餐廳: 寿司の神
資訊:

2024-03-23 109 瀏覽
Onion Soup :The rich broth is infused with the delicate sweetness of caramelized onions, creating a depth of flavor that is simply divine. Served piping hot with a scattering of green onions on top, this soup is the perfect way to start your meal and whet your appetite for the culinary delights that follow.Tuna Tataki:The lightly seared tuna is impeccably seasoned and served with a zesty ponzu sauce, creating a perfect balance of savory and tangy notes. Each bite is a revelation, with the tender
Onion Soup :
 follow.
Tuna Tataki:

notes. Each bite is a revelation, with the tender tuna practically
melting in your mouth. Paired with crisp greens, this dish is a
refreshing palate cleanser that leaves you wanting more.

saury sushi:The saury, with its rich, oily texture,

melts in your mouth, leaving behind a burst of oceanic freshness. Each
piece is meticulously prepared, with the rice perfectly seasoned and the
 fish sliced to perfection. The subtle notes of soy sauce and wasabi
elevate the experience, leaving you craving for more.
2024-03-11
下午茶
2024-01-11 608 瀏覽
今次嚟到元朗呢間寿司店,心諗:寿司🍣午市會唔會平啲?一入到去,發現裝潢干靜得嚟,仲有啲日本風。一坐低就有前菜(沙律好開胃,啲北海道粟米咬落甜甜地),同埋茶碗蒸(嫩滑得嚟香濃)上咗枱。之後啲生蠔同赤貝新鮮得嚟爽口,我梗係👍。深海池魚帶啲香甜,香箱蟹就鮮美得滯,肉質柔軟兼滿載蟹粉,真係正!燒物方面,吞拿魚鮫啲肉質腍身香口,真係令人驚豔。八貫壽司呢,就一個個掂爆!每一啖都感覺到師傅嘅心思,岩岩好嘅調味,食落齊齊哋,冇得彈!最掂嘅就係個雲丹盛,雲丹creamy,飯粒入口即溶,滿足極。整體嚟講,逢一趟入到呢間店,我都覺得值得!食物好味,價錢相宜,下次還會再嚟斬啲嘢食。用嘅係赤醋飯,有淡淡嘅甜味,正!食完之後覺得平日多啲工夫都應該嚟放鬆下,享受下這種細膩嘅日本料理。心情靚晒,真係幾滿意嘅一餐!👅💯🎉

2023-12-04 610 瀏覽
走入去嗰陣,我已經聞到陣陣嘅香味,真係好期待!😋 第一啖,我嘗咗啲炸雞,外皮炸到金黃鬆脆,啖啖肉嘅口感,真係過癮!再配埋自家製嘅泰式甜辣醬,微微辣帶點甜,我一啖接一啖,停唔到口!之後,我試咗佢哋嘅招牌蒸魚,魚肉鮮嫩得滑,簡直就係一絲唔苟咁完美,湯汁更係清甜得嚟,一滴都不可以浪費,同白飯一齊食,幾撈飯!😍其實我唔係好常食椰菜花,不過佢哋炒嘅椰菜花,有啲出奇,未夠熟但又夠脆,喺辣椒同蒜香中帶出一種爽口,啫喱感令我意外超喜歡!食甜品之前,肚已經有點飽,但我就係唔可以錯過佢哋自製豆腐花,呀!滑到喺喉,加上花生碎,我食得好開心,甜而不膩。今晚食得好滿足,啲食物就算係平,都要食得過癮先得架!下次我一定會再嚟試埋其他嘅菜式!走,下次一齊嚟食啦!👍🏻

2023-11-07 559 瀏覽
呢間元朗嘅餐廳其實都已經食咗三次,但係平時都係食夜晚,所以今次試吓佢晏晝嘅set lunch。其實都食過幾間相同類型嘅餐廳,但係呢間餐廳唔會令我失望。進入餐廳後,我們立刻感受到一種簡潔而日式的氛圍。初頭淨係得我哋一台客人,所以享受到包場嘅樂趣。呢度廚師會根據當日的新鮮食材和季節性的風味來設計菜單,這意味著每次造訪都有不同的菜式等待著我們。所以其實可以多來幾次。我們品嚐了一系列精心製作的日本料理,包括新鮮的刺身、蒸煮的海鮮、炙燒的壽司和煮物。屋企人都好滿意。

