餐廳: 寿司の神
資訊:

2023-04-23 371 瀏覽
嚟到元朗食嘢一定要食CP值最高嘅omakase 😝就係壽司之神喇,初代廚師發辦😆午餐omakase $780@首先有前菜和風沙律、水雲醋物、白飯魚茶碗蒸。茶碗蒸入面有蝦、蟹肉、元貝等等。🔸刺身四款❈ 小長井生蠔: 加上酸汁啫喱、金箔❈赤貝 經拍打,好爽❈ 櫻津魚: 據說有櫻花時才有嘅魚,seasonal 架,油份無咁重。❈ 鰹魚濃、酸 薑 萌荷 少少焦香 七色芝麻🔸和食汁煮呑拿魚鮫,汁香甜,落左京蔥、紅椒絲味道更佳! 🔸壽司✿ 北海道帶子: 落左岩鹽柚子,食得出帶子甜同岩鹽咸 香,味道好出。✿ 佐賀池魚: 比較淋身,帶魚香。✿ 燒銀鱈魚: 同平時熟食味道口感不一樣,肥美好多。✿ 甜蝦: 蝦上再淋咗啲汁,係平時啲蝦殼頭煮成。✿ 赤身: 落左醬油漬,食落滑身啲,仲有七色芝麻裝飾。✿ 拖羅: 落少少京蔥碎食出原味。✿ 大拖羅: 無落豉油,清爽不油膩少少岩鹽已帶到油香✿ 右口魚: 勁肥美,加上燒汁火炙食嘅時間係暖✨雲丹盛即係海膽杯,呢度最出名😝碗上盛載滿滿既海膽、三文魚子,三文魚子本身浸過酒,所以食嘅時候好香好鮮味,視覺美國一大享受。🔸甜品柚子啫喱,上面有啲柚子皮磨成粉,清清地唔驚太飽❤️📍 寿

🔸刺身四款
❈ 小長井生蠔: 加上酸汁啫喱、金箔

❈赤貝 經拍打,好爽

❈ 鰹魚
濃、酸 薑 萌荷 少少焦香 七色芝麻

🔸和食
汁煮呑拿魚鮫,汁香甜,落左京蔥、紅椒絲味道更佳!

🔸壽司
✿ 佐賀池魚: 比較淋身,帶魚香。
✿ 燒銀鱈魚: 同平時熟食味道口感不一樣,肥美好多。

✿ 甜蝦: 蝦上再淋咗啲汁,係平時啲蝦殼頭煮成。
✿ 赤身: 落左醬油漬,食落滑身啲,仲有七色芝麻裝飾。
✿ 拖羅: 落少少京蔥碎食出原味。

✿ 大拖羅: 無落豉油,清爽不油膩少少岩鹽已帶到油香
✿ 右口魚: 勁肥美,加上燒汁火炙食嘅時間係暖

✨雲丹盛

🔸甜品
柚子啫喱,上面有啲柚子皮磨成粉,清清地唔驚太飽❤️

📍 寿司の神 (元朗)
元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖
  • 海膽
🌟餐廳:寿司の神📍地址:元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖💰價位:~$800⏰營業時間:星期一至日12:00 - 15:00 / 19:00 - 23:00📱電話:2178 3163呢排工作辛勞,放假要食好野獎勵吓自己🧏🏻‍♀️揀咗位於元朗既元祖級omakase餐廳 「壽司之神」,約埋家姐,歎返個LUNCH順便傾吓心事❤️特上omakase $780✨刺身四品✨料理一品✨壽司八貫✨雲丹盛———————————————————🔹✨前菜✨🔸水雲醋物: 酸酸地好開胃,食落有咬口。🔸和風沙律: 爽脆沙律菜拌勻沙律醋更開胃。🔸白飯魚茶碗蒸: 入口滑溜,啖啖充滿濃郁蛋香,面頭仲有大量白飯魚,鹹鮮香兼備。———————————————————🔹✨刺身四品✨🔸九洲小長井真蠔: 肥大肉厚好飽滿,醬汁酸酸甜甜,爽甜又回甘。🔸檸檬盛赤貝: 肉質鮮甜嫩滑,夠哂鮮美。🔸北海道銀鱈魚: 魚油豐富,肥美軟嫩,入口甘香油潤。🔸鰹魚: 脂肪含量少,口感清爽且富有嚼勁。———————————————————🔹✨料理一品✨🔸汁煮吞拿魚魚鮫: 肉質軟嫰富油香,醬汁濃郁入味,魚肉鮮嫩軟綿。———————————————————
🌟餐廳:寿司の神

✨料理一品
壽司八貫
✨雲丹盛

🔹✨前菜✨
🔸水雲醋物: 酸酸地好開胃,食落有咬口。
🔸和風沙律: 爽脆沙律菜拌勻沙律醋更開胃。

🔹✨刺身四品✨
🔸檸檬盛赤貝: 肉質鮮甜嫩滑,夠哂鮮美。
🔸北海道銀鱈魚: 魚油豐富,肥美軟嫩,入口甘香油潤。
🔸鰹魚: 脂肪含量少,口感清爽且富有嚼勁。

🔹✨料理一品✨

🔹✨壽司八貫 ✨
🔸北海道帆立貝配岩鹽、日本黃柚子皮: 帆立貝厚實甘甜,肉質細嫩清甜爽滑。
🔸日本金線鯛: 肉質結實有彈性,味道鮮甜。
🔸天然櫻鱒: 魚油甘香、肉味香濃,口感相當油潤。
🔸赤身醬油漬: 含脂量較少,肉質細緻,入口清爽且有回甘。
🔸中拖羅: 近乎無筋,脂肪比例較高,魚香持久,入口即溶。
🔸大拖羅: 油分多分布亦多,肉質肥美,滿口甘香。
🔸甜蝦: 甘甜粘糯,肉質細綿好鮮甜。
🔸右口魚邊: 肉質非常滑溜,口感肥美而爽口。

