餐廳: 沙田凱悅酒店咖啡廳
資訊:

2023-05-06 1724 瀏覽
又係介紹自助餐的時間,通常母親節大家都會一家人開開心心食,如果你未訂,可以諗下香港沙田凱悅酒店咖啡廳嘅lunch buffet,當然好似下星期都爆爆地,不過未必一定係正日食嘅,但呢排個theme都好值得過黎試吓。咖啡廳嘅野食不嬲唔錯,上周就試左buffet lunch,今次同本地魚場「仟國水產」合作,佢地為酒店及沙田 18 提供碳足跡較低的本地海鮮,減少外地海鮮遠程運送的不必要能源使用,環保概念已經滿分。如果你鐘意食魚,一定好喜歡呢個自助餐,好多唔同嘅魚類食,燕魚、白花魚及黃立鯧,全部肉質都非常有彈性,骨又少,清蒸本地養殖燕魚肉質鮮甜。白花魚就用上青芒果絲、車厘茄、洋葱絲及秘製泰式沙律汁做左個好開胃嘅魚。另外,香煎辣味本地養殖白花魚用上西式做法,香煎後再加上車厘茄、乾葱頭、羅靭等,最後澆上滾油,魚味濃郁。炸本地養殖黃立鯧炸魚餅,同你平時食嘅口感完全唔同。另外,另一煎黄立鯧起肉後, 加入西式辣肉腸、冬菇粒、陳皮絲打成魚膠,煎至金黃色,外脆內軟。中式嘅原條黃立鯧蒸剁椒,參考了湖南剁椒大魚頭的方式,做左個辣子魚,呢個係我最愛的菜式之一。除咗呢個主題之外,佢嘅四大open kitchen co

除咗呢個主題之外,佢嘅四大open kitchen counter ,燒烤counter勁多嘅燒烤如羊架、牛肉、雞翼、腸仔都煎得勁香,仲有多種唔同嘅刺身,中餐仲有粉麵檔,燒味檔,鹵水,意粉等等,甜品檔當然佢嘅甜品都好出色,另外仲有凍嘅水果伯爵茶任飲,海鮮檔就應該唔駛講,剩係蟹腳都夠食。

如果你家人鍾意食魚,我覺得好值得過嚟呢度試吓,因為食到嘅魚同你平時喺出邊見到嘅都真係幾唔同,就算喺西貢流浮山三聖都一定冇呢啲咁嘅魚。

PS之前成日食晚餐,原來呢度食午餐個環境真係好舒服, 270度都係綠草如茵嘅景色,好適合一家人一班朋友過一個唔錯嘅下午,仟國水產個promote做到14日,但係其實好多item之後都會有,價錢咁平都夠食得開心。