其實都食過幾間相同類型嘅餐廳,但係呢間餐廳唔會令我失望。

2023-08-14 405 瀏覽
元朗的美食真的多得吃不完 這次來到已開了有10年的日本餐廳食OMAKASE 性價比高 晚餐分別有兩個價錢$1480(18品) /$1680(22品) 這個價錢在香港可以吃到高質素OMAKASE真的很可以喲👍🏻·(前菜)北海道白粟米🌽 清甜爽口 吃濃味食物前 讓口腔先清理一下(漬物)蒜頭+醬油漬牛蒂+薑片(平常的薑片我都不吃 這個真的超好食 不辣帶甜)先來了品嘗🦪室津生蠔:口感爽身 海水味適中 蠔味重 帶鮮甜口感(超級鮮甜)🤍北海道帶子:配搭岩鹽和柚子皮 微咸中又帶點柚子清香 口感豐富🐟梭子魚(又名竹籤魚) 這魚的特別之處是魚肉的油脂少 但魚皮卻油脂豐富 師傅用火槍炙燒魚皮 令整個空間都散髮著燒烤味道 最後在魚上撒上烏魚子和幼蔥(就是蔥BB) 更香了🦀️松葉蟹 (這個擺盤真的超美) 先吃右邊的松葉蟹可以夾點紫蘇花花一起吃 真的不是說笑 直接把這蟹提升到另一個層次 超級香 到左邊的香箱蟹(就是雌性松葉蟹)這個特別之處就是在蟹肉中融合橙色的蟹膏和蟹籽🐚北寄貝:師傅會先拍打 令它神經收縮 吃的時候更爽更Q彈 (平常看到紅色那一種是已經烚熟煮好)🐚石垣貝:口感Q韌 爽口鮮甜 🐠鮟鰊魚肝:油脂香醇

🐚石垣貝:口感Q韌 爽口鮮甜
🐠鮟鰊魚肝:油脂香醇 口感綿密 滿口都是油脂
🪸黑鮑魚:超大的鮑魚 師傅說已經煮了兩天 超入味👍🏻再在鮑魚上淋上 由它肝打成的醬 口感Q彈

🍣壽司⬇️

🐟深海池魚:把姜蔥漬夾在飯和刺身中間 吃起來更容易
🐠霜降拖羅:中拖羅和蛇腹中間 脂肪也不多
🦐縞蝦:有條紋的蝦 師傅把蝦打散膠時令手變紅色 說這才是新鮮的象徵👍🏻 配鱈雪脆片上享用 做成強烈對比 口感更有層次 極鮮

❤️蛇腹拖羅:一層層脂肪紋理 油脂肥腴 入口即溶
🧡北海道白海膽:師傅建議吃完不要喝茶或吃姜 要慢慢感受回甘味道 用手背食的用意是可以讓海膽先碰到舌上 更有層次
🍄紫菜蘑菇湯 甜甜的奶油香 洋蔥味濃
最後甜品有超甜的🍈哈密瓜🥰

每次吃OMAKASE就像在看一場表演一樣 真的很精彩👏🏻食物都超新鮮 店家位置不多 建議先預約!
今天跟朋友選了元朗始祖的omakase。壽司の神,據說已開了十年啦,性價比挺高,晚餐分別有$1480/$1680。以晚上omakase來説,均價不算高,而且還能嘗到不少新鮮肥美的刺身海鮮。北海道白粟米: 是前菜,平時很少會生吃,這個清甜爽脆,有不一樣的體驗漬物:麵豉蒜頭,醬油漬牛蒂,薑片, 相對比較重口味室津蠔: 用酸汁帶出蠔既鮮味,上面蓋上頭葱小baby ,很爽口鮮甜,淡淡海水味北海道帶子:配搭岩鹽和柚子皮,吃下去咸的中間又帶點柚子幽香蟹:要先吃右邊的松葉蟹可以夾點紫蘇花來吃,香香的,然後再來吃左邊的香箱蟹 (雌性的松葉蟹)橙色的就是精髓蟹膏和蟹籽,甘香濃郁梭子魚又可以叫竹籤魚: 它的肉油分極少,但魚皮卻有著油脂豐富,炙燒起來,很甘香,撒上烏魚子粉,咸香咸香的新鮮北寄貝: 師傅處理的時候拍打它令它神經收縮,吃的更爽身, 平時見到紅色那一種已經是烚熟煮好,這個口感更彈牙石垣貝:口感厚實,爽口鮮甜,像在吃象拔蚌間百魚又可以叫章紅魚: 很爽口加上上面法國魚子醬,層次豐富黑鮑魚:已經煮了兩天淋上它的肝打成醬,濃郁彈牙,肚醬一點也不腥鮟鱇魚肝: 橙色係脂肪吃起來落油脂味重一點,口感綿密滑順,油

