2024-04-14 41 瀏覽
🔸 Sabor Signature Chicken Box:選用廣東三大名雞之首: 杏花雞🐓 皮呈金黃色,油光閃亮,吃起來有清、鮮、甜、爽。鷄經過煙昏,帶有木的香味🪵淋上scottish whiskey🥃再點火🔥whiskey較重果味,帶點蘋果、梨及木桶味道,令鷄皮有焦糖化的效果a. Chicken Liver Pate自家製嘅雞肝醬用上新鮮雞肝及酒調製而成,雞肝醬味道濃郁,加上面層紅酒醬香醇甜美🍷配上爽脆自家焗製水晶包,令人回味無窮b. Oven Baked Chicken這道烤雞肉使用松果木煙燻製成,讓它散發出特殊的煙燻香味。烤雞去皮且拆骨,每一口都能品嚐到滑順的雞肉原味,保持了雞肉的嫩滑口感。餐廳提供多達12款不同的鹽供您選擇🧂小編選了青檸鹽和喜馬拉雅山礦物鹽,青檸鹽帶有柑橘清新的香氣🍋‍🟩而喜馬拉雅山礦物鹽則具有天然的礦物質,能夠豐富雞肉的味道。c. Chicken-skin Oil Rice雞皮於淋上秘密配方的威士忌酒後,帶有威士忌焦糖化的香味。然後進行撕皮和焗烤的步驟,使得雞肉表面金黃酥脆💥同時,使用瓦煲將雞油的精華炊煮成米飯🍚讓飯粒吸收了雞油的香味。當打開瓦煲時,再灑上自

a. Chicken Liver Pate

b. Oven Baked Chicken

c. Chicken-skin Oil Rice
雞皮於淋上秘密配方的威士忌酒後,帶有威士忌焦糖化的香味。然後進行撕皮和焗烤的步驟,使得雞肉表面金黃酥脆💥同時,使用瓦煲將雞油的精華炊煮成米飯🍚讓飯粒吸收了雞油的香味。當打開瓦煲時,再灑上自家調製的醬汁,每一口都充滿著雞皮酥脆和米飯香氣的美味。
Chicken Liver

🔸 Grilled cuttlefish with alloli
在上桌時,唧上質地像泡沫般的番茜蒜蓉醬🧄蒜香味濃。配以鮮味彈牙的墨魚粒🦑口感爽嫩而有嚼勁。

🔸Garlic shrimp
這款西班牙經典Tapas,蝦肉非常嫩滑彈牙🦐加上大量蒜片一起炒🧄非常惹味🍞麵包可以點上吸盡蒜片精華的橄欖油同食。
Chicken-skin Oil Rice

這道西班牙傳統的甜點,上層是香脆的焦糖,敲碎後呈現出極為滑順的Catalonia Cream,口感較水狀,配上蜜瓜味雪糕🍈食落十分滿足。

Chicken Liver
Oven Baked Chicken
良久沒吃西餐,前天 Iby 就到聞名已久的 Sabor Spanish Touch Private Kitchen 享用晚餐,環境確實不錯,食物也很用心呢!⸜♡⸝ 😋 Sabor Chicken Box (Sabor 杏花雞匣) 🌕🌕🌕🌕🌑 780ʜᴋᴅ選用的肇慶市封開縣杏花雞,為廣東三大名雞之首,吃起來有清、鮮、甜、爽、骨香之感。a. Chicken Liver Pate高濃度雞肝醬;b. Oven Baked Chicken 烤杏花雞肉;c. Chicken-skin Oil Rice 雞皮油香飯。✩‧₊ 💬濃郁的雞肝醬配上紅酒醬及香草,酸酸甜甜,餐廳自家製的水晶包外爽脆內軟彈,搭配不俗,令人齒頰留香;原隻杏花雞用松果木煙燻製成,再在 Iby 面前以精挑細選過的 單一麥芽威士忌 加火燒過,最後拆骨上桌,皮脆肉嫩,又滑又多汁,配以青檸鹽及喜馬拉雅山礦物鹽,提升雞原味層次;邊吃雞肉,邊享受餐廳自家創作的雞皮油香飯:先將杏花雞淋上秘製單一麥芽威士忌再點火,讓酒滲入每一吋雞皮裏,撕去皮烤至金黃鬆脆,再用瓦煲將雞油精華炊成香氣四溢的泰香米飯,最後打開蓋子,並灑上自家調製的淡醬油醬汁,甘香又不

⸜♡⸝

a. Chicken Liver Pate高濃度雞肝醬;

b. Oven Baked Chicken 烤杏花雞肉;

✩‧₊ 💬

邊吃雞肉,邊享受餐廳自家創作的雞皮油香飯:

最後打開蓋子,並灑上自家調製的淡醬油醬汁,甘香又不過鹹,加上惹味脆口的雞鬆,每一口都充滿幸福感!

