餐廳: 寿司の神
資訊:

2022-12-17 72 瀏覽
琴日去咗元朗呢間好出名嘅寿司の神食lunch omakase 😆 原來呢間係元朗第一間omakase,開咗差唔多十年,一定有信心保證(•̤̀ᵕ•̤ ๑)Lunch Omakase $780 /p.p🧄漬物漬物有牛蒡、麵豉漬蒜頭同薑片,可以食完壽司之後食呢啲漬物清一清口腔。🥗前菜前菜有和風沙律、水雲菜同黑松露茶碗蒸。水雲菜酸酸甜甜,口感清新爽口。黑松露茶碗蒸令到蒸蛋味道更豐富。(˶ˊᵕˋ˵) 🐟刺身刺身分別有赤貝、北海道仙鳳趾生蠔、鰤魚同鱈魚白子。赤貝好爽口鮮甜,生蠔夠新鮮creamy。鰤魚即係野生油甘魚,有炙燒過魚皮,配上醋味噌帶出魚油味。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)當中最鍾意鱈魚白子,白子炙燒過好creamy,入口即溶。🥰🐟汁煮油甘魚鮫油甘魚鮫肉質非常嫩滑,一啲都唔腥,加埋京蔥好夾。😋🍣壽司北海道帆立貝壽司帆立貝好鮮甜,撒上海鹽同柚子皮感覺非常清新。😛剝皮魚壽司剝皮魚嘅肉質好鮮味,加咗魚肝醬令層次更豐富。😋秋刀魚壽司秋刀魚而家最當造,秋刀魚肉質肥美鮮甜,一啲都唔腥。😗甜蝦壽司甜蝦大大隻,鮮甜彈牙,師傅仲將用蝦頭蝦殼熬成嘅汁淋喺上面,令人回味無窮。(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅)赤身壽司赤身脂肪比例較少,質感較腍,魚味最濃。

Lunch Omakase $780 /p.p
🧄漬物

🥗前菜

🐟刺身

🐟汁煮油甘魚鮫
油甘魚鮫肉質非常嫩滑,一啲都唔腥,加埋京蔥好夾。😋

🍣壽司
北海道帆立貝壽司
帆立貝好鮮甜,撒上海鹽同柚子皮感覺非常清新。😛

剝皮魚壽司
剝皮魚嘅肉質好鮮味,加咗魚肝醬令層次更豐富。😋

秋刀魚壽司
秋刀魚而家最當造,秋刀魚肉質肥美鮮甜,一啲都唔腥。😗

甜蝦壽司

赤身壽司
赤身脂肪比例較少,質感較腍,魚味最濃。😆

大拖羅壽司
大拖羅係呑拿魚最肥美嘅部份,油脂極重,魚味都好濃。🥰

吞拿魚腦天壽司
腦天係吞拿魚魚頭頂嘅肉,腦天脂肪比例好高,魚味好濃郁。入口即溶好好食。(৹ᵒ̴̶̷᷄ ฅᵒ̴̶̷᷅৹)

右口魚壽司
最後一款壽司係右口魚壽司,火炙過嘅右口魚壽司油脂豐富,啖啖魚油好滿足。🥹

雲丹盛
期待咗好耐嘅雲丹盛(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 有滿滿嘅海膽同三文魚籽,份量相當多🥹 三文魚籽醃漬過,海膽鮮甜creamy,大滿足。🥰

麵豉湯
麵豉湯入面有好多海帶同油揚,飲完好暖胃。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

柚子啫喱
柚子啫喱酸酸甜甜,上面有啲柚子皮好清新。
2022-12-12 82 瀏覽
又去元朗食好嘢,今次食元朗區omakase始祖--壽司之神🤩🤩佢唔單止係元朗區出名,好多港島嘅朋友都會特登入去食omakase,經濟好嘅時候要提前好多book位㗎😆前菜有:水雲,酸酸甜甜,勁開胃;黑松露蒸蛋,好香嘅松露味,而且入面好多料,正;健康沙律🥗漬物有:蒜頭,呢個真係好好味,又脆又入味;牛蒡同埋酸薑刺身有四款:赤貝 :簡單加入檸檬,拍打一下,好爽口。蟹肉 :原汁原味嘅蟹肉已經好好味。白子 :師傅微微燒咗吓,加入鼓油,好香。鰤魚 :成年嘅油甘魚,加入柚子胡椒,油份夠重夠香。料理:汁燒吞拿魚魚鮫 ,呢個係我嘅最愛,真係好好味,勁肥美,甜甜哋嘅醬汁好正🥰🥰壽司8貫:北海道帶子: 柚子皮,再加岩鹽,好鮮甜秋刀魚: 加入日本蔥,油份重,好香北海道新鮮銀鱈魚: 微微燒過,半生熟 ,同平時食到嘅完全唔同,好香甜蝦: 加入蝦頭蝦尾熬制嘅醬,勁濃蝦味,好似龍蝦湯咁赤身: 醬油漬嘅做法,肉質滑身啲大拖羅: 岩鹽同檸檬,用三片薄切嘅做法,冇筋,好香好好味腦天: 吞拿魚嘅罕有部位,更肥美,肉質鬆軟,加入京蔥碎,好香右口魚: 燒嚟食,比左口魚勁肥美雲丹盛:即係海膽丼,面頭有好多佢哋醃過嘅三文魚子,好好味,

前菜有:
水雲,酸酸甜甜,勁開胃;
黑松露蒸蛋,好香嘅松露味,而且入面好多料,正;
健康沙律🥗

漬物有:
蒜頭,呢個真係好好味,又脆又入味;
牛蒡同埋酸薑

刺身有四款:
赤貝 :簡單加入檸檬,拍打一下,好爽口。
蟹肉 :原汁原味嘅蟹肉已經好好味。
白子 :師傅微微燒咗吓,加入鼓油,好香。
鰤魚 :成年嘅油甘魚,加入柚子胡椒,油份夠重夠香。

料理:

