2021-10-06 734 瀏覽
之前己經黎食過佢既LUNCH, 今日就去試個DINNER~七點計埋我地都只係得兩枱客人. 可以任揀位置黎坐, 我地揀左個卡位. 全間餐廳都以日系為主, 周圍仲放滿乾花做佈置, 每一個位都係一個打卡位.SET DINNER包餐湯, 但唔包飲品, 可以自己加配唔同小食同飲品. 我地只得兩個女仔, 所以無特別加到.只係每人加左$28飲品. 落單要出去COUNTER比錢, 之後就會有送餐服務. 落完單一陣就有個蕃茄湯, 不過不失吧. 薄荷朱古力奶昔 超濃薄荷味~ 一飲係停唔到口芒果香橙乳酸特飲朋友既特飲就有D似什果賓治~ MAIN COURSE黎啦~ TORIO招牌之青蘋果紅茶咖喱飯配吉列豬扒 $98咖喱汁無乜蘋果香味同埋嫌汁太少, 同普通日式咖喱無乜分別. 吉列豬扒炸得夠脆夠乾身, OVERALL都唔錯. 東洋溫泉玉子長鰻魚飯 $118上枱時大家都呆左, 根本係放大版既鰻魚壽司..原條鰻魚超大條... 口感一流~好適合三五知己黎食飯吹水, 人少既話仲可以黎打卡~
之前己經黎食過佢既LUNCH, 今日就去試個DINNER~
七點計埋我地都只係得兩枱客人.
可以任揀位置黎坐, 我地揀左個卡位.
全間餐廳都以日系為主, 周圍仲放滿乾花做佈置,
每一個位都係一個打卡位.

落單要出去COUNTER比錢, 之後就會有送餐服務.
落完單一陣就有個蕃茄湯, 不過不失吧.

超濃薄荷味~ 一飲係停唔到口

芒果香橙乳酸特飲
朋友既特飲就有D似什果賓治~
芒果香橙乳酸特飲

MAIN COURSE黎啦~

TORIO招牌之青蘋果紅茶咖喱飯配吉列豬扒 $98
TORIO招牌之青蘋果紅茶咖喱飯配吉列豬扒

咖喱汁無乜蘋果香味同埋嫌汁太少, 同普通日式咖喱無乜分別.
吉列豬扒炸得夠脆夠乾身, OVERALL都唔錯.

東洋溫泉玉子長鰻魚飯 $118
東洋溫泉玉子長鰻魚飯

上枱時大家都呆左, 根本係放大版既鰻魚壽司..
原條鰻魚超大條... 口感一流~

好適合三五知己黎食飯吹水, 人少既話仲可以黎打卡~
2021-10-05
TORIO招牌之青蘋果紅茶咖喱飯配吉列豬扒
2021-10-03 365 瀏覽
今日LUNCH特登走過嚟呢邊食, 一早訂咗位, 所以唔駛等位, 地方唔算太大, 但環境都坐得幾舒服 , 同區其實都有好多間餐廳同呢間同類型既煙三文魚雜菜沙律配日替薯泥, 胡麻醬汁 - 煙三文魚都幾新鮮, 仲有兩大片添, 紫薯都幾好味牛油果雜菜沙律配日替蓉泥,胡麻醬汁 - 牛油果好新鮮PEACH YOGUT - 都不錯薄荷朱古力奶昔 - 濃濃既薄荷朱古力味, 不錯藍莓芝士蛋糕 - 不錯總結 : 呢到係三五知己談心既好地方, 環境又不錯, 價錢其實都係中價位

