餐廳: 鮨文
資訊:

2023-11-24 772 瀏覽
元朗鮨文相當受歡迎,週末嘅午市時間,第一輪及第二輪都爆晒場。我就點咗個壽司Omakase - $628:茶碗蒸、15貫壽司、手卷、湯、甜品茶碗蒸加上黑松露,一打開蓋就聞到香氣,蛋夠滑夠香。15貫握壽司:真鯛−係我喜歡嘅白身魚,帶微微甜味,表面加上少許柚子皮,食落更清香。秋刀魚−肉質鮮美,油脂豐富,表面加上姜蔥。網燒新鮮希靈魚−呢件都係第一次食,同我原先嘅印象好唔同,估唔到食落咁淋身。甜蝦−經過簡單的處理已經食得出甜蝦獨有嘅甜味。醬油漬赤身−經醬油漬處理過,食落更滑更淋,呢件係我當日認為嘅mvp。北海道鱈魚−肉質鮮嫩,油脂感好豐富。岩手縣活帶子−食落係有一梳梳嘅口感,又甜又好食。鱈魚白子−質地綿密軟滑,入口即化,微微火炙過,食落係有濃郁奶香味道。中拖羅−表面用熱水燙過,食落帶出兩種口感。網燒呑拿魚面頰−經過網燒後呈烤焦外皮,肉質唔係入口即化嗰種,但係愈食愈濃郁。牧丹蝦−新鮮帶甜,口感帶少許膠質感。香霜蟹−外觀好靚,一啖食晒蟹肉蟹膏,非常滿足嘅一貫壽司。活赤貝−鮮甜爽口,食之前先拍打過,令肉質更爽彈。三文魚籽−師傅自己醃漬,冇平時食嘅咁鹹。海膽−非常慷慨咁比咗成行海膽!好甜好creamy,

茶碗蒸加上黑松露,一打開蓋就聞到香氣,蛋夠滑夠香。

15貫握壽司

秋刀魚−肉質鮮美,油脂豐富,表面加上姜蔥。

甜蝦−經過簡單的處理已經食得出甜蝦獨有嘅甜味。

北海道鱈魚−肉質鮮嫩,油脂感好豐富。

岩手縣活帶子−食落係有一梳梳嘅口感,又甜又好食。

中拖羅−表面用熱水燙過,食落帶出兩種口感。

牧丹蝦−新鮮帶甜,口感帶少許膠質感。

香霜蟹−外觀好靚,一啖食晒蟹肉蟹膏,非常滿足嘅一貫壽司

活赤貝−鮮甜爽口,食之前先拍打過,令肉質更爽彈。

三文魚籽−師傅自己醃漬,冇平時食嘅咁鹹。

海膽−非常慷慨咁比咗成行海膽!好甜好creamy,食完好想食多幾件。

最後嘅右口魚手卷係爆油脂!一路食一路滴油好誇張。

午市嚟講價錢屬中等,但份量比起其他同價位嘅鮨店多!
2023-11-18
2023-11-22 516 瀏覽
作為江户前壽司之一嘅鮨文,採用嘅係新鮮時令食材,所謂不時不食。鮨文可以話係喺區內以相當親民嘅價錢惠及街坊,以午市黎講最平$408就可以食到10貫壽司omakase,再上則有$628、$892、$1388。今日就同朋友一齊叫咗$628嘅15貫壽司omakase,另外仲會有茶碗蒸、手卷、湯和甜品😳⭐️⭐️天草 真鯛:白身魚爽彈,清淡開胃⭐️⭐️新瀉 秋刀魚:秋冬必食嘅光物魚之一,搭配薑蓉細蔥,魚肉嫩滑⭐️⭐️新鮮希靈魚:第一次食感覺新穎,用碳火微微網燒過帶出香味,係屬於一款唔肥而有咬口嘅魚⭐️甜蝦:大大隻好軟糯⭐️⭐️醬油漬赤身:師傳開始會先醃漬過,滑身而帶有淡淡酸度⭐️北海道 鱈魚:用火槍燒香魚邊釋放魚油香,係款油份較高嘅魚類⭐️岩手縣 活帶子:清甜新鮮⭐️⭐️鱈魚白子:前面2件有鱈魚,點可以少咗白子,輕輕燒香表面整成軍艦,入口爆漿嘅口感實在難以形容,鍾意白子嘅會覺得好滿足⭐️中拖羅:熱水淥一下鎖住鮮味,有別於一般用火直燒⭐️⭐️呑拿魚面頰:鮨文名物之一,用上網燒帶出香味,魚味濃郁口感帶煙韌爽口,非常有趣⭐️牧丹蝦:爽口甜身⭐️⭐️香霜蟹:即雌性松葉蟹,每年秋冬先有,十分矜貴,拆晒蟹肉出黎撈埋蟹膏蟹籽一齊食⭐️活赤貝:經拍打後

