餐廳: 沙田凱悅酒店咖啡廳
資訊:

-𝘾𝙖𝙛𝙚 - 𝙃𝙮𝙖𝙩𝙩 𝙍𝙚𝙜𝙚𝙣𝙘𝙮 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜 𝙎𝙝𝙖 𝙏𝙞𝙣🤍 朝聖沙田凱悅酒店既週末半自助餐~之前就已經有聽講過話佢地既自助餐好唔錯!Dinner buffet 就食得多 但係下午茶buffet 就真係未試過!✨Weekend Afternoon Tea Semi-buffet ($368)𝐀𝐥𝐥 𝐲𝐨𝐮 𝐜𝐚𝐧 𝐞𝐚𝐭 𝐒𝐀𝐋𝐀𝐃🥩 Cold-cuts & cheese選擇唔算多 但勝在有質素 包括:Salami / Camembert Cheese / Emmental cheese / Nuts / Grapes2款芝士既香味唔算好濃但有股獨特強烈既味道Camembert 食落微鹹 同有獨特氨味Emmental 就多左D青草香 同木頭燃燒既香氣 較為濃郁🥗 Choices of Salad 沙律方面選擇較豐富 有得DIY 亦有得食預先撈好左唔同配料既例如栗米火腿沙律 / 吞拿魚沙律 / 三文魚沙律 / 3色蕃茄沙律等等就連沙律醬汁都非常講究 無論係橄欖油定係黑醋 抑或係沙律醬 都有多款選擇 仲有一款岩你𝐌𝐚𝐢𝐧🥩 Grilled Australian Beef

朝聖沙田凱悅酒店既週末半自助餐~
之前就已經有聽講過話佢地既自助餐好唔錯!

𝐀𝐥𝐥 𝐲𝐨𝐮 𝐜𝐚𝐧 𝐞𝐚𝐭 𝐒𝐀𝐋𝐀𝐃

三文魚沙律 / 3色蕃茄沙律等等
就連沙律醬汁都非常講究 無論係橄欖油定係黑醋
抑或係沙律醬 都有多款選擇 仲有一款岩你

𝐌𝐚𝐢𝐧
🥩 Grilled Australian Beef Tenderloin
選用左澳洲牛柳 配上有機甘荀同 broccolini
簡單既燒汁就已經好足夠 又食得到原味
肉質非常鬆軟多汁 同時脂肪較少~

🐟 Pan-fried Salmon Fillet
香煎三文魚柳煎得岩岩熟 口感上好似半生熟咁
所以肉質係好軟腍 仲好食得到魚鮮味
配上黑松露薯蓉 黑松露味好突出
成個味道都係岩岩好 唔洗額外既調味

𝐀𝐥𝐥 𝐲𝐨𝐮 𝐜𝐚𝐧 𝐞𝐚𝐭 𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓
🍰 甜品水果既種類都係好多的
有西柚 橙 蘋果之餘 仲有麵包布甸 /香蕉Pancake /
Tiramisu / 朱古力蛋糕 / 葡撻 / 水果批等等

𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬
🍹Mango Peach Cooler ($60)
以蜜桃酒作為基底 再加埋芒果 青檸汁
飲落酒味都唔會好強烈 但果汁味重
輕微青檸香 但又唔會好酸 主要都係甜甜的~

🍹Watermelon Lassi ($45)
呢款西瓜乳酪特飲 飲落好清甜解膩
加埋薄荷葉 清涼爽透 岩晒夏天飲!

☕ Coffee or Tea
本身呢個自助餐就有包左咖啡奶茶檸茶一杯
而熱咖啡就可以自己出去無限添加!
2023-07-15
2023-07-11 1110 瀏覽
今日假期到附近凱悅酒店逛逛,dinner buffet差不多要$700一位,由於唔太肚餓,問了酒店都有散叫,於是入座,點了一個8" pizza, 一款意粉及一隻燒春雞。先上一客麵包,有牛油,麵包口感可以,但是唔熱,牛油唔溶,pizza size 都算大,有6件,味道ok,跟著是意粉,我哋覺得是最好味,最後是燒春雞,差不多300蚊,又乾又鞋,KFC好食好多,最差又最貴,對呢間酒店嘅食物質素真係有少少失望。

