2021-09-10 220 瀏覽
蕃茄師兄🍅11點半開門,我11點3就去排隊等開喇,排排下都己經有7,8個人排,果然受歡迎佢門口有塊牌寫住佢既蕃茄濃湯底用左牛,鷄,大量蕃茄同大量蔬菜熬製,所以味道好濃郁,每次我都會清埋個湯底🤤今次我叫左碗芝士菇菇,正到爆呀,芝士融化MIX埋啲濃蕃茄湯,講起都流口水囉😍因為芝士溶化左,每啖麵都沾滿左蕃茄湯同芝士牛,好淋,好入味🤤滑一滑,滑蛋樽仔奶茶,好香濃,而且茶味濃郁又一次清碗🤤🤤總之鐘意蕃茄湯既一定會中意呢個湯底呀🤤我都會KEEP住去食呀🍅🍅
蕃茄師兄🍅

今次我叫左碗芝士菇菇,
正到爆呀,芝士融化MIX埋啲濃蕃茄湯,講起都流口水囉😍

因為芝士溶化左,每啖麵都沾滿左蕃茄湯同芝士

牛,好淋,好入味🤤

滑一滑,滑蛋

樽仔奶茶,好香濃,而且茶味濃郁

又一次清碗🤤🤤

2021-09-05
呢度,開咗幾耐就成為排隊店幾耐,因為佢哋嘅番茄湯底真係好濃郁又好足料,湯係好味到可以飲晒㗎。我時不時都會回訪來回味一下這個番茄味道㗎🤤*芝士菇牛番茄濃湯米線 (HK$49).今次就試吓呢款,有芝士、草菇、免治牛肉.番茄與芝士真係夾*檸檬雪梨露 (+HK$18).是固定甜度的,因為一早煲好入晒去樽仔,雪到凍一凍.本身怕太甜,不過其實甜度啱啱好.有檸檬嘅微酸,有雪梨的清甜,有一些啫喱狀的口感,幾好飲喎!
芝士菇牛番茄濃湯米線 (HK$49)
.今次就試吓呢款,有芝士、草菇、免治牛肉
.番茄與芝士真係夾
檸檬雪梨露 (+HK$18)
.是固定甜度的,因為一早煲好入晒去樽仔,雪到凍一凍
.本身怕太甜,不過其實甜度啱啱好

芝士菇牛番茄濃湯米線

芝士菇牛番茄濃湯米線  &  檸檬雪梨露

2021-07-10
芝士菇牛番茄濃湯米線
芝士菇牛番茄濃湯米線  &  檸檬雪梨露
  • 芝SEE菇牛
2021-09-03 224 瀏覽
蕃茄師兄💛田園風蕃茄濃湯麵 加芝士 $38+5犇犇有禮 (生菜底) $79牛油炒雞髀菇 $29鮮炸腐皮墨魚蝦條 四條 $36檸檬雪梨露 凍 $18拎走個樽 +$5-田園風蕃茄濃湯麵 加芝士 佢伴菜有粟米 雞髀菇 椰菜份量都幾多湯底好濃蕃茄味🥰濃得尼唔知係咪因為加咗芝士所以比較creamy啲本身第一眼望芝士🧀一開始覺得好似唔值得$5以為佢係普通屋企嗰啲芝士但點知食落去 完全另一回事!佢因為夠熱個湯 所以芝士可以融埋入去佢呢隻芝士係真係feel到好乳🤣啲面有啲偏向似拉麵本身加$10好似可以轉左素湯底但冇錢 所以冇加🥲.犇犇有禮 (生菜底)轉做生菜底可以唔一定食澱粉咁慘🤣.牛油炒雞髀菇 好香牛油味呢個我覺得幾好味😋份量都OK多不過本身以為佢食落去外皮會趣但又唔會🤣.鮮炸腐皮墨魚蝦條 四條 我覺得佢似煎多啲有啲油膩🥺同埋呢舊嘢其實都幾飽肚下.檸檬雪梨露 凍 幾好味😋係真係feel到有啲一粒粒嘅嘢👻跟住又有檸檬嗰種清新嘅味道-19/7 eat呢度嘅態度好港式🤣唔知做乜嘢之後個店員講sorry佢係講sor9🤣-好味程度:🌕🌕🌕🌕🌑抵嘅程度:🌕🌕🌕🌑🌑服務態度:🌕🌕🌑🌑🌑會回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑
蕃茄師兄💛

