2022-04-03 1325 瀏覽
Cafe嘅佈置偏向文青同日式嘅風格🎎而坐位就唔係好多🪑想食嘅話盡量早d到🙌🏻但都坐得嘅舒服嘅🙆🏻‍♀️🔺前菜🫕(湯加包)唔記得咗係咩湯🥺但記得個人唔太鍾意🤭覺得有少少水🥴包🍞係莓嘅包,不過不失💁🏻‍♀️🔺鹹蛋黃醬帶子意大利粉🍝$88好奇加上本身鐘意鹹蛋黃就想試吓😗配料有4粒帶子同頗多蘆筍🥬但鹹蛋黃醬加意粉講真個人覺得有d奇怪🥴有少少唔太夾😶食一兩啖都ok但食多幾啖就真係麻麻啦😌

🔺前菜🫕(湯加包)
唔記得咗係咩湯🥺但記得個人唔太鍾意🤭覺得有少少水🥴
包🍞
係莓嘅包,不過不失💁🏻‍♀️

🔺鹹蛋黃醬帶子意大利粉🍝$88

2022-03-21 724 瀏覽
原本想試隔離嗰間但無開鋪睇嚟命運安排我哋要食喫茶部啦😀😋牛油果蟹肉意粉🥑🦀蟹肉溶在滿滿牛油果醬和牛油果之中肥而不膩👍🏻帶甜嘅核桃剛好點綴食意粉覺得太飽嘅人可以用麵包配下啲醬食😋芝士薯條🍟原以為係芝士以外無醬點但原來有黑松露醬😍一個小食滿足三種口味😋脆炸雞槌🐥只有上半有肉口感同味道與麥記脆香雞翼非常相似😂好食!😋薄荷朱奶昔 芒果香橙乳酸前者肥仔之選 好似飲一杯A字頭朱古力落肚後者清新特別 推薦俾中意酸味的人整體食物質素比意料中好仲有小鐵鍋 餐具等小物件賣呢現時周末不用排大隊 都值得一試👍🏻

原本想試隔離嗰間但無開鋪

原以為係芝士以外無醬點
但原來有黑松露醬😍一個小食滿足三種口味

😋脆炸雞槌🐥
只有上半有肉
口感同味道與麥記脆香雞翼非常相似😂好食!

😋薄荷朱奶昔 芒果香橙乳酸

現時周末不用排大隊 都值得一試👍🏻

2022-03-13
  • 焗芝士薯條
2022-03-18 546 瀏覽
[觀塘美食推介🍽 ] TORIO喫茶部☕️ 餐廳既裝修係日系復古懷舊風,加上木系嘅家具,再配埋綠色嘅植物作點綴。令到個感覺好溫馨休閑,再播著懷舊風既舊曲,有好寫意既感覺。店內的包廂卡座更係人氣打卡好位置,可惜當日比較多人食,為免影響到其他客人,所以影唔到咁多相比大家睇。冬甩女建議可以約埋三五知己同朋友仔,叫個主菜配甜品,享受下午茶時光傾下計就最好不過。#冬甩仔女_觀塘區#冬甩仔女_cafe🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅👦🏻🍛TORIO招牌青蘋紅茶咖喱飯配牛肋肉 $78飯到時,賣相不錯。前菜比其他餐廳更豐富,除左最簡單嘅沙律菜之外,仲有密瓜同埋紫薯。佢地既前菜都幾有心思,賣相睇得出有細心配搭過。佢哋既咖哩係日本既味道,個汁唔會太濃味,加埋青蘋果既甜酸味,個人感覺會比coco咖哩屋好食。當日試既牛,份量唔算多,但貴精不貴多,牛完全唔嚡。如果以賣相同味道算是合格。值得推介☺️👦🏻🍎🍵凍糖漬蘋果綠茶 (跟餐free)綠茶配甜既蘋果不過不失。🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅👧🏻🥗煙三文魚雜菜沙律拼日替薯泥配胡麻醬 $68佢既沙律份量都幾大份。最大賣點又吸精既係三文魚,將三文魚拼到玫瑰花形狀,好靚😍另外,三文魚煙燻味吾

[觀塘美食推介🍽 ] TORIO喫茶部☕️

#冬甩仔女_觀塘區
#冬甩仔女_cafe

🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅

👦🏻🍛TORIO招牌青蘋紅茶咖喱飯配牛肋肉 $78

👦🏻🍎🍵凍糖漬蘋果綠茶 (跟餐free)

