2022-10-12 310 瀏覽
Today I passed by NUTTEA after holding a meeting at Devon House. As I was a bit thirsty and hungry, I ordered an earl grey chocolate cream tea. This signature drink is an award winner. Though it costs $48, it is worth trying. The tea is aromatic. With the rich and smooth chocolate nut cream, the tea tastes super yummy. It is also healthy and satisfying. A nuttea makes a day!

A nuttea makes a day!
又飲nuttea,真心為咗個奶蓋先飲,有啲貴又好細杯XD🍴繽紛火龍果奶蓋茶 $40 (7/10)火龍果好清淡,用左真生果,飲到火龍果籽,真原味,冇甜味,好重草青味,飲到四季春嘅苦澀同清香,奶蓋好厚好creamy,好香濃堅果味,好香好似食緊nuts咁,都係個奶蓋世一~推薦指數: 7/10個分係比奶蓋!真心係少貴,但間唔中飲就ok!
又飲nuttea,真心為咗個奶蓋先飲,有啲貴又好細杯XD

🍴繽紛火龍果奶蓋茶 $40 (7/10)

推薦指數: 7/10
個分係比奶蓋!真心係少貴,但間唔中飲就ok!
2022-07-12 925 瀏覽
Nuttea評分:🌕🌕🌕🌕🌑第一次試純素嘅奶蓋,好驚喜!奶蓋用咗唔同類型嘅堅果🌰,攪拌後細膩綿密,入口即化,口感非常迷人!,而且唔洗驚太甜同埋太肥膩!伯爵朱古力堅果奶蓋堅果奶蓋搭配朱古力粉,口感綿滑細膩,好似食緊雪糕,搭配伯爵茶,唔會過分的甜,健康之選。🍦蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶堅果奶蓋上配搭蘋果脆脆,用上台灣日月潭玉紅茶,香甜蘋果楓糖味,覺得比巧克力🍫堅果奶蓋更消新🉐P.S. 值得返桌!
Nuttea

評分:🌕🌕🌕🌕🌑

伯爵朱古力堅果奶蓋

蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶

P.S. 值得返桌!
2022-07-11 544 瀏覽
我又來喝NUTTEA了😄雖然單價比較高 但材料真的很足而且很有飽足感 👏🍫伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $48🌰奶蓋由堅果奶製成 口感濃厚 喝飲料之前可以先吃奶蓋喔伯爵茶的味道一如既往的茶味足 味道清新 😋

我又來喝NUTTEA了😄

喝飲料之前可以先吃奶蓋喔
伯爵茶的味道一如既往的茶味足
味道清新 😋
2022-07-08 586 瀏覽
第一次幫襯係新蒲崗首店,人地門面企理,員工態度又殷勤。今次呢間鰂魚涌店真係有待改善。差#1: 🤧 勁難開嘅玻璃趟門幫襯過都會明我講咩,度門其實好明顯日久失修,遲早有安全問題。另外,員工嘅私人物品周圍擺,貨又亂擺。差#2: 🤧 人手問題入到去,3點幾,得我一個客,舖頭有三位年輕員工,全部都冇戴口罩........冇人招呼,或者問我要啲咩。 其中兩個掛住食米線、傾偈; 收銀掛住睇外賣啲單。我已經講咗想要order乜嘢,但佢地零反應——— 我再講多次,收銀終於應我:「好,等陣。」之後收銀再同食緊米線嘅員工講:「有人網上落單。一陣要送20杯外賣!」講完照樣大家若無其事。我體諒佢多單,等啦⋯⋯⋯企咗差唔多近10分鐘,佢地咩都冇做,茶都冇整過一杯,佢先再問:「你要飲啲咩?」 真係曬晒人啲時間。好彩最後其中一位員工以5分鐘都冇嘅神速整咗飲品俾我。差#3 飲品好稀因為唔係第一次飲,之前喺新蒲崗店都飲過一模一樣嘅menu,但呢間分店沖嘅方式可能唔同,好似飲緊冰水咁,火龍果成份極少,好多碎冰。個啲nut cream比例同飲品差好遠,有圖有真相⋯味道真係好一般。