所以比較creamy啲
本身第一眼望芝士🧀
一開始覺得好似唔值得$5
以為佢係普通屋企嗰啲芝士
但點知食落去 完全另一回事!
佢因為夠熱個湯
所以芝士可以融埋入去
佢呢隻芝士係真係feel到好乳🤣
啲面有啲偏向似拉麵
本身加$10好似可以轉左素湯底
但冇錢 所以冇加🥲

犇犇有禮 (生菜底)
轉做生菜底

服務態度:🌕🌕🌑🌑🌑
會回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑
2021-07-19
2021-08-26 200 瀏覽
同朋友收左工去深水埗食下美食深水埗最近都好多好野食同朋友去左蕃茄師兄❤️叫左豚豚圓圓拉麵🍜配上蕃茄濃湯🍲湯底蕃茄唔夠濃,而腩肉亦比較硬好難咬,有點失色❤️炸墨魚蝦滑就十分好味好香口彈牙,推薦!
同朋友收左工去深水埗食下美食

深水埗最近都好多好野食
同朋友去左蕃茄師兄
❤️叫左豚豚圓圓拉麵🍜
配上蕃茄濃湯🍲
湯底蕃茄唔夠濃,而腩肉亦比較硬
好難咬,有點失色

❤️炸墨魚蝦滑就十分好味
好香口彈牙,推薦!

2021-08-24 369 瀏覽
番茄师兄 我哩啲番茄控 一定唔會放過哩間餐廳今日叫左#犇犇有禮蕃茄濃湯麵滑番茄濃湯麵 配合 檸檬雪梨露 有機豆漿犇犇有禮 - 主要有 牛面頰 牛坑腩 崩沙腩 而今次我選擇咗 上海麵牛肉口感各有不同 崩沙腩 牛味較重 牛面頰 肉質腍滑牛坑腩 較有咬口重點係係既湯底 - 蕃茄濃湯非常濃厚既蕃茄味 又唔會酸味過重甜味較重 無論是否茄控都可一試滑一滑濃湯麵 則採用滑牛 配上 滑蛋啖啖流入口中 價錢亦較大眾化飲品中規中矩 亦沒有太甜的情況出現個人評價: 總結 4.5/5星
番茄师兄

2021-08-24
  • 犇犇有禮
  • 滑一滑
2021-08-08 446 瀏覽
去完黃金買嘢,就順便試食埋人氣小店番茄師兄。晚上都有唔少人等位,職員每次都會嗌幾張見飛,拎完飛都儘量唔好行開。大概等咗半個鐘就有得入座,涼到冷氣嗰刻感覺終於得救。店內墻上都有介紹其他黃店,順便可以計下自己食過幾多間。滑一滑日式拉麵 $49番茄湯底好濃郁,係會見到番茄蓉。味道甜甜地,都唔似落咗味精。呢碗係有騸牯滑牛配炒滑蛋,牛肉唔韌,炒蛋好滑且帶有好香嘅牛奶味。一貝子上海麵 $69上海麵呢碗就有牛油帶子配大蜆。帶子有微微煎香表面,口感彈牙。而蜆肉都好大隻,可惜味道有啲腥,同埋仲食到有沙。

滑一滑日式拉麵 $49
滑一滑

一貝子上海麵 $69
一貝子
2021-07-31
滑一滑
2021-07-30 429 瀏覽
依排成日過黎深水埗依邊經過過依間專係食番茄既餐廳仔想試好耐嫁啦 不過次次都見到佢好多人排隊所以都無機會試到餐廳入面既環境 正正常常 衛生ok除左餐牌menu 之外,墊枱既枱墊有灑食物既圖樣比你方便大家選擇今次我叫左個犇犇有禮拉麵(加左個滑蛋)湯底方面除左番茄味之外仲有淡淡既牛香味,依碟犇犇有禮入面,佢有好多舊唔同部位既牛,片數都好多,口感同味道 每一件都有自己既特色 值得一試 好味!($79+$8)整體黎講 抵食!鐘意番薯同牛既朋友仔必試
依排成日過黎深水埗依邊
經過過依間專係食番茄既餐廳仔
想試好耐嫁啦 不過次次都見到佢好多人排隊
所以都無機會試到

