2022-11-28 243 瀏覽
呢間位於深水埗既食店簡直係喜好番茄味既人既福音。番茄濃湯底令食慾大增,千祈唔好錯過。可以選擇多個牛部位,熟度都啱好唔會過火,份量都算係充足。其他啲海鮮都值得一試!
2022-11-05 409 瀏覽
因為本人是一個番茄控 每看到番茄的美食都會點這家更以番茄為名 所以我一定要來 看著餐牌上圖片濃底顏色那麼紅本以為番茄味肯定特濃怎知道不是我想像的沒有很出色 有一點失望😅
因為本人是一個番茄控
每看到番茄的美食都會點
這家更以番茄為名
所以我一定要來 看著餐牌上圖片濃底顏色那麼紅
本以為番茄味肯定特濃
怎知道不是我想像的
沒有很出色 有一點失望😅
2022-09-20 2251 瀏覽
番茄師兄太出名的關係,成日聽到都要長期大排長龍😇不過可能係今日落大雨既緣故,加上有分店開張,我去到就可以即刻入座😙😙個番茄湯係真材實料😍😍湯底唔算好稠身,但真係好濃茄味,重有好多蕃茄粒粒,酸酸甜甜好開胃,無似加味精,我最後係飲晒成碗湯🤪🤪🔸 犇犇有禮 ($88) ⭐⭐⭐⭐鍾意食牛肉嘅朋友一定鍾意,一碗粉包含三款牛🐮,牛坑腩、牛面頰同埋崩沙腩。牛坑腩同牛面頰就不過不失,但崩沙腩好好食!! 😋😋😋有少驚喜,有脂肪好香但唔會過肥,而且有嚼口,炆得夠腍身。米線就比較普通,唔夠爽彈🙈🙈🔸 帶子牛郎 ($72) ⭐⭐⭐⭐有兩粒帶子及五塊牛脷👅,牛脷夠腍身而且重牛味,好食過犇犇有禮中的牛坑腩同牛面頰🤭🤭而帶子就只係正常發揮🥲🥲上海麵比米線好食,同番茄湯更夾🤣🤣🔸 凍樽仔奶茶 (跟餐價 +$18) ⭐⭐⭐唔算甜,入口順滑,但唔夠茶香。不錯,但未及出名茶餐廳的水準🙃🙃🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️⭐️😋 味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️💵 CP值 ⭐️⭐️⭐️⭐️🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️⭐️😇 回頭度 ⭐️⭐️ ⭐⭐️📍#番茄師兄 深水埗基隆街255號地舖

🔸 犇犇有禮 ($88) ⭐⭐⭐⭐

😇 回頭度 ⭐️⭐️ ⭐⭐️

📍#番茄師兄
深水埗基隆街255號地舖
2022-09-18 501 瀏覽
番茄師兄滑一滑(配烏冬) $54 lunch跟信陽毛尖無糖冷泡+$6想去呢間試好耐,但一直唔就腳,咁岩收工同同事食野去開嗰邊,即刻揀左食呢間。通常我第一次去食都會叫最經典嘅招牌野食(呢樣都唔好食嘅話好打極有限),而呢碗滑一滑真係對得住個招牌。個番茄湯底真係超級香濃,飲晒都唔會口渴呢下真係冇得輸,而且湯底同配料嘅配搭亦非常出色。牛肉用嘅係騸牯滑牛,口感真係一流,彈牙爽滑,但有一點有少少可惜,豉油味略重左,掩蓋左本身嘅肉味,如果豉油淡番d,肉味應該會同湯底更夾。滑蛋又係好好食,番茄同蛋一向好夾唔洗多講,個蛋非常香濃嫩滑,個個都食到嘩一聲,真係多多都食得落。至於烏冬偏幼身,相信係稻庭烏冬,但煮耐左少少,夾起黎容易斷裂,口感唔夠彈牙,相信第日會試番米線。飲品嘅無糖冷泡茶好好飲,純粹茶葉清香,真係清涼消滯。
番茄師兄