牛油果雜菜沙律配日替蓉泥,胡麻醬汁 - 牛油果好新鮮

PEACH YOGUT - 都不錯

薄荷朱古力奶昔 - 濃濃既薄荷朱古力味, 不錯

藍莓芝士蛋糕 - 不錯

2021-09-15
2021-09-08 734 瀏覽
我真係好少黎觀塘呢區~今日咁啱要拎野~拎完野就同朋友食飯~我地叫了兩個主菜,一碟沙律同埋一碟小食~餐廳內佈置得好靚~好日系感覺🌾好似去了日本啲小店🎋餐湯+麵包碗湯應該用了豆乳薯仔煮~都幾香~但片包就硬了少少~浸湯食就可以~牛油果雜菜沙律併日替薯泥好大碟~蔬菜好新鮮~牛油果剛剛好~還有自家制薯泥👍🏻黑松露芝士薯條黑松露醬都可以~但薯條好似翻炸~同埋芝士焗到好脆~有點燶咁~TORIO招牌の青蘋果紅茶咖喱雞扒肉飯試下個招牌咖喱飯~味道都似日式飯堂~咖喱味好濃郁~有淡淡紅茶既甘香~雞扒肉都滑~昆布醬油日式叉燒意大利麵有驚喜~日式叉燒做得好好~燒得好香~但有一片好多脂肪~開始食麵無撈一撈先食~食到尾時好鹹😝草莓Pancake塔Cream好creamy 同淡淡草莓味~Pancake都好香蛋味~口感同平時有少少唔同~但好食😋Ice Americano 啡味都可以~Ice Mocha味道都正常~Flower Bloom一壺茶入邊有好多野~洋甘菊會比較特出~桂花都好香~幾好~P.S.環境的確好適合打卡~食物都可以~但如果唔係咁啱黎就選第間🤣
我真係好少黎觀塘呢區~
今日咁啱要拎野~
拎完野就同朋友食飯~
我地叫了兩個主菜,一碟沙律同埋一碟小食~
餐廳內佈置得好靚~
好日系感覺🌾好似去了日本啲小店🎋

餐湯+麵包
碗湯應該用了豆乳薯仔煮~
都幾香~
但片包就硬了少少~
浸湯食就可以~

牛油果雜菜沙律併日替薯泥
好大碟~
蔬菜好新鮮~
牛油果剛剛好~
還有自家制薯泥👍🏻

黑松露芝士薯條
黑松露醬都可以~
但薯條好似翻炸~
同埋芝士焗到好脆~
有點燶咁~

TORIO招牌の青蘋果紅茶咖喱雞扒肉飯
試下個招牌咖喱飯~
味道都似日式飯堂~
咖喱味好濃郁~
有淡淡紅茶既甘香~
雞扒肉都滑~

昆布醬油日式叉燒意大利麵
有驚喜~
日式叉燒做得好好~
燒得好香~但有一片好多脂肪~
開始食麵無撈一撈先食~
食到尾時好鹹😝
草莓Pancake塔
Cream好creamy 同淡淡草莓味~
Pancake都好香蛋味~
口感同平時有少少唔同~
但好食😋

Ice Americano
啡味都可以~

Ice Mocha
味道都正常~

Flower Bloom
一壺茶入邊有好多野~
洋甘菊會比較特出~
桂花都好香~幾好~

P.S.
環境的確好適合打卡~
食物都可以~
但如果唔係咁啱黎就選第間🤣
2021-09-04
2021-08-24 607 瀏覽
•西冷牛扒•$188賣相幾吸引嘅因為有好多生果蔬菜感覺唔會太過肥膩、飽個西冷牛扒唔係厚身嘅 薄薄地個汁係黑椒汁 唔會太多油不過如果係呢個價錢嘅話 我會expect佢係厚身 同埋大塊少少呢個感覺似普通嘅牛扒🤣但係味道係幾好食嘅•青蜆意粉•$98呢個簡直我冇預計過嘅份量😂真係太細兜啦不過佢落咗啲味道我覺得係有啲怪怪地嘅但係我食唔出嗰種係乜嘢味道意粉硬度適中 青蜆唔會話好腥但係整體個味道真係麻麻地😂•咖喱吉列豬扒飯•$88呢個咖喱吉列豬扒真係喜出望外本身都冇期望太多㗎啦😂😂因為都係好普通嘅嘢可能煮得麻麻地吉列豬扒以為好鞋颯颯 點知真係幾好食喎嫩口同時外皮又脆脆地咖喱同出邊嗰啲一樣冇咩太特別不過係咁啱嗰日想食先嗌嚟食嘅啫(●’◡’●)ノ建議大家都係去叫啲特別嘅嘢食啦~Ps Book咗位嘅話會有個靚位俾大家打卡如果唔係坐靚位 都係啲文青木枱木凳咁啦

