餐廳: 鮨文
資訊:

2023-11-24 812 瀏覽
元朗鮨文相當受歡迎,週末嘅午市時間,第一輪及第二輪都爆晒場。我就點咗個壽司Omakase - $628:茶碗蒸、15貫壽司、手卷、湯、甜品茶碗蒸加上黑松露,一打開蓋就聞到香氣,蛋夠滑夠香。15貫握壽司:真鯛−係我喜歡嘅白身魚,帶微微甜味,表面加上少許柚子皮,食落更清香。秋刀魚−肉質鮮美,油脂豐富,表面加上姜蔥。網燒新鮮希靈魚−呢件都係第一次食,同我原先嘅印象好唔同,估唔到食落咁淋身。甜蝦−經過簡單的處理已經食得出甜蝦獨有嘅甜味。醬油漬赤身−經醬油漬處理過,食落更滑更淋,呢件係我當日認為嘅mvp。北海道鱈魚−肉質鮮嫩,油脂感好豐富。岩手縣活帶子−食落係有一梳梳嘅口感,又甜又好食。鱈魚白子−質地綿密軟滑,入口即化,微微火炙過,食落係有濃郁奶香味道。中拖羅−表面用熱水燙過,食落帶出兩種口感。網燒呑拿魚面頰−經過網燒後呈烤焦外皮,肉質唔係入口即化嗰種,但係愈食愈濃郁。牧丹蝦−新鮮帶甜,口感帶少許膠質感。香霜蟹−外觀好靚,一啖食晒蟹肉蟹膏,非常滿足嘅一貫壽司。活赤貝−鮮甜爽口,食之前先拍打過,令肉質更爽彈。三文魚籽−師傅自己醃漬,冇平時食嘅咁鹹。海膽−非常慷慨咁比咗成行海膽!好甜好creamy,

茶碗蒸加上黑松露,一打開蓋就聞到香氣,蛋夠滑夠香。

15貫握壽司

秋刀魚−肉質鮮美,油脂豐富,表面加上姜蔥。

甜蝦−經過簡單的處理已經食得出甜蝦獨有嘅甜味。

北海道鱈魚−肉質鮮嫩,油脂感好豐富。

岩手縣活帶子−食落係有一梳梳嘅口感,又甜又好食。

中拖羅−表面用熱水燙過,食落帶出兩種口感。

牧丹蝦−新鮮帶甜,口感帶少許膠質感。

香霜蟹−外觀好靚,一啖食晒蟹肉蟹膏,非常滿足嘅一貫壽司

活赤貝−鮮甜爽口,食之前先拍打過,令肉質更爽彈。

三文魚籽−師傅自己醃漬,冇平時食嘅咁鹹。

海膽−非常慷慨咁比咗成行海膽!好甜好creamy,食完好想食多幾件。

最後嘅右口魚手卷係爆油脂!一路食一路滴油好誇張。

午市嚟講價錢屬中等,但份量比起其他同價位嘅鮨店多!
2023-11-18