今晚難得同長輩喺中上環食中菜,呢一帶都有好幾間叮噹馬頭嘅中菜館,今晚我哋就揀咗鋿晶館。一坐低就有個湯飲吓先,我哋叫咗個龍蝦湯海皇羹,湯好足料又鮮美,唔錯👍🏻而且好夠熱,咕嚕咁飲落肚仔好舒服呢間餐廳所有嘢都係自家製,聽聞個師傅仲好出名,以前服侍高明星高官~ 第一道菜燒鵝就好有驚喜,啲鵝油超香,襯飯食一流。第二道菜香芒大蝦球,加入芒果汁嘅香令到下個鮮味更加出,而且蝦肉都好彈牙!第三道菜欖角骨,香得來又好Juicy,又係送飯恩物食咁多肉都要叫返個菜中和下,夥計就推介我哋叫咗個豬膶浸莧菜,睇menu好似唔見有,所以有時問夥計就最熟,一定推介到餐廳最好味嘅嘢俾你👍🏻Overall我覺得都好唔錯,尤其是係如果同長輩食飯嘅話就一定要帶佢哋嚟呢度,相信佢哋都會好受落,我同行既長輩都好鍾意個環境同食得開心。

第一道菜燒鵝就好有驚喜,啲鵝油超香,襯飯食一流。

第三道菜欖角骨,香得來又好Juicy,又係送飯恩物

2023-04-24 91 瀏覽
今晚同阿爸阿媽嚟到呢間酒樓食飯 朋友話餐廳是自家製品牌 所有點心現場即點即做 手作點心 🥧 而且師傅曾就職於日本東京富麗華好多年 專為高管達人和明星服務 喺香港曾在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管 經驗豐富 所以我哋都好期待 🤣-🦞龍蝦湯瑤柱海皇羹係好足料嘅海皇羹 入邊有瑤柱 蝦 蛋白 冬菇 材料豐富 蝦肉爽口 而且唔會好稀 真材實料-🦐香芒蝦球蝦球好大隻 炸得幾香脆 夠彈牙 配咗香芒汁 所以食落清新 帶有少少嘅甜味 面頭仲有少少花生碎-🐷欖角醬燒骨排骨唔會好肥 第一次食欖角醬 味道幾特別 -🦆滷水掌翼呢碟菜好有驚喜 本身唔係特別鍾意食滷水 但係佢整得好好食 鵝掌好入味 咸度啱啱好 入邊嘅肉都好嫩滑 -📍鋿晶館(上環)上環德輔道中287-291號地舖

🦞龍蝦湯瑤柱海皇羹

🦐香芒蝦球

🐷欖角醬燒骨
排骨唔會好肥 第一次食欖角醬 味道幾特別

🦆滷水掌翼
📍鋿晶館(上環)
上環德輔道中287-291號地舖
  • 香芒貴妃大蝦球
2023-04-21 114 瀏覽
鋿晶館上環德輔道中287-291號地舖G/F, 287-291 Des Voeux Road Central, Sheung Wan父母已是60歲以上,享有$2 乘車優惠, 我搬出來住後都是他們由新界出香港島區找我多, 而他們來探我,作為子女也會同他們吃頓飯。豆腐好嫩,個汁似滷水汁,但不會太鹹,有陣五香粉味,一吃滑入喉嚨。菠蘿咕嚕肉,三色椒爽口,炸得香脆很掛汁。養生荷葉蒸雞,有木耳蟲草花紅棗的,雞肉連骨蒸起肉很嫩滑。上湯菠菜,出街食菜唔想太多油,要了上湯煮的。小菜精美好食,很滿意
鋿晶館
上環德輔道中287-291號地舖

