2024-02-29 69 瀏覽
西班牙菜🇪🇸我食唔少,西班牙私房菜🇪🇸就真係好似未食過。餐廳係一間上環嘅樓上舖,都幾隱世下,如果唔係朋友帶我嚟,真係未必知道😆。係柔和嘅音樂🎶、淡黃嘅燈🪔、彩繽紛嘅油畫襯托之下,充滿了浪漫氣氛💕。咁有情調嘅餐廳真係好適合慶祝或包場,呢度仲要free corkage免開瓶費添🥰。如果想食餐廳嘅Signature Chicken Box:,記得早3️⃣日前訂位。Sabor Signature Chicken Box $780餐廳用嘅雞係廣東3️⃣大名雞之首 - 杏花雞🐓,此雞皮呈金黃色,油光閃亮,食起嚟清、鮮、甜、爽🤤。Chicken Liver Pate自家製雞肝醬肝味非常濃郁😍,質感濕潤幼滑,加上甜甜的紅酒醬🍷及蔥花,既平衡油膩感又增添香味,配埋香脆多士,真係好食到停唔到口🥰。之後店員會原隻雞上枱🐓,用威士忌🥃點火後淋上雞身🔥,直到酒精揮發後(重要打卡位📸千祈唔好錯過🤩),店員將雞帶回廚房準備煙燻雞及炒飯🥰。Oven Baked Chicken雞🐓切成小件放入木盒內煙🏨,木盒上枱時打開盒蓋後,即時煙霧瀰漫煙燻香味四溢🤤,達致視覺及嗅覺嘅享受,當堂食慾大增🤩。雞肉🐓味道咸香,有陣陣煙燻香味,口

Oven Baked Chicken

雞肉🐓味道咸香,有陣陣煙燻香味,口感軟嫩滑溜又多汁。另有1️⃣2️⃣款調味可選,今次選了青檸海鹽🧂及土匪味🔥,一款清新微酸,一款惹味香辣,同樣好食。大家可能會問點解會無哂啲雞皮嘅,係因為....

Chicken-skin Oil Rice
雞皮炒飯用小瓦煲上🥘,雞肉香雞皮脆,飯粒吸收咗雞油,味道特別香口🥰,加上飯焦、蔥花及自家製豉油,非常好食😋。正所謂皮脆飯香,全港獨有。

可能知道我地大食,之後店員推介咗幾款食物俾我地。

Stired-fried Cuttlefish with Allioli Espuma $280
墨魚粒🦑厚肉彈牙,用番茜☘️及蒜頭🧄炒過零舍惹味香口,再點配味道辛辣🌶帶陣陣蒜香味的自家製蒜泥蛋黃泡泡,令味道更豐富,墨魚🦑的鮮香味更突出😋。

Garlic Shrimp in Olive Oil $360
虎蝦仁🦐大大隻,質感爽口彈牙,蝦味香濃又鮮甜,用蒜油、蒜片及小量辣椒煮過後🌶,每食一口充滿蒜香味及鮮香味🤤。

Catalonia Cream with homemade ice cream $80
焦糖奶凍製作特別,既無蛋白亦免焗,表層都有薄薄一層香脆焦糖🥰,下層是幼滑creamy的流質蛋黃奶凍,味道微甜甜肉桂香味😋。雪糕香滑有陣陣酒香味🍷。

總括而言,兩個字:精彩。除咗無論食物、環境以至服務非常之好,上每碟菜前,店員都會用心講解,上菜速度、時間亦拿捏得非常之好💯。
2024-02-20
還記得我和男友在荷蘭時曾預訂了機票和酒店到西班牙去🇪🇸⋯⋯打算吃西班牙海鮮飯、欣賞一下名建築師高弟的建築🏗️。誰知大頭蝦的我‼️竟然在去到臨上機前才發現自己忘了帶護照,然後上不了機。🤯😫幸好回到香港這個美食之都後,找到了這間隱藏在上環世瑛大廈的高質私房西班牙菜安撫一下我倆的弱小心靈。🥹這裡環境私隱度高,坐下來比較舒適,而且這裡燈光柔和,好有氣氛,很適合慶祝和包場時到訪。💕老闆推介我們吃Hidden menu燒雞,要三日前預訂的;而西班牙海鮮飯則只需一日前預訂就可以了,😮嗯⋯⋯所以我們這晚吃雞了。😂🤪很欣賞我們一坐下來時有熱濕毛巾可以抹手。🙌🏻開胃菜我們吃了Chicken Liver Pate雞肝醬配麵包,我很喜歡這裡的麵包,新鮮炸起薄薄脆脆,雞肝醬份量毫不吝嗇,吃下去香滑綿密,加上紅洋蔥碎,令到整個風味更有層次趣味!🤩頭盤吃了Stired-fried Cuttlefish with Allioli Espuma 墨魚🦑配蕃茜蒜頭醬和Garlic Shrimp in Olive Oil蒜片橄欖油蝦仁🍤。Stired-fried Cuttlefish with Allioli Espuma 最

