2024-04-18 131 瀏覽
朋友係網上見到間茶樓食評寫話係自家製品牌,標榜話所有點心都係現場即點即做,全部係手作點心,於是約埋我一齊去食。咁去到間茶樓,望到廚房,又真係見到班點心師傅好忙碌咁係度整點心。我就多口問左幾下部長小小問題,個部長仲要好好傾,話師傅係日本東京富麗華就職多年,專為高管達人同明星服務,之後返香港係多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做過主管,經驗好豐富。搞到我未食之前,對呢餐飲茶好期待!點心都幾多選擇,我同朋友得兩個人,就盡試下必食/推介點心,真係喜出望外,食物好有水準:黑松露燒賣個黑松露燒賣未送上枱,就知道黑松露足料,因為未食已經聞到陣黑松露香味,食落仲要彈牙龍皇春卷以為係平時酒樓春卷形狀,但一上枱,有一種煥然一新感覺,咬落非常香脆,食落個口感完全唔油冧冧荔枝球第一次見有呢個點心,就決定試下,荔枝球外層炸到紅卜卜,望落真係好似成粒荔枝咁,一口咬開,原來入面係包住奶皇,外脆,好味。蝦餃呢隻蝦餃不得了,食落隻蝦夠晒彈牙,一食就知係新鮮蝦,而個皮又夠晒簿,唔會好似出面太厚粉,少有茶樓可以做得咁好

黑松露燒賣

龍皇春卷

荔枝球

蝦餃
2024-04-17
2024-02-03 1501 瀏覽
難得近新年,👦🏻無乜功課就帶👦🏻同婆婆一齊飲茶,想不到平日也很多人,而且也多人訂座。蝦餃:外皮薄而有彈性,內餡鮮美多汁,蝦的鮮甜味道。燒賣:外皮鬆軟,內餡多汁再加上黑松露香味。煎蝦米腸:帶有有蝦的鮮甜和米腸的香脆。煎熟後,外皮金黃酥脆,👦🏻忍不住口地吃👍芋角:味道香甜可口,外皮酥脆,內餡綿密。芋香帶甜而不肥膩✔️叉燒酥:味道鹹甜適中,外皮酥皮够鬆化,咬落再有濃濃的叉燒肉汁小籠包:裡面帶有鮮甜湯汁,👦🏻食左2粒🤣馬拉糕:味道香甜濃郁,口感軟綿。馬拉糕的獨特風味和Q彈口感皮蛋瘦肉粥:味道鮮美,粥的質地綿密,配上蛋和瘦肉,而且很入味。

蝦餃:外皮薄而有彈性,內餡鮮美多汁,蝦的鮮甜味道。
燒賣:外皮鬆軟,內餡多汁再加上黑松露香味。
小籠包:裡面帶有鮮甜湯汁,👦🏻食左2粒🤣
馬拉糕:味道香甜濃郁,口感軟綿。馬拉糕的獨特風味和Q彈口感
2023-11-28 1345 瀏覽
已經有大約兩年無嚟, 今次再嚟, 食物質素都keep到。假日都有下午茶提供,  有點心, 炒粉麵同燒味,而且點心紙的款式都幾多, 味道都不錯,  價錢又合理,叉燒酥, 煎腸粉同蒸排骨都推介。服務都可以, 侍應們就算好忙, 個個都態度好好。唯獨今天安排到2樓, 有一位黑框眼鏡, 短髮的黑衫女部長, 態度非常惡劣。一坐低已經發侮氣, 開位就咁掟低兩套餐具, 又唔派, 呢種服務都係第一次見識。last order又無問駛唔駛再加單, 直接埋單, 咁都算, 拎部機嚟問佢收唔收卡,  一句嘚埋嚟話:「唔得 八達通」真係令人髮指。著西裝嘅經理, 洗碗叔叔都態度良好, 只有這位黑眼鏡黑衫女部長趕客, 都未必再幫襯。
而且點心紙的款式都幾多, 味道都不錯,  價錢又合理,
叉燒酥, 煎腸粉同蒸排骨都推介。