菠蘿咕嚕肉,三色椒爽口,炸得香脆很掛汁。

養生荷葉蒸雞,有木耳蟲草花紅棗的,雞肉連骨蒸起肉很嫩滑。

上湯菠菜,出街食菜唔想太多油,要了上湯煮的。

小菜精美好食,很滿意
2023-04-21 92 瀏覽
✏️龍蝦湯瑤柱海皇羹✏️老爺子半肥瘦蜜餞叉燒✏️香芒貴妃大蝦球✏️三杯清雞✏️豬膶莧菜呢間酒家最岀名就係自家製品牌,原來係由米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗一定好豐富啦。所有點心現場即點即做,手作點心,咁要食好嘢當然大家要耐心等一等。今日同我個好鄰居行完街打算返屋企經過嗰陣時不如食埋飯先返去就叫咗幾點小菜,水準都唔錯,最鍾意個龍蝦湯海皇羹,朋友都大嗌勁足料!我有兩道特別喜歡 上湯厚豬潤浸莧菜豬膶切得好厚,啱晒我口味,豬潤整得好爽口,好香甜,莧菜又淋滑,吸晒湯汁入味。另一最喜歡就係香芒貴妃大蝦球,酸甜開胃汁,完全包住爽彈口感嘅大蝦,大啖大啖肉肉。感覺食幾多都唔夠💯‼️舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考#上環美食 #上環 #酒家 #名廚 #名廚主理 #foodguide#吃貨人生 #吃喝玩樂 #hkgers #hkfoodie
✏️龍蝦湯瑤柱海皇羹

服務指數:🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#上環美食
#上環 #酒家
#名廚 #名廚主理
#foodguide
#吃貨人生 #吃喝玩樂
#hkgers #hkfoodie
2023-04-18
同朋友食飯 帶左我去上環呢間中菜館佢話佢公司同事成日LUNCH都去呢到飲茶食點心D點心係佢地自家製品牌 全手作 即叫即整😊原來師傅以前係日本東京富麗華做左好多年番黎HK仲幾間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做過經驗十足 餐廳係港澳碼頭附近 外面裝修時尚 寬敞光亮食物選擇好多 晚市有燒味 小菜等 亦有套餐叫咗3個餸同1個白飯 share食😆💥啫啫通菜煲原煲上 熱辣辣通菜新鮮爽口 同埋蝦乾薑絲蒜蓉一齊炒 好香好惹味 送飯一流💥鮮雜菌炒蛋白中式既黑松露炒蛋 嫩滑蛋白配上清爽葱粒同惹味雜菌 口感有層次 鮮味十足💥花菇扣玉掌鴨掌燘得非常稔身 肉嫩 入味 花菇夠厚肉 有咬口仲伴咗幾顆西蘭花🥦💥綠豆沙糖水係送既好足料 味道香甜

同朋友食飯 帶左我去上環呢間中菜館

仲伴咗幾顆西蘭花🥦

💥綠豆沙
糖水係送既
好足料 味道香甜
放工約咗舊同事食晚飯聚舊,佢訂咗係佢公司附近嘅中菜餐廳,入夜後🌃的中上環區,好寧靜好舒服。我哋點咗:🌿芹香冰耳炒鮮淮山$98材料包括西芹菜、新鮮淮山、木耳 等,炒得清爽,食到蔬菜原味,感覺健康。🥢六必居滷醬油黃金豆腐$48黃金豆腐外皮金黃色帶少少煙韌,豆腐肉軟滑,用醬油滷得好入味。🍆燒汁百花釀原條茄子$128原條茄子大大條,削去大約三份二外皮,上面釀入少少蝦膠,估計係油炸過,然後再上一個玻璃芡,口感少少脆,兼茄子肉幾滑,好美味😋。🐷台南話梅炆豬手$118豬手炆煮得好腍,連豬皮都好容易入口,用話梅煮,酸酸甜甜好開胃。餐廳待應健談有禮,仲介紹餐廳是自家製品牌,廚師👨‍🍳曾於日本🇯🇵東京高級餐廳 富麗華 工作;返咗香港後,亦係多間米芝蓮酒店及酒樓集團做主管;點心🥧仲係人手即點即做,有機會過嚟飲茶試吓啊~