餐廳入面既環境 正正常常 衛生ok

今次我叫左個犇犇有禮拉麵(加左個滑蛋)

整體黎講 抵食!鐘意番薯同牛既朋友仔必試

2021-07-26
2021-07-28 479 瀏覽
星期一中午時間,以為會等好耐,點知等左5分鐘左右就有位,係門口已經比定個餐牌我地點菜,所以好快就有得食,第一次食,個湯底真係唔錯,牛肉唔韌,滑蛋都好滑,我真係飲晒個湯,朋友仔就食元貝同蜆,唔知味道點,不過見佢都係食晒飲晒成碗野,我最欣賞嘅係佢可以選生菜底,啱晒我唔好粉麵,另外跟餐加嘅飲品,個人就覺得一般般啦,桑寄生茶個味好淡,蜂蜜茶又係冇乜味。服務算okay ,人多時阿姐可能因為忙,所以比較cool,到我走嘅時候,人少咗,幾個阿姐又幾有禮貌喎
真係唔錯,牛肉唔韌,
滑蛋都好滑,
2021-07-18 217 瀏覽
去了番茄師兄食麪,點咗滑一滑,即係有牛肉同埋炒蛋。炒蛋幾滑味道幾好,個湯底都非常濃郁好滿意。不過牛肉太un,而且個麪一開始食有少少硬。下次食應該會試下其他款式。
番茄師兄長期受大家推介,作爲一個番茄fan點可以唔去朝聖?😆果然無黎錯,每一滴番茄湯都係真材實料🍅,加上滑到無得再滑既滑蛋🥚,絕對食過返尋味😍—————————————————📍滑一滑番茄濃湯麵 (9/10)成個湯麵既靈魂就係招牌番茄湯底,用新鮮番茄🍅加上牛骨🐮熬製,鮮味十足,濃郁得黎又非常開胃易入口,絕對唔係出面餐廳純粹味精同茄醬既味道。湯底非常濃厚,麵同配料都可以掛汁。每一啖都係濃濃既番茄味🍅,一路食到最後差不多成碗湯都飲曬。🍜麵底方面就有多款麵比大家揀,唔食麵既話仲可以揀生菜菜底。如果大家想掛汁多d,食到多d番茄味可以揀日式拉麵或者烏冬😋餐廳用既牛肉叫騸牯牛🐂,即係即日屠宰即新鮮閹牛。牛肉軟腍之餘有嚼口,牛味、油香都好夠。不過如果男主角係番茄,女主角就一定係滑蛋🍳。番茄🍅同滑蛋🍳可以話係天生一對,强烈建議大家係番茄師兄一定要加滑蛋🍳。炒蛋🍳份量勁多而且真係好滑好滑仲超有蛋味🥰,有少少滑蛋🍳溶係番茄湯🍜增添湯底既層次,味道更加豐富同濃郁🤩。大家記得食所有配料之前浸一浸湯汁,索埋d番茄味🍅就更加好食。

