坦白說近年香港茶樓的經營方式不斷破舊立新,又經常玩融合元素,加上傳統茶樓掀起結業潮,令到只能在「手製點心」特色買少見少來過幾次上環的鋿晶館,特別喜歡這裡像兒時常去的傳統茶樓,一問之下,才知道這裡主理的大師傅曾於多間米芝蓮餐廳任職主管,包括東京米芝連一星中華料理「富麗華」,但難得地這裏的價錢貼地又幾好食,難怪工作日的午餐時間也人氣不絕-整體而言點心水準真的高,必點的是「蝦餃」最難忘, 現場手工製真的是機製沒法媲美,內餡的蝦超大粒,一上枱馬上秒殺,本來我們只點了半籠(2粒),但吃完馬上encore! 而且呢度蝦餃燒賣呢啲點心都可以兩粒兩粒咁嗌,就算三個人食或者六個人食,都比較彈性-炸鮮奶留意到佢哋真係自己整,因為大部份酒樓都係買返嚟,點解會知道呢?因為間間個樣都一式一樣,但係呢度炸鮮奶係炸得好香脆,炸衣比較香,鮮奶內餡有少少流心黑椒醬金錢肚要求好簡單,就係要夠入味同埋夠淋都滿足到,黑椒醬都幾惹味招牌鮑汁鳳爪鮑汁鳳爪比平時見到幾大隻D又係一款經典點心飲茶必食• ───────────────鋿晶館 (上環)上環德輔道中287-291號地舖• ───────────────#hkfood #h

炸鮮奶

黑椒醬金錢肚
要求好簡單,就係要夠入味同埋夠淋都滿足到,黑椒醬都幾惹味

招牌鮑汁鳳爪
鮑汁鳳爪比平時見到幾大隻D
又係一款經典點心飲茶必食

• ───────────────

鋿晶館 (上環)
上環德輔道中287-291號地舖

• ───────────────

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #上環美食推薦 #上環美食

🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 蝦餃
  • 燒賣
  • 炸鮮奶
  • 黑椒金錢肚
  • 春卷
好早以前 就已經聽過住上環的朋朋們推薦這家他們一堆友人都會久不久到這喝早茶龍蝦湯瑤柱燴海皇這份偏流質的羹路線 裡面的料 真的巨多的說 每匙都是料湯就像是個配角般 而每顆料的該有味和口感還能保留著 這湯還真的不簡單老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒每片的叉燒脂肪度雖低卻軟而不柴加上廚們選用了蜜餞 而非一般的蜜糖 甜度一點都不單一吃起來甜甜不膩 還十分開胃 更可以配上一大碗飯~😌香芒貴妃大蝦球雖說只有四件蝦西 可是真的不要小看 每顆都超大一隻 偏爽Q彈吃時還帶點黃芥末感 中間的炸皮裹了一層醬但還保留微酥感上湯厚豬潤浸莧菜這豬潤的厚度真的完全被嚇到!!即便擁有這厚度 但吃來又嫩又爽而且又不會有可怕的騷臭/ 腥味 清淡上湯配上新鮮又嫩的莧菜 是份舒服的選擇回疆大汗欖角醬燒骨欖角醬非常入味 外皮裹了點粉再去煮的 吃的時候會有小感但不礙內要的嫩度超好咬 肉和骨好容易分離~~ 好吃好吃😋這家真是貴精不貴多~~ 每份的量都不多 但細節都做得很細膩~~好吃😋又美滿最後還送了甜品——綠豆湯 作整餐飯的句號 淡淡綠豆香~不甜 陳皮味還滿出色的(真想再次和家人去 不知道他們的點心又是如何~
好早以前 就已經聽過住上環的朋朋們推薦這家
吃起來甜甜不膩 還十分開胃 更可以配上一大碗飯~😌
吃時還帶點黃芥末感 中間的炸皮裹了一層醬但還保留微酥感
超好咬 肉和骨好容易分離~~ 好吃好吃😋