2023-05-26
2023-06-29 1156 瀏覽
朋友生日食飯揀左呢間,7點幾到餐廳用膳,環境尚可舒適,食物款式,新鮮度及味道欠佳,我諗最好食係塊炸魚皮,西瓜同蜜瓜🤣食左1塊牛肉片想再食已經冇曬,羊架都叫好食ga la, 至於服務就...去拎幾片魚生食個小姐黑面,果時830 未夠鐘收工喔,人又冇要唔該佢過黎先有人黎幫手夾,完全感受是食自助餐,我都唔想麻煩,最好打開個蓋俾我自己夾,人手編排十分有問題,冇人企位夾食物俾客,唔好食又唔係平,唔會再食,埋單每位$5xx

2023-06-27 1106 瀏覽
今個週末未諗到去邊?不妨同朋友們去沙田凱悅酒店咖啡廳嘆番個下午茶半自助餐喇☕️!每位只需$368,餐廳菜單方面最近仲全面升級,主菜可以任選澳洲牛柳、香草燒雞、三文魚柳,另外仲可以任食自助沙律同各款精緻甜品✨,以下午茶時段提供嘅款式都唔少啊😍。.🔸週末下午茶半自助餐 $368·澳洲牛柳.有機甘筍牛柳係開放式廚房即叫即烤,上枱時超級香🔥!牛柳有咁上下嘅厚度入口仲有陣炭燒香,熟到控制得啱啱好,充滿肉汁又夠軟腍😋~.·香煎三文魚柳.黑松露薯蓉三文魚柳外皮煎得勁香脆,而且充滿魚油唔會太乾身🐟底部嘅黑松露薯蓉亦好驚喜,入口綿滑充滿黑松露香味~食完主食當然要試埋出面嘅自助區🍽️,冷盤方面有多款凍盤+沙律菜,個人偏愛酸辣開胃嘅雞肉沙律同水果沙律🍉。另外仲有西班牙辣肉腸、瑞士芝士、布利芝士等等⋯甜品區域都好吸引,例如有麵包布甸、中式糖水、葡撻、鮮果撻、藍莓芝士蛋糕、朱古力車厘子蛋糕🍰,最尾兩款蛋糕仲要用羅漢果糖代替白糖,食落感覺健康啲👍🏻。下午茶時段仲有即製香蕉班戟,同超過八款Häagen-Dazs雪糕任食,甜品控絕對收貨啦🫶🏻.·芒果蜜桃特飲 $60·西瓜乳酪特飲 $45下午茶會提供咖啡或茶☕️,但如果唔想
🔸週末下午茶半自助餐 $368

·澳洲牛柳.有機甘筍

牛柳係開放式廚房即叫即烤,上枱時超級香🔥!
·香煎三文魚柳.黑松露薯蓉

三文魚柳外皮煎得勁香脆,而且充滿魚油唔會太乾身🐟
底部嘅黑松露薯蓉亦好驚喜,入口綿滑充滿黑松露香味~

·芒果蜜桃特飲 $60
·西瓜乳酪特飲 $45

下午茶會提供咖啡或茶☕️,但如果唔想飲普通咖啡或茶,可以加錢叫果汁特飲🍊,加上青檸汁薄荷葉等等配料,入口夠晒fresh!
2023-06-16 1516 瀏覽
本身諗住去沙田18食,不過太遲所以冇位,早幾日預訂冇位之餘,估唔到Walk in都冇的 10分搶手,因為落大雨,所以都去返酒店另一間餐廳食算,嗰陣時兩點,一間餐廳入面做buffet嘅,不過都可以散叫,我哋發現散叫嘅價錢比buffet更加唔抵,因為近buffet $430有七折,都係$350買所以我哋就諗住食buffet !而且佢收嘢之後我哋都可以坐多一陣㗎嘛今次都唔得閒靚靚哋咁逐樣影相,不過趕急同埋好肚餓之下,覺得啲嘢食都幾好味!唔記得有冇嚟過,好似之前印象麻麻哋的,但係今次又覺得幾好味幾新鮮,不過佢係就嚟收嘢食嘅時間,所以啲嘢都係大家食淨嗰啲海鮮新鮮好味,雖然款唔多,蟹腳就一般熟悉嘅選擇都非常多!除咗有燒牛肉,原來仲隱藏咗羊架好彩我醒目見到!佢個老火湯都好好味!不過淨係食到半碗,不過刺身就極度唔新鮮係入唔到口,嗌咗釣魚,不過就差朋友話個pancake好味,本身嗌一件like share點知佢食吓食吓食淨啲皮我都唔食啦😂葡撻都好味,雪糕有好多口味係Häagen-Dazs嘅侍應數目充足,服務態度良好,會encore
海鮮新鮮好味,雖然款唔多,蟹腳就一般

