以前喺北角返工嘅時候都間唔時嚟鰂魚涌食Lunch+飲Nuttea,今日趁男友最後一個星期喺港島返工,梗係要同佢嚟飲返次啦!店內仲有兩邊吧台位,影相一樣掂!男朋友第一次飲Nuttea,所以由豬太郎拍板!男朋友平時鐘意飲抹茶所以揀咗「宇治抹茶堅果奶蓋茶」& 豬太郎平時會揀嘅「伯爵朱古力堅果奶蓋茶」!未飲過Nuttea嘅奶蓋絕對要試下!雖然奶蓋勁厚,但一啲都唔膩,以堅果整奶蓋,冇牛奶。更冇奶精!係茶飲嘅健康之選!!「宇治抹茶堅果奶蓋茶」,記得記得食咗奶蓋先!Nuttea會有一支好Cute嘅小木匙比你一邊食一邊歎茶,放入飲管,就可以飲到濃郁抹茶味,微甘嘅茶香同充滿堅果香氣好夾!好似飲緊朱古力雪糕咁嘅「伯爵朱古力堅果奶蓋茶」,驚朱古力奶蓋食落太膩?香氣滿滿嘅伯爵茶即刻幫你balance返!茶味唔會太搶,仲好順滑𠻹~

• 伯爵朱古力堅果奶蓋茶
  • 宇治抹茶堅果奶蓋茶
相信呢間堅果奶蓋茶好多人都係IG見過 👀人氣沖天🔝 宜家差唔多區區都有分店⛱一直都好想走去試 但見$4x杯又覺得略貴💰所以一路都靜待一個可以同人share既時刻👯‍♂️終於有個weekend 屋企人話想試吓💡 我就慫恿佢地嗌杯嚟開心Share 🥰 結果…一言難盡☹️⚠️戴定頭盔先:食評只屬狸貓同身邊朋友家人真實回饋💬 你覺得好食可能就係唔啱我口味 😬但今次呢間可能係我最失望既一間人氣店🥲.🔹 伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47 | 🌟: 1.0/5上面個層係好厚既堅果奶蓋 🌰 味道同芝士奶蓋差唔多🌝 但就無咁鹹 同埋更加厚實 好似食緊硬身嘅cream 🍼 入口唔但止唔凍仲要好漏 😮‍💨 食咗兩羹已經飽咗🥴 下面個層係伯爵茶 🍵 普普通通無咩特別🤷🏻‍♀️ 諗住撈埋啲奶蓋一齊飲會有返D驚喜✨ 結果佢變咗一杯好普通既奶茶🧋無論係茶味定堅果味都好淡😀 重點係佢個奶蓋實在太厚 完全無辦法撈勻 🤦🏻‍♀️ 所以有一粒一粒奶蓋浮起… 唔知講咩好😂 有無人可以同我講吓係咪我飲法錯誤定咩 😅杯嘢卑我飲到有啲九唔搭八wor 🌝.整體而言,狸貓就唔係好get 點解呢間嘢咁hit🔥 自己一定唔會revisit🥲 貴都唔係個

相信呢間堅果奶蓋茶好多人都係IG見過 👀
人氣沖天🔝 宜家差唔多區區都有分店⛱
一直都好想走去試 但見$4x杯又覺得略貴💰
所以一路都靜待一個可以同人share既時刻👯‍♂️

🔹 伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47 | 🌟: 1.0/5

伯爵朱古力堅果奶蓋茶

整體而言,狸貓就唔係好get 點解呢間嘢咁hit🔥 自己一定唔會revisit🥲 貴都唔係個重點 問題係完全唔好飲 🤣 如果係對奶製品敏感🥛我都幾支持去試下佢既奶蓋🌰始終佢係全港唯一一間咁照顧lactose intolerance既客人👍🏻 咁有心思呢點係抵讚既 ❤️

