2020-11-16 289 瀏覽
觀煻工廠大廈畢嬲都多野食, 今次都跟朋友去左試TORIO 喫茶部。整體環境比網上睇細, 但每張枱都夠大, 唔會逼, 算不過不失, 都有重點影IG 打卡相。我星期六去勁多人, 費時影人入鏡, 所以影下自己張枱就算啦, 都幾好丫。我點用TORIO 招牌之青蘋紅茶咖喱飯(雞), 咖喱不過不失, 有辣味, 咖喱底我就食唔出青蘋紅茶既味, 但係入面係有2-3塊青蘋果, 加埋咖喱, 又幾合喎.. 唔會覺得無端端出左舊水果, 好怪。我跟餐飲, 糖漬橙柳紅茶, 青青淡淡, 幾好飲。埋單$78, 唔使加一。我fd 就睇鰻書飯, 一上碟, 我個fd 就話好耐無見過咁大條鰻魚, 佢話好食, 明白點解佢有人排同限時75分鐘定唔知幾耐。$98 , 佢飲咖啡, 就要餐加多28蚊。 推介大家都可以去試下!!

推介大家都可以去試下!!
TORIO 招牌之青蘋紅茶咖喱飯(雞)
鰻魚飯
2020-11-14
TORIO 招牌之青蘋紅茶咖喱飯(雞)
鰻魚飯
2020-11-11 344 瀏覽
🍽黑松露煙三文魚忌廉意大利麵 ($88)🍽蟹肉親子忌廉意大利麵 ($88)🍽蜜糖香烤鴨胸蕃茄茸意大利麵 ($78)🥤凍柳橙紅茶 (免費跟餐)🥤凍蘋果綠茶 (免費跟餐)位於觀塘工廈既一間日式復古cafe🥰假日去一定要book位 如果唔係應該要等好耐今次留座有個靚靚卡位坐😆好似係間屋仔入面咁 同隔離枱分隔明顯 私隱度up😉今次同朋友試既呢三個 lunch set 味道都唔錯👍🏻比起平時啲cafe算係分量算多 而且免加一 又有野飲😚不過野飲就比較淡 岩啲唔鍾意咁甜既朋友😊
🍽黑松露煙三文魚忌廉意大利麵 ($88)
🍽蟹肉親子忌廉意大利麵 ($88)
🍽蜜糖香烤鴨胸蕃茄茸意大利麵 ($78)
🥤凍柳橙紅茶 (免費跟餐)
🥤凍蘋果綠茶 (免費跟餐)

位於觀塘工廈既一間日式復古cafe🥰
假日去一定要book位 如果唔係應該要等好耐

今次同朋友試既呢三個 lunch set 味道都唔錯👍🏻
比起平時啲cafe算係分量算多 而且免加一 又有野飲😚
不過野飲就比較淡 岩啲唔鍾意咁甜既朋友😊
黑松露煙三文魚忌廉意大利麵
蟹肉親子忌廉意大利麵
蜜糖香烤鴨胸蕃茄茸意大利麵
凍柳橙紅茶 (免費跟餐) 凍蘋果綠茶 (免費跟餐)
黑松露煙三文魚忌廉意大利麵
蟹肉親子忌廉意大利麵
蜜糖香烤鴨胸蕃茄茸意大利麵
2020-11-09 205 瀏覽
TORIO喫茶部 📍觀塘工業大廈的文青咖啡店☕️📍行吓街覺得攰?可以去吓一間充滿日本昭和氣息嘅cafe唞一唞🌾~📍 地理位置較偏僻😀, 但近觀塘地鐵站Exit B1🌸🌺 𝙏𝙊𝙍𝙄𝙊 𝙞𝙨 𝙖 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙘𝙖𝙛𝙚 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙗𝙚𝙖𝙪𝙩𝙞𝙛𝙪𝙡𝙡𝙮 𝙩𝙝𝙚𝙢𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙤𝙡𝙙 𝙛𝙖𝙨𝙝𝙞𝙤𝙣 𝙬𝙤𝙤𝙙𝙚𝙣 𝙛𝙪𝙧𝙣𝙞𝙩𝙪𝙧𝙚𝙨. 𝙏𝙝𝙚 𝙢𝙚𝙣𝙪 𝙞𝙨 𝙨𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙗𝙪𝙩 𝙬𝙚𝙡𝙡 𝙧𝙚𝙛𝙞𝙣𝙚𝙙, 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙖 𝙫𝙖𝙧𝙞𝙚𝙩𝙮 𝙤𝙛 𝙥𝙖𝙨𝙩𝙖, 𝙩𝙤𝙖𝙨𝙩𝙨, 𝙥𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚𝙨, 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨 💕❤️. 1️⃣ 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐇𝐊𝐃$𝟖𝟖士多啤梨班戟🍓💕味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️環境(Environment):⭐️⭐️⭐️服務(Service): ⭐⭐⭐⭐➡️Delicious mini pancakes with strawberry toppings and cream. A quick and easy di
TORIO喫茶部

