🍲生酮,同火鍋,到底有無矛盾?其實真係無架喎😎最近香港人氣重慶麻辣火鍋品牌渝味曉宇就搵咗生酮飲食達人唐貝詩合作👍🏻聯乘設計別開生面嘅生酮火鍋菜單,作為一個推廣開營養/減重資訊嘅Blog,無理由唔去實測下ℹ️💁🏼‍♂️🍲首先必須讚係佢地細節都做得好,例如有提供生酮調味料👍🏻而飲品都特調咗四款生酮特飲,今次簡單試咗青檸梳打同羅漢果茶😚落單先整個鴛鴦鍋,我個人建議必點係養生花膠雞湯,選用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子,花膠份量好足,夠晒補!另一邊就整返個正路辣鍋🌶🍲嫩雞肉幾高質,佢香嫩多汁,又高蛋白質😎呢間餐廳嘅毛肚都係皇牌,佢係類似牛百葉,口感爽脆❤️另外試咗豬心,羊肉同龍躉,都係靚料之選😉而必試仲有海帶麵,用海帶製成麵條,高纖維而近零熱量,麵質爽脆,作為最後埋尾做個主食真係完美!