另外,唔知係咪分店既問題⛺️ 鰂魚涌呢間 我以前經過見到個staff 無戴口罩😷 所以自己無特別光襯🤦🏻‍♀️ 今次屋企人去買都轉述話個staff 好cool勁快整完杯野飲就塞卑佢… 外賣攞走想問要個袋都無🥡 夏日炎炎手攞杯飲品行咗15分鐘先有雪櫃凍返杯飲品❄️ 見其他foodie都有個好cute既鏟仔…個staff都完全無提及過… 🤡 雖然香港地唔奢求日本級既服務…但咁樣真係有少少失望囉👎🏻
外賣自取
2021-09-19 111 瀏覽
附近食開野,於是買杯凍飲。諗左好耐飲咩,但因為食飽要唔到奶蓋,簡單要左杯紅茶,最試到茶味。做到濃而唔苦,亦有茶既回甘,好飲好飲!個茶底太正啦。茶色非常清澈,亦使用環保飲館!

茶色非常清澈,亦使用環保飲館!

2021-08-31 219 瀏覽
奶蓋同手搖飲品一向俾人感覺係高糖、肥同唔健康,但係今日去完鰂魚涌開會,經過呢間用堅果奶造既手搖,就完全打破呢個講法,佢係純素,用植物奶同五種堅果製造,含蛋白質同多種維生素,適合素食者、乳糖不耐症、同埋健身人士。今日同同事叫左繽紛火龍果奶蓋茶,同伯爵朱古力堅果奶蓋茶。好好味,估唔到可以健康咁飲手搖,一定會再回頭幫親!舖頭簡約舒適嘅設計,一睇就知用乜嘢堅果造堅果奶。繽紛火龍果奶蓋茶-火龍果好清新,仲有新鮮果肉,估唔到同堅果都夾,奶蓋厚滑濃郁,好似食緊雪糕咁!我冇打錯字,係真係食得既奶蓋!伯爵朱古力堅果奶蓋茶-朱古力同堅果奶係完美配搭,濃濃伯爵茶香再加淡淡堅果味,層次分明,出色!

舖頭簡約舒適嘅設計,一睇就知用乜嘢堅果造堅果奶。

伯爵朱古力堅果奶蓋
2021-08-31
伯爵朱古力堅果奶蓋
2021-08-25 148 瀏覽
I have been wanting to try this restaurant out with my colleagues as it is located really close to our office. I often hear good reviews about this place. So I decided to give it a go. One drink caught my eye in particular. It was limited to 100 nos. per day. It was like a milk cap Earl Gray tea or something. It was really good! The size was perfect as well. It all mixes together with such perfection, words couldn’t even describe it. But numbers can, 10/10.
Limited
2021-08-24
Limited
返咗成日工咁攰,放工就諗住嚟飲返杯正嘢鬆一鬆,慰勞下自己! 伯爵朱古力堅果奶蓋茶佢杯上有貼紙,教客人先用匙品嚐上面嘅堅果奶蓋,再飲一啖茶同奶蓋,最後先MIX埋一齊飲,咁樣有3種唔同嘅飲法真係好特別!佢上層係有啲朱古力榛子味嘅堅果奶蓋再加上可可粉,口感好綿滑、小小苦但香濃嘅朱古力味;下層係伯爵茶,飲落順喉有淡淡茶香。撈勻之後就好似一杯朱古力味嘅奶茶,間中會食到果仁碎,口感豐富有咬口,又比一般珍珠奶茶健康有營養!(先食奶蓋)(再搞勻先飲)粉紅莓好堅果奶佢嘅質地似奶昔,但比奶昔無咁滯同有飽肚感;入口第一啖係清新嘅粉紅莓果酸味,然後係一陣陣堅果果香,仲會咬到啲果仁碎,口感同味道嘅層次比一般奶昔更豐富,而且成杯都係用新鮮生果、果仁製作而成嘅,感覺更加健康~呢2杯飲品都好好飲、好特別,第一次試堅果奶嘅體驗都好鐘意,遲啲要嚟試埋其他飲品!
返咗成日工咁攰,放工就諗住嚟飲返杯正嘢鬆一鬆,慰勞下自己!

