hana_foodie

hana_foodie

聯繫方式:jasonchanhkhkhk@gmail.com Openrice foodie| IG blogger💗
訊息
正顯示第 110 篇(共 21 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
JAN 22

今日同朋友過左離太古城中心九行街😆 係太古城既野食基本上都偏貴,好基先搵到啲平既野食,為左慳住我既銀包,今次過左離food court食依間日本拉麵😚👍🏻 都只係$50幾蚊,有成個月set嫁啦😍 依家因為疫情關係,餐廳門口有職員幫我地排隊,唔洗自己搵位反而方便左😍👍🏻💕 我就叫左個晏晝既拉麵lunch set😉 份量幾多,仲有杯野飲,算係幾抵食,太古城又想食日本野既平價首選離😛🍣 推薦!💕
JAN 22

第一次食二間位於東涌嘅次男方😚 覺得味道唔錯,會再繼續過嚟食,所以同朋友推介👍🏻 餐廳位於東涌東薈城,雖然係比較高嘅樓層,要搭好多條電梯上去,但係都令到佢依然好高人氣,我哋晏晝嚟食都需要等候😁 但係值得嘅! 我就叫咗一個牛肉丼飯 雖然睇落去好少,但係實物好大兜,分量十足😉 而且依度嘅飯全部都落咗醬汁,所以食落去唔會乾爭爭,係好香嘅燒汁味💕😛 💗餐廳:次男方 💗地點:東涌東薈城 💗評分:8/10 會再嚟食!
JAN 22

相信大家都去食過依間嘅迴轉壽司🍣 就係喺幾年前,初次由台灣引入嘅爭鮮迴轉壽司,已出名嘅價錢嚟到吸引好多人💗 今次就過咗嚟旺角花園街二間分店都試吓先 發現而家香港開咗好多壽司店,所以分散左人流,一入到嚟基本上唔使排隊 但係架前一樣好抵食,每一碟多係$8左右😁 服務態度都唔錯,而且坐得好舒服,茶任針任飲 但係壽司嘅質素就普普通通,好多都解凍得唔好,但勝在多選擇,而且價錢好平,所以性價比來講算係幾好嘅👍🏻
JAN 22

今日因為病咗,所以落樓下搵粥食😋 因為依家好多連鎖店,所以好難搵到一間正宗嘅老字號粥品😢 但係我就最鍾意食呢間好傳統嘅小店,因為全部都係真材實料呀嘛😛 我就叫咗一個艇仔粥外賣 真係好多料,裏面有我最鍾意食嘅花生、仲有魷魚🦑 整體來講水準唔錯 💗餐廳:廣記粥品 💗評分:6/10 但如果外賣嘅朋友就要注意啦,因為好快會凍,所以外賣左之後返屋企可以再叮翻嚟食,又或者煮一煮,咁樣就可以保持到味道㗎啦😋👍🏻
JAN 22

今次要同大家介紹就係位於深水埗嘅依間連鎖集團食牛扒💗 我知所以知道有依間餐廳都係全靠朋友介紹,而且網上面有好多好多好平,於是就過嚟睇吓係咪真係咁好食啦,但真係有意外嘅驚喜😁👍🏻 餐廳位於深水埗,環境雖然有啲迫,但係都明白嘅 呢度一入門口就要買定嘢食,仲要每人一份,所以就唔可以同朋友一齊食一份啦😉 依度嘅牛扒都算幾抵食,大約$100左右 而且牛肉嘅肉質好鮮甜,好抵食! 餐廳:牛極 地點:深水埗 價錢:$100-$150
JAN 22

我估大家住喺香港都好熟悉依間小食店,由中學開始,放學就已經成日嚟,食到依家😆 今次想同大家介紹嘅就係依間位於旺角嘅小食店 屹立不倒咗好多年,相信係各位嘅回憶☺️ 我最鍾意就係食呢度嘅魚蛋,幾蚊一串,超級平😊 簡直係月底嘅必食佳品😆 仲有辣有唔辣,任君選擇👍🏻 雖然魚蛋唔係好彈牙,而且住得有啲硬 而且魚蛋偏鹹,就算係辣醬,都淨係得啲油味 不過依個價錢來講,絕對對得起價錢😛 餐廳:龍津小食店 地點:旺角 價錢:$5
JAN 22

今日同朋友去咗將軍澳度食糖水😆 行到嚟將軍澳商場裏便,發現將軍澳原來開咗咁多新嘅餐廳,各國嘅美食都喺晒度啦就嚟😂 我哋就去咗依間連鎖嘅小方糖餐廳 可能係地理位置關係,所以對比起其他分店,呢度算係唔多人🤣 不過都要睇時段,發現夜晚都幾多人嚟排隊 但係嘢食嘅份量都好大兜 我就叫咗一個芒果拿破崙 今次叫咗外賣,返到屋企發現超級大兜,分量超多☺️ 味道都唔錯,芒果好甜,同朋友兩個人食啱啱好 但係注意,晚餐嘅時間係有最低消費㗎😉
JAN 22

最近見到依間新餐廳係專賣烤雞,賣得成行成市,成日聞到浸香氣都忍唔住,雖然減緊肥,但係真係好想食😂 於是今日趁放飯嘅時候過咗嚟食😚真係勁正! 雖然係新開嘅舖頭,但係超高人氣,勁多人排隊 我夜晚嚟到,就算啲烤雞未出爐,已經有好長嘅人龍,聽餐廳講,總共有兩次嘅烤雞出爐時間,賣晒就冇,所以記住早啲過嚟排👍🏻😁 我叫咗一個烤雞餐,配牛肝菌醬汁 都只係$58,街市都買唔到嘅價錢,真係好抵 而且仲配一盒嘢飲,豆漿要加$3 但真係超好食,仲要勁抵😛 💗 餐廳:chicken factory 💗 評分:8.5/10
JAN 22

今日同朋友過嚟將軍澳到行街😋 最近冇得食晚市,唯有早啲食糖水啦💗 餐廳位於將軍澳廣場,有中式亦都有西式嘅甜品🍮 我就叫咗一個楊枝甘露 比起其他餐廳,呢度嘅楊枝甘露味道偏甜😊 裏面有芒果,芒果都算幾鮮甜,雖然依家唔係當做,但係味道都唔錯😋 另外裏面仲加咗西柚,酸酸地都幾好味😋 👉🏻餐廳:地茂館 👉🏻地點:將軍澳廣場1樓,7-11對面,好易搵到 👉🏻價錢:$25,而家疫情關係有特價,但係外賣盒就要另外加錢啦
JAN 22

今日就同朋友過咗嚟觀塘行街,因為地理位置好方便,所以約朋友都可以隨時過到嚟😛 今日特別推介嘅就係依間日式嘅樓上餐廳,唔想網嘅評價搵都唔知道原來觀塘有咁多好嘢💕 所以網上嘅平台係好重要㗎! 一嚟到餐廳嘅地理位置好方便,而且裝修都幾靚,每個位都好闊😚 嘢食都唔錯,我哋叫咗兩個套餐 我嗰個就係炸雞配飯,份量都十足,隻雞味道都唔錯,幾香😉 💗餐廳:torio 💗地點:觀塘 💗評分:6/10 勝在地理位置方便同埋幾好坐😋
Top