2022-02-02 251 瀏覽
個人好喜歡蕃茄湯😋喺OpenRice見到呢間專食番茄湯嘅餐廳咁多好評,今日就試一試佢!🔺滑一滑蕃茄濃湯烏冬 (新鮮騸牯滑牛+炒滑蛋)先講一講個湯底!好足料!茄味好夠!食得出係新鮮蕃茄熬製,而非落咗茄膏。有好多蕃茄蓉,因為個湯少少澀,所以烏冬會好掛湯,食到我舔舔脷😆😆😆蕃茄愛好者必試!烏冬彈牙,係用手打烏冬,好有咬口,一啲都唔淋。😋相對嚟講,滑牛同滑蛋嘅味道就冇咁出色,不過不失。牛肉有少少韌,唔係特別有牛味。😖不過,份量好多,可能你食囇啲麵都未食囇啲餸,食完會好滿足!

🔺滑一滑蕃茄濃湯烏冬 (新鮮騸牯滑牛+炒滑蛋)

烏冬彈牙,係用手打烏冬,好有咬口,一啲都唔淋。😋

2022-01-29 207 瀏覽
🍅番茄師兄🍅有機樽仔豆漿 $10推薦🙆🏽‍♀️厚切豬扒蕃茄濃湯麵 + 雞髀菇 $48+5佢哋嘅湯底用牛骨湯調製🌝茄湯底質感濃稠🍅真材實料滑一滑蕃茄濃湯麵 + 粟米粒 $49+3🐂啲牛夠嫩冇筋冇肥膏 唔怕肥又易咬等位果時特登去search 騸牯牛原來係新鮮閹牛 所以肉同油香味都特別濃麻香瑞士汁雞中翼 $30/4件———📍深水埗基隆街255號地舖#food #foodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodshare #goodfoodhk #foodieinternationalchat #深水埗美食
🍅番茄師兄🍅

麻香瑞士汁雞中翼 $30/4件

———
📍深水埗基隆街255號地舖

2022-01-28 255 瀏覽
更多食評請移步至艾豬👉🏻munchies_jai👈🏻♨️暖笠笠 香噴噴🚀 良心食店💛🍽:🍅番茄師兄📬:深水埗基隆街255號地鋪 - (🚇深水埗站A2出口🚧🚶🏻‍♂️步行約3分鐘)🍴餐廳介紹返👉🏻 @tomato_c_hing 👈🏻深知🐰女小編特別鍾意❤️食番茄湯底🥫,難得同🐰小編經過深水埗買物資🧩,🐿男小編當然要化身暖男,帶🐰小編試一試啦🍻😋~🍜主食:🍅滑一滑番茄濃湯麵番茄湯底唔會太黏太糊,但又濃郁夠味😋淡淡番茄清甜帶點牛香味🐂~令人格外開胃🤤加上湯底天然無添加,飲哂成碗湯🍲都唔覺口渴;滑牛滑蛋鮮香嫩滑略帶牛油🧈牛奶味🥛認真真材實料🤣👍🏻不過通粉偏冧😂👅好味指數:(7/10🌟)🍅犇犇有禮番茄濃湯麵+炒滑蛋🐂牛面頰、牛坑腩、崩沙腩口感鬆化,淡淡牛酥味,令湯底較重口味,食到底時有啲膩🙈要飲返「滑一滑」嘅湯平衡返😂滑蛋🍳好味所以特意加左份,上海麵底不過不失👅好味指數:(8/10🌟)🍗小食:🍤鮮炸腐皮墨魚蝦條🐿🐰小編:味道比較普通,平平無奇🙈但係好味嘅😂~👅好味指數:(6/10🌟 )飲品🥂:🍋🍐檸檬雪梨露好多檸檬果肉‼️頭一浸唔知頭唔知路,大啖一吸,真係酸過dee dee🤢,及後攪拌均勻,讓雪梨🍐甜中
更多食評請移步至艾豬👉🏻munchies_jai👈🏻

♨️暖笠笠 香噴噴🚀 良心食店💛
🍽:🍅番茄師兄
🍴餐廳介紹返👉🏻 @tomato_c_hing 👈🏻

🍜主食:
🍅滑一滑番茄濃湯麵
👅好味指數:(7/10🌟)

