男友生日特登揀間好野帶佢去😳🤭入面真係好舒適好grand 好岩紀念日或者慶祝生日去咗🎂座位唔多 想食記得預約丫菜單係由chef👩‍🍳安排的 了解我地有咩唔食之後就同我地講解菜式 店員好溫柔同幽默🤭每一道菜都講得好detail菜式都好用心製作,味道好正而且仲present得好好👍🏻如果你鍾意飲酒,佢地仲有好多西班牙葡萄酒可以配搭菜式,真係可以一次過感受到西班牙嘅餐飲文化 仲有一個好重要嘅點係佢地免開瓶費!如果你有特別嘅場合,想帶埋自己嘅酒去,佢地係免費幫你開瓶嘅!咁就可以放心地慶祝或者包場啦!😳蕃茄蒜蓉法包🥖以新鮮蕃茄和香濃蒜蓉為主口感酥脆,絕對是一個美味的開胃小吃魚湯煮蜆🐠以鮮美的魚湯為湯底,魚湯🐟超級濃郁新鮮加入新鮮的蜆貝煮熟濃郁的湯底會賦予蜆貝豐富的海鮮風味墨魚仔配生蒜頭嘅泡沫以彈牙的墨魚仔為主要食材 搭配蒜頭泡沫。墨魚仔的鮮嫩與蒜頭泡沫的濃郁味道交織在一起,帶來獨特的口感和風味蒜片橄欖油多蝦🍤配多士多士可以配蒜片或者就咁樣點橄欖油食蒜片和蝦的鮮嫩結合,再加上橄欖油的香氣,絕對是一道美味又有趣的小吃松露蛋白蘑菇湯🍲mushroom cappuccino多種不同蘑菇為基礎製作出的奶油

男友生日特登揀間好野帶佢去😳🤭
入面真係好舒適好grand 好岩紀念日或者慶祝生日去咗🎂
座位唔多 想食記得預約丫

每一道菜都講得好detail

菜式都好用心製作,味道好正
而且仲present得好好👍🏻

蕃茄蒜蓉法包🥖
以新鮮蕃茄和香濃蒜蓉為主
口感酥脆,絕對是一個美味的開胃小吃

魚湯煮蜆🐠
以鮮美的魚湯為湯底,魚湯🐟超級濃郁新鮮
加入新鮮的蜆貝煮熟

多種不同蘑菇為基礎製作出的奶油蘑菇湯
湯濃郁順滑

之後用柚子雪葩清下個口再食main course
西班牙海鮮炒飯🍚
以新鮮的海鮮為主要食材,搭配炒飯烹製而成。這道飯菜香氣四溢,口感豐富
2023-09-01 18 瀏覽
魚湯煮蜆,鮮甜的魚湯和大口的新鮮蜆肉,真是絕配!一口咬下,魚香和蜆味交織在口中,讓人欲罷不能!👍🏻番茜蒜頭醬炒墨魚,墨魚的鮮嫩搭配上香氣四溢的番茜蒜頭醬,口感十分獨特!感覺就像是在舌尖上炸開的煙花!💥墨魚墨汁包豬肉,墨魚墨汁的濃郁和豬肉的鮮嫩完美結合,彰顯出西班牙料理的獨特風味。😋水波蛋大啡菇,蛋液的綿密和啡菇的鮮香交融在一起,讓人垂涎欲滴!😍炸蟹丸配蒜油醬,酥脆的蟹丸搭配上香氣四溢的蒜油醬,一口下去,讓人感覺彷彿置身在西班牙的夏日海灘!🌊橄欖油炒蒜片大蝦配法式包,大蝦的鮮嫩和橄欖油炒蒜片的香氣相互融合,配上法式包,簡直是一種享受!每一口都能感受到大蝦的鮮甜!🦐西班牙焗蛋白,蛋白的綿密和焗的層次感完美結合,一口下去,讓人感覺徬彿置身於西班牙的陽光下!☀️