餐廳另提供多達12款鹽選擇,其中最特別的是土匪鹽及辣椒鹽,香氣撲鼻之餘又不會搶走原味,推薦大家一試。

🍷 餐廳提供免開瓶費服務🍷

𓈊ˊ ˗
❣️上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室
📞 93034873
  • Sabor  Chicken  Box
朋友臨時book咗間隱世美食帶我去食,上環永樂街的「Sabor Spanish Touch Private Kitchen」。餐廳燈光昏暗,落地玻璃望出街景,環境寫意浪漫,餐廳仲免收開瓶費,好適合一班朋友包場慶祝活動。其實我已經聽聞過佢大名好耐啦,呢間私房菜已經開咗十幾年,主打西班牙菜式,最近佢哋推出新菜式:「Sabor Signature Chicken Box」食材系用咗廣東三大名雞之首「杏花雞」,將雞肝、雞肉、雞皮化身成三道不同特色料理,成隻雞都可以食返。Chicken Liver Pate前菜賣相唔錯,系特製雞肝醬同麵包,面層系焦糖洋蔥,味道甜甜哋好易入口,雞肝醬口感細膩柔滑,仲好香。擦在麵包上非常好味。Oven Baked Chicken主菜系隻雞,講到隻雞都幾巴閉,餐廳先會拎全隻雞出嚟show吓,再表演現場火燒打卡,淋上Vodka燒幾秒,驚太鞋唔會燒太耐。之後再拎返去拆肉,用煙燻處理隻雞,雞皮金黃油亮,慢煮雞肉嫩滑,不過我個人覺得可以煮耐啲啲。Chicken-skin Oil Rice 雞皮飯夠晒特別,將杏花雞雞皮炸到脆卜卜放入飯內,閂蓋焗,食之前再噴上特製醬油,香口好味,

Chicken-skin Oil Rice
雞皮飯夠晒特別,將杏花雞雞皮炸到脆卜卜放入飯內,閂蓋焗,食之前再噴上特製醬油,香口好味,趁熱食啦!餐廳準備咗12款鹽,如果想再重味啲可以同侍應講。
另外餐廳都有好多西班牙菜式,Tapas選擇都唔少