壽司8貫:
北海道帶子: 柚子皮,再加岩鹽,好鮮甜
秋刀魚: 加入日本蔥,油份重,好香
甜蝦: 加入蝦頭蝦尾熬制嘅醬,勁濃蝦味,好似龍蝦湯咁
赤身: 醬油漬嘅做法,肉質滑身啲
大拖羅: 岩鹽同檸檬,用三片薄切嘅做法,冇筋,好香好好味
右口魚: 燒嚟食,比左口魚勁肥美

雲丹盛:
即係海膽丼,面頭有好多佢哋醃過嘅三文魚子,好好味,仲有金萡,真係勁滿足😍

之後上面豉湯,都係勁足料

最後係甜品: 自家製柚子啫喱,面頭加入柚子皮,有少少苦澀味,既清新又可以減膩

好鍾意呢間餐廳嘅最大原因係佢用嘅魚都係偏肥美嘅,油脂嘅口感非常好,非常滿足,就算要特登入元朗都值得🥰

2022-12-08 931 瀏覽
第一次帶爸爸食omakase,佢去之前勁緊張😂 今次揀lunch食,價錢冇咁貴,中價嘅set,$780,有茶碗蒸、刺身四品、料理一品、壽司8貫、雲丹盛&甜品首先係前菜*水雲醋物*:酸酸甜甜,開下胃*黑松露茶碗蒸*:熱辣辣嘅蒸蛋,黑松露好香,入口香滑,好舒服*沙律🥗*跟住有四款刺身,擺盤好精美,有紫蘇花之外,仲有金箔*赤貝*:師傅話拍打下,收縮會更爽口*北海道生蠔🦪*:加咗自家製嘅酸汁,幾夾幾鮮味*深海池魚*:輕輕用火槍燒過,少少嘅柚子胡椒調味和食*汁煮吞拿魚鮫*:爸爸勁鐘意呢個,面頭有京蔥絲、紅椒碎,醬汁甜甜地好入味,幾肥美壽司*北海道帆立貝*:加上岩鹽、柚子皮,味道清新*秋刀魚*:正值時令,食落更甜&肥美*北海道新鮮銀鱈魚*:魚身較滑身,唔會燒得太熟,保留返滑身嘅質感,配上辣椒蘿蔔蓉,平衡返油膩,口感更好!*甜蝦*:較為黏口,面頭再塗上一層用蝦殼蝦頭整出嚟嘅精華,鮮蝦味濃郁*醬油漬赤身*:不及拖羅肥美,但係魚味都足夠*大拖羅*:油脂分布均勻,食落夠滑且香*吞拿魚老天*:稀有部位,吞拿魚嘅頭頂位置,不輸拖羅,油份適中,紫蘇花嘅味道中和一下啱啱好*燒帶子*:脆脆嘅紫菜包住用燒汁燒過嘅帶子

首先係前菜
*水雲醋物*:酸酸甜甜,開下胃
*沙律🥗*

跟住有四款刺身,擺盤好精美,有紫蘇花之外,仲有金箔
*赤貝*:師傅話拍打下,收縮會更爽口
*北海道生蠔🦪*:加咗自家製嘅酸汁,幾夾幾鮮味
*深海池魚*:輕輕用火槍燒過,少少嘅柚子胡椒調味

和食

壽司
*北海道帆立貝*:加上岩鹽、柚子皮,味道清新
*秋刀魚*:正值時令,食落更甜&肥美
*醬油漬赤身*:不及拖羅肥美,但係魚味都足夠
*大拖羅*:油脂分布均勻,食落夠滑且香
*燒帶子*:脆脆嘅紫菜包住用燒汁燒過嘅帶子

*雲丹盛*
食完咁多嚿壽司,其實已經飽飽地,最後仲有滿滿嘅魚子海膽飯,勁滿足

甜品
比起其他嘅omakase以抹茶/紅豆🫘嘅甜品,呢個柚子啫喱清新好多

2022-12-02 85 瀏覽
朋友建議去食Omakase!😋 佢揀咗喺元朗第一間開嘅Omakase餐廳【寿司の神】... 呢間餐廳開業已經有9年幾... 絕對係元祖級呀!🤩餐廳門面比較低調... 拉開趟門... 見到淺色木系嘅裝修... 呈現出簡約和式格局... 地方乾淨企理!我哋order嘅係最貴嘅Lunch Omakase👇✨漬物✨前菜✨刺身四品✨料理一品✨壽司八品✨雲丹盛✨湯品✨甜品✨漬物🧄坐低一陣... 師傅貼心遞上一碟三款嘅漬物!▫️牛蒡漬物▫️麵豉漬蒜頭▫️薑片漬物✨前菜🥗▫️水雲醋物 ~ 爽滑酸甜... 口感清新!▫️黑松露茶碗蒸 ~ 黑松露令到滑滑嘅蒸蛋味道更加提升!▫️和風沙律 ~ 加咗芝麻醬特別醒胃!✨刺身四品🦑▫️赤貝刺身 啖啖肉... 非常爽口!▫️松葉蟹肉 蟹肉配酸汁啫喱... 口感過癮!▫️墨魚刺身 爽滑彈牙... 以珍貴閃亮嘅黑魚子作點綴... 充滿海洋鮮味!▫️鰤魚刺身 脂香四溢嘅鰤魚刺身... 配上醋味噌... 回味無窮呀!✨料理一品🐟▫️汁煮吞拿魚鮫魚鮫大骨包住大大嚿吞拿魚肉... 肉質非常滑身而且唔腥... 旁邊仲黐住咗d大大片嘅魚鱗... 師傅話唔起走d魚鱗... 煮出嚟d魚肉就冇咁容易散!✨壽

我哋order嘅係最貴嘅Lunch Omakase👇
✨漬物
✨前菜
✨料理一品
壽司八品
✨雲丹盛
✨湯品

✨漬物🧄
坐低一陣... 師傅貼心遞上一碟三款嘅漬物!
▫️牛蒡漬物
▫️麵豉漬蒜頭
▫️薑片漬物

✨前菜🥗
▫️水雲醋物 ~ 爽滑酸甜... 口感清新!
▫️黑松露茶碗蒸 ~ 黑松露令到滑滑嘅蒸蛋味道更加提升!
▫️和風沙律 ~ 加咗芝麻醬特別醒胃!