服務都可以, 侍應們就算好忙, 個個都態度好好。
拎部機嚟問佢收唔收卡,  一句嘚埋嚟話:「唔得 八達通」
真係令人髮指。
著西裝嘅經理, 洗碗叔叔都態度良好,
只有這位黑眼鏡黑衫女部長趕客, 都未必再幫襯。

2023-11-26
  • 叉燒酥
2023-11-20 1333 瀏覽
有野做過黎港島呢面,搵左間酒樓食下點心先出發,發現呢間鋿晶館評價唔錯,就決定試下呢間,位置都幾近上環港鐵站,行一陣就到,門口有電車路。地下係攞位同電梯大堂,感覺係比較舊式嘅酒樓,由於當日係星期六,都要等一陣位。終於有位,上到去都真係好多人,比較多嘅係上年紀嘅人士黎飲茶。點心都幾多選擇,叫左叉燒腸、牛肉球、蒸鮮魷、燒賣、蛋散同燉椰皇,其中比較特別嘅係煎糯米雞,依家好少酒樓會有呢款食物,唔知係咪因為無乜人食定工序繁多?全部點心都好食,喺上環食到呢個質素都的確唔錯,值得黎呢間酒樓一試
有野做過黎港島呢面,
搵左間酒樓食下點心先出發,
發現呢間鋿晶館評價唔錯,
就決定試下呢間,
位置都幾近上環港鐵站,
行一陣就到,
門口有電車路。

地下係攞位同電梯大堂,
感覺係比較舊式嘅酒樓
由於當日係星期六,
都要等一陣位。

終於有位,
上到去都真係好多人,
比較多嘅係上年紀嘅人士黎飲茶。

點心都幾多選擇,
叫左叉燒腸、牛肉球、蒸鮮魷、燒賣、蛋散同燉椰皇,
其中比較特別嘅係煎糯米雞,
依家好少酒樓會有呢款食物,
唔知係咪因為無乜人食定工序繁多?
全部點心都好食,
喺上環食到呢個質素都的確唔錯,
值得黎呢間酒樓一試
煎糯米雞
蛋散,蒸鮮魷
燉椰皇
2023-10-05 1338 瀏覽
今天中午路過上環,趁住未夠 12:30pm,打工仔未出来午膳,便走進這間酒樓,只見酒樓門面一般,對它沒有很大期望,只求食飽。但發覺她的點心真是好吃,牛肉球內混入芫茜和馬蹄,非常清香爽口,沒有油膩感覺。义燒包內的义燒,有炭燒香氣,完全不是那些染了红色殭屍肉的貨色,此外,她的北菇花膠鹅掌也做得不錯,鹅掌非常厚肉,只是花胶略硬,軟一點會更好,但作為一個點心,實在是非常超班,最後甜品要了綠豆沙,雖然屬於小點,但制作一點也不馬虎,綠豆起沙,內有臭草和海帶,是傳統的做法,很滿意。
有時大菜遠比不上鑊氣小菜小炒,後者總是有股魅力,會令人間唔中想來瘋狂吃一下。這頓飯是無心插柳的晚餐,和飲食高層即興約的。於飲食平台見到此餐廳有不錯的評價,基於即興及小弟懶的理由,就來此吃。這餐廳有數間分店,主打自家製點心 (晚上沒有的) 及一系列粵菜小炒,還有各類海鮮,選擇蠻多。上環這分店,地下那個姨姨接待員相當 nice,和她閑聊了一會。她說這分店歷史不算悠久 (好像還不到10年),但當中有些傳統擺設,例如這個牌,歷史已有數十年,仲老過我喎!(那天天氣熱,我着得 young 啫 XD)她理解應該是上一手餐廳留低,或是由第二間分店搬過來,現在是作為擺設,多於標示的功能:據說這邊大廚曾在日本東京「富麗華」中菜飯店 (相關網站) 任職多年,回港後亦曾在數間米芝蓮及大型中菜廳主理,她卻忘了師傅的名字 XD 咁我也不為難這位阿姨,也多謝她親切的分享!餐廳內部裝修貫徹中菜傳統風,門口有個大魚缸養著不同海鮮,目測都新鮮生猛:餐牌菜式選擇雖說是傳統粵菜,名字卻有花巧心思,例如「老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒」,我估說穿了其實就是半肥瘦叉:)一個菜名這樣寫,感覺就好像有些故事在背後,有趣。今餐叫的餸菜不多。「