侍應數目充足,服務態度良好,會encore
2023-06-15 1153 瀏覽
今次是有優惠來吃,慶祝父親節,價錢只是$5xx一個人(已包加一價錢)。給第一次吃這間自助餐的人提一提,選擇不多,但是這裡的一貫作風,少但質素不錯,熱食較多且能維持水準,所以適合帶老人家來,現場所見亦有不少家庭客。凍海鮮有蟹腳、蝦🦐等,刺身有三文魚、吞拿魚、蝦、希靈魚、八爪魚,全都是正常水準。中式熱食今次有紅燒小鮑魚、花膠等,入味且味道不錯。還有西式的肉眼扒、即煎羊扒、雞翼、腸等,也是一般水準。甜品也有數款,包括香蕉Pancake,藍莓芝士小蛋糕等,雪糕種類多且美味,綠茶、咖啡、檸檬雪芭(帶酸)等都推薦👍🏽因為以前曾來過,但當時價錢是$7xx(連加一),因此有了對比之下,今次雖然整體維持一定水準,但沒有突出/亮眼的食物。而且星期四沒有龍蝦🦞,也沒有到點敲鐘叮叮叮推出的特色菜,如以前吃過很好吃的斧頭扒、芝士焗龍蝦等。聽說星期五至日的晚餐會有龍蝦和斧頭扒,但自助餐的價錢是再貴一點的。

2023-06-15
父親節
用餐優惠
團購
2023-06-11 1078 瀏覽
近排凱悅酒店推出世界海洋日餐單 餐單上嘅所有海鮮都係採購可持續發展同負責任嘅漁業 好有環保意義 所以就等我哋試吓好唔好食先😚頭盤👅加拿大野生捕撈帶子牛油果沙律 $200加拿大嘅帶子食落幾有彈性 同埋都幾大隻🤩煎得好香 再配埋牛油果 橙 甘筍汁配搭嘅沙律 酸酸地 好開胃😋👅養殖虎蝦蕃茄水牛芝士藜麥沙律 $200虎蝦咬落好爽彈 同埋都有好多隻虎蝦 藜麥沙律嘅調味都好清新😝主菜👅延繩釣法國白鱈魚配忌廉菠菜 $320呢個係男小編嘅最愛😍白鱈魚食落好嫩滑 配埋忌廉醬汁 口感更加順滑 好食🤤👅挪威養殖三文魚伴大啡菇 $298烹調三文魚嘅火候控制得啱啱好 唔會煎得太乾 仲有啲肉汁 油脂幾豐富😆👅泰式紅咖喱環保養殖蝦 $248呢個係女小編覺得最有驚喜嘅‼️佢嘅紅咖喱好惹味 辣辣地 又食到椰汁香 醬汁濃稠得嚟唔會太過杰身 養殖蝦依然都係好爽彈 好味😋甜品👅沙田蘋果批呢個甜品係佢哋嘅招牌 佢嘅餅底夠薄 咬落夠鬆脆😙蘋果餡好豐富 正😝飲品👅芒果蜜桃特飲芒果味最出 可以一試👅西瓜乳酪特飲乳酪味道比較突出 唔會太甜總括嚟講 呢度嘅食物真係幾有水準🥰同埋環保海鮮餐又好有意義 同埋坐得好舒服 服務都好好 大家要嚟呢度