我哋點咗:

🌿芹香冰耳炒鮮淮山$98

🥢六必居滷醬油黃金豆腐$48

🍆燒汁百花釀原條茄子$128

🐷台南話梅炆豬手$118

2023-04-18
2023-04-18 3846 瀏覽
唔想成日食連鎖餐廳 , 今日嚟到上環鋿晶館食飯 , 試下呢間自家製品牌 ! 聽聞呢度嘅師傅好有料 , 曾經係日本為高官達人同明星服務 , 係香港又做過大型酒樓主管 ! 今次先黎試下小菜 😉😉 , 下次黎試即叫即做的手作點心先 !龍蝦湯海皇羹味道唔錯 👍👍 好足料 , 口感豐富 , 羹嘅稀杰度好好 , 唔會感覺成口粉老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒厚切 , 咁厚肉最驚係嚡口 , 但係一啲都唔嚡 😲😲 仲好腍 ! 高質 !欖角醬燒骨欖角係惹味嘅食材 , 用佢烹調嘅菜式實好味 😆😆 叱個菜式送飯一流 !香芒蝦球蝦球超大隻 ! 肉厚彈牙 😋😋 配埋香芒汁 , 少少甜 , 好清新 , 大人細路都會鍾意食 ! 😍😍豬膶浸莧菜大大碟 , 面頭豬膶又厚又大件 , 而且生熟程度啱啱好 , 冇出血水但仍然粉嫩 😏😏 咬落去口感好好海帶綠豆沙平時食中餐 , 糖水通常都係紅豆沙 😲😲 今次有綠豆沙 ! 唔會太甜 , 而且海帶味好出 👍👍 係一碗好足料嘅綠豆沙整體黎講 , 食店位置方便 , 非常近上環站 , 樓高 3 層 , 地方闊落 , 以酒樓黎講都幾乾淨 , 離開時見到呢個嘅魚缸有好多種類嘅海鮮 , 下次嚟試下先 🐟

龍蝦湯海皇羹
老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒
欖角醬燒骨
香芒蝦球
豬膶浸莧菜
海帶綠豆沙
整體黎講 , 食店位置方便 , 非常近上環站 , 樓高 3 層 , 地方闊落 , 以酒樓黎講都幾乾淨 , 離開時見到呢個嘅魚缸有好多種類嘅海鮮 , 下次嚟試下先 🐟🐟🐟
  • 老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒
  • 龍蝦湯瑤柱海皇羹
2023-04-18 122 瀏覽
係朋友介紹下嘗試鋿晶館,聽個名都知係中菜館。翻查網上資料,鋿晶館主理嘅師傅似乎大有來頭,不過沒有official source證實👀👀👀。喺香港喜歡食中菜嘅人唔係majority,除咗喺傳統節日/公司開年飯/同長輩食飯/節日親友相聚會必定會食中菜之外,普遍出街食飯唔多人會揀中菜。一啲傳統名菜開始失傳或者愈來愈少機會試到….不過,近年中菜餐廳好努力🤡,好多以私房菜/手工菜做賣點,sell中菜嘅悠長歷史,同烹調中菜所要花上嘅心思和手藝。似乎一向比人感覺守舊嘅中菜餐廳急起直追,開始識得用上marketing strategy🤡…..如果中菜因而得到更多人認識同喜歡,都係好事來的。中菜悠遠流長,當中的技藝不比其它國家的菜式差,如果唔可以好好保存消失了,係所有人嘅損失。講返呢個每位$680中菜團,菜單幾豐富,有8道菜式,印象深刻嘅有金沙蝦球同杏汁燉白肺。金沙蝦球,熱辣辣,外脆入面嘅蝦球鮮味。杏汁燉白肺鮮香滋潤,口感幼滑。糖冬瓜懷舊千層糕未見過,有啲新鮮感,不過食嘅係懷舊感多。Overall菜式唔差,不過以價錢來說唔特別出色,可能點心會更加好吧。環境係一般酒樓格局,服務也可以。如果價錢能夠降低一點

