我同屋企人經常黎呢度飲早茶,有聽過呢度係一間自家製品牌既酒樓,所有點心都係現場即點即做,係手作點心黎,所以我地屋企人先咁鍾意黎呢度飲早茶,但就係未試過佢地既晚飯,所以今晚同媽咪黎食⭐️招牌半肥不瘦叉燒好肥瘦適中,厚度又適中,有咬口得黎唔韌⭐️龍蝦湯海皇羹上呢個羹既時候係新鮮滾熱辣既,超多料,蝦仁瑤柱滿滿,有口感之餘亦有淡淡既龍蝦鮮味,無搶到其他海鮮既鮮味⭐️欖角骨呢個骨係一道看似平凡但又有難度既菜,要做到每舊骨都要沾到啲欖角,個骨又要食落脆口、肉質軟身又唔韌,好有難度呢,食既時候仲要係有啲有軟骨呢👍🏻👍🏻👍🏻⭐️豬潤莧菜豬潤啱啱熟,熱辣辣食既時候,配埋薑絲,豬潤既嫩且無豬腥味,莧菜又好嫩身,煮得夠清又唔會過鹹⭐️芒果大蝦球上碟時已經覺得個蝦球好大粒,每粒蝦都啱啱包到有芒果汁芡,再配埋面上有啲果仁碎,既香口又有果香,蝦球啖啖肉,口感有層次我係愛飲普洱之人,見呢度既普洱茶越沖越有,好少有茶樓有咁濃茶色既普洱飲😍😍😍我同屋企人願意黎幫襯咁多次,就係知道師傅行實力派,佢曾經喺日本東京富麗華任職多年,serve過高管達人同明星㗎。之後返黎香港就喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做過主管,所以食物菜式既色香

⭐️招牌半肥不瘦叉燒
好肥瘦適中,厚度又適中,有咬口得黎唔韌

⭐️龍蝦湯海皇羹

⭐️欖角骨

⭐️豬潤莧菜

⭐️芒果大蝦球

我同屋企人願意黎幫襯咁多次,就係知道師傅行實力派,佢曾經喺日本東京富麗華任職多年,serve過高管達人同明星㗎。之後返黎香港就喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做過主管,所以食物菜式既色香味絕對係無得輸👍🏽👍🏽
招牌半肥瘦叉燒
普洱茶
  • 老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒
  • 回彊大汗欖角醬燒骨
2023-07-06 2870 瀏覽
做完晨運,同朋友嚟上環飲早茶。揀咗電車路附近嗰間「鋿晶館」,據知餐廳係自家製品牌,所有嘅手作點心都係現場即叫即做,新鮮熱辣~加上師傅曾任職於日本東京富麗華多年,專為高官達人同明星服務,回港後,喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富,所以品質絕對有保證。我哋揀咗個孖寶套餐、兩款醒晨特價,另外再加咗碟叉燒酥。孖寶套餐選了櫻蝦蒸芋頭糕 同 黑松露燒賣 ($34),件芋頭糕好足料,入面有好多粒粒芋頭,口感粉糯,配埋面頭嘅櫻花蝦,香氣濃郁。燒賣真材實料,內有鮮蝦、豬肉同冬菇,加上香味撲鼻嘅黑松露,口味相當配合。九製陳皮叉燒酥:叉燒酥嘅酥皮非常鬆脆,入面嘅叉燒餡相當香甜,面頭灑咗陳皮粉,食落有好芳香嘅陳皮味!迷你荷葉飯 ($24)  見到點心紙寫住迷你,初頭仲以為個份量會好細,原來一啲都唔迷你,材料有蝦仁、叉燒、鮮菇同蛋絲等,口感好豐富,飯粒唔會過於濕潤,帶荷葉香。蜜餞脆麻花 ($18)  三件蛋散都炸得好清脆鬆化,香甜又不油膩,蘸上麥芽糖吃,讓人愛不釋口。
我哋揀咗個孖寶套餐、兩款醒晨特價,另外再加咗碟叉燒酥。
我今天下午一個人去飲下什茶, 去到上二樓.要和別人一張檯, 也好.我叫了, 三樣點心:  1.) 叉燒腸分, 2.) 燒賣 3.) 焗叉燒包 (最好)。總共要: 港幣九十元。
我今天下午一個人去飲下什茶, 去到上二樓.
要和別人一張檯, 也好.