2023-08-25
  • 橄欖油炒蒜片蝦
2023-08-31 322 瀏覽
西班牙菜一向是我最最最喜愛的菜色之一😌 今次來這間位於上環的西班牙私房菜餐廳Sabor Private Kitchen Cuisine,絕對帶給了我不少驚喜💕我們選了 Sabor Mix Menu ($780 per head)總共有7道菜包括tapas, 湯,主菜,甜品1️⃣ Clams in Green Sauce魚湯很鮮甜濃郁,大大粒蜆肉口感嫩滑,蜆肉吸收了魚湯的精華,超鮮甜2️⃣ Grilled Cuttlefish with Green Allioli這道菜的精髓是醬汁‼️口感很creamy, 帶點清新的芥末味魷魚粒用蒜頭炒香,醬汁剛好能中和魷魚的油膩感,大力推薦👍🏻3️⃣ Garlic Shrimp in Olive Oil蝦肉爽口彈牙,用橄欖油、蒜片、辣椒炒香,十分惹味😋 附上兩片面包,最後可以沾橄欖油吃4️⃣ Daily Soup我們點了一個熱湯一個凍湯,熱湯是蘑菇湯,打蘑菇打成蓉,加入黑松露凍湯是夏季限定,蕃茄味酸甜,香料味較濃5️⃣ Fruit Sherbet今天的是柚子雪葩,用來清一清味蕾以迎接主菜6️⃣ Seafood Paella幾年前在巴塞隆拿吃過正宗Paella,想不到這裡的Pae
西班牙菜一向是我最最最喜愛的菜色之一😌

總共有7道菜包括tapas, 湯,主菜,甜品

1️⃣ Clams in Green Sauce

魷魚粒用蒜頭炒香,醬汁剛好能中和魷魚的油膩感,大力推薦👍🏻

蝦肉爽口彈牙,用橄欖油、蒜片、辣椒炒香,十分惹味😋
附上兩片面包,最後可以沾橄欖油吃

4️⃣ Daily Soup
凍湯是夏季限定,蕃茄味酸甜,香料味較濃

5️⃣ Fruit Sherbet
今天的是柚子雪葩,用來清一清味蕾以迎接主菜

6️⃣ Seafood Paella
幾年前在巴塞隆拿吃過正宗Paella,想不到這裡的Paella竟然更加高質
飯粒吸滿了龍蝦湯,好濃郁,粒粒分明有嚼頭😋
加一點檸檬汁,可以令整體味道更鮮更香濃

7️⃣ Daily Dessert
Tiramisu質地好像cream般幼滑綿密,帶著淡淡的咖啡香氣
Creme Catalana 和Creme Brûlée 有點像又有點不像,上面也是有一層香脆的焦糖,下面的creme就較流質
2023-08-29
這間位於上環的西班牙私房菜,位置非常隱蔽,柔和昏暗的燈光,營造出浪漫情調的用餐氣氛。餐廳堅持選用正宗西班牙食材,煮出正宗西班牙味道,主廚每天會為客人建議最好的菜式配搭,每道菜式皆帶給客人味覺上的驚喜。Sabor Mixed Menu $650pp🦋Spanish Crystal Bread麵包烤得鬆脆,配合酸酸甜甜的新鮮蕃茄蓉,清新開胃。🦋Clams in Green Sauce鮮甜的魚湯配上肥美的蜆肉,盡顯鮮味。🦋Grilled Cuttlefish with Green Alioli爽口彈牙的魷魚粒,容易咬開,口感一流,配上質感輕盈的番西蒜蓉忌廉泡泡,吃不停口,配酒一絕。🦋Stuffed Squid 爽滑的墨魚仔釀入了雜菌及豬肉碎,再配上香濃的墨魚汁,增加了獨特風味,提升味道及豐富質感。🦋Portobello Benedict流心的班尼廸蛋蓋上一層燒香的芝士,底下是洋蔥、大啡菇及火箭菜,配搭惹味的荷蘭汁,美味極了。🦋Crab Croquette呈金黃色的炸蟹肉忌廉球,外脆香內軟糯,蟹香四溢。🦋Garlic Shrimp in Olive Oil新鮮爽彈的大蝦配上炸脆蒜片,開胃惹味,