嗯⋯⋯所以我們這晚吃雞了。😂🤪

很欣賞我們一坐下來時有熱濕毛巾可以抹手。🙌🏻

我很喜歡這裡的麵包,新鮮炸起薄薄脆脆,
雞肝醬份量毫不吝嗇,吃下去香滑綿密,
加上紅洋蔥碎,令到整個風味更有層次趣味!🤩

Stired-fried Cuttlefish with Allioli Espuma 最特別的是它這個蕃茜蒜頭醬,
看著它從一開始擠出來蓬鬆的樣子到慢慢塌下,感覺很治癒呢!😛
爆炒過的墨魚粒味道可口,加上蕃茜蒜頭醬,一開始吃有點辣,口感豐富輕盈,令人一粒一粒的吃不停。🤤

Garlic Shrimp in Olive Oil蒜片橄欖油蝦仁,這道一上枱就被那些滋滋聲吸引了~🤣

剝剩蝦尾的蝦仁很方便吃,彈牙爽口,加上蒜片香草一起吃,味道鮮香,薄脆麵包蘸上香氣滿溢的橄欖油,令人胃口大開呢!😋

主菜是Sabor Signature Chicken Box,
餐廳用的雞種是廣東三大名雞之首:杏花雞。皮呈金黃色,油光閃亮,吃起來有清、鮮、甜、爽的味道。🫡

看着西班牙式的火焰燒雞🔥在我們面前燒起是視覺的享受!🥰😎

Oven Baked Chicken燒雞一上枱的時候,已聞到令人留下深刻印象的煙燻木味🪵,感覺好舒服,雞髀燒起熱辣辣,咬下去皮脆肉嫩,還帶有點肉汁,😍

但這樣製法的燒雞,
我反而覺得雞翼部位是最好吃的,💕
滿滿煙燻木味的雞皮酥酥脆脆,帶有雞油香噴味道,每啖都好滋味!😳😋

Chicken-skin Oil Rice雞皮飯這個有點像煲仔飯,很特別啊!😝
我沒想到西班牙菜有這個吃呢⋯⋯🫨
不知道是不是雞肉和雞皮分離做法的關係,
雖然這叫油飯,但其實吃下去不是很油膩喔~☺️
翻焗翻炸炸得香脆可口的雞皮、少少雞肉和煮得剛好的米飯🍚撈在一起吃,皮脆飯香,全港獨有,男朋友清哂!😆

平時喜歡吃脆雞皮的你千萬不要錯過呢!🤣🤣

另外值得一讚的是這裡很貼心,🫶🏻
會照顧喜歡不同口味的食客 ,
有12種不同款式的自家混海鹽🧂可以選擇配雞肉吃,
男朋友選了重口味的土匪,有點像媽咪麵,很濃味;至於我就選了青檸味,清爽解膩,酸酸甜甜,第一次嘗到青檸味的海鹽呢,很清新!😗

甜品Catalonia Cream with Homemade Ice-cream 加泰羅尼亞烤布蕾伴自家製雲呢拿🌿冰淇淋,我覺得這個比起普通的法式焦糖燉蛋來得好吃💘,
因為無用蛋白和無入焗爐,口感更細緻順滑,有點像奶昔,
加上自家製雲呢拿🌿雪糕🍦,有種獨有的香甜味,特別好吃!😋
在我們心目中這個甜品一試難忘!
自家製is always the best!✨
Kelly真心推介值得一試!❤️

題外話:豬仔師傅很專業,把每道料理都介紹得好詳細!👍🏻✨

對了!有飲開酒的朋友有好消息了~~👻
這間餐廳免🆓開瓶費Free Corkage,
可以自己帶酒上來小酌一杯。👏🏻👏🏻

📍Haha優惠角落💖🥰🥰
開心分享‼️🥳🥳🥳
如果大家都想在港品嘗西班牙的味道,
現在DM我/wts+852 91840545 book位同repost story,再tag @hahakelly.lifestyle 同 @sabor.private.kitchen ,就可送 $200 coupon!💰

