2024-02-29 69 瀏覽
西班牙菜🇪🇸我食唔少,西班牙私房菜🇪🇸就真係好似未食過。餐廳係一間上環嘅樓上舖,都幾隱世下,如果唔係朋友帶我嚟,真係未必知道😆。係柔和嘅音樂🎶、淡黃嘅燈🪔、彩繽紛嘅油畫襯托之下,充滿了浪漫氣氛💕。咁有情調嘅餐廳真係好適合慶祝或包場,呢度仲要free corkage免開瓶費添🥰。如果想食餐廳嘅Signature Chicken Box:,記得早3️⃣日前訂位。Sabor Signature Chicken Box $780餐廳用嘅雞係廣東3️⃣大名雞之首 - 杏花雞🐓,此雞皮呈金黃色,油光閃亮,食起嚟清、鮮、甜、爽🤤。Chicken Liver Pate自家製雞肝醬肝味非常濃郁😍,質感濕潤幼滑,加上甜甜的紅酒醬🍷及蔥花,既平衡油膩感又增添香味,配埋香脆多士,真係好食到停唔到口🥰。之後店員會原隻雞上枱🐓,用威士忌🥃點火後淋上雞身🔥,直到酒精揮發後(重要打卡位📸千祈唔好錯過🤩),店員將雞帶回廚房準備煙燻雞及炒飯🥰。Oven Baked Chicken雞🐓切成小件放入木盒內煙🏨,木盒上枱時打開盒蓋後,即時煙霧瀰漫煙燻香味四溢🤤,達致視覺及嗅覺嘅享受,當堂食慾大增🤩。雞肉🐓味道咸香,有陣陣煙燻香味,口

Chicken Liver Pate

Oven Baked Chicken

雞肉🐓味道咸香,有陣陣煙燻香味,口感軟嫩滑溜又多汁。另有1️⃣2️⃣款調味可選,今次選了青檸海鹽🧂及土匪味🔥,一款清新微酸,一款惹味香辣,同樣好食。大家可能會問點解會無哂啲雞皮嘅,係因為....

Chicken-skin Oil Rice
雞皮炒飯用小瓦煲上🥘,雞肉香雞皮脆,飯粒吸收咗雞油,味道特別香口🥰,加上飯焦、蔥花及自家製豉油,非常好食😋。正所謂皮脆飯香,全港獨有。

可能知道我地大食,之後店員推介咗幾款食物俾我地。

Stired-fried Cuttlefish with Allioli Espuma $280
墨魚粒🦑厚肉彈牙,用番茜☘️及蒜頭🧄炒過零舍惹味香口,再點配味道辛辣🌶帶陣陣蒜香味的自家製蒜泥蛋黃泡泡,令味道更豐富,墨魚🦑的鮮香味更突出😋。

Garlic Shrimp in Olive Oil $360
虎蝦仁🦐大大隻,質感爽口彈牙,蝦味香濃又鮮甜,用蒜油、蒜片及小量辣椒煮過後🌶,每食一口充滿蒜香味及鮮香味🤤。

Catalonia Cream with homemade ice cream $80
焦糖奶凍製作特別,既無蛋白亦免焗,表層都有薄薄一層香脆焦糖🥰,下層是幼滑creamy的流質蛋黃奶凍,味道微甜甜肉桂香味😋。雪糕香滑有陣陣酒香味🍷。

總括而言,兩個字:精彩。除咗無論食物、環境以至服務非常之好,上每碟菜前,店員都會用心講解,上菜速度、時間亦拿捏得非常之好💯。
2024-02-20