2020-08-20 437 瀏覽
Cafe 裝修唔錯。自助形式。揀完餐到櫃枱俾錢。然後等待應拎過黎人流都算多嘢食嘅話其實真係麻麻哋完全唔值呢個價錢可以話試完唔會再嚟因為服務實在太差基本上冇服務可言頭頂有風扇太凍。想待應幫手教細d。但係佢叫人哋自己拉嗰把風扇而個個人身高係完全唔夠高😂😂然後聽到個女待應係水吧講不停講客人壞話😂😂嘩。貼錢買難受不過聽唔到就OK嘅如果想比嗰啲工作人員品評你嘅話可以去下囉完全唔會推介人地去呢間cafe

人流都算多嘢食嘅話其實真係麻麻哋
完全唔值呢個價錢可以話試完唔會再嚟
因為服務實在太差基本上冇服務可言
頭頂有風扇太凍。想待應幫手教細d。
但係佢叫人哋自己拉嗰把風扇而個個人身高係完全唔夠高😂😂
然後聽到個女待應係水吧講不停講客人壞話

😂😂嘩。貼錢買難受
不過聽唔到就OK嘅如果想比嗰啲工作人員品評你嘅話可以去下囉
完全唔會推介人地去呢間cafe

2020-08-10 447 瀏覽
今次終於去左Bookmark已久的TORIO喫茶部,坐落於觀塘工業大廈較偏僻的角落,敞開大門,木系設計加上不少綠色盆栽擺設、日式瓷器,感覺置身於日本的喫茶店般,份外休閒舒適。餐單選擇以輕食為主,咖啡、蛋糕,以及一些較健康的日式料理。由於接近晚飯時間,簡單點左一杯鮮奶咖啡同一件綠茶芝士蛋糕。香濃的咖啡香氣配上精美咖啡拉花,融合綿密細膩的奶泡,奶香不會蓋過咖啡味;芝士蛋糕偏酸,綠茶味不算突出,勝在質感綿滑,挽回不少分數,靜靜享受樸實的洋風喫茶店體驗。

2020-08-09 420 瀏覽
下午12點30 左右入到店 入左去之後冇人理 跟住女朋友叫左2聲唔該 都仲係冇人理之後我忍唔住行前問 有冇開門 佢同我講我有 等陣 (態度99地 都仲好似愛理不理咁)明明間店已經冇人 要安排我地坐低係好易既事 都係冇彩我地 擺明唔休做 ok 佢愛理不理 唔休做 係咁先 冇下次 即走 88

