2024-04-18 115 瀏覽
朋友係網上見到間茶樓食評寫話係自家製品牌,標榜話所有點心都係現場即點即做,全部係手作點心,於是約埋我一齊去食。咁去到間茶樓,望到廚房,又真係見到班點心師傅好忙碌咁係度整點心。我就多口問左幾下部長小小問題,個部長仲要好好傾,話師傅係日本東京富麗華就職多年,專為高管達人同明星服務,之後返香港係多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做過主管,經驗好豐富。搞到我未食之前,對呢餐飲茶好期待!點心都幾多選擇,我同朋友得兩個人,就盡試下必食/推介點心,真係喜出望外,食物好有水準:黑松露燒賣個黑松露燒賣未送上枱,就知道黑松露足料,因為未食已經聞到陣黑松露香味,食落仲要彈牙龍皇春卷以為係平時酒樓春卷形狀,但一上枱,有一種煥然一新感覺,咬落非常香脆,食落個口感完全唔油冧冧荔枝球第一次見有呢個點心,就決定試下,荔枝球外層炸到紅卜卜,望落真係好似成粒荔枝咁,一口咬開,原來入面係包住奶皇,外脆,好味。蝦餃呢隻蝦餃不得了,食落隻蝦夠晒彈牙,一食就知係新鮮蝦,而個皮又夠晒簿,唔會好似出面太厚粉,少有茶樓可以做得咁好

黑松露燒賣

龍皇春卷