Overall菜式唔差,不過以價錢來說唔特別出色,可能點心會更加好吧。環境係一般酒樓格局,服務也可以。如果價錢能夠降低一點,也可能會再來🤪。

📜
🥢冰鎮南非鮑魚
🥢杏汁燉白肺(no photo)
🥢金沙大蝦球
🥢大海杉班兩味
🥢上海厚切豬潤浸菜苗(上枱係菜心😂)
🥢生浸豉油雞
🥢私房黃金球海皇泡飯
🥢糖冬瓜懷舊千層糕
小編有班澳門朋友下個月黎香港玩,諗住帶佢地周圍食好西,有人介紹話呢間酒家野食好多同埋員工服務不俗,地理位置仲要非常perfect, 正正喺港澳碼頭附近🤩 等小編試左先!【意大利黑醋脆豬柳】$108豬柳煮得非常之鬆軟,輕輕一咬即斷😋同意大利黑醋汁非常之夾!【蜜椒金薯安格斯牛柳粒】$128牛柳粒完全唔韌好好咬,同樣煮得好軟!讚!❤️【三色蒸水蛋】$98本身小編無諗住order, 但呢一道三色水蛋獲店員推介,小編當然想試下,食完後小編完全明白點解,因為佢地既廚師可以令一道看似簡單既水蛋加入皮蛋同咸蛋黃而味道變得出色豐富!水蛋仲要非常滑,本日MVP!🥰❤️【厚切鮮豬潤浸莧菜】$148老闆娘非常親民同唔同枱傾下偈,呢個係隱藏menu黎架,唔係menu上面出現,熟客或者中意食豬潤既你就一定會叫,豬潤煮得非常爽口👍🏻【環球海鮮豆腐煲】$148帶子同蝦都大大粒,食返樣超熱辣辣既煲仔小菜真係一流😋呢間鋿晶館絕對係一間良心酒家,員工主動有禮,每日都會將有多既食材全部贈送畀附近既慈善機構或者畀員工拎返屋企🥰佢地每日供應既食材保證絕對新鮮非隔夜架!❤️ 所以店家既海鮮大受食客歡迎,比美鯉魚門既海鮮又唔會好似佢地咁提

【意大利黑醋脆豬柳】$108
豬柳煮得非常之鬆軟,輕輕一咬即斷😋同意大利黑醋汁非常之夾!

【蜜椒金薯安格斯牛柳粒】$128
牛柳粒完全唔韌好好咬,同樣煮得好軟!讚!❤️

【三色蒸水蛋】$98

【厚切鮮豬潤浸莧菜】$148

【環球海鮮豆腐煲】$148
帶子同蝦都大大粒,食返樣超熱辣辣既煲仔小菜真係一流😋

呢間鋿晶館絕對係一間良心酒家,員工主動有禮,每日都會將有多既食材全部贈送畀附近既慈善機構或者畀員工拎返屋企🥰佢地每日供應既食材保證絕對新鮮非隔夜架!❤️ 所以店家既海鮮大受食客歡迎,比美鯉魚門既海鮮又唔會好似佢地咁提高價,性價比非常高👍🏻🫶🏻下次黎食可以同店員講預計人頭金額就可以為我地準備到中式新鮮海鮮🦞既廚師發板啦❤️❤️❤️

分數:(10分滿分💛)
味道:9
價錢:8
環境:8
服務:9
(以上評分只是小編個人口味而已)