即場唧番茜蒜蓉醬,大大朵泡沫狀醬汁好靚,但好快就謝,影相要快手,呢個生蒜味道勁突出,微辣。墨魚粒軟冧夠味,同蒜醬好夾。

Garlic shrimp
大大隻蝦啖啖肉,蒜香突出,呢個都要趁熱快食,唔好浸太耐油。

甜品嘅Catalonia Cream加雲尼拿雪糕,賣相幾好,面層有脆焦糖微熱,Cream系冰涼口感,溝埋一齊絕配,食埋雪糕大滿足。
2024-03-12 178 瀏覽
公司辦活動, 四周找合適場地, 人數不多, 所以可供選擇的餐廳也不多! 正好朋友推介一家上環樓上私房菜, 立即去試菜! 燈光昏暗浪漫, 大小正合適包場及慶祝等活動, 重點是free corkage 免開瓶費呢! 貼心的附上濕巾抹手, 夠衛生!Grilled cuttlefish with alloli $280 ~ 超大隻肉很厚的墨魚切粒, 肉質嫩滑, 爽口彈牙! 配上蕃茜、生蒜頭自家制醬, 雖是蒜味, 但沒有太濃烈及辛辣, 很愛呢!Garlic shrimp $360 ~ 超大隻的虎蝦, 蝦肉爽甜, 份量還挺多的! 橄欖油很香, 蒜片香脆, 配以麵包片同食, 我的最愛! Sabor Signature Chicken Box $780 ~ 採用廣東三大名雞之首: 杏花雞, 又名米仔雞! 這份雞盒除了雞外, 還有雞肝醬及焗飯!雞肝醬 ~ 雞肝醬完全沒有腥味, 以紅酒、波特酒煮洋蔥粒舖面, 醬香醇厚, 入口即溶! 雞隻先堂前淋上60度的威士忌再燃點火焰, 燒至有微微焦香味道! 再以柏葉煙燻, 香氣撲鼻, 除雞肶外其餘均去骨處理! 雞皮呈金黃色, 油潤光澤, 雞皮爽脆, 雞味濃郁, 肉質幼
貼心的附上濕巾抹手, 夠衛生!
雞隻先堂前淋上60度的威士忌再燃點火焰, 燒至有微微焦香味道! 再以柏葉煙燻, 香氣撲鼻, 除雞肶外其餘均去骨處理! 雞皮呈金黃色, 油潤光澤, 雞皮爽脆, 雞味濃郁, 肉質幼滑, 味道鮮甜, 超有驚喜的!
配以不同味道的鹽, 我們選了檸檬鹽、花椒鹽及喜馬拉亞山鹽, 味道被提升呢!
炸香雞胸及雞背的皮與飯同焗, 採用泰國絲苗米, 入口完全不油膩, 不愛吃飯的我倆把整煲飯吃得一粒不剩!
Catalonia Cream with homemade ice cream $80 ~ 檸檬肉桂味的Catalonia Cream 幼滑又香脆, 及自家製士多啤梨雪糕! 為這美味的晚餐畫上完美句號!
  • Sabor Signature Chicken Box
  • Grilled cuttlefish with alloli
  • Garlic shrimp
1K
2024-03-08 186 瀏覽
尋找隱世美食,真係唔講唔知位於上環永樂街的「Sabor Spanish Touch Private Kitchen」一家主打西班牙菜的私房菜,原來已經開業10年,餐廳位置就喺幢商住大廈嘅6樓,最近無意中睇到一張燒雞嘅相被吸引了,原來最近餐廳推介以廣東三大名雞之首「杏花雞」做主打的「Sabor Signature Chicken Box」,這個雞盒一共有三款食物,師傅非常有創意,一定會有驚喜,喜歡食雞嘅朋友真係一定唔可以錯過😋🌟Sabor Signature Chicken Box $780雞種選用廣東三大名雞之首「杏花雞」皮呈金黃色,油光閃亮,吃起來有清、鮮、甜、爽嘅味道和口感,我都係第一次有幸品嚐呢個品種,這個Chicken Box 包括有以下三款食物,雞肝醬多士、燒雞、雞皮油飯,對我這個孤陋寡聞嘅人嚟講,真係充滿驚喜🙌🐓▪️Chicken Liver Pate自家製嘅雞肝醬用上新鮮雞肝、紅酒、砵酒、製作而成,雞肝醬味道超級香濃,紅酒醬香醇甜美,塗上香脆既西班牙多士,簡直係人間美味,再配上一啖紅酒,就是享受🐓▪️Oven Baked Chicken這個烤雞工序繁複,烤至剛剛熟去皮去骨,再
尋找隱世美食,真係唔講唔知位於上環永樂街的

🐓▪️Chicken Liver Pate

🐓▪️Oven Baked Chicken
這個烤雞工序繁複,烤至剛剛熟去皮去骨,再用煙燻方法處理,出場既時候用一個寶盒,放上已切件的「杏花雞」出埸,未食先聞已經香到不得了,再嚐一口,雞味好香濃,肉質鮮嫩,店員隨即會奉上不同款式味道嘅鹽巴,可以自行選兩款,推介較有特色嘅香檸鹽和岩鹽,沾上烤雞,增添味道和風味,好美味

🐓▪️Chicken-skin Oil Rice
從未喺其他餐廳食過,我最期待嘅雞皮油飯,雞皮香脆,油飯充滿香蔥和油香,又帶點焦焦和雞皮真係絕配,對我嚟講真係人間美味,我好奇問吓店員其實係用咗啲咩材料響個飯度,原來係用咗令人欲佢還迎嘅「豬油」😎怪不得就是令人不能抗拒嘅味道

🦑▪️Grilled cuttlefish with alloli $280
炒墨魚粒配泡沫蒜蓉醬,墨魚粒的鮮味彈牙程度100分,配上自家調製的泡沫蒜蓉醬,口感香滑像雪糕,含在口裏蒜茸的鹹香久久不散,味道配合墨魚粒簡直係佳作

🦐▪️Garlic shrimp $360
欖油蒜片蝦,大蝦是巨型版,超級爽口又彈牙,香濃蒜油帶少少香辣味道,食完口腔充滿蒜頭香,麵包點上蒜蓉橄欖油一齊食,好滋味

🍯▪️Catalonia Cream with homemade ice cream $80
肉桂檸檬Catalonia Cream自家製士多啤梨雪糕,西班牙傳統食品,面層就是香脆的焦糖,敲碎之後就係香滑無比既Catalonia Cream,味道清甜微微酸嘅檸檬清香,配上天然果香嘅自家製士多啤梨雪糕,美味得好幸福