⭐️⭐️天草 真鯛:白身魚爽彈,清淡開胃
⭐️甜蝦:大大隻好軟糯
⭐️⭐️醬油漬赤身:師傳開始會先醃漬過,滑身而帶有淡淡酸度

⭐️岩手縣 活帶子:清甜新鮮
⭐️中拖羅:熱水淥一下鎖住鮮味,有別於一般用火直燒

⭐️牧丹蝦:爽口甜身
⭐️活赤貝:經拍打後赤貝會收縮令口感更爽彈,配上柚子汁食
⭐️三文魚籽:係自家醃製,粒粒飽滿脆卜卜
⭐️⭐️馬糞海膽:足有一排海膽配上脆口紫菜一齊食好鮮甜

最後就係以火炙右口魚手卷、魚湯以及甜品完美作結。午市做2輪都全full,記得要book定枱🥹

2023-11-18
生日
千萬不要到這間日本餐, 選擇了$892午餐(未加一), 成間餐廳的廚師和服務員 也是黑口黑面! 有一位皮膚較黑,鮑魚刷髮型,個子矮小的所謂廚師, 態度極為惡劣, 擅自删減我們的食材. 我哋質問為何 冇咗幾道菜, 佢竟然答以為我哋食唔落, 所以冇整畀我哋. 嘩... 咁都得!!??旁邊幾位女士吃628的餐, 竟然仲多食材過我哋900蚊一個餐. (不同廚師)廚師對熟客和生客態度和所給的食材也不同. 佢答 “廚師發板, 便是這樣的”! 鮑魚刷頭的廚師擺明趕住收工,偷工減料, serve完海膽九秒九已經唔見咗人,返咗入廚房趕打咭收工!態度差不用再講, 魚和海鮮也是普通貨, 仲要有骨添.. 未食過omakase有骨😮‍💨總結: 貼錢買難受今天晚餐也不用再吃, 因為午餐受氣都受飽.(我十年也未寫過食評, 寫出來是希望大家避開免跟我一樣踩雷.)
千萬不要到這間日本餐, 選擇了$892午餐(未加一), 成間餐廳的廚師服務員 也是黑口黑面! 有一位皮膚較黑,鮑魚刷髮型,個子矮小的所謂廚師, 態度極為惡劣, 擅自删減我們的食材. 我哋質問為何 冇咗幾道菜, 佢竟然答以為我哋食唔落, 所以冇整畀我哋. 嘩... 咁都得!!??

總結: 貼錢買難受

今天晚餐也不用再吃, 因為午餐受氣都受飽.

2024-03-05
2024-01-08 116 瀏覽
鮨文 Omakase (元朗)呢間位於元朗嘅Omakase 假日lunch都幾難book,所以今次嚟食Dinner⭐️ 北海道吉岡產海膽:鮨文嘅海膽絕對會令人興奮,呢度每日由日本拍賣行產地直送,絕對新鮮。呢款海膽係日本料理中嘅珍品,濃郁嘅奶油質地同鮮味,食落令人回味無窮。⭐️ 海膽真鯛刺身:真鯛魚嘅肉質鮮嫩,口感細緻,同埋佢同海膽嘅結合,帶嚟一種絕妙嘅味覺享受。⭐️ 金箔富山灣白蝦刺身杯:富山灣嘅白蝦係全世界其中一種最甜美嘅蝦。白蝦鮮甜多汁,同埋金箔嘅奢華感相得益彰,令你既能品嚐到美味嘅海鮮,又可以打卡。⭐️ 黑魚子拖羅刺身:黑魚子,口感豐富,帶有微妙嘅鹹味,將肥肥嘅拖羅嘅油香口感再昇華。⭐️ 大赤貝:呢度嘅大赤貝刺身質地爽口而且非常鮮嫩鮮甜,每一口都充滿著海洋嘅滋味。師傅拍一拍,就會見到佢哋嘅赤貝有幾新鮮、幾好動!
鮨文 Omakase (元朗)