綠豆湯

(真想再次和家人去 不知道他們的點心又是如何~
2024-04-16
3天前 0 瀏覽
原本打算去食果閒茶樓排曬長隊,折中黎呢閒食,可能期待唔高反而有驚喜,都幾大間亮堂,鳳爪、金錢肚、鮮竹卷、雪山叉燒包、燒賣、豬肉丸皮蛋粥,總體比較中規中矩,粥唔推薦,比較結,有d膩,雪山叉燒包反而有驚喜,叉燒肥肉適中,唔係全肥肉;11點前買單有優惠,總體性價比都可以。
1K
2024-05-03 0 瀏覽
今日同同事嚟到上環飲茶傳統嘅酒樓佈局點心:-夏日奶皇荔枝球 (大) $35外層炸到脆卜卜 咬開就係流心嘅奶黃 特別得嚟幾有驚喜-馳名南翔小籠包 (特) $40-黑松露鮮蝦燒賣 (特) $40-黑椒醬金錢肚 (大) $35幾款都係常見嘅點心小食:-椒鹽頂級魷魚鬚 $72炸得又香又脆 魷魚鬚都幾彈牙-滷水鵝掌翼 $68滷得好入味 都唔錯-濃湯什菜煲 $68飯:-原籠蒜香石斑件蒸飯 $128omggggggg 絕對係依餐飯嘅MVP一上枱已經聞到好香石斑肉質好嫩 帶少少爽口🤏🏻唔會霉/一pat嘢咁再加埋啲蒜 夠晒惹味底下嘅飯粒粒分明 好有咬口會為咗個蒸飯再嚟食
今日同同事嚟到上環飲茶

底下嘅飯粒粒分明 好有咬口

會為咗個蒸飯再嚟食
2024-04-23
2024-05-01 0 瀏覽
今晚去鋿晶館。位於香港上環站B出口附近的一家粵菜酒樓。以自家製點心和精緻的粤菜聞名。由經驗豐富的名廚主理,點心更標榜新鮮製作、即叫即蒸。內部裝飾簡潔明亮。座位空間感闊落。天花板有很多水晶吊燈。餐牌菜式選擇多。價格大衆化。//燒汁煎焗海石班頭腩煲 例$168石斑頭腩,加入了燈籠三色椒、大量蒜頭和洋蔥.經過煎炒後,石斑魚頭腩炸至外脆內嫩入味十足。配料非常入味。為整道菜提供了豐富的風味。煲仔蓋一打開香味令人垂涎欲滴。

//燒汁煎焗海石班頭腩煲 例$168
2024-04-29 0 瀏覽
鋿晶館地址: 上環德輔道中287-291號地舖=====================約了舊同事食飯,齊齊去飲茶食點心。搵返間正式少少架茶樓去飲茶食個包 慢慢傾。小點$24,中點$30 ,大點$35 ,特點$40,$頂點$48 ,而菜介$15 我地想食豐富些,點了個二人餐食小炒同餸,再額外加點心叉燒好軟腍呀,額外淋上了層蜜糖,對喜歡偏甜的叉燒,半肥瘦才是皇道咸肉糭內包了鹹蛋黃,豬腩肉,綠豆,金銀蛋豬潤莧菜,菜煮至極柔軟,豬潤爽口厚切,粉粉嫩嫩的。金銀蛋即是鹹蛋與皮蛋,小油清宜。豉油皇鮑魚,肉質甚有嚼勁,黑椒粉絲蝦,粉絲彈牙索了汁,夠乾身超爽口,蝦泡油好紮實的肉質。流心奶皇包做甜品,掰開中間的流心餡,香滑美味😋中午好旺,最好訂位呀
鋿晶館
地址: 上環德輔道中287-291號地舖

=====================

我地想食豐富些,點了個二人餐食小炒同餸,再額外加點心

咸肉糭內包了鹹蛋黃,豬腩肉,綠豆,

豉油皇鮑魚,肉質甚有嚼勁,

流心奶皇包做甜品,掰開中間的流心餡,香滑美味😋

中午好旺,最好訂位呀
2024-04-26 0 瀏覽
中午約佐朋友出去食飯,朋友話好想去食小菜,又想坐耐啲傾吓傾,就係上環搵一間酒樓,2樓新裝修,坐得舒適🌟豉油王鮑魚平時食開鮑魚,唔係果皮蒸就係冰鎮,好少有其他煮法,但部長推介佢哋特色煮法,豉油王煮鮑魚!鮑魚爽口彈牙,豉油夾雜薑蔥,咸香嘅豉油同鮑魚嘅鮮甜非常地夾😉🌟薑蔥粉絲蝦煲粉絲煲熱辣辣一上枱就已經聞到好香薑蔥味。粉絲索汁得黎又夠乾身,原隻大蝦剪開,蝦肉彈牙入味🌟黑醋豬柳酸酸甜甜嘅醬汁包住脆卜卜號豬柳肉,開胃之餘送白飯一流😋豬肉嫩滑唔會炸得太乾😗🌟豬潤莧菜豬潤份量都好多,切得厚同大塊,但好嫩滑爽口又冇腥味👍🏻清甜嘅莧菜冇落太多調味料,健康好味😋🌟鰻魚蛋包飯我好中意食鰻魚,依個鰻魚蛋包飯係原條鰻魚。甜甜嘅鰻魚,肉質緊實,又啖啖肉。雞蛋嫩滑,分量十足,上面仲淋上鰻魚汁,好食到要食多碗飯☺️依度啲點心都好出名,係即叫即制,自家品牌👍🏻但因為食得太飽,下次一定要試下佢啲點心🥧