差#1: 🤧 勁難開嘅玻璃趟門
另外,員工嘅私人物品周圍擺,貨又亂擺。
差#2: 🤧 人手問題

之後收銀再同食緊米線嘅員工講:
「有人網上落單。一陣要送20杯外賣!」
講完照樣大家若無其事。

我體諒佢多單,
等啦⋯⋯⋯企咗差唔多近10分鐘,
佢地咩都冇做,茶都冇整過一杯,
佢先再問:「你要飲啲咩?」

真係曬晒人啲時間。
好彩最後其中一位員工以5分鐘
都冇嘅神速整咗飲品俾我。

差#3 飲品好稀
繽紛火龍果奶蓋茶
2022-07-06 425 瀏覽
公司樓下開左呢間NUTTEA咁耐,次次經過佢時都一係就食到勁飽,一係就見到入面好多人,今日既下午茶時間4點幾又餓餓地,就試下落去搵野食,咁岩見到NUTTEA 難得地冇人排,因為人人都番晒工,機會就黎喇飛雲,就叫左杯佢貼晒出黎寫住2019年台灣奶茶節金獎既伯爵朱古力堅果奶蓋茶,menu到仲mark住左3粒星星推界,亦係全店最貴既一杯。伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47呢杯伯爵朱古力堅果奶蓋茶係寫明用100%純巧克力無牛奶添加製作而成既,而個伯爵茶就係屬於印度產地既格雷伯爵,面頭有一層厚厚用堅果打成既朱古力味奶蓋,奶蓋相當濃郁厚實,店只係會直情比支匙羹你舀黎吃既咁厚身,食落去就好似食緊朱古力mousse咁,但朱古力味就唔係好夠濃,可能因為比D nuts 味蓋過左,奶蓋下既茶底係好清香伯爵紅茶,茶味都香醇,但如果撈埋D奶蓋一齊咁入,成杯係好淡味,亦唔似飲緊奶茶,冇奶味又冇朱古力味,飲緊一杯甜甜地既紅茶咁,有少少怪,不過成杯飲完係會好飽,因為個奶蓋的確係幾厚,不過個人認為呢杯茶有貴左少少,下次再飲會想試下其他味。
,亦係全店最貴既一杯。
伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47
,奶蓋相當濃郁厚實,店只係會直情比支匙羹你舀黎吃既咁厚身
,食落去就好似食緊朱古力mousse咁
,但朱古力味就唔係好夠濃,可能因為比D nuts 味蓋過
,飲緊一杯甜甜地既紅茶咁,有少少怪
,下次再飲會想試下其他味。
20 分鐘 (外賣自取)
2022-07-02 296 瀏覽
同同事去咗買奶蓋茶諗住relax雖然都唔係難飲,但係我覺得都係唔值個價錢嗰個奶蓋係OK嘅~~但係杯茶同平時出面嗰啲冇分別囉同埋要等好耐先有Overall, 如果係想搵杯平平哋嘅嘢飲飲下,我唔會建議一間。
同同事去咗買奶蓋茶諗住relax

雖然都唔係難飲,但係我覺得都係唔值個價錢
嗰個奶蓋係OK嘅~~
但係杯茶同平時出面嗰啲冇分別囉

同埋要等好耐先有

2022-06-15 231 瀏覽
5月5號晏晝諗住用OpenRice app 落單,減少排隊時間。過咗10幾分鐘落到店舖,點知OpenRice彈出嚟話釘單已被取消,原因係餐廳未有接單。我問收銀姐姐點解未有接單,佢死都話冇收到訂單,之後我比OpenRice個畫面俾佢睇,佢黑起塊面。對唔住都唔講一句,跟住同我講,「咁你咪而家落單囉」。我落到舖頭,只係見到佢同側邊個店員係咁傾偈,同埋碌手機。佢哋掛住傾偈唔願做,咁咪唔接單囉。如果唔願做生意嘅,就麻煩舖頭老闆唔好申請OpenRice網上接單功能。唔好要啲客白行一趟,仲要睇住你收銀姐姐啲面色。成日話疫情關係影響生意,但係我真係睇唔到哩位收銀姐姐有幾想做生意,有幾努力想保住自己份工。

