1K
2021-12-26 173 瀏覽
Nuttea堅果奶茶主打以五種堅果製成的純素堅果奶,香濃程度不輸牛奶,而堅果奶蓋的豐盈程度更是令人驚艷,一直喝到底仍源源不絕。Nuttea的奶蓋質感像忌廉,充滿堅果香氣,配上各種茶飲完全沒有違和感,非常好飲。▪️伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47 凍飲面頭朱古力堅果奶蓋鹹鹹地微微甜,朱古力味香濃,質地幼滑,口感像忌廉加雪糕,先用匙羹一口口食,就像食雪糕一樣,伯爵茶像冷泡茶一樣,充滿茶香,兩者溝埋一齊飲,味道出奇地配合好飲👍🏻▪️粟子蒙布朗堅果奶 $ 43 熱飲(冬日限定)一杯充滿香濃栗子味的牛奶,帶微甜堅果香,好好飲,加上今日天氣轉冷,飲完成個人暖哂,而且是期間限定,只有冬天先有得飲,喜歡粟子既朋友唔好錯過💛💛

▪️伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47 凍飲

▪️粟子蒙布朗堅果奶 $ 43 熱飲(冬日限定)
  • 伯爵朱古力堅果奶蓋茶
2021-12-21 131 瀏覽
食完lunch經過試下唔少friend推介嘅NUTTEA店內人山人海 所以記得預返少少時間輪侯Menu有好多唔同款式既茶飲 花多眼亂我地叫左一杯奶蓋茶 一杯堅果奶 試下唔同款式黑芝芝堅果奶(另加寒天) $43Sesame Nut Mylk - Seasonal Limited黑芝麻營養價值好高 屬於高鈣食物 滋補身體 將黑芝麻加入堅果奶飲落超濃郁 健康又飽肚 係代餐好好既選擇另外加嘅寒天 有啲似果凍嘅口感烏龍堅果奶蓋茶 (另加黑糖凍) $39Oolong Tea with Nut Cream烏龍茶味濃 味道可以中和堅果奶蓋既膩另加黑糖凍令每一啖都增加唔少煙韌嘅口感不過重點都係堅果奶蓋👍🏼👍🏼同出面一般嘅芝士奶蓋唔一樣堅果奶蓋好厚身 味道好似金莎咁既味道
食完lunch經過試下唔少friend推介嘅NUTTEA

不過重點都係堅果奶蓋👍🏼👍🏼
同出面一般嘅芝士奶蓋唔一樣
堅果奶蓋好厚身 味道好似金莎咁既味道

2021-12-17 1615 瀏覽
一直都聽講呢間堅果奶好出名,今日放lunch就跟同事一齊去買嚟試下。。。估唔到真係好多人買,仲有好多款式揀。真係心大心細,好多都想試下😂伯爵朱古力堅果奶蓋茶滿滿一杯,顏色都係朱古力色,真係有伯爵茶味?點知一試真係有驚喜!!拎到手嘅時候,店員要俾埋小匙羹,原來飲之前可以食左奶蓋先。啲堅果奶蓋好香濃,食到好濃嘅榛子果仁朱古力味,好滑又綿密。。。之後再啜啖伯爵茶,真係清而香,除左飲到朱古力味,仲會感覺到好清嘅伯爵茶。再試下搖均飲,又係另一個口感,好似飲緊朱古力奶?伯爵奶茶😂好好飲。飲完一杯真係飽哂!宇治堅果奶茶呢杯一聞落去,好香抹茶🍵飲一啖就覺得好清香,呢杯唔會好濃奶味,一樣有飲到粒粒堅果。。檸檬塔綠水果茶睇落好似好濁咁,飲入口好重檸檬味!真係好酸,有啲似食果款檸檬超酸糖一開始果種感覺🤣不過唔會酸到嗆喉啦。另外仲會飲到香草葉味嘅。可能我地叫左半糖先會酸啲,正常可能唔一樣。。仲有如果唔想等,可以whatapp 落單先,lunchtime真係好多人嗌,我地今次都等左15分鐘。記得仲可以揀甜度冰度,常溫都得咖!