🔹✨雲丹盛✨
選用北海道赤海膽,味道濃郁鮮甜,幾乎入口即化既細膩口感實在令人回味無窮!師傅更加上自家醃漬三文魚子,粒粒顆粒大且飽滿,鹹鮮味濃。

🔹✨麵豉湯✨
大量蔥花及海帶好有咬口,暖胃一流。

🔹✨甜品
🔸柚子布甸: 自家制柚子布甸好有心思,微微酸好解膩,味道清爽又香甜。

😋味道:4.5/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-04-11
2023-04-01 73 瀏覽
轉眼間壽司之神已經開業9週年每次食佢都唔會令我失望食物真係高質 師傅亦好專業 每道菜式都會詳盡講解🍣Lunch Omakase 特上 $780/1🔸前菜▪️胡麻沙律 ▪️水雲醋物兩款都酸酸地咁好醒胃 打開味蕾▪️白飯魚茶碗蒸蒸蛋口感香滑 好多白飯魚 鮮味十足🔸刺身▪️馬糞海膽配墨魚上面有金箔點綴 盡顯氣派海膽味道鮮甜 墨魚刺身口感爽彈▪️赤貝師傅拍打赤貝令肉質收縮 食落口感爽脆▪️松葉蟹絲絲蟹肉份量好多配上蛋黃醋食酸酸甜甜更帶出鮮甜味▪️櫻鱒肉質細嫩美味 係櫻花季節限定嘅魚類🔸料理▪️汁煮吞拿魚鮫魚肉肉質超級嫩滑 煮到好入味 味道香甜🔸壽司8貫▪️北海道帆立貝好厚肉 肉質軟嫩配上岩鹽同柚子皮帶出鮮味▪️金線鯛師傅介紹佢係日本紅衫魚 食落肉質鮮美細嫩▪️新鮮銀雪魚經炙燒後將魚油迫出 非常香口 ▪️甜蝦 比平時食到嘅更大隻更厚身醬汁係由蝦頭蝦殼用咗兩日時間製成味道非常濃厚 成口都係蝦肉嘅鮮味▪️赤身醬油漬赤身口感滑身似啫喱▪️中拖羅接近大拖位置 食起上嚟完全無根配上岩鹽檸檬汁 清爽唔油膩▪️大拖羅非常肥美又厚肉 油脂豐富 入口即化 超級邪惡 想食十件🤤▪️右口魚手卷用火槍燒完迫出魚油入口滿滿魚油香味 外脆內軟 非常滋油🔸
轉眼間壽司之神已經開業9週年

🔸甜品
▪️培茶布甸
味道濃郁 加入花奶同紅豆
2023-03-26 409 瀏覽
相信大家對依間位於元朗既元祖級omakase一定唔會陌生~適逢踏入九週年,餐廳特別推出限定優惠,性價比好高😍✨ Lunch Omakase ($780/ person)❀ 前菜 🥗有粟米胡麻沙律及水雲醋物,兩款都酸酸地夠晒開胃❀ 茶碗蒸 🥚蒸蛋口感香滑,入面有白飯魚、蟹柳及冬菇粒等配料♡ 刺身 🐟❀ 真蠔生蠔肥美多汁,入口爽滑,配以酸汁啫喱及蔥花更提鮮❀ 赤貝師傅先拍一拍赤貝令其神經收縮,再加入檸檬汁,食落更加爽脆鮮甜❀ 松葉蟹肉蟹肉份量多,配上蛋黃醋食酸酸甜甜好鮮味❀ 北海道銀鱈魚經火炙後油脂感更豐富,入口嫩滑,非常香口❀ 料理 🥢汁煮吞拿魚餃,魚肉好嫩而且整得好入味,味道香甜惹味~♡ 壽司 🍣❀ 北海道帆立貝質感爽滑鮮甜,灑上岩鹽及柚子皮,食落好清新❀ 金線鯛 係日本紅衫魚~口感綿密柔軟,帶點鮮甜味❀ 櫻鱒 櫻花季期間限定✨ 比一般三文魚較濃味,油分較少,食落好爽滑,並加入魚子醬作點綴❀ 甜蝦蝦肉鮮甜黏滑,表面塗上以蝦頭及蝦殼製成既醬汁,更加惹味濃郁❀ 赤身醬油漬赤身口感更滑身,魚味濃郁,灑上芝麻食落更香❀ 中拖羅入口油香滿溢,加埋清甜既京蔥碎令味道更有層次❀ 大拖羅 箱降紋理好