刺身四品🦑
▫️赤貝刺身
啖啖肉... 非常爽口!
▫️松葉蟹肉
蟹肉配酸汁啫喱... 口感過癮!
▫️墨魚刺身
▫️鰤魚刺身
脂香四溢嘅鰤魚刺身... 配上醋味噌... 回味無窮呀!

✨料理一品🐟
▫️汁煮吞拿魚鮫

壽司八品🍣
▫️北海道帆立貝壽司
帆立貝新鮮清甜... 撒上海鹽、柚子皮感覺非常清新!
▫️剝皮魚壽司
剝皮魚嘅肉質好鮮味細緻... 上面淋咗魚肝醬、加埋芽葱... 提升咗味蕾嘅享受!
▫️秋刀魚壽司
呢期seasonal嘅秋刀魚非常肥美鮮甜... 加埋日本萬能葱就更加增加香氣!
▫️深海池魚壽司
屬於白魚... 肉質鮮嫩肥美... 油脂非常厚... 魚油甘香細膩... 入口質感爽脆... 齒頰留香!
▫️甜蝦壽司
大大隻甜蝦鮮甜彈牙不在話下... 師傅仲將蝦頭、蝦殼熬成汁淋喺上面... 香濃出色!
▫️大拖羅壽司
有筋、比較有咬口... 近皮嘅脂肪炙燒完滲出陣陣油香味... 大滿足呀!
▫️吞拿魚腦天壽司
腦天係非常珍貴嘅吞拿魚部分... 係魚頭頂嘅肉! 腦天脂肪比例極高... 魚味好濃郁... 加埋紫蘇花既吸睛又添香... 再加金箔真係靚到一個點呀!
▫️右口魚壽司
即係鰈魚壽司... 肉質細膩帶嚼勁!

✨雲丹盛🍚
▫️海膽三文魚子丼
海膽同三文魚子嘅份量相當多... 一d都唔孤寒! 三文魚子醃漬過... 帶有酒香... 食落唔會腥... 超級讚!

✨湯品🥣
▫️麵豉湯
好足料... 麵豉湯入面有好多海帶同油揚!

甜品🍮
▫️柚子啫喱
清新、酸酸甜甜嘅柚子啫喱... 上面撒咗d柚子皮粉... 令味道更突出!

齋睇menu... 看似簡單嘅item... 其實每一樣都充滿師傅嘅專注、認真同對食物質素嘅追求... 由食物嘅新鮮度、口味以至擺盤都睇得出好講究... 呢啲都係我欣賞嘅地方!

🍣 寿司の神
📌 元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖

2022-12-02 65 瀏覽
呢間【寿司の神】開業已有9年, 係第一間喺元朗開嘅「鵝媽家姐」日本餐廳, 絕對係元祖級呀, 今日嚟到元朗梗要品嚐吓啦😎要食梗係食最好㗎啦, 我order咗最貴嘅Lunch Omakase Set!🤪🔸漬物👉牛蒡漬👉蒜頭漬👉薑片漬一開始就上枱, 師傅話隨時食都得, 唔會影響菜式口味!...🔸前菜👉水雲醋物⭐爽滑酸甜!👉黑松露茶碗蒸⭐黑松露+蒸蛋ichiban!👉和風沙律⭐醒胃清新!...🔸刺身四品👉白子⭐掃上醬油又炙燒過嘅白子好易入口!👉赤貝刺身⭐夠爽口!👉松葉蟹肉配酸汁啫喱⭐零腥味, 啖啖肉!👉鰤魚刺身⭐油脂香濃!...🔸料理一品👉汁煮吞拿魚鮫非常吸引, 煮法又特別!先講肉質, 肉質非常嫩滑又冇腥味! 魚鮫大骨包住大大嚿吞拿魚肉, 而旁邊仲黐住咗d魚鱗! 唔起走啲魚鱗嘅原因係可以令啲肉冇咁易散!...🔸壽司八品👉北海道帆立貝壽司⭐新鮮清甜, 撒上海鹽、柚子皮感覺非常清新! 👉剝皮魚壽司⭐肉質好鮮味細緻, 上面淋咗魚肝醬、加埋芽葱, 提升咗味蕾嘅享受!👉秋刀魚壽司⭐seasonal! 秋刀魚特別肥美鮮甜!👉深海池魚壽司⭐鮮嫩肥美, 油脂非常甘厚!👉甜蝦壽司⭐鮮甜彈牙, 仲有用蝦頭、蝦

🔸漬物
👉牛蒡漬
👉蒜頭漬
👉薑片漬
一開始就上枱, 師傅話隨時食都得, 唔會影響菜式口味!
🔸前菜
👉水雲醋物⭐爽滑酸甜!
👉黑松露茶碗蒸⭐黑松露+蒸蛋ichiban!
👉和風沙律⭐醒胃清新!
🔸刺身四品
👉白子⭐掃上醬油又炙燒過嘅白子好易入口!
👉赤貝刺身⭐夠爽口!
👉松葉蟹肉配酸汁啫喱⭐零腥味, 啖啖肉!
👉鰤魚刺身⭐油脂香濃!
🔸料理一品
👉汁煮吞拿魚鮫
非常吸引, 煮法又特別!
🔸壽司八品
👉秋刀魚壽司⭐seasonal! 秋刀魚特別肥美鮮甜!
👉深海池魚壽司⭐鮮嫩肥美, 油脂非常甘厚!
👉甜蝦壽司⭐鮮甜彈牙, 仲有用蝦頭、蝦殼熬成咁濃汁淋面, 超好食!
👉大拖羅壽司⭐有咬口, 脂肪炙燒過特別香!
👉吞拿魚腦天壽司⭐腦天係非常珍貴嘅吞拿魚部分, 係魚頭頂嘅肉! 魚味好濃郁嫩滑!
👉右口魚壽司⭐肉質細膩帶嚼勁!
🔸雲丹盛
👉海膽三文魚子丼
海膽同三文魚子嘅份量相當多!
海膽creamy, 入口即溶! 三文魚子帶酒香所以唔會腥!
🔸湯品
▫️麵豉湯
好足料, 冇得輸!
🔸甜品
▫️柚子啫喱
好清新, 為呢餐「鵝媽家姐」Lunch Omakase劃上完美句號!