頭盤

👅芒果蜜桃特飲
芒果味最出 可以一試

👅西瓜乳酪特飲
乳酪味道比較突出 唔會太甜

總括嚟講 呢度嘅食物真係幾有水準🥰同埋環保海鮮餐又好有意義 同埋坐得好舒服 服務都好好 大家要嚟呢度一試🙈

😋 好味:9.00/10
🤑 價錢:7.98/10
🤗 服務:8.02/10
😝 環境:8.00/10
😚 衞生:7.99/10
🤩 整體:9.00/10
2023-06-06 5396 瀏覽
為了響應世界海洋日,凱悅酒店集團最近推出期間限定的6款環保海鮮菜式。所有旗下的酒店由即日起至6月16日都有供應。餐廳所用的海鮮均採購自可持續及負責任的漁業,並得到國際認可。而我們到訪了沙田凱悅酒店,環境不俗,感覺悠閒。∗ 加拿大野生捕撈帶子 $200ᴄᴀɴᴀᴅɪᴀɴ ᴡɪʟᴅ ᴄᴀᴜɢʜᴛ sᴄᴀʟʟᴏᴘs肉質富有彈性的野生捕撈帶子入口充滿海洋的鮮味再配合以牛油果、新鮮橙肉、白菊苣、柑橘汁拌成的沙律最後綴以當天於自家香草園即摘的薄荷葉,風味迷人又開胃整道菜裡帶子的鮮甜味十足,從頭吃到尾都令我們感到驚喜∗ 養殖虎蝦,原種蕃茄,水牛芝士,藜麥沙律 $200ғᴀʀᴍᴇᴅ ᴘʀᴀᴡɴs 以藜麥、時令沙律菜、番茄、水牛芝士鋪底裡頭還加入了炙燒大虎蝦,帶出沙律的清香搭配酸甜的沙拉醬汁及欖欖油,清爽又開胃∗ 延繩釣法國白鱈魚,忌廉菠菜,車厘茄,迷迭香薯仔 $320ɢʀɪʟʟᴇᴅ ғʀᴇɴᴄʜ ʟᴏɴɢʟɪɴᴇ-ғɪsʜɪɴɢ ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴏᴅ讓我印象最深刻的就是這道法國白鱈超過一寸厚的白鱈魚,口感肥美多汁再搭配特製的香料與奶油菠菜不僅香氣四溢,口感、調味方面相當有層次感來自法國的白鱈魚質感比起銀鱈

∗ 加拿大野生捕撈帶子 $200
ᴄᴀɴᴀᴅɪᴀɴ ᴡɪʟᴅ ᴄᴀᴜɢʜᴛ sᴄᴀʟʟᴏᴘs
肉質富有彈性的野生捕撈帶子
入口充滿海洋的鮮味
再配合以牛油果、新鮮橙肉、白菊苣、柑橘汁拌成的沙律
最後綴以當天於自家香草園即摘的薄荷葉,風味迷人又開胃
整道菜裡帶子的鮮甜味十足,從頭吃到尾都令我們感到驚喜

∗ 養殖虎蝦,原種蕃茄,水牛芝士,藜麥沙律 $200
ғᴀʀᴍᴇᴅ ᴘʀᴀᴡɴs
以藜麥、時令沙律菜、番茄、水牛芝士鋪底
裡頭還加入了炙燒大虎蝦,帶出沙律的清香
搭配酸甜的沙拉醬汁及欖欖油,清爽又開胃
養殖虎蝦,原種蕃茄,水牛芝士,藜麥沙律

讓我印象最深刻的就是這道法國白鱈
超過一寸厚的白鱈魚,口感肥美多汁
再搭配特製的香料與奶油菠菜
不僅香氣四溢,口感、調味方面相當有層次感
來自法國的白鱈魚質感比起銀鱈魚更彈牙,吃了就難忘!
獲得我和同行朋友一致好評,值得強力推薦給各位
延繩釣法國白鱈魚,忌廉菠菜,車厘茄,迷迭香薯仔

∗ 挪威養殖三文魚伴大啡菇,火箭菜,薯蓉,青醬忌廉汁 $298
ɢʀɪʟʟᴇᴅ ɴᴏʀᴡᴇɢɪᴀɴ ғᴀʀᴍᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ, ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ
表面烤得香脆,切開三文魚肉質嫩滑
魚油豐富,享用時可蘸上自家調製的青醬忌廉汁
將三文魚的味道提昇至另一層次
另外加入了炭烤大啡菇、蔬菜、薯蓉在其中增添口感

∗ 養殖虎蝦,香蒜橄欖油扁意粉 $248
ғᴀʀᴍᴇғ ᴘʀᴀᴡɴs, ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴀɢʟɪᴏ ᴇ ᴏʟɪᴏ
麵條保有硬度,用料大方,虎蝦給的量很多,意粉整體份量剛剛好
搭配酸甜微辣的意大利麵條醬汁,相當清爽又開胃
富有彈性的虎蝦、麵條的硬度及調味我們都很滿意!
養殖虎蝦,香蒜橄欖油扁意粉