漬物:麵豉蒜頭,醬油漬牛蒂,薑片, 相對比較重口味

北海道帶子:配搭岩鹽和柚子皮,吃下去咸的中間又帶點柚子幽香

石垣貝:口感厚實,爽口鮮甜,像在吃象拔蚌
間百魚又可以叫章紅魚: 很爽口加上上面法國魚子醬,層次豐富

鮟鱇魚肝: 橙色係脂肪吃起來落油脂味重一點,口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇

池魚: 裏面有薑蔥漬,大部份餐廳會放在上面他夾在中間,吃起來濃口一點

縞蝦:鍋巴的脆,加上很新鮮的蝦,像濃蝦湯,口感又彈又脆

霜降拖羅:介於中拖羅和蛇腹中間,帶回甘,脂肪也不會很多

蛇腹拖羅:蛇腹有一層層的脂肪紋,魚油脂豐腴,又帶點芝麻油香,入口即溶

橘水產白海膽: 建議吃完不要喝茶或吃薑,慢慢先感受它的回甘,用手背食的用意是可以讓海膽先碰舌上,飯在上面,更能吃出風味

湯品: 混合了洋蔥蘑菇,有點奶油香,好喝

甜品:雪糕配上小麻糬,糯唧唧的撒上黃豆粉,多種層次
2023-07-17 169 瀏覽
Omakase質素正常 Lunch都食到好飽個日落大雨 店員主動遞紙巾比我地抹👍🏻不過除此之外最後一道壽司完左之後 我地仲食緊嘢嘅時候廚師開始執嘢⋯⋯洗碗⋯⋯掉垃圾⋯⋯😂(係我地面前)
Omakase質素正常 Lunch都食到好飽
個日落大雨 店員主動遞紙巾比我地抹👍🏻
不過除此之外
最後一道壽司完左之後 我地仲食緊嘢嘅時候
廚師開始執嘢⋯⋯洗碗⋯⋯掉垃圾⋯⋯😂
(係我地面前)

2023-07-10 133 瀏覽
終於試左元朗呢間Omakase 寿司の神 Lunch時段分12:00同13:30今日食12:00 Lunch Set $780餐廳而家做緊指定set有2人同行1人半價 / 4人同行1人免費 都幾抵食首先有前菜沙律 北海道白粟米🌽好甜😋 白飯魚茶碗蒸👍🏻刺身4品:生蠔🤤上面既紫蘇花都可以食赤貝 深海池魚 燒過魚皮 配柚子胡椒香箱蟹🦀 即係雌性既松葉蟹燒物: 煮吞拿魚鮫 肉質好腍😲壽司8貫:帆立貝金扇鯛醬油漬赤身鰤魚 即係成年油甘魚 配柚子胡椒中拖羅 配魚子醬蛇腹拖羅 係吞拿魚腹部的底端 有明顯的筋肉 但唔會韌甜蝦 配蝦膏右口魚邊 燒到好油香🤤用紫菜夾住中和返油膩感壽司全部都有預先調味 同埋係用赤醋飯 唔駛再點豉油最後有 雲丹盛 都係赤醋飯 仲有好多大大粒魚子甜品:紅豆焙茶布丁🍮有落淡奶 茶味好濃
終於試左元朗呢間Omakase 寿司の神