ok 佢愛理不理 唔休做 係咁先 冇下次 即走 88
2020-08-08 294 瀏覽
喫茶部青蘋紅茶咖哩飯配牛肋肉黑松露煙三文魚忌廉意大利粉蜜桃乳酪價錢💲: $98/ $108/ $28好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 2.8/5環境🗾: 4.5/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.2/5-觀塘打卡餐廳一定有佢份,但我地walk in去就冇晒靚靚卡位,影唔到啲咩靚景😥但佢都真係幾復古,幾有特色既,都幾多人食架😆-晚市套餐我就試左青蘋紅茶咖哩飯配牛肋肉。首先擺碟好靚好豐富,有小小沙律,有舊凍凍地的薯蓉同一片哈密瓜,食完可以清下個口😚 佢的咖哩唔辣既,係日式個隻,甜甜地,應該都係用咖哩磚😂 入面有小小紅蘿蔔、洋蔥同薯仔,包住咖哩汁,呢啲配菜先最正🥰 牛肋肉都幾多舊,夠腍,幾似媽咪屋企煮的感覺😝 用汁撈埋珍珠米真係幾滿足😌 但個咖哩我小小懷疑整定因為唔夠熱🥺-朋友叫左個黑松露煙三文魚忌廉意大利粉。呢個就比較貴,份量都算小🤯 佢就一般,係碎的煙三文魚,滿足唔到想食三文魚的人🤥佢就落好多黑松露醬,所以幾濃味的,配埋cream就好match。意粉用扁意粉,撈勻就掛到係啲麵上面🤩 但整體唔驚喜。飲品有杯蜜桃乳酪,好甜😖😖 環境係幾好,但職員態度麻麻,個個係到㩒電話,冇咩人會理你😨
喫茶部
服務🍴: 2.8/5
環境🗾: 4.5/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.2/5
朋友叫左個黑松露煙三文魚忌廉意大利粉。呢個就比較貴,份量都算小🤯 佢就一般,係碎的煙三文魚,滿足唔到想食三文魚的人🤥佢就落好多黑松露醬,所以幾濃味的,配埋cream就好match。意粉用扁意粉,撈勻就掛到係啲麵上面🤩 但整體唔驚喜。飲品有杯蜜桃乳酪,好甜😖😖 環境係幾好,但職員態度麻麻,個個係到㩒電話,冇咩人會理你😨所以除非我係觀塘唔知食咩好,或者好想打卡,如果唔係都未必會去。
2020-07-31 183 瀏覽
J.World.Food 呈獻 - 環球美食小知識: "喫茶"個"喫"字指D咩?"喫"呢個字,按中國文學經典説文解字,"喫者,食也,從口契聲"。即系飲茶咁解第一次去嘅人必食嘅Torio招牌之青蘋紅茶咖哩飯,可以揀雞 OR 牛。我最鐘意個位係芝麻醬青蘋果沙律咁soft嘅味,恰如其分咁中和咗,咖哩咁重嘅味,一啖青蘋果沙律,一啖咖哩飯,別有一番風味^^
TORIO招牌 @ 青蘋紅茶咖哩飯配 雞扒肉
2020-06-19
TORIO招牌 @ 青蘋紅茶咖哩飯配 雞扒肉
2020-07-28 295 瀏覽
星期日中午來到,好多人排隊走廊好熱…排隊等左30分鐘,隔住口罩焗到頭暈…建議有人走就快少少俾人入去等…見到有人走,但仲係等好耐都冇得入食物present得幾靚,環境影相都靚,好文青,影相最好但味道好一般,咖哩汁暖的,唔夠熱…份量就好夠大份意粉係正常應有嘅水準三文魚同黑松露份量都好多上菜好快杯Mocha好好飲,好香,唔甜但服務態度唔係咁好食物5分鐘就到齊了,但係杯Mocha等左30分鐘都未到,意粉都食左一半,因為知道有限時問左一位咁岩行過嘅女職員,想睇下有冇漏單,佢嘅回應係:"整緊架啦你等下啦"然後我地d碟好快趕住俾人收左…服務態度咁樣需要改善…行勁遠來到…價錢唔係平…
星期日中午來到,好多人排隊

