餐廳: 沙田凱悅酒店咖啡廳
資訊:

2023-04-27 1055 瀏覽
今晚朋友生日,我特別揀左沙田凱悦酒店嘅晚餐buffet 同佢好好慶祝,咁啱凱悦同本地魚場「仟國水產」合作,將燕魚、白花魚及黃立鯧入饌。今晚嘅魚類菜式以黃立鯧為主,小妹都係第一次見識到黃立鯧有咁多種煮法!😳開胃菜有泰式黃立鯧青木瓜沙律,酥炸左嘅黃立鯧配青木瓜沙律,酸酸甜甜,好fresh好開胃!😍西式煎黃立鯧,有d似平日三文魚嘅煮法,可能兩者嘅肉質相似,食落又幾match,加埋車厘茄同香草,都幾有地中海風情🤩中式就有清蒸同黃金香蒜2種煮法,前者清清地,只加蔥同豉油,最能突顯出魚嘅鮮味,魚味好濃!後者就好有避風塘風味,將炸到金黃嘅鯧魚夾埋少少炸蒜同酥炸金不換一齊食,口感層次仲好豐富❣️食魚都食飽左一半😂小妹當然無放過其他食品,必食嘅蟹腳、魚生我都食左好幾碟,蟹腳夠鮮夠粗,啖啖肉!仲有紅燒鮑魚同花膠,花膠好厚身,膠質滿滿,女仔真係要食多幾塊!仲有即叫即煎嘅羊架!甜品方面亦都好多選擇:窩夫、雪糕、各色小蛋糕,值得一提嘅係有幾款羅漢果糖蛋糕,感覺健康d,可以食多幾件🫢