🍷▪️Mocen Arlequin Tinto Temprianillo $ 550
Light & Fresh, Fruity, Medium Body
佳餚怎能不配美酒,店員推介了這一支帶葡萄甜香,好容易入口嘅紅酒,一口味食一啖美酒,在這𥚃用餐非常快樂
  • Garlic Shrimp
2024-04-12 6 瀏覽
今年原先打算北上為太太慶祝生日,但由於一些事故,最終決定留港消費,無意中在OpenRice找到呢間西班牙餐廳,太大亦有興趣去試,於是便在網上訂座,初時去到亦有些擔心,他食物唔啱太太生意,怎料,一切比預期想像中好,這是一間用心的餐廳,值得大家去試. 每道菜都係廚師精心的制作. 味道俾想像中更好,環境非常優雅,員工服務亦需要讚一讚,太太今年的生日總算冇揀錯地方,本人亦受到太太的讚賞,想不到香港餐廳亦有如此高水準🤭🫰👍
2024-04-10
生日
  • Suckling pig
2024-04-12 0 瀏覽
今次去了上環吃西班牙菜,餐廳總廚師承西班牙米芝蓮 Jose Vicente Mascaros,善長煮出食物原味,將食材優化,將味道提升到更高層次。Sabor Chicken Box Sabor 杏花雞匣雞隻選用肇慶市封開縣的杏花雞,吃起來有清、鮮、甜、爽、骨香之感,故有廣東三大名雞之首的稱號。店員先將杏花雞淋上獨有秘方的威士忌酒再點火,令酒香滲入雞皮,稍後再將雞隻製成三道菜。❣️Chicken Liver Pate高濃度雞肝醬濃郁雞肝味道,配上爽脆自家焗製水晶包,齒甲留香❣️Oven Baked Chicken雞隻已拆骨起肉,盛載於一個精美木盒上,再用松果木煙燻,雞肉入口非常軟嫩,有雞味之餘,也帶著淡淡松果木煙燻的香氣,配以青檸鹽及喜馬拉雅山礦物鹽,提升味道層次。❣️Chicken-skin Oil Rice將米飯和雞油以瓦煲煮熟,雞皮焗至金黃香脆,食用時再灑上自家製醬汁,每粒米飯都充滿著雞油的香氣,再加上脆脆的雞皮,十分滿足。Garlic Shrimp in Olive Oil大蝦爽口彈牙,香濃蒜油略帶辣味,用麵包蘸上蒜蓉橄欖油,非常滋味。Stired-fried Cuttlefish w

Sabor Chicken Box
Sabor 杏花雞匣

❣️Chicken Liver Pate
高濃度雞肝醬
濃郁雞肝味道,配上爽脆自家焗製水晶包,齒甲留香

❣️Oven Baked Chicken

❣️Chicken-skin Oil Rice

Garlic Shrimp in Olive Oil

墨魚切成細粒粒,入口十分彈牙,配上自家調製的泡沫蒜蓉醬,蒜香十足。

這是一道西班牙的傳統甜品,面層是香脆的焦糖,內裡是入口順滑的Catalonia Cream,味道帶檸檬清香,配自家製雪糕,十分滿足。
2024-04-06 16 瀏覽
廚師首創咗獨門菜式首先,廚師會介木盒裝住燒雞介紹!色澤金黃,燒得好靚,好有油香,香氣撲鼻👍Sabor Signature Chicken Box 杏花雞匣嚴選廣東三大名雞之首: 杏花雞:🐔🐔皮呈金黃色,油光閃亮,吃起來有清、鮮、甜、爽之感以雞製作出以下Chicken Liver Pate高濃度雞肝醬配上爽脆自家焗製水晶包,齒甲留香Oven Baked Chicken烤杏花雞肉用松果木煙燻製成,去皮拆骨,配以青檸鹽及喜馬拉雅山礦物鹽,將雞嘅原味升層次Chicken-skin Oil Rice雞皮油香飯全亞洲獨有,先將杏花雞淋上秘方的威士忌酒再點火,另酒滲入每吋雞皮裡,之後撕皮再焗至金脆,再以瓦煲將雞油的精華炊成泰香米飯。開蓋時,再灑上自家調製醬汁,吃時咬到香脆嘅雞皮,啖啖充滿幸福感
廚師首創咗獨門菜式
首先,廚師會介木盒裝住燒雞介紹!
色澤金黃,燒得好靚,好有油香,香氣撲鼻👍
嚴選廣東三大名雞之首: 杏花雞:🐔
🐔皮呈金黃色,油光閃亮,吃起來有清、鮮、甜、爽之感
以雞
製作出以下