(先食奶蓋)

(再搞勻先飲)

2021-08-24
$47 (其他)
2021-08-24 125 瀏覽
Lunch特登由c出口行到去a出口就係為nuttea↖(^ω^)↗.地點好易搵,千祈唔好行內街,又要兜又多人,係英皇道行到糖廠街再轉入去就會見到,中午1300去到真係好多人,可能食完飯先去買會好啲,加上佢每一杯都用心製作,要預左等耐少少.伯爵茶朱古力堅果奶蓋茶 HKD$47價錢有啲啲貴,仁見到限量100杯,我就揀左佢黎飲…朱古力奶蓋真係好濃,食左一啖已經大滿足,奶蓋嘅堅果味會俾朱古力蓋過,即使咁濃都唔會太甜,下面嘅茶單飲會淡左少少,建議將部分奶蓋攪勻一齊飲.繽紛火龍果奶蓋茶 HKD$39呢杯價錢合理好多,紅色火龍果茶配出白雪雪奶蓋,啱晒打卡呀,好多ol都揀左呢杯,拎飲品個時張枱同樣有幾杯等緊人拎,係人氣飲品!!呢個奶蓋有淡淡堅果口味,就咁食好正,下面個火龍果茶係好raw嘅果汁,唔甜充滿龍果味,同奶蓋撈勻就更加好飲

伯爵茶朱古力堅果奶蓋茶 HKD$47

繽紛火龍果奶蓋茶 HKD$39

2021-08-23
  • 繽紛火龍果奶蓋茶
2021-08-21 115 瀏覽
終於有機會再飲我珍奶list top3嘅另一間🥰🥰今次去開鰂魚涌做嘢 見到地鐵站附近有Nuttea絕對要去買來飲😆過下口癮 nuttea標榜加入五種果仁製成奶蓋 仲要係全港首間 呢個gimmick絕對吸引到好多珍奶愛好者🤩🤩呢間鋪頭唔算特別大 但都叫可以行入室內 有啲位企下 唔洗企係街邊等🤪🤪入面裝修得幾靚 有好多打卡位 又有啲關於nuttea嘅介紹👍🏻👍🏻職員頗友善都會主動介紹推介☺️☺️而且沖嘢都好快手👍🏻👍🏻等一陣就有得飲🤓同同行友人揀左粉紅莓好堅果奶蓋茶同埋繽紛火龍果堅果奶蓋茶☺️呢兩杯係佢哋水果系列Top1&2🤩夏日炎炎 飲啲水果茶 消消暑🥳🥳粉紅莓好堅果奶蓋茶 +黑糖凍💰45+4呢杯奶蓋面上撒左啲nuts碎 可以一開始配埋食啲奶蓋🤪🤪邪惡完可以再配埋水果茶一齊飲 味道又更豐富 口感濃厚😋果茶味道酸酸甜甜的 但唔會係假甜 好似飲緊士多啤梨果汁咁 而且有小小沙冰感覺😋😋今次加埋黑糖凍好有咬口 真係好適合熱辣辣嘅天氣飲😍😍繽紛火龍果堅果奶蓋茶 +寒天💰39+4呢杯奶蓋面上搭配了火龍果粒 顏色更加繽紛 同下面啲火龍果汁相呼應🥰🥰 火龍果汁味也是非常突出😚唔會太甜 整體也感覺很清新😋😋呢杯

粉紅莓好堅果奶蓋茶 +黑糖凍💰45+4

繽紛火龍果堅果奶蓋茶 +寒天💰39+4

呢杯奶蓋面上搭配了火龍果粒 顏色更加繽紛 同下面啲火龍果汁相呼應🥰🥰 火龍果汁味也是非常突出😚唔會太甜 整體也感覺很清新😋😋呢杯就加左寒天 好似食緊jelly糖咁 全部撈埋飲都唔會特別漏😛😛