—————————————————
📍滑一滑番茄濃湯麵 (9/10)
2021-07-07 226 瀏覽
犇犇有禮番茄濃湯通粉($79+炒滑蛋$5)入面有三種牛既部位 牛面頰牛坑腩同崩沙腩🐮牛味係有嘅 不過俾蕃茄湯底搶咗fo搞到好似淡左少少咁😵‍💫炒滑蛋必食💯仲要$5好平~食完想加多一份😂😂鮮氣逼人番茄濃湯拉麵($89+雞髀菇$5)呢個真係feel到好鮮‼️鮑魚彈牙入味 都算大隻墨魚滑有驚喜☺️☺️好重花椒加孜然(?)既香料味啱晒重口味人士👍🏻雞髀菇我就覺得冇咩特別啦~鮮炸腐皮墨魚蝦卷($36/4件)炸嘢嚟講唔算油膩墨魚滑加埋蝦既咬口🦐🦑仲要係腐皮卷 加分加分🥳整體嚟講我幾鍾意呢間蕃茄湯底呢度調味會重啲但係反而帶到蕃茄嘅味道🍅通粉有少少太淋😮‍💨拉麵比較好食 同個湯比較夾🤌🏻下次想食滑牛加炒蛋拉麵再試下佢啲小食🤩
犇犇有禮番茄濃湯通粉($79+炒滑蛋$5)
入面有三種牛既部位
牛面頰牛坑腩同崩沙腩🐮
牛味係有嘅 不過俾蕃茄湯底搶咗fo
搞到好似淡左少少咁😵‍💫
炒滑蛋必食💯仲要$5好平~
食完想加多一份😂😂

鮮氣逼人番茄濃湯拉麵($89+雞髀菇$5)
呢個真係feel到好鮮‼️
鮑魚彈牙入味 都算大隻
墨魚滑有驚喜☺️☺️
好重花椒加孜然(?)既香料味
啱晒重口味人士👍🏻
雞髀菇我就覺得冇咩特別啦~

鮮炸腐皮墨魚蝦卷($36/4件)
炸嘢嚟講唔算油膩

拉麵比較好食 同個湯比較夾🤌🏻
下次想食滑牛加炒蛋拉麵
再試下佢啲小食🤩
2021-07-07 159 瀏覽
🍴一貝子蕃茄濃湯麵 HKD69用左北海道刺身級帶子同大花蜆🤩帶子大大粒 肉質厚實 咬落去非常爽口彈牙🤤花蜆雖然唔係話好大隻 但係味道都同帶子一樣非常鮮甜👍蕃茄湯底十分足料 味道超濃郁 真係蕃茄蓉多過似蕃茄湯🤪飲落去唔重味精味 最後👧🏿連湯底都飲曬🍅🍴麻香瑞士汁雞中翼蕃茄濃湯麵 HKD48一碗有四隻雞翼 可能食雞翼都食到飽左😂瑞士雞翼好入味同好淋 但係就冇咩麻味🧐蕃茄湯同公仔麵都非常夾 湯底濃郁 好掛湯🥴
🍴一貝子蕃茄濃湯麵 HKD69

🍴麻香瑞士汁雞中翼蕃茄濃湯麵 HKD48
2021-07-04 176 瀏覽
.☞ 深水埗除咗多cafe之外仲有好多唔同嘅餐廳㗎🤪今次就嚟到都係好出名嘅黃店食dinner💛☞ 店家聲稱佢哋所有牛肉都係採用咗新鮮騸牯牛(即係經過閹割的牛隻)肉味會較濃,肉質肥美甘香,而番茄濃湯亦都係採用咗新鮮騸牯牛腩及牛骨熬製👍🏻.🍴滑一滑 配 烏冬($55)❖ 呢個其實就係騸牯滑牛,再配上炒滑蛋嘅烏冬,佢個滑牛肉真係好腍身🤩而炒蛋係好香好滑嗰種,一啲都唔老🤤🍴一貝子 配 烏冬($50)❖ menu寫話佢係用上北海道刺身級牛油帶子配新鮮甘甜嘅大蜆😍❖ 大蜆就正正常常無起沙,合格👍🏻而我覺得個帶子堅鮮甜!雖然食落應該係無煎過,但係個味道超級鮮甜‼️十分推薦👍🏻🍴豚豚圓圓 配 上海麵($70) ❖ 顧名思義,即係用上豬腩肉同豬頸肉🐷兩隻肉都煎到好香好惹味。但係相對滑牛同一貝子,我就覺得呢個會普通咗啲😆☞ 三個湯底都非常濃郁,但係唔知係咪真係用牛腩牛骨熬製嘅關係,我覺得飲得多會覺得好鹹🤣但係整體來講我十分推薦滑一滑同埋一貝子🥰☞ 另外有個加分位!店舖牆上會有其他黃店嘅食物🤣喺自己鋪頭介紹其他黃店呢個真係第一次見,大家去開深水埗都可以試吓!支持同路人🥰💛