Sabor Mixed Menu $650pp

🦋Spanish Crystal Bread
麵包烤得鬆脆,配合酸酸甜甜的新鮮蕃茄蓉,清新開胃。

🦋Clams in Green Sauce
鮮甜的魚湯配上肥美的蜆肉,盡顯鮮味。

🦋Stuffed Squid

🦋Portobello Benedict

🦋Crab Croquette
呈金黃色的炸蟹肉忌廉球,外脆香內軟糯,蟹香四溢。

🦋Garlic Shrimp in Olive Oil
新鮮爽彈的大蝦配上炸脆蒜片,開胃惹味,跟麵包同吃,增添飽腹感。

🔸Daily Dessert
🦋Crema Catalana
口感很特別,稀稀的呈糊狀,有別於一般焦糖燉蛋,添加入吉士及肉桂調味,味道層次豐富。

🦋Tiramisu
提拉米蘇口感細滑,咖啡及酒味不算太突出,配搭自家製蜜瓜味雪芭,送上一陣涼快口感,暑氣全消。

2023-08-24 20 瀏覽
今晚同朋友嚟上環呢間西班牙私房菜Book位時會俾埋menu揀食咩餐廳話可以自己帶酒免開瓶費我哋揀左每位780嘅menu 每一道都好好味西班牙水晶麵包脆皮煙韌 加埋蕃茄蒜茸油好味呀魚湯大蜆好鮮甜 隻隻都好飽滿完全冇沙炒墨魚粒軟嫩彈牙 本身用香草炒過已經好香再加埋充滿空氣感嘅番茜蒜茸cream就更好食炸蒜片大蝦 真係遠遠都聞到蒜香味大蝦爽口彈牙夠新鮮 有少少辣幾惹味餐湯我同朋友叫左兩款試下蘑菇湯味道香濃口感幼滑 蕃茄凍湯香料味比較重飲完湯有個柑橘雪芭俾我地清清味蕾主菜係海鮮Paella 墨魚汁整嘅飯好香好好味魷魚都幾鮮嫩 帶子大大粒 好味到兩個人食晒成盤Crema Catalana有啲似Crème brûlée不過焦糖下面嘅creme就液體啲 味道偏甜Tiramisu口感幼滑 咖啡味唔會太濃自家製嘅蜜瓜雪糕有驚喜 味道清甜今餐食得好滿足 有下次!
今晚同朋友嚟上環呢間西班牙私房菜

Crema Catalana有啲似Crème brûlée
不過焦糖下面嘅creme就液體啲 味道偏甜

Tiramisu口感幼滑 咖啡味唔會太濃
自家製嘅蜜瓜雪糕有驚喜 味道清甜

今餐食得好滿足 有下次!
西班牙菜嘅多元風味一直都好吸引我,尤其係各種Tapas同西班牙炒飯,令人諗起濃厚嘅西班牙熱情。上環嘅𝖲𝖺𝖻𝗈𝗋 𝖲𝗉𝖺𝗇𝗂𝗌𝗁 𝖳𝗈𝗎𝖼𝗁 私房菜,餐廳嘅氣氛浪漫,而且食物高質,係一個難忘嘅用餐體驗。依家惠顧仲會有 free corkage 免開瓶費🥂 啱哂同朋友或者另一半浪漫慶祝,或者包場聚會🫶𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝘾𝙪𝙩𝙩𝙡𝙚𝙛𝙞𝙨𝙝 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙂𝙧𝙚𝙚𝙣 𝘼𝙞𝙤𝙡𝙞 𝙁𝙤𝙖𝙢 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚這款Tapas嘅賣相非常吸引人🥰 以燒八爪魚為主,配以泡沫蕃茜蒜頭醬。每一啖你寔中可以食到八爪魚嘅鮮味同焦香味,配上蕃茜蒜頭醬,口感豐富,非常適合開胃。👍 𝙎𝙩𝙪𝙛𝙛𝙚𝙙 𝙎𝙦𝙪𝙞𝙙 𝙞𝙣 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙄𝙣𝙠 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚經典嘅西班牙Tapas🤤 在墨魚筒中釀入豬肉碎及雜菌,再淋上墨魚汁,令呢道菜在口感和味道上都有多層次嘅變化,每啖都可以咬到墨魚嘅彈牙感😋👍 𝙋𝙤𝙧𝙩𝙖𝙗𝙚𝙡𝙡𝙚 𝙈𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙤𝙛𝙩 𝘽𝙤𝙞𝙡𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜 𝙞𝙣 𝙃𝙤𝙡𝙡𝙖𝙣𝙙𝙖𝙞𝙨𝙚 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚用大啡菇為主,配以溫泉蛋和荷蘭醬。大啡菇鮮美多汁,口感順滑,味道濃郁,令人無法抗拒嘅美味。👍 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘 𝙎

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥

👍 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥
這款經典Tapas嘅香蒜味道濃郁,蝦肉鮮嫩彈牙,令人回味無窮。每一啖都充滿了驚喜和滿足感,蒜香填滿口腔,忍唔住食完一隻又一隻。