兩杯嘢飲嘅奶蓋都超厚😙😙見到都覺得好幸福 🥰🥰 佢仲有好多選擇 下次繼續試其他😋😋雖然價錢偏高 但係質素係度 都係值得嘅🤓

2021-08-16 138 瀏覽
這間堅果奶飲過第一次一定會飲第二次。全因那與眾不同的味道與口感。最初見到價錢真的會卻步,但試過一次就覺得值這個價,最重要係自己整唔到。今次去了側魚涌店,裝潢跟其他店差不多,店舖細細的,有堅果柱、奶蓋茶、「堅持做對的事」、「love animal」 等設計。等飲品時可以慢慢細味。這間店主推純素飲品,用堅果做成奶蓋,無牛奶成份。本人其實好鍾意奶類制品,但這個無牛奶的奶蓋做得非常出色!葡萄堅果奶蓋茶即場用上鮮葡萄和茶一起打碎及打勻,再舖上厚厚的堅果奶蓋,賣相吸引。味道亦很好。點了微甜、茶味好出。蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶面上有我很喜歡的凍乾蘋果脆,份量不少呢。蘋果茶味亦好飲,只是不太飲到楓糖味,而奶蓋亦鹹了一點點。最後俾我見到登記做會員可有$5 coupon 呢!

這間店主推純素飲品,用堅果做成奶蓋,無牛奶成份。

本人其實好鍾意奶類制品,但這個無牛奶的奶蓋做得非常出色!

葡萄堅果奶蓋茶

蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶

最後俾我見到登記做會員可有$5 coupon 呢!

葡萄堅果奶蓋茶
蘋果脆脆楓糖堅果奶蓋茶
2021-08-13 147 瀏覽
今日同同事食完行左陣街 天氣好熱 行到好口渴 咁啱見到哩個Nuttea就即刻去買杯嚟飲🤤聽朋友講哩間既奶蓋特別好味 係必飲推介😋😋😋😋平時既手搖飲品店門面同裝修都好簡單 而Nuttea就好有風格 內外都有設計🤩睇落同一間cafe差唔多 只係差在冇得堂食😂😂😂😂由於我比較中意朱古力 所以就叫左哩杯伯爵茶朱古力奶蓋😋奶蓋 朱古力 伯爵茶 層次好分明咁展現出嚟 賣相滿分🤩 飲哩杯飲品既要訣係 第一口大大啖咁飲個奶蓋 非常濃郁 好有質感😽再慢慢飲朱古力 茶 最後就緊係撈埋佢!!!! 而我朋友就比較簡單 揀左杯烏龍奶蓋🧋🧋🧋奶蓋一樣係份量十足 好有質感 同其他店既奶蓋好唔同😍😍😍絕對令你一試忘再加上烏龍茶既清澀味 一啖奶蓋 一啖茶 簡單就是美👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

由於我比較中意朱古力 所以就叫左哩杯伯爵茶朱古力奶蓋😋

伯爵朱古力奶蓋
烏龍奶蓋
  • 伯爵朱古力堅果奶蓋茶
2021-08-11 136 瀏覽
Nuttea 🥜 🌰 以堅果作為店舖的重點推介,款式多樣化,有堅果奶蓋茶、堅果奶、堅果汁等等,專程選了一杯冷飲一杯熱飲😋😋😋店舖內有不同堅果作為佈置,天花上亦有熱氣球和花作裝飾。💫伯爵朱古力堅果奶蓋茶(冷)$47伯爵茶茶味非常濃郁,配合朱古力🍫,兩者非常夾😃👍🏼奶蓋是本店的重點,芝士味非常濃郁,鹹鹹的混合飲品嘅甜味,恰到好處👍🏼❤️甜度可選微糖,帶出伯爵茶的香濃。奶蓋上灑上可可粉,倍添可可的濃味。先用小匙吃上面的奶蓋,可可粉混合奶蓋,苦澀味與鹹味混和,再用粗飲管飲用,每啖茶都有朱古力🍫和奶蓋味❤️奶蓋和飲品分了兩層,有漸變的效果。💫宇治抹茶堅果奶蓋茶(熱)$39個人鐘意熱奶蓋❤️❤️同樣地選了微糖口味,抹茶🍵味濃郁,奶蓋浮在抹茶上,灑上堅果碎,增加口感,以小匙先品嚐奶蓋,熱嘅奶蓋味道更濃郁,相對地顯得出色。
店舖內有不同堅果作為佈置,天花上亦有熱氣球和花作裝飾。