綠茶配甜既蘋果不過不失。

🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅

👧🏻🥗煙三文魚雜菜沙律拼日替薯泥配胡麻醬 $68

佢既沙律份量都幾大份。最大賣點又吸精既係三文魚,將三文魚拼到玫瑰花形狀,好靚😍另外,三文魚煙燻味吾會好嗆,配埋粟米仔、青瓜、哈密瓜、車厘茄、紫薯,就岩岩好,都有飽腹感。

👧🏻🍵🍊凍糖漬柳橙紅茶(跟餐free)

第一次試糖漬過既橙,個感覺幾特別,淡淡的橙香味,再配上紅茶紅茶,都幾好飲😍幾有驚喜。

👦🏻👧🏻🍯🍰完熟柚子檸檬芝士Pancake搭 $88

佢賣相好吸引,聞到好香嘅柚子味。個cream係用咗芝士整,再配埋柚子檸檬味嘅醬,簡直係一流丫‼️pancake份量唔算大,但都有四層高。推薦推薦🥰🥰

🍩冬甩小資訊🍩

📍觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室

📢3月份特別營業時間,
-週一至三 休息,
-週一至 週 四: 12: 00PM - 6: 00PM
(提供全日餐單 ALL Day Menu)

-4月份開始休業 不對外開放

觀塘咁多工廠,都開咗唔少打卡嘅Cafe,喺兵仔我同娘娘尋寶途中,就見到呢間環境唔錯幾適合影相嘅cafe。本來以為呢啲Cafe可能都係注重休閒嘅環境,味道可能比較普通,點知又令我喜出望外!嚟咗食個lunch,仲有送跟餐一杯凍茶。叫咗一個長鰻魚飯,鰻魚嘅醬汁甜而不膩,加上溫泉蛋撈埋一齊食,口感更加Creamy!另外個昆布醬油日式叉燒意大利麵,係我最鍾意嘅扁意粉🍝,佢舊叉燒連埋個醬油,好有拉麵嘅感覺,估唔到配意粉食係出奇地好味!好食到我一個星期去食咗兩次,超推介!

,超推介!
東洋溫泉玉子長鰻魚飯
2021-10-16
東洋溫泉玉子長鰻魚飯
2022-01-30 271 瀏覽
今日就同朋友過咗嚟觀塘行街,因為地理位置好方便,所以約朋友都可以隨時過到嚟😛今日特別推介嘅就係依間日式嘅樓上餐廳,唔想網嘅評價搵都唔知道原來觀塘有咁多好嘢💕所以網上嘅平台係好重要㗎!一嚟到餐廳嘅地理位置好方便,而且裝修都幾靚,每個位都好闊😚嘢食都唔錯,我哋叫咗兩個套餐我嗰個就係炸雞配飯,份量都十足,隻雞味道都唔錯,幾香😉💗餐廳:torio💗地點:觀塘💗評分:6/10勝在地理位置方便同埋幾好坐😋
所以網上嘅平台係好重要㗎!
一嚟到餐廳嘅地理位置好方便,而且裝修都幾靚,每個位都好闊😚
嘢食都唔錯,我哋叫咗兩個套餐
我嗰個就係炸雞配飯,份量都十足,隻雞味道都唔錯,幾香😉
💗餐廳:torio
💗地點:觀塘
💗評分:6/10
勝在地理位置方便同埋幾好坐😋

2022-01-25 168 瀏覽
日式裝修既小店,坐位都算闊落,好岩同班朋友gathering 野食賣相好靚🥰長長既鰻魚配上溫泉蛋$100都唔洗就食到👍🏻吉列豬扒青蘋紅茶咖喱飯 $78黃色嘅南瓜蓉好好食😋而豬扒肉質厚實,唔會好多炸粉👍🏻

野食賣相好靚🥰
長長既鰻魚配上溫泉蛋
$100都唔洗就食到👍🏻

吉列豬扒青蘋紅茶咖喱飯 $78
黃色嘅南瓜蓉好好食😋而豬扒肉質厚實,唔會好多炸粉👍🏻
2022-01-23 230 瀏覽
Book mark了一陣子的打卡cafe, 4點幾咁岩經過諗住上去食個Tea 順便打下卡。開門冇人招呼,咪自己行入去坐,有個女人「喝住」叫我哋行返出去。原來要出黎幫我哋量咗體溫先。—————————-因為想影相 。咁啱最後一個卡位岩岩俾人坐咗,問佢一陣間卡位無人可唔可以轉,佢決絕地答 「 無位!」我地好有禮貌地再問,我知,我意思係等到客人離開咗如果有位的話。個女人繼續決絕:「有位都無得轉wo!」 我:「唔緊要,咁我下次book左先再黎啦!」 女人:「無得book 。」入去短短2分鐘嘅過程已經O晒嘴,真係未坐低已經趕客。 即out bookmark list !—————————-依家越來越多靚cafe,開到成行成市,打卡吹水大把選擇。況且搞到甘巴閉,其實又唔係真係話好靚好特別。唔改改啲態度,應該唔會做得耐。