📍Sabor Spanish Touch Private Kitchen
  • 蒜片蝦
  • Garlic Shrimp
  • Stuffed squid in black ink
  • Tiramisu Foam
  • 橄欖油炒蒜片蝦
  • Grilled cuttlefish with green alioli
2023-08-11 25 瀏覽
Clams in green sauce 🐚 青醬汁青口呢碗新鮮魚湯煮蜆好鮮美,魚湯濃郁而唔會過重🐟,每啖都飄散住魚香,蜆肉鮮嫩彈牙,帶出湯嘅鮮味,而且完美地保留咗魚同蜆嘅原汁原味Grilled cuttlefish with green allioli 烤墨魚配青蔥烤墨魚配青蔥蒜蓉味空氣感忌廉🌿,真係別具一格,墨魚烤得剛剛好🐙,肉質鮮嫩,配上香氣四溢嘅青蔥蒜蓉味忌廉,帶出一種獨特嘅風味,口感豐富,帶來驚喜Garlic shrimp in olive oil 橄欖油蒜蓉大蝦 🍤大蝦新鮮肉嫩,橄欖油份量恰到好處,外脆內嫩✨,蒜蓉片嘅香氣同蝦嘅鮮味相融合,帶來滿滿嘅滿足感!Daily soup 是日餐湯 🥣辣辣地嘅生蒜蕃茄凍湯同熱蘑菇湯令人驚喜,生蒜嘅辛辣同蕃茄嘅酸甜融合在一起,帶來一種獨特嘅口感,而熱蘑菇湯濃郁香滑🍄,蘑菇嘅鮮味恰到好處,兩款湯各有特色,味道唔錯啊Fruit Sorbet 🍋🍨 檸檬雪葩 柑桔味嘅酸酸甜甜檸檬雪葩,真係清新又解渴,檸檬嘅香氣同酸甜味道帶出一種fresh 嘅感覺,值得推介👍🏻Seafood paella 🥘 西班牙海鮮炒飯蝦肉質鮮嫩,蜆肉帶出一種獨特嘅鮮味

Clams in green sauce 🐚 青醬汁青口

Daily soup 是日餐湯 🥣

Fruit Sorbet 🍋🍨 檸檬雪葩

Seafood paella 🥘 西班牙海鮮炒飯
蝦肉質鮮嫩,蜆肉帶出一種獨特嘅鮮味,而新鮮檸檬汁滴落去帶來一抹清新嘅柑桔香氣,炒飯米粒飽滿,可以話將各種食材完美結合😍

Daily dessert 是日甜品
火龍果雪葩色彩繽紛,口感清涼,帶來一種水果的甜蜜滋味🍧,而正宗意大利芝士蛋糕濃郁香滑🍰,奶香與芝士結合真係好正

2023-08-06 38 瀏覽
今晚去上環食西班牙私房菜,餐牌設計都係廚師發辦,只要你話俾佢聽有咩唔食就會為你調教。Menu有兩個1️⃣Chef Tapas Menu 2️⃣Sabor Mix Menu 另外再可以俾個Buget 佢哋會為你設計Menu。這個地方不是太大,但系好舒服,前面有將梳化,牆上的油畫,好似歐洲的小店一樣,份外有親切感。Cripsy bread 🥖長條形鬆化麵包,配上自製香草蕃茄醬,香脆可口。Tapas 4️⃣魚湯煮蜆 - 用上新鮮蜆的鮮味煮成湯,鮮味無窮墨魚粒蕃茜蒜蓉醬 - 墨魚肉質彈牙有口感,上碟時再唧上自家製蕃茜蒜蓉醬,忌廉記口感,呢個醬汁就係這道菜靈魂。魷魚筒豬肉碎雜菌 - 新鮮嘅魷魚筒釀上肉碎雜菌,口感非常。蒜片蝦 - 每次我食tapas 一定會叫,因為又健康又惹味。用上橄欖油薯片烹調,再配上脆香麵包,非常美味。主菜乳豬這個菜同西班牙炒飯一樣,食西班牙菜必定要食。大廚皮脆,肉質柔軟。甜品2️⃣Cream burlee cinnamon 蛋味濃郁,非常滑溜,再有淡淡的cinnamon 味道。檸檬🍋蛋白清新美味,仲配上果醬,好適合夏天食。➡️這個私房菜免開瓶費,仲適合包場。