來跟我一起在港品嘗西班牙🇪🇸的味道(Sabor)吧🙆‍♀️

Info
店名:Sabor Private Kitchen
地址:上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室
2024-02-27 17 瀏覽
食過咁多餐廳,依間係我其中一間最推薦嘅餐廳,亦都我心中係頭幾位好食嘅餐廳!首先我地叫左一份Sabor Signature Chicken Box,佢地採用廣東三大名雞之首嘅杏花雞,所以食落清新爽口。依個set包含幾個菜式:首先係Chicken Liver Pate (雞肝醬配多士)淨係個雞肝醬已經好好食,平時食雞肝會覺得太過滯,但係佢呢個肝醬配得啱啱好,而且上面仲有一啲莓嘅醬,酸酸甜甜咁,balance好好。然後就會有Oven Baked Chicken,職員會首先拎隻雞係你面前燒,勁適合打卡,然後會再幫你切件,燒完之後啲雞唔會太老,依然都好嫩滑,而且好香。再加上佢會再額外配幾種鹽俾你配搭就,佢啲鹽同隻雞超級夾,建議試吓。淨係食雞嘅話難免有啲枯燥,所以佢亦都會配咗一個飯Chicken-skin Oil Rice ,依款雞油飯勁香,同時有煲仔飯嘅飯粒感,而且仲會有脆香嘅雞皮,好似食零食,全港獨有!除左雞之外,我地仲叫左Grilled cuttlefish with alloli 同Garlic shrimp,佢嘅 cuttlefish 墨魚超級彈牙好食,係我食過最好食嘅墨魚,必食!!😍😍

同Garlic shrimp,佢嘅 cuttlefish 墨魚超級彈牙好食,係我食過最好食嘅墨魚,必食!!😍😍😍

食完咁多嘢食,梗係要食返一份甜品,我地叫左Catalonia Cream with homemade ice cream,佢嘅焦糖燉蛋嘅蛋漿好香好滑,而配搭嘅雪糕非常之清爽好食。

呢度普通一個餐人均$600左右,而環境氣氛非常之適合慶祝,完全係約會必食!!
2024-02-24 125 瀏覽
朋友做完大project搵間餐廳同佢食飯傾下計其實我未食過私房菜架,仲要西斑牙菜原來好特別好好味好有驚喜呢度環境好有情調好適合慶祝或者包場仲要免開瓶費添呢度最出名Sabor Signature Chicken Box係用廣東三大名雞之首嘅杏花雞,雞皮呈金黃色,油光閃亮,食落嘅味有清、鮮、甜、爽🩷Chicken Liver Pate第一次食雞肝醬,原來幾好味架喎上面有紅酒洋蔥,再配埋香脆嘅麵包超級好味同好夾😍😍😍🩷Oven Baked Chicken呢隻燒雞好大隻,用左威士忌增加香味焗嘅時候仲有蘋果木同埋梨嘅香味店員會喺你面前燒隻雞跟住先攞去焗之後會切晒細細件同埋去骨放喺個盒上面食嘅時候個皮仲好脆,有淡淡嘅蘋果木香味仲有唔同嘅鹽可以揀,青檸同檸檬海鹽可以解除油膩原味同加埋依然都各有風味,肉質嫩滑,推介推介🤤🤤🤤🩷Chicken-skin Oil Rice 呢個係全港獨有嘅脆脆雞皮油飯,皮脆飯香加埋佢哋秘製嘅豉油,撈勻食一啲都唔油膩就算等耐咗嘅時候食雞皮都仲係好脆雞皮雞油同飯融為一體,超正😋😋😋🩷Grilled cuttlefish with alloli 墨魚一啲都唔韌,仲好爽口彈牙仲有
朋友做完大project搵間餐廳同佢食飯傾下計
其實我未食過私房菜架,仲要西斑牙菜
原來好特別好好味好有驚喜
呢度環境好有情調好適合慶祝或者包場
仲要免開瓶費添

🩷Chicken Liver Pate
第一次食雞肝醬,原來幾好味架喎
上面有紅酒洋蔥,再配埋香脆嘅麵包
超級好味同好夾😍😍😍

🩷Oven Baked Chicken
呢隻燒雞好大隻,用左威士忌增加香味
焗嘅時候仲有蘋果木同埋梨嘅香味
店員會喺你面前燒隻雞跟住先攞去焗
之後會切晒細細件同埋去骨放喺個盒上面
食嘅時候個皮仲好脆,有淡淡嘅蘋果木香味
仲有唔同嘅鹽可以揀,青檸同檸檬海鹽可以解除油膩
原味同加埋依然都各有風味,
肉質嫩滑,推介推介🤤🤤🤤

🩷Chicken-skin Oil Rice
呢個係全港獨有嘅脆脆雞皮油飯,皮脆飯香
加埋佢哋秘製嘅豉油,撈勻食一啲都唔油膩
就算等耐咗嘅時候食雞皮都仲係好脆
雞皮雞油同飯融為一體,超正😋😋😋