總共要: 港幣九十元。
腸分
酒家名稱
單據
題外話/補充資料: 不錯
2023-06-21
單據
  • 焗叉燒包
2023-06-16 292 瀏覽
同朋友屋企人想食生日飯,朋友指定要食中餐,喺上環附近搵咗呢間酒樓,試吓好唔好味~~嗰日係星期六晚上,餐廳都算full Booking,好彩有預先book位🥳🥳🥳四個人去,獲分配一張小圓枱,環境正常乾淨。小食揀咗香芒煎大蝦球,食得出蝦幾新鮮,爽口彈牙,拍咗少少粉炸完之後上面俾芒果醬包住,再加上少少花生碎,入口有多層次嘅感覺,食埋下面嘅沙律菜更清新🤡🤡🤡呢個豬膶浸莧菜,豬潤比平時切得厚,啱啱熟,咬落去仲好粉嫩,唔會老,好味🤤🤤🤤另外呢個龍躉兩食,果皮蒸頭腩,龍躉皮好煙韌,加埋果皮嘅香味,好好撈飯🤣🤣🤣另一味炒西蘭花,正常發揮,西蘭花幾入味👏🏻👏🏻👏🏻最後呢個肉絲炒麵,值得一讚,麵餅炸得好乾身,咬落去一啲都唔油,仲好脆口👏🏻👏🏻👏🏻肉絲分開上,唔會整林晒個麵餅,呢個細心值得一讚👏🏻👏🏻👏🏻最後,每人送咗一碗綠豆沙,唔會太甜,足料幾好味~~~~總括嚟講,搵到呢間酒樓食咗一餐滿意嘅生日飯🥳🥳🥳🥳🥳

四個人去,獲分配一張小圓枱,環境正常乾淨。

另一味炒西蘭花,正常發揮,西蘭花幾入味👏🏻👏🏻👏🏻

肉絲分開上,唔會整林晒個麵餅,呢個細心值得一讚👏🏻👏🏻👏🏻

最後,每人送咗一碗綠豆沙,唔會太甜,足料幾好味~~~~

總括嚟講,搵到呢間酒樓食咗一餐滿意嘅生日飯🥳🥳🥳🥳🥳
2023-06-10
2023-06-08 417 瀏覽
留意近期人氣嘅中菜,今晚就同屋企人嚟晚飯,枱與枱之間有足夠空間,味道好,服務亦唔錯,值得介紹一入𨋢就見到介紹各款茶種,我哋揀咗香片,水滾茶靚龍蝦湯瑤柱燴海皇羹 賣相好,又足料,蝦肉仲特別大粒丶彈牙,啖啖鮮味香芒貴妃大蝦球 店長話係呢度受歡迎嘅出品,特別推介,大大隻彈牙大蝦,實物大過隻瓷匙,脆漿外層怖滿香甜芒果味,夏天食零舍開胃回彊大汗欖角醬燒骨第一啖滿滿蜜糖香,肉質入味夠腍,肉同骨比例平均燒汁煎焗海石斑頭腩煲吱吱聲上枱,聞到香味已經想即刻食,金黃色嘅斑腩油香肉厚,原來底有唔少料頭,唔怪得咁惹味啦薑汁厚切豬潤浸莧菜爽脆味濃厚切豬潤,莧菜吸咗湯汁嘅味,好快清哂成碟