∗ 自助甜品吧
吃完前菜及主菜還有自助甜品
大概有10款甜品選擇
有即叫即做窩夫、香蕉ᴄʀᴇᴘᴇs、
以牛角包作基底的麵包布甸及8款ʜᴀᴀɢᴇɴ-ᴅᴀᴢ雪糕
窩夫及ᴄʀᴇᴘᴇs可以加雪糕球一起吃,冰火交融,好吃 //

∗ 西瓜乳酪特飲
∗ 芒果蜜桃特飲
當天店員幫我們推薦一款兩款特飲搭餐,大滿足
乳酪與新鮮西瓜、薄荷葉打製成乳酪基底
帶有微酸微甜的乳酪,相當順口好喝
芒果蜜桃其實是酒精飲料,口感更似沙冰
芒果蜜桃特飲

所有價目須以原價另加10%服務費及1%附加費
支援零碳足食(亞洲)持續對抗全球暖化。
延繩釣法國白鱈魚,忌廉菠菜,車厘茄,迷迭香薯仔
養殖虎蝦,香蒜橄欖油扁意粉
2023-05-07 2305 瀏覽
實在很久沒有吃自助餐了, 心情倍覺興奮。沙田凱悅酒店位於沙田中文大學附近, 位置有啲隔涉, 酒店咖啡廳環境不俗, 感覺悠閒。餐廳推出由[仟國水產]提供魚類菜式系列, 食客可以品嚐不同方法烹調嘅味道。壽司刺身是必然選擇, 最喜愛希靈魚爽脆口感, 金黃色嘅魚子非常鮮甜。三文魚刺身新鮮又肥美, 軟綿有清甜, 吃起來充滿油香。長腳蟹, 龍蝦, 大蝦和扇貝等新鮮又清甜, 多吃都唔會飽滯。熱葷中以炒蝦球最為美味, 蝦球爽脆又有鑊氣, 還有燒賣和牛肉等中式點心。西冷牛扒肉味濃郁, 肉質嫩滑, 醬汁又惹味。甜品非常吸引, 柚子芝士蛋糕, 麵包布甸, 焗杏脯焦糖牛油蛋糕, 葡撻等多款美味可口。

西冷牛扒肉味濃郁, 肉質嫩滑, 醬汁又惹味。

2023-05-06 1723 瀏覽
又係介紹自助餐的時間,通常母親節大家都會一家人開開心心食,如果你未訂,可以諗下香港沙田凱悅酒店咖啡廳嘅lunch buffet,當然好似下星期都爆爆地,不過未必一定係正日食嘅,但呢排個theme都好值得過黎試吓。咖啡廳嘅野食不嬲唔錯,上周就試左buffet lunch,今次同本地魚場「仟國水產」合作,佢地為酒店及沙田 18 提供碳足跡較低的本地海鮮,減少外地海鮮遠程運送的不必要能源使用,環保概念已經滿分。如果你鐘意食魚,一定好喜歡呢個自助餐,好多唔同嘅魚類食,燕魚、白花魚及黃立鯧,全部肉質都非常有彈性,骨又少,清蒸本地養殖燕魚肉質鮮甜。白花魚就用上青芒果絲、車厘茄、洋葱絲及秘製泰式沙律汁做左個好開胃嘅魚。另外,香煎辣味本地養殖白花魚用上西式做法,香煎後再加上車厘茄、乾葱頭、羅靭等,最後澆上滾油,魚味濃郁。炸本地養殖黃立鯧炸魚餅,同你平時食嘅口感完全唔同。另外,另一煎黄立鯧起肉後, 加入西式辣肉腸、冬菇粒、陳皮絲打成魚膠,煎至金黃色,外脆內軟。中式嘅原條黃立鯧蒸剁椒,參考了湖南剁椒大魚頭的方式,做左個辣子魚,呢個係我最愛的菜式之一。除咗呢個主題之外,佢嘅四大open kitchen co

除咗呢個主題之外,佢嘅四大open kitchen counter ,燒烤counter勁多嘅燒烤如羊架、牛肉、雞翼、腸仔都煎得勁香,仲有多種唔同嘅刺身,中餐仲有粉麵檔,燒味檔,鹵水,意粉等等,甜品檔當然佢嘅甜品都好出色,另外仲有凍嘅水果伯爵茶任飲,海鮮檔就應該唔駛講,剩係蟹腳都夠食。