Cripsy bread 🥖
長條形鬆化麵包,配上自製香草蕃茄醬,香脆可口。

Tapas 4️⃣
魚湯煮蜆 - 用上新鮮蜆的鮮味煮成湯,鮮味無窮

魷魚筒豬肉碎雜菌 - 新鮮嘅魷魚筒釀上肉碎雜菌,口感非常。

主菜乳豬

甜品2️⃣
Cream burlee cinnamon
蛋味濃郁,非常滑溜,再有淡淡的cinnamon 味道。

檸檬🍋蛋白
清新美味,仲配上果醬,好適合夏天食。

➡️這個私房菜免開瓶費,仲適合包場。
  • Garlic Shrimp
  • Tomato Bread
如果唔係朋友帶我去,真係估唔到上環有個咁隱世但又好高質地食西班牙菜嘅好地方!❣️餐廳係🆓免開瓶費的,所以都有好幾個客自己帶酒上去品酒,配美食邊飲邊傾計,真係一流❣️以私房菜形式運作,平均$680-$780/位,記得book位同事先夾好menu❣️餐廳好有格調,而且唔會有人打擾,可以自成一角享受candlelight dinner,好浪漫🌹❣️可以包場慶祝的當晚朋友安排了標準的set dinner:🍅蕃茄蒜蓉多士- 係好濃香嘅蕃茄蓉撈上蒜蓉粒粒,令味道更fresh更有層次感,夾上脆皮麵包一流🦑炒八爪魚粒- 先上碟的是八爪魚粒粒,然後再即場揤出生蒜foam!- 八爪魚粒粒煎香過,熟度剛好,軟香得來鮮甜味十足😋點生蒜foam一定要點到落曬去先食到蒜嘅惹味,更有層次🦐蒜片蝦- 熱辣辣滾油咁上勁香,真係視覺、味蕾同湊覺享受- 估唔到蝦好新鮮,好鮮甜彈口,配上上面粒粒蒜片,惹味中帶鮮甜(隔離枱食到japjap聲🤭,可想而知有幾好味)🐷西班牙乳豬(需要加錢轉)- 同樣是難忘的,皮薄脆唔會好肥膩,食落去真係好crunchy!- 皮下肉質厚肉得來好嫩,仲有濃濃豬肉香,食材用心🥣蘑菇湯- 呢個係非一般蘑菇湯,撈上

❣️可以包場慶祝的

當晚朋友安排了標準的set dinner:

🍅蕃茄蒜蓉多士
蕃茄蒜蓉多士

🦑炒八爪魚粒
炒八爪魚粒

- 先上碟的是八爪魚粒粒,然後再即場揤出生蒜foam!

🦐蒜片蝦
蒜片蝦

- 熱辣辣滾油咁上勁香,真係視覺、味蕾同湊覺享受

🐷西班牙乳豬(需要加錢轉)
西班牙乳豬

- 皮下肉質厚肉得來好嫩,仲有濃濃豬肉香,食材用心

🥣蘑菇湯
蘑菇湯

- 呢個係非一般蘑菇湯,撈上黑松露、蛋白,令texture更豐富,滑滑地帶有濃濃蘑菇口感同黑椒香,好有層次

✨✨✨火龍果雪芭✨✨✨

之後會送上火龍果雪芭,清清味蕾先食main,好細心!
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

🥘西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯

- 用上魚湯、蝦湯整,飯吸曬蝦湯香味,每啖都有濃濃海鮮香(應該還有蝦膏香)
- 飯上面蝦肉彈口,撈上八爪魚粒粒,都幾豐富!

🍰自家製雪糕配tiramisu
自家製雪糕配tiramisu

- 面層係tiamisu foam 好軟身濃香,加上pound cake,甜度適中
- 自家製蜜瓜雪糕更加係啖啖清新蜜瓜味,好特別

🌟 creme brulee(可以飲的!)