🍴滑一滑 配 烏冬($55)

🍴一貝子 配 烏冬($50)

🍴豚豚圓圓 配 上海麵($70)

2021-06-30 185 瀏覽
⭐️滑一滑番茄濃湯麵期待左佢個番茄湯底好耐,果然無令我失望😛,個湯底幾濃郁飲落去都幾好飲😂,個湯唔酸有少少甜甜地既味,唔覺得有落味精。騸牯牛肉既牛味唔太出但唔韌,無咩驚喜🧐,不過個炒蛋係幾有蛋香味同好滑🤪。份量都幾多下,好飽肚😋中午個陣都多人去食,大概等左15分鐘不過店員幾好,會拎定餐牌比等緊既人睇👍有機會都想試埋其他野食😍
⭐️滑一滑番茄濃湯麵

份量都幾多下,好飽肚😋
中午個陣都多人去食,大概等左15分鐘
不過店員幾好,會拎定餐牌比等緊既人睇👍
有機會都想試埋其他野食😍
🍴番茄師兄 - 番茄濃湯可連湯吃光光這間食店一直是筆者標籤了要試的餐廳,適逢假日,相約朋友到來一試。星期日下午大概16:00,排了10分鐘左右,便安排入座。📍麻香瑞士汁雞中翼 $15-2件一般瑞士雞翼吃得多,這裏的瑞士雞翼帶有一點點麻辣的味道,甜中帶微辣,味道層次提升了不少。📍鮮炸腐皮墨魚蝦條 $18-2條新鮮即炸,金黃的墨魚蝦條炸得外皮香脆,內裡雪白的墨魚蝦滑有少許粟米粒,彈牙中增添了一點爽脆感,蘸上甜酸醬吃,十分開胃。📍原味樽仔奶茶-凍 (跟餐價$18 )樽裝凍奶茶以玻璃瓶盛載,凍奶茶本身少甜,喝奶茶亦不怕長胖哦!📍滑一滑 $49(新鮮騸牯牛+炒滑蛋,自選麵底-烏冬)是指以騙牯滑牛,配炒滑蛋的番茄湯麵。筆者麵底自選了烏冬。店中的滑牛是採用新鮮騙牯牛(即經過闇割的牛隻),牛肉肉味會較濃,肉質滑而香,而番茄濃湯亦以新鮮騙牯牛腩及牛骨熬製,鮮味十足,但喜歡淡口味的朋友來說,會感到湯底稍咸。難得店舖選烏冬都不用額外付費,因為許多餐廳選擇烏冬底都要加$3至$10不等,烏冬彈牙滑嘟嘟,掛上湯汁後,味道一流。而滑蛋單看已感受到其嫩滑度,而且份量多,感覺有2-3隻蛋的份量。可說是大件夾抵食,性價比
🍴番茄師兄 - 番茄濃湯可連湯吃光光

📍麻香瑞士汁雞中翼 $15-2件

📍鮮炸腐皮墨魚蝦條 $18-2條

📍原味樽仔奶茶-凍 (跟餐價$18 )

📍滑一滑 $49(新鮮騸牯牛+炒滑蛋,自選麵底-烏冬)

而滑蛋單看已感受到其嫩滑度,而且份量多,感覺有2-3隻蛋的份量。可說是大件夾抵食,性價比超高。

🔸小總結: 餐廳面積雖小,但舒適明亮,以麵食舖來說,算是坐得舒服。而且在每張桌子下都放有置物籃,方便客人把隨身物放於椅子下,十分貼心。店舖內的牆壁貼有其他黃店的食物照片,介紹其他黃店的美食,黃色經濟圈互助精神,值得大家支持。而且重中之重是店舖食物製作用心,價格實惠以餘味道一流,筆者必再回訪。

🇭🇰香港良心推介💛
👅 味道:4.8/5