🍅犇犇有禮番茄濃湯麵+炒滑蛋
👅好味指數:(8/10🌟)

🍗小食:
🍤鮮炸腐皮墨魚蝦條
🐿🐰小編:味道比較普通,平平無奇🙈但係好味嘅😂~
👅好味指數:(6/10🌟 )

飲品🥂:
🍋🍐檸檬雪梨露
好多檸檬果肉‼️頭一浸唔知頭唔知路,大啖一吸,真係酸過dee dee🤢,及後攪拌均勻,讓雪梨🍐甜中和返檸檬🍋酸,味道新鮮🌿,感覺新穎🤣~為養生人士推薦👍🏻
👅好味指數:(7/10🌟)

🐿🐰總評分💯:
🍜食物質素:(7/10)
📸賣相評分:(7/10)
☕️環境舒適度:(6/10)
🧑🏻‍🍳服務質素:(7/10)
💸性價比度:(8/10)

#foodie #hkfoodie #香港美食 #香港食評 #食評 #地道菜 #番茄濃湯 #番茄控 #食好西 #食好西系列 #深水埗美食 #美食 #深水埗 #饞仔 #相機食先 #打卡 #好吃 #好味道 #好食 #深水埗區 #香港人 #情侶 #情侶日常 #情侶食好西
  • 鮮炸腐皮墨魚蝦條
  • 滑一滑
  • 檸檬雪梨露
  • 犇犇有禮
2022-01-28 457 瀏覽
犇犇有禮($79),牛面頰稍韌,牛坑腩同崩沙腩撈埋一堆唔識分,但味道還可以。滑一滑($49),滑牛有牛味,炒蛋算滑。兩碗我個人推薦後者,性價比較高。一直對蕃茄湯底興趣不大,但今次有驚喜,茄底比我預期中好味道,不愧係用蕃茄嚟做招牌菜。
滑一滑($49),滑牛有牛味,炒蛋算滑。
兩碗我個人推薦後者,性價比較高。

犇犇有禮
滑一滑
滑一滑
由番茄師兄得深水埗一間舖嘅時候就開始食佢嘅番茄濃湯麵😝 因為以前間中都會買外賣返公司食,好多款餸都食過晒,不過一路都無寫過食評介紹,因為外賣真係比較難影到靚相🤭~ 呢兩年佢哋仲開咗元朗同灣仔分店,每間分店都有幾樣唔同嘅款式,又開展埋外送番茄邊爐,真係要搵機會再試晒佢哋呀💛•🥢 芝SEE菇牛番茄濃湯通粉 $49 (炒滑蛋另加$5)食過咁多款餸,我最鍾意就係「芝SEE菇牛」😍 佢係將芝士、草菇粒同免治牛肉炒埋一齊,份量睇落唔多,單食會比較鹹,但加埋通粉同茄湯食就啱啱好,而且芝士同番茄湯底都好夾㗎~ 番茄湯底嘅酸甜嘅加咗芝SEE菇牛嘅鹹香,令到個湯好濃郁,配埋通粉真係會唔覺唔覺就飲晒啲湯,有啲膩但大滿足!🤤 炒滑蛋都係每次必加,因為真係炒得好滑😋•🥢 帶子牛郎番茄濃湯烏冬 $69(炒滑蛋另加$5 )呢款帶子牛郎就有6片牛舌同埋2粒北海稻刺身級帶子~牛舌都幾厚身,睇落有啲乾同好似無乜味咁,但食落都幾juicy,腍得嚟都保留咗牛舌嘅爽彈口感~ 帶子表面有輕輕煎過,並無煎到全熟,咬開中間仲會見到少少半透明,都幾彈牙,但略嫌表面煎得唔夠香😛 番茄濃湯酸酸甜甜,好濃稠,𢳂起其實仲會見到一絲絲嘅番茄皮或

🥢 芝SEE菇牛番茄濃湯通粉 $49
(炒滑蛋另加$5)

🥢 帶子牛郎番茄濃湯烏冬 $69
(炒滑蛋另加$5 )
呢款帶子牛郎就有6片牛舌同埋2粒北海稻刺身級帶子~牛舌都幾厚身,睇落有啲乾同好似無乜味咁,但食落都幾juicy,腍得嚟都保留咗牛舌嘅爽彈口感~ 帶子表面有輕輕煎過,並無煎到全熟,咬開中間仲會見到少少半透明,都幾彈牙,但略嫌表面煎得唔夠香😛 番茄濃湯酸酸甜甜,好濃稠,𢳂起其實仲會見到一絲絲嘅番茄皮或者蔬菜纖維~ 烏冬質地滑溜,配番茄湯都好夾!