今餐叫的餸菜不多。「金薯欖角炒雞球」HK$108
欖角是我很喜歡的傳統食材,不論用來蒸海鮮、排骨或炒餸,都可以吊起味道來。
今回配薯仔件及去骨雞髀肉,家庭式味道,不會吃到奇怪的調色出品,傳統鑊氣小炒:
雞相信是雪藏貨,巧妙地配上欖角,處理過後完全吃不到雪味,肉質甚嫩,也吃得出沒下鬆肉粉,有家裡「Ma Ma Taste」媽媽屋企菜的神韻:
特別值得一提配上三色甜椒,沾了醬汁精華,簡單卻可不要看輕它的美味度 XD
意大利黑醋脆豬柳」HK$108
雖是粵菜,卻換上意大利黑醋作主調調味,煮法仍傳統。豬柳條先撲粉炸,外面成了一道薄薄脆皮,再用意大利黑醋大火鑊兜:
每條豬柳都平均沾上酸醬汁,調味恰到好處,不會過酸,開胃之作,新鮮熱辣地令人一條接一條不停地放進口裏:
它的配角是伴新鮮菠蘿件,甜且多汁,整體令餸菜不會太乾及可平衡酸度:
海味啫啫通菜煲」HK$98
這是我很喜歡點的菜式。有時食蔬菜類太寡,這個可以中間落墨,鼻子也因香氣而受惠呢。
熱辣辣砂煲,一打開聲音咥哩啫𠼱,有做到「啫啫」效果:
侍應將通菜輕兜,蝦醬香氣四溢:
我覺得它做得好的地方是下了不同的海味:大蝦乾、土魷絲、銀魚仔等。有它們的加乘,鹹香好下飯,呢啲菜真係要出街食先有 feel。。。
整體吃後感不錯,老侍應們沒有硬推銷任何海鮮或套餐,這樣反而令我下次若返兜的話,會想品嚐一下它們一系列的海鮮菜系呢。