🌟豉油王鮑魚

🌟薑蔥粉絲蝦煲

🌟黑醋豬柳

🌟豬潤莧菜
豬潤份量都好多,切得厚同大塊,但好嫩滑爽口又冇腥味👍🏻
清甜嘅莧菜冇落太多調味料,健康好味😋

🌟鰻魚蛋包飯

酒樓近我地公司,平日老闆會去飲茶🫖,得知酒樓系自家品牌,而且點心現場即點即做,手作點心🥧豉油王鮑魚,鮑魚入口好淋,師傅好細心,剪開鮑魚內臟,面上剪到一格格,令到豉油王炆得好入味😋薑蔥粉絲蝦煲,好多隻大蝦🦐同樣師傅開邊蝦,食起上嚟都好方便蒜蓉粉絲吸晒精華,而且做得比較乾身,令到啲粉絲條條分明,食起上嚟粉絲都特別爽口黑醋🐷豬柳,一口豬柳粉漿炸得好鬆脆,黑醋汁甜甜酸酸加上菠蘿特別開胃豬潤莧菜🥬,少見呢道菜式,要知道豬潤特別多功夫,入口豬潤好滑配上上湯莧菜,莧菜好幼嫩鰻魚蛋🥚包飯🍚意想不到,酒樓竟然有鰻魚蛋包飯,上菜時候震撼我眼球,份量非常多,應該有三大碗白飯,原條鰻魚,吱上鰻魚汁,滑蛋好滑,同枱嗌一條,大家Share ,性價比非常高‼️好奇一問點解中式酒樓會有日式鰻魚蛋包飯呢⁉️原來主管曾就職於日本東京富麗華多年,專門接待高管達人,明星回港後仼職多間米芝蓮酒店,大型連鎖酒樓集團所以受日影響,帶來與別不同酒樓小菜另外,2樓全新裝修,做宴會廳適合不過♥️高貴坐得舒適

薑蔥粉絲蝦煲,好多隻大蝦🦐
同樣師傅開邊蝦,食起上嚟都好方便

鰻魚蛋🥚包飯🍚
同枱嗌一條,大家Share ,性價比非常高‼️

好奇一問點解中式酒樓會有日式鰻魚蛋包飯呢⁉️
原來主管曾就職於日本東京富麗華多年,專門接待高管達人,明星
回港後仼職多間米芝蓮酒店,大型連鎖酒樓集團
所以受日影響,帶來與別不同酒樓小菜

另外,2樓全新裝修,做宴會廳適合不過♥️高貴坐得舒適
2024-04-24 72 瀏覽
上星期,我和朋友光顧了位於上環的鋿晶館,並且得到了非常友好的老闆娘的熱情招待。她與我們聊天的過程中提到,該餐廳是自家製品牌,所有點心均在現場即點即做,是純手工製作的點心。這位廚師曾在日本東京富麗華酒店工作多年,專為高級客戶和名人提供服務。他回到香港後,在多家米芝蓮酒店和大型連鎖酒樓集團擔任主管,擁有豐富的經驗。老闆娘向我們推薦了幾道招牌菜,以下是她推薦的菜品:1. 黑椒粉絲海蝦煲 🦐 這道菜使用新鮮的本地海蝦,除了黑椒汁烹調外,還可以使用其他方法烹製。海蝦鮮嫩,搭配粉絲,口感不油膩,是一個健康的選擇。2. 燒汁百花釀茄子 🍆 這道菜以原條的茄子為主,燒汁烹調而成,十分美味。3. 鋿晶館小炒王 🥦 我們還點了一道蔬菜炒菜,裡面有果仁、荷蘭豆、青椒、蝦乾,口感十分好吃。4. 夏日奶黃荔枝球 這個荔枝球的外形像真正的荔枝,內部則是奶黃餡,獨特而美味。食用時要注意燙口。5. 燒味雙拼 🍖 我們選擇了叉燒和燒腩仔的組合。叉燒甜美可口,燒腩仔配上芥辣醬非常美味。6. 香芒凍布甸 🥭 這道布甸內含許多芒果粒,搭配濃郁的煉奶,非常美味。7. 北海道鮮奶凍🥛 這道北海道鮮奶