2023-07-02
  • 雲丹盛
  • 茶碗蒸
  • 蛇腹拖羅
🕵🏻探店元朗最出名的Omakase ·寿司の神 (元朗)#元朗#壽司之神 #寿司の神 #omakase 📋 特上Omakase $780/位◼️前菜▫️和風沙律▫️ 北海道甜粟米 -口感爽甜▫️白飯魚茶碗蒸◼️刺身四品▫️ 北海道昆布生蠔 -蠔肉飽滿爽身,配上自家製的酸汁和蔥粒更突顯鮮味。▫️ 赤貝 -新鮮赤貝被師傅用力拍打令其神經收縮,食落更加爽脆再配上檸檬片,細味之下有淡淡的檸檬香。▫️ 深海池魚-肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,再經過炎燒,入口魚油甘香細膩。▫️ 香箱蟹 -其實香箱蟹即是雌性松葉蟹,鮮味出眾💕◼料理一品▫️ 燒目光魚 -肉質嫩滑,燒過後更可以連骨食用。️◼️壽司八貫▫ 金鱔鯛▫️燒帶子 ▫️醬油赤身 -使用醬油醃製,味道非常鮮美,且漬得不怕鹹,質感軟滑,很有水準。▫️中拖羅▫️霜降大拖羅 -入口軟滑中帶微微的爽,充滿豐富的魚油幽香,非常美味🤤▫️蝦膠 ▫️鱈魚 ▫️燒右口魚邊 -魚邊油份更多,入口更濃郁甘香。◼️雲丹盛▫️海膽杯 -使用白海膽味道清雅回甘,口感極佳,再配上經過醃漬的三文魚籽,海水的咸香味會升級,大滿足🥰▫️麵豉湯◼️甜品▫️焙茶紅豆布甸💁🏻‍♀️大家記得提早預約,當天預約下午1:30去到時餐廳已經坐滿人。

📋 特上Omakase $780/位

◼️前菜
▫️和風沙律
▫️ 北海道甜粟米 -口感爽甜

▫️白飯魚茶碗蒸

◼️刺身四品
▫️ 北海道昆布生蠔
-蠔肉飽滿爽身,配上自家製的酸汁和蔥粒更突顯鮮味。
▫️ 赤貝
▫️ 深海池魚
-肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,再經過炎燒,入口魚油甘香細膩。
▫️ 香箱蟹
-其實香箱蟹即是雌性松葉蟹,鮮味出眾💕

◼料理一品
▫️ 燒目光魚
-肉質嫩滑,燒過後更可以連骨食用。

◼️壽司八貫

▫ 金鱔鯛
▫️燒帶子
▫️中拖羅

▫️蝦膠
▫️鱈魚
▫️燒右口魚邊 -魚邊油份更多,入口更濃郁甘香。

◼️雲丹盛

▫️麵豉湯

◼️甜品
▫️焙茶紅豆布甸

💘整個進食體驗舒服滿意,食材也足夠新鮮。

🏘一個超大吧枱,勝在環境乾淨。

💰人均消費大約658

❗需支付預約費用$400,埋單時會喺賬單扣翻

📍 地址:元朗馬田路20-30B安寧大廈地下7號舖

2023-06-28 1267 瀏覽
在這區生活了這麼久,早有聽聞這間壽司店的名字,所以今次於一個多月前就預約了來這裏吃午餐。午市套餐比較經濟實惠,$780/位已包括4款刺身、料理一客、壽司8貫、海膽飯或壽司2貫。漬物:牛蒡 大蒜 子薑前菜:💛胡麻醬沙律正常發揮。💛生粟米好清甜、爽口帶點粉粉地的質感。💛茶碗蒸表面有白飯魚乾、蛋蒸得好滑溜,裏面有蟹柳、元貝、冬菇等,味道豐富,💙蠔好肥美,入口順滑。💙赤貝 質感爽口,放在檸檬片上,味道更清新。💙深海池魚配柚子胡椒味道帶微咸、微辣。💙紫蘇花蟹肉蟹肉清甜,不用加調味已經好食,而加上一點點紫蘇花就會增添一些紫蘇葉的草本氣色。吞拿魚魚鮫汁甜,味道有點像西京燒汁,吞拿魚魚鮫肉嫩、充滿骨膠原、而中間只有一塊大骨,食的時候也很方便。壽司全部調好味:❤️北海道帆立貝 鮮甜帆立貝加上檸檬皮,增添一份清新夏日的香味。❤️金線鯛 屬於日本紅衫魚。❤️間八魚 屬於日本鱆紅魚,味道較甜、愈近表皮位置愈爽口。❤️醬油漬赤身 屬於背脊肉,質感似啫喱,味道帶一點酸。❤️中拖羅配法國魚子醬 油脂分佈適中,入口嘴嚼後慢慢溶化,味道因有魚子帶微咸。❤️大拖羅 用到吞拿魚近魚鮫位的肉,油脂好豐富。❤️甜蝦把甜蝦打成膠狀,沾上由幾