一入𨋢就見到介紹各款茶種,我哋揀咗香片,水滾茶靚

龍蝦湯瑤柱燴海皇羹
賣相好,又足料,蝦肉仲特別大粒丶彈牙,啖啖鮮味

香芒貴妃大蝦球
香芒貴妃大蝦球

回彊大汗欖角醬燒骨
第一啖滿滿蜜糖香,肉質入味夠腍,肉同骨比例平均
回彊大汗欖角醬燒骨

燒汁煎焗海石斑頭腩煲
燒汁煎焗海石斑頭腩煲

薑汁厚切豬潤浸莧菜
爽脆味濃厚切豬潤,莧菜吸咗湯汁嘅味,好快清哂成碟
  • 薑汁厚切豬潤浸莧菜
  • 回彊大汗欖角醬燒骨
  • 龍蝦湯瑤柱燴海皇羮
  • 燒汁煎焗海石斑頭腩煲
2023-06-08 206 瀏覽
前幾日經過上環食晚飯,記得朋友講過附近有間自家品牌的中菜館,點心是即點即做。而師傅曾任職東京富麗華多年,回港更在米芝蓮酒店和大型連鎖酒樓擔任主管,經驗相當豐富。酒樓位於2樓,進內當眼處就是一個很大的魚缸,放滿很多海鮮給客人選購煮食。這裡裝修時尚,以銀白色牆壁和鏡配搭,加上有水晶燈照亮,十分明亮。我們點了:-龍蝦湯瑤柱海皇羹有很多蝦肉,蛋白和香菇配搭,湯味濃郁,材料豐富,都幾大碗。-老爺子半肥不廋蜜餞叉燒肉質腍軟,蜜味香濃-蜜椒一口牛牛粒剛好一口進食,非常入味,肉質嫩滑。用了西椒炒煮,十分惹味。-貴妃香芒大蝦球有4隻大蝦,蝦肉很爽,把蝦先走油再用芒果汁炒香,味道清新,表面鋪了花生碎,增加口感。-啫啫通菜煲選用了通菜莖,放在熱煲內,發出熱辣辣聲音,配料還有2吋長的大蝦干和肉碎,味道很突出。

我們點了:
-龍蝦湯瑤柱海皇羹
有很多蝦肉,蛋白和香菇配搭,湯味濃郁,材料豐富,都幾大碗。

-老爺子半肥不廋蜜餞叉燒
肉質腍軟,蜜味香濃

-蜜椒一口牛

-貴妃香芒大蝦球

-啫啫通菜煲
2023-06-06
  • 龍蝦湯瑤柱燴海皇羮
2023-06-08 263 瀏覽
飲茶,我好耐冇去飲茶了,今日去佐朋上環鋿晶館飲吓茶,嘆點心。呢間酒樓都幾好坐啊,又有Windows seat ,一路嘆茶一路望街景,都幾舒服,冇咁侷促。點心都幾好食,價錢合理,最鍾意佢早茶時段有D點心有兩粒,適合兩個人撐枱腳,一人一粒,好似我哋得兩個人,可以食多幾樣嘢。飲茶梗係要食蝦餃、腸粉、叉燒包、蝦餃,晶瑩通透,鮮蝦夠爽脆。叉燒包,嘩,一撕開個叉燒包,D料爆出嚟,正!炸春卷……炸到脆卜卜,又大條,足料,一啲都唔馬虎,我最鍾意,必食。紅棗糕.…..好重紅棗味,煙煙韌韌夠彈牙,甜度啱啱好,做飯後甜品一流!

叉燒包,嘩,一撕開個叉燒包,D料爆出嚟,正!
炸春卷……
炸到脆卜卜,又大條,足料,一啲都唔馬虎,我最鍾意,必食。
紅棗糕.…..
好重紅棗味,煙煙韌韌夠彈牙,甜度啱啱好,做飯後甜品一流!
2023-06-06 227 瀏覽
朋友推介上環“鋿晶館”傳統酒樓飲茶食點心酒樓大廚以前在日本東京富麗華做過好多年,專門服侍明星或達官貴人,返到香港又在米芝蓮酒店餐廳或連鎖大酒樓集團做主管出品有信心保證👍🏻點咗幾款即叫即做自家制點心叉燒焗餐包沙薑鳳爪(吾會太諗已入味)蝦餃(大蝦鮮甜爽口皮薄透明)鮮蝦燒賣(蝦肉爽口豬肉多汁嫩滑)煎釀虎皮椒(魚肉唔腥青椒煎得好香)魚蓉韭菜餅(魚蓉吾腥配韭菜煎得好香)脆麻花(傳統鬆脆蜜糖剛剛好)中午時段已全場滿座,要預留時間等位😁
朋友推介上環
“鋿晶館”傳統酒樓飲茶食點心
酒樓大廚以前在日本東京富麗華做過好多年,
專門服侍明星或達官貴人,
返到香港又在米芝蓮酒店餐廳或
連鎖大酒樓集團做主管
出品有信心保證👍🏻