如果你家人鍾意食魚,我覺得好值得過嚟呢度試吓,因為食到嘅魚同你平時喺出邊見到嘅都真係幾唔同,就算喺西貢流浮山三聖都一定冇呢啲咁嘅魚。

PS之前成日食晚餐,原來呢度食午餐個環境真係好舒服, 270度都係綠草如茵嘅景色,好適合一家人一班朋友過一個唔錯嘅下午,仟國水產個promote做到14日,但係其實好多item之後都會有,價錢咁平都夠食得開心。
2023-04-30 1323 瀏覽
今晚在沙田凱悅酒店吃自助晚餐, 酒店咖啡廳地方寬敞舒服, 侍應服務也不錯。食物款式眾多, 海鮮, 壽司, 刺身, 熱葷, 水果, 甜品, 應有盡有。這間酒店向來支持本地企業, 推廣本地飲食文化, 期間限定推出的「仟國水產」海鮮菜式系列, 在今晚自助晚餐也有供應。又可以品嚐幾種魚類海鮮, 黃立鯧, 白石花魚和燕魚等, 有幾款不同嘅烹調方法。焗燕魚肉質滑溜, 配以薑蔥芫茜, 鮮甜可口。白花魚配以青芒果絲, 車厘茄,洋葱絲和秘製泰式沙律汁, 酸酸甜甜, 惹味又有層次, 魚肉外脆內軟, 口感清新。黃立鯧有幾種烹調方法, 煎, 宮保, 剁椒蒸等, 以 剁椒蒸黃立鯧最為美味, 香滑魚肉夾著剁椒和香葱, 可口鮮甜。鮮帶子, 長腳蟹和凍蝦等海鮮肉質鮮甜。甜品種類也很多, 當中喜歡葡撻仔和焗杏脯焦糖牛油蛋糕, 味道很不錯。還有蘋果汁和伯爵茶供應, 食物都幾豐富。

焗燕魚肉質滑溜, 配以薑蔥芫茜, 鮮甜可口。

鮮帶子, 長腳蟹和凍蝦等海鮮肉質鮮甜。

2023-04-27 1054 瀏覽
今晚朋友生日,我特別揀左沙田凱悦酒店嘅晚餐buffet 同佢好好慶祝,咁啱凱悦同本地魚場「仟國水產」合作,將燕魚、白花魚及黃立鯧入饌。今晚嘅魚類菜式以黃立鯧為主,小妹都係第一次見識到黃立鯧有咁多種煮法!😳開胃菜有泰式黃立鯧青木瓜沙律,酥炸左嘅黃立鯧配青木瓜沙律,酸酸甜甜,好fresh好開胃!😍西式煎黃立鯧,有d似平日三文魚嘅煮法,可能兩者嘅肉質相似,食落又幾match,加埋車厘茄同香草,都幾有地中海風情🤩中式就有清蒸同黃金香蒜2種煮法,前者清清地,只加蔥同豉油,最能突顯出魚嘅鮮味,魚味好濃!後者就好有避風塘風味,將炸到金黃嘅鯧魚夾埋少少炸蒜同酥炸金不換一齊食,口感層次仲好豐富❣️食魚都食飽左一半😂小妹當然無放過其他食品,必食嘅蟹腳、魚生我都食左好幾碟,蟹腳夠鮮夠粗,啖啖肉!仲有紅燒鮑魚同花膠,花膠好厚身,膠質滿滿,女仔真係要食多幾塊!仲有即叫即煎嘅羊架!甜品方面亦都好多選擇:窩夫、雪糕、各色小蛋糕,值得一提嘅係有幾款羅漢果糖蛋糕,感覺健康d,可以食多幾件🫢