漬物:牛蒡 大蒜 子薑

前菜:
💛胡麻醬沙律
正常發揮。

💛生粟米
好清甜、爽口帶點粉粉地的質感。

💛茶碗蒸

💙蠔
好肥美,入口順滑。

💙赤貝
質感爽口,放在檸檬片上,味道更清新。

💙深海池魚配柚子胡椒
味道帶微咸、微辣。

💙紫蘇花蟹肉

吞拿魚魚鮫

壽司全部調好味:
❤️北海道帆立貝
鮮甜帆立貝加上檸檬皮,增添一份清新夏日的香味。

❤️金線鯛
屬於日本紅衫魚。

❤️間八魚
屬於日本鱆紅魚,味道較甜、愈近表皮位置愈爽口。

❤️醬油漬赤身
屬於背脊肉,質感似啫喱,味道帶一點酸。

❤️中拖羅配法國魚子醬
油脂分佈適中,入口嘴嚼後慢慢溶化,味道因有魚子帶微咸。

❤️大拖羅
用到吞拿魚近魚鮫位的肉,油脂好豐富。

❤️甜蝦
把甜蝦打成膠狀,沾上由幾百隻蝦頭、蝦殼熬的醬汁,再伴著脆身鱈魚片,味道同時帶有蝦及魚的鮮甜味。

❤️火炙右口魚手捲
壽司師傅把右口魚的兩邊都用火燒過,所以右口魚充滿油脂,入口溶化,配著脆身紫菜及壽司醋飯,剛好中和魚的油脂感。

可選海膽飯或2件壽司
白海膽魚子飯
白海膽是夏天才有,味道較清甜,而且會回甘,配上帶醬油味的魚子剛好。

油豆腐麵豉湯
吃了這麼多生冷食物來一碗麵豉湯,即時温暖腸胃。

柚子啫喱
柚子啫喱味道清新,表面灑上一些帶微苦澀的柚子粉,即時清洗味蕾。

總括而言,整個用餐體驗是舒適的,因為店員服務親切,師傅亦把每道菜式解釋得好詳細,而且全程吃的刺生都沒有一點腥味(本人好怕腥),所以感覺不錯。
2023-06-27
  • 雲丹盛
  • 拖羅壽司
  • 右口魚手捲
每次去食壽司之神都總會有驚喜,除咗食材新鮮之外,師傅亦好用心介紹菜式,可以近距離欣賞師傅處理食材同握壽司嘅手藝,同朋友都食得好滿足!ʟᴜɴᴄʜ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ $780/1❀先付❀►胡麻沙律 ►北海道白粟米有別於一般黃粟米,粟米粒粒飽滿,口感清爽,多汁無渣►白飯魚茶碗蒸蒸蛋口感嫩滑,除咗白飯魚,仲有蟹柳、元貝、冬菇❀刺身四品❀►小長井真蠔蠔肉飽滿爽身,入口味道清甜,配自家製酸汁突顯鮮味►松葉蟹 唔食蠔嘅朋友有松葉蟹食,份量超多,配上紫蘇花食,增添一陣香氣►新鮮赤貝師傅拍打赤貝後令神經收縮,食落爽脆,配上七色芝麻口感脆卜卜►海膽墨魚杯將墨魚切成一粒粒令口感黏好多,加入馬糞海膽同法國魚子醬拌勻食用,味道好鮮好甜好濃郁►炙燒深海池魚炙燒過後逼出魚油,肉質細緻爽口,入口魚油甘香細膩,以柚子胡椒點綴❀燒物❀►目光魚油香味濃郁,炸到連幼骨都可以食埋,肉質嫩滑酥香,咸香味濃❀壽司八貫❀►帶子口感肥美 肉質鮮嫩►金線鯛肉質鮮美細嫩►間八 油分較重,魚肉口感韌中帶有少許脆感►醬油漬赤身魚肉口感滑身似啫喱,軟中帶有嚼感►大拖羅油分重,魚身軟滑,每啖都係幸福滋味►蛇腹拖羅熟成7日,魚味更濃郁更鮮甜,入口即化

ʟᴜɴᴄʜ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ $780/1
❀先付❀
►胡麻沙律
►北海道白粟米
有別於一般黃粟米,粟米粒粒飽滿,口感清爽,多汁無渣
►白飯魚茶碗蒸
蒸蛋口感嫩滑,除咗白飯魚,仲有蟹柳、元貝、冬菇