向來重質不重量嘅我對呢餐表示「好滿意」👍👍👍 食得好又食得飽., 唔係求其一間「鵝媽家姐」都可以做到㗎!🤪
2022-12-02 72 瀏覽
近年無得去旅行 多左好多Omakase店🍣而「壽司之神」可以話係元祖級 🏆早係九年前已經係元朗 聽人講得多 我終於去食🍣午市都記得最好booking 佢地好受歡迎😋午市廚師發辦 特上$780 刺身4品、料理1品、壽司8貫、雲丹盛,前菜、蒸蛋、麵豉湯及甜品🥗前菜有沙律、水雲醋物、黑松露茶碗蒸水雲醋味味道微微酸味 口感爽爽滑滑做開胃菜一流👍🏻🐟刺身4品🫧赤貝 : 原來新鮮既貝類係師傅上碟前拍打 貝身會收縮令佢更加爽口! 🫧松葉蟹肉:沒有特別的調味 係蟹肉原本既鮮味師傅拆好晒 一杯份量啖啖蟹肉好正😋🫧仙鳳趾生蠔:好厚身Creamy 一啖啪落好幸福感滿滿😌🫧鰤魚刺身 : 師傅解釋燒一燒既作用係逼佢既油出黎咬落去feel到成口魚油👅亦加左袖子胡椒平衡返魚油小許油膩感 ✨🍲料理1品🫧汁煮吞拿魚鮫 : 呢個比較有驚喜到魚肉夠滑 汁甜甜地好入味 !食個時要翻開魚鱗因為唔去魚鱗煮先可以成件唔散開👍🏻到大家最期待既 壽司8貫👏🏻既然係ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ , 當然唔會一模一樣啦我略略講下我當日既壽司🍣🐟比較有新鮮感既係秋刀魚 平時食熟既多 估唔到生既原來好肥美 😛聽師傅講原來當做緊 👏🏻🐟輕輕燒過既深海池魚
近年無得去旅行
佢地好受歡迎😋

午市廚師發辦 特上$780
刺身4品、料理1品、
壽司8貫、雲丹盛,
前菜、蒸蛋、麵豉湯及甜品

🥗前菜
有沙律、水雲醋物、黑松露茶碗蒸
水雲醋味味道微微酸味 口感爽爽滑滑

亦加左袖子胡椒平衡返魚油小許油膩感 ✨

🍲料理1品
🫧汁煮吞拿魚鮫 :
呢個比較有驚喜到
魚肉夠滑 汁甜甜地好入味 !
食個時要翻開魚鱗
因為唔去魚鱗煮先可以成件唔散開👍🏻

到大家最期待既 壽司8貫👏🏻
既然係ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ , 當然唔會一模一樣啦
我略略講下我當日既壽司🍣

比你一個視覺同味覺大滿足🥰

最後仲有個🍨柚子果涷做甜品
成日聽人話咁貴去日本食好過啦
講真 我去日本食 好過同差過2者都有既
咁日本食ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ同香港食最大分別係咩?

除左口味上既調整呢種比較主觀既
我覺得係語言
真係大家一路食一路介紹
甚至有啲深入小小嘅壽司既知識
我地好奇問下 又真係解答到
都係一種幾開心既用餐體驗 ✨✨

2022-11-30 98 瀏覽
其實言師傅以前開果間壽司之神係二零年都有去過果時同事請食飯係我人生第一次食omakase餐廳之前都講過話係見城俊二幾個徒弟開左用左日本宗師壽司之神個稱號黎命名餐廳而家裝修左裡面環境都唔同左個lunch set就揀左壽司13貫有茶碗蒸同前菜之後就係壽司時間章紅魚帆立貝鯖魚白魷魚深海池魚天使蝦中拖羅松葉蟹螢光魷魚赤身馬糞海膽出事啦成件撻左落檯好彩師傅都有整過另一件仲話呢種情況都耐不耐會發生咁打圓場不過覺得自己7左就無影到件新既甜蝦最後係炙燒迫出魚油既右口魚第一次食omakase坐吧檯對住師傅真係會拘謹不過師傅整得從容同行友人又食得開心可能餐廳地方細吧檯位唔多基本上只係做到兩三組客人師傅當時大部份時間都係應付我地大家都互有交流咁我第一次既體驗係愉快既食得好舒服亦唔會因為跌左海膽而好尷尬味道黎講未食過咩天價貴野我覺得呢十三貫壽司已經好滿足每一件都感覺良好最後係有味噌湯仲有甜品抹茶布甸呢個omakase set只需要三舊水我覺得就好L抵hi食物同氣氛都好價錢又抵雖然見好多人又話佢門面污糟又話食到肚屙我自己就覺得唔錯既不過呢個已經係兩年前既價而家裝修完加到420
其實言師傅以前開果間壽司之神

不過呢個已經係兩年前既價
而家裝修完加到420
2020-04-24
廚司發辦壽司【13貫】
🌟餐廳:寿司の神📍地址:元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖💰價位:~$800⏰營業時間:星期一至日12:00 - 15:00 / 19:00 - 23:00📱電話:2178 3163想食omakase又唔知點揀好? 緊係要搵一間有口碑之餘,性價比又高既日本餐廳~今日lunch去咗元朗同家姐覓食,就緊係揀係元朗屹立左多年既元祖級omakase餐廳 「壽司之神」啦!早幾日我地就book 定枱,揀左 "特上omakase" 呢個set。 特上omakase $780✨刺身四品✨料理一品✨壽司八貫✨雲丹盛———————————————————🔹✨前菜✨🔸和風沙律: 新鮮爽脆既沙律菜,淋上和風沙律醋,好清新!🔸水雲醋物: 特別加入酸汁,味道酸咪咪,夠哂開胃!🔸黑松露茶碗蒸: 蛋味香濃而且入口順滑,加入黑松露更香濃更邪惡!———————————————————🔹✨刺身四品✨🔸檸檬盛赤貝: 肉質豐厚,鮮甜爽脆🔸墨魚粒馬糞海膽: 馬糞海膽味道濃郁且Creamy,伴以墨魚口感層次更豐富🔸松葉蟹肉: 啖啖肉,入口濃濃海水味🔸深海池魚: 經輕燒後魚油味特別香濃,伴以柚子胡椒更能帶出魚既鮮甜味——————
🌟餐廳:寿司の神
📍地址:元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖
💰價位:~$800
📱電話:2178 3163

特上omakase $780
✨料理一品
✨雲丹盛

🔹✨前菜✨
🔸和風沙律: 新鮮爽脆既沙律菜,淋上和風沙律醋,好清新!
🔸水雲醋物: 特別加入酸汁,味道酸咪咪,夠哂開胃!