飲品嘅無糖冷泡茶好好飲,純粹茶葉清香,真係清涼消滯。
  • 滑一滑
  • 信陽毛尖蜂蜜冷泡茶
  • 帶子牛郎
2022-08-28 515 瀏覽
番茄師兄,終於可以食到,有不少朋友都說不錯!叫了一個帶子牛郎,同一碗一貝子! 個番茄湯底係傑身的質感, 味道濃,餸煮得剛剛好,牛有口感,唔會太熟,海鮮都一樣,生熟度控制得好! 不錯
2022-07-13
2022-08-25 345 瀏覽
😁 小編依晚要去深水埗買嘢,順便再去食番茄師兄當晚餐![ 亂闖試飲試食 ]🍽 犇犇有禮蕃茄濃湯麵 (新鮮牛面頰、牛坑腩 & 崩沙腩) - 上海麵 😋😋😋😋😋小編好似第二、三次叫依個湯麵,所揀選嘅牛肉依然質素好!👍🏻 牛面頰、牛坑腩同崩湯腩嘅牛肉味麵好濃厚,咬落軟腍,份量都唔少。上海麵同番茄濃湯底好夾,🍅 濃稠蕃茄湯微微掛喺上海麵度,啱啱湯麵兩樣可以一齊入口!🤗🥛 有機豆漿 (凍) 😋😋😋😋有機豆漿用玻璃樽裝,份外清涼,黃豆味香,飲茄順滑!😋晚餐 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 小編食過番茄師兄好幾次,水準都依然keep到唔錯!值得一試再試!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!
😁 小編依晚要去深水埗買嘢,順便再去食番茄師兄當晚餐!

[ 亂闖試飲試食 ]

🥛 有機豆漿 (凍) 😋😋😋😋
有機豆漿用玻璃樽裝,份外清涼,黃豆味香,飲茄順滑!😋

晚餐 💵💵 約港幣$90/人

2022-05-27
2022-07-16 508 瀏覽
好掛住蕃茄師兄嘅蕃茄湯,呢排天氣太熱,冇團購到佢個邊爐,唯有去拜會下佢犇犇有禮蕃茄濃湯麵呢個啱晒鍾意食牛肉嘅人,佢有三款牛,牛面頰、崩沙腩同埋牛坑腩,當中我覺得崩沙腩最好食,有嚼口得來,又唔會太肥,當中牛面頰係最充滿牛味,炆得幾淋。滑一滑蕃茄濃湯麵呢個有炒蛋同埋騸牯滑牛我就比較鍾意呢個多啲,因為個滑牛好鮮嫩,加埋個炒蛋,好配合個番茄湯蕃茄湯一飲就知足料,唔會好大浸茄膏味,飲落去好似食好多個蕃茄咁,好香濃呢度嘅拉麵同埋烏冬都係好好食,聽講係自己搵工場製,配合埋個番茄湯簡直一流

犇犇有禮蕃茄濃湯麵

滑一滑蕃茄濃湯麵
呢個有炒蛋同埋騸牯滑牛

蕃茄師兄咁出名,不用多講,就係兩個字:好食!✿ 沙嗲味豬腩肉好濃嘅沙嗲味!同平時食開嘅沙嗲味有啲唔同,但都好好食!✿ 芝士免治牛肉配蕃茄湯底蕃茄師兄嘅蕃茄湯底真係無得頂,又濃厚又多料,食完啲麵我連啲湯都似哂✿ 犇犇有禮有好多牛肉,牛腩好嫩滑,都好好食!
蕃茄師兄咁出名,不用多講,就係兩個字:好食!

✿ 沙嗲味豬腩肉

好濃嘅沙嗲味!同平時食開嘅沙嗲味有啲唔同,但都好好食!

✿ 芝士免治牛肉配蕃茄湯底

✿ 犇犇有禮

有好多牛肉,牛腩好嫩滑,都好好食!
2022-07-10 278 瀏覽
I love the fried egg and the tomato soup most in this restaurant! The egg was not cook fully and scrambled!!!The soup are also very concentrated!! Really recommend!!
2022-06-20 266 瀏覽
呢一間蕃茄湯麵🍜相信冇人會唔識 佢哋嘅湯底真係超濃嘅蕃茄味🍅而且口感好creamy 有好多番茄肉 酸酸甜甜 每一粒通粉都掛滿晒湯底🥰一定要配佢哋嘅炒滑蛋 勁滑 仲要好香嘅雞蛋味🥚
2022-06-17 276 瀏覽
身為蕃茄控嘅我 真係超鍾意️食呢一度嘅蕃茄濃湯麵🍜個湯底真係好濃茄味 酸酸甜甜仲有好多蕃茄粒粒同蕃茄肉🍅配料一定係揀佢哋嘅騸牯鮮牛肉 牛肉好嫩滑 個牛味仲好濃郁❤ 炒滑蛋都好滑 好出色!
2022-06-15 2714 瀏覽
粉麵的湯底,不知道大家有沒有特別偏好呢?番茄師兄 - 若您喜歡番茄湯底,大概都會聽過這間店。不過因為頗出名的關係,長期都大排長龍。隨著有分店開張,情況好像有所緩和。這晚來到深水埗店等15分鐘左右就有位,但要注意齊人才可以入座。有海鮮、牛或是純素等的配搭,除了配澱粉質的粉麵外,驚喜有生菜底!另外都有一些小食可以選擇,麻香瑞士汁系列聽著都覺得幾特別。牛油炒雞髀菇 ($29) - 富有口感的雞髀菇炒得好香!但牛油味不算太重。我點的是 - 一貝子番菇濃湯麵 ($69)有兩粒北海道刺身帶子,還有六隻大花蜆吃落亦沒有沙。因為見 炒滑蛋 (+$5) 很吸引就加配了!滑溜溜的蛋很大份的啊!說到番茄湯底,是採用新鮮騸牯牛腩及牛骨熬製,偏清甜口味。雖然番茄蓉好像並不多,但番茄味還是很濃郁,而且有吃到番茄,微酸那樣很開胃。跟通粉吃可以喝更多湯,份量絕對管飽!滑一滑番茄濃湯麵 ($49/生菜底) & 芝SEE茄牛番茄濃湯麵 ($49/配通粉)前者的新鮮騸牯滑牛鮮嫩得來有點嚼勁,牛味也頗濃的。後者因為有芝士的關係,湯底會稍為杰身一些。跟餐飲品會便宜一點,原味樽仔奶茶 ($18) & 檸檬雪梨露 ($18)茶味偏
粉麵的湯底,不知道大家有沒有特別偏好呢?
番茄師兄 - 若您喜歡番茄湯底,大概都會聽過這間店。