走廊好熱…排隊等左30分鐘,隔住口罩焗到頭暈…

食物present得幾靚,環境影相都靚,好文青,影相最好

但味道好一般,咖哩汁暖的,唔夠熱…份量就好夠大份

意粉係正常應有嘅水準
三文魚同黑松露份量都好多
上菜好快

杯Mocha好好飲,好香,唔甜

但服務態度唔係咁好

然後我地d碟好快趕住俾人收左…

服務態度咁樣需要改善…
行勁遠來到…價錢唔係平…
2020-07-23 318 瀏覽
一直都有啲想寫呢間😂⠀⠀🍏青蘋紅茶咖哩飯配牛肋肉🍛 $98⠀◆好大碟,⠀配菜沙律好fresh好開胃~⠀◆🤩🤩🤩個紫薯蘋果沙律都好開胃,可能入面有蘋果粒喺度,食完都唔會覺得太飽⠀◆咖哩偏日式嘅味道,但牛肋肉算係有驚喜!好重牛味,一啲都唔韌~煮到好淋,又好入味!⠀◆combination 意外地唔奇怪😂啲蘋果都幾爽口,同咖哩意外地match😂⠀🧀焗芝士薯條🍟⠀+$38⠀◆其實佢個薯條焗得好香,好重芝士味🤩⠀◆不過都係嗰句,襯熱食!唔好打咁耐卡😂⠀◆熱辣辣嗰陣都會做到拉絲效果⠀◆ 除左茄汁,仲有黑松露醬🥰🥰 點黑松露醬超好食!⠀◆⠀唯一不足嘅係....芝士有啲唔太夠,所以底嗰啲薯條無乜芝士...⠀⠀☕️ 咖啡凍🍮 +$28⠀第一次食咖啡啫喱! 佢唔係好似飲台式飲品嗰啲粒粒啫喱~ ⠀►一開始佢黎到,個樣令我諗起#齊木楠雄的災難 楠楠好鍾意食嘅咖啡啫喱⠀►一開始有啲驚,因為我唔飲咖啡,怕會好苦,但食落一啲都唔苦!好似用齋啡整,但又冇就咁飲咁苦,又唔太甜~當飯後甜品都幾好,唔需要擔心會肥⠀►同埋cream一齊食就多啲味😂 會甜少少~ ⠀►我會想推薦咖啡迷試下,畢竟我唔係咖啡控~但我接受到呢個,覺得唔
一直都有啲想寫呢間😂⠀

🍏青蘋紅茶咖哩飯配牛肋肉🍛 $98⠀
◆好大碟,⠀配菜沙律好fresh好開胃~⠀

🧀焗芝士薯條🍟⠀+$38⠀
◆其實佢個薯條焗得好香,好重芝士味🤩⠀
◆不過都係嗰句,襯熱食!唔好打咁耐卡😂⠀
◆熱辣辣嗰陣都會做到拉絲效果⠀
◆ 除左茄汁,仲有黑松露醬🥰🥰 點黑松露醬超好食!⠀

☕️ 咖啡凍🍮 +$28⠀
第一次食咖啡啫喱! 佢唔係好似飲台式飲品嗰啲粒粒啫喱~ ⠀
►同埋cream一齊食就多啲味😂 會甜少少~ ⠀
►我會想推薦咖啡迷試下,畢竟我唔係咖啡控~但我接受到呢個,覺得唔錯🤣⠀

🍲餐湯+餐包🍞 ~跟餐⠀
▶︎個白湯好creamy ⠀
▶︎個餐包外皮都好脆,入面都唔會好硬,都鬆軟啊~⠀

真心其實我覺得咖啡果凍真係幾特別,喺日本都無食過~聽講話好似係舊式/傳統日式洋食店先會有,所以朋友同我都叫左黎試~⠀
裝修都幾靚,不過比想像中細...見好多人影相~同埋dinner黎講都唔算貴~⠀
焗芝士薯條
咖啡凍
餐湯+餐包
咖啡凍
餐湯+餐包
2020-07-17 183 瀏覽
因為疫情問題,想搵啲隱世餐廳,所以嚟到臥虎藏龍嘅觀塘。所以同朋友搵咗間樓上Cafe試試佢。 但間Cafe真係有啲難搵,大家要準備好Google Maps。食物方面,性價比非常之高,喺同價嘅餐廳裏面未搵到配料有咁高份量。蟹子同蟹肉嘅份量令我每一口都充滿幸福嘅感覺,各位巨蟹座嘅朋友一定要試一試。個咖喱都非常之有驚喜,未食過咖喱又青蘋果又紫薯,係真係好好食。成件事係好似你睇動畫啲奇怪嘢加晒落去,但係唔違和同好食。價錢方面 $100之內有一set,平時晚餐都可以食,不過因為份量太大,所以試唔到佢個甜品。衛生:3.5/5😷環境:4/5🌅味道:4.5/5😋價錢:4/5💸服務:3.5/5💁🏻‍♂️