⭐️ 北海道吉岡產海膽:

⭐️ 海膽真鯛刺身

⭐️ 金箔富山灣白蝦刺身杯:

⭐️ 黑魚子拖羅刺身

⭐️ 大赤貝:

• 海膽
2023-12-25 61 瀏覽
喂喂,今次真係食到一餐正宗日本風味啦!🍣👅💥 點了一份發板,一系列的海鮮實在係又鮮又彈牙,攞來賞味一流。特別嗰吞拿魚面珠燈,入口即化,配上師傅的手藝,真係好過癮。那個日本活帶子啊,食落去爽口得滑,既嫩又鮮,攞來嘆都嘆唔夠!至於個海膽魚生,香濃得嚟絕唔膩口,個人覺得係全盤之寶。燒右口魚手卷嘅油香,啱晒愛食濃厚味道嘅友!根本停唔到口啦!食完呢一輪,我只能講,鰂魚涌嘅呢間餅店,真係有佢嘅小宇宙。喺呢度,你唔駛拎嚟和其他高大上嘅地方比,佢嘅水準自成一格。而家坐喺度回想,嗰股清新帶勁嘅海味仲喺喉嚨繞樑,呢次飲食體驗,真係正到飛起!下次我一定再約埋班友一齊嚟大滿足!🍽️✨

元朗必食「我媽家姐」|鮨文一直聽到朋友推介呢間位於元朗嘅「我媽家姐」,襯放假約左朋友一齊入黎食啦!😜前菜:茶碗蒸刺身:白子、二座目、帶子天婦羅併赤海膽手卷、燒吞拿魚面珠墩壽司:金目鯛、中拖羅、北寄貝、秋刀魚、鱈魚、牡丹蝦、腦天、海膽魚子杯、魚邊特製鮮魚湯、甜品呢個set相當豐富,一定夠飽,每款新鮮美味😚今次我就最欣賞燒吞拿魚面珠墩,要過百公斤以上先有面珠墩肉,肉質嫩爽,配上特製醬油,甘甜美味🤤鱈魚壽司,油脂豐富肥美,微微炭燒,令油脂魚味更豐富😌北寄貝壽司,相當大隻,爽軟帶清甜😊海膽魚子杯,賣相別緻,打卡之選,當中有海膽、魚子、蝦製成,全部都鮮鮮鮮!😋魚邊,師傅經過一番燒製,迫出香濃油脂,再製成手卷,好味到不得了!😆
元朗必食「我媽家姐」|鮨文

前菜:茶碗蒸

刺身:白子、二座目、帶子天婦羅併赤海膽手卷、燒吞拿魚面珠墩

特製鮮魚湯、甜品

呢個set相當豐富,一定夠飽,每款新鮮美味😚
鱈魚壽司,油脂豐富肥美,微微炭燒,令油脂魚味更豐富😌
北寄貝壽司,相當大隻,爽軟帶清甜😊
2023-11-30 72 瀏覽
與好友相伴😚當然離不開食好西我倆都愛日本菜🇯🇵入左元朗探店食「我媽家姐」前菜:🥢茶碗蒸刺身🥢白子🥢二座目🥢帶子天婦羅+赤海膽手卷🥢燒吞拿魚面珠墩壽司:🥢金目鯛🥢中拖羅🥢北寄貝🥢秋刀魚🥢鱈魚🥢牡丹蝦🥢腦天🥢海膽魚子杯🥢魚邊個人比較喜歡白子刺身,加上酸汁、薑、蔥花、蒜,食落Creamy,師傅話有養顏作用喔!😌中拖羅壽司,魚根幼細,肥美可口,藍寶石魚子醬置頂,令鮮味提升😃秋刀魚壽司,時節限令,添加薑、蔥花,令魚味更突出☺️魚邊壽司,超大一塊魚邊,將燒至金黃,迫出油脂,入口油脂豐厚無比😙海膽魚子杯,必食推介,有海膽、大量魚子、蝦製成,相當豐富,係呢到嘅經典之作😋最後仲有魚湯、甜品🥰相當滿足喔!鮨文📍元朗仁樂坊5號利發大廈地下E號舖

