而味道清甜。🔸鮮鵝腸,好新鮮,碌10秒就食得,口感完全不會韌,非常嫩滑。🔸稻田毛肚,即係新鮮牛肚,碌10秒就食得,爽口Q彈
渝味曉宇 X 生酮飲食達人 唐貝詩 首創生酮火鍋🍲

🔸鴛鴦鍋底🍲

🔸稻田毛肚,即係新鮮牛肚,碌10秒就食得,爽口Q彈,能吸收湯底精華。😍😍
🔸美國 Prime 牛小排🥩,脂肪紋理平均,肉質軟稔夠牛味。

當然試埋新出的生酮特飲,生酮雜莓梳打🍷及青檸梳打🍹,聽店員介紹係採用了生酮糖作為代用糖,所以係無糖飲料。味道亦偏light,無罪惡感!🙆🏻‍♀️

📍#渝味曉宇重慶老火鍋 (#灣仔美食)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
崇尚健康同瘦身嘅我,之前以為火鍋(打邊爐)係「致肥」、「很邪惡」 嘅飲食。不過就發現 < 渝味曉宇 X 生酮飲食達人 唐貝詩Keto 合作首創的生酮火鍋 🍲 > 設計了別開生面的生酮火鍋菜單。🔶🔷鴛鴦鍋 (一邊可選生酮湯底- 養生花膠雞鍋;另一邊我選了山珍菌湯鍋),可以俾生酮人士和非生酮嘅朋友仔同枱享用,共嚐美味。😋-養生花膠雞鍋🍲 ($58/位)選用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子及鶏湯等餚製。三黃雞是指羽毛黃、 爪黃、喙黃,其肉質嫩滑,皮脆骨軟,味道鮮美。而鶏湯選用老雞、鶏腳餚製 6 小時,餚至皮散膠質溶於湯中。🔸生酮特飲: 雜莓梳打🍹 + 青檸梳打🍸 (每款 $48)採用了生酮糖作 為代用糖,因此均是無糖飲料。特酸,無論生理和心理都得到照顧😂 🔹海帶麵(全份:$68;半份:$38)使用海帶製成的麵條,主要是纖維,接近零卡,比一般麵質爽脆。🔸功夫萵筍片 - 賣相非常了得,像花朵🌺一樣,新鮮,爽口。🔹海帶苗 - 其實係海帶bb,少少海水味 🌊 爽爽的~ 🔸乾貢菜 - 好特別的口感,厚實,爽甜。🔹白鱔 - 爽口鮮美,價錢合理。🔸桂花蚌、珊瑚蚌🪸、聖子 - 新鮮

鴛鴦鍋

-養生花膠雞鍋🍲 ($58/位)

🔸生酮特飲: 雜莓梳打🍹 + 青檸梳打🍸 (每款 $48)
採用了生酮糖作 為代用糖,因此均是無糖飲料。
特酸,無論生理和心理都得到照顧😂

海帶麵

🔹海帶麵(全份:$68;半份:$38)
使用海帶製成的麵條,主要是纖維,接近零卡,比一般麵質爽脆。

功夫萵筍片

🔸功夫萵筍片 - 賣相非常了得,像花朵🌺一樣,新鮮,爽口。

海帶苗

🔹海帶苗 - 其實係海帶bb,少少海水味 🌊 爽爽的~

乾貢菜

🔸乾貢菜 - 好特別的口感,厚實,爽甜。

白鱔

🔹白鱔 - 爽口鮮美,價錢合理。

🔸桂花蚌、珊瑚蚌🪸、聖子 - 新鮮,滿意,打邊爐至愛

🔸生酮調味料
貼心地選購合適生酮人士的調味料來調配湯底及飲品。
包括有:生酮雞粉、生酮醬油、生酮糖。

總結:

食得過,又食得飽又可以減肥,而且一分價錢一分貨。

鴛鴦鍋
功夫萵筍片
海帶苗
白鱔
2022-06-27 66 瀏覽
今日男友生日,我兩個都好鍾意打邊爐,朋友介紹呢一間渝味曉宇重慶老火鍋餐廳,果然冇介紹錯,質素非常高。餐前滋潤甜品,爽!最近係生酮主題,主打低碳食物,湯底揀咗兩款,一邊養生花膠雞鍋,聽個名已經吸引,湯底裏面花膠同雞都唔少㗎,花膠最啱女仔食滋陰養顏,花膠浸得軟淋蜜糯,重重膠質漿滿口腔,索盡雞湯汁液,滋味無窮。雞肉幼嫩濃郁,配料還有九款,每一碟份量不少,尤其係佢個白鱔片,高質食材肥嘟嘟,只要輕輕在上湯上燙幾下即時魚香四溢,鮮甜無比。佢個豬心都好出色,鮮香爽脆。將牛骨髓放落大骨鍋裏燙下,牛骨髓黏液加上大骨鍋湯底,兩種濃郁甜美放在一起,簡直係極致享受。重有稻田毛肚同樣出色。還有美國prime牛小扒,點點雪花紋理鮮明亮麗,薄薄一片,只要輕輕略過鍋裏,隨即便可享用鮮味至極牛小扒。仲有海帶麵非一般的麵條,係餐廳嘅特色麵食,爽滑之餘夠曬健康。包餐一頓之後飲番杯清爽梳打簡直係爽,青檸香氣迫人,令人為之一振。生酮雜莓梳打夠曬新穎,值得一試。

餐前滋潤甜品,爽!

2022-06-27 40 瀏覽
打邊爐一定肥?只要識得生酮,一樣可以食得健康食得瘦!渝味曉宇最新推出左生酮火鍋,餐單已經將生酮食材分類好,唔怕食錯野會破酮!湯底揀左養生花膠雞鍋同皮蛋香菜。雞鍋有三黃雞、花膠、蟲草花、杞子,用料豐富。雞肉肉質嫩滑,有雞肉既甜味。皮蛋香菜鍋香菜味非常香濃,鍾意既朋友一定覺得正!美國prime牛小排脂肪分布均勻,入口油香同肉味都好濃!毛肚,爽口彈牙!十秒就食得牛娃,厚身肥美,入口啖啖肉,味道好似雞肉海帶麵,纖維十足,接近零卡,食落爽脆,吸湯一流嫩牛肉,味濃肉嫩,非常滑!手打蝦滑,鮮甜彈牙,加上蝦籽,彈牙感覺倍增特選嫩雞肉,肉質香嫩多汁,唔會又乾又柴酮雜莓梳打,用生酮糖作為代用糖,唔怕醣份過高。羅漢果茶,夠哂甘甜!甜味來自羅漢果糖,無任何添加,生津解渴, 適合生酮人士。

美國prime牛小排
脂肪分布均勻,入口油香同肉味都好濃!

毛肚,爽口彈牙!十秒就食得
牛娃,厚身肥美,入口啖啖肉,味道好似雞肉

海帶麵,纖維十足,接近零卡,食落爽脆,吸湯一流

嫩牛肉,味濃肉嫩,非常滑!

手打蝦滑,鮮甜彈牙,加上蝦籽,彈牙感覺倍增

特選嫩雞肉,肉質香嫩多汁,唔會又乾又柴

酮雜莓梳打,用生酮糖作為代用糖,唔怕醣份過高。
2022-06-24 45 瀏覽
近年興起生銅飲食,火鍋都趕上潮流,同大家進入生銅世界,生酮達人唐貝詩@tongbest 同渝味曉宇首創左個生酮火鍋套餐 ,大家可以食住瘦,瘦住食,無後顧之憂擦餐勁。.灣仔店地方寬敞,坐得好舒服,唔怕人撞人。嚟到當然試Keto 火鍋啦,絕對係第一次食,超期待。 .先揀左個湯底- .鴛鴦鍋 - 養生花膠雞鍋(生酮)+普通辣大紅鍋養生花膠鍋及麻辣鍋,雞鍋選用三黃雞再加入花膠,湯底足料鮮甜,唔只食住瘦,仲食住靚。 嚟到麻辣鍋亦一定要點,呢度嘅麻辣係我食過最爽,夠麻夠辣。生酮雜莓汁雞尾酒/青檸梳打,提神醒胃,酸酸地飲啖好開胃。我哋特別點左個海帶麵,無澱粉質,落湯滾幾滾食得,口感清爽,配養生雞鍋好好味。.成餐都好適合生銅人士,要感受食住瘦就係係要嚟試吓。.其他食物都非常多選擇同高質,我地二人同行樣樣點半份啱啱好,唔驚孖住嚟食食唔晒。美國Prime牛小排(半份)鴨血(半份)香鹵豬大腸(半份)芝士丸(半份)潮汕手打牛筋丸(半份)手打四寶丸(半份)黑豚腩肉(半份)嫩牛肉(半份)海帶麵(半份)平菇(半份)韭菜豬肉水餃(半份)
先揀左個湯底-
鴛鴦鍋 - 養生花膠雞鍋(生酮)+普通辣大紅鍋