一期一會。下次再來,可能都是即興呢!
2023-08-05
  • 金薯欖角炒雞球
  • 意大利黑醋脆豬柳
  • 海味啫啫通菜煲
2023-08-26 808 瀏覽
以為係普通茶樓,你就錯 係會有驚喜,第一味菜上嘅就係冰鎮鮑魚,唔好以為冰鎮就沒有味道,他給的醬汁係以酸甜加上芥辣做的,我哋仲特登留起個醬汁嚟送飯咁多洋菜de這一個頭盤最為驚喜,根本沒有送過飯後來送其他菜。冰鎮鮑魚啖啖肉唔係侮辱嗰種第一味真係好難令人停,我可食10隻就變成肥仔了仲有另外一個你係獅頭鵝獅頭鵝出名大隻佢切片切件,再加上好多內臟鵝肝羅潤就係比到好多驚喜,鵝腸就是100%好味,勁多人搶我食得一條咋
2023-08-26 467 瀏覽
糖水係紅豆沙就係hea 但係比杏仁茶 就知道係專業,仲要你食到非即沖,勁香杏仁味,加埋蛋白,提升口味。杏仁喺你口腔爆發,好似食咗好多杏仁咁樣同你平時飲杏仁霜根本就是兩回事。除咗傳統嘅杏仁茶,仲有呢個似山咁高嘅崩沙就係難做又好少人肯做而家你問零零後都冇人識啦。真係可以建議呢一間轉做甜品自助餐,因為佢仲有一個個超香的馬豆糕細細舊嘅尺寸真係唔好比前面嘅菜食飽,如果唔係你就會後悔㗎啦。主廚又會彈出嚟問吓你好唔好味非常之專業。
糖水係紅豆沙就係hea
2023-08-21 500 瀏覽
家中有長者鍾意食點心,毎逢一至兩星期左右都會幫襯,幫襯咗好幾年,不下數十次,每次消費百幾至二百幾不等,呢幾個月轉了服務員接電話order,服務其差,落錯order反而一口咬定話我講錯,態度惡劣,再打幾次電話去,唔出聲扮聽唔到,唯有再打電話搵經理,也不知道接電話是否經理(該人自稱經理),話可能係我講錯或誤會,理論過後先叫我攞過去更換,大熱天時30幾度行10幾20分鐘返過去咪玩啦! 之前仲有一次啲點心炒粉麵廚房已經一早準備好哂,遲遲都唔攞出嚟,等咗成40分鐘,都係上兩個月嘅事。食物質素一般但服務態度咁差,真係想再幫襯都幾難。😖
外賣自取
2023-08-06 538 瀏覽
鋿晶館係上環地鐵站附近,晚飯容易訂枱。主打廣東家常菜,同朋友摸住酒杯最啱紫薯湯汁菜苗 菜苗夠新鮮,紫薯夠晒香香煎家鄉蓮藕餅,當造季節食蓮藕美國大生蠔煲 生蠔有六七隻,佢哋用美國桶蠔隻隻大欖角炒雞柳 欖角D味好香,我下次要試吓欖角骨D餸味道好好,上菜好快!鋿晶館 (上環)上環德輔道中287-291號地舖This is a restaurant serving traditional Canton food. The food quality is very good. I recommend a few dishesClay pot oyster Pan fried Lotus cakeSweet yam with baby leaves

鋿晶館係上環地鐵站附近,
晚飯容易訂枱。
主打廣東家常菜,同朋友摸住酒杯最啱
紫薯湯汁菜苗 菜苗夠新鮮,紫薯夠晒香
香煎家鄉蓮藕餅,當造季節食蓮藕
美國大生蠔煲 生蠔有六七隻,佢哋用美國桶蠔隻隻大
欖角炒雞柳 欖角D味好香,我下次要試吓欖角骨

D餸味道好好,上菜好快!

鋿晶館 (上環)
上環德輔道中287-291號地舖

Clay pot oyster
Pan fried Lotus cake
Sweet yam with baby leaves

2023-08-05
2023-07-31 381 瀏覽
上環有一間酒樓晚上小菜叫餸食飯唔錯! 坐得舒服之餘餸菜水準又高🩷招牌半肥瘦叉燒 - 香甜嘅蜜汁加上軟腍嘅肉質;紅潤色澤加上誘人嘅焦脆燶邊, 再加上幽幽嘅鹹甜香氣同埋鬆軟口感, 一啖接一啖好食到停唔到口龍蝦湯海皇羹 - 龍蝦湯瑤柱海皇羹有大量蝦肉、蛋白、香菇等配搭, 湯頭鮮美濃郁而且材料豐富, 熱辣辣入肚後洋逸一陣暖意😇豬潤莧菜 - 豬潤真係好滑好軟,雖然高固醇,但含有豐富鐵質女人食岩哂! 莧菜好嫩又新鮮, 最欣賞係無咩味精但依然美味! 平時出街食飯冇咩機會食菜, 今晚難得有菜食好開心芒果大蝦球 - 酥脆Q彈嘅蝦球搭配芒果丁入口, 甜而不膩嘅口感, 酸中帶甜開胃又美味, 夏天食一流👍🏻蜜椒金薯安格斯牛柳粒 - 黑椒汁同牛柳係非常完美嘅配掂搭! 不論西餐還是中餐, 都係好受歡迎嘅一道主菜☺️黑椒牛柳粒, 濃濃黑椒味牛肉又多汁, 加埋炸到外脆內軟嘅薯仔粒👍🏻