❀ 前菜 🥗
有粟米胡麻沙律及水雲醋物,兩款都酸酸地夠晒開胃

❀ 茶碗蒸 🥚
蒸蛋口感香滑,入面有白飯魚、蟹柳及冬菇粒等配料

刺身 🐟

❀ 真蠔
生蠔肥美多汁,入口爽滑,配以酸汁啫喱及蔥花更提鮮

❀ 赤貝

❀ 松葉蟹肉
蟹肉份量多,配上蛋黃醋食酸酸甜甜好鮮味

❀ 北海道銀鱈魚
經火炙後油脂感更豐富,入口嫩滑,非常香口

❀ 料理 🥢
汁煮吞拿魚餃,魚肉好嫩而且整得好入味,味道香甜惹味~

壽司 🍣

❀ 北海道帆立貝
質感爽滑鮮甜,灑上岩鹽及柚子皮,食落好清新

❀ 金線鯛
係日本紅衫魚~口感綿密柔軟,帶點鮮甜味

❀ 櫻鱒

❀ 甜蝦
蝦肉鮮甜黏滑,表面塗上以蝦頭及蝦殼製成既醬汁,更加惹味濃郁

❀ 赤身
醬油漬赤身口感更滑身,魚味濃郁,灑上芝麻食落更香

❀ 中拖羅
入口油香滿溢,加埋清甜既京蔥碎令味道更有層次

❀ 大拖羅
箱降紋理好靚😍 油脂分佈均勻,口感好柔嫩,以岩鹽及檸檬汁調味,可以減低油膩感,魚香更突出

❀ 右口魚邊
火炙過後逼出油分,入口充滿魚油香味~用紫菜包住食口感一流🥰

❀ 雲丹盛 🥄
海膽杯賣相好精美😍 飯上面鋪滿海膽及三文魚籽,海膽味道鮮甜,份量十足!三文魚籽有醃漬過,味道比平時食既較甜,亦帶酒香味~每啖都食得好滿足!

❀ 麵豉湯 🥣

甜品 🍮
焙茶布丁上面加入淡奶及紅豆蓉,茶味濃郁

✨ 四人同行1人免費,2人同行1人半價
(價惠至3月31日)
2023-03-23 64 瀏覽
來到用餐尾段師傅忽然一句「我哋9週年嘞!」令我數數手指,才回憶起第一次認識大概是六年前吧原來也經過一些秋與冬元朗其實有很多日本菜小店估計因為元朗國居民對日本菜情有獨鍾由快餐、居酒屋、席前料理以至平民而多元化的餐廳都有至於omakase 腦中也有幾間心水‑ ‒ – 其實omakase 也沒什麼好著墨反正相隔一段時間去菜式都不太一樣吃的是最時令及合適的調味便好了當然還有用餐時與師傅的對談與互動以下簡單介紹前幾天的特上items再重申,體驗不同才叫omakase 食得一式一樣的叫set meal前菜有三點比較特別的是白飯魚白飯魚茶碗蒸刺身是爽脆赤貝配七色芝麻,口感多了層次小長井真蠔味清甜,加紫蘇花有點搶戲小食四季紅綴瑩光魷魚,正常發揮反而好喜歡銀鱈魚,滑身脂肪油份燒過後超 juicy!另一款是汁煮魚鮫忟得入味軟稔,加點京蔥碎與紅椒絲是一道做餸必點會令人想添飯的煮物之後八貫壽司的調味與配搭都恰到好處帆立貝、金鯛配烏魚子粉 多咗咸香櫻花🌸花季才吃到的櫻樽魚拖羅配法國魚子醬極珍貴的腦天(一條幾百斤的吞拿魚就只有兩配柚子胡椒去油膩甜蝦膠配雪魚片佐龍蝦湯超肥美的火灸右口魚群邊,油是邊吃邊滴最後食事是馬

來到用餐尾段師傅忽然一句「我哋9週年嘞!」
令我數數手指,才回憶起
第一次認識大概是六年前吧
原來也經過一些秋與冬

元朗其實有很多日本菜小店
估計因為元朗國居民對日本菜情有獨鍾
由快餐、居酒屋、席前料理以至平民而多元化的餐廳都有
至於omakase 腦中也有幾間心水

‑ ‒ –

其實omakase 也沒什麼好著墨
反正相隔一段時間去菜式都不太一樣
吃的是最時令及合適的調味便好了
當然還有用餐時與師傅的對談與互動

以下簡單介紹前幾天的特上items
再重申,體驗不同才叫omakase
食得一式一樣的叫set meal

前菜有三點
比較特別的是白飯魚白飯魚茶碗蒸
刺身是爽脆赤貝配七色芝麻,口感多了層次
小長井真蠔味清甜,加紫蘇花有點搶戲

小食四季紅綴瑩光魷魚,正常發揮
反而好喜歡銀鱈魚,滑身脂肪油份燒過後超 juicy!

另一款是汁煮魚鮫
忟得入味軟稔,加點京蔥碎與紅椒絲
是一道做餸必點會令人想添飯的煮物

之後八貫壽司的調味與配搭都恰到好處
帆立貝、金鯛配烏魚子粉 多咗咸香
櫻花🌸花季才吃到的櫻樽魚
拖羅配法國魚子醬
極珍貴的腦天(一條幾百斤的吞拿魚就只有兩配柚子胡椒去油膩
甜蝦膠配雪魚片佐龍蝦湯
超肥美的火灸右口魚群邊,油是邊吃邊滴