生酮雜莓汁雞尾酒/青檸梳打,提神醒胃,酸酸地飲啖好開胃。

成餐都好適合生銅人士,要感受食住瘦就係係要嚟試吓。

美國Prime牛小排(半份)
鴨血(半份)
香鹵豬大腸(半份)
芝士丸(半份)
潮汕手打牛筋丸(半份)
手打四寶丸(半份)
嫩牛肉(半份)
平菇(半份)
韭菜豬肉水餃(半份)
2022-06-23
2022-06-24 29 瀏覽
生酮餐牌嘅概念火鍋店After half year work in Wan Chai, it was my first attempt in QRE Plaza, next to my office. Restaurant recommends ketogenic menu includes food 🥘 and drink 🍹 tonight☺️主張生酮餐牌嘅概念火鍋店 新嘗試😍整體嚟講,鴛鴦鍋,一邊花膠雞湯底,一邊芫荽皮蛋湯底😍兩邊都好有驚喜,花膠雞湯底仲可以直接飲,亦都有唔少花膠喺入邊,都真係幾好食!!☺️🍽
生酮餐牌嘅概念火鍋

主張生酮餐牌嘅概念火鍋店 新嘗試😍
2022-06-22 56 瀏覽
食火鍋一定係肥?咁又未必!生酮飲食聽得多,生酮重慶火鍋又試過未?渝味曉宇重慶老火鍋最近就推出嶄新既「生酮火鍋」,打破傳統觀念,打邊爐都可以食得開懷,又唔怕肥!生酮火鍋菜單完全剔除所有澱粉質食材,但唔會覺得無啖好食,仲有好多肉類、海鮮、蔬菜可選,一啲都唔寡,保證食得飽!鴛鴦湯底可選湯「生酮」或非生酮鍋,咁就唔洗要朋友專登遷就,一齊開心食火鍋都無顧慮。養生花膠雞窩夠晒滋補,味道仲好鮮甜,除左鮮雞仲有紅棗、杞子、蟲草花等藥材,原個花膠筒吸收晒湯底,好稔滑,充滿骨膠原,記得要食埋。山珍菌湯鍋上枱已經飄來陣陣菇香,湯底清而不俗,仲一滴油都冇,十分健康。美國Prime牛小排肥牛中我最喜歡既部位,油脂和肉分佈均稱,肉味香濃不膩,唔會太薄,輕輕灼幾秒,入口鮮嫩口感剛好,生酮食肉完全無問題,太正了。千絲百頁 & 牛骨髓兩者都係食口感,前者夠嚼勁,後者夠綿滑,吸收埋湯底既鮮味,更加好味。黑豚腩肉 充滿黑豚獨有的微煙薰味,口感爽滑,油脂足夠但又唔覺得油膩,用野菌湯煮更能帶出口味。白鱔片半份$58份量唔少,開邊切片的白鱔好新鮮,尙帶黐稠度,魚味香濃;但略嫌碎骨多左啲,食既時候要慢慢咬。海帶麵生酮想食粉麵點算好

養生花膠雞窩

山珍菌湯鍋

千絲百頁 & 牛骨髓

黑豚腩肉

白鱔片

海帶麵
生酮想食粉麵點算好?店方貼心的把海帶麵融入菜單中,慰藉生酮不能吃澱粉的心癮。如蒟蒻麵般滑溜又爽彈,即使煮耐左都唔影響口感,味道清淡卻真的有在吃麵感覺,十分滿足!

生酮雜莓梳打
夠晒冰涼同fresh, 充滿夏日感覺既特飲,最重要唔過甜,清甜解渴,打邊爐飲最岩。

第一次食生酮火鍋,原來一樣好豐富又夠飽,比較明顯嘅分別就係唔會食到好滯,邪惡感大減,真係幾好喎!店員的服務仲好親切好周到,環境舒服,最欣賞係門口仲有部消毒除味機,食完吹一吹個身唔怕一陣味,好貼心👍

2022-06-09