—————————-

—————————-

2022-01-06 213 瀏覽
好耐冇入過觀塘,放假就打算去觀塘行吓啦~好多朋友都介紹呢間Cafe,話佢環境靚食物又抵食,所以週一早預約去啦~不過當日都幾唔好彩坐唔到啲打卡位,而且個位都幾唔舒服所以好快食完就走啦😂牛油果雜葉沙律拼日替薯泥 配胡麻醬好大碟嘅沙律而且啲蔬菜都好新鮮,有大半個牛油果。一邊有唔同嘅蔬果同埋少少水果搭配,仲有自製嘅薯泥,有一定嘅飽足感都得幾抵食。蟹肉親子忌廉意大利麵意粉一嚟到就聞到好香嘅蟹肉味,食落去忌廉都好香濃。分量都幾多,而且食到最尾係會有少少膩,同人share就最啱啦😂水果pancakePancake有好濃厚嘅蛋香味,質感介乎於普通pancake同疏乎厘之間,分量多幾多,有加到蜜糖點綴。總括嚟講呢間試過一次就夠😂,當去咗轉日本感受下環境氣氛都唔錯啊😂

牛油果雜葉沙律拼日替薯泥 配胡麻醬

蟹肉親子忌廉意大利麵

水果pancake

CURRY RICE WITH BEEF $78TORIO招牌の青蘋紅茶咖哩飯配牛肋肉非常抵食🤩 牛肋肉好淋身同入味 配上濃郁既咖哩輕鬆清哂啲飯😋 特別係紅蘿蔔冇草青味值得一讚🥕Love the meaty & tender beef🥩, also the rich curry sauce with the healthy soft carrot🍛 The portion size was generous too, worth a try🤤評分: 9.5/10🌟RICE WITH ROASTED EEL $98東洋温泉玉子長鰻魚飯既配菜有紫薯、蜜瓜同沙律菜🍠🍈🥗 非常健康😚 鰻魚肉質嫩滑調味剛好 加埋蛋汁同珍珠米既配搭都幾出色✨$98 for a long eel & healthy vegetables🥒were honestly a great deal!🥳 It wasn’t any bones & the sauce was just right, adding flavour to the Onsen Tamago🥚 & Japanese rice🍚評分: 9/10🌟KIW
CURRY RICE WITH BEEF $78
評分: 9.5/10🌟

RICE WITH ROASTED EEL $98
評分: 9/10🌟

KIWI GRAPES YOGURT $48
奇異果青提酸奶沙冰啱哂作為奇異果控既男朋友🥝 飲落青提味突出啲 仲有酸酸地既味道 成杯感覺好清新啱哂個人口味🥰
It definitely suits the preference of the my bf as he is a kiwi’s lover! Fruity grapes were nice🍇, with a hints of sourness & blandness from the yogurt😋
評分: 8.5/10🌟

MINT CHOCOLATE MILKSHAKE $48
薄荷巧克力奶昔好似食緊雪糕咁濃郁🤣 鐘意mint choco既人一定滿意🙈 不過甜度稍為高咗啲🥺
The texture was like having an ice cream🍨 , with a hints of minty and smoothness from the milkshake🍫
評分: 8/10🌟

DAILY CAKE + $48
老奶奶自家製日替蛋糕係玫瑰荔枝紅桑子芝士凍餅🍰 清甜既荔枝配上芳香既玫瑰🌹 仲有微酸既紅桑子 整體味道唔會好膩比想像更加出色💕
Love the combination of sweet Lychee & fragrant rose🥀 Slightly sour raspberry just balanced the cheesy cake & buttery base🧀 It won’t be too heavy and highly recommended for all of you. Prefect🤎
評分: 9/10🌟
————————————————————————————
TORIO喫茶部 (觀塘)
觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室
KIWI GRAPES YOGURT
MINT CHOCOLATE MILKSHAKE
KIWI GRAPES YOGURT
MINT CHOCOLATE MILKSHAKE
2021-12-15 387 瀏覽
想日式咖喱飯嘅話觀塘工廈入面呢間 細細地既日式cafe 係呢區唔錯嘅選擇 價錢合理 份量ok Dinner set around $100 有埋餐湯同餐包餐湯都夠熱 唔hea架呢度嘅日式咖喱係有加到青蘋果去煮食落味道豐富 而且紅蘿蔔都煮得好淋 好鐘意我次次都食牛肋肉 通常都係淋 不過試過偶爾食到一兩次有啲韌🙈 或者下次要試吓食雞扒肉 另外仲有得揀吉列豬扒 而咖喱飯嘅米係珍珠米 呢碟野仲有埋沙律跟 同薯泥 份量夠飽🤣👍🏻👍🏻而且呢度仲有日式布甸食 😜
想日式咖喱飯嘅話