🔹✨刺身四品✨
🔸檸檬盛赤貝: 肉質豐厚,鮮甜爽脆
🔸松葉蟹肉: 啖啖肉,入口濃濃海水味

🔹✨料理一品✨
🔸汁煮吞拿魚魚鮫: 魚鮫油脂感豐富,廚師以汁煮方法烹調令魚肉更入味及滑嫩,啖啖魚油香

🔹✨壽司八貫 ✨
壽司用上赤醋飯,味道已一早調好

🔸北海道帆立貝配岩鹽柚子皮: 帶子厚身肥美,新鮮爽甜,配合岩鹽柚子皮更能提鮮
🔸季節限定秋刀魚: 質感豐厚,清爽帶油香
🔸北海道新鮮銀鱈魚: 魚肉好滑嫩,入口即溶,伴以辣椒蘿蔔蓉更加帶出銀鱈魚獨特既魚香
🔸甜蝦: 蝦肉爽口彈牙,醬汁先係靈魂,廚師以大量蝦頭蝦殼熬制而家,蝦味超濃郁,滴滴都係蝦既精華
🔸醬油漬赤身: 魚肉結實有質感
🔸大拖羅: 脂肪分佈猶如雪花般,充滿魚脂甘香,入口即溶
🔸吞拿魚腦天: 魚類活動最少及極矜貴部位,油脂最豐厚,經廚師火炙後,更甘香,令人回味無窮
🔸右口魚邊: 魚肉經火灸後,逼出大量魚油,魚身更香更濃郁,用脆脆紫菜包住,入口勁滿足

🔹✨雲丹盛✨
打卡一流,賣相超吸睛!上層佈滿鮮甜濃郁既馬糞海膽,再加入醃漬過且粒粒晶瑩剔透既三文魚子,最後放上金箔,超豪華~啖啖都係矜貴食材,大推!!

🔹✨麵豉湯✨
材料豐富,加入大量蔥花及海帶。岩哂食完刺身壽司,暖暖胃~

🔹✨甜品
🔸柚子布甸: 自家制布甸面頭加上磨成粉既柚子皮,入口清爽,帶點微酸,解膩一流!

😋味道:4.5/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
寿司の神食材新鮮而品質上乘,性價比極高!食Omakase其中一個最享受地方就係同師傅既交流互動,寿司の神既師傅會詳細地講解每一種食材及來源,態度超nice!

餐廳長期full booking,想歎返個高質omakase,記得要預先打電話預約呀!!
2022-11-17
2022-11-25 62 瀏覽
媽媽生日帶佢食佢最愛既omakse!呢間系我提早book定,生日當日無同媽媽講食咩,直接帶佢去既驚喜,當然佢非常喜歡今次既驚喜,由食物、環境,以至服務都好滿意,師傅好詳細介紹每一道菜既做法,令我地學到吾少野。今次揀左$780既set lunch。一開始會上前菜、茶碗蒸同水雲藻,茶碗蒸表面有香濃既黑松露,雞蛋蒸得夠滑,入面有好多款海鮮。食完前菜就會上刺身4品,貌相精緻又高貴。旁邊以紫蘇花、四季紅、菊花瓣作裝飾,全部花都可以食用,睇得又食得。赤貝:師傅會拍打一下赤貝,令赤貝即時收縮,食落個口感會較為爽口。北海道仙鳳趾生蠔:生蠔夠新鮮同有微微鮮甜,加上金箔令生蠔變得更高貴。油甘魚:魚皮有微微燒過,魚肉好軟嫩,配埋柚子胡椒帶點微辣,之後再有魚香味。松葉蟹肉:蟹肉已預先拆好,味道好鮮甜。料理1品:汁煮呑拿魚鮫店員會細心講解呑拿魚鮫會連住一片魚皮,魚皮會有魚鱗,需要預先拆開再食,另外中間有一舊大既魚鮫骨位,拆走哂後再食就可以。近呑拿魚鮫既魚肉會比較嫩滑,入口即化,配上甜甜地既醬汁好夾。壽司8貫富山灣白蝦:蝦肉晶凝通透,夠鮮甜。中拖羅:拖羅食落無筋,加上金箔同法國魚子顯得矜貴。腦天:呑拿魚既天靈蓋,

松葉蟹肉:蟹肉已預先拆好,味道好鮮甜。

料理1品:汁煮呑拿魚鮫

壽司8貫
富山灣白蝦:蝦肉晶凝通透,夠鮮甜。
中拖羅:拖羅食落無筋,加上金箔同法國魚子顯得矜貴。
腦天:呑拿魚既天靈蓋,每條魚只有2片,非常矜貴既部位。腦天同壽司飯之間放左柚子胡椒,今次會先食到腦天既魚味,之後會都淡淡既柚子胡椒味。
秋刀魚:時令當做,以薑葱漬同彩色既芝麻,輕輕帶起秋刀魚既味道。

右口魚邊:師傅會將右口魚邊燒灼過,令筋位燒斷,所以入口即溶,而且魚油比較多,好肥美,最喜歡既一件。
蛇腹拖羅:芝麻青蔥漬,魚味好突出,雪花紋同油分比較多,同樣入口好肥美。
甜蝦:師傅即時將隻蝦拍成蝦膠,再放落鱈魚片上,倒左啲用蝦頭、蝦殼熬製而成既蝦頭汁系面。蝦膠好黏口,鱈魚片好脆,有強烈對比,而且好香濃既蝦鮮味。
帶子:浸左一陣醬油再用火槍燒一燒既帶子,再用帶有少少鹽味既紫菜包住,雙重咸香既味道,帶子同樣鮮甜。

最後系雲丹盛,魚子海膽丼,滿滿既魚子同海膽蓋滿哂啲壽司飯,再用顏色出眾既紫蘇花同金箔作裝飾,貌相相當靚!