2023-07-28
2023-07-24 368 瀏覽
係中上環區收工就搵左間粵菜同屋企人食個晚飯😋.餐廳係自家製品牌 早午市仲會有即叫即做既手作點心☺️ 晚餐今日主要叫左啲家常菜同一盅湯 簡簡單單食個飯~ 菜式唔算複雜但有鑊氣又好食!.|姬松茸花膠螺頭瑤柱湯呢餐我最鐘意就係呢個原盅燉湯! 好似屋企自己煲咁足料 好多花膠片仔(應該起碼有10塊) 仲有好多螺頭 瑤柱 雞腳 😍事關我地都好鐘意飲湯 超滿足~ 一盅起碼裝到6-7碗.|鮮菠蘿生炒排骨新鮮菠蘿好甜 炒完更加好食🤤 生炒骨炸到外脆 酸酸甜甜好岩送飯.|豉蒜南瓜炆涼瓜南瓜好棉又甜 涼瓜爽口👍🏻.|燒汁百花釀原條茄子茄子係有層炸衣包住再有燒汁係上面 茄子索埋啲汁 好滋味~.後尾先知原來餐廳師傅大有來頭 係日本東京富麗華多年再回港做過多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團既主管🫡 食物質素有保證😆
係中上環區收工就搵左間粵菜同屋企人食個晚飯😋
|姬松茸花膠螺頭瑤柱湯
事關我地都好鐘意飲湯 超滿足~ 一盅起碼裝到6-7碗
|鮮菠蘿生炒排骨
|豉蒜南瓜炆涼瓜
南瓜好棉又甜 涼瓜爽口👍🏻
|燒汁百花釀原條茄子
茄子係有層炸衣包住再有燒汁係上面 茄子索埋啲汁 好滋味~
平時少食粵式菜館但聽朋友講上環呢間係一間菜式自家製品牌既餐廳 🥹一定要試下高質粵式菜既獨特 😗🌟紫芯蕃薯浸菜苗 💰$108呢個菜好新穎 😳無諗過日本紫芯蕃薯🍠同菜苗可以變成一道菜 🤣淡淡紫蕃薯🍠 香味同時又無蓋過菜苗本身既鮮甜🌟意大利黑醋豬柳 💰$108黑醋作為醬汁外層做到脆口,內裡肉質軟身唔靭 🫰🏻🌟大廚蝦乾小炒皇 💰$128賣相同平時食到既唔一樣好獨特,用蛋漿做左個伴碟盛住色彩繽紛因為三色椒🫑又作點綴同時炒得好有鑊氣 👍🏻🌟金沙咸蛋大蝦球 💰$128外層蛋漿唔會太厚 有淡淡咸蛋黃包住 😚食得出蝦球係新鮮、肉質彈牙爽口 🤭之後發現餐廳師傅都係曾經係唔同米芝連酒店同大型酒樓做過管理經驗一定好豐富🤣同埋有質素保證先會有今日呢種新式粵菜出現 😗值得再黎幫襯試下佢地既點心 ☺️👌🏻啤啤推介指數:🐻🐻🐻/3粒鋿晶館 (上環)📍地址:上環德輔道中287-291號地舖☎️ 電話: 28506722#香港美食 #港島美食 #上環美食 #啤啤遊食團 #美食推介 #上環美食推介 #假日好去處 #相機食先 #港人推介美食 #平民遊 #中式 #港式 #粵式 #中式美食 #窮遊美食#foodie #hkfood
平時少食粵式菜館