刺身四品❀
►小長井真蠔
蠔肉飽滿爽身,入口味道清甜,配自家製酸汁突顯鮮味

►松葉蟹

►新鮮赤貝
師傅拍打赤貝後令神經收縮,食落爽脆,配上七色芝麻口感脆卜卜

►海膽墨魚杯

►炙燒深海池魚

❀燒物❀
►目光魚
油香味濃郁,炸到連幼骨都可以食埋,肉質嫩滑酥香,咸香味濃

壽司八貫❀
►帶子
口感肥美 肉質鮮嫩
►金線鯛
肉質鮮美細嫩
►間八
油分較重,魚肉口感韌中帶有少許脆感
►醬油漬赤身
魚肉口感滑身似啫喱,軟中帶有嚼感

►大拖羅
油分重,魚身軟滑,每啖都係幸福滋味
►蛇腹拖羅
熟成7日,魚味更濃郁更鮮甜,入口即化,超級邪惡
►甜蝦
將甜蝦拍打成蓉,面頭加上由蝦膏蝦頭熬製而成嘅醬汁,味道濃郁
►右口魚
以火槍迫出魚油香味,加上用紫菜包住令口感外脆內軟

❀雲丹盛❀
海膽份量絕無手軟,加入醃製過嘅魚子,粒粒飽滿,味道甜甜地唔會腥唔會咸,超滿足

►紅豆培茶布甸
口感香滑,培茶味道濃郁,伴以花奶同紅豆
2023-06-24 72 瀏覽
提起Omakase一定有聽過壽司之神🍣餐廳環境舒適,師傅細心講解每道菜式👍🏻✅Omakase $780🔸沙律:配胡麻醬 ,清新開胃🥗🔸白粟米:口感爽甜,有別於普通粟米,可以生食,一試就愛上🌽🔸白飯魚茶碗蒸:蒸蛋好滑溜,底部仲有元貝粒同蟹柳😙🔸小長井真蠔生蠔口感爽甜,唔會太鹹🦪好適合宜家夏天悶熱嘅季節🌟🔸赤貝新鮮赤貝好爽口,仲有七色芝麻同檸檬調味點綴🍋🔸墨魚墨魚切成一粒粒再撈埋赤海膽+法國魚子醬調味,鮮味十足🔸深海池魚油份重而且爽口嘅白身魚,柚子胡椒減少油膩感🐟🔸燒目光魚係一道懷石料理,味道好鹹香,燒到魚皮好脆,連魚骨都食得🦴🔸北海道帆立貝帆立貝配岩鹽&柚子皮好清新🌱🔸金線鯛日本紅衫魚,魚肉軟身,油份唔算好重,加咗特製醬汁🐟🔸間八呢個係腩位所以油分特別重,滿滿嘅幸福感🤤真係好正!🔸赤身用醬油漬過,味道會酸小小同濃味啲,口感軟嫩,調味幾唔錯🥰🔸霜降大拖羅 雪花紋理清晰,油份好充足,入口即融❄️🔸蛇腹拖羅以為上面個款已經好肥,呢個仲邪惡😈 蛇腹拖羅係肥美嘅部位,經過熟成七日,味道更鮮甜🤤拖羅帶有小小筋正正係甜味所在,咀嚼後甜味滿佈口腔🍣另外入面加咗日本萬能蔥,減低油膩感🔸甜蝦甜蝦整成嘅蝦膠,再