海膽完全無腥味,魚子大大粒,另外可以加之前既右口魚邊燒完多出黎既魚油加醬油落丼飯到,會多左一份燒魚油香味。

最後以甜品作總結,是日甜品系焙茶奶凍。焙茶奶上面倒左淡奶同甜甜既紅豆蓉,焙茶味香濃又吾會蓋過奶既味道,好balance,非常喜歡既甜品

呢度座位吾多,一眼睇哂10張左右,lunch time都坐滿哂人,證明有返禁上下實力。

Lunch omakase $1180 要提早預訂+付訂金刺身4款+料理1款+壽司10貫時令秋刀魚刺身做得很漂亮 很精緻蟹、墨魚、鞍康魚肝這樣吃都是第一次 很特別蟹吃得時候很冰 冷藏味比較失望墨魚不知道是不是因為醃漬6-8小時此做法的關係吃起來很像吃湯渣的感覺我不吃內臟類 所以魚肝只吃了一口品嘗一下最喜歡是吞拿魚鮫料理 肉很軟很入味♡♡壽司有好幾款都是稀有部位耶~ 肥美油花多的壽司是我最愛♡♡最後的柚子甜品的柚子味很濃 整體對壽司比較滿意師傅跟客人交流比較少(看到另一檯師傅一直聊天)可能是因為比較忙吧不過性價比不算太高 但食材符合價錢
Lunch omakase $1180 要提早預訂+付訂金

刺身4款+料理1款+壽司10貫

時令秋刀魚刺身做得很漂亮 很精緻

蟹、墨魚、鞍康魚肝這樣吃都是第一次 很特別
蟹吃得時候很冰 冷藏味比較失望

墨魚不知道是不是因為醃漬6-8小時此做法的關係
吃起來很像吃湯渣的感覺

我不吃內臟類 所以魚肝只吃了一口品嘗一下

最喜歡是吞拿魚鮫料理 肉很軟很入味♡♡

壽司有好幾款都是稀有部位耶~
肥美油花多的壽司是我最愛♡♡

最後的柚子甜品的柚子味很濃
整體對壽司比較滿意

師傅跟客人交流比較少(看到另一檯師傅一直聊天)
可能是因為比較忙吧
不過性價比不算太高 但食材符合價錢
2022-11-22
2022-11-22 57 瀏覽
-寿司の神 🍣3個月前食完寿司の神之後 一試難忘所以趁住而家既omakase 仲用緊秋天食材就想試下寿司の神既會有咩特別✨午市特上omakase ($780)🥗沙律 + 水雲醋物 + 黑松露蒸蛋醋物非常開胃 微甜微酸 / 蒸蛋口感幼滑 黑松露好香刺身四品🐚赤貝師傅打左一下令佢神經收縮 令肉質爽口另外落左7色芝麻 食落更香口🦪仙鳳趾真蠔 落左酸汁調味 非常新鮮 海水味濃 仲好creamy🐟獅魚背位 aka 成年油甘魚 係灸燒左肥啲既部分 所以入口即溶 用左柚子胡椒味 好香口🦀松葉蟹本身係安排左白子 因為我食唔到白子既關係師傅就轉左松葉蟹我食 食落海水味重 仲有紫蘇花增添香氣🐟鱈魚白子配明太子本身我話我食唔到係因為之前食過間好臭好腥既 就搞到唔夠膽食 師傳之後問番原因就叫我都試下點知! 點知原來灸燒過既白子係可以咁香口 完全冇腥 仲要好好味 睇黎白子都係好睇鋪頭同師傅既手勢先得🐟汁煮吞拿魚餃位記得上次都食過呢個 真心整得好出色 超鮮甜好少可會係omakase 店覺得有咁好食既煮物🤤🐟秋刀魚 - 本身就魚味濃 再配合薑蔥漬 少左份腥味 薑蔥漬更多既係帶出左魚鮮味🐚燒帶子帶子先浸豉油 後再燒
寿司の神 🍣

3個月前食完寿司の神之後 一試難忘
所以趁住而家既omakase 仲用緊秋天食材
就想試下寿司の神既會有咩特別

✨午市特上omakase ($780)

🥗沙律 + 水雲醋物 + 黑松露蒸蛋

用美乃醬去燒非常新鮮既銀鱈魚
由於魚身油份比較重 迫左油份出黎 所以成件事都好香口

🐟熟成10日中拖羅
魚味濃 甜啲 法國魚子醬同金箔 賣光華麗
味道方面係鹹鮮得黎帶甜 完全冇筋 慢慢溶化~

🐟 大拖羅 aka 蛇腹拖羅
將蔥油加入拖羅度食都真係第一次 完全畀驚艷到
用既係佢地自家製大芽蔥白蔥漬 加入芝麻油
經過灸燒 整成蔥油 食果陣 甜味一路散發出黎
而配合大拖羅就令油更甜 減低油膩感
係會有少少筋 但慢慢咬 更食到甜味釋出 好好味!