Chicken Liver Pate高濃度雞肝醬
配上爽脆自家焗製水晶包,齒甲留香
Oven Baked Chicken烤杏花雞肉

Chicken-skin Oil Rice雞皮油香飯
  • 芥末墨魚粒
2024-03-30 14 瀏覽
第一次黎呢間西班牙私房菜,環境及氣氛都非常有情調,適合慶祝或包場,而且仲免開瓶費,如果想食Sabor Signature Chicken Box就記得要提早一日預訂啦🤗Chicken Liver Pate面層個醬甜甜地,下層係濃郁嘅雞肝醬,配上超鬆軟酥香嘅自家焗製水晶包,令人齒甲留香Sabor Signature Chicken Box主食嘅餐碟都有暖到,餐廳採用廣東三大名雞之首👉🏻杏花雞,外皮呈金黃色。店員會原隻雞先上台,淋上秘方威士忌酒再點火,令酒滲入每吋雞皮裡面,然後待火焰🔥燒完就會拎入廚房俾廚師切開。烤杏花雞肉係運用松果木煙燻製成,去皮拆骨,入口香嫩,如果想食濃味啲仲有15款青檸鹽及喜馬拉雅山礦物鹽俾你揀,提升雞原味層次Chicken-skin Oil Rice雞肉經撕皮再焗至金脆,再以瓦煲將雞油嘅精華炊成泰香米飯。開蓋後再灑上自家調製醬汁,每一口都充滿皮脆飯香Grilled cuttlefish with alloli 上菜後會唧上蕃茜蒜香醬,墨魚🦑點上個醬食真係超惹味,食唔停口Garlic shrimp 蝦肉非常嫩滑香口,充滿蒜蓉香味,麵包可以點上橄欖油食用Cataloni

Sabor Signature Chicken Box

Garlic shrimp
蝦肉非常嫩滑香口,充滿蒜蓉香味,麵包可以點上橄欖油食用

自家製雲呢拿雪糕真係好Creamy😍望落個樣似係焦糖燉蛋,但比起平時食嘅更加水滑
2024-03-17 12 瀏覽
這裡燈光柔和,幾有情調,私隱度高1. 🐓Sabor Signature Chicken Box $780:雞種選用廣東三大名雞之首「杏花雞」皮呈金黃色,油光閃亮,吃起來有清、鮮、甜、爽嘅味道和口感,我都係第一次有幸品嚐呢個品種,這個Chicken Box 包括有以下三款食物,雞肝醬多士、燒雞、雞皮油飯a. Chicken Liver Pate🫔第一次用雞肝醬配上香脆既西班牙多士,雞肝醬上面有炒過既洋蔥,估唔到又幾好食,完全無腥味,口感細綿滑潤。b. Oven Baked Chicken🍗火焰燒雞絕對係打卡必點,上檯時侍應好細心提醒我地手機ready好開錄影,然後再為燒雞淋上酒,一點火瞬間熊熊火光超吸睛,滿足左視覺上既享受店員將隻雞交由廚師斬件再上檯,雞肉嫩滑,肉汁爆滿c. Chicken-skin Oil Rice 🥘雞油飯好香,但唔會太油,有d似煲仔飯,食到有飯焦2. Grilled cuttlefish with alloli $280🦑墨魚粒配上自家調製既番茜蒜頭醬,個醬店員係上枱時現擠,口感香滑,有清新的蒜頭味,唔會太濃烈及辛辣! 配埋彈牙的墨魚粒,好食~3. 🦐Garlic
這裡燈光柔和,幾有情調,私隱度高

a. Chicken Liver Pate
估唔到又幾好食,完全無腥味,口感細綿滑潤。

b. Oven Baked Chicken

店員將隻雞交由廚師斬件再上檯,雞肉嫩滑,肉汁爆滿

c. Chicken-skin Oil Rice
🥘雞油飯好香,但唔會太油,有d似煲仔飯,食到有飯焦

🦑墨魚粒配上自家調製既番茜蒜頭醬,個醬店員係上枱時現擠,

3. 🦐Garlic shrimp $360
西班牙文應該叫Gambas al ajillo ,係西班牙經典既Tapas
燒得極熱的鑄鐵鍋端上桌,滾燙的橄欖油結合了鮮甜蝦仁在鍋裡冒著大泡泡,
鮮香四溢,蝦仁好大隻好新鮮,口感彈牙,配上蒜香味十足既金黃炸蒜片,麵包點上蒜蓉橄欖油一齊食,好味~