墨魚一啲都唔韌,仲好爽口彈牙
仲有自家製嘅蒜頭醬,點落去有另一番風味😚😚😚

🩷Garlic shrimp
鮮蝦超級爽口彈牙,好有鮮味
份量仲唔少有好多隻鮮蝦
加埋蒜頭同橄欖油調味,非常入味
仲帶麵包可以點橄欖油食🤩🤩🤩

🩷Tiramisu foam with home made ice cream
用左lotus餅乾整嘅Tiramisu
仲有自家製莓味雪糕,兩樣嘅甜味都好恰當
作為飯後甜品一流🤗🤗🤗
  • Oven Baked Chicken
  • Chicken Liver Pate
  • Chicken-skin Oil Rice
2024-02-18 31 瀏覽
第一次去西班牙菜私房菜,Private kitchen 既特色係你可以提前要求菜色既preference,想要配咩酒,全部野都可以為你tailor made,好有誠意🥰當然,你第一次去唔太熟都可以叫佢哋嘅Sabor Signature Chicken Box,係一個semi set可以自選前菜、小食同甜品。今次食完真係回味無窮🥳記住要三日前Book定‼️雞肝醬配多士🍞雞肝係本身炒得好香,配埋天然嘅蘋果、梨甜味,口感好幼滑香濃。廚師仲加左小小威士忌,酒香令到成個雞肝醬層次多左又唔油膩。炒墨魚粒🦑聽落好似好普通嘅一道菜,但事實係好精彩😆 墨魚彈牙唔靭,而最畫龍點睛嘅係佢既自家製Parsley Garlic sauce🤩 番茜加生蒜,少少辣好惹味。個醬仲會用氣槍打出嚟,好似忌廉咁空氣感十足,好似分子料理。橄欖油蝦🍤上菜時仲係滋滋聲,啲油仲係滾既。蝦肉大大隻好彈牙,配搭蒜片麵包好好食。Oven baked Chicken 🐔 ‼️強推‼️成道菜好大陣仗🥳店員介紹隻雞煮之前已經浸係調味入面足足三日。焗之前會先上枱用酒淋上面點火,好打卡able🥰再之後店員仲好浮誇咁拎個大木箱出嚟,入面有十幾款鹽俾我哋揀

雞肝醬配多士🍞

炒墨魚粒🦑

橄欖油蝦🍤

Oven baked Chicken 🐔
再之後店員仲好浮誇咁拎個大木箱出嚟,入面有十幾款鹽俾我哋揀,我哋就揀咗佢recommend 既青檸海鹽。上菜時,成隻雞已經切好、拆肉,再放係炭爐上serve,成件事好精緻💎雞肉係超級嫩滑,散發啖啖酒香。配埋個set入面嘅雞油飯,諗返都留口水🤤🤤

最後食埋西班牙version焦糖燉蛋,完美🥳西班牙焦糖燉蛋係無蛋白,唔用焗爐,口感絕對係好有驚喜🥰

已經諗定遲啲攪結婚週年party可以係呢到攪私人party。佢除左可以tailor made岩budget嘅菜單,仲免開瓶費,性價比超高💪🏻
2024-02-16 18 瀏覽
餐廳主打西班牙私房菜,除左西班牙傳統菜式之外,仲有d比較新派既菜式,而且環境同服務都好好,喜慶日子可以考慮下🦑Grilled cuttlefish with alloli($280)墨魚煮得岩岩好,口感彈牙,搭配左濃郁的蒜蓉蛋黃醬做成既Mousse,賣相同口感都好獨得🦐Garlic shrimp ($360)西班牙菜既經典菜式,大蝦用左船凍既方法係澳洲運過黎,所以食落非常爽口鮮甜,仲食到蒜頭既香味,另外仲可以用麵包點埋橄欖油一齊食📦Sabor Signature Chicken Box ($780)🐔Chicken Liver Pate雞肝醬味道濃郁,口感幼滑,上面仲有用pop酒同紅油煮過既洋蔥。放係熱焫焫既麵包上面,一入口油香味十足。煮過既洋蔥入口清甜,可以降低雞肝醬既油膩感🐓Oven Baked Chicken選用左Rose Chicken,會係面前淋上冧酒點火再拎去焗,再出現既時候已經焗好左,拆埋皮去埋骨,之後再用橡果木煙燻。雞肉質地比海南雞更嫩,就算係雞胸都完美唔會鞋。另外餐廳仲安排左多款唔同既鹽俾客人調味,我就揀左青檸鹽,但其實都唔使用,因為本身雞肉已經好夠味。🍚Chicke

🦐Garlic shrimp ($360)

