2023-05-26 157 瀏覽
聽朋友講呢間中菜好唔錯,係自家製品牌,同埋師傅來頭好勁,係日本東京富麗華做左好多年,而且係好多間米芝蓮做過主管,一於就黎試下有幾掂先。🐷帶子蝦球蒸豆腐 $168呢個豉汁帶子蒸豆腐同蒜蓉蝦球蒸豆腐,帶子好新鮮好厚肉,豆腐索左豉汁同帶子既味,豆腐加埋帶子黎食好有化學效果;至於蝦球係一隻勁大既蝦鋪滿蒜蓉,蝦肉好爽,加埋豆腐黎食出奇地夾;一碟餸可以食到兩款豆腐好正👍🏻👍🏻👍🏻🐷鯪魚球粉絲雜菜煲 $128呢個鯪魚球同平時食既好唔同,除左有蔥仲加左馬蹄,食得出係自家製;加埋蝦米,花膠,菇菌同埋雜菜既湯好鮮甜;粉絲索晒d湯撈飯好好食,呢個煲健康又惹味👍🏻👍🏻👍🏻🐷柚皮鵝掌 $188呢個手工餸唔係好多地方有得食,我都未試過,見到即刻叫黎試下;柚皮索晒鮑汁,一d苦澀味都無,又唔會煮到腍到一pat野甘,口感有少少似節瓜;至於鵝掌亦到好有膠質,好入味,但又有咬口👍🏻👍🏻🐷蜜味欖角骨 $148排骨係半肥瘦,唔會好肥亦唔會好韌;蜜糖加欖角醬,外層甜甜地脆脆地,咬落去係juicy既,呢個餸又係好好送飯👍🏻👍🏻呢餐中菜好感喜,下次要再黎試下即叫即做既手作點心。

🐷帶子蝦球蒸豆腐 $168

🐷鯪魚球粉絲雜菜煲 $128

🐷柚皮鵝掌 $188

🐷蜜味欖角骨 $148

呢餐中菜好感喜,下次要再黎試下即叫即做既手作點心。
2023-05-25
2023-05-25 175 瀏覽
很喜歡跟家人來這酒樓吃晚餐,精美又好吃的中菜館佳餚最深得長輩心。服務不錯,人手足夠,隨傳隨到。環境方面,乾淨整潔,枱布算乾淨~蜜椒一口牛以嫩嫩的牛肉粒為主角,搭配上甜甜的蜜椒醬汁,口感豐富多變😍百花釀茄子鮮嫩的炸茄子,內陷則是蝦仁和肉末,口感鮮美,十分開胃🤤鮮豬膶浸菜苗豬膶肉質鮮嫩,爽脆的口感其他地方都難做到,與菜苗相得益彰😆香芒貴妃蝦球蝦仁搭配上香甜的芒果醬汁,口感爽脆,讓人吃得很滋味😙

蜜椒一口牛
以嫩嫩的牛肉粒為主角,搭配上甜甜的蜜椒醬汁,口感豐富多變😍

百花釀茄子
鮮嫩的炸茄子,內陷則是蝦仁和肉末,口感鮮美,十分開胃🤤

鮮豬膶浸菜苗
豬膶肉質鮮嫩,爽脆的口感其他地方都難做到,與菜苗相得益彰😆

香芒貴妃蝦球
蝦仁搭配上香甜的芒果醬汁,口感爽脆,讓人吃得很滋味😙
2023-05-25 204 瀏覽
今次中午不是吃西餐及或日式,而係去一盅兩件😂🥢鋿晶館中式傳統酒樓有三間分店,而且大廚更於東京富麗華任職多年,回港後更在米芝蓮及酒樓集團做主管,相信有一定保證!今日就到上環店先嚐嚐即叫即做點心.午市時間檯檯坐滿,可見人氣~一共點咗以下點心😆:🔸鮑汁鳳爪🔸炸竽夾🔸紅棗糕🔸豉汁蒸排骨🔸鮮蝦菜苗餃🔸蝦餃皇🔸濟寧蒜香蝦春卷 🔸黑松露鮮蝦燒賣🔸黃沙豬膶腸當中鮑汁鳳爪軟淋入味蝦餃皇及鮮蝦菜苗餃內裏蝦肉新鮮爽口,菜苗餃更塞滿豆苗,外皮煙韌.黑松露鮮蝦燒賣微微黑松露味不蓋過新鮮豬肉及蝦味,整體燒賣有彈性.更必點當中蒜香春卷✨👍🏻份量多外皮炸到趣卜卜,但不油膩,餡料豐富炸竽夾外面比較少見微脆內裏充滿芋頭味