最後食事是馬分海膽

自己每次來都會想不停refill
醬油漬牛蒡與面䜴蒜頭兩款兩款漬物
太開胃了
這也大概是大家每次來串門時唯一吃到一樣的item吧😂
><而家做緊9周年優惠 lunch同夜晚都適用二人同行 第二位半價 四人同行 則一位免費特上omakase set(780pp)首先有和風沙律 滑捋捋水雲醋同埋白飯魚蒸蛋 壽司碟旁放咗漬物木魚碎蒜頭 醬油漬牛蒡 子薑 可以refill小長井真蠔配醋啫喱 帶點果香 蠔肉飽滿甘甜 口感偏爽螢光魷魚 膏香迸發香箱蟹即係松葉蟹乸 將其蟹膏蟹籽蟹肉拆出 原汁原味金線鯛 日本紅衫魚 肉質綿密鮮美汁煮吞拿魚鮫 加上京蔥碎紅椒絲更香煮熟嘅魚肉油份融掉 魚肉更滋味更軟腍 北海道帆立貝 磨上岩鹽 柚子皮 顯清香櫻鱒 顧名思義櫻花開時當造魚身粉橘色 魚味甘濃 新鮮鯖魚 配子薑 紫蘇葉甜蝦 再掃上蝦頭蝦殼熬出嚟精華中拖 配京蔥碎幾夾大拖 岩鹽 檸檬汁 變得清爽不膩腦天係稀有部位 即吞拿天靈蓋肉油份重食落鬆軟 炙燒添焦香炙燒右口魚邊 用紫菜 包埋蔥花迫晒油份出嚟 入口即溶足料麵豉湯 暖入心脾迷你海膽丼有自家醃製三文魚籽 味甜帶酒香海膽綿密細緻很creamy 啖啖滋味焙茶布甸店員提示要刮到落底茶味更濃 仲有紅豆蓉同花奶><><><><
而家做緊9周年優惠 lunch同夜晚都適用
二人同行 第二位半價 四人同行 則一位免費
特上omakase set(780pp)
首先有和風沙律 滑捋捋水雲醋
><><><><><><><><><><><
寿司の神
元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖
2023-03-17 72 瀏覽
元老omakase🫶🏻 相信呢間元朗omakase大家都唔陌生 由2013年開店至今 提供最新鮮食材嘅廚師發辦✨ 餐廳經常滿座 平日walk in都好難 所以記得打電話預約!‼️為慶祝9週年開業 更有限定優惠 四人同行 一人免費;二人同行 一人半價‼️適用於午市$780/$1180 omakase 及晚市$1680 omakase====店鋪以木色作主調 滿滿日式感 午市omakase分別提供 $550「板前お任せ膳」、$780「特上お任せ膳」及 $1180「お任せ」 ====「特上お任せ膳」 $ 780====前菜 ᪥ 沙律、海藻配酸汁、蒸水蛋及漬物====刺身四品᪥ 螢光魷魚、鱈魚白子、櫻鱒鱈魚白子加以醬油灸燒 口感綿密滑嫩帶甘香;櫻鱒肉味香濃、魚油甘香᪥ 金善鯛 ====料理一品᪥汁煮吞拿魚鮫 醬汁甜甜地 吞拿魚鮫軟腍、油香重 🤤====壽司✨ ᪥金目鯛 口感較煙韌 鹹中帶甘甜᪥深海池魚 以柚子胡椒調味 味道更刺激᪥北海道銀鱈魚 輕輕燒過油香好重 入口即化᪥甜蝦 配以蝦頭、蝦殼汁精華 啖啖蝦鮮味᪥赤身 以醬油漬醃製 肉質實而帶嚼感᪥大拖羅 醃以岩鹽、檸檬汁食用 拖羅佈滿精緻花紋 入口

「特上お任せ膳」 $ 780
前菜

᪥ 沙律、海藻配酸汁、蒸水蛋及漬物
刺身四品

᪥ 螢光魷魚、鱈魚白子、櫻鱒

᪥ 金善鯛
料理一品

᪥汁煮吞拿魚鮫
醬汁甜甜地 吞拿魚鮫軟腍、油香重 🤤
壽司

᪥金目鯛 口感較煙韌 鹹中帶甘甜
᪥深海池魚 以柚子胡椒調味 味道更刺激
᪥北海道銀鱈魚 輕輕燒過油香好重 入口即化
᪥甜蝦 配以蝦頭、蝦殼汁精華 啖啖蝦鮮味
᪥赤身 以醬油漬醃製 肉質實而帶嚼感
᪥大拖羅 醃以岩鹽、檸檬汁食用 拖羅佈滿精緻花紋 入口即融 魚味濃郁💓
᪥吞拿魚腦天 口感軟滑脂肪豐富 魚味極濃
᪥燒右口魚魚邊 比左口魚更重油脂

᪥雲丹盛
大量鮮美馬糞海膽、醃漬三文魚籽嘅迷你丼😻

᪥ 麵豉湯

᪥ 自家柚子啫喱
是夜與好友來到元朗區《廚師發辦》的熱點──壽司之神,初初聽到呢個名,真不禁替餐廳抹一把冷汗,萬一食物水準稍遜,食客們都應該會紛紛踩台吧!但這夜的整個體驗,無論環境、食物、師傅、服務質素都非常滿意。話明廚師發辦,食物當然係由師傅話事,今次都試食咗不少當季食材,例如元貝、生蠔、鰻魚苗、松葉蟹、鮟鱇魚肝、白子、各類魚鮮、海膽等等。松葉蟹赤貝鮟鱇魚肝食材水準好高,當中特別想推介白子,先將白子用火稍稍燒烤,然後再配以師傅自家製的脆米餅,一軟一脆的口感,美味非常,好欣賞師傅追求既創意又保持食物鮮美的精神。此外,通常海膽的處理,一般會係就咁食,又或者烹調煮成海膽炒飯等,今次卻嘗試到「海膽撈飯」,將新鮮、鮮甜的海膽直接撈落珍珠米飯之中,令整碗飯好!鮮!甜!鍾意食海膽的人一定要試一次!