呢碟野仲有埋沙律跟
同薯泥
份量夠飽🤣👍🏻👍🏻

而且呢度仲有日式布甸食 😜

早前平日休假 與朋友一起發掘特色打卡café📸 專門挑選有冬日感覺的餐廳~ 因為要拍攝新一季單品🧣一進去已感受到小清新的氣息 餐廳擺放著不同的乾花和小擺設🌿 至於食物 可能因為原先沒什麼期待 反而是令人喜出望外的pancake呢🥞🤩🔻🔻🔻🔻🔻✨ 煙三文魚牛油果Pancake ($88) 🥑三文魚捲成花朵形狀~令人賞心悅目 配上2-3片牛油果 雖然不算過於特別 但勝在pancake鬆軟 沙律淋上芝麻醬 也很開胃~-✨ 水果Pancake塔 ($88) 很用心的擺盤 用了很多不同新鮮水果包括士多啤梨🍓香蕉🍌藍莓🫐提子🍇顏色超豐富 至於Pancake有5塊 份量足夠2-3人份量 焗得十分鬆軟 Pancake中間繞著甜度適中的cream🍦 比起其他著名pancake店 價錢和品質絕不會比下去呢👍-✨Day Dream ($48) 🫖冬天當然要喝杯養生飲品~ 我們選了紅棗、桂圓、合歡花 桂圓紅棗都帶有天然甜味✨-🔺🔺🔺🔺🔺📍 TORIO喫茶部 (觀塘)🗺 觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 煙三文魚牛油果Pancake ($88) 🥑

✨ 水果Pancake塔 ($88)

✨Day Dream ($48) 🫖

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 TORIO喫茶部 (觀塘)
🗺 觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室
2021-11-15 573 瀏覽
呢間餐廳以佈置得好日系💝有乾花做裝飾💓枱分隔得好遠 坐得好舒服🍽Dinner Set仲包餐湯同飲品性價比高👍🏻👍🏻餐廳位置比較隱蔽 要搵一段時間先搵到🤣.🌟餐湯配麵包忌廉湯好濃 仲有紅蘿蔔🥕同蘑菇 .🌟青蘋紅茶咖喱飯配雞扒 $98咖喱好濃稠 係偏甜唔辣😍有青蘋果粒更突顯甜味 仲多份清新💕仲配有唔少蔬菜沙律🥗雞肉夠軟腍又入味🥰.🌟 青蘋紅茶咖喱飯配吉列豬扒 $98吉列豬配咖喱係絕配❣️吉列豬扒好脆✨炸粉唔厚 食落唔油膩👍🏻賣相好精緻💖伴碟同樣有沙律🥗西柚 而薯蓉就好creamy😍.📍 TORIO喫茶部 (觀塘)觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室l
呢間餐廳以佈置得好日系💝

炸粉唔厚 食落唔油膩👍🏻
賣相好精緻💖
伴碟同樣有沙律🥗西柚
而薯蓉就好creamy😍
📍 TORIO喫茶部 (觀塘)
觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室l
青蘋紅茶咖喱飯配雞扒
青蘋紅茶咖喱飯配吉列豬扒
2021-11-13 417 瀏覽
今日約咗朋友係觀塘區食晚餐,我地叫咗三個餐share食。呢度既環境好舒適,行文青路線,好適合幾個朋友坐低傾計。南瓜湯幾好飲,味道濃郁,個包就偏乾身。焗甜番薯條番薯薯條好好食,不過濃咗小小。明太子月見溫泉玉子章魚意大利麵意大利麵撈埋溫泉蛋一齊食,口感幾好。傳統黑松露巴馬火腿野菌意大利麵正常水平,同平時食開既黑松露意粉味道差唔多,無咩特別驚喜。意粉的分量唔算好多,不過三樣野share食就ok青蘋紅茶咖喱飯配吉列豬扒飯如果第一次試可以試下呢個,咖喱汁幾好食。吉列豬扒唔錯。另外我地都有叫飲品,叫咗soda同乳酸特飲,但係味道一般,偏藥水味。
今日約咗朋友係觀塘區食晚餐,我地叫咗三個餐share食。
呢度既環境好舒適,行文青路線,好適合幾個朋友坐低傾計。
南瓜湯幾好飲,味道濃郁,個包就偏乾身。