•西冷牛扒•$188
賣相幾吸引嘅
因為有好多生果蔬菜
感覺唔會太過肥膩、飽
個西冷牛扒唔係厚身嘅 薄薄地

嫩口同時外皮又脆脆地
咖喱同出邊嗰啲一樣
冇咩太特別
不過係咁啱嗰日想食先嗌嚟食嘅啫(●’◡’●)ノ
建議大家都係去叫啲特別嘅嘢食啦~

Ps Book咗位嘅話會有個靚位俾大家打卡
如果唔係坐靚位 都係啲文青木枱木凳咁啦
2021-07-30 1244 瀏覽
Happy Friday! 放工和朋友到觀塘吃飯,以為只是打咭cafe,點知食物都比想像中好味:)比環境優勝!❤️TORIO 招牌青蘋果紅茶咖哩飯配牛肋肉 HKD98 - 有驚喜,本來以為普通咖哩,但有日本風味之餘,青蘋果的甜大大提升咖哩的味道,變得很有層次感! 還有當然是賣相100分,顏色豐富,營養均衡之餘又可打咭!

2021-07-29 694 瀏覽
明天是我的生日,我的好朋友約了我到這間觀塘的cafe吃晚餐。我們叫了一個Torio喫茶部的紅茶咖哩牛肉飯,這個咖哩牛肉飯沒有令人失望,咖哩味道香濃,十分吸引。而牛肉十分鮮嫩,牛味十足,讚!我們還叫了一個西冷牛扒配薯蓉,牛扒十分厚,煎得剛好,不會過老,肥瘦適中,入口有融化的感覺,太好味了!我們還叫了一個甜品,就是水果pancake塔。水果十分新鮮,pancake香軟,份量足夠,三個人吃就剛剛好,上面有蜜糖點綴,還有香濃的cream,很滿足喔!
我們還叫了一個甜品,就是水果pancake塔。
水果pancake塔

2019-05-20
生日
水果pancake塔
2021-07-18 779 瀏覽
約朋友係觀塘食飯,上網見到呢間幾靚嘅打卡cafe就bk來試試佢😆見到其他blog講過佢地嘅服務麻麻地都不以為然🤣匍入門確實係冇人會行過來理你我企左陣自己行入去水吧度講自己有bk位🤨然後就要齊人先可以入座因為有時間限制🚫呢個都明白嘅 不過有fd會遲來我地話照入座計時佢地都ok嘅環境走日系復古風🤡門口右手邊有一排架放左啲小物件售賣 入面就有幾種style嘅位置分隔唔同座位!有間木屋、大沙發、植物打卡背景等間鋪頭唔大有利用鏡🪞令整體空間感提升冇咁壓迫👍🏻靚就幾靚 不過都幾難打到卡 最多睇你坐邊就可以影到附近嘅嘢🤪落order要自己行去收銀落單,上菜都快😝🍛TORIO招牌青蘋紅茶咖喱飯(配雞扒肉)賣相唔錯個碟都好復古🥰雞肉大大件都有好多配菜食落都好豐富😆略嫌咖哩味唔出而且較稀似汁水咁😝呢點爭小小🍝明太子魷魚忌廉意大利麵扁意大利粉軟硬適中 份量足夠 汁都充足可以掛到麵🥰明太子撈埋一齊食增加口感👍🏻魷魚圈正常🍝培根雜菌醬油溫泉蛋意大利麵呢個幾特別😋好少係cafe食醬油意粉一上菜好有茶餐廳嘅feel當然味道都係啦🤣🤣不過係唔差嘅😆撈勻溫泉蛋一齊食都正嘅佢個Lunch set幾抵食 呢個價有咁嘅環境

落order要自己行去收銀落單,上菜都快😝

🍛TORIO招牌青蘋紅茶咖喱飯(配雞扒肉)