宇治堅果奶茶
呢杯一聞落去,好香抹茶🍵

檸檬塔綠水果茶

2021-12-16
15 分鐘 (外賣自取)
2021-12-05 174 瀏覽
最近同朋友係鰂魚涌食完晚飯發現原來呢度都有Nuttea呢🤩買咗杯做飯後甜品,好味又唔怕肥呀🤪-🍫伯爵朱古力堅果奶蓋茶($47,無糖)呢款得獎皇牌之作係Tt我最愛呀🥰朱古力結合伯爵茶,啱晒我口味❣️茶底係印度產嘅格雷伯爵茶入口茶味香醇,同朱古力味夾後勁散發佛手柑香味身為伯爵茶同朱古力愛好者,超鍾意呀❤️豐厚滑溜嘅堅果奶蓋面頭撒滿可可粉好似食緊朱古力mousse喔😋🍵宇治抹茶堅果奶蓋茶($39,無糖)宇治抹茶茶底濃郁,後勁回甘奶蓋醇厚香滑面頭撒上榛果碎🌰有咬口之餘,味道更豐富呢!
最近同朋友係鰂魚涌食完晚飯
發現原來呢度都有Nuttea呢🤩
買咗杯做飯後甜品,好味又唔怕肥呀🤪
🍫伯爵朱古力堅果奶蓋茶($47,無糖)
呢款得獎皇牌之作係Tt我最愛呀🥰
朱古力結合伯爵茶,啱晒我口味❣️
茶底係印度產嘅格雷伯爵茶
入口茶味香醇,同朱古力味夾
後勁散發佛手柑香味
身為伯爵茶同朱古力愛好者,超鍾意呀❤️
豐厚滑溜嘅堅果奶蓋面頭撒滿可可粉
好似食緊朱古力mousse喔😋

🍵宇治抹茶堅果奶蓋茶($39,無糖)
宇治抹茶茶底濃郁,後勁回甘
奶蓋醇厚香滑
面頭撒上榛果碎🌰
有咬口之餘,味道更豐富呢!
相比起其他茶飲店,Nuttea出品堅果奶茶定價一直較高,接近$50一杯,但午飯時間仍然人龍不絕。今次在鰂魚涌店一試,發現果然物有所值。伯爵朱古力堅果奶蓋茶($48)朱古力堅果奶蓋相當濃郁厚實,要用匙羹舀來吃,啖啖濃厚。選用底下的伯爵紅茶(earl grey),是相當配襯的選擇,因為茶中香澀能夠中和奶蓋的飽滯感。 不過,這杯奶蓋茶真的要「留肚」,不要吃得太飽去喝,因為奶蓋實在極為濃厚飽滯,可以想像成一杯tiramisu/ 一杯不冷的雪糕去吃。

伯爵朱古力堅果奶蓋茶($48)
伯爵朱古力堅果奶蓋茶

朱古力堅果奶蓋相當濃郁厚實,要用匙羹舀來吃,啖啖濃厚。

外賣自取
2021-11-12 187 瀏覽
今天約朋友逛街,到了午飯時間,在鰂魚涌找地方解饞,到處都是排隊人龍,朋友說沒試過奶蓋,何不先吃一杯再說。我也被店面的堅果瓶吸引,決定先吃了再說。我們各選了一種味道,我喜歡伯爵茶,所以選了伯爵朱古力堅果奶蓋,她喜歡有果仁粒的,選了四季春堅果奶蓋。第一次吃奶蓋茶,味道還真不錯,滿滿的一大杯,半杯厚厚的香滑的奶蓋,半杯清香的伯爵茶,先吃上面的奶蓋,濃郁的朱古力伴着奶油,香滑可口,又試着攪拌一下,混合成濃濃的伯爵奶茶,又是另一種滋味。一杯奶蓋份量很足,吃完已經飽了大半,又充滿能量繼續逛街玩樂。這裡店面雖然不大,裝點頗有特色,門口掛了幾大瓶漂亮飽滿的果仁,讓人看見就想像着營養豐富的果仁奶味,又香又有豐富營養,確實是一大賣點。下次再試其他味道。
下次再試其他味道。
2021-11-10 193 瀏覽
位於太古坊旁既Nuttea每逢中午放工時間都非常多人排隊 有時有Office discount既快閃優惠 比附近嘅打工仔chill住嘆Nuttea😛茉莉綠鑽堅果奶蓋茶 $35Jasmine Green Tea with Nut Cream茉莉綠茶整體茶味濃郁,而綠鑽感覺非常清新。額外加嘅寒天食落清爽脆口,有類似果凍的口感,每一啖增加唔少層次!👍🏻而Nuttea必食既堅果奶蓋,用上由最佳產地種植採收既堅果,再經冷壓萃取而成嘅堅果奶,飲落超CREAMY又帶有濃厚嘅堅果香。牛油果堅果奶 $46Avocado Nut Mylk 新鮮嘅牛油果營養價值超高,同堅果奶mix既味道比想像中更搭,而且健康又飽肚,絕對係OL嘅代餐之選!💯🙈