🐔Chicken Liver Pate

🐓Oven Baked Chicken

🍚Chicken-skin Oil Rice
用返之前烤雞既雞皮黎炒飯,油飯香氣四溢,口感鬆軟,帶有淡淡的雞油香,加左餐廳自家調味豉油之後,味道岩岩好

🍮Catalonia Cream with homemade ice cream ($80)
有d似平時食既焦糖布甸,但唔係焗,而係直接係爐上面煮,質地比布甸稀,味道濃郁滑順,自製冰淇淋有濃濃既香草味,同布甸好夾
🍽Sabor Spanish Touch Private Kitchen 📍上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室-----柔和嘅音樂🎶,伴隨暗黃浪漫嘅燈光。場上滿佈色彩繽紛嘅油畫,是晚嘅晚飯落腳點就係呢間位於上環嘅人氣西班牙🇪🇸私房菜。1. Sabor Signature Chicken Box ($780):Include:a. Chicken Liver Pateb. Oven Baked Chickenc. Chicken-skin Oil RiceOrder完之後,餐廳就會送上🍞Welcome toast,香酥薄脆嘅麵包條加上雞肝紫洋蔥醬,香濃幼滑,係出色,令人對後續嘅菜式更添期待。另外,餐廳會先喺客人面前將原隻雞撒上威士忌再點火燒一燒,之後再攞去廚房加工,經烤製及拆骨後的雞件會被放置於一個滿佈熱石的木盒子上檯,儀式感滿分,影相一流,食落嫩滑非常,熟度恰到好處,雞味出眾,還帶點煙熏香氣。雞油飯則乾爽香口,沒有多餘的油膩感,搭配自家秘製醬油,令減澱粉中嘅我都忍唔住食曬。2. Grilled cuttlefish with alloli ($280)彈牙嘅方形墨魚粒,口感韌而不柴
📍上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室
-----

Include:
a. Chicken Liver Pate
b. Oven Baked Chicken
c. Chicken-skin Oil Rice

彈牙嘅方形墨魚粒,口感韌而不柴,彈牙鮮甜,不過畫龍點睛的卻是以氣槍打出黎嘅蒜蓉蕃茜泡泡,入口即化,蒜味濃郁,質地好順滑,好似棉花糖咁。

3. Garlic shrimp ($360)
西班牙菜嘅經典菜式油泡蒜片蝦,蝦肉爽甜,加上片片經爆香過嘅香口蒜片,穩陣高質

4. Catalonia Cream with homemade ice cream ($80)
加泰羅尼亞奶凍味道同法式焦糖布丁非常接近,唔同嘅係呢款奶凍主要係用牛奶整成,而唔係重鮮奶油,所以質感會比法式焦糖布丁輕微同細膩,食落去仲有種清新嘅檸檬香氣後勁,配搭上滑溜濃郁嘅自家製雲呢拿雪糕,為晚餐完美收結。

這家西式私房菜餐廳,有創新且精緻菜式,在有情調的環境中,可以與親朋好友聚會,品嘗美食,同時輕鬆地聊天。新菜式的Sabor Signature Chicken Box(三款)Chicken Liver Pate自家製雞肝醬,幼滑香濃,搭配香脆的麵包,朋友們都讚不絕口!Oven Baked Chicken 原隻雞烤焗,再以松果木煙燻。進食時,可於十多款揀選鹽調味。 煙燻雞散發令人垂涎欲滴的香氣、油光閃閃,雞肉嫩滑多汁,雞皮薄而香脆,令人難以抗拒!Chicken-skin Oil Rice 讓人難忘!飯上鋪滿了脆卜卜的雞皮,香而不膩,雞油浸入飯中,帶來誘人的香氣,飯粒分明且口感適中。Grilled cuttlefish with alloli人氣的tapas!墨魚肉彈牙煙韌,配上自家製的蒜泥蛋黃醬,口感幼滑像mousse,並帶有微辛辣的風味,增添了墨魚的鮮味。Garlic shrimp大蝦鮮甜爽彈,並且蒜片和橄欖油的組合炒香,帶來了美味的風味。Catalonia Cream 和cream brûlée不同 ,內部是流心的吉士,口感更滑溜香甜,給人留下了深刻的印象。

Chicken Liver Pate
自家製雞肝醬,幼滑香濃,搭配香脆的麵包,朋友們都讚不絕口!

• Garlic Shrimp
  • Grilled cuttlefish with Green Allioli
  • Chicken-skin Oil Rice
  • Oven Baked Chicken
  • Chicken Liver Pate
2024-01-31 19 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯#文末優惠中上環一向都係特色西餐嘅集中地,今次朋友話帶我去一間隱藏於小巷當中嘅正宗西班牙餐廳。主廚選用最時令嘅材料配搭正宗嘅西班牙煮法。昏暗嘅燈光打造舒適嘅fine dining風格。新推出套餐Sabor Signature Chicken Box:Include- a. Chicken Liver Pateb. Oven Baked Chickenc. Chicken-skin Oil Rice2. Grilled cuttlefish with alloli 3. Garlic shrimp4. Catalonia Cream with homemade ice cream多士配雞肝醬食嘅時侯先拎一塊多士,然後再將雞肝醬均勻塗係多士上面,記得要混合埋紅酒醬汁。口感幼滑又香濃,帶酒香和紅酒天然嘅甜味,濃厚嘅雞肝味又唔油膩。烤墨魚墨魚切粒再爆香,店員然後會將自家製嘅芥末蛋黃醬用氣槍如忌廉段打出嚟。墨魚粉口感有嚼勁又彈牙,而綠色嘅蛋黃醬帶少少辛辣令到味道更加有層次。蒜片虎蝦依款食得西班牙菜就好常見,蒜片爆香加上蒜油,遠遠地已經聞到勁香濃嘅
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