🥢 沙嗲牛栢葉 $32
牛栢葉份量都幾多,煮得啱啱好,口感爽口易咬,而且非常之入味😋 沙嗲醬嘅味有啲似平時食車仔麵嗰種沙嗲味,帶微微辣,好惹味! 如果鍾意食麻辣嘅話,可以試麻香瑞士汁,我啲鍾意食麻辣嘅同事都幾推薦😆
沙嗲牛栢葉

🥢 鮮炸腐皮墨魚蝦條 $18 (2條)
墨魚蝦條係新鮮炸起熱焫焫,腐皮炸到少少脆脆哋,入面除咗有墨魚滑,仲有啲蝦粒,兩樣都好彈牙,再加埋粟米粒,口感幾豐富~ 仲配咗泰式辣醬,酸酸甜甜都幾夾~
鮮炸腐皮墨魚蝦條

💬因為大部分餸都食過,都可以簡單講下,等有選擇困難嘅朋友仔都有得參考下😛
😋滑一滑 - 抵食之選🤓 有炒滑蛋又有騸牯牛,牛肉都幾嫩滑,又有牛味,同茄湯好夾~
😋豚豚圓圓 - 推薦畀食肉獸🍖豬頸肉同腩肉份量都幾多,豬頸肉幾爽口,但有時腩肉會有少少肥
😋 麻香瑞士汁雞中翼 - 瑞士雞翼加咗啲麻香,辣辣地幾惹味,不過每次食個味都有啲唔同🙊
🤨厚切豬扒 - 連骨嘅厚切豬扒食落都幾嚡,不推薦
沙嗲牛栢葉
鮮炸腐皮墨魚蝦條
2022-01-20 175 瀏覽
已經食過好多次嘅番茄師兄,每次都係買外賣返公司食,外賣一定冇堂食個賣相咁好,所以一直冇打食評,反正呢到長期都爆滿,我應該冇乜機會可以堂食,唯有盡量將個外賣影得比較吸引,呢到啲野真係好好食,好野一定要推介俾大家😋 ✦ 鮮氣逼人 $𝟾𝟿第𝟸次嗌呢款,入面有𝟷隻新鮮鮑魚,唔係罐頭鮑魚兩隻蝦,肉唔霉,𝟹粒墨魚滑,少少麻辣,勁彈牙又大粒番茄湯底好濃郁,有番茄蓉喺入邊,好真材實料仲有好多麵底揀,我今次揀咗日本拉麵同埋加咗椰菜,另加$𝟺 ✦ 樽仔奶茶 (跟餐) $𝟷𝟾今次試埋個樽仔奶茶,茶味濃,好飲可以揀用紙杯裝或玻璃樽裝,如果改用玻璃樽要加$𝟻話明係樽仔奶茶梗係要用樽嚟裝先夠風味玻璃樽都幾靚,又可以循環再用,$𝟻真係抵俾我另外買多枝請同事飲 $𝟸𝟺 (玻璃樽另+$𝟻)
已經食過好多次嘅番茄師兄,每次都係買外賣返公司食,
外賣一定冇堂食個賣相咁好,所以一直冇打食評,
反正呢到長期都爆滿,我應該冇乜機會可以堂食,
唯有盡量將個外賣影得比較吸引,
呢到啲野真係好好食,好野一定要推介俾大家😋

✦ 鮮氣逼人 $𝟾𝟿
第𝟸次嗌呢款,入面有𝟷隻新鮮鮑魚,唔係罐頭鮑魚
兩隻蝦,肉唔霉,𝟹粒墨魚滑,少少麻辣,勁彈牙又大粒
番茄湯底好濃郁,有番茄蓉喺入邊,好真材實料
仲有好多麵底揀,我今次揀咗日本拉麵
同埋加咗椰菜,另加$𝟺