今次嚟到沙田食自助餐,做緊期間限定主題,聯乘西貢「仟國水產」養殖魚場 有三大優質本地魚入饌,期間限定「仟國水產」海鮮菜式系列,為酒店咖啡廳提供碳足跡較低的本地海鮮。海產類方面,龍蝦、長腳蟹、凍大蝦、螺肉扇貝等等應有盡有,每款都好新鮮,而且肉質鮮甜。另外以「仟國水產」海鮮菜式做主題,有三大優質魚,炮製多款美食,以燕魚、白花魚及黃立鯧入饌,配合埋唔同嘅烹煮方法,令到每款菜式都好特別吖。 鍾意食海鮮魚類嘅朋友,真係唔好錯過呀。沙律菜,芝士,水果等等供應都好充足,款式豐富。值得一提嘅係呢一餐俾我食到好多唔同款式嘅魚,清蒸燕魚搭配葱、蒜頭等清蒸,口感滑溜,食得出魚肉鮮甜。而配上白酒汁焗本地養殖燕魚,亦都好鮮甜呀。另外,另外,酒店餐廳用左本地養殖嘅白花魚配以酸菜辣椒煮成酸菜魚,真係好好食呀。另外,白花魚原條起肉切件再炸,加入泰式青芒果沙律,配搭清新惹味。另一味值得一提嘅係,香煎辣味白花魚,配搭埋車厘茄、乾葱頭等等,煎得香脆惹味而juicy. 鍾意食魚嘅朋友,真係唔好錯過原條黃立鯧蒸剁椒,配埋蒜蓉、辣椒醬等鋪滿清蒸,入口肥而不膩、肉質滑嫩,入味。另外,宮保黃立鯧魚,又係惹味,煎得香脆可口,真係好特別

沙律菜,芝士,水果等等供應都好充足,款式豐富。

另外,宮保黃立鯧魚,又係惹味,煎得香脆可口,真係好特別!

另外,呢間酒店會有即切油甘魚刺身,油甘魚油分充足刺身新鮮,值得一試。

好特別嘅係呢一度仲會限時有提供火焰龍蝦,龍蝦上面鋪滿芝士,燒得香脆可口,龍蝦仲好Juicy添。

肉類方面,東坡肉真係超正,呢間酒店亦有西班牙白毛豬火腿,白毛豬火腿肉質比較瘦,所以口感比較緊實,都好值得一試啊。另外,我幾推介即烤斧頭扒,斧頭扒烤得啱啱好,肉質嫩滑,牛味香濃,口感唔會過分粗嚡,正呀。

甜品方面有即整鯛魚燒,班戟,雪糕口味超多,仲有色彩繽紛嘅冬甩添。甜品亦都有特別,有用羅漢果糖做嘅甜品,味道同平時食嘅甜品其實差唔多,但係低糖又健康啲,食多幾件都唔怕啦。
我見呢一個期間限定「仟國水產」做到5月14日,鍾意食海鮮,魚類嘅朋友真係唔好錯過呀。
2023-04-21
  • 凍海鮮
  • 沙律、冷盤
  • 海鮮
2023-03-30 1761 瀏覽
平時吃下午茶離不開三層架的款式,吃得多又想轉轉感覺的話去嘆下午茶半自助餐也是個不錯的選擇。這天約了好友來到Hyatt Regency Hong Kong, Sha Tin的咖啡廳,跟她於週末嘆了個休息的下午茶半自助餐。這個下午茶半自助餐包括了位上的頭盤、主菜,另外配任吃的自助窩夫甜品吧!基本上豐富得像個晚餐吃得我們超滿足。自助窩夫甜品吧內有多款甜品可以無限任吃,對甜品迷來說絕對是超級引的下午茶。款式包括有以牛角包炮製的麵包布甸配雲尼拿汁、焗杏脯焦糖牛油蛋糕、迷你葡撻、時令中式糖水紅豆沙、即焗窩夫及班戟。最後還有黑森林杯和精選8款Haagen-Daz的雪糕任君選擇。返回座位時侍應隨即送上熱騰騰的麵包,塗上牛油一起品嚐總教令人吃得滿足。接下來上檯頭盤是位上的經典大蝦帶子咯嗲沙律,用上可持續的海鮮來製作內裡有大蝦、帶子及沙律菜,配以大廚自家製的Cocktail Sauce。賣相美美的Seafood Cocktail很吸晴,放在通透的馬天尼杯中就更加誘人。雪白的帶子富咬口有鮮味而大蝦更是爽口彈牙,另外沙律菜配上酸香的Cocktail Sauce好清新味美。來到位上的主菜香煎鵝肝、烤牛西冷扒配黑

來到位上的主菜香煎鵝肝、烤牛西冷扒配黑松露汁,基本上跟一份正規晚餐的主菜無異。

香煎鵝肝烹得外面香脆內裡油潤甘香,吃罷滿嘴充斥濃郁香氣是肥美幸福的味道,另外伴碟的配菜西蘭花苗,甘筍亦非常清甜,加上幼滑充滿牛油香氣的薯蓉很迷人喔!