點咗幾款
即叫即做自家制點心
叉燒焗餐包
沙薑鳳爪(吾會太諗已入味)
蝦餃(大蝦鮮甜爽口皮薄透明)
鮮蝦燒賣(蝦肉爽口豬肉多汁嫩滑)
煎釀虎皮椒(魚肉唔腥青椒煎得好香)
魚蓉韭菜餅(魚蓉吾腥配韭菜煎得好香)
脆麻花(傳統鬆脆蜜糖剛剛好)

中午時段已全場滿座,
要預留時間等位😁

2023-06-05 181 瀏覽
家人一早就話去飲茶,話這間好食,所有手作點心現場即點即做,上枱隻碟都係熱的,仲話師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,之後係多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富。讚到好勁,又經常同班老友記去飲早茶,就即管跟去一試🙂一口氣點了八碟點心,有每人所愛的款式:*蝦餃皇2隻(中)鮮蝦燒賣 2隻(中)蒽花櫻花腸(大)咸水角(中)馬柆糕(小)*炸鯪魚球4粒(大)柴魚花生粥(大)*菜苗餃(大)我最喜歡打了星號嗰三款💕蝦餃皇 - 完全就是皮薄餡大,一隻蝦餃大概有3只蝦的樣子,蝦肉脆脆彈彈,能吃到完整的蝦肉也能吃到蝦泥。整體超級鮮嫩多汁,鮮味滿滿,一口下去超級滿足!調味也剛剛好,不咸不淡。美中不足在皮有點粘。推薦!!菜苗餃 - 我最喜歡吃菜苗餃,因為咬下去可以感受到肉汁和菜苗嫩嫩的口感,這裡的菜苗餃都做到了這個效果,而旦每一隻都很飽滿,一咬落去菜苗好鮮嫩多汁,聞到好香的菜苗味,亦食得出食材好新鮮,吃完一隻已經大滿足。炸鯪魚球 - 一定要點,沒有很多店在做,出品也完全符合預期。別小看搭配的一小碟蜆汁,咸鮮滋味有海水的深度,用它蘸鯪魚球(蘸多了咸)我一口氣連食二顆!鯪魚球現炸上枱

一口氣點了八碟點心,有每人所愛的款式:
*蝦餃皇2隻(中)
鮮蝦燒賣 2隻(中)
蒽花櫻花腸(大)
咸水角(中)
馬柆糕(小)
*炸鯪魚球4粒(大)
柴魚花生粥(大)
*菜苗餃(大)

我最喜歡打了星號嗰三款💕

鯪魚球現炸上枱,還是燙口的溫度,外表有幾分像長洲大魚蛋,足足乒乓球大小。焦黃色外皮皺縮出細微的褶子,一口咬下,口感柔韌彈牙。

櫻花蝦意粉食得多,櫻花腸都是第一次試,這種煮法取代了蝦米腸,又真的香口入味很多!
出地鐵站無幾耐就見到樓高三層嘅鋿晶館,比起其他分店大間,晚市坐得舒適,唔會太擠逼。🌱老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒半肥瘦叉燒一向係最好食,肥瘦均勻適中,蜜汁包圍整件叉燒,咬落軟腍,有香濃肉味。🌱香芒貴妃大蝦球由於大廚曾主理米芝蓮及各大酒店,特別是東京富麗華酒店,所以菜式亦相對特別。例如呢個貴妃蝦球,蝦碌非常新鮮,潤滑香芒汁加上芝麻碎,賣相精美。🌱蝦子柚皮扣玉掌 而家比較少酒樓做柚皮,灑上蝦子,食落味更香濃,鵝掌燜煮吸收醬汁精華,入口即溶。🌱拿破崙鮮茄牛仔骨煲,燒汁煎焗海石班頭腩煲兩個煲仔餸都唔錯,牛仔骨入味,肉質鮮嫩,加入蕃茄更健康。石班頭腩裹粉炸至呈金黃色,魚身亦滑溜。🐷🛎️必試指數:8/10🔆