3. Garlic shrimp

多士配雞肝醬

烤墨魚

蒜片虎蝦
依款食得西班牙菜就好常見,蒜片爆香加上蒜油,遠遠地已經聞到勁香濃嘅蒜香味。虎蝦夠晒大隻又彈牙,充滿蒜香嘅味道。

煙燻雞
好有趣嘅地方係店員會提供數十款嘅調味料,而我就揀咗最人氣嘅青檸海鹽。然後店員會送上一個木盒,打開木盒可以聞到橡木嘅煙熏味,雞肉倒入料酒再用火炙,所以雞身特別嫩滑又殘留啖啖嘅酒香。

雞皮炒飯
將頭先焗雞嘅雞皮拆咗出嚟,將佢焗乾再同飯一齊焗,雞皮嘅油脂滲哂入飯粒入面,真係好邪惡啊。

甜品
類似cream brulee,其實係cream catalan,蛋身面頭同樣係脆糖脆皮,但係底層係比較流質嘅蛋漿,甜而不膩。
2024-01-29 17 瀏覽
一踏入這間位於上環的西班牙餐廳就感受到餐廳的浪漫氛圍非常適合伴侶和夫妻的慶祝活動🌀麵包配雞肝醬雞肝醬配上香脆的麵包 味道十分相襯 但麵包的份量不足以滿足我這個大胃王🥲🥲🌀西班牙煙燻雞整隻雞會先端出用火燒 所以記得要先準備好相機🤣🤣之後就要揀選鹽去配襯即將用松果木煙燻的雞 想不到原來鹽都有很多款 我選了檸檬鹽和喜馬拉雅山岩鹽 雖然煙燻雞配鹽味道不錯 但我更喜歡雞之原汁原味🤭雞肉質非常滑 雞皮亦十分香脆🌀炒墨魚粒配蕃茜蒜頭醬蕃茜蒜頭醬帶點咸味,特別在於有滿滿空氣感,墨魚粒配上鹹鹹的醬 有口感之餘,味道亦十分豐富🌀橄欖油炒蒜片蝦蝦的調味濃 而且很彈牙 蒜味很香🌀雞皮煲仔飯一開始有點以為雞皮是飯焦🤣🤣因雞皮十分香脆 配上煲仔飯又幾配合🌀Catalana cream外面是一層香脆的焦糖 裡面是流心的吉士 味道和口感很特別

一踏入這間位於上環的西班牙餐廳

🌀雞皮煲仔飯

🌀Catalana cream
外面是一層香脆的焦糖 裡面是流心的吉士 味道和口感很特別
2024-01-25 21 瀏覽
1️⃣Sabor Signature Chicken Box🩷Chicken Liver PateAn astonishing appetizer with rich and creamy chicken liver pâté paired perfectly with fruit jam. The crispy bread adds a delightful texture, creating a heavenly balance of flavors.❤️Oven Baked ChickenSlow-roasted chicken infused with whiskey, tender and juicy. Pair it with our recommended lime-infused salt.🧡Chicken-skin Oil RiceOil rice cooked with chicken skin and meat, crispy and flavorful. Served with homemade soy sauce.2️⃣Grilled cuttlefish with a
🩷Chicken Liver Pate

❤️Oven Baked Chicken

🧡Chicken-skin Oil Rice

2️⃣Grilled cuttlefish with alloli
Perfectly grilled cuttlefish with homemade garlic sauce—a remarkable dish with delicious flavors.

3️⃣Garlic shrimp
Crispy and succulent shrimp coated with fried garlic and olive oil—a true signature dish.

4️⃣Catalonia Cream with homemade ice cream
Delightful sweetness.