與好友相伴😚當然離不開食好西
我倆都愛日本菜🇯🇵入左元朗探店食「我媽家姐」

前菜:

🥢牡丹蝦
🥢腦天
🥢海膽魚子杯
🥢魚邊

秋刀魚壽司,時節限令,添加薑、蔥花,令魚味更突出☺️
最後仲有魚湯、甜品🥰相當滿足喔!

鮨文
📍元朗仁樂坊5號利發大廈地下E號舖
2023-10-26 376 瀏覽
主打Omakase嘅日本壽司店-鮨文🍣Omakese套餐有多款選擇,大部份食材都係來自日本🎌更推出親民版Omakese🤩$400到就可以食到10件時令壽司😍今次我去咗元朗分店,每個位置都可以睇到師傅悉心炮製料理,仲可以聆聽師傅對食材嘅解說,絕對係好好嘅體驗🥰⭐️茶碗蒸⭐️食壽司前先會有茶碗蒸🥚賣相相當精緻🤩以鮮甜嘅木魚高湯混合蛋汁同食材嘅精華,配合師傅將火候控制得宜,令茶碗蒸入口細緻滑嫩☺️茶碗蒸上面係黑松露,入面有有瑤柱同菇🍄仲灑上金光閃閃嘅金箔添✨⭐️10貫握壽司⭐❤️真鯛真鯛素有「魚中之王」嘅美譽,魚肉紋理鮮明,晶瑩剔透✨肉質肥美,口感柔韌,陣陣淡雅嘅鮮味,上面加咗柚子皮帶點清新🌿🧡中拖羅即係吞拿魚肚腩,魚肉呈粉紅色🐟帶有清晰嘅雪花紋路,肉質嫩滑🥰落咗一滴仔豉油同岩鹽,加上脂肪精華,味道濃郁😛💛希靈魚 用炭火網燒🔥迫左啲油出嚟,帶出魚油嘅香氣,希靈魚肉質厚實,入口甘香🐟💚甘蝦 甘蝦無做急凍,食落更鮮甜😛甘蝦肉質柔軟同肥美🦐💙深海池魚深海池魚脂厚油香,入口細膩🥰池魚面頭係一層用醋煮過嘅白板昆布😛💜太刀魚天婦羅外脆內軟,外面甘香脆口,同時保持到太刀魚嘅鮮甜同口感👍🏻另外有黑松露醬喺入面😛🩷呑拿

⭐️茶碗蒸⭐️

⭐️10貫握壽司

❤️真鯛

🧡中拖羅

💛希靈魚

💚甘蝦
甘蝦無做急凍,食落更鮮甜😛甘蝦肉質柔軟同肥美🦐

💙深海池魚

💜太刀魚天婦羅

🩷呑拿魚面頰
賣相似牛肉,其實係吞拿魚嘅面頰🐟面頰屬吞拿魚嘅稀少部位,肉質爽口有彈性,亦帶有少量嘅筋位令口感更豐富😛會以炭火網燒🔥令肉味更濃郁香口😍上面加左蒜蓉同蔥😚