對唔住都唔講一句,跟住同我講,「咁你咪而家落單囉」。

2022-05-05
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2022-05-27 380 瀏覽
其他分店都有試過,但今次鰂魚涌依間係最失望一次😢焙茶堅果奶茶,叫左微糖都預左無乜甜味,但飲落係完全無甜味又無焙茶味,同普通一杯堅果奶無分別。明白有機會少甜就會少左味,但不至於完全飲唔到茶味?係的話店員可以落單時提提我?不過飲到好多堅果碎,同埋啲堅果都香,不過就唔係奶茶囉😢😢$40比一般茶飲貴但唔值🙈下次都係揀返奶蓋系列比較安全…(略帶一提去買既時候無落雨,但成個地下都好濕好跣,環境好扣分。)
其他分店都有試過,但今次鰂魚涌依間係最失望一次😢

2022-05-27
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2022-02-23 580 瀏覽
今日老闆萬歲 請飲nuttea! 我就揀左熱門既火龍果奶蓋,因為之前已經試過四季春奶蓋,覺得茶甘奶香,容易入口。而今次飲既火龍果亦無令我失望。厚厚實實既奶蓋配以真果肉令我一試難忘!

2022-01-22 579 瀏覽
今日天氣好約左朋友去行山,行山前想買啲野飲一路行一路飲,朋友就介紹左我飲呢間堅果奶蓋專門店nuttea雖然主打外賣手作飲品,無得堂食,但入面環境裝修一啲都唔馬虎,勁有心機整到勁靚,一入到去心情都好啲呢到最出名既就係堅果奶蓋,黎到一定要試下!唔想太肥既其他野飲水果茶冷泡茶,或者唔要奶蓋淨係堅果奶都得叫完等左唔係好耐,野飲就整好啦呢杯綠色既係宇治抹茶堅果奶蓋茶。建議食法係食左面頭啲奶蓋先用佢提供既剷試下啲奶蓋,勁濃厚,好有質感,好似食緊蛋糕咁,完全唔會好似食緊忌廉咁底下宇治抹茶都好出色,同係日本飲個啲有少少似,超好味!朋友叫左焙茶,唔會好甜,反而茶味好香好濃。呢到除左奶蓋整到好出色之餘,茶底都好比心機整,正呀!

叫完等左唔係好耐,野飲就整好啦

呢杯綠色既係宇治抹茶堅果奶蓋茶。建議食法係食左面頭啲奶蓋先

底下宇治抹茶都好出色,同係日本飲個啲有少少似,超好味!

朋友叫左焙茶,唔會好甜,反而茶味好香好濃。

呢到除左奶蓋整到好出色之餘,茶底都好比心機整,正呀!
2022-01-12 542 瀏覽
上次係旺角飲完已經好回味🥺今次經過鰂魚涌見到有Nuttea,就即刻飲唔住買返杯飲。依間真係最鐘意飲既奶蓋😭今次試另一隻味✨粉紅莓好堅果奶蓋顏色鮮艷有層次, 視覺效果唔錯😎, 甜度適中, 莓味好重🤤, 加上少量沙冰, 係依個咁凍既天氣飲真係爽度爆登🤣「不」一啖奶蓋, 再飲一啖士多啤梨沙冰, 先咸後甜, 正呀😍✨焙香堅果奶蓋烏龍茶至於焙香堅果奶蓋烏龍茶, 無特別要求甜度, 唔太甜🤔烏龍茶味幾清新🤭淡淡焙茶香, 奶蓋一樣咁高質, 味道咸香好好味, 質感好creamy, 最重要係質地杰身, 唔會話隔一陣就「熔」下面, 而且份量夠多🤪配埋堅果粒, 好有咬口, 唔會好dry, 又有nuts 又有奶蓋, 又有野飲😋ps:次次飲完nuttea 都勁飽🤣