🌱老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒

🌱香芒貴妃大蝦球

🌱蝦子柚皮扣玉掌

🌱拿破崙鮮茄牛仔骨煲,燒汁煎焗海石班頭腩煲

🐷🛎️必試指數:8/10🔆
2023-05-31
  • 老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒
2023-05-26 155 瀏覽
聽朋友講呢間中菜好唔錯,係自家製品牌,同埋師傅來頭好勁,係日本東京富麗華做左好多年,而且係好多間米芝蓮做過主管,一於就黎試下有幾掂先。🐷帶子蝦球蒸豆腐 $168呢個豉汁帶子蒸豆腐同蒜蓉蝦球蒸豆腐,帶子好新鮮好厚肉,豆腐索左豉汁同帶子既味,豆腐加埋帶子黎食好有化學效果;至於蝦球係一隻勁大既蝦鋪滿蒜蓉,蝦肉好爽,加埋豆腐黎食出奇地夾;一碟餸可以食到兩款豆腐好正👍🏻👍🏻👍🏻🐷鯪魚球粉絲雜菜煲 $128呢個鯪魚球同平時食既好唔同,除左有蔥仲加左馬蹄,食得出係自家製;加埋蝦米,花膠,菇菌同埋雜菜既湯好鮮甜;粉絲索晒d湯撈飯好好食,呢個煲健康又惹味👍🏻👍🏻👍🏻🐷柚皮鵝掌 $188呢個手工餸唔係好多地方有得食,我都未試過,見到即刻叫黎試下;柚皮索晒鮑汁,一d苦澀味都無,又唔會煮到腍到一pat野甘,口感有少少似節瓜;至於鵝掌亦到好有膠質,好入味,但又有咬口👍🏻👍🏻🐷蜜味欖角骨 $148排骨係半肥瘦,唔會好肥亦唔會好韌;蜜糖加欖角醬,外層甜甜地脆脆地,咬落去係juicy既,呢個餸又係好好送飯👍🏻👍🏻呢餐中菜好感喜,下次要再黎試下即叫即做既手作點心。

🐷帶子蝦球蒸豆腐 $168

🐷鯪魚球粉絲雜菜煲 $128

🐷柚皮鵝掌 $188

🐷蜜味欖角骨 $148

呢餐中菜好感喜,下次要再黎試下即叫即做既手作點心。
2023-05-25
2023-05-25 172 瀏覽
很喜歡跟家人來這酒樓吃晚餐,精美又好吃的中菜館佳餚最深得長輩心。服務不錯,人手足夠,隨傳隨到。環境方面,乾淨整潔,枱布算乾淨~蜜椒一口牛以嫩嫩的牛肉粒為主角,搭配上甜甜的蜜椒醬汁,口感豐富多變😍百花釀茄子鮮嫩的炸茄子,內陷則是蝦仁和肉末,口感鮮美,十分開胃🤤鮮豬膶浸菜苗豬膶肉質鮮嫩,爽脆的口感其他地方都難做到,與菜苗相得益彰😆香芒貴妃蝦球蝦仁搭配上香甜的芒果醬汁,口感爽脆,讓人吃得很滋味😙