4. Catalonia Cream with homemade ice cream $80
自家製雪糕🍧唔錯,唔係好甜,感覺幾健康
Catalonia Cream 賣相好似焦糖燉蛋 crème brulée
但口感完全唔同,入口綿滑,配以微甜的焦糖香,有驚喜
西班牙菜一向是我最愛的菜色之一,今晚來到位於上環永樂街的西班牙私房菜餐廳「Sabor Spanish Touch Private Kitchen」,之前在社交平台見到他氜的燒雞好吸引,所以就同朋友來試下店內地方不大,只有約二十個座位,裝潢以黑白色為主,感覺時尚最近餐廳推出了以廣東三大名雞之首「杏花雞」製作成的「 Sabor Signature Chicken Box」,我正是沖著它而來🔺Sabor Signature Chicken Box|$780包括了三款食物✿ Chicken Liver Pate自家製雞肝醬,以新鮮雞肝做成醬,面層是紅酒、波特酒煮過的洋蔥粒和少許香蔥,雞肝醬味道濃郁,質地柔軟,帶少許酒香,配上香脆的西班牙多士,真是不得了✿ Oven Baked Chicken以廣東三大名雞之首「杏花雞」為食材,上枱時店員會把原隻雞呈上,在我們面前點火,燒過的雞皮呈金黃色,之後會為我們起肉,再用煙燻盒呈現,雞件油光閃亮,吃起來有清、鮮、甜、爽,肉質滑溜,不枉我為它而來✿ Chicken-skin Oil Rice我都是第一次在西班牙餐廳食到雞油飯,應該係全港獨有,油飯充滿香蔥和油

店內地方不大,只有約二十個座位,裝潢以黑白色為主,感覺時尚

包括了三款食物

✿ Chicken Liver Pate

✿ Oven Baked Chicken

✿ Chicken-skin Oil Rice
我都是第一次在西班牙餐廳食到雞油飯,應該係全港獨有,油飯充滿香蔥和油香,酥脆的雞皮口感,與滋潤的米飯結合形成豐富的口感層次,醬油的加入帶來鹹香味,吃到停不了口

🔸Grilled cuttlefish with alloli 🦑|$280
烤墨魚配蒜蓉醬,墨魚肉質細嫩,搭配濃郁的蒜蓉醬和微焦的外皮,蒜蓉醬是慕絲狀態,又香又滑,墨魚配合鮮甜的烤墨魚,一絕

🔸Garlic shrimp🦐|$360
西班牙菜中,蒜蝦🧄是我其中一道最喜歡的菜式,大大隻蝦,鮮味彈牙,蒜味濃郁,微烤脆皮,爽脆、鮮美,用麵包點上蒜蓉橄欖油一齊食,好好味

🔸Catalonia Cream with homemade ice cream |$80
自家製紅桑子雪糕,酸酸甜甜,Catalonia Cream用了西班牙傳統方法製作,質地絲滑的奶油布丁,口感非常綿密

2024-03-09 12 瀏覽
呢間西班牙私房菜Sabor位於上環一橦商業大廈上面,店舖大約有20個位左右,室內燈光柔和昏暗,配埋油畫、仿植物同各款酒裝飾品,都幾舒適,餐廳提供free corkage 免開瓶費,適合一大班人包場或者慶祝,都適合附近返工嘅人過嚟happy dinnerSabor significant chicken box ($780) 呢個雞係招牌,用咗杏花雞做成,唔單止賣相好靚,仲用咗酒燒同煙燻呢個chicken set總共分開三樣食物/parts去present:1️⃣ Chicken Liver pate 首先奉上雞肝醬,都算滑溜鮮味,上面仲鋪咗啲紅酒醬同蔥花,中和純雞肝醬嘅膩感,配埋香脆嘅多士一齊食啱啱好2️⃣ Oven baked chicken 用火燒過嘅雞切件,再放咗入木盒度慢慢煙燻,食落去非常滑溜,雞味好重,而且醃得好入味同有咸香,另外佢有12款salt可以選擇作為調味,揀左青檸海鹽,清新微酸點落雞度個效果唔錯,仲可以更加吊到雞皮雞肉嘅鮮味3️⃣Chicken skin oil rice 用咗燻雞一部份嘅雞皮,雞皮炒飯用小瓦煲上碟,撈勻一齊食,雞皮脆卜卜,而且飯微微absorb咗雞油,有陣陣雞