🤍岩手縣活帶子
師傅會輕輕拍一拍,令帶子肌肉收縮,食落會更爽口😝而且口感煙韌🥰

🤎三文魚籽
三文魚用甜酒豉油醃製兩日,無出面果啲咁鹹同唔腥👍🏻入口係甜身嘅三文魚籽,咬落去係脆同多汁嘅鮮甜魚子🥰壽司入面加入柚子皮令佢更清新🌿

🩵赤海膽
屬於甜身嘅海膽🤩濃郁鮮味,幼滑口感😚甘甜帶有香氣,入口即溶🤤

⭐️手卷⭐️
係右口魚裙邊手卷,師傅會即場火炙右口魚,火灸後好香😝食落去細滑略帶爽感,用埋紫菜夾住食,層次豐富😚

⭐️湯⭐️
湯係白身魚魚湯🥣用上魚頭魚骨熬製,骨膠原超重🤩

⭐️甜品⭐️
最後甜品係北海道蜜瓜🍈同埋泡芙😛蜜瓜香甜,皮薄多肉🥰食埋個甜品夠晒大滿足🥳

呢日假期約左好友陪我嘆番個正lunch😎師傅、店員人都好好,食物質素好有驚喜👍🏻滿喜歡餐廳日式設計,門口位忍唔住打卡🤣.🌟omakase lunch set $408/一位.➡️茶碗蒸以木魚糕湯煮,黑松露味道濃厚味,口感細滑,面頭仲有金箔,底系菇同瑤柱,矜貴又好食😋.➡️壽司:🍣 真鯛,用上柚子皮,鮮味又fresh👍🏻🍣 中拖羅,落左岩鹽同少少豉油,好鮮味油膩感重,勁正😌🍣 新鮮希靈魚,邊邊做左炭火網燒逼左油出來所以特別香,濃厚炭燒味道好喜歡😘🍣 甘蝦,即系好大只甜蝦,無做急凍所以特別鮮甜🍣深海池魚,厚身爽口,面頭有塊用醋煮過白板昆布,酸酸地好得意,有咬口滿特別!🍣太刀魚,天婦羅外脆內軟,黑松露醬好香!🍣吞拿魚面頰,邊邊一樣用炭火網燒妹好香,面頭系蒜和蔥勁正!呢件比較濃口味我喜歡💕🍣岩手縣活帶子,師傅拍一拍令佢肌肉收縮,食落特別爽口👍🏻🍣三文魚籽,餐廳特別處理,加入甜酒豉油醃制兩日,所以同出邊唔同,冇咁腥和特別鮮甜,加上柚子皮,超級好食🤤🍣海膽,好多勁開心!赤海膽比較甜身,大滿足🥰🍣幼口魚裙邊,好長的手卷!油膩感滿滿好好食!.➡️湯食完咁多件壽司,飲碗熱辣辣湯好舒服😌 用上白身魚頭魚骨煲,滿
🌟omakase lunch set $408/一位
➡️茶碗蒸
➡️壽司
🍣 真鯛,用上柚子皮,鮮味又fresh👍🏻
🍣 中拖羅,落左岩鹽同少少豉油,好鮮味油膩感重,勁正😌
🍣 甘蝦,即系好大只甜蝦,無做急凍所以特別鮮甜
🍣太刀魚,天婦羅外脆內軟,黑松露醬好香!
🍣岩手縣活帶子,師傅拍一拍令佢肌肉收縮,食落特別爽口👍🏻
🍣海膽,好多勁開心!赤海膽比較甜身,大滿足🥰
🍣幼口魚裙邊,好長的手卷!油膩感滿滿好好食!
➡️湯
食完咁多件壽司,飲碗熱辣辣湯好舒服😌 用上白身魚頭魚骨煲,滿滿魚香勁鮮相當足料!滿滿骨膠原好開心🥰
➡️甜品
北海道蜜瓜加泡芙,食個甜品作結開心💕
住元朗一定要試下!刺身厚肉,壽司非常高質用心製作,師傅靚仔又好人,呢個價錢omakase性價比太高👍🏻
2023-09-14 233 瀏覽
男朋友想食好耐 好食 值得一試 價錢 細心介紹 每項食品 食材新鮮 用心製作同男朋友慶祝生日 提早講定 有埋happy birthday 系甜品 ☺️ 慶祝生日🎂可以去試下果物 配料都不馬虎 都好好食
男朋友想食好耐 好食 值得一試 價錢
細心介紹 每項食品 食材新鮮 用心製作