白子

海膽撈飯

2023-02-27
白子
海膽撈飯
2023-03-10 71 瀏覽
只要話想食就要即刻食(其實都提早成兩個星期book位)🙈#壽司之神 係CP值最高既Omakase💕😋 我地叫左個$780 set 超級豐富🥰 仲要第二位係半價😍套餐包括刺身4件、料理1客、壽司8貫及雲丹盛🍣刺身包括:赤貝 珍寶蠔 深海池魚 白子 味道有淡而濃開始上 肉質肥美 鮮美豐富 略帶油香鮮甜料理1品: 魚鮫🐳第一次係咁香滑魚鮫 係魚嘅面珠燈 炆得好入味且無腥味☺️壽司8貫 其實每件真係好好食 每件壽司都經過師傅特定嘅調製味道所以唔需要再添加Wasabi同鼓油 最令我難忘係拖羅壽司 拖羅刺身下面內藏京蔥 令拖羅鮮味昇華🥺 食落去好香 好感動♥️雲丹盛碗上盛載滿滿既海膽&三文魚籽每塊海膽都非常飽滿 海膽好鮮甜 完全沒有腥味❣️甜品(紅豆培茶奶凍)🍧培茶奶凍清香 食落口滑嘟嘟咁 消除油膩感🌾外觀同味道都一流💕
只要話想食就要即刻食(其實都提早成兩個星期book位)🙈

甜品(紅豆培茶奶凍)🍧
培茶奶凍清香 食落口滑嘟嘟咁 消除油膩感🌾
外觀同味道都一流💕
2023-02-18 139 瀏覽
📍$780特上お任せ膳 • 刺身4品🦪 • 料理1品🥩 • 壽司8貫🍱 • 雲丹盛🪺【味道】 • 前菜🥗 有蒸蛋🥚,沙律,同一啲酸酸地嘅日式🇯🇵前菜,比如海帶,蘿蔔🥕,蒸蛋🥚有少少黑松露味,又熱又滑,蒸蛋🥚唔錯👍🏻• 刺身4品🦪 有赤背🐚,生蠔🦪,魚🐟刺身,同八爪魚🐙,排名分先後,赤背🐚生蠔🦪真心好食,畢竟夠新鮮,點少少豉油既魚🐟也不錯,不過個八爪魚🐙就有啲失望,話說佢炆左8個鐘,但我覺得肉質好老,點解唔上加工前嘅八爪魚🐙俾我? • 料理1品🥩 炆咗好耐嘅牛肉🥩唔係唔好食,不過食廚師發辦,我prefer食生嘢,或者少量加工嘅新鮮食材,而唔係食啲炆都好熟嘅餸• 壽司8貫🍱 記唔晒啲魚嘅名,如果有張紙睇住會好啲,咁樣有得食又有得學,印象中有兩件拖羅🍣,右口魚🐟,帶子🐚,甜蝦🦐,兩款拖羅都好食😋,好多魚油好肥美,其他都係嗰句啦,日本嘢我會想食生多過想食熟,唔係唔好食嘅• 雲丹盛🪺 其實係海膽同魚子🐟嚟,個presentation係靚嘅,亦都係好食嘅,不過只係普通食材,唔明點解大部份食評對佢讚口不絕• 麵豉湯🥣 食咗咁耐凍嘢終於有啖熱湯入吓口,正正常常,唔錯唔錯• 檸檬🍋啫喱🍨 呢個反而我最欣
📍$780特上お任せ膳
刺身4品🦪
• 料理1品🥩
壽司8貫🍱
• 雲丹盛🪺

【味道】
• 檸檬🍋啫喱🍨 呢個反而我最欣賞,之前喺日本🇯🇵試過,食完晒咁多道菜,有一道subtly酸酸甜甜嘅啫喱作結,好開胃好soothing

【環境】
餐廳喺元朗市中心,週末附近好難泊車🚘
話說係全元朗國唯一嘅omakase,價錢唔貴又有好多好評,所以特登入嚟食,不過試一次都夠
其實食物嘅質素同服務都唔錯,職員服務態度好好,又有心機講解,如果住開元朗嘅話應該會鍾意,不過如果由其他區特登入嚟,呢個價錢喺元朗認真冇乜吸引力,同樣嘅價錢喺上環尖沙咀都搵到,而且質素comparable
因為個人喜好,我食日本嘢唔鍾意食啲煮到熟曬嘅,所以冇大驚喜

料理1品

2022-11-20
生日
2023-02-07 68 瀏覽
第一次走到咁遠食Omakase,老實講係幾特別,印象比較深刻係牡丹蝦加咗龍蝦汁嘅壽司,目前為止係第一次食到呢個配搭,真係好正!!絕對值得一試,價錢亦都非常抵食啊~-Lunch Omakase 🌟4/5 💰780 👉🏻Sashimi 4 Kinds 刺身四品👉🏻Simmered Fish 料理一品👉🏻Sushi 8 Pcs 壽司八貫👉🏻Sea Urchin 雲丹盛-食物:8/10環境:8/10服務:8/10
Lunch Omakase 🌟4/5 💰780
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
2023-01-04 126 瀏覽
一直住元朗都冇試過呢間神級omakase餐廳已經開左9年,可以講係元祖級❗️揀左最多人揀嘅780 lunch set🥰超期待佢個雲丹盛😋餐廳得12個位,要食一定要book‼️餐廳會先收訂金❣️特上书任世膳($780)🥢漬物牛蒡、醬油漬蒜頭、手撕薑片食哂師傅會再添,蒜頭好食😆🥢前菜三味:沙律冇咩特別~水雲醋物:係一條條嘅野,酸酸地又好滑溜,幾開胃😛黑松露茶碗蒸:超香黑松露味🤩蛋又滑又鮮味😋🥢刺身四品:赤貝、鱈魚白子、生蠔、鰤魚師傅會推薦進食嘅次序,由淡至濃~📍赤貝:起新鮮爽口,喺檸檬片上面有少少檸檬味,好fresh🥹📍🦪仙鳳趾生蠔:仙鳳趾我想食好耐了🥹超級大隻,生蠔上面有少少啫喱醋解膩,一啖放入口好新鮮好正😝不過日本生蠔個味…真係好日本🤣📍燒白子:冬天白子當造,師傅會輕烤表面再加入少少醬油,我本身有少少抗拒但呢個完全冇嗰種核突口感🤣同埋咁樣處理完之後少少腥都冇!我最怕係腥!朋友表示好鐘意😊師傅問我地知唔知白子咩嚟,隔離個客話我知!係咪肝!師傅:😅😅😅類似啦我心諗邊忽類似🤣我諗係驚講完佢唔想食🤣唔知嘅自己search啦下🤭📍鰤魚:即係深海油甘魚,好重魚味好好食😋有少少柚子胡椒平衡個膩感,我覺得唔
一直住元朗都冇試過呢間神級omakase
餐廳已經開左9年,可以講係元祖級❗️
揀左最多人揀嘅780 lunch set🥰
超期待佢個雲丹盛😋