衛生:3.5/5😷
環境:4/5🌅
味道:4.5/5😋
價錢:4/5💸
服務:3.5/5💁🏻‍♂️
2020-07-08
2020-07-14 135 瀏覽
環境方面:整體來說,好乾淨、好chill同文青,座位都有分唔同類型,而我當時係坐沙發位,都算坐得舒服,但沙發有少少林,食野就有少少辛苦。食物方面:cp值高,價錢算平,分量又多,食物擺盤又幾靚,味道唔差,唔會偏淡或偏咸,值得一試。我分別叫左2個lunch set,分別H餐-蜜糖鴨胸蕃茄意大利面和鰻魚飯。首先,H餐等侯嘅時候比鰻魚飯耐少少,應該即叫即整,所以鴨胸食起上嚟甜甜地又脆脆地,幾好食😋,但佢用既番茄粒偏酸,唔係好甜,好彩佢用番茄醬比較多,整體上都唔會太酸。第二個lunch set 鰻魚飯,分量比較多同配菜豐富,一條鰻魚算幾大條,鰻魚醬幾入味,配上清新沙律和醬汁,成個感覺唔會太溜,又健康

2020-07-14 100 瀏覽
今晚約左個好姊妹出來傾計去左呢個KWUN TONG 樓上CAFEDINNER MENU 都有唔少選擇但因為收工晏左 有D野都賣哂最後我點左個B 餐-TORIO招牌之青蘋果紅茶咖哩配吉列豬扒~$98包餐湯面包再加$28 叫埋杯野飲餐湯面包都唔錯 熱辣辣面包仲要係竹炭面包 幾好味睇得出係有心思 唔係求期整的吉列豬扒飯份量都唔少 豬扒好多件但食落有少少乾身同平時一樣 日式咖哩唔係好辣 都係帶有甘甜ON SIDE有D沙律感覺好似幾豐富叫左杯荔枝SODA 味道OK唔會有咩驚喜OVERALL 以一個傾計的餐廳來講唔錯環境幾好 幾舒服有時環境都好影響心情好環境加左唔少分下次可以再來
DINNER MENU 都有唔少選擇

好環境加左唔少分
下次可以再來
2020-07-09
2020-07-13 87 瀏覽
呢間cafe位置好隱閉, 花了一後時間先找得到! 不過一入到去店內突然好像去了復古時代的日本! 整個格局好舒服好文青, 十分適合談天說地!店內不算好大, 都有大約10張檯! 由於當日是去食下午茶, 有下午茶menu提供! 點的都是甜品! 雞蛋布丁 $38這個是必點的!! 之前上網已經見到有人介紹, 由於被其貌相吸引, 所以非點不可!味道來說是沒有什麼太特別, 只可以說雞蛋味是有的,但不太突出,但好喜歡那個cream, 配cream食層次感增加!水果Pancake $88比我想像中的失望, Pancake有點細, 大約有4-5塊, 味道一般...主要水果好食!Fresh Love $48以金橘, 合歡花, 檸檬沖的花茶, 杯好美, 飲品味道特別, 這款茶味道較清淡, 花香味不會太突出!整體來說, 主要喜歡其環境, 食物中規中矩!

雞蛋布丁
雞蛋布丁 $38
水果Pancake

水果Pancake $88
Fresh Love

Fresh Love $48

整體來說, 主要喜歡其環境, 食物中規中矩!
2020-05-14
雞蛋布丁
Fresh Love
2020-07-04 200 瀏覽
TORIO喫茶部位置係有少少難搵架,係工廠大廈1樓,要左轉右轉一輪先見到門口,所以都幾隱蔽😆 牛油果雜菜沙律併日替薯泥配胡麻醬 $68好多菜又有好生水果,新鮮又好清甜日替薯泥係蕃薯蓉,好滑身😋TORIO招牌青蘋果紅茶咖喱飯配雞扒肉 $78紅茶咖喱唔覺有紅茶味🤣可能咖喱味太搶fo,雞肉好嫩,其他配菜都Ok der~TORIO喫茶部環境好舒適,好啱嚟食lunch/brunch/Tea,過一個悠閒嘅下午☺

牛油果雜菜沙律併日替薯泥配胡麻醬 $68
好多菜又有好生水果,新鮮又好清甜
日替薯泥係蕃薯蓉,好滑身😋

TORIO招牌青蘋果紅茶咖喱飯配雞扒肉 $78

2020-07-01
2020-06-28 242 瀏覽
當初係見到呢度既環境幾文青,諗住黎食dinner打下卡。最理想就係坐到卡位、不過當日坐左走廊位,係咁有人行黎行去,行過啲人成日撞到。不得不提張枱好細,細到唔夠位擺,食完想快啲起身走...同埋服務態度真係唔多掂,咁樣真係會趕客...有好大改善空間...食物方面普普通通,唔係咁突出。同埋真係唔知點解個咖哩飯係唔多熱.....可能已經整好擺左一陣啦...味道好普通。至於意粉都係咁啦..茄醬意粉唔會伏得去邊既..