茉莉綠鑽堅果奶蓋茶 $35

牛油果堅果奶 $46
Avocado Nut Mylk
The decor in this shop gives a sense of relief though it’s just a tiny one. It’s literally a space to hide yourself for a break after running out from your hectic office. Yet, you’ll find yourself busy taking pictures of the ornaments in the shop while you r waiting for your order, especially if you are a first-time visitor. When I saw my order at the cashier, waiting to be covered with a lid, I dashed to stop the staff so that I could have a shot before the fluffy cream cheese got squeezed flat

When I saw my order at the cashier, waiting to be covered with a lid, I dashed to stop the staff so that I could have a shot before the fluffy cream cheese got squeezed flat.
The colour of this 粉紅莓好堅果奶蓋茶’s just so adorable!
The nut cream is soooo rich and creamy with slight salty taste. And when u use the straw to drink the berry tea at the bottom, the fruit juice refreshes you from the creamy taste. A good combination indeed.

I also ordered another 3-star recommendation: 伯爵朱古力堅果奶蓋茶. It’s like eating cheese cake with hazelnut chocolate.
And the bottom earl grey tea gives a nice fragrance to dilute the rich cream cheese. You’ll find another character of the drink after stirring the cream cheese in the earl grey tea.

Holding these lovely drinks with the paper holder (+$2) is like taking my Christmas gifts home. Excited n can’t wait to unveil the surprise under the lids.
2021-11-01 1293 瀏覽
十月的香港仍然十分炎熱,差不多每天也三十多度。在酷熱天氣下,能喝一杯消暑的手搖飲品,實在人生一大樂事。Nuttea位於鰂魚涌海光街,位置就在地鐵站對面,不用三分鐘便到達。Nuttea是全素茶飲品店,主打堅果奶茶,特別照顧素食者和對奶類敏感的人士。我們一行二人分別叫了伯爵朱古力堅果奶蓋茶和蘋果脆脆蜂蜜堅果奶蓋茶。伯爵朱古力堅果奶蓋茶(⭐⭐⭐⭐⭐)之前試過這裏的伯爵朱古力堅果奶蓋茶,覺得十分不錯,今次一於Encall。堅果奶蓋味道香濃,看起來有微微的鹹味,不會覺得漏。朱古力味道香濃,配合伯爵茶,喝起來味道出奇地配合。一杯看起來很多,但一口一口,不知不覺便喝完了。蘋果脆脆蜂蜜堅果奶蓋茶(⭐⭐⭐⭐⭐)朋友叫的這個蘋果脆脆蜂蜜堅果奶蓋茶也十分不錯。 奶蓋味道同樣濃郁可口, 配上味道較為淡的蘋果花茶,又是另一種風味。這個味道是季節限定,夏天喝一口回甘的果茶飲品,實在令人大透心涼。總括而言,這間店舖沒有令我失望​​,能夠保持之前的水準,而且價錢不算太貴,偶爾喝一杯也是人生一大樂事。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nuttea 鰂魚涌海光街36號地下2號舖推介菜式:伯爵朱古力堅果奶蓋

伯爵朱古力堅果奶蓋茶(⭐⭐⭐⭐⭐)

蘋果脆脆蜂蜜堅果奶蓋茶(⭐⭐⭐⭐⭐)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nuttea 鰂魚涌海光街36號地下2號舖
推介菜式:伯爵朱古力堅果奶蓋茶,蘋果脆脆蜂蜜堅果奶蓋茶

👍🏻地點方便
👍🏻價錢大眾
2021-10-28 313 瀏覽
終於可以黎到Nuttea,試到黎自台灣茶飲店以堅果奶茶主打嘅堅果奶飲品同堅果奶蓋,仲有用唔同茶底配搭嘅水果系列飲品每次都想買黎試下,因為次次見到都好受歡迎,好開心今次終於可以飲到!其實堅果奶飲品喺香港黎講算係好特別,純素素食者都飲得,值得一試!今次試左佢signature嘅伯爵朱古力堅果奶蓋茶同埋粉紅莓好堅果奶蓋茶。兩個飲品拎上手已覺賣相好吸引,加埋輕鬆嘅環境配搭,營造住好舒服嘅感覺首先講下皇牌嘅伯爵朱古力堅果奶蓋茶,用細小嘅匙羹將朱古力奶蓋剷起黎一啖一啖食,口感豐富仲有好香嘅堅果味。朱古力唔會太甜,份量剛好,配上香濃清新嘅伯爵茶,食完會有飽足感跟住係粉紅莓好堅果奶蓋茶,飲落好清新又健康,簡直係女士們必點之選!🥰
終於可以黎到Nuttea

