餐廳: 鮨文
資訊:

2023-08-31 259 瀏覽
元朗名店鮨文😁第一次黎食實在大驚喜,刺身靚得來份量好足而且肉厚,lunch omakase 15貫壽司SET 唔會太貴性價比高茶碗蒸木魚金箔黑松露茨汁,蛋真係好滑好滑,黑松露味道濃,金箔令人覺得成餐好高級!尾長鯛白身魚纖維多,所以好有咬口,師傳切得好厚好好食,上面辣椒蘿蔔蓉,酸辣開胃。甘蝦 甜蝦鮮甜因為隻蝦無雪過急凍,完全新鮮~間白魚鮮美爽口, 主要食口感,重魚肉香赤貝 拍一下令肉質收縮更爽,配上日本橘子汁,份量剛好 金目鯛做法比較特別,即係搵熱水淋個皮再浸凍水會令肉身更爽,加咗少少柚子。醬油漬赤身醬油漬令車身變得好軟滑拖羅油份超重超香口,我最鍾意呢件,用Carvier藍寶石魚子醬,係俄羅斯No1,令到成件都好濃郁。白象拔蚌象拔蚌本身仲識郁,師傅拍一下令佢啲肉收緊嘅爽口。富山灣白蝦一件壽司就有20幾隻蝦,全人手剝殼。落岩鹽一滴豉油輕輕調味已經好好食腦天 吞拿魚頭頂的肉,活動量最少肌肉,魚邊炭火燒過,帶出油香,加少少蔥花。一條魚得好少呢個部份,所以好珍貴岩手県帶子落左辣椒係入面少少辣惹味,帶子面落左柚子,食得出帶子甜同辣香,辣中有清香。車海老 平時叫花竹蝦,師傅將蝦頭同膏整碎,放入壽司中

茶碗蒸

尾長鯛

甘蝦
甜蝦鮮甜因為隻蝦無雪過急凍,完全新鮮~

間白魚
鮮美爽口, 主要食口感,重魚肉香

赤貝
拍一下令肉質收縮更爽,配上日本橘子汁,份量剛好

金目鯛

醬油漬赤身
醬油漬令車身變得好軟滑

拖羅
魚子醬拖羅

白象拔蚌
象拔蚌本身仲識郁,師傅拍一下令佢啲肉收緊嘅爽口。

富山灣白蝦
白蝦

岩手県帶子

車海老
平時叫花竹蝦,師傅將蝦頭同膏整碎,放入壽司中間,食嘅時候帶咸香同鮮味。

三文魚子
師傳處理過,無平時咁咸反而甜甜地

海膽
海膽係拍賣級別,真係好好食好甜

火炙鰈魚手卷
呢種魚本身都係肥~師傅攞咗好多條出黎整手卷俾我哋,重油份。加咗少少脆卜卜櫻花蝦,令到成個手卷好有層次。
火炙鰈魚手卷

📍 鮨文 (元朗)
元朗仁樂坊5號利發大廈地下E號舖
電話:22859477