💥 鋿晶館
📍 上環德輔道中287-291號地舖
#美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hongkong #hongkongfood #hkig#hkgirl #hongkongfoodies #香港美食 #相機食先 #手機食先 #平民美食 #食好西 #mm7 #mm7.foodie#上環必食 #上環餐廳 #上環好去處 #上環美食地圖 #餐廳推介#假日好去處
2023-04-13 153 瀏覽
最近朋友推介到上環一間自家品牌酒樓 “鋿晶館” 飲茶, 據悉師傅曾在日本東京富麗華工作多年, 專為高管達人和明星服務, 回港後曾擔任多間迷芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團“主管” 經驗豐富👨🏻‍🍳, 所有手作點心也是即點即做, 新鮮熱辣辣👍款式有多款選擇👇义燒酥🫔(必試)酥皮香脆, 义燒餡料新鮮可口🤤黑松露燒賣🧆香濃黑松露味, 燒賣餡料有蝦、豬肉, 蝦肉爽口鮮甜👍迷你荷葉飯🍛材料有:蝦、义燒、蛋、飯, 味道香口, 原汁原味🥢櫻花蝦芋頭糕🧈濃郁芋頭香、十分粉口 , 配上香脆櫻花蝦, 口感軟硬兼施😋

所有手作點心也是即點即做, 新鮮熱辣辣👍款式有多款選擇👇

义燒酥🫔(必試)
酥皮香脆, 义燒餡料新鮮可口🤤

黑松露燒賣🧆
香濃黑松露味, 燒賣
餡料有蝦、豬肉, 蝦肉爽口鮮甜👍

迷你荷葉飯🍛
材料有:蝦、义燒、蛋、飯, 味道香口, 原汁原味🥢

櫻花蝦芋頭糕🧈
濃郁芋頭香、十分粉口 , 配上香脆櫻花蝦, 口感軟硬兼施😋

早餐
2023-04-02 164 瀏覽
來到上環,想食個熱熱鬧鬧嘅粵菜,點了包括猴頭菇螺頭燉豬腳筋湯、香芒蝦球、滷醬油黃金豆腐和大廚蝦乾小炒王。猴頭菇螺頭燉豬腳筋湯這道燉湯的湯頭非常清澈,而豬腳筋和螺頭的口感也非常好,嚼勁十足,再加上猴頭菇的鮮香,讓這道湯變得十分美味。接下來是香芒貴妃大蝦球,這道菜的外皮炸得非常酥脆,而裡面的蝦肉則是鮮嫩多汁,再加上甜美的芒果醬汁和杏仁碎,非常開胃。滷醬油黃金豆腐也是一道非常不錯的菜,黃金豆腐的口感十分脆嫩,而滷醬油的味道也很香濃。最後是大廚蝦乾小炒王,這道菜的蝦乾香酥脆、西芹爽口、蝦仁彈牙,味道惹味非常。

猴頭菇螺頭燉豬腳筋湯

• 香芒貴妃大蝦球
2023-04-01 134 瀏覽
食盡上環之中式 — 鋿晶館————————————————係中環番工間唔中都會同同事飲下茶食個點心,位於上環既鋿晶館,同事試過都一致認為呢間既quality唔錯,而原來聽講佢地既師傅曾經係日本東京富麗華工作多年,做過好多米芝蓮餐廳,好有經驗嫁!🤗🔸 蜜椒薯角一口牛超推薦呢個😋,香甜既薯角同肉味濃既一口牛,牛肉有質感又唔會過老,好岩送飯食🥰🔸 啫啫通菜煲通菜好新鮮爽口,而且佢底下原來有好多大條乾蝦一齊炒,味道更多層次😇🔸 燒汁煎焗海石斑班頭腩煲石班腩大大塊,皮層吸曬d燒汁好入味,食落魚肉夠滑,火喉控制得好,調味亦唔會過咸😋💭Overall comment:呢間除左晚市小茶值得一試之外,佢地既點心都係即叫即整,手工整作,所有食物都係自家品牌,十分難得!😆
食盡上環之中式 — 鋿晶館
————————————————