一共點咗以下點心😆:

當中鮑汁鳳爪軟淋入味

炸竽夾外面比較少見
微脆內裏充滿芋頭味
2023-05-23 140 瀏覽
剛開張去過飲茶當時為了吸引客人有很多優惠組合但今次再來已經變差了很多。首先服務差了,可能有機因為是客人多了人手不足,不斷揮手也沒有人應蝦餃皮很厚沒有晶凝通透的感覺,入口餃皮癲牙叉燒腸也是皮,沒有米香乳鴿皮及肉入口乾爭爭而且味道很鹹,像是放了很久鹹水角尚算可以,表面炸得很香脆,第一口咬很爽趣,糯米就是粉嫩粉嫩中間是少量的鹹豬肉餡點了一個壽桃包作為甜點,蓮蓉餡很滑,特別驚喜之處是有小小的鹹蛋黃,新鮮蒸起熱辣辣是唯一有驚喜的東,

蝦餃皮很厚沒有晶凝通透的感覺,入口餃皮癲牙

叉燒腸也是皮,沒有米香

乳鴿皮及肉入口乾爭爭而且味道很鹹,像是放了很久

2023-05-19 126 瀏覽
今晚約朋友食飯,佢喺呢區返工,搵到呢間中菜館,係自家製品牌,手作點心係現場即點即做。就食呢間啦! 燒味拼盤有海蜇、燒肉同豉油雞,海蜇爽脆彈牙,燒肉皮夠脆,豉油雞嫩滑。豉汁帶子豆腐食得出係新鮮帶子,豉汁嘅鹹味釣出帶子嘅鮮味,相映成趣。金銀蛋豬膶莧菜皮蛋同鹹蛋嘅鹹香,加上用上湯去浸莧菜,味道濃厚。最鍾意食呢個菜式嘅蒜頭,又甜又腍。要讚下個豬膶勁大塊又厚切!而且非常軟嫩,唔會過火,生熟度啱啱好! 柚皮鵝掌傳統粵菜,唔係度度都有。呢道菜完全體現到師傅嘅功力。柚皮唔苦澀,索晒鮑魚汁同鵝掌嘅膠質,又唔會腍到一坺嘢咁。鵝掌都好入味,有咬口。 原來師傅曾經喺東京富麗華就職多年,服務過好多高管達人同明星。返香港之後喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富!厲害厲害👍🏻

豉汁帶子豆腐
食得出係新鮮帶子,豉汁嘅鹹味釣出帶子嘅鮮味,相映成趣。

金銀蛋豬膶莧菜

2023-05-17
  • 柚皮鵝掌
2023-05-18 115 瀏覽
之前食過幾次旺角鋿晶館,覺得呢間自家製品牌質素幾高,今次就黎試上環店,估唔到呢間同其他分店唔同,佢係酒樓格局,好啱成家人去食我同朋友兩個人食咗4個小菜🌟燒味拼盤有海蜇、燒腩仔、叉燒海蜇好香麻油味,好爽口燒腩仔皮燒得好脆,豬肉肥瘦比例好,肥肉位唔算多,肉質幾嫩滑,食得出唔係用老豬叉燒用咗梅頭豬肉,肉質夠淋,少少肥肉令人食落覺得好滑🌟金銀蛋豬潤莧菜呢個係鹹蛋、皮蛋、熟蒜、上湯浸莧菜,但連豬潤一齊整就冇乜食過個上湯幾清甜,冇味精,莧菜好嫩口,而豬潤幾彈牙🌟豉汁帶子蒸豆腐呢樣都好少見,平時帶子多數配蒜蓉,估唔到配豆豉都別有一番風味,帶子幾新鮮,而豆腐好滑,仲有兩條菜心伴碟🌟柚皮鵝掌職員推介我試呢個,話因為已經好少地方有整呢樣,原因係要用好多功夫去煮柚皮炆到入口即溶,吸哂蠔油同鵝掌嘅味,而鵝掌炆得好入味,夠哂淋呢間小菜整體都幾高質,下次中午黎要試埋佢啲手作點心先得,因為係現場即點即做,而且師傅喺日本東京專為高管達人同明星服務嘅富麗華做咗好耐,亦喺香港唔少米芝蓮酒店同埋大型連鎖酒樓集團做過主管,經驗好豐富,所以值得黎試下