3️⃣Chicken skin oil rice 用咗燻雞一部份嘅雞皮,雞皮炒飯用小瓦煲上碟,撈勻一齊食,雞皮脆卜卜,而且飯微微absorb咗雞油,有陣陣雞香味
Grilled cuttlefish with aioli 切成方形嘅墨魚粒,配上打成泡沫形狀嘅蒜泥蛋黃芫荽醬,呢個配搭幾match而且可以提升cuttlefish 嘅鮮味
Garlic shrimp in Olive oil 橄欖蒜片蝦肉,虎蝦大大隻,用蒜油蒜片同辣椒煮過之後更加惹味,仲俾咗啲麵包仔可以點埋吸咗海鮮味嘅橄欖油
Catalonia cream with home made ice cream 焦糖燉蛋上面就燒至焦脆,下面比較流質,個人鍾意硬身啲嘅焦糖燉蛋🙈不過幾欣賞佢個雪糕,平時唔係幾鍾意食士多啤梨雪糕,因為好多都有浸藥水味,但呢個食得出係用真生果造成,而且唔算甜,個雪糕幾正👍🏼
2024-03-06 148 瀏覽
西班牙菜就食得多,但來來去去都係差唔多嘅tapas、海鮮飯,想食啲特別啲、比較有心思嘅西班牙菜,上環就有一間樓上私房菜餐廳Sabor Private Kitchen。餐廳位置不多,環境比較有情調。比起一般西班牙菜,呢度更著重presentation同食材,帶來味覺👅同視覺享受👀餐廳仲免收開瓶費添🍾🍗Sabor Signature Chicken Box招牌之作,用上廣東三大名雞之首-杏花雞,將雞肝、雞肉、雞皮化身成三道不同特色料理,好有心思🫶🏻Chicken Liver Pate餐前先奉上麵包配雞肝醬,雞肝醬甘香軟滑,帶好香嘅餘韻😻😻面頭塗上一層焦糖洋蔥,香甜嘅味道好似食果醬一樣,同雞肝醬好夾😋Oven Baked Chicken主菜係餐廳招牌,全隻雞先俾你打下卡📸再淋上加入Vodka嘅火焰🔥吸睛度爆燈。之後再煙燻同拆肉。杏花雞特點係雞皮顏色特別金黃閃鑠⭐️質感較爽。煙燻味超級香。雞肉油潤,口感嫩滑,即使雞胸位亦夠滑👍🏻調味亦恰當。Chicken-skin Oil Rice 全港獨有嘅雞皮飯😎將杏花雞雞皮炸到脆卜卜,混入軟熟嘅飯粒之中,零舍香口。食之前再噴上特製醬油,好邪惡😈🦑Grill

🍗Sabor Signature Chicken Box

Chicken-skin Oil Rice

🦑Grilled cuttlefish with alloli
上枱時先唧上番茜蒜蓉醬,泡沫般嘅醬汁生蒜味道突出,配以鮮味彈牙嘅墨魚粒,蒜香味彷彿係口中打通舌頭嘅任督二脈😛😛

🦐Garlic shrimp
比起平時嘅蒜油蝦,呢度嘅蝦更大隻👍🏻👍🏻更新鮮爽彈。蒜香味香而不重。

🍮Catalonia Cream with homemade ice cream
甜品係地道西班牙嘅Catalonia Cream,忌廉加入雲尼拿同肉桂,質感滑溜😙😙面頭一層脆焦糖絕對有畫龍點睛嘅作用。再配以自家製士多啤梨雪糕🍨邪惡又滿足嘅甜品

人均消費:$830
推介指數(10分為滿分):8.5分
2024-03-05
🇪🇸西班牙私房菜Sabor 位於上環,室内燈光柔和昏暗,配上藝術油畫及植物,令環境帶有温暖舒適的温馨感。店主熱情好客,耐心介紹每道菜式,而且和顧客有說有笑,是家有人情味的私房菜💒 Sabor提供free corkage 免開瓶費,非常適合慶祝或包場🍗Sabor Signature Chicken Box (Hk$780): 以廣東三大名雞之首杏花雞作食材,金黃色外皮油光閃亮,肉質帶有清、鮮、甜、爽的元素。 吃法次序分為三個dish,全港獨有!不單儀式感滿分岩哂打卡,更是視覺、嗅覺和味蕾的感官享受a. Chicken Liver Pate:首先奉上雞肝醬,味道香濃、脂滑鹹鮮,配上香酥薄脆麵包條中和口味b. Oven Baked Chicken:店員即場以威士忌點燃原隻雞,再加工烤製及拆骨。雞件放置於滿佈熱石及松果的木盒子上,煙熏香氣令人垂涎。更有12款不同的海鹽可供調味選擇c. Chicken-skin Oil Rice:第三道雞皮油飯皮脆飯香,飯粒乾爽香口、粒粒分明,搭配自家秘製醬油令雞飯提鮮🐙Grilled cuttlefish with aioli (Hk$280):吱花蒜泥蛋黃芫