1. 黑椒粉絲海蝦煲 🦐

2. 燒汁百花釀茄子 🍆
這道菜以原條的茄子為主,燒汁烹調而成,十分美味。

3. 鋿晶館小炒王 🥦

4. 夏日奶黃荔枝球

5. 燒味雙拼 🍖

6. 香芒凍布甸 🥭
這道布甸內含許多芒果粒,搭配濃郁的煉奶,非常美味。

7. 北海道鮮奶凍🥛
這道北海道鮮奶凍非常柔滑,濃郁的奶味十分出色,上面還配有粉紅色的珠珠,搭配奶凍非常完美。
2024-04-19
2024-04-23 69 瀏覽
在上環的一間熱鬧非凡的酒樓,我有幸品嚐了一頓令人難忘的美食體驗。從踏入店門的那一刻,就感到熱情周到的服務,先跟我說茶葉巳洗了才開,又檢查枱上暖水壺的熱水是否夠熱,亦介紹了酒樓出名的手工點心~這裡的點心令人讚不絕口,尤其是那道鮮嫩的蝦餃,每一隻都包得恰到好處,鮮蝦的鮮美與餃皮的Q彈完美結合,讓人回味無窮。燒賣舖上少少黑松露,餃子的底層薄如紙,炸鯪魚球外酥內嫩。菜苗餃則是健康與美味的完美結合,翠綠的菜苗與鮮美的餡料相得益彰,口感爽脆,為這頓餐點增添了一份清新。而金錢肚這道菜更是讓人眼前一亮,經過恰到火候的烹調,金錢肚軟糯中帶有嚼勁,搭配秘製醬汁,每一口都讓人沉醉在濃郁的香氣中。椒鹽豆腐粒則是素食者的福音,豆腐經過炸製後,外皮酥脆,內裡嫩滑,搭配椒鹽調料,香氣四溢。脆皮燒腩仔更是讓人驚嘆,肥而不膩,外皮烤到恰到好處,皮脆肉嫩,不會太鹹,每一口都讓人沉醉在濃郁的肉香中。最後,活拆生剝鮮蝦腸是這餐的點睛之筆,鮮活的蝦肉經過精心處理,口感極佳。這間酒樓的點心,不僅味道出色,而且份量適中,吃得出手工點心的精要。在忙碌的上環,這是一處可讓人放慢腳步,享受美食的好地方!

2024-04-18 115 瀏覽
朋友係網上見到間茶樓食評寫話係自家製品牌,標榜話所有點心都係現場即點即做,全部係手作點心,於是約埋我一齊去食。咁去到間茶樓,望到廚房,又真係見到班點心師傅好忙碌咁係度整點心。我就多口問左幾下部長小小問題,個部長仲要好好傾,話師傅係日本東京富麗華就職多年,專為高管達人同明星服務,之後返香港係多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做過主管,經驗好豐富。搞到我未食之前,對呢餐飲茶好期待!點心都幾多選擇,我同朋友得兩個人,就盡試下必食/推介點心,真係喜出望外,食物好有水準:黑松露燒賣個黑松露燒賣未送上枱,就知道黑松露足料,因為未食已經聞到陣黑松露香味,食落仲要彈牙龍皇春卷以為係平時酒樓春卷形狀,但一上枱,有一種煥然一新感覺,咬落非常香脆,食落個口感完全唔油冧冧荔枝球第一次見有呢個點心,就決定試下,荔枝球外層炸到紅卜卜,望落真係好似成粒荔枝咁,一口咬開,原來入面係包住奶皇,外脆,好味。蝦餃呢隻蝦餃不得了,食落隻蝦夠晒彈牙,一食就知係新鮮蝦,而個皮又夠晒簿,唔會好似出面太厚粉,少有茶樓可以做得咁好

黑松露燒賣

龍皇春卷

荔枝球

蝦餃
2024-04-17
2024-02-03 1485 瀏覽
難得近新年,👦🏻無乜功課就帶👦🏻同婆婆一齊飲茶,想不到平日也很多人,而且也多人訂座。蝦餃:外皮薄而有彈性,內餡鮮美多汁,蝦的鮮甜味道。燒賣:外皮鬆軟,內餡多汁再加上黑松露香味。煎蝦米腸:帶有有蝦的鮮甜和米腸的香脆。煎熟後,外皮金黃酥脆,👦🏻忍不住口地吃👍芋角:味道香甜可口,外皮酥脆,內餡綿密。芋香帶甜而不肥膩✔️叉燒酥:味道鹹甜適中,外皮酥皮够鬆化,咬落再有濃濃的叉燒肉汁小籠包:裡面帶有鮮甜湯汁,👦🏻食左2粒🤣馬拉糕:味道香甜濃郁,口感軟綿。馬拉糕的獨特風味和Q彈口感皮蛋瘦肉粥:味道鮮美,粥的質地綿密,配上蛋和瘦肉,而且很入味。