我同朋友兩個人食咗4個小菜

🌟燒味拼盤
有海蜇、燒腩仔、叉燒
海蜇好香麻油味,好爽口
叉燒用咗梅頭豬肉,肉質夠淋,少少肥肉令人食落覺得好滑

🌟金銀蛋豬潤莧菜
個上湯幾清甜,冇味精,莧菜好嫩口,而豬潤幾彈牙
金銀蛋豬潤莧菜

🌟豉汁帶子蒸豆腐
豉汁帶子蒸豆腐

🌟柚皮鵝掌

金銀蛋豬潤莧菜
豉汁帶子蒸豆腐
柚皮鵝掌
呢間「鋿晶館」朋友話好出名,餐廳大廚之前在日本東京富麗華做過多年,專門為高端客人服務,出品水準一流👍🏻👍🏻從大堂上樓,一進門檯檯都坐滿人,可見人氣!🔸金沙蝦球一個蝦球裡面包裹兩隻蝦🦐,肉厚彈牙。外層金沙係鹹蛋黃,外脆裡嫩。🔸拿破崙牛仔骨牛肉新鮮軟爛,黑椒湯汁都收入裡面,很入味😋。仲配埋番茄🍅同彩椒🫑,已經炒軟。🔸蜜餞叉燒味道好驚喜‼️ 叉燒肥瘦相間,蜜汁調味剛剛好,入口係甜味,後面又感受到肉本身嘅香味。連食幾塊都唔會膩😆🔸龍蝦湯海皇羹好足料,裡面都有新鮮蝦肉,味道鮮美。🔸啫啫通菜通菜很嫩,蝦醬炒法幾入味,夠曬鑊氣!📍 鋿晶館 上環德輔道中287-291號地舖
從大堂上樓,一進門檯檯都坐滿人,可見人氣!

🔸金沙蝦球

🔸拿破崙牛仔骨

🔸蜜餞叉燒

🔸龍蝦湯海皇羹
好足料,裡面都有新鮮蝦肉,味道鮮美。

🔸啫啫通菜
通菜很嫩,蝦醬炒法幾入味,夠曬鑊氣!

📍 鋿晶館
龍蝦湯海皇羹
蜜餞叉燒
啫啫通菜
2023-05-12 120 瀏覽
去咗上環食「鋿晶館」喺網上面睇到啲食評話佢係90年代經營著名的海星酒家,同「好彩」合作了20多年,宜家自己跳出嚟自立門戶,而且師傅仲係日本東京富麗華工作多年,專為高管和明星服務,回港之後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,重點係價錢大眾化😂今晚食 ~ 努爾哈赤脆皮燒腩仔、上湯厚豬膶浸莧菜、生煎家鄉蓮藕餅、台南話梅炆豬手同埋燒汁百花釀原條茄子。特別想講吓 非常出色👍🏻!用上厚切豬膶嚟做,豬膶燙得剛剛好,唔會硬,而且仲係粉嫩粉嫩,也沒有腥味,well done ! 莧菜亦都無渣好嫩,真係好食😋。仲有就係[燒汁百花釀原條茄子]都幾正,用上蝦膠去釀茄子更鮮味同埋比較彈牙,因為佢係原條去處理,所以比較保留更多的水份,而佢哋嘅燒汁味道係少少酸酸地可以解膩,幾開胃。原本係想食佢哋嘅即點即做手工點心,不過原來晚市係無😅,唯有下次午市嚟飲茶先食啦。

特別想講吓 [上湯厚豬膶浸莧菜] 非常出色👍🏻!用上厚切豬膶嚟做,豬膶燙得剛剛好,唔會硬,而且仲係粉嫩粉嫩,也沒有腥味,well done ! 莧菜亦都無渣好嫩,真係好食😋。仲有就係[燒汁百花釀原條茄子]都幾正,用上蝦膠去釀茄子更鮮味同埋比較彈牙,因為佢係原條去處理,所以比較保留更多的水份,而佢哋嘅燒汁味道係少少酸酸地可以解膩,幾開胃。