- 係別樹一格的,無落奶之餘texture係液體狀來,夾上檸檬香、超濃肉桂味,層次豐富!特別喜歡上面一片焦糖,脆脆地再「飲」creme brulee,令人難忘

唔經唔覺邊食邊傾計成晚,每一刻都係享受來

蕃茄蒜蓉多士
炒八爪魚粒
西班牙乳豬
自家製雪糕配tiramisu
2023-08-05 28 瀏覽
Sabor係一間主打西班牙tapas既私房菜,店面唔太大但牆身擺設等等設計充滿心思,環境氣氛恬靜,令人坐得好舒服。值得一提既係餐廳免開瓶費,適合慶祝或者包場,約會定同朋友相聚都係一個好選擇!今次同老公試左Chef Tapas Menu,無論食物份量定味道都好滿意🥰上tapas前先有薯仔沙律,加入乳酪同蒜蓉味道香濃。Tomato toast烘得香脆,配上自家製蒜油蕃茄蓉,酸酸甜甜好開胃。🔸Clams in fish sauce以每日新鮮熬製魚湯煮蜆,蜆份量唔少而且處理得宜,蜆本身既清甜配上魚湯鮮味好夾!食完蜆之後記得飲埋個湯,品嚐湯頭精華🤤🔸Grilled Cuttlefish with Green Alioli Foam炒墨魚粒肉質煙韌彈牙,本身調味已經足夠,就咁食都好正。不過最特別既係店員即時用氣槍打出黎既green alioli foam,蒜味濃郁但充滿空氣感,沾上墨魚粒令味道更強烈🔸Chorizo西班牙香腸Chorizo本身味道偏鹹,下面既薯蓉正好中和鹹味;仲加入左pineapple cider,鹹香之中帶微甜同果味🔸Portobello Mushroom Benedict以大啡

🔸Clams in fish sauce

🔸Chorizo

🔸Portobello Mushroom Benedict
以大啡菇代替english muffin,上面放焦糖洋蔥以及水波蛋,流心蛋黃撈埋一齊食,係一個新穎既配搭
🔸Crab Croquette
以蟹肉蟹膏造成croquette,炸得香脆而內面保持濕潤軟滑,蟹肉鮮味濃郁

🔸Garlic Shrimp
蒜片蝦係食西班牙菜時其中一款必點tapas🏅Sabor既蒜片蝦一樣熱辣辣上枱,滾油浸熟既蝦肉嫩滑,旁邊蒜片香脆但唔會蓋過蝦既鮮味,仲可以同附上既麵包一齊食,超級惹味😍

🔸Crema Catalana, Homemade Tiramisu and Homemade Strawberry Ice Cream
甜品共有3款:Crema Catalana 軟滑充滿蛋香,自家製tiramisu咖啡香氣濃郁,而自家製雪糕就香滑得黎有果肉甜味,香甜消暑!
2023-08-05 17 瀏覽
因為慶祝生日所以選擇一間適合慶祝ge私房菜訂枱時已經傾好menu如果有帶酒仲可免開瓶費前菜+水晶包 薯仔沙律清新水晶包配橄欖油蕃茄粒蕃茄開胃 麵包條鬆脆魚湯蜆魚湯甜 加埋蜆超鮮我已經連湯飲曬除左鮮甜冇其他comment墨魚粒番茜蒜頭Mousse 口感輕身 彷如無物,而味道充滿口腔 墨魚好有咬口,豐富香草香氣輕微辣味,口感味道配合得恰到好處墨魚吊桶裏面有磨菇牛肉粒豬肉粒配合墨魚汁蕃茜辣油 唔算辣 唔食得辣朋友都唔怕一啖一隻 口感味道豐富蒜片香辣大蝦超濃香蒜味 麵包沾上醬汁簡直是把精華都吃掉大蝦伴著蒜片吃更佳乳豬配露荀 薯仔豬皮酥脆,豬肉嫩滑多汁,配有微酸醬汁伴碟,完美平衡。Crema Catalana有d 似焦糖燉蛋而更軟有焦糖永遠讓人難忘配上香橙調味簡直天衣無縫蛋白蛋糕蛋糕清淡配合生果及果蓉,味道平衡恰到好處
因為慶祝生日所以選擇一間適合慶祝ge私房菜