✨Corkage-free service available—perfect for celebrations or private events.
最近我喺上環探索咗一間西班牙餐廳,佢係一間私隱度高嘅私房菜,入面嘅裝修擺設都好有格調,一啲都唔輸蝕俾啲高級Fine Dining餐廳。✨Chicken Liver Pate首先第一道前菜已經好有驚喜,雞肝醬好濃郁,而且好香口,再配上少少肉桂果醬,鋪喺脆脆嘅麵包上,一咬落去,滑順嘅口感真係好正,有鹹香之餘又有少少果醬嘅甜味中和!😋Grilled cuttlefish with alloli呢度菜式係我嘅賣飛佛,首先啲墨魚煎得火候啱啱好,嫩滑又彈牙,再配上佢哋自製濃濃嘅蒜泥醬,味道真係層次分明,鮮味十足!😍Garlic shrimp啲蝦炒得夠晒爽脆,隻隻蝦都成隻手掌咁大隻,再加埋大量嘅炸蒜蓉同好香嘅橄欖油,啲蒜味同啲蝦非常之match,果然係招牌菜之一!🦐Oven Baked Chicken首先餐廳會將成隻烤雞加上whiskey on flame先,之後再慢慢起肉。最特別嘅地方係餐廳會提供超過10款唔同口味嘅鹽比客人選擇同雞肉做配搭,今次我哋選擇咗嘅係有青檸味嘅鹽,點少少嫩滑嘅雞肉上面,食落即刻多咗一層好fresh嘅感覺。🐥Chicken-skin Oil Rice烤雞皮同雞肉一齊煲出嚟嘅

Chicken-skin Oil Rice
烤雞皮同雞肉一齊煲出嚟嘅煲仔飯,香脆嘅烤雞皮,再配合埋吸收咗雞肉雞油所有雞精華嘅煲仔飯,餐廳仲要自己調配咗自家製嘅醬油,呢個組合真係天衣無縫,亦十分之美味。🤤

Catalonia Cream有濃郁嘅蛋黃香味,入口相當香滑溜溜,加上佢哋自家製嘅雪糕:士多啤梨🍓 x Baileys🥃亦都係相當之有驚喜,有果香有酒香,但係甜而不膩非常之正!🤣

餐廳仲free corkage 免開瓶費,非常適合慶祝或包場😃
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 上環一向都有好多好有個性特質嘅餐廳🍴Sabor Private Kitchen 西班牙私房菜運用咗自己嘅特色落Spanish cuisine 去製造每一道菜❣️ 加上有格調既裝潢同氣氛,呢度絕對係今年各種節日最合適既地點 ☺️ 順帶一提,依到free corkage 免開瓶費 ✌🏻𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥Menu 價錢不定 5xx-8xx+ ✨ 餐前麵包🥖餐廳精心設計左呢個醬,入面分別係雞肝+鵝肝醬mix埋一齊,面頭有少少紅酒🍷味道非常香濃而紅酒帶dd酸味, 中和左雞肝鵝肝醬既油膩感~軟綿綿既醬配上硬硬地既餐前包, 口感好夾,食到想再添麵包呀 😋✨ 烤墨魚配綠色蒜泥蛋黃醬一粒粒既烤墨魚粒點上呢個蓬鬆既野綠色蒜泥蛋黃醬,口感非常特別👍 青色既香蒜泡沫,香辛既青蒜味感覺好似食緊少少wasabi味咁, 同墨魚就真係好夾~ 而且仲試咗將雞肝鵝肝醬點蒜泥蛋黃醬都好有層次感😊✨ 橄欖油蒜片大蝦🍤熱辣辣既橄欖油,真係要快手d拎起塊麵包點佢黎食先呀。蒜片🧄大蝦真係好香口,大蝦係熟成度最好既時候上枱,就算望住橄欖油滾住咁上,都無影響蝦既生熟程度!✨ 西班牙煙燻雞成隻雞先黎

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

Menu 價錢不定 5xx-8xx+

✨ 餐前麵包🥖

✨ 烤墨魚配綠色蒜泥蛋黃醬

✨ 橄欖油蒜片大蝦🍤

✨ 西班牙煙燻雞

成隻雞先黎用火燒一燒先,相機食飽之後就等廚師用松果木煙燻。再揀兩款鹽, 我地就揀左孜然土匪鹽, 青檸鹽。

用松木煙燻左既雞肉質非常滑, 比起慢煮雞肉更滑更彈牙,煙燻既松果木香味更加係深入左係每件雞肉入面 😋 仲配埋個煲仔飯, 上面有炸到透既香脆雞皮,仲有少少雞絲,噴上少少秘製醬汁! 香到爆呀! 飯🍚明顯都用左隻雞既油黎煮, 感覺好有海南雞飯個油飯既感覺!

甜品Catalana Cream

第一眼見到佢, 唔好以為佢係caramel brulee
其實佢係Catalana Cream, 係西班牙既一款甜品🍮 外面係香脆既焦糖, 入面係流心既custard, 再加少少cinnamon既香味, 就成為呢份咁好食既甜品啦!