果物 配料都不馬虎 都好好食
2023-09-14
$2000 (晚餐)
生日
  • 拖羅
  • 海膽
  • 黑松露蒸蛋
  • 大拖羅
2023-09-05 317 瀏覽
元朗最出名omakase店鮨文☺️門口打卡就正,lunch omakase 唔算好貴由$408-1388都有,價錢合理身生靚師傅有禮😌揀左$628十五貫壽司omakase😍首先食左茶碗蒸,上面有金箔黑松露,黑松露味道濃☺️講到最鍾意一定係拖羅油份重,更特別係佢加左魚子醬,侈華,用上俄羅斯No.1 藍寶石魚子醬海膽係拍賣級別😍有曬證明,真係食緊靚野,師傳好大多海膽。腦天即係吞拿魚頭頂肉,脂肪多。師傅輕輕燒啲油已經出曬黎,加啲蔥花簡單已帶出鮮味。車海老都好特別,師傅將蝦頭同膏整碎,小心放入蝦同飯中間,咬嘅時候啲膏出曬嚟😁❤️鮮甜香。三文魚子大粒,紫菜烘熱了所以好脆,師傅成羹倒落去軍艦到☺️幾特別處理過,三文魚子無左平時過咸情況仲甜甜地😌火炙鰈魚手卷好似表現咁👀呢種魚本身都係肥~師傅攞咗好多條出黎即場燒,手卷加左櫻花蝦乾,令到成個手卷脆脆地。📍 鮨文 (元朗)元朗仁樂坊5號利發大廈地下E號舖

火炙鰈魚手卷

📍 鮨文 (元朗)
元朗仁樂坊5號利發大廈地下E號舖
2023-08-31 253 瀏覽
元朗名店鮨文😁第一次黎食實在大驚喜,刺身靚得來份量好足而且肉厚,lunch omakase 15貫壽司SET 唔會太貴性價比高茶碗蒸木魚金箔黑松露茨汁,蛋真係好滑好滑,黑松露味道濃,金箔令人覺得成餐好高級!尾長鯛白身魚纖維多,所以好有咬口,師傳切得好厚好好食,上面辣椒蘿蔔蓉,酸辣開胃。甘蝦 甜蝦鮮甜因為隻蝦無雪過急凍,完全新鮮~間白魚鮮美爽口, 主要食口感,重魚肉香赤貝 拍一下令肉質收縮更爽,配上日本橘子汁,份量剛好 金目鯛做法比較特別,即係搵熱水淋個皮再浸凍水會令肉身更爽,加咗少少柚子。醬油漬赤身醬油漬令車身變得好軟滑拖羅油份超重超香口,我最鍾意呢件,用Carvier藍寶石魚子醬,係俄羅斯No1,令到成件都好濃郁。白象拔蚌象拔蚌本身仲識郁,師傅拍一下令佢啲肉收緊嘅爽口。富山灣白蝦一件壽司就有20幾隻蝦,全人手剝殼。落岩鹽一滴豉油輕輕調味已經好好食腦天 吞拿魚頭頂的肉,活動量最少肌肉,魚邊炭火燒過,帶出油香,加少少蔥花。一條魚得好少呢個部份,所以好珍貴岩手県帶子落左辣椒係入面少少辣惹味,帶子面落左柚子,食得出帶子甜同辣香,辣中有清香。車海老 平時叫花竹蝦,師傅將蝦頭同膏整碎,放入壽司中