餐廳得12個位,要食一定要book‼️餐廳會先收訂金

❣️特上书任世膳($780)
🥢漬物
牛蒡、醬油漬蒜頭、手撕薑片
食哂師傅會再添,蒜頭好食😆

🥢前菜三味:
沙律冇咩特別~
水雲醋物:係一條條嘅野,酸酸地又好滑溜,幾開胃😛
黑松露茶碗蒸:超香黑松露味🤩蛋又滑又鮮味😋

🥢刺身四品:
赤貝、鱈魚白子、生蠔、鰤魚
師傅會推薦進食嘅次序,由淡至濃~

📍🦪仙鳳趾生蠔:
不過日本生蠔個味…真係好日本🤣

同埋咁樣處理完之後少少腥都冇!我最怕係腥!
朋友表示好鐘意😊
師傅問我地知唔知白子咩嚟,隔離個客話我知!係咪肝!
師傅:😅😅😅類似啦
我心諗邊忽類似🤣我諗係驚講完佢唔想食🤣
唔知嘅自己search啦下🤭

📍鰤魚:即係深海油甘魚,好重魚味好好食😋有少少柚子胡椒平衡個膩感,我覺得唔落好食啲😆食佢嘅原味道😻

🥢料理一品:
汁煮吞拿魚鮫🐟
呢個我覺得唔算好特別,味道比較淡~
同埋好多鱗要翻開,因為連鱗煮舊肉先唔會散~
不過也不錯啦~

❣️壽司八貫🍣
所以壽司飯都係有調味,可以唔使點豉油wasabi都得🤓

🥢北海道鮮帶子:作為第一件壽司真係冇得輸,加左少許岩鹽同柚子皮帶出帶子鮮味同爽口🥹
🥢秋刀魚壽司:熟嘅食得多,生嘅真係未食過😙想試好耐‼️生嘅秋刀魚係季節限定,魚肉非常肥美,魚油香極重,係好特別嘅味道,完全冇令我失望!係今餐我最愛壽司top3😍💕
🥢北海道銀鱈魚:火炙過嘅銀鱈魚逼哂啲魚油出嚟,質感滑身,油脂豐腴😋

🥢甜蝦:大甜蝦配上蝦頭蝦膏熬煮嘅精華提鮮,不過略嫌蝦膏大重味遮蓋左蝦肉本身鮮味🤔

🥢赤身:魚肉厚身,師傅加入左秘製醬油同芝麻令魚身更滑
🥢大拖羅:大拖羅當然係冇得輸嘅🤣魚脂香濃,加入香蔥一啖放入口真係入口即溶😍少少筋都冇😙都係我最愛top3💕
🥢腦天:係吞拿魚頭頂嘅位置,一條魚可能得1-2kg呢舊肉,所以非常珍貴‼️口感好鬆軟,輕燒表面令到油份滲出,不過食完大拖我覺得大拖好食啲濃味啲😋
🥢右口魚:左口魚聽得多,右口魚都係第一次食😂師傅燒到著哂火咁,咩油脂都逼哂出嚟😆用紫菜包住成塊紫菜都係油,超大件超多油勁誇張😛都係我top3之選💕

食材高級又新鮮🥰食到哂魚嘅鮮味,就算好多魚油都冇咩肥膩感😚

❣️雲丹盛

終於嚟到成餐飯嘅重點,雲丹盛‼️即係海膽三文魚子丼🤗其實嚟到呢度已經幾飽,所以師傅都會問你使唔使少飯,我呢個份量係少左飯~
見住師傅大pat大pat海膽放上個飯真係心跳加速💓應該係馬糞海膽?三文魚子醃漬過有少少酒香味,加埋金箔點綴,真係每一啖都都比海膽同三文魚子包住嘅極致享受🥰🥰🥰幸福死了😙