🐙Grilled cuttlefish with aioli (Hk$280):吱花蒜泥蛋黃芫茜醬,配方形墨魚粒,非常爽嫩有嚼勁

🦐Garlic shrimp(Hk$360):西班牙經典Tapas 橄欖油蒜片蝦肉,蝦肉爽甜彈牙搭配法包吸收醬汁的精華,非常惹味

🍧Catalonia Cream with homemade ice cream (Hk$80) :來自加泰羅尼亞區的焦糖奶油布丁,奶油質地般輕盈滑順,帶有空氣感,配上雲呢拿雪糕,口腔充滿奶香

(All subject to 10% service charge)

📍Sabor Spanish Touch Private Kitchen
上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室
(港鐵上環站 E2 出口, 步行約2分鐘)
2024-02-29 69 瀏覽
西班牙菜🇪🇸我食唔少,西班牙私房菜🇪🇸就真係好似未食過。餐廳係一間上環嘅樓上舖,都幾隱世下,如果唔係朋友帶我嚟,真係未必知道😆。係柔和嘅音樂🎶、淡黃嘅燈🪔、彩繽紛嘅油畫襯托之下,充滿了浪漫氣氛💕。咁有情調嘅餐廳真係好適合慶祝或包場,呢度仲要free corkage免開瓶費添🥰。如果想食餐廳嘅Signature Chicken Box:,記得早3️⃣日前訂位。Sabor Signature Chicken Box $780餐廳用嘅雞係廣東3️⃣大名雞之首 - 杏花雞🐓,此雞皮呈金黃色,油光閃亮,食起嚟清、鮮、甜、爽🤤。Chicken Liver Pate自家製雞肝醬肝味非常濃郁😍,質感濕潤幼滑,加上甜甜的紅酒醬🍷及蔥花,既平衡油膩感又增添香味,配埋香脆多士,真係好食到停唔到口🥰。之後店員會原隻雞上枱🐓,用威士忌🥃點火後淋上雞身🔥,直到酒精揮發後(重要打卡位📸千祈唔好錯過🤩),店員將雞帶回廚房準備煙燻雞及炒飯🥰。Oven Baked Chicken雞🐓切成小件放入木盒內煙🏨,木盒上枱時打開盒蓋後,即時煙霧瀰漫煙燻香味四溢🤤,達致視覺及嗅覺嘅享受,當堂食慾大增🤩。雞肉🐓味道咸香,有陣陣煙燻香味,口

Oven Baked Chicken

雞肉🐓味道咸香,有陣陣煙燻香味,口感軟嫩滑溜又多汁。另有1️⃣2️⃣款調味可選,今次選了青檸海鹽🧂及土匪味🔥,一款清新微酸,一款惹味香辣,同樣好食。大家可能會問點解會無哂啲雞皮嘅,係因為....

Chicken-skin Oil Rice
雞皮炒飯用小瓦煲上🥘,雞肉香雞皮脆,飯粒吸收咗雞油,味道特別香口🥰,加上飯焦、蔥花及自家製豉油,非常好食😋。正所謂皮脆飯香,全港獨有。

可能知道我地大食,之後店員推介咗幾款食物俾我地。

Stired-fried Cuttlefish with Allioli Espuma $280
墨魚粒🦑厚肉彈牙,用番茜☘️及蒜頭🧄炒過零舍惹味香口,再點配味道辛辣🌶帶陣陣蒜香味的自家製蒜泥蛋黃泡泡,令味道更豐富,墨魚🦑的鮮香味更突出😋。

Garlic Shrimp in Olive Oil $360
虎蝦仁🦐大大隻,質感爽口彈牙,蝦味香濃又鮮甜,用蒜油、蒜片及小量辣椒煮過後🌶,每食一口充滿蒜香味及鮮香味🤤。

焦糖奶凍製作特別,既無蛋白亦免焗,表層都有薄薄一層香脆焦糖🥰,下層是幼滑creamy的流質蛋黃奶凍,味道微甜甜肉桂香味😋。雪糕香滑有陣陣酒香味🍷。

總括而言,兩個字:精彩。除咗無論食物、環境以至服務非常之好,上每碟菜前,店員都會用心講解,上菜速度、時間亦拿捏得非常之好💯。
2024-02-20