✅Omakase $780
🔸沙律:配胡麻醬 ,清新開胃🥗
🔸白粟米:口感爽甜,有別於普通粟米,可以生食,一試就愛上🌽

🔸白飯魚茶碗蒸:蒸蛋好滑溜,底部仲有元貝粒同蟹柳😙
🔸小長井真蠔
生蠔口感爽甜,唔會太鹹🦪好適合宜家夏天悶熱嘅季節🌟

🔸赤貝
新鮮赤貝好爽口,仲有七色芝麻同檸檬調味點綴🍋

🔸墨魚
墨魚切成一粒粒再撈埋赤海膽+法國魚子醬調味,鮮味十足

🔸深海池魚
油份重而且爽口嘅白身魚,柚子胡椒減少油膩感🐟
🔸燒目光魚
係一道懷石料理,味道好鹹香,燒到魚皮好脆,連魚骨都食得🦴
🔸北海道帆立貝
帆立貝配岩鹽&柚子皮好清新🌱
🔸金線鯛
日本紅衫魚,魚肉軟身,油份唔算好重,加咗特製醬汁🐟
🔸間八
呢個係腩位所以油分特別重,滿滿嘅幸福感🤤真係好正!
🔸赤身
用醬油漬過,味道會酸小小同濃味啲,口感軟嫩,調味幾唔錯🥰
🔸霜降大拖羅
雪花紋理清晰,油份好充足,入口即融❄️
🔸蛇腹拖羅
🔸甜蝦
甜蝦整成嘅蝦膠,再加上幾百隻蝦頭整成嘅蝦膏,鮮味十分誇張🦐🦐
🔸灸燒右口魚
灸燒過油份充足‼最後一款壽司好滿足️
🔸海膽三文魚籽丼
滿滿的海膽&三文魚籽,三文魚籽係自家製,帶甜味和酒香😋兩樣都係我中意嘅食物🥰非常滿足😎師傅仲好細心問我地洗唔洗多/少飯🍚朋友想要多啲飯,連個碗嘅size 即刻巨大咗🤣

🔸焙茶奶凍
焙茶味濃郁,越底越濃味🍵配紅豆蓉和淡奶
🐻總結
餐廳Service好好,細心講解每款食物🍣

💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5

📍寿司の神 (元朗)
元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖
每次我想食 omakase #壽司之神 必定係我首選🥰雖然位置係元朗 但味道彷如係日本開餐咁💕先上4件刺身 口感一流👍🏻 非常新鮮😋池魚油脂豐富;目光魚肉質較為堅實,含豐富魚油,油脂味濃郁;蠔🦪夠飽滿而且鮮甜;蟹肉清甜帶點海洋清香💕雲丹盛用上北海道出品嘅海膽 色澤金黃 質量絕對有保證🥰見到魚子超大粒且仲脹卜卜 更用秘製醬汁醃製入口完全沒有腥味 海膽入口creamy甘香鮮甜😋服務態度極好 講解清晰 刀工一流💕
每次我想食 omakase #壽司之神 必定係我首選🥰
雖然位置係元朗 但味道彷如係日本開餐咁💕

先上4件刺身 口感一流👍🏻 非常新鮮😋

雲丹盛
入口完全沒有腥味 海膽入口creamy甘香鮮甜😋

態度極好 講解清晰 刀工一流💕
2023-06-15 900 瀏覽
依家日日嬌陽似火,不然就係落傾盆大雨,悶熱到無乜胃口。Father's day到要氹爸爸開心,一於請佢入元朗食個lunch omakase順道探他朋友。餐廳嘅廚師發辦以價錢嚟講性價比唔錯,海鮮種類幾豐富夠新鮮。職員有禮貌、女主廚在上每道菜時都作詳細介紹・先付・日式芝麻醬沙律酸汁日本水雲藻白飯魚茶碗蒸> 水雲藻酸爽開胃,第一次食有白飯魚嘅茶碗蒸,爸爸話味道幾新鮮蛋滑一滑・刺身四品・小長井真蠔 > 金箔裝飾增添豪華感,蠔肉飽滿爽身、入口creamy中有金屬味,配自家製酸汁和蔥粒突顯鮮味赤貝> 新鮮赤貝被師傅猛力一拍令其神經收縮食落爽脆、爸爸話細味之下很清甜,面灑上七色芝麻更香脆松葉蟹> 海水味濃、配紫蘇花食用增添香氣間八/章紅魚> 近魚腩部位、魚色偏白魚味清淡肉質爽口・料理1品・燒目光魚> 肉質嫩滑酥香可加入檸汁一齊食,燒過後骨也可以食,味道幾濃・壽司8貫・金線鯛/紅衫魚> 肉質有彈性味道鮮香,魚皮經過處理幾爽口醬汁漬赤身> 浸飽醬汁的魚肉口感似啫喱口感,是吞拿魚背脊部位味偏魚味酸濃帶子> 燒得有油香,帆立貝肉一梳一梳