茶碗蒸

尾長鯛

甘蝦
甜蝦鮮甜因為隻蝦無雪過急凍,完全新鮮~

間白魚
鮮美爽口, 主要食口感,重魚肉香

赤貝
拍一下令肉質收縮更爽,配上日本橘子汁,份量剛好

金目鯛

醬油漬赤身
醬油漬令車身變得好軟滑

拖羅
魚子醬拖羅

白象拔蚌
象拔蚌本身仲識郁,師傅拍一下令佢啲肉收緊嘅爽口。

富山灣白蝦
白蝦

岩手県帶子

車海老
平時叫花竹蝦,師傅將蝦頭同膏整碎,放入壽司中間,食嘅時候帶咸香同鮮味。

三文魚子
師傳處理過,無平時咁咸反而甜甜地

海膽
海膽係拍賣級別,真係好好食好甜

火炙鰈魚手卷
呢種魚本身都係肥~師傅攞咗好多條出黎整手卷俾我哋,重油份。加咗少少脆卜卜櫻花蝦,令到成個手卷好有層次。
火炙鰈魚手卷

📍 鮨文 (元朗)
元朗仁樂坊5號利發大廈地下E號舖
電話:22859477

#元朗美食 #omakasehk  #元朗
魚子醬拖羅
白蝦
2023-07-28 367 瀏覽
平日午餐book位都比較容易嘢食,由頭食到尾好滿足,食材新鮮不再講而中間有幾度壽司都有驚喜,絕對唔係Hea做師傅都好好成餐飯有講有笑仲學到好多嘢,所以成個過程都好開心中間食到有啲飽就可以要求師傅幫手減飯,咁我就可以由頭食到尾,最尾仲有一個海膽杯,當然午餐的海膽冇辦法同晚餐的海膽相比,但我都覺得好好食,如果唔係地點問題我都會再過嚟,希望下次可以試到晚餐,如果節日同慶祝相信都好夠體面
2023-03-14
2023-07-04 504 瀏覽
1. 預約 1:45pm, 2:07pm先有得入 ,7月嘅天氣請問係幾熱,企喺門口等食$2000一餐?!我真係覺得好不知所謂,追爆我兩日催我比$600訂金,就係reserve seats, reserved 而最後要等有冇攪錯?我諗真係冇食客會期待食2000蚊一餐係企喺門口熱住企喺度煎20分鐘!2. 滴晒汗成身濕晒入到去,一坐低立即上蒸蛋,好痴線!所謂嘅金箔少到隱約見到一兩點罷,唔覺特別好食。食咗兩啖真係按捺不住,問可唔可以要杯冰水,侍應都唔係幾好禮貌,叫我等佢做埋手頭上啲嘢先,最後兩個人滴晒汗都係比一杯冰水,真係好貼心。後來附送一客小食話唔好意思要你等,完全係機械式表達,我諗佢已經慣咗每日都係咁講。3. 所謂嘅刺身四品,我期望係4款唔同刺身,原來只係兩款 ,而每款兩件,都係用上大量醬汁,完全食唔到鮮味,點解要用咁多醬料覆蓋都唔使講明白。4. 將凍嘅海膽放落剛炸好嘅帶子再包紫菜,完全錯嘅配搭,帶子真係超熱,食唔出粒帶子鮮味,亦蓋晒海膽嘅味,我唯一可以讚係塊紫菜係脆嘅。5. 師傅應該仲病緊,啲咳聲同痰聲令人好擔心,處理壽司期間佢都要處理自己鼻水,我真心寧願餐廳告訴我他要休息叫我唔好嚟住,

5. 師傅應該仲病緊,啲咳聲同痰聲令人好擔心,處理壽司期間佢都要處理自己鼻水,我真心寧願餐廳告訴我他要休息叫我唔好嚟住,唔好勉強佢上班;同埋,佢件製服左下角真係好污糟,希望注意清潔。

6. 海膽杯嘅海膽份量超多,但品質超劣,我寧願減 1/2甚至 2/3,比返個高質嘅海膽。店員不停告訴我「呢個影相靚」,其實我係一個區外嚟搵好嘢食嘅人,唔係搵相影。

7. 我只係一個最近勤力加班所以想嚟獎賞自己嘅為食鬼,所以食完呢餐真係好氣憤,浪費了我努力賺來的金錢,嘢食唔新鮮,店員服務也沒有誠意,完全唔值$892仲要加一x2!
2023-06-14 488 瀏覽
舖頭好細 只有大約16個座位尼一間Omakase雖然唔係喺市區,但係一啲都唔算平魚生嘅種類比較特別,師傅遞上每一種壽司之前都會好有耐性咁同每一位客人解釋 尼件壽司嘅魚種類&咩部位 同埋解釋用咗d咩去調味去突顯佢嘅鮮味
  • 海膽杯
  • 牡丹蝦