焗甜番薯條

番薯薯條好好食,不過濃咗小小。

明太子月見溫泉玉子章魚意大利麵

意大利麵撈埋溫泉蛋一齊食,口感幾好。

傳統黑松露巴馬火腿野菌意大利麵

正常水平,同平時食開既黑松露意粉味道差唔多,無咩特別驚喜。
意粉的分量唔算好多,不過三樣野share食就ok

青蘋紅茶咖喱飯配吉列豬扒飯
如果第一次試可以試下呢個,咖喱汁幾好食。吉列豬扒唔錯。
2021-11-11 445 瀏覽
觀塘呢個地方真係令人又愛又恨, 雖然返工放工十分之多人, 不過實在有好多好靚嘅餐廳可以食飯。喺街邊抬頭向上望, 就見到呢間舖頭喇, 所以決定上去睇吓。一推開門就覺得環境好靚, 比人一種日式嘅感覺。如果鍾意打卡的話🤳🏼, 呢間餐廳有好多地方都可以影相。座位闊落同舒適, 而包廂嘅座位就好特別。🍴Torio 招牌之青蘋紅茶咖哩飯(吉列豬扒)非常豐富, 除咗咖哩飯同吉列豬扒, 仲配有沙律, 薯蓉同哈蜜瓜。吉列豬扒好鬆脆, 唔會乾爭爭。咖哩係日式甜咖哩, 送飯真係好好食。🍴傳統黑松露巴馬火腿野菌意大利麵黑松露同巴馬火腿嘅味道都幾夾, 大家都唔會蓋過對方嘅味道, 望落去份量唔多, 不過可能因為係黑松露汁, 所以食吓食吓都幾飽肚。🍴糖漬橙柳紅茶 & 糖漬蘋果綠茶飲品隨Lunch set 附送, 本來見到糖漬呢2個字係有d 擔心會好甜, 不過好彩係自己諗多咗。橙柳紅茶好香橙味, 蘋果綠茶就係淡淡嘅綠茶。整體服務, 食品飲品都好好, 值得再去嘅地方。

喺街邊抬頭向上望, 就見到呢間舖頭喇, 所以決定上去睇吓。

一推開門就覺得環境好靚, 比人一種日式嘅感覺。

🍴Torio 招牌之青蘋紅茶咖哩飯(吉列豬扒)

🍴傳統黑松露巴馬火腿野菌意大利麵

🍴糖漬橙柳紅茶 & 糖漬蘋果綠茶

整體服務, 食品飲品都好好, 值得再去嘅地方。
Torio 招牌之青蘋紅茶咖哩飯(吉列豬扒)
糖漬橙柳紅茶 & 糖漬蘋果綠茶
2021-11-11
Torio 招牌之青蘋紅茶咖哩飯(吉列豬扒)
糖漬橙柳紅茶 & 糖漬蘋果綠茶
2021-10-23 556 瀏覽
跟朋友下午茶聚,原地點突然有變,在頭痕之際,便在 OpenRice 找找看看 …… 我哋找到呢間 感覺清新的Cafe 内部裝修 也不錯,坐得舒服 👍我哋坐呢个特色卡位,跟其他枱有磨沙屏風隔開,特色之處 儼如小小獨立廳,傾計首選,感覺不會被打擾,真的不錯 !!特色卡位,只有兩枱食物方面,設計用心,賣相 及 味道也不錯雙併吐司 煙三文魚牛油果 Pancake抹茶 Latte Latte整體而言,滿意 !! 可以再約友人到此聚聚 ☕
我哋找到呢間 感覺清新的Cafe
[Torio 喫茶部 ]

内部裝修 也不錯,坐得舒服 👍

特色卡位,只有兩枱

食物方面,設計用心,賣相 及 味道也不錯

雙併吐司 [水果忌廉 + 草莓紅豆牛油蜜糖]

煙三文魚牛油果 Pancake

抹茶 Latte

Latte

整體而言,滿意 !!
可以再約友人到此聚聚 ☕

2021-10-23