上湯厚豬膶浸莧菜
上湯厚豬膶浸莧菜
2023-05-06 163 瀏覽
第一次去,平日晚上時間4個人吃,叫了三個家常菜,另外點了1斤多的海斑鱼,4只竹節蝦,4只扇貝,一個老火湯,埋单每位650,我自己覺得味道一般,感覺商家是三年不發市,發市當三年。
2023-05-04 172 瀏覽
位於西港城附近(港鐵站上環B1出口)的鋿晶館,聽聞師傅曾經做過日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富,所以滿心期待,果然冇失望。早市飲茶享用一盅兩件,點心熱騰騰又美味!值得推薦給各位食家。食物🍚呢間酒樓賣點之一係自家製品牌,所有點心現場即點即做,手作點心茶方面叫咗一壺水仙,色澤金黃,茶味濃郁,泡過四次茶味原香仍然芬芳未散。櫻花蝦芋頭糕,芋泥香濃,加上鮮美脆脆櫻蝦,配搭得好有心思。順德魚茸韮菜餅,餅外皮香脆內涵韮菜搭魚茸,外剛內柔,咬落颯爽有聲!新彊紅棗糕,棗紅色晶瑩剔透,味道引人入勝,食落不覺太甜腻,是上乘的甜點。日本南瓜雜豆粥,粥底香濃南瓜味道甘美,有咬口,花生雜豆入口鬆化。黑松露燒賣,一盅两件即叫即蒸熱辣辣,饀料飽滿黑松露別具風味。蜜汁叉燒包,叉燒肉好大粒,皮唔會太厚這個早茶非常滿足,店內員工服務周到,有傾有講,有時間一定會再次造訪!

食物🍚

櫻花蝦芋頭糕,芋泥香濃,加上鮮美脆脆櫻蝦,配搭得好有心思。

蜜汁叉燒包,叉燒肉好大粒,皮唔會太厚

今日同屋企人過黎上環呢間傳統酒樓食晚餐,有朋友推介,屋企人又想食,我地就黎左試😆環境都幾大,店員服務好好,完全無人手不足既問題,好好既體驗!🤪食物款式都好多,價錢合理,而且餐廳全部點心都係自家製手工點心,而且係即叫即做,勁新鮮,聽聞佢地既師傅都係出自高級餐廳,推介大家一試👍🏻✅老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒呢款叉燒肉質鬆軟,唔會太肥膩,加上蜜餞汁煮甜而唔膩,超香口,咬落好滑好香。😋✅香芒貴妃大蝦球蝦球好大隻,蝦既肉質好新鮮,上面有脆脆嘅衣屑同芒果醬汁,好開胃,好好味!🤤✅金不換三杯雞煲係鹹香嘅滋味,雞肉滑嫩,加埋薑同小小酒吊味,令個汁更加香濃。份量都好多🤩✅龍蝦湯瑤柱海皇羹個湯好濃郁,勁足料,加上鮮甜嘅龍蝦同瑤柱,令湯更加有層次感,啖落好滿足,係一款正爆嘅湯羹。👍🏻👍🏻✅上湯厚豬潤浸莧菜豬潤質地嫩滑,厚得黎好有口感,又唔會有腥味,另外,上湯令菜葉保持清爽嘅口感,唔錯!😋

✅老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒

✅香芒貴妃大蝦球

✅金不換三杯雞煲

✅龍蝦湯瑤柱海皇羹

✅上湯厚豬潤浸莧菜

2023-05-01 115 瀏覽
🐳上環有唔少老字號中式菜館,今次就和老公嚟到哩間位於上環站B出口步行2分鐘就到嘅自家製品牌嘅中菜館「鋿晶館」。🐳龍蝦湯海皇羹好耐都冇食過海皇羹啦!材料好豐富,又有豆腐又有鮮蝦肉,好飲好味!🐳海蜇燻蹄作為前菜,份量剛好,海蜇爽口又彈牙,燻蹄酸酸甜甜,好開胃。🐳金沙蝦球好大粒蝦球,炸完之後再用鹹蛋黃炒,非常惹味!🐳豬腩角骨係呢度嘅熱門菜之一, 每舊豬肉大細適中,炒得又入味又夠腍,外面仲包住一層蜜糖,甜甜地幾好食。🐳豬膶莧菜每日新鮮豬潤,非常厚切,但一啲都唔老,又腍又爽。另外用上湯浸莧菜,非常之清甜。

🐳龍蝦湯海皇羹

🐳海蜇燻蹄
作為前菜,份量剛好,海蜇爽口又彈牙,燻蹄酸酸甜甜,好開胃。

🐳金沙蝦球
好大粒蝦球,炸完之後再用鹹蛋黃炒,非常惹味!