🔸 蜜椒薯角一口牛

🔸 啫啫通菜煲

🔸 燒汁煎焗海石斑班頭腩煲

💭Overall comment:
2023-04-01 118 瀏覽
放工約咗媽咪食晚飯,求其入咗呢間附近嘅酒樓食下晚飯小菜,點知又幾好食喎😆老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒叉燒好淋,肉質鬆化,肥瘦剛好,燒得焦香,配上蜜汁保持濕潤,好香😋回疆大汗欖角醬燒骨炸得香口,外面脆裏面肉質鬆軟,唔會乾柴,欖角醬好惹味😍好似有啲甜甜地,唔會好咸,好開胃。香煎蓮藕餅蓮藕餅煎得金黃焦香,肉餅加入好多粒粒蓮藕,口感豐富,味道甘香,外表平實,但係好好味😋燒汁百花釀茄子豉汁好惹味,茄子好軟滑,夾住中間爽口嘅新鮮蝦膠,好好味送飯一流😋上湯厚豬潤浸莧菜豬膶切得好厚,啱晒我口味,豬潤整得好爽口👍🏻莧菜淋滑,吸晒湯汁入味。

老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒

回疆大汗欖角醬燒骨

香煎蓮藕餅

燒汁百花釀茄子

上湯厚豬潤浸莧菜
🤎上環·鋿晶館🤎⁡睇介紹係以自家製品牌中菜為主嘅酒樓原來大廚曾係日本東京富麗華/多間米芝蓮酒店/酒樓集團做過主管來頭不少 就嚟試試佢有幾勁啦☺️✨⁡🌈滷水鵝掌翼陳年滷水沉厚香醇 做頭盤開開胃先掌翼的外皮煮得剛剛好 肉質鮮嫩入味掌翼吃到肉時候咬一下骨 慢慢吮下骨髓味道慢慢滲出嚟 非常滋味過癮😈🤗⁡🌈老乾媽京蔥爆牛肉 牛肉與老乾媽醬爆得夠香淨係聞味道就令人流口水😛🤤京蔥煎過墊底 味道香濃而不辣牛肉鮮嫩多汁 與蔥嘅味道相得益彰⁡🌈金薯欖角雞球 薯仔沾上蜜糖再炸 甜度更加突出☺️配合炒嫩滑雞球 酸酸甜甜好開胃 鹹香欖角+甜甜金薯味道完美融合⁡🌈老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒叉燒的肉質非常嫩滑 外皮少少焦香🤩經過腌制燒烤 口感鮮嫩多汁 肉質細膩柔軟 有啲肥膏位幾正👍🏻😋搭配上甜蜜的蜜餞醬汁 味道甜中帶鹹⁡🌈金銀蛋上湯莧菜湯汁清澈 整道菜非常清爽莧菜菜身軟滑 鮮嫩可口💓 鹹蛋添鹹鮮味+皮蛋有咬口食起來濕潤仲可以送飯 又可以飲埋啲湯👍🏻⁡P.S 原來佢午市點心都係自家即叫即做 下次同屋企人嚟試下先😛⁡
🤎上環·鋿晶館🤎

P.S 原來佢午市點心都係自家即叫即做
下次同屋企人嚟試下先😛
2023-03-23
2023-03-21 205 瀏覽
同屋企人去澳門之前,先去上環鋿晶館飲個早茶。原來酒樓的師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高官達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富。吃粥易消化又有營養,先來一個【日本南瓜雜豆粥】粥品煲得軟、綿、滑,煮出來的口感不錯。最近南瓜盛產,加埋紅腰豆健康又鮮甜。乾蒸燒賣食得多【乾蒸牛肉賣】這懷舊點心唔係度度有得食,啖啖牛肉味道肉汁飽滿。繼續懷舊下去【懷舊雞球大包】內涵十足,除了香菇和雞柳入口嫩滑,還有一粒鵪鶉蛋彈出來令人驚喜。炸得鬆脆的【香麻脆芋絲夾】看到賣相已急不及待將它KO. 所有點心都是即點即做的手作點心,值得加分!