無諗過日本紫芯蕃薯🍠同菜苗可以變成一道菜 🤣
淡淡紫蕃薯🍠 香味同時又無蓋過菜苗本身既鮮甜

🌟意大利黑醋豬柳 💰$108
黑醋作為醬汁
外層做到脆口,內裡肉質軟身唔靭 🫰🏻

🌟大廚蝦乾小炒皇 💰$128
賣相同平時食到既唔一樣
好獨特,用蛋漿做左個伴碟盛住
色彩繽紛因為三色椒🫑又作點綴
同時炒得好有鑊氣 👍🏻

🌟金沙咸蛋大蝦球 💰$128
外層蛋漿唔會太厚
有淡淡咸蛋黃包住 😚
食得出蝦球係新鮮、肉質彈牙爽口 🤭

之後發現餐廳師傅都係曾經係唔同米芝連酒店同大型酒樓做過管理
經驗一定好豐富🤣
同埋有質素保證先會有今日呢種新式粵菜出現 😗
值得再黎幫襯試下佢地既點心 ☺️👌🏻

啤啤推介指數:🐻🐻🐻/3粒

鋿晶館 (上環)

📍地址:上環德輔道中287-291號地舖
☎️ 電話: 28506722

#中式美食 #窮遊美食
#foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #dinsum #eatinhk
#bearbeareat
#bearbeareat上環
2023-07-16 518 瀏覽
今早一家人去飲早茶,我們見餐牌夾上只有一款點心紙,於是就落單,之後我發現附近枱枱都用另一張黃色點心紙落單,原來有晨早優惠,而我們用standard 點心紙點同一款係貴$6-8元,於是我有禮貌地向職員查詢,是否可以同樣享有優惠價,換來不客氣答覆,沒有有優惠,因為我地用standard點心紙,更指責語氣話我自己無要求優惠點心紙,我們第一次光顧,而佢地冇提供full menu,是我作為顧客的責任,太太太過份了。
2023-07-16
早餐
2023-07-15 3715 瀏覽
常常吃不同的地方菜式,粵菜依然吸引🤩 今次來到一間高質自家品牌的酒家!💬 香芒貴妃大蝦球🦐大蝦球真的很大顆!!入口咬起來有塞滿滿的感覺,在炸得微微酥脆的外層,淋上甜甜芒果汁,加上花生碎,我十分喜歡!!🤩回頭食: ⓨⓔⓢ💬 蜜椒金薯安格斯牛柳粒🐂牛柳粒肉質不會太韌,且帶香濃牛肉味道,配料有金黃色的薯仔及彩椒,不會太油膩,當中的洋蔥及蒜粒令菜式更惹味回頭食: ⓨⓔⓢ💬鮮菇菌皇炒蛋白🍄炒起的蛋白嫩嫩的感覺,配上鮮菇、秀珍菇、雞脾菇及鮮冬菇等雜菌,加入黑松露香氣撲鼻而來🤩,表面灑上蔥和翡翠苗更添fresh感回頭食: ⓨⓔⓢ💬龍蝦湯瑤柱燴海皇羹🦞濃稠的海皇羹裡放了瑤柱、帶子、鮮蝦、草菇、甜豆、蛋白等,材料超多,每口都滿有鮮味,十分滿足!!回頭食: ⓨⓔⓢ店員都好nice,還聊起來🤭,知悉師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高官與明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及連鎖酒樓集團做主管,經驗相當豐富✨聽說所有點心現場即點即做,果然係手作點心,下次一定要試試🤩❤️鋿晶館❤️上環德輔道中287-291號地舖❤️2850 6722▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂@hamm.eat.alotʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ

💬 香芒貴妃大蝦球🦐

💬 蜜椒金薯安格斯牛柳粒🐂

💬鮮菇菌皇炒蛋白🍄

💬龍蝦湯瑤柱燴海皇羹🦞
回頭食: ⓨⓔⓢ

聽說所有點心現場即點即做,果然係手作點心,下次一定要試試🤩

❤️鋿晶館
❤️上環德輔道中287-291號地舖