蝦餃:外皮薄而有彈性,內餡鮮美多汁,蝦的鮮甜味道。
燒賣:外皮鬆軟,內餡多汁再加上黑松露香味。
小籠包:裡面帶有鮮甜湯汁,👦🏻食左2粒🤣
馬拉糕:味道香甜濃郁,口感軟綿。馬拉糕的獨特風味和Q彈口感
2023-11-28 1330 瀏覽
已經有大約兩年無嚟, 今次再嚟, 食物質素都keep到。假日都有下午茶提供,  有點心, 炒粉麵同燒味,而且點心紙的款式都幾多, 味道都不錯,  價錢又合理,叉燒酥, 煎腸粉同蒸排骨都推介。服務都可以, 侍應們就算好忙, 個個都態度好好。唯獨今天安排到2樓, 有一位黑框眼鏡, 短髮的黑衫女部長, 態度非常惡劣。一坐低已經發侮氣, 開位就咁掟低兩套餐具, 又唔派, 呢種服務都係第一次見識。last order又無問駛唔駛再加單, 直接埋單, 咁都算, 拎部機嚟問佢收唔收卡,  一句嘚埋嚟話:「唔得 八達通」真係令人髮指。著西裝嘅經理, 洗碗叔叔都態度良好, 只有這位黑眼鏡黑衫女部長趕客, 都未必再幫襯。
而且點心紙的款式都幾多, 味道都不錯,  價錢又合理,
叉燒酥, 煎腸粉同蒸排骨都推介。

服務都可以, 侍應們就算好忙, 個個都態度好好。
拎部機嚟問佢收唔收卡,  一句嘚埋嚟話:「唔得 八達通」
真係令人髮指。
著西裝嘅經理, 洗碗叔叔都態度良好,
只有這位黑眼鏡黑衫女部長趕客, 都未必再幫襯。

2023-11-26
  • 叉燒酥
2023-11-20 1321 瀏覽
有野做過黎港島呢面,搵左間酒樓食下點心先出發,發現呢間鋿晶館評價唔錯,就決定試下呢間,位置都幾近上環港鐵站,行一陣就到,門口有電車路。地下係攞位同電梯大堂,感覺係比較舊式嘅酒樓,由於當日係星期六,都要等一陣位。終於有位,上到去都真係好多人,比較多嘅係上年紀嘅人士黎飲茶。點心都幾多選擇,叫左叉燒腸、牛肉球、蒸鮮魷、燒賣、蛋散同燉椰皇,其中比較特別嘅係煎糯米雞,依家好少酒樓會有呢款食物,唔知係咪因為無乜人食定工序繁多?全部點心都好食,喺上環食到呢個質素都的確唔錯,值得黎呢間酒樓一試
有野做過黎港島呢面,
搵左間酒樓食下點心先出發,
發現呢間鋿晶館評價唔錯,
就決定試下呢間,
位置都幾近上環港鐵站,
行一陣就到,
門口有電車路。

地下係攞位同電梯大堂,
感覺係比較舊式嘅酒樓
由於當日係星期六,
都要等一陣位。

終於有位,
上到去都真係好多人,
比較多嘅係上年紀嘅人士黎飲茶。

點心都幾多選擇,
叫左叉燒腸、牛肉球、蒸鮮魷、燒賣、蛋散同燉椰皇,
其中比較特別嘅係煎糯米雞,
依家好少酒樓會有呢款食物,
唔知係咪因為無乜人食定工序繁多?
全部點心都好食,
喺上環食到呢個質素都的確唔錯,
值得黎呢間酒樓一試
煎糯米雞
蛋散,蒸鮮魷
燉椰皇
2023-10-05 1330 瀏覽
今天中午路過上環,趁住未夠 12:30pm,打工仔未出来午膳,便走進這間酒樓,只見酒樓門面一般,對它沒有很大期望,只求食飽。但發覺她的點心真是好吃,牛肉球內混入芫茜和馬蹄,非常清香爽口,沒有油膩感覺。义燒包內的义燒,有炭燒香氣,完全不是那些染了红色殭屍肉的貨色,此外,她的北菇花膠鹅掌也做得不錯,鹅掌非常厚肉,只是花胶略硬,軟一點會更好,但作為一個點心,實在是非常超班,最後甜品要了綠豆沙,雖然屬於小點,但制作一點也不馬虎,綠豆起沙,內有臭草和海帶,是傳統的做法,很滿意。