依間真係最鐘意飲既奶蓋😭今次試另一隻味

✨粉紅莓好堅果奶蓋

✨焙香堅果奶蓋烏龍茶

ps:次次飲完nuttea 都勁飽🤣
2022-01-10
2022-01-11 292 瀏覽
今日同朋友經過Nuttea 其實平時都飲開呢一間堅果奶嘅飲品店~ 所以就推薦朋友試吓!首先本身Nuttea 嘅裝修已經冇得輸!入邊裝修簡約得來又有啲特別~同埋隔離都有個街邊位有少少花做裝飾😍見到啲女仔攞住杯嘢飲喺嗰度打卡覺得都幾靚!!今次叫咗個黑糖堅果奶🙈入邊好得意 同平時唔一樣唔係一啲珍珠 反而係一啲咬起上嚟煙煙韌韌 類似嘅果粒嘅物體😍我同朋友都非常之驚喜 覺得比起平時嘅黑糖珍奶少咗個份肥膩感🥰同埋因為選用堅果奶 所以飲落去都比較清新唔會有太大嘅負擔!之後叫咗佢哋嘅招牌 朱古力奶蓋堅果茶!朱古力奶蓋飲落去係鹹鹹地嘅🙈🙈🙈應該係有啲海鹽喺面 所以成杯嘢飲落去非常之有層次感😍😍😍而且佢嘅奶蓋非常之厚 真係非常之好飲!!

2022-01-09 164 瀏覽
平時我唔係特別話鍾意飲手搖飲品,因為硬係覺得啲相要飲品用埋啲化學野,唔係太健康有一位朋友知道我對手搖飲品有啲「偏見」,就係都要話帶我去位於鰂魚涌嘅呢一間手搖飲品店,話一定會令我改觀喎!?呢間手搖飲品店主打用堅果作為材料,門面唔係好大間,但係裝修都好有心思!咁同一般嘅手搖飲品店相比,呢間舖頭似乎係貴少少嘅,但當日去嘅時候都有好多OL喺度排隊,睇嚟都好受歡迎咁!仲見到好多眼位置有個openrice獎牌添係朋友嘅介紹之下,我就試咗佢哋嘅招牌飲品:朱古力伯爵奶蓋茶,而我朋友就order左士多啤梨堅果奶蓋茶俾大家睇吓兩杯飲品嘅靚仔樣啦:咁啱舖頭有個角落可以打卡,梗係把握機會啦!由於我好怕太甜嘅飲品,所以店員都特別建議我會飲品用咩甜度會比較好,好細心呀!我個杯飲品個奶蓋面,係冇見過嘅,但係就blend左入去個奶蓋入邊,非常香但就冇機會好似朋友呢杯咁用鏟食咁好玩咯味道方面,我覺得飲第一啖落去絕對係有一種令人眼前一輛嘅感覺,因為堅果嘅香味同茶底好夾,亦都調出左伯爵茶嗰種令人Refreshing嘅感覺而最緊要嘅一樣嘢,係佢嘅奶蓋唔會俾我覺得好Heavy,所以目前來講呢一間手搖飲品店可以話係令我對呢一類飲

仲見到好多眼位置有個openrice獎牌添

俾大家睇吓兩杯飲品嘅靚仔樣啦:

咁啱舖頭有個角落可以打卡,梗係把握機會啦!

但就冇機會好似朋友呢杯咁用鏟食咁好玩咯

而最緊要嘅一樣嘢,係佢嘅奶蓋唔會俾我覺得好Heavy,所以目前來講呢一間手搖飲品店可以話係令我對呢一類飲品有所改觀!

• 伯爵朱古力堅果奶蓋茶
  • 粉紅莓好堅果奶蓋茶
2022-01-06 174 瀏覽
NUTTEA嘅堅果奶蓋世一💛回頭咗好多次堅果粒令飲品更有層次小編叫咗外賣自取 遲咗去拎奶蓋都好挻身 唔會溶曬落茶到👍🏼蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶 $38期間限定 一定要去試呀🤩蘋果乾沾上楓糖漿同奶蓋後都保持到脆嘅口感茶底用上咗新鮮蘋果 食到粒粒果肉☺️好清新好滿足四季春堅果奶蓋茶 $35小編叫咗微糖🤓四季春茶底帶點微澀但係配埋堅果奶蓋嘅咸香就好夾啦😜Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟
NUTTEA嘅堅果奶蓋世一💛
回頭咗好多次