🐳豬腩角骨

🐳豬膶莧菜

一個喺上環返工嘅朋友大力推薦去食,話午市晚市都食過,次次表現都出色,打鐵襯熱打去訂枱試吓幾誇啦啦🤓☝🏻「蜜椒金薯安格斯牛柳粒」講鑊氣絕對唔輸比大排檔,靈魂人物薯仔炸得外脆內鬆化,冇變腍,好香口🥔安格斯牛柳粒煎得甘香鬆化,口感軟嫩肉汁多,蜜椒汁味道香甜,甜甜鹹鹹好好食😍👍🏻「黑松露鮮帶子大蝦球」大大隻蝦球🦐新鮮質爽彈牙,帶子鮮甜,黑松露回香,味道有層次感👍🏻「燒汁百花釀原條茄子」茄子軟綿細滑🍆醬汁徹底入味,配彈牙蝦膠入口層次感好好;「日本紫芯番薯浸菜苗」莧菜超嫩清甜🌱將紫芯番薯磨成蓉浸菜,有創意而且好食🤤💞環境乾淨企理,員工招呼熱情,有禮勤快💪🏻晚市小茶之外,午市飲茶點心全部即叫即做,心機十足💜師傅曾經喺日本東京富麗華工作多年,又做過好多間米芝蓮酒店餐廳,同大型連鎖酒樓主管,專為高管達人同明星服務,經驗充足,難怪overall CP值高🏆呢間大推😋

蜜椒金薯安格斯牛柳粒
黑松露鮮帶子大蝦球
燒汁百花釀原條茄子
日本紫芯番薯浸菜苗
2023-04-28 88 瀏覽
今次試嘅酒樓係有3間分店, 師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富.1️⃣香芒蝦球賣相好吸引,蝦球好大舊,食落好彈牙, 香芒味道好特別,食落甜甜地,上面加左D花生,更有口感2️⃣叉燒肉質味道都一流,食落肉質淋,比起燒味店仲好食3️⃣燒汁斑頭腩好夠味,有好多配料所以好香.魚肉皮脆,份量多4️⃣豬潤浸莧菜豬潤好厚,熟度剛好,味道偏濃5️⃣龍蝦湯海皇羹好足料,色水係有d橙黃色,幾濃味

1️⃣香芒蝦球

2️⃣叉燒
肉質味道都一流,食落肉質淋,比起燒味店仲好食

3️⃣燒汁斑頭腩
好夠味,有好多配料所以好香.魚肉皮脆,份量多

4️⃣豬潤浸莧菜
豬潤好厚,熟度剛好,味道偏濃

5️⃣龍蝦湯海皇羹
好足料,色水係有d橙黃色,幾濃味
2023-04-24 107 瀏覽
<上環高質好味中菜廳>🤩位於上環這間中菜樓高兩層, 裝修寬敞, 很適合一大班人去食飯聚餐. 餐廳以主打點心小菜為主, 食物是自家製品牌, 所有點心現場即點即做,手作點心. 而且廚師師傅亦曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富👍😎今晚我order 左<龍蝦湯瑤柱燴海皇羹>😋 大大碗份量足料, 有蝦, 瑶柱等, 十分鮮甜開胃.<半肥不瘦蜜餞叉燒>😋 半肥瘦叉燒入口好味, 啖啖肉得來唔太肥又唔鞋, 正!<香芒貴妃大蝦球>😋 大大件脆蝦球配埋香芒汁, 好yummy, 好抵食.<金薯一口牛>😋 香口牛肉juicy. 易咬口又有牛味, 薯仔亦切成一粒粒, 入口香甜, 好想食完再食.<啫啫通菜煲>😋 熱辣辣原煲上, 連埋蝦干蒜蓉薑絲一齊炒, 特別惹味.🍲餐廳 : 鋿晶館🥗地址 : 上環德輔道中287-291號地舖
<上環高質好味中菜廳>🤩

🍲餐廳 : 鋿晶館