🍝明太子魷魚忌廉意大利麵

🍝培根雜菌醬油溫泉蛋意大利麵

佢個Lunch set幾抵食 呢個價有咁嘅環境都ok嘅🤓我果日係下午時間去到 唔算多人 所以過左時限都冇趕我地走 所以想慢慢食就建議避開食飯高峰期來🤪

2021-07-06 734 瀏覽
❶ 𝙋𝙖𝙧𝙢𝙖 𝙃𝙖𝙢 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩 𝙬/ 𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 🥑 & 𝙎𝙖𝙡𝙨𝙖 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚 𝗹 𝟳.𝟴If you want something light right after bouldering or any other sports, go for the toast! Shared with my friend ~ Credit to her long and beautiful fingers.❷ 𝙋𝙚𝙖𝙘𝙝 𝙔𝙤𝙜𝙪𝙧𝙩 𝗹 𝟳.𝟴Unexpectedly, it has cream on top of the yoghurt. remember to remind staff to not to add it if you don’t like cream. A refreshing drink for summer.❸ 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙏𝙤𝙥𝙥𝙚𝙙 𝙋𝙚𝙖𝙘𝙝 𝙏𝙚𝙖 𝗹 𝟳.𝟴It’s good. Nothing special though. P.S. For the drinks, they have standard sugar level (subjecti

❷ 𝙋𝙚𝙖𝙘𝙝 𝙔𝙤𝙜𝙪𝙧𝙩 𝗹 𝟳.𝟴

P.S. For the drinks, they have standard sugar level (subjective judgement). If you are on a diet, order the tea or coffee.

_ _ _ _ _ _ _ _

🪴 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 & 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲
IG-able. Quiet on weekdays afternoon, at least for the day I went there, it’s pretty empty.

Would be a lot better to have a flexible time limit when it’s not crowded.
2021-06-07 1438 瀏覽
星期五來觀塘搵嘢食 位置擺放都幾有趣,仲有小飾物擺設,供人採購,而用餐部分,植物及屋仔分割空間,既有特色又不失色彩,仲有chill到爆既sofa位置,正好適合一班fd 來chill。食物管飽,環境舒適。set bread & soup麵包香脆,南瓜湯好飲又開胃,唔會太滯一日野菜牛油果沙律蓋飯配溫泉玉子$88牛油果豐富而且新鮮,沙律飯都係第一次嘗試,搭配買西紅柿,既溫泉蛋,fresh又健康,適合減肥既你,飯量真係好足,男女來講係可以食到好飽~黑松露蟹肉忌廉義大利麵$118味道濃郁既蟹肉加埋黑松露寬義大利麵,朋友讚不絕口,份量又超多。 Add fries cheese$38薯條普普通通,朋友話佢個黑松露醬好食蜜瓜蘆薈乳酸特飲$28荔枝蘋果乳酸特飲$28普通汽水一款

星期五來觀塘搵嘢食
食物管飽,環境舒適。

set bread & soup
麵包香脆,南瓜湯好飲又開胃,唔會太滯

一日野菜牛油果沙律蓋飯配溫泉玉子$88

黑松露蟹肉忌廉義大利麵$118

Add fries cheese$38
薯條普普通通,朋友話佢個黑松露醬好食

蜜瓜蘆薈乳酸特飲$28
荔枝蘋果乳酸特飲$28
普通汽水一款
2021-05-16 1146 瀏覽
環境很適合來打卡 ✨啲聖誕裝飾佈置得好靚🎄😍但係座位有啲迫同有啲嘈吵 如果你想靜靜地坐低傾計就唔岩你啦~🥞煙三文魚牛油果Pancake $88有三塊迷你班戟 煙三文魚配上cream cheese 同牛油果係一流既配搭🤤基本上🥑配咩都好食😂班戟有啲煙韌感 但略嫌份量太少。🧀焗芝士薯條 $48芝士不多 但薯條份量對得起個價錢👍🏻 薯條係較粗的那種 配搭埋茄汁同黑松露沙律醬好好食。