💫伯爵朱古力堅果奶蓋茶(冷)

💫宇治抹茶堅果奶蓋茶(熱)
2021-08-06 144 瀏覽
我本身都係半個奶茶控,都試勻唔同既台式奶茶舖,但好多時都嫌啲飲品太甜(即使叫咗半甜或者少甜),而且又擔心奶精對身體唔好。最近就有同事推介依間堅果奶茶,話又健康又環保,仲適合啲素食人仕咁話喎,所以今日即管試一試。 同事推介奶蓋茶,不過menu花多眼亂。所以就跟Top 3人氣排行,揀咗伯爵朱古力堅果奶蓋茶,而朋友仔就揀左粉紅莓堅果奶蓋茶。 首先試左伯爵朱古力堅果奶蓋茶,跟住上面既指示,第一步,用膠鏟直接食奶蓋,朱古力味好濃郁,唔會太甜或太苦,cream既口感又厚又醇,食落一啲都唔肥膩。第二步,連埋啲奶蓋飲,本身都好中意伯爵茶獨特既茶香,飲落茶唔澀,而且連奶蓋一齊飲都唔會被奶蓋既甜味搶走哂茶香,依個配搭真係平衡得啱啱好。最後就將奶蓋同茶完全混合,個人就最中意依個味道,一次過飲到奶蓋茶既甜、醇、滑,只可惜第一二步已經忍唔到口飲咗大部份茶同奶蓋。 而粉紅莓好堅果奶蓋茶既感覺就非常清新,啱哂夏天飲,消消暑。味道酸酸甜甜,好香雜梅既味,粉紅色好有少女味道。 兩杯飲品分別加咗藜麥同燕麥。食落唔算太有驚喜,但加咗感覺上健康啲。下次可能會試下加黑糖凍。 總結: 堅果奶健康得黎又唔會失去牛奶嗰種

總結: 堅果奶健康得黎又唔會失去牛奶嗰種濃醇口感,而接近2吋厚既奶蓋亦令人驚喜。平時超巿買一盒杏仁奶都成幾十蚊,貴牛奶成倍有多。所以依個價錢絕對唔係貴。絕對會推介比中意飲奶茶既朋友。
2021-08-03 145 瀏覽
🥜NUTTEA嘅堅果奶有5種:腰果、核桃、杏仁、棒果、夏威夷果仁,款款都好吸引,同市面上普通嘅芝士奶蓋好唔同!而且堅果奶配搭唔同茶製成健康手搖飲品真係好岩唔飲得奶同唔中意太甜嘅我。之前有飲過佢嘅伯爵朱古力成為佢嘅big fans,今次就試下佢嘅夏日限定!🌟芒果堅果奶蓋茶 ( 季節限定 ) 堅果奶蓋極多,入面還放滿芒果果肉!當中有明顯三層,三份一奶蓋配搭三份一的茶,以及三分一的芒果果肉,真係好足料!先用鏟嚐面頭的奶蓋,堅果奶蓋有別於出面一般的奶蓋,除更挺身外,還有堅果的香味,比普通的芝士奶蓋更香更重口味,而且啖啖都充滿芒果果肉,清新果肉平衡了極邪惡的奶蓋。加上茶與芒果的配搭不會太甜,感覺好夏日,值得推介!🌟粉紅莓好堅果奶蓋茶 (季節限定) 莓果味茶連奶蓋係經典配搭無得輸。面層仲有小小果仁碎,增添咬口感,莓莓已打成smoothie 狀口感幼滑。中意酸酸尾尾嘅朋友應該會更愛這杯!