打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐

➡️Delicious mini pancakes with strawberry toppings and cream. A quick and easy dish for your afternoon treat. I hate to say but it is slightly overpriced😂🥞.

2️⃣ 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐇𝐊𝐃 𝟔𝟖
雙拼吐司🍞🥑🥓
味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐
➡️Pick two toppings from the following items below for a toast set, which include salad 🥗💕
- Smoked salmon & Avocado🥑
- Cheesy tomato meat sauce🍅
- Tuna Corn salad 🌽
- Fruit cream 🍎
- Chocolate & marshmallow 🍌
- Strawberry red bean & honey 🍯

📍Mon: closed
Tue-Sat: 12:00-21:00
Sun: 12:00-18:00

✅TORIO喫茶部 (觀塘, Kwan Tong)
觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室
2020-10-28 249 瀏覽
約朋友係附近行 於是朋友就揀左呢度食個lunch先地方少少隔涉 係座工廈入面 不過地方夠大 坐位舒服 環境都唔錯😊見到食物價錢 真係嚇左一跳 好耐冇見過cafe價錢係$100樓下 成個招牌咖喱飯個餐都係$78 仲有野飲 份量又多 真係好抵!個咖喱飯質素幾好 每樣野都average以上 仲有個南瓜蓉幾正通常食cafe都唔預食物質素好 都係食個環境但呢度食物算係幾唔錯 性格比幾高🤪
約朋友係附近行 於是朋友就揀左呢度食個lunch先
地方少少隔涉 係座工廈入面
不過地方夠大 坐位舒服 環境都唔錯😊

通常食cafe都唔預食物質素好 都係食個環境
但呢度食物算係幾唔錯 性格比幾高🤪
2020-10-22 323 瀏覽
呢間餐廳好隱蔽,假日要由停車場入口行入去。而去到停車場𨋢口右手邊就係餐廳入口。裝潢好文青,當日坐卡位,但啲位有啲窄,有肚腩驚會卡住😬睇過上網推介鰻魚飯,就叫左個黎睇睇有幾利害,仲叫左個黑松露煙三文魚意粉。順便一提,呢到係要出去買飛,買完放個號碼牌係枱當眼位,職員會送餐。鰻魚飯上枱好長,擺碟算精美。鰻魚無咩特色,啲飯有啲濕,試一次就好了。但個意粉係我食過咁多黑松露之中最多既一次。淨係睇以為用錯左墨魚汁炒,每一啖都食得出好重既黑松露味,但美中不足係小小咸,鐘意食黑松露點都要試一次。一個餐包埋自家制水果茶平均90蚊左右,可以一試,亦期待有新菜式,新衝擊。
裝潢好文青,當日坐卡位,但啲位有啲窄,有肚腩驚會卡住😬
2020-10-19 330 瀏覽
約左兩個朋友訂了16:00食tea, 15:58我在樓下隔一座工業大廈走緊去,他們打電話給我說有位了,我說給我幾分鐘,我在樓下,她卻說而家有位喎! 我說很快,她又回說你訂左16:00喎!我:不是有得等10分鐘嘛?何況現在未到4點!她:而家有張枱等緊你喎!我:... 那等我數分鐘吧!(無言)其實我朋友較早上過去,但張枱未ready,所以她因為走廊太焗而下了樓等我...但餐廳既態度很怪,我不能飛上去餐廳呀,奇怪😑自助點餐其實都預左無service,但我在枱上miss了飲料的menu,當我點餐時問飲料時,她說飲料menu在我枱上...其實在cashier有很多menu呀,可以當下遞給我不用我再走一趟,超奇怪!!食物質素一般,飲料是另外點的,不是叫了個pancake再加錢,其實也不平!網上餐廳的裝潢很亮很有feel, 現實卻是很暗的!這個價錢我不推薦!(用餐限時70分鐘)
我:不是有得等10分鐘嘛?何況現在未到4點!
她:而家有張枱等緊你喎!
我:... 那等我數分鐘吧!
(無言)