❣️麵豉湯:
呢個湯超好飲,唔係平時飲開嘅味道,好鮮甜😋仲有大量配料🫶

❣️甜品:焙茶布甸🍮

布甸好濃茶味,有啲茶粉仲沉左底。本身布甸冇咩甜味啱哂香港人,加埋紅豆花奶就啱啱好啦💕食完真係捧住個肚走🤰🏻

呢一餐真係無可挑剔‼️作為我人生第一餐omakase感到十分滿意😛
同時都聽到好多區外嘅人係特登嚟食,相信都真係口碑好好😋
如果想比驚喜另一半/屋企人,帶佢嚟食呢餐我保證佢絕對滿意😆😆
師傅開始之前都會問定大家有咩係唔食,食材都會根據季節調整,而家去食已經同我而家不盡相同啦~
2022-11-26
  • 秋刀魚壽司
  • 鰤魚
  • 茶碗蒸
2022-12-28 101 瀏覽
元朗馬田路壽司之神,裝修雅致舒適小巧溫馨,自然會讓人更多與師傅交流。午餐的Omakase Lunch Menu 有三款今次Order 的特上set,包括了有前菜、沙律、茶碗蒸、刺身四品、料理一品、壽司八貫、雲丹盛,仲有麵豉湯及甜品,非常豐富。水雲醋物:酸甜開胃黑松露茶碗蒸:蒸蛋嫰滑,裡面仲有帶子等海鮮,鋪面黑松露更加增加茶碗蒸的層次沙律: 簡單爽脆-刺身四品赤貝師傅輕輕拍打過,新鮮爽彈又鮮甜-兵庫縣真蠔秋冬天正當造,蠔味濃甘香鮮甜-松葉蟹肉質鮮甜美味,啖啖都飽滿滑嫩。深海池魚深海池魚緊實爽口, 油份重而香,入口甘香細膩-料理:汁燒吞拿魚魚鮫 ,用上汁煮的做法煮將魚餃煮到軟腍入味,肉質綿滑又有魚香-壽司8貫:北海道帆立貝 伴以岩鹽及柚子皮 ,食落清甜-八鰈魚肉肉質緊實肥厚,師傅將魚邊位燒過,逼出魚油香-佐賀關池魚是日本最高級別最美味既池魚魚身有彈性且結實,食落feel到魚味較濃-甜蝦最精華係師傅仲係甜蝦身上掃上蝦頭穀蝦膏精華入口creamy之餘仲有蝦膏的甘香-鰤魚 即係野生油甘魚 ,油份比普通養殖的更重肉質緊實,體肥脂豐一食就知味道鮮美-醬油漬赤身 以秘製醬油輕輕醃過,醬油的香味更加帶出
元朗馬田路壽司之神,
裝修雅致舒適小巧溫馨,
自然會讓人更多與師傅交流。
午餐的Omakase Lunch Menu 有三款
今次Order 的特上set,

水雲醋物:酸甜開胃
沙律: 簡單爽脆

赤貝
師傅輕輕拍打過,新鮮爽彈又鮮甜
兵庫縣真蠔
秋冬天正當造,蠔味濃甘香鮮甜
松葉蟹
肉質鮮甜美味,啖啖都飽滿滑嫩。
深海池魚

深海池魚緊實爽口, 油份重而香,入口甘香細膩
料理:
汁燒吞拿魚魚鮫 ,
用上汁煮的做法煮將魚餃煮到軟腍入味,
肉質綿滑又有魚香
壽司8貫:

北海道帆立貝
伴以岩鹽及柚子皮 ,食落清甜
八鰈魚
肉肉質緊實肥厚,
師傅將魚邊位燒過,逼出魚油香
佐賀關池魚
是日本最高級別最美味既池魚
魚身有彈性且結實,食落feel到魚味較濃
甜蝦
最精華係師傅仲係甜蝦身上掃上蝦頭穀蝦膏精華
入口creamy之餘仲有蝦膏的甘香
鰤魚
即係野生油甘魚 ,油份比普通養殖的更重
肉質緊實,體肥脂豐一食就知味道鮮美

醬油漬赤身
以秘製醬油輕輕醃過,醬油的香味更加帶出赤身的鮮甜,口感更滑
蛇腹拖羅
魚肚腩最低果個位
伴以岩鹽及 檸檬皮,食落清爽無咁油

腦天
吞拿魚天靈蓋,個位勁矜貴,
食落鬆軟,油份較重,更加能減低油膩感

右口魚邊
輕輕炙燒過,逼左d油出黎,食落入口即溶
三文魚籽海膽丼
魚籽餐廳自己攞完番黎再醃漬,有酒香,甜甜地
加埋勁爆多海膽係入面,果仲豐腴係口裡徘徊良久。

最後仲有麵豉湯暖胃,
加埋焙茶布甸伴以自家紅豆蓉,perfect ending.
依間bookmark左好耐,經常性都full booking,今次提早成個月終於book到。冇錯,佢就係位於元朗嘅元祖級omakase《壽司之神》,我地係一個平日既中午去食,無諗過都係滿座,可見佢受歡迎嘅程度有幾高,位置唔多,但當日都有三個師傅,各自負責自己嘅客人,見我哋食完一道就馬上安排另一道菜,整體來講都是omakase 的不錯選擇,位置雖然位於元朗,但絕對值得去一試!好多菜式都火炙,亦都有特別部位,較為出色或者我自己比較鍾意既有吞拿魚手卷,吞拿魚鮫,右口魚邊 ,吞手魚腦天等!Lunch set總共有3個級數,我就揀左特上お任せ膳 $780前菜首先前菜有和風沙律、水雲醋物同埋松露蒸蛋。最特別一定係水雲醋物,口感有啲似昆布,酸度剛剛好。刺身4品兵庫縣真蠔兵庫縣出產蠔味較濃,蠔身飽滿又鮮甜。加入金箔同埋酸汁啫喱,矜貴又帶鮮味。赤貝赤貝色澤紅潤亮麗好鮮甜,有爽滑彈牙口感中間較軟滑火炙鱈魚白子平時食開都係生食,佢地就加左日式醬汁再火炙,外層會有焦香味,內層又有忌廉奶油口感。鰤魚魚味同埋油份比較重嘅魚類,微微火炙一下,魚皮下面嘅魚脂會散發出嚟,,另外再放上柚子胡椒,帶少少辛辣嘅感覺。料理1品