✦ 樽仔奶茶 (跟餐) $𝟷𝟾
今次試埋個樽仔奶茶,茶味濃,好飲
可以揀用紙杯裝或玻璃樽裝,如果改用玻璃樽要加$𝟻
話明係樽仔奶茶梗係要用樽嚟裝先夠風味
玻璃樽都幾靚,又可以循環再用,$𝟻真係抵俾
我另外買多枝請同事飲 $𝟸𝟺 (玻璃樽另+$𝟻)

2022-01-16 159 瀏覽
男朋友好鍾意番茄湯,所以就帶咗佢嚟呢一度食。之前我食過呢一間,覺得呢度嘅番茄湯幾好食,所以拉咗佢嚟試一試😗😗------------------------------我同我男朋友分別嗌咗帶子牛郎蕃茄濃湯麵同埋犇犇有禮番茄濃湯麵。佢個碗湯麵嚟到,我男朋友見到就覺得份量唔算好多,可能食完之後仲要食多少少嘢先會飽。🥸🥸而佢覺得個蕃茄湯底好好飲,幾重蕃茄🍅🍅味,同埋啲牛都好重牛味,好好食🥰🥰。見到佢話好食,我都放心啲🤣🤣。而我嗰碗帶子牛郎蕃茄濃湯麵,啲帶子都大粒,牛脷都好重牛味,幾好食😋😋!------------------------------呢度嘅蕃茄湯底值得我哋再嚟食多一次!😋😋
呢度嘅蕃茄湯底值得我哋再嚟食多一次!😋😋
2022-01-16 163 瀏覽
禁晚市堂食第一日,當然要搵間💛店支持吓,近近地就去搵番茄師兄啦。簡單叫咗帶子牛郞烏冬,另外叫一個鮮炸腐皮墨魚蝦條,外賣很細心的將湯跟麵及餸分開,所以回到家,麵也不會爛。到家立即急不及待要開餐,先喝一口湯,完全是濃郁的番茄,就像將蕃茄直接打爛那種,很好,而且湯有蕃茄的微甜之餘,也是帶咸味的湯,因為我本人是比較怕主食帶甜的,但這個湯我可以,至於牛舌就很香很腍,帶子也不錯,雖然沒有我想像中的厚,但也是okay的,另外炸腐皮墨魚蝦條真的㫕即炸,因為我還等了一會兒,後來點外賣的因為淦有麵還比我快,蝦條彈牙好味,可惜因為是外賣所以回到家只是溫溫的,不然應該更好吃。整體味道是出色的,特別是那個蕃茄湯,果然是皇牌👍🏻P.s. 外賣相片影得很醜,但味道是很好的。
P.s. 外賣相片影得很醜,但味道是很好的。
外賣自取
  • 帶子牛郎
2021-12-31 303 瀏覽
今天到深水埗黃金商場買叉電線.買完叉電缐.突然想起附近的(蕃茄師兄).我哋夫婦兩人決定來個蕃茄控.話咁快到達目的地.門前排著一堆一堆的人群.門口掛著輪籌名冊.仔細一看.還有接近10多張枱.才輪到我哋.唔好理.攞咗籌先算.喺門口沒有任何等待區域或枱櫈.只有企喺門前等.因接近街市.人流眾多.要咗閃右避.嘆一句.真係食得辛苦!見客人走了又走了.等了30分鐘.足知輪到我哋.掃安心/量體溫.被安排一張二人枱.好彩二人枱特別多.唔係嘅話還在門口等着。點餐如下: 1 . 滑一滑米缐. 餐飲:檸檬雪梨露(凍) 2 . 一貝子烏冬. 餐飲:有機豆漿(凍)滑一滑米缐上枱.賣相一流.蕃茄湯味濃郁.有小許番茄蓉.味道鮮甜.炒蛋嫩滑.牛肉唔韌嫩滑.好味!一貝子烏冬.其實帶子加花甲大蜆.帶子表面有被煎過.入口彈牙.蜆肉大大粒.肉質新鮮無沙.好鮮甜!兩碗蕃茄湯.最後一滴都飲清!餐飲:檸檬雪梨露.味道酸酸甜甜.幾好味! 有機豆漿.豆味濃郁.飲落清香可口!
點餐如下:
1 . 滑一滑米缐. 餐飲:檸檬雪梨露(凍)
2 . 一貝子烏冬. 餐飲:有機豆漿(凍)
兩碗蕃茄湯.最後一滴都飲清!
餐飲:檸檬雪梨露.味道酸酸甜甜.幾好味!
有機豆漿.豆味濃郁.飲落清香可口!
2021-12-12
  • 一貝子
  • 檸檬雪梨露
  • 滑一滑番茄濃湯麵
2021-12-20 3043 瀏覽
雖然跟另一半有很多共同有興趣吃的東西🍽,不過另一半也有很多完全不吃的食物🤣這次就趁男友沒空,自己一個來到深水埗吃一間男友完全🙅🏻不會有興趣的餐廳,獨立自享受me time 😎 犇犇有禮蕃茄濃湯麵 $79樽仔奶茶 $18說的就是這碗以濃郁蕃茄🍅烹調的蕃茄濃湯麵!因為男友對蕃茄完全🤦🏻‍♂️沒興趣,相反我是很喜歡吃的~看著整個menu都好想試🤤 最後決定吃這款,一次過試三款不同部位的牛肉:牛面頰、牛坑腩跟崩沙腩!先說🥣湯頭,想說這個蕃茄湯應該用上幾十個蕃茄來煮吧🤔?不然不可能有這麼濃郁的味道,沒有半點味精也沒有🙅🏻‍♀️加入半點茄汁茄膏,只有新鮮清甜的蕃茄味!完全可以喝光的湯頭啊~而店家的牛肉🐂全都用上供貨量極少的新鮮騸牯牛(閹牛),單看這個就已經感受到店家的用心💕對比其他牛肉,這個的牛味特別重又不會有太大的羶味,三個部位各有特色😌,由爽脆到腍滑的口感,脂肪分佈平均🤟🏻,油脂感滿滿,一次過滿足所有味蕾👅!還有點不夠喉呢~麵底可以選配上海麵、米線、🎌日式拉麵、烏冬、通粉跟🥬生菜底,個人喜歡搭配米線,入口較幼滑,配蕃茄湯非常美味😋!另外,來這類必試的還有店家的樽仔奶茶!我這個奶茶控😍當然要來試試看