但餐廳既態度很怪,我不能飛上去餐廳呀,奇怪😑

網上餐廳的裝潢很亮很有feel, 現實卻是很暗的!

這個價錢我不推薦!
(用餐限時70分鐘)
2020-10-10 309 瀏覽
第二次食TORIO喫茶部,覺得佢地環境唔錯,裝修好有日式cafe feel😊 .食次叫左dinner menu既東洋溫泉玉子長鰻魚飯,擺盤好靚,有好多配菜,鰻魚汁撈飯加埋哩條肥美既鰻魚真係無得輸😋 白酒牛油蜆肉意大利麵就比較普通同埋細碟,d汁唔係好濃同入味,不過都唔錯。只係兩者比較起來覺得個鰻魚飯會出色d。而草莓pancake都好好味,個pancake好煙um又好有口感😋😋 .飲品+$28,花茶係足料同好飲既,會見到真係有枸杞係度👍🏻
飲品+$28,花茶係足料同好飲既,會見到真係有枸杞係度👍🏻
2020-10-09 383 瀏覽
服務態度真心覺得好差,好耐都冇試過 食到一半就走人(本身喃住等食佢嘅晚餐) *三個人只俾一個杯,好好禮貌問服務員有冇多兩隻依d杯,佢話冇,佢叫我地拎類似茶餐廳飲水d 杯。咁都得??? 立刻冇曬心情食嘢。*先落單佐一個 三文魚牛油果pancake, 連碟都冇俾我地,三個人一齊 逼埋個大碟食??真係俾錢買難受。 最搞笑嘅係 一入去服務員問我地要食lunch 定係tea time,我地揀tea。之後發現想體返食lunch 餐牌。問佢拎。佢話已經過佐lunch 時間。 咁你一開始就唔好問我地啦~

真係俾錢買難受。

2020-09-26 273 瀏覽
和朋友相約黎觀塘試嘅cafe,睇相好靚,所以黎試下,到嗰時一點左右,入去坐底,自助去櫃台落order ,之後會有人送上食物,我地兩個叫左兩個lunch set ,叫了一個野菜咖喱雞飯和一個沙律,會跟返杯飲品,原本想試埋甜品,可惜要三點鐘tea time 先有!食完整體感覺還好,不過沙律都算新鮮。埋單152
2020-09-20 235 瀏覽
同朋友下晝過嚟的,聽人講咖哩飯幾好食,就諗住過嚟試吓,點知原來下午茶時間是無的TT 然後就點咗抹茶pancake,味道都唔錯,但食多咗就好鬼膩,仲要已經係兩個人share一份😂
2020-09-19 4802 瀏覽
我諗都有超過一年時間冇踏足過觀塘 🤭 同朋友食生日下午茶, 心思思成日想試新野嘅佢就揀咗一間觀塘工廈嘅 cafe~ 🍰☕️🍹由APM出發, 因為唔太熟悉觀塘嘅關係, 搵咗一陣路去到工廈, 又搭錯𨋢去錯咗層數😓 原本book咗三點, 結果遲咗15分鐘先到, 侍應堅持唔俾入結果又當Walk in咁等咗大半個鐘... 走廊好熱得一把大風扇大家戴住口罩咁等都出晒汗..... 😵Cafe入面都佈置得幾有心思, 每張枱之間位置都算闊落, 唔迫夾~呢個應該係最多人想坐嘅打卡位 我哋坐窗口位 🥳 四個人點左三個餐share! 水果pancake ($88)賣相幾好, cream 夠香, pancake 鬆軟好食! All day pancake ($108)非常豐富嘅一個pancake 有煙三文魚牛油果 pancake, 炒蛋, 煙肉, 菇, 沙律菜, 係一碟鹹嘅pancake 非常適合未食晏嘅我哋~ 美式炸魚薯條 ($78)難得同朋友一齊分享邪惡嘅美食 就嚟一個炸魚薯條~ 唔算太油膩, 趁新鮮炸起仲熱嘅時候食 配埋四杯透心涼嘅飲品 🍹~ 一個好舒適嘅下午, 呢個地方其實幾好坐, 適合幾個朋友