🥞煙三文魚牛油果Pancake $88

🧀焗芝士薯條 $48

2021-05-08 1204 瀏覽
⌇t o r i o “ 🍓 “ 草莓pancake ( $ 8 8 )“ 🍱 “ 東洋溫泉玉子長鰻魚飯 ( $ 9 8 )“ 🍛 “ torio招牌の青蘋紅茶咖喱飯配牛肋肉 ( $ 7 8 )餐廳嘅食物確實係比較普通 不過以佢日本老式咖啡店 復古嘅設計真係打卡一流 位置喺工業大廈入邊 左轉右轉先搵倒 非常隱世!TORIO喫茶部 🥞觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室
⌇t o r i o
“ 🍓 “ 草莓pancake ( $ 8 8 )
草莓pancake

“ 🍱 “ 東洋溫泉玉子長鰻魚飯 ( $ 9 8 )

torio招牌の青蘋紅茶咖喱飯配牛肋肉

TORIO喫茶部
🥞觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓4室
2021-04-28 1082 瀏覽
其實睇d評語都有少少心理準備,出名態度差,今日終於有機會體驗到。Book左位但遲到係我唔岩,朋友早到都要齊人先有得入。去到門口係完全冇人理你,要行埋入去搵個店員講book左枱,有個男店員就語氣好差咁話:「book左搭9依家幾點呀?搭11都黎緊喇!放左張枱架喇你出去排過啦。」遲左要排我冇問題,都係問下姐。但使唔使咁差態度串個客?好似當我地乞衣求你比我食飯咁。最後比佢噴到一面屁就二面不說去食黃店小時光好過,下次都唔會再返黎食Torio。

2021-04-07 1557 瀏覽
餐廳座落觀塘工廈一個隱蔽嘅角落,如果未去過嘅人要預返少少時間去搵。晚市套餐選擇都算多,日式咖喱飯、意粉同扒類都有,加$28就可以任揀一杯嘢飲。前菜方面,今次我飲到嘅係薯仔湯,用料充足,食得出唔係開罐頭湯。日式咖喱飯微甜,配上雞肉或者牛肉,富有日式味道。另外鹹蛋黃汁帶子意粉亦不俗,帶子煎得幾香,醬汁唔會太漏;不過食到底口感有啲寡,如果加上更加多配料或者鹹蛋黃碎可以令口感更加豐富。鮮果pancake口感鬆軟,價錢亦都相宜,作為飯後甜品啱啱好。
日式咖喱飯微甜,配上雞肉或者牛肉,富有日式味道。
2021-04-06 862 瀏覽
之前見有YouTuber介紹過所以特登過嚟觀塘呢間Cafe chill下好幸運我地坐到最令既位置🥳不過menu既選擇好少🤔雞鎚不過不失蟹肉意粉好一般,無乜味仲不斷食到蟹殼薄荷朱古力正常發揮🤔
之前見有YouTuber介紹過
所以特登過嚟觀塘呢間Cafe chill下
好幸運我地坐到最令既位置🥳
不過menu既選擇好少🤔

雞鎚不過不失

蟹肉意粉好一般,無乜味
仲不斷食到蟹殼

薄荷朱古力
正常發揮🤔
2021-04-01 628 瀏覽
見到喱間咁多好評所以一心走黎試下點知今日去到,話要齊人先入得,過一半都唔入得見到入面都好多空位但堅持要齊晒人先入得真係希望愈大 失望愈大得一個鐘lunch唯有打道而回好彩附近仲有好多餐廳可以選擇希望喱間餐廳可以flexible d,處理人流方面改善一下還有員工既態度進步空間仲有好多咁難先食到既食物應該唔簡單搵日試完再同大家分享。
見到喱間咁多好評所以一心走黎試下
點知今日去到,話要齊人先入得,過一半都唔入得
見到入面都好多空位
但堅持要齊晒人先入得
真係希望愈大 失望愈大
得一個鐘lunch唯有打道而回
好彩附近仲有好多餐廳可以選擇
希望喱間餐廳可以flexible d,
處理人流方面改善一下
還有員工既態度進步空間仲有好多
咁難先食到既食物應該唔簡單
搵日試完再同大家分享。