・先付・

日式芝麻醬沙律
酸汁日本水雲藻
白飯魚茶碗蒸

刺身四品・

赤貝

松葉蟹

> 海水味濃、配紫蘇花食用增添香氣

間八/章紅魚

> 近魚腩部位、魚色偏白魚味清淡肉質爽口

・料理1品・

燒目光魚

壽司8貫・

金線鯛/紅衫魚

> 肉質有彈性味道鮮香,魚皮經過處理幾爽口

醬汁漬赤身

帶子

> 燒得有油香,帆立貝肉一梳一梳的口感,包紫菜做成手卷食用

中拖羅

> 口感軟滑魚味厚油份重,配法國魚子醬鮮上加鮮

銀鱈魚

> 炙燒的北海銀鱈魚肉質柔潤魚香四溢,集香、軟、滑於一身

蛇腹拖羅

> 係全條吞拿魚最肥美部位、油份最高點!配自家製蔥汁芝麻油降油膩感增強甜味。爸爸話第一啖已嚐到鮮甜油香又滑、醬汁清甜

> 蝦膠好甜糯漿口,加入蝦頭蝦膏的精華煮成汁令蝦嘅味道甘香,配脆片好好味

燒右口魚邊

> 甘香豐腴嘅部位燒過加倍香蜜、入口即溶!師傅講把滴滿魚油魚汁的醬油留下、為下道海膽丼加添鮮味

海膽丼

> 師傅好重手落多多海膽、正!配店家製醃三文魚籽,卜卜脆鮮味之餘帶點酒香,洒上金箔、倒埋剛才的燒右口魚醬汁撈勻嚟食,爸爸話鮮味在口腔內盡情爆發、好滿足!

焙茶布甸

> 面頭有質地淡奶加紅豆蓉、布甸滑滑,食時一𢳂落底混和焙茶沉澱層,茶味更上一層樓

金線鯛/醬汁漬赤身/中拖羅/銀鱈魚/蛇腹拖羅
赤貝/松葉蟹/間八
燒目光魚/白飯魚茶碗蒸/酸汁日本水雲藻
焙茶布甸/味噌湯
2023-06-04 68 瀏覽
食完之後會再想食嘅omakase有幾間?呢間算係我食過嘅店入面,性價比最高嘅一間,而且啲魚都比較肥美,係我鍾意嘅味道,真心推薦俾大家☺️我哋叫咗午市$780嘅餐,好豐富好好味😋首先會上沙律菜、酸醋水雲同埋好足料嘅蒸蛋,朋友都對蒸蛋讚不絕口。之後上新鮮嘅日本小長井真蠔,上面加入金萡,個汁酸酸哋,又靚又好味😋之後見師傅係度拍打赤貝,可以增加口感,新鮮嘅赤貝果然好鮮甜。之後上松葉蟹,蟹肉多到滿瀉,仲食得出海水味,配上紫蘇葉花,好香。鰹魚,香香哋酸酸哋嘅鰹魚配上蒜蓉,好夾。燒目光魚,呢個真係第一次食,好香,望落似魚乾,但反而似煎魚嘅味道,細細條但係魚肉都幾多。之後上壽司:北海道帆立貝,大大粒加入柚子皮同岩鹽,真係好好味😋池魚,加入薑蔥,增加香味。伊佐木,少少煙韌,口感特別。赤身,用咗醬油漬,由於係吞拿魚背部,所以相對冇咁肥,之後就會食到肥美部位。中拖羅,勁肥美,加入法國魚子醬,口感更豐富。大拖羅更加香口,薑蔥漬同芝麻油,可以減低油膩感。蝦都係當中印象深刻嘅一款,上面加入蝦頭蝦膏熬制嘅蝦汁,真係勁香,同下面層脆脆絕配。右口魚,又係好肥美嘅魚,比左口好味,燒完好香,燒完嘅汁仲可以倒落飯度,好好味呀最

鰹魚,香香哋酸酸哋嘅鰹魚配上蒜蓉,好夾。

之後上壽司:
北海道帆立貝,大大粒加入柚子皮同岩鹽,真係好好味😋

池魚,加入薑蔥,增加香味。

伊佐木,少少煙韌,口感特別。

中拖羅,勁肥美,加入法國魚子醬,口感更豐富。

大拖羅更加香口,薑蔥漬同芝麻油,可以減低油膩感。

最後係大滿足--海膽丼,上面仲要加入厚厚一層三文魚子,真係好正呀,海膽嘅鮮甜真係冇得頂。

食完成個餐先會上湯同甜品,當日甜品係佢哋自家製嘅焙茶布丁,真係勁香勁滑 😍下次去元朗記得去試啦☺️