魚湯甜 加埋蜆超鮮
我已經連湯飲曬
除左鮮甜冇其他comment

墨魚粒
番茜蒜頭Mousse 口感輕身 彷如無物,而味道充滿口腔
墨魚好有咬口,豐富香草香氣輕微辣味,口感味道配合得恰到好處

墨魚吊桶

麵包沾上醬汁簡直是把精華都吃掉
大蝦伴著蒜片吃更佳

乳豬
配露荀 薯仔
豬皮酥脆,豬肉嫩滑多汁,配有微酸醬汁伴碟,完美平衡。

Crema Catalana
有d 似焦糖燉蛋而更軟
有焦糖永遠讓人難忘
配上香橙調味簡直天衣無縫

蛋白蛋糕
蛋糕清淡配合生果及果蓉,味道平衡恰到好處
2023-08-02 15 瀏覽
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧麵包蒜蓉粒配番西蒜頭醬石盤上面裝住墨魚,墨魚切粒然後廚師會即場加入幼滑嘅番西蒜頭醬。墨魚非常彈牙又有嚼勁。蒜頭蝦送上枱嘅時候已經聽到油嘅沸騰聲音,遠遠地已經聞到蒜香味。另外仲可以配搭上麵包一齊食,麵包吸收晒蒜油嘅味道,非常香口。脆豬乳豬皮一啖咬落去可以聽到聲音,你就知有幾脆啦。而且一啲都唔會有肥膩嘅感覺,油香又軟腍。蘑菇熱湯將蘑菇磨成蓉,口感非常幼滑,又有黑椒嘅香味。凍湯咁嘅天氣飲返個蕃茄凍湯,真係好清爽酸酸甜甜,清一清個口因為西班牙菜都係比較重口味,推薦佢個凍湯菠蘿火龍果雪葩清一清喉嚨就可以準備食主菜。西班牙炒飯點可以唔叫西班牙炒飯啲飯煙煙韌韌,充滿海鮮香味甜品面頭係焦糖,入面係custard和肉桂。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧Sabor Spanish Touch Private Kitchen (上環)上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧#Eatwithcouple_上
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

麵包

蒜蓉粒配番西蒜頭醬

蒜頭蝦

脆豬

蘑菇熱湯
將蘑菇磨成蓉,口感非常幼滑,又有黑椒嘅香味。

凍湯
咁嘅天氣飲返個蕃茄凍湯,真係好清爽
酸酸甜甜,清一清個口
因為西班牙菜都係比較重口味,
推薦佢個凍湯

菠蘿火龍果雪葩
清一清喉嚨就可以準備食主菜。

西班牙炒飯
點可以唔叫西班牙炒飯
啲飯煙煙韌韌,充滿海鮮香味

甜品
面頭係焦糖,入面係custard和肉桂。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧
#Eatwithcouple_上環
#eatwithcouple_西班牙菜

“我作為這些相片的創作者,擁有相片的著作權和所有權。未經我的授權,任何人不得以任何形式銷售、轉讓或利用這些相片。”
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ Sabor Spanish Touch Private Kitchen ‎♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『西班牙私房菜:每道菜式都是小驚喜♥️』今次嚟到上環食西班牙私房菜環境雖然唔大 但係有心思 所以都好有情調 非常適合朋友/情侶嚟慢慢談心因為一食都食最少3個鐘🤣🤣 完全體會到當地人文化🔹薯仔沙律粒粒薯仔撈埋沙律醬 仲有啲wasabi 味煙肉粒粒增添口感🔹蕃茄生蒜蓉醬多士以Welcome Toast 嚟講 佢喺我心目中係100分☺️香草麵包暖亦帶微脆 配埋蕃茄醬甜甜酸酸 好開胃🔹魚湯煮蜆利用新鮮魚湯煮出所以連湯都可以飲💕超鮮魚湯配蜆肉 完全特顯鮮味而且大大顆嘅蜆肉都係滑溜溜~🔹炒墨魚粒✨一上枱只見墨魚粒😳原來漿料會即時用氣槍打出來 所以口感比較輕 有點辣 重蒜頭味好有驚喜嘅料理🔹蒜片蝦✨油香四溢 未上枱先興奮🥰上枱見油仲係滾嘅狀態蝦勁新鮮又彈牙 沾上香辣橄欖油加蒜片一齊食雖然邪惡 但係值得嘅🤤🔹蕃茄凍湯蒜味十足 仲食到蒜粒加咗辣椒 感覺愈飲愈辣🔹黑松露湯面頭嘅泡泡建議攪拌均勻再飲攪咗之後 泡泡都唔係一入口即溶幾特別 令湯飲落豐盈咗🔹西班牙海鮮飯以為海鮮只有面頭呢啲原來連

『西班牙私房菜:每道菜式都是小驚喜♥️』

今次嚟到上環食西班牙私房菜

🔹魚湯煮蜆
利用新鮮魚湯煮出
所以連湯都可以飲💕
超鮮魚湯配蜆肉 完全特顯鮮味
而且大大顆嘅蜆肉都係滑溜溜~

🔹炒墨魚粒✨

口感較輕盈 雲呢拿味好出 唔會太重奶味

🔹Catalonia Cream
望落去似焦糖燉蛋
但原來唔係
食落去有檸檬香、肉桂香
口感似溶溶地嘅雪糕

૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評
每道菜式食落去感覺都夠曬熱情
熱度夠 色調夠 加埋少少辣
大部分都重蒜味 返屋企嘅路程都仲有淡淡蒜味喺口中
如果你喜歡海鮮、紅酒 喜歡蒜 喜歡感受慢食
來吧!絕對冇介紹錯