犇犇有禮蕃茄濃湯麵 $79
樽仔奶茶 $18
另外,來這類必試的還有店家的樽仔奶茶!我這個奶茶控😍當然要來試試看~
首先這個只有冷飲而沒有熱♨️的,來光顧的那天天氣還有點冷❄️,想喝杯熱飲的話很可惜店家所有飲品都是冷的,明白到這個是減少成本的一種但這個有點打折😞;而且我個人是不喝加糖的奶茶,這樽是已經早已調味,入口雖滑溜,🥛奶味亦不錯,但因為冷飲加上已加甜味以後茶底變得薄弱普通💁🏻‍♀️,在我而言不是不好喝,只是更希望可以喝到更濃厚的茶香🤗

店家位於深水埗基隆街,裝潢就沒有太多但有一幅介紹全港💛黃店的牆身,雖然只羅列部份資料,但也可讓客人拍個照📸記下資料下次光顧啊~
店面比較簡單、簡潔,衛生程度不錯👍🏻,店員服務又殷勤,不時向顧客介紹餐牌上的食物,加上性價比超高,吃過一次已經計劃再來二訪了😝~
2021-10-14
2021-12-19 451 瀏覽
今日好開心,特登由港島搭車去九龍,其中一個景點係深水埗,大約12點見到番茄師兄已經差唔多滿咗9成,我立即入去坐底。選擇困難症又發作,諗咗5分鐘,最後決定要"帶子牛郎"。 牛脷+帶子+通粉好正,牛脷有5塊,煎到表面好香,2粒帶子都算大粒而好鮮味,蕃茄湯飲得出係用蕃茄煮出嚟,真材實料,好味! 充電完畢,繼續今日plan好嘅行程