🐟 腦天

肉質好滑 薄切做刺身更食到鮮味甘香

🐟三文魚子海膽丼
上次食完後 其中一個最有記憶點既就係呢個飯
食過咁多間既三文魚子 係呢度醃過既最冇腥味✨
海膽就唔洗講都知非常鮮甜🤤 超滿足~

🧉麵豉湯

🍮焙茶布甸
加入左淡花奶同微甜既紅豆 細滑既布甸
令成個午餐黎個完滿既結束~
2022-10-31
  • 汁煮吞拿魚鮫
2022-11-19 35 瀏覽
小食:生薑片牛蒡豆瓣醬蒜頭前菜:1:海藻類配甜酸汁2:黑松露茶碗蒸3:胡麻醬沙律刺身4品:1:活赤貝(用刀拍過令口感更爽口)2:北海道馬糞海膽配墨魚刺身(海膽同墨魚一齊入口會更鮮甜)3:北海道仙鳳趾真蠔(配搭萬能蔥同甜酸汁更鮮甜)4:深海池魚(用火輕輕燒過表面帶出魚油更香口,搭上柚子蓉微辛既味道可以辟除腥味)料理1品:汁煮三文魚骹(醬汁味道甜味道很好,魚肉肉質鮮嫩)壽司8貫:1:北海道帆立貝壽司2:秋刀魚壽司3:炙燒左口魚群邊壽司4:甜蝦壽司(醬汁由蝦頭、蝦膏、蝦殼熬製而成)5:醬油漬吞拿魚赤身壽司6:吞拿魚大拖羅壽司(大拖羅薄切3切,可以令口感更淋身,味道更鮮味)7:吞拿魚腦天壽司(吞拿魚頭頂肉,輕炙帶出魚油更香口,肉質鮮嫩完全無筋)8:火炙右口魚壽司(火炙迫出大量魚油,魚油香味很重,配搭紫菜入口無咁油膩)雲丹盛:北海道馬糞海膽三文魚籽麵豉湯甜品:自家製柚子啫喱布甸
小食:

2:黑松露茶碗蒸
3:胡麻醬沙律

刺身4品:
1:活赤貝
(用刀拍過令口感更爽口)
2:北海道馬糞海膽配墨魚刺身
(海膽同墨魚一齊入口會更鮮甜)
3:北海道仙鳳趾真蠔
(配搭萬能蔥同甜酸汁更鮮甜)
4:深海池魚

料理1品:
汁煮三文魚骹
(醬汁味道甜味道很好,魚肉肉質鮮嫩)

壽司8貫:
1:北海道帆立貝壽司
2:秋刀魚壽司
3:炙燒左口魚群邊壽司
4:甜蝦壽司
(醬汁由蝦頭、蝦膏、蝦殼熬製而成)
5:醬油漬吞拿魚赤身壽司
6:吞拿魚大拖羅壽司
(大拖羅薄切3切,可以令口感更淋身,味道更鮮味)
7:吞拿魚腦天壽司
(吞拿魚頭頂肉,輕炙帶出魚油更香口,肉質鮮嫩完全無筋)
8:火炙右口魚壽司
(火炙迫出大量魚油,魚油香味很重,配搭紫菜入口無咁油膩)

雲丹盛:
北海道馬糞海膽三文魚籽

自家製柚子啫喱布甸
2022-11-18
  • 汁煮吞拿魚鮫
  • 馬糞海膽
2022-11-16 58 瀏覽
呢排又同男朋友食左間正野Omakase,係香港Omakase始祖壽司之神。午市Booking都好full,好彩男朋友預先Book左,野食CP值好高,賣相好精緻,白子綿密滑嫩超好食🥰⁂⁂⁂特上Omakase⁂⁂⁂❀刺身四品❀有赤貝、北海道仙鳳趾、深海池魚配柚子胡椒&火炙白子,師傅好用心地用咗大量花瓣作為裝飾,五顏六色咁賣相精美,仙鳳趾肉身肥厚,質地滑口;第一次試白子,火炙後感覺比較易接受,食落入口即化,超驚艷🤩🤩❀料理一品❀汁煮吞拿魚鮫食落滑身,配上甜甜醬油幾惹味,中間會有舊大骨刺,食果陣要小心咬。❀壽司八貫❀天仙蝦加上酸橘碎,帶有果香好特別;帶子經過火炙後,天然貝類味鮮甜更出;銀鱈魚加上沙律醬後再用火燒,好香口油脂四溢;中拖羅配法國魚子醬加上金箔感覺矜貴,脂肪比例較高,富有魚油香;霜降拖羅就係好似雪花肥牛咁,極高級版拖羅,魚油更加豐腴;腦天就係吞拿魚天靈蓋,一條吞拿魚得兩片,好刁鑽,口感軟滑,筋少但有好多脂肪😋蝦膏醬甜蝦鱈魚片,拍成漿狀既甜蝦好幼滑,加上蝦膏食完全係食哂成隻蝦既精華;右口魚邊就比左口魚又多油分,師傅用火槍一燒就好惹火,視覺效果一流。❀雲丹盛り❀海膽丼配三文魚籽有巨量海膽
呢排又同男朋友食左間正野Omakase,
係香港Omakase始祖壽司之神。

午市Booking都好full,
好彩男朋友預先Book左,
野食CP值好高,賣相好精緻,
白子綿密滑嫩超好食🥰

⁂⁂⁂特上Omakase⁂⁂⁂
白子

刺身四品❀
有赤貝、北海道仙鳳趾、深海池魚配柚子胡椒&火炙白子,
師傅好用心地用咗大量花瓣作為裝飾,
五顏六色咁賣相精美,
仙鳳趾肉身肥厚,質地滑口;
第一次試白子,火炙後感覺比較易接受,
食落入口即化,超驚艷🤩🤩
料理一品

❀料理一品❀
汁煮吞拿魚鮫食落滑身,
配上甜甜醬油幾惹味,
中間會有舊大骨刺,食果陣要小心咬。

壽司八貫❀
天仙蝦加上酸橘碎,帶有果香好特別;
帶子經過火炙後,天然貝類味鮮甜更出;
銀鱈魚加上沙律醬後再用火燒,好香口油脂四溢;
中拖羅配法國魚子醬加上金箔感覺矜貴,
脂肪比例較高,富有魚油香;
壽司八貫

霜降拖羅就係好似雪花肥牛咁,
極高級版拖羅,魚油更加豐腴;
腦天就係吞拿魚天靈蓋,
一條吞拿魚得兩片,好刁鑽,
口感軟滑,筋少但有好多脂肪😋
蝦膏醬甜蝦鱈魚片,拍成漿狀既甜蝦好幼滑,
加上蝦膏食完全係食哂成隻蝦既精華;
右口魚邊就比左口魚又多油分,
師傅用火槍一燒就好惹火,視覺效果一流。