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
2023-08-01 286 瀏覽
放工後同朋友去左一間西班牙私房菜餐廳,係鬧市入面一個寧靜既角落,環境恬靜,牆上掛住油畫,燈光昏暗,非常有情調,好適合慶祝,仲可以包場,每一道菜都係由廚師親自發辦,充滿住驚喜與創意。蕃茄蒜蓉醬多士蕃茄蒜蓉醬香氣撲鼻,配上脆脆既多士,口感清新。魚湯煮蜆魚湯底係呢道菜既靈魂,同蜆肉既鮮美相互融合,每一口都鮮美無比。炒墨魚粒最特别係番茜蒜蓉醬,好似忌廉咁唧出黎,蒜香味慢慢係味蕾散發,結合墨魚的嫩滑,非常獨特既配搭。橄欖油炒蒜片蝦用燒得極熱既鐵鍋端上枱,香氣四溢,蝦非常爽口,夾埋蒜片一齊食極為惹味。蘑菇湯湯面加左一層忌廉泡沫,增加幼滑口感,令整個湯層次更豐富,蘑菇香味濃厚純正。—————柑橘雪葩——————食主菜之前清一清,酸酸甜甜,非常清新。西班牙海鮮飯用左魚湯蝦湯敖製,飯粒飽滿,每一粒都吸收左魚湯蝦湯既精華,口感綿密之餘,飯粒係口中釋放濃郁既海鮮風味,色香味俱全既主菜。Tiramisu foam 配蜜瓜雪糕Tiramisu foam 空氣感十足,帶有淡淡既咖啡香同埋奶香,蜜瓜雪糕讓人感到清爽舒適。焗蛋白焗蛋白上面加左雜果,一淡一濃,味道好夾,係炎夏的最佳飯後甜點。提外話:餐廳免開瓶費,可以帶

蕃茄蒜蓉醬多士
蕃茄蒜蓉醬香氣撲鼻,配上脆脆既多士,口感清新。

—————柑橘雪葩——————
食主菜之前清一清,酸酸甜甜,非常清新。

焗蛋白

提外話:餐廳免開瓶費,可以帶埋支酒上去chill
2023-07-31
焗蛋白
樓上呢間西班牙私房菜,環境真係唔錯🍅蕃茄蒜蓉包-生蒜蕃茄汁放係脆麵包條上面 汁底Juicy中和麵包嘅乾 口感做到外脆內Juicy 味道酸中帶甜與辣 幾出色🥣魚湯煮蜆-蜆嫩無任何沙粒 加上魚湯入口更加鮮甜 暖胃又滋味🦑墨魚配生蒜奶油-香草牛油煮香墨魚粒 口感軟熟 生蒜奶油個感覺有少少似wasabi 增加少許辛辣感覺🌭西班牙臘腸-臘腸較為結實 偏鹹口感 底有以菠蘿汁煮成嘅薯蓉 酸甜中和臘腸嘅鹹 幾有特色🥚流心蛋大啡菇-流心蛋下面係啡菇加洋蔥 最底墊有火箭菜 啡菇多汁 切開流心蛋黃再加火箭菜 香味十足🦀炸蟹肉波-將蟹肉及蟹膏釀成炸脆球 香口加鮮甜 溫熱🦐蒜油煮蝦-蝦已經剝好殼 加入蒜片辣椒等煮 蝦彈牙質感 幾濃甜味 🍳焦糖燉蛋 -口感似飲緊奶昔 流質之感 帶肉桂及檸檬香味 加埋面頭去焦糖食都唔會太甜🍰Tiramisu + 自家製蜜瓜味雪糕-空氣感好強嘅Tiramisu 少少餅底 有蛋香味 蜜瓜味雪糕淡淡瓜香 唔會過份甜全場免開瓶費 可以帶酒上嚟開心些牙訂位果陣可以同店主傾私房菜嘅Menu總括嚟講,相當高質嘅一間餐廳,值得推薦
樓上呢間西班牙私房菜,環境真係唔錯

🍅蕃茄蒜蓉包

🍳焦糖燉蛋

🍰Tiramisu + 自家製蜜瓜味雪糕

全場免開瓶費 可以帶酒上嚟開心些牙
訂位果陣可以同店主傾私房菜嘅Menu

總括嚟講,相當高質嘅一間餐廳,值得推薦