充電完畢,繼續今日plan好嘅行程
帶子牛郎
2021-12-19
帶子牛郎
2021-12-11 501 瀏覽
之前網上見到廣告 感覺唔錯 喺元朗同灣仔都經過但係冇時間 難得今日早收工同女朋友一齊約咗喺深水埗西九等。第一次揸車去 店舖位置唔算方便出邊泊車要搵位置在行去舖頭要5分鐘左右 門面好搶眼到達時間6:30 唔算多人 不過驚抄牌選擇左外賣 試新產品 番茄魚湯配黑魚片 開頭以為外賣會驚林曬 返到屋企前後半個鐘 一打開好濃番茄味 山菜分開上 魚片約7-8塊第一次是好友驚喜 魚片爽滑 厚切 蕃茄湯濃成碗飲晒 唔錯可以推介 下次回事黑魚片配忌廉粟米湯
蕃茄湯黑魚片
蕃茄湯黑魚片
2021-12-02 572 瀏覽
🍅蕃茄師兄👦🏻呢度附近有唔少人氣店 呢間絕對係其中一間🥳今次就叫左佢地嘅推介— 滑一滑番茄濃湯麵🍅佢地嘅湯好濃 好烈身 又唔重味精味👍🏻食完成碗都可忍唔住飲佢嘅湯😂我就揀左米線做麵底😋佢地嘅牛肉有少少韌 但都咬得開嘅🙈滑蛋真係好滑 食落又唔會太油 😎粟米粒都好正 係天然嘅甜味🌽食完會覺得好暖 好啱冬天食🥰.豆漿有豆味,用玻璃樽裝真係好有feel😎.回頭率💫: 🌕🌕🌕🌕🌑..
🍅蕃茄師兄👦🏻
佢地嘅牛肉有少少韌 但都咬得開嘅🙈
滑蛋真係好滑 食落又唔會太油 😎
粟米粒都好正 係天然嘅甜味🌽
食完會覺得好暖 好啱冬天食🥰
豆漿有豆味,用玻璃樽裝真係好有feel😎

回頭率💫: 🌕🌕🌕🌕🌑
2021-11-24 434 瀏覽
途經左兩次呢間店, 今次終於唔洗等位,可以一試呢間好多好評既食店今次試左滑一滑~滑蛋出色,蛋十分滑嫩,大大份,炒蛋唔會炒至過熟🥰牛肉份量都多,但唔係件件都滑,有幾件覺得韌口;麵底揀左烏冬,冇揀錯,烏冬會掛番茄湯👍🏻番茄湯真係好濃郁,滿滿番茄蓉同鮮茄,湯底偏鮮甜加開胃🥰是次都加左芝士但唔覺得有咩特別,可以選擇唔加都得☹️整體覺得份量偏大碗,湯底不錯試、滿滿番茄蓉,係真材實料,無添加既感覺,飲極都唔覺口渴☺️

今次試左滑一滑~

滑蛋出色,蛋十分滑嫩,大大份,炒蛋唔會炒至過熟🥰

牛肉份量都多,但唔係件件都滑,有幾件覺得韌口;

麵底揀左烏冬,冇揀錯,烏冬會掛番茄湯👍🏻

番茄湯真係好濃郁,滿滿番茄蓉同鮮茄,湯底偏鮮甜加開胃🥰

是次都加左芝士但唔覺得有咩特別,可以選擇唔加都得☹️

2021-11-22 640 瀏覽
蕃茄濃湯真係無得輸,好濃蕃茄但唔會酸,我試係『一貝子』蜆肉唔係一般平價細隻蜆,海鮮新鮮鮮甜。濃湯比較稠身,相對湯唔太夠,好快就浸唔到d麵,不過可接受可以清哂d湯。食物值得一試,不過如果3人以上嘅就要考慮下,攞飛等位,大部分都係入2人,就算明明有張3-4人枱都係比2張2人入,所以等候時間比較長,呢樣要留意下
蕃茄濃湯真係無得輸
,所以等候時間比較長,呢樣要留意下
一貝子
一貝子