❀雲丹盛り❀
海膽丼配三文魚籽有巨量海膽,
海膽呈橙黃色,味道甘甜,質感細膩,
配上三文魚籽食落好鹹香。

❀海帶麵豉湯&柚子果凍❀
好多料既麵豉湯,飲完暖笠笠又飽肚,
最尾食返個酸酸甜甜既柚子果凍作結。
白子
料理一品
2022-11-13 1019 瀏覽
壽司之神係元朗咁出名😳一定有佢原因,入面座位唔多,但勝在夠乾淨企理。上次食完已經覺得性價比好高,所以家姐生日再嚟食多次,今次比上次嘅調味更加出色,讚!❁ 前菜沙律🥗 沙律菜新鮮簡單已經好好味水雲醋物 酸酸甜甜易入口黑松露茶碗 入面有啲蟹棒、鳴門卷好吸引❁ 漬物芥辣八爪魚、牛旁、醬油漬蒜、薑竟然有八爪魚,咬落去好彈牙,芥辣味都夠,好好味。❁ 刺身成碟賣相超吸引,師傅用心擺位,有紫蘇花、四季紅、菊花、金箔,好似藝術品咁。🔸赤貝: 師傅喺你面前拍打赤貝 新鮮嘅貝類會即刻收縮。🔸北海道仙鳳趾生蠔: 加咗金箔、檸汁味道新鮮。🔸深海池魚: 我最鍾意嘅刺身,油充足,輕輕加上胡椒已經好好味。🔸秋刀魚: 時令魚,味道清。❁和食三文魚骹,職員會提你中間有條大骨,拎咗出嚟先食,肉身香軟。啲肉有片魚鱗包住,可以保持魚肉唔會散出嚟,醬汁比較甜,非常濃味。❁ 壽司🔹松葉蟹 超級打卡❤️大大杯,蟹肉海水味重配上紫蘇花,更能帶出鮮味。🔹 鰤魚 成年油甘魚,第一次食😀魚肉嫩滑油份重配上七色芝麻好特別。🔹帶子 浸完醬油再用火灸,以海苔包裹帶子肉身,令貝類多一份焦香鮮甜✨🔹中拖羅 加上法國魚子醬金箔,望落更顯矝貴🔹 蛇腹拖羅

❁ 前菜
沙律🥗 沙律菜新鮮簡單已經好好味
水雲醋物 酸酸甜甜易入口
黑松露茶碗 入面有啲蟹棒、鳴門卷好吸引

❁ 漬物
芥辣八爪魚、牛旁、醬油漬蒜、薑
竟然有八爪魚,咬落去好彈牙,芥辣味都夠,好好味。

刺身
🔸赤貝: 師傅喺你面前拍打赤貝 新鮮嘅貝類會即刻收縮。
🔸北海道仙鳳趾生蠔: 加咗金箔、檸汁味道新鮮。
🔸秋刀魚: 時令魚,味道清。

❁和食

壽司

🔹帶子

🔹中拖羅
加上法國魚子醬金箔,望落更顯矝貴

🔹 蛇腹拖羅
大推✨青蔥漬加左芝麻油,可以令到魚肉更甜而且去減去一份油價感,魚肉經師傅細心處理,食入口無筋入口即融。

🔹腦天
吞拿魚天靈蓋,成條魚100幾公斤先得幾片😎第二次食同樣係好吸引,落左柚子胡椒再火炙。

🔹甜蝦
將甜蝦打成蝦膠,下層配左鱈雪脆片,做成強烈對比,汁用蝦頭蝦學熬出來的汁,極鮮味。

🔹右口魚
經師傅火灸,右口魚係河床唔郁所以非常肥美😀✨夠肥點會唔香口。

❁ 海膽杯
師傅真係好好,超多三文魚子同海膽,極鮮味。仲比左頭先火炙右口魚剩低嘅汁比我地撈飯🥺好正

甜品
焙茶奶凍食落少許甜味,底部勁多焙茶粉😗茶味香

• 拖羅
  • 池魚壽司
  • 海膽
2022-11-10 60 瀏覽
—重新裝修之後第一次嚟食仲keep到水準 唔錯唔錯特上お任せ膳($780)揀好食邊款omakase店員隨即呈上 胡麻醬沙律 水雲醋物 黑松露茶碗蒸水雲醋物 醬汁微酸 口感爽滑蒸蛋很足料 黑松露味幾出刺身4品赤貝經師傳拍打動作後 頓時收縮變得爽口 亦沾上了檸檬清香仙鳳趾真蠔 creamy 配搭萬能蔥酸汁鰤魚 輕輕炙燒過 迫咗其油份出嚟 加上柚子胡椒平衡膩感鱈魚白子 火炙後帶點焦香感 綿滑即溶料理1品汁煮吞拿魚鮫 保留咗魚鱗同大骨 煮嗰陣唔易散開魚肉嫩滑 最鍾意吮骨寿司8貫 北海道帶子 磨上岩鹽同柚子皮秋刀季節當造 肥美回甜深海池魚 炙燒過配上柚子胡椒北海道銀鱈魚 輕輕燒過 質感夠滑身 油脂豐腴甜蝦 size大d 塗上蝦頭蝦殼熬成嘅精華 用盡整隻蝦去炮製呢款壽司大拖羅 以薄片三切堆疊 豐富口感層次腦天 吞拿魚頭頭頂肉 炙燒油香味重 豐腴細滑右口魚 兩邊都燒過 入口即化雲丹盛り師傳問飽唔飽 唔飽可以多飯🤣只見滿滿順滑嘅海膽 爽雜自家醃製三文魚籽 帶點酒香 每啖都好滋味足料麵豉湯焙茶布甸 面頭有紅豆蓉 淋上淡奶店員提示要𢳂到底食——————————————寿司の神元朗馬田路安寧大廈20-30B
重新裝修之後第一次嚟食
仲keep到水準 唔錯唔錯
特上お任せ膳($780)
揀好食邊款omakase
店員隨即呈上 胡麻醬沙律 水雲醋物 黑松露茶碗蒸