2023-11-16 820 瀏覽
今日搵食黎到上環,同大家介紹一間隱世西班牙私房菜 -- Sabor Spanish Touch Private Kitchen餐廳主打Tailor-made menu,店內雖然唔算大,大概10張枱左右,但係裝修非常有情調,環境寧靜舒適,餐枱上點有燭光,好岩一對情侶慢慢細味燭光晚餐🥰餐廳有free corkage 免開瓶費,岩晒慶祝或包場~首先黎嘅係➡️”鬆脆水晶包配自家製蕃茄醬(Tomato Garlic Toast)",蕃茄非常新鮮,酸酸甜甜加上蒜味咸香非常醒胃👍🏻👍🏻之後黎到➡️”芥末蛋黃醬燒墨魚粒 (Grilled cuttlefish with green Allioli)" ,墨魚粒燒到岩岩好,爽口彈牙,不過其實芥末蛋黃醬先係主角,淡淡嘅芥末味加上用氣槍打成忌廉狀,口感非常creamy清爽,配上墨魚粒都唔會覺得油膩😋😋跟住係➡️”蒜片虎蝦 (Garlic shrimp)",砵仔入面熱油加上辣椒同蒜片非常惹味,虎蝦新鮮爽口,不過我地比較重口味蒜味再香濃一點就更好啦😆黎到主菜➡️”西班牙乳豬 (Suckling pig)",豬肉烤到外脆內軟,豬皮黃金鬆脆,肉質咬落非常嫩滑,醬汁都唔會太咸

Tomato Garlic Toast

Garlic shrimp

黎到主菜➡️”西班牙乳豬 (Suckling pig)",豬肉烤到外脆內軟,豬皮黃金鬆脆,肉質咬落非常嫩滑,醬汁都唔會太咸同豬肉非常配合😎
Suckling  Pig

而➡️”西班牙海鮮飯 (Seafood Paella)",開邊鮮蝦方便進食,蜆肉都非常新鮮,飯吸收哂海鮮甜味加上檸檬汁就更突出😝
Seafood  Paella

最後黎到甜品➡️”Catalonia Cream”,個樣好似焦糖燉蛋,但佢其實檸檬版嘅焦糖布丁,有肉桂味,口感好滑同香👍🏻 食落唔會太heavy,淡淡檸檬味令到食落幾fresh😋
Catalonia Cream

另一個甜品➡️”焗蛋白(Egg Flan with Strawberry)”,配士多啤梨醬,加入青檸、橙,食落酸酸甜甜,清新,唔膩👍🏻
Egg Flan with Strawberry

Egg Flan with Strawberry
  • Catalonia cream
  • Suckling pig
  • 蒜片蝦
  • Grilled Cuttlefish with Green Allioli Foam
  • Tomato Bread
私房菜環境比較舒適,去慶祝當然想有比較好的用餐體驗,所以我跟朋友去食私房菜慶祝生日了🎂前菜先上烤水晶包搭配蕃茄蒜頭橄欖油醬汁,水晶包烤得金黃酥脆,內部軟綿,搭配新鮮蕃茄香且濃郁的醬汁,為整道菜增添了豐富的口感,特別又開胃🫶🏻炒墨魚粒用了石頭款式盤子盛上,上菜時店員會即刻新鮮唧上泡沫醬汁,玩味十足✨墨魚粒軟嫩多汁,醬汁是泡沫口感十分特別❤️番茜蒜頭醬的辛香味,將墨魚的鮮香味帶出,推薦🫶🏻🦀炸蟹丸炸得金黃酥脆,外層酥脆內裡鮮嫩,搭配蒜頭醬更是絕妙的組合👍🏻蒜頭的香氣與蟹肉的鮮甜相互襯托,令人回味無窮✨大啡菇配上溫泉蛋的鮮嫩蛋香和滑嫩口感,與大啡菇濃郁的香氣,形成了完美的組合✨西班牙乳豬烤到表皮酥脆,內部肉質鮮嫩多汁~香氣四溢❤️搭配脆口的露荀和薯仔片,為整道菜增添了多種層次口感👍🏻甜品有2款❤️焗蛋白口感綿密厚實~士多啤梨的酸甜和橙肉粒醬帶出清新口感🍃擺盤呈現出色彩繽紛的視覺效果,打卡一流神石榴芒果雪糕令人愛不釋口❤️石榴的酸甜和芒果的香甜相融合,讓人感受到的清涼和水果的甜美,絕對是一道令人難以抗拒的私房甜點✨Sabor Private Kitchen的私房菜每道菜品都有獨特的特色和口感,而且還有

Sabor Private Kitchen的私房菜每道菜品都有獨特的特色和口感,而且還有免開瓶費,十分適合慶祝或者包場,想要特別又好食的用餐體驗要來這裏🫶🏻記得先致電預約喔~
生日