2022-06-15 231 瀏覽
5月5號晏晝諗住用OpenRice app 落單,減少排隊時間。過咗10幾分鐘落到店舖,點知OpenRice彈出嚟話釘單已被取消,原因係餐廳未有接單。我問收銀姐姐點解未有接單,佢死都話冇收到訂單,之後我比OpenRice個畫面俾佢睇,佢黑起塊面。對唔住都唔講一句,跟住同我講,「咁你咪而家落單囉」。我落到舖頭,只係見到佢同側邊個店員係咁傾偈,同埋碌手機。佢哋掛住傾偈唔願做,咁咪唔接單囉。如果唔願做生意嘅,就麻煩舖頭老闆唔好申請OpenRice網上接單功能。唔好要啲客白行一趟,仲要睇住你收銀姐姐啲面色。成日話疫情關係影響生意,但係我真係睇唔到哩位收銀姐姐有幾想做生意,有幾努力想保住自己份工。

對唔住都唔講一句,跟住同我講,「咁你咪而家落單囉」。

2022-05-05
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