至於西冷牛扒好友邊吃也大讚說外層弄得夠焦香內裡則粉嫩充滿肉香,再沾上大廚自家製黑松露汁吃更添香氣。

最後來到吃甜品的時間喇!每款取了少許回來跟好友一起分享,我們還點了解甜又解膩的伯爵茶來作伴。

紅豆沙煲得起沙味道甜美,以牛角包炮製的麵包布甸口感特别油潤牛油香味濃,而焗杏脯焦糖牛油蛋糕香甜可口、而迷你葡撻小巧精緻好有蛋香。

這個比較特別的甜品是黑森林杯甜品師會即叫即製給客人,內裏有櫻桃、朱古力碎及忌廉等食材吃下充滿酒香很濃郁的味道。

然後這一個香蕉班戟皮熱辣辣又軟熟,內裡包裹著新鮮香蕉片和滑溜的忌廉,面頭可隨自己歡喜加入各式配料或醬汁,我們就簡單地只放了朱古力醬已經非常好吃了。

最後還有這一個窩夫配綠茶雪糕,始終即製熱辣辣出爐的窩夫口感特别外脆內軟,配一球冷冰冰的抹茶雪糕冷熱交融在口中交織感覺好刺激。

咖啡廳全新週末下午茶半自助餐收費為正價每位$328(+10%),4月更可享75折優惠$278.8(已包括服務費)詳情按此,由即日起逢星期六、日及公眾假期下午15:15~17:00供應,適用於兩位或以上同檯之其他客人須惠顧相同的餐點或自助窩夫及甜品吧$198/位。
2023-03-19
下午茶
放假就係想食返餐豐富嘅𝐛𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡🍳🥓🍴沙田凱悅酒店最近推出咗假期下午茶半自助即日起逢星期六、日、公眾假期都食到😚2位或以上就可以食齊前菜/主菜/自助甜品吧🍮.𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐦𝐢-𝐛𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭🍴 ($𝟑𝟐𝟖/𝐩𝐩𝐥)① 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐩𝐫𝐚𝐰𝐧, 𝐬𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥🍸//不論係帶子定係蝦都好新鮮🤤,帶子大大粒好軟腍肥美💛,加埋大廚自家製嘅𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞酸酸甜甜好開胃!//② 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐀𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐚 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐢𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧, 𝐛𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐭𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞𝐏𝐚𝐧-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐟𝐨𝐢𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐬, 𝐛𝐫𝐨𝐜𝐜𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢, 𝐛𝐚𝐛𝐲 𝐜𝐚𝐫𝐫𝐨𝐭𝐬, 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐦𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐢𝐧𝐞// 澳洲西冷牛扒煎得啱啱好,外層微焦香港中間肉心粉嫩🥩,表面淋咗黑松露醬好香口~香煎鵝肝入口即化好軟綿綿♥︎ 而且煎得恰恰好 油脂感爆發✨//③ 𝐀𝐥𝐥-𝐲𝐨𝐮-𝐜𝐚𝐧-𝐞𝐚𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐛𝐚𝐫// 自助窩夫及甜品吧可以任吃約10款甜品♥︎ 有以牛角包作基底嘅麵包布甸🍞🍮 仲有即叫即做嘅窩夫🧇、𝐜𝐫𝐞𝐩𝐞𝐬同埋雞蛋仔✨ 可
放假就係想食返餐豐富嘅𝐛𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡🍳🥓🍴
沙田凱悅酒店最近推出咗假期下午茶半自助
即日起逢星期六、日、公眾假期都食到😚
2位或以上就可以食齊前菜/主菜/自助甜品吧🍮

③ 𝐀𝐥𝐥-𝐲𝐨𝐮-𝐜𝐚𝐧-𝐞𝐚𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐛𝐚𝐫
// 自助窩夫及甜品吧可以任吃約10款甜品♥︎ 有以牛角包作基底嘅麵包布甸🍞🍮 仲有即叫即做嘅窩夫🧇、𝐜𝐫𝐞𝐩𝐞𝐬同埋雞蛋仔✨ 可以加雪糕球或者其他配料一齊食🖖🏻仲有8款𝐇𝐚𝐚𝐠𝐞𝐧-𝐃𝐚𝐳雪糕🍦
♥︎推薦:𝐜𝐫𝐞𝐩𝐞𝐬 + 雪糕球雖然好快融 但係冰火交融幾好!! //

🍴沙田凱悅酒店咖啡廳 (沙田)
沙田澤祥街18號沙田凱悅酒店大堂