呢個應該係最多人想坐嘅打卡位

我哋坐窗口位 🥳 四個人點左三個餐share!

水果pancake ($88)

賣相幾好, cream 夠香, pancake 鬆軟好食!

水果pancake

All day pancake ($108)

非常豐富嘅一個pancake
非常適合未食晏嘅我哋~

All  day  pancake

美式炸魚薯條 ($78)

難得同朋友一齊分享邪惡嘅美食
就嚟一個炸魚薯條~ 唔算太油膩, 趁新鮮炸起仲熱嘅時候食

美式炸魚薯條

配埋四杯透心涼嘅飲品 🍹~ 一個好舒適嘅下午, 呢個地方其實幾好坐, 適合幾個朋友一齊嚟食吓嘢傾吓計打吓卡! 😎

Lemon  Yuzu  Soda

Rose  soda

Jelly  punch
2020-05-17
2020-09-07 781 瀏覽
倒數仲有11日,弟弟就出來了❤️!藉住週末,叫了焦先生與我們出外走走,即使享受一個午餐也好,第三波疫症後,我們也很少出街,去的也只是與亞女探公公婆婆。今個週末,決定中午不煑飯,去附近的地方散散步,食個輕輕午餐。上網尋找見到一間叫喫茶部的小店,裝修帶有一絲絲懷舊的日本咖啡室,所以就選了這裡。觀塘地鐵站行7分至8分鐘左右就到達,地點有點隔涉,但尚算易找。上到去,等了5張枱,約20-30分鐘。等候期間焦大王也非常合作一邊食小食,一邊坐在椅子上等入座。終於等到我哋la,我們坐在一個小屋中的卡位入面,那座位的環境與氣氛很像我去京都旅行時去過的一間小咖啡室❤️。餐牌很簡約,主食也只有九款,有飯與意粉。我們叫了主打的雞肉咖喱飯和一日野菜牛油果🥑沙律蓋飯配溫泉蛋。每份主菜也配以水果茶。食物分量適中,很多蔬菜,特別是咖喱飯有沙律菜,也有一片水果,唯一問題是食物不夠熱,只是暖暖的。而另一個牛油果飯,牛油果很creamy ,配以沙律菜和紫洋蔥,味道也不錯,我很喜歡,清清地。蘋果茶有凍,有熱,不太甜,也幾好飲,本想叫蛋糕,但賣晒了,唯有等下次再叫🙃。食物的價錢非常吸引,我們埋單只是$146,無加一服務費,用餐🍴時

餐牌很簡約,主食也只有九款,有飯與意粉。

我們叫了主打的雞肉咖喱飯和一日野菜牛油果🥑沙律蓋飯配溫泉蛋。每份主菜也配以水果茶。食物分量適中,很多蔬菜,特別是咖喱飯有沙律菜,也有一片水果,唯一問題是食物不夠熱,只是暖暖的。而另一個牛油果飯,牛油果很creamy ,配以沙律菜和紫洋蔥,味道也不錯,我很喜歡,清清地。蘋果茶有凍,有熱,不太甜,也幾好飲,本想叫蛋糕,但賣晒了,唯有等下次再叫🙃。食物的價錢非常吸引,我們埋單只是$146,無加一服務費,用餐🍴時間為75分鐘。想去一個地方靜靜坐下享受輕食,這裡是一個不錯的選擇🧡!

一日野菜牛油果蓋飯
日式咖喱雞肉飯

至於可否訂座,之前打電話問可否預訂枱,他們說星期六日不接受訂座,但等的時候,數批人因訂了枱,又可直接入,所以也不太清楚其實接不接受訂枱。

支持本地小店🥰❤️!