蜜椒一口牛
以嫩嫩的牛肉粒為主角,搭配上甜甜的蜜椒醬汁,口感豐富多變😍

百花釀茄子
鮮嫩的炸茄子,內陷則是蝦仁和肉末,口感鮮美,十分開胃🤤

鮮豬膶浸菜苗
豬膶肉質鮮嫩,爽脆的口感其他地方都難做到,與菜苗相得益彰😆

香芒貴妃蝦球
蝦仁搭配上香甜的芒果醬汁,口感爽脆,讓人吃得很滋味😙
2023-05-25 204 瀏覽
今次中午不是吃西餐及或日式,而係去一盅兩件😂🥢鋿晶館中式傳統酒樓有三間分店,而且大廚更於東京富麗華任職多年,回港後更在米芝蓮及酒樓集團做主管,相信有一定保證!今日就到上環店先嚐嚐即叫即做點心.午市時間檯檯坐滿,可見人氣~一共點咗以下點心😆:🔸鮑汁鳳爪🔸炸竽夾🔸紅棗糕🔸豉汁蒸排骨🔸鮮蝦菜苗餃🔸蝦餃皇🔸濟寧蒜香蝦春卷 🔸黑松露鮮蝦燒賣🔸黃沙豬膶腸當中鮑汁鳳爪軟淋入味蝦餃皇及鮮蝦菜苗餃內裏蝦肉新鮮爽口,菜苗餃更塞滿豆苗,外皮煙韌.黑松露鮮蝦燒賣微微黑松露味不蓋過新鮮豬肉及蝦味,整體燒賣有彈性.更必點當中蒜香春卷✨👍🏻份量多外皮炸到趣卜卜,但不油膩,餡料豐富炸竽夾外面比較少見微脆內裏充滿芋頭味

一共點咗以下點心😆:

當中鮑汁鳳爪軟淋入味

炸竽夾外面比較少見
微脆內裏充滿芋頭味
2023-05-23 138 瀏覽
剛開張去過飲茶當時為了吸引客人有很多優惠組合但今次再來已經變差了很多。首先服務差了,可能有機因為是客人多了人手不足,不斷揮手也沒有人應蝦餃皮很厚沒有晶凝通透的感覺,入口餃皮癲牙叉燒腸也是皮,沒有米香乳鴿皮及肉入口乾爭爭而且味道很鹹,像是放了很久鹹水角尚算可以,表面炸得很香脆,第一口咬很爽趣,糯米就是粉嫩粉嫩中間是少量的鹹豬肉餡點了一個壽桃包作為甜點,蓮蓉餡很滑,特別驚喜之處是有小小的鹹蛋黃,新鮮蒸起熱辣辣是唯一有驚喜的東,

蝦餃皮很厚沒有晶凝通透的感覺,入口餃皮癲牙

叉燒腸也是皮,沒有米香

乳鴿皮及肉入口乾爭爭而且味道很鹹,像是放了很久

2023-05-19 126 瀏覽
今晚約朋友食飯,佢喺呢區返工,搵到呢間中菜館,係自家製品牌,手作點心係現場即點即做。就食呢間啦! 燒味拼盤有海蜇、燒肉同豉油雞,海蜇爽脆彈牙,燒肉皮夠脆,豉油雞嫩滑。豉汁帶子豆腐食得出係新鮮帶子,豉汁嘅鹹味釣出帶子嘅鮮味,相映成趣。金銀蛋豬膶莧菜皮蛋同鹹蛋嘅鹹香,加上用上湯去浸莧菜,味道濃厚。最鍾意食呢個菜式嘅蒜頭,又甜又腍。要讚下個豬膶勁大塊又厚切!而且非常軟嫩,唔會過火,生熟度啱啱好! 柚皮鵝掌傳統粵菜,唔係度度都有。呢道菜完全體現到師傅嘅功力。柚皮唔苦澀,索晒鮑魚汁同鵝掌嘅膠質,又唔會腍到一坺嘢咁。鵝掌都好入味,有咬口。 原來師傅曾經喺東京富麗華就職多年,服務過好多高管達人同明星。返香港之後喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富!厲害厲害👍🏻

燒味拼盤

豉汁帶子豆腐
食得出係新鮮帶子,豉汁嘅鹹味釣出帶子嘅鮮味,相映成趣。

金銀蛋豬膶莧菜

柚皮鵝掌