兵庫縣真蠔

赤貝
赤貝色澤紅潤亮麗好鮮甜,有爽滑彈牙口感中間較軟滑

火炙鱈魚白子

鰤魚

料理1品
汁煮吞拿魚鮫
用左日式豉油、味醂、糖連埋魚鱗同埋魚骨一齊煮。食戈時好輕易就可以分開魚肉,食落甜甜地。因為魚脂多,入口軟腍。

寿司8貫
北海道帆立貝
顏色雪白,上面加入岩鹽同埋柚子皮,食落非常鮮甜。
深海池魚
輕輕火炙,魚脂同埋魚肉味都比較濃。
鮫鰈魚
師傳特別切開魚邊火炙再加埋之前嘅鮫鰈魚一齊食,兩種味道好豐富。
甜蝦
甜蝦上面塗上蝦醬,蝦醬用左蝦頭蝦殼煮成,鮮味瞬間提升。
吞拿魚手卷
同時間用左中拖羅同埋醬油漬赤身,兩者有互補嘅作用。因為赤身油份唔多,但中拖羅就油脂豐富,真係一個好巧妙嘅設計。
大拖羅
用左產量稀少嘅蛇腹,加入岩鹽同埋檸檬汁 ,入口即溶,同時檸檬汁可以減低油膩感,食落好清爽。
吞手魚腦天
又係另一個稀少嘅部位,一條吞拿魚得一小塊係個頭上面。用左火炙嘅方式,油脂味極濃又入口即溶。
右口魚邊
先用醬油輕微醃製,再用火槍長時間炙燒,期間釋出大量嘅魚鮨,係味道相對較濃嘅壽司。相對來講比左口魚更加多油脂!滴晒油咁勁香!
海膽三文魚籽丼
海膽非常鮮甜份量亦都很多,三文魚籽經過醃漬,海水嘅咸香味會升級,整體鮮甜。

甜品
是日甜品係柚子啫喱,食落清新又解膩,好滿足嘅一餐。

✨人均780午市

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝
2022-12-17 1403 瀏覽
時間過得好快,又到年尾喇。辛苦左成年,無論定下嘅目標成唔成功,都要好好對待自己,食返餐好東西獎勵自己🫰🏻揀左元朗omakase始祖~寿司の神🤩Lunch 有分三款set,我地揀左中間價(HKD780)嘅特上,非常豐富,有前菜、沙律、茶碗蒸、刺身四品、料理一品、壽司八貫、雲丹盛、麵豉湯同甜品。前菜有和風沙律、水雲醋物同黑松露茶碗蒸,水雲醋物個汁係師傅自家制,酸甜度剛好。茶碗蒸足料,加黑松露就更惹味。刺身四品,師傅好細心教我地食嘅先後次序,由淡到濃。⚫️赤貝師傅有輕輕拍打,令肉質更有彈性同爽身,好鮮甜⚫️兵庫縣真蠔冬天食真蠔就岩,夠鮮味又甜,加上自家酸汁啫喱好夾,加分⚫️白子第一次食白子,師傅都有問會唔會食唔慣但又比想像中好,師傅有將白子加左醬油燒過,外脆內綿,creamy 🤤⚫️深海池魚魚皮有燒過將皮下脂肪都迫曬出黎,肉質嫩汁煮鰤魚鮫鰤魚鮫只有條大骨,其他都係啖啖肉,配上甜甜嘅汁同鋪面京蔥紅椒絲壽司八貫⚫️鰈魚~本身係淡口啲嘅魚但師傅加左粒燒過嘅魚邊平衡返👍🏻⚫️池魚~肉質稔,魚味濃⚫️秋刀~趕到尾班車食秋刀水尾,下年再見👋⚫️甜蝦~黏口,最正係上面用蝦殼煮成嘅精華,簡直畫龍點晴🤩超濃郁⚫️赤身~用醬油漬

刺身四品,師傅好細心教我地食嘅先後次序,由淡到濃。
⚫️赤貝
師傅有輕輕拍打,令肉質更有彈性同爽身,好鮮甜

⚫️兵庫縣真蠔
冬天食真蠔就岩,夠鮮味又甜,加上自家酸汁啫喱好夾,加分

⚫️白子

⚫️深海池魚
魚皮有燒過將皮下脂肪都迫曬出黎,肉質嫩

汁煮鰤魚鮫

壽司八貫
⚫️鰈魚~本身係淡口啲嘅魚但師傅加左粒燒過嘅魚邊平衡返👍🏻

⚫️池魚~肉質稔,魚味濃

⚫️秋刀~趕到尾班車食秋刀水尾,下年再見👋

⚫️赤身~用醬油漬過,肉質滑身啲,喜歡加左七色芝麻更有層次

⚫️大拖羅~油脂重但師傅巧妙地加左岩鹽同檸檬汁,可以減油膩而且有清爽感覺

⚫️腦天~吞拿魚天靈蓋,珍貴部位,有魚香亦都有豐富油香,仲要燒過就更明顯,肉質嫩滑,好鐘意

⚫️炙燒右口魚~醬油漬過嘅右口魚,師傅再燒過再加埋京蔥,油脂香濃,滿口罪惡但好值得🤤

再來雲丹盛,呢個真係無得輸🤩🤩不論係用料定係外型,都好得♥️加左食用花好靚,唔捨得食左佢。師傅用左倖榮水產馬糞海膽,質素有品證,鮮甜肥美!再加埋有醃漬過嘅三文魚籽,味道帶甜。

食完以上嘅野已經好滿足,用柚子啫喱作結尾亦都非常完美,食完咁多魚再用小清新解油脂就是細心。面頭仲特意用柚皮磨粉,更有層次同突出味道。

另外要介紹下杯自家制梅酒,甜度剛好,唔會死甜,雖然係加左冰但唔會越飲越淡,最後食埋粒梅,梅肉爽脆,充值香氣同酒精,聽講仲係老闆獨門秘方😂

2022-12-13
  • 雲丹盛