2020-06-26 3643 瀏覽
端午假期和新認識的朋友約會,事前問了文青朋友關於觀塘cafe好去處,「Torio喫茶部」是推薦名單上之一。烈日當空下,從地鐵站一路走來已經汗流浹背。「喫茶部」位於1樓,不用乘坐電梯的。還好提早一天訂座,否則walk in要等候一段時間才可以入座。Cafe環境是走復古路線。話說它在旺角有一家衣服店「Torio」,筆者經常逛的。筆者和朋友一人點一個set lunch分享。長鰻魚飯賣相吸引,珍珠米淋上了鰻魚燒汁,有汁飯總令人食慾大增。鰻魚香口,肉質紮實,若厚肉一點更正。鰻魚上放了鰹魚片,看它蠕動的樣子好有趣呢。把溫泉玉子拌飯吃,蛋汁包裹著每一粒飯粒,蛋香味好誘人。這個餐還附有沙津。這裡的意大利麵份量不算很大,女生也可吃完一碟。鹹蛋黃醬意麵忌廉香中又帶著濃濃的鹹蛋黃味,惹味不過。意麵上還放了幾片炸魚皮點綴,不知是否只顧相機食先,吃到口時魚皮已腍掉了。配餸有煙韌的魷魚圈和蘑菇。不過意麵一定要把握時間吃,因為冷掉後,油分沉澱在碟底,好油的感覺,吃不下去。這是價錢包括在內的餐茶。天時暑熱來一杯冰茶確實不錯,稍嫌果味不夠香。可惜假期客人太多,只能逗留一個半小時,意猶未盡呢。

,否則walk in要等候一段時間才可以入座。

東洋溫泉玉子長鰻魚飯

筆者和朋友一人點一個set lunch分享。

這個餐還附有沙津。
鹹蛋黃醬魷魚野菌意大利麵

糖漬蘋果綠茶

可惜假期客人太多,只能逗留一個半小時,意猶未盡呢。
2020-06-25
2020-06-26 183 瀏覽
同男朋友想食cafe,咁岩見到就嚟咗依間,佢嘅位置都幾隱蔽,所以都唔係咁容易搵得到。我哋一去到都要等位,最好去之前book定位咁樣就唔洗等好耐。我地嗌左招牌咖哩飯-牛肋肉黑松露煙三文魚忌廉意大利麵芒果香橙乳酸特飲Peach yoghurt招牌咖哩飯-牛肋肉,沙律個麻醬好夠味但係偏鹹,個薯蓉係芝士薯蓉,所以會好重芝士味,而個咖喱呢,食落去個味道好似日本即食咖喱咁但係辣度係後勁先有,依個牛肋肉都幾淋唔錯。黑松露煙三文魚忌廉意大利麵,睇佢個碟好似好細,但係其實份量都幾多,而且男朋友話佢嘅煙三文魚份量都好夠,但係味道都唔係偏鹹。到 兩杯嘢飲,芒果香橙乳酸特飲味道都可以,但peach yoghurt就真係吾得完全唔係白桃味,係罐頭嘅黃桃,勁甜又貴,總之係又貴又唔好飲。整餐飯來說,沙律同意大利麵都不錯,而且依度都係食環境,所以都可以再嚟,但最好都係book定位
我地嗌左

招牌咖哩飯-牛肋肉
芒果香橙乳酸特飲
Peach yoghurt

招牌咖喱飯(牛肋肉)

2020-06-20
紀念日