2020-09-06
一日野菜牛油果蓋飯
2020-09-06 380 瀏覽
服務態度好差,叫個服務員幫我哋影張相,塊面黑到呢,然後求其拎起部相機勁快亂噤咗兩張......一d heart 都無。嗌咗個鰻魚飯普普通通啦, 蟹肉意粉幾好食好多蟹籽, 個strawberry pancake 好亁又厚, 再配啲好假嘅士多啤梨味cream,一d都唔好食......唯一值得一讚嘅係個rose latte幾好飲,幾香嘅。仲要排咗半個鐘先入到, 排隊個走廊好唔通風,又焗又熱,乜mood都無唒....唔推薦!
2020-09-03 309 瀏覽
日本昭和風工廈樓上Cafe🥰👍🏻個咖哩牛肋條超好食🥺💗牛肋條好淋 咖哩又香得嚟唔太辣🤫同埋Pat紫薯都好好食😂外面鹹鹹地入味就好香紫薯味💜貪得意叫左個鹹蛋黃醬魷魚意粉超!好!食!🥰🥰啲鹹蛋黃岩岩好 唔會太漏 好香😍環境都好靚 不過好多人唔方便影相啦🙈想試嘅話記得要book位啦~🙉🥰
日本昭和風工廈樓上Cafe🥰👍🏻
啲鹹蛋黃岩岩好 唔會太漏 好香😍
環境都好靚 不過好多人唔方便影相啦🙈
想試嘅話記得要book位啦~🙉🥰
2020-08-24 475 瀏覽
依間日系復古風cafe又係收藏已久📍,雖然個次去坐唔到「包廂位」打卡😂,但我去個時都仲有唔少位可以揀而其他位置嘅環境都一樣咁instagrammable🥰 除咗食lunch仲有試埋甜品添呀🍱不過要留意返pancake🥞幾係3點3後先供應❗雖然嗰日係星期六但冇咩人等位,所以late lunch過後坐多陣到3點3就試埋佢🍴⠀𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀1. TORIO招牌青蘋紅茶咖喱($78) ❤️⠀咖喱揀咗配雞扒,亦都可以揀豬或牛肋肉。咖喱有少少辣,入面仲有爽口嘅青蘋果片,雞肉肉質幾稔,飯量適中,配埋沙律啱啱好🥗⠀⠀2. 蜜糖香烤鴨胸蕃茄蓉意大利麵($78) ❤️ ⠀蕃茄味夠🍅,而蜜糖香烤鴨胸甜甜哋又香口,依個配搭唔會錯👍🏻好食⠀⠀3. 凍糖漬蘋果綠茶&凍糖漬橙柳紅茶(餐配)⠀兩杯都係偏清淡啲,個人覺得橙柳紅茶好飲啲,感覺清新啲🍊⠀4. 草莓pancake㙮($88) ❤️⠀原來期間限定嘅岩鹽芝士奶蓋伯爵茶草莓pancake㙮已經冇咗,所以叫返普通草莓pancake㙮🍓,起初望到啲cream咁粉紅驚啲味道會假,但完全唔會,pancake都鬆軟同好食😍仲有啲脆片同莓一齊食👍🏻⠀5. 夏日芝芝麻麻奶

𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀
1. TORIO招牌青蘋紅茶咖喱($78) ❤️⠀

2. 蜜糖香烤鴨胸蕃茄蓉意大利麵($78) ❤️

3. 凍糖漬蘋果綠茶&凍糖漬橙柳紅茶(餐配)⠀
兩杯都係偏清淡啲,個人覺得橙柳紅茶好飲啲,感覺清新啲🍊⠀

4. 草莓pancake㙮($88) ❤️⠀

5. 夏日芝芝麻麻奶蓋芒果鐵觀音($48)

依款係夏日期間限定,有飲品或pancake揀,我以為奶蓋,芒果🥭同鐵觀音實冇死,但唔知係咪因為個芝麻味奶蓋,飲落味道怪怪地,好似亂溝嘅味咁😂 大家可以留quota試第二樣😅

.⠀
📍 TORIO喫茶部⠀