另外都有一些小食可以選擇,麻香瑞士汁系列聽著都覺得幾特別。
牛油炒雞髀菇

我點的是 - 一貝子番菇濃湯麵 ($69)
有兩粒北海道刺身帶子,還有六隻大花蜆吃落亦沒有沙。
說到番茄湯底,是採用新鮮騸牯牛腩及牛骨熬製,偏清甜口味。
跟通粉吃可以喝更多湯,份量絕對管飽!
一貝子番菇濃湯麵 (配通粉)

前者的新鮮騸牯滑牛鮮嫩得來有點嚼勁,牛味也頗濃的。
後者因為有芝士的關係,湯底會稍為杰身一些。
滑一滑番茄濃湯麵 (生菜底)
芝SEE茄牛番茄濃湯麵 (配通粉)

茶味偏重的香滑奶茶,或是有雪梨粒、不會很甜的飲品都不錯。
另外如果想拿走個樽仔的話就要+$5
原味樽仔奶茶 & 檸檬雪梨露 (每樽跟餐)
2022-06-11
一貝子番菇濃湯麵 (配通粉)
原味樽仔奶茶 & 檸檬雪梨露 (每樽跟餐)
2022-06-06 336 瀏覽
今次想帶大家嚟到位於深水埗嘅一間好出名嘅黃店「蕃茄師兄」,蕃茄湯麵啲名都好有趣😂,我哋就叫咗個滑一滑蕃茄濃湯麵&芝SEE菇牛蕃茄濃湯麵,味道好重蕃茄味🍅,牛肉好滑。
2022-06-06 548 瀏覽
元朗番茄師兄都食過幾次,今日出去搵朋友行過深水埗又話想試下深水埗既番茄師兄有咩分別,話晒都係總店,一於試試。餐牌有d野同元朗有dd唔同,元朗用公仔麵呢度用上海麵,同個犇犇有禮呢度貴過元朗10蚊,其他大致上差唔多。帶子牛郎上海麵,有5塊牛脷2粒帶子,牛脷都算爽口,帶子輕輕煎過表面唔腥,蕃茄湯都係一樣咁正,對我呢d平時唔太鍾意食番茄既人都可以飲晒成碗湯,麵就食元朗無既上海麵,同番茄湯都好夾,唔會煮得太腍。滑一滑,朋友揀既,有炒滑蛋同滑牛肉,順便講下佢地既炒滑蛋都好正,如果個餐本身無另外加5蚊就有,幾抵食。另外加左2款小食,牛柏葉同豬頸肉,都係用麻香瑞士汁,瑞士汁加左少少麻辣汁(好少好少),甜得黎有dd咁多辣,幾惹味。

帶子牛郎

滑一滑
麻香瑞士汁牛柏葉
麻香瑞士汁豬頸肉
2022-05-22 339 瀏覽
經過長沙灣,男朋友話好耐冇食蕃茄師兄,咁啱記得話一定要帶我去試吓。店舖環境比較窄,係一間平民小店~叫咗兩個滑一滑蕃茄濃湯麵,男朋友加咗粟米粒,我加咗雞髀菇,一個食烏冬一個食日式拉麵。湯底好好味,基本上可以飲晒,重蕃茄味,比較濃郁,啲牛肉嘅牛味都特別重,我哋比較鍾意。另外叫咗隻檸檬雪梨茶🍐$18,好潤喉呀!!唔知係咪自家調製嘅呢?晚餐時間都好彩唔需要等位,人均只係食咗$60,高質又抵食。唯一係位置同位置之間比較窄,食飽飽就想走啦~

另外叫咗隻檸檬雪梨茶🍐$18,好潤喉呀!!
唔知係咪自家調製嘅呢?

2022-05-17