🌟芒果堅果奶蓋茶 ( 季節限定 )

🌟粉紅莓好堅果奶蓋茶 (季節限定)
2021-08-01 121 瀏覽
係鰂魚涌返工之後,下午茶飲得最多既就係nuttea,平時都係飲原味既奶蓋茶,今日一於試試新野!芋香堅果奶 $39,初初都怕會有d奇怪既芋香糖漿味,但原來飲落係好有驚喜,佢將d 芋泥打溶左落d堅果奶到,令堅果奶有d濃郁既感覺,味道黎講一流,飲落係健康既味道,岩哂芋泥控即使叫左微糖都唔會覺得好淡。朱古力奶蓋伯爵茶 $49,呢杯野賣成$49 對比其他一般既台式飲品一d都唔平,但其實我覺得性價比都幾高架,上層係濃厚既朱古力堅果奶蓋,店家有提供鏟子,好貼心,方便食奶蓋堅果奶蓋食落係有d金莎既味道,好濃厚食落會上癮而伯爵茶配上朱古力,又出奇地襯!甜甜地但又會飲到茶味,好豐富既味道同埋層次,唔怪得呢杯野係銷量冠軍!
係鰂魚涌返工之後,
下午茶飲得最多既就係nuttea,
平時都係飲原味既奶蓋茶,
今日一於試試新野!

芋香堅果奶 $39,
初初都怕會有d奇怪既芋香糖漿味,
但原來飲落係好有驚喜,
佢將d 芋泥打溶左落d堅果奶到,
令堅果奶有d濃郁既感覺,味道黎講一流,
飲落係健康既味道,岩哂芋泥控
即使叫左微糖都唔會覺得好淡。

朱古力奶蓋伯爵茶 $49,
呢杯野賣成$49 對比其他一般既台式飲品一d都唔平,
但其實我覺得性價比都幾高架,
上層係濃厚既朱古力堅果奶蓋,
店家有提供鏟子,好貼心,方便食奶蓋
堅果奶蓋食落係有d金莎既味道,好濃厚
食落會上癮
而伯爵茶配上朱古力,
又出奇地襯!
甜甜地但又會飲到茶味,
好豐富既味道同埋層次,
唔怪得呢杯野係銷量冠軍!

2021-07-30 185 瀏覽
繽紛火龍果奶蓋茶 ( $ 3 9 )粉紅莓好堅果奶蓋茶 ( $ 4 5 )已經聽過nuttea好耐 係太古坊一帶嘅辦公室樓下 lunch time都有好多上班一族尼幫襯 叫咗兩杯都係有星既推薦飲品 亦有無糖同小糖嘅選擇 👍🏻 我叫咗嘅兩杯都係無糖 味道有啲淡 所以相信真係冇落添加糖比我👍🏻嘢飲係好似類似沙冰嘅狀態 都係店員即叫即整 等咗10分鐘到就有得攞 除咗飲管之外 亦都有一隻小匙羹 等你可以不埋啲堅果奶蓋🥄堅果奶蓋係用五種唔同嘅果仁製成,合桃、杏仁、榛子🌰、澳洲堅果、同腰果整成。識落嘅時候榛子既味道比較突出。相比起平時飲嘅台式奶蓋飲品,呢個堅果奶蓋感覺上健康啲,而且真係非常飽肚。如果喺行過鰂魚涌,太古一帶返工,都非常推介去試吓🤩
繽紛火龍果奶蓋茶 ( $ 3 9 )
繽紛火龍果奶蓋茶

粉紅莓好堅果奶蓋茶 ( $ 4 5 )
粉紅莓好堅果奶蓋茶

2021-07-28