粉紅莓好堅果奶蓋茶

2021-10-11
粉紅莓好堅果奶蓋茶
2021-10-27 163 瀏覽
放左工,辛苦左一日,係時候要飲返杯野Chill下。今日同朋友黎Nuttea買兩杯野飲,傾一陣計,心情即時放鬆哂。Nuttea宜家好多地方都有開,係用堅果奶做既奶茶,沒有牛奶沒有化工奶精,感覺好健康,而且岩哂唔飲得奶類製品嘅朋友。menu 既選擇好多,分類有堅果奶蓋茶、有堅果奶茶、堅果汁、堅果奶、手沖精品咖啡等,好耐之前飲過熱嘅紫米堅果奶,印象中係飽到食唔落飯,季節限定既飲品,宜家已經係Menu上搵唔到了,Maybe遲啲會再有呢?!今次我地點左繽紛火龍果奶蓋茶同埋伯爵朱古力奶蓋茶。-繽紛火龍果奶蓋茶$39見到個名就覺得好繽紛好高興,而且賣相討好,拎住杯野已經好療癒,味道方面,上層有好濃郁既堅果奶味,低層係清甜既凍茶,兩種口感,Mix埋一齊飲又另一個層次,真心唔錯,飲完之後又係好飽。-伯爵朱古力奶蓋茶$47上層都係濃郁堅果奶泡,好creamy好滑,下層係好香既伯爵茶,兩樣Mix埋好夾,係Menu上3 粒星推薦飲品。我都比較喜歡呢杯!
-繽紛火龍果奶蓋茶$39
-伯爵朱古力奶蓋茶$47
今日係鰂魚涌食完野,諗住行去地鐵站既時候經過左呢間以堅果奶蓋茶做主打既飲品店,同店主都主推純素飲品,用堅果做成奶蓋,我見好多人都有推介過呢間店,我緊係即刻去買杯品嚐一下佢既特別之處。店鋪入面有好多裝飾品同打卡位,亦設有二張小bar檯,可以比我地企係店入面影下相,同朋友傾下計,慢慢飲埋杯飲品先走👍🏻而今次我就同朋友點左二杯飲品,分別係宇治抹茶堅果奶蓋茶 ($39) 同粉紅梅好堅果奶蓋茶 ($45) 📍 宇治抹茶堅果奶蓋茶 ($39)我比較私心鐘意抺茶味,因為我係一個抹茶愛好者,而呢杯飲品既奶蓋好滑好香堅果味,而且好有咬口因為佢仲有果仁碎,而佢既抹茶底都好濃抹茶味,溝埋d奶蓋口感都好好,唔會好似岀面咁咁苦👍🏻推介 🌟🌟📍 粉紅梅好堅果奶蓋茶 ($45)我朋友就叫左呢杯粉紅梅堅果奶蓋,奶蓋又係好滑,一飲落口酸酸甜甜,加埋個奶蓋都唔會好流,甜度都剛剛好👍🏻

📍 宇治抹茶堅果奶蓋茶 ($39)

📍 粉紅梅好堅果奶蓋茶 ($45)
2021-10-21 142 瀏覽
係IG見過好多次 終於有機會嚟試叫咗佢哋嘅招牌伯爵朱古力奶蓋茶。呢間要等佢之處係佢個奶蓋,佢哋話有三個飲法:就咁食奶蓋,大啖飲茶同奶蓋或者撈勻之後飲。奶蓋質地真係比起普通茶飲店厚實,但係太厚基本上係得返一個飲法。好大啖都飲唔倒奶茶因為太多奶蓋,亦都撈唔勻😅 基本上就係食奶蓋,滯到唔使食晏講返啲好嘢先,好鍾意佢啲奶蓋有淡淡嘅堅果味同埋粒粒,仲要冇用奶整,係全vegan總之你當佢甜品就幾好食,當飲品就唔多掂
係IG見過好多次 終於有機會嚟試

奶蓋質地真係比起普通茶飲店厚實,但係太厚

總之你當佢甜品就幾好食,當飲品就唔多掂
外賣自取
開始咗做返工🐶🐶必須要有正嘢去獎勵自己 最近發現左公司附近有我最愛嘅Nuttea 即刻嗱嗱聲買咗杯嚟飲🐒果然唔會令我失望四季春堅果奶蓋茶 $35 🫖一杯好嘅茶底係非常重要 我幾鍾意佢自己四季春 有茶嘅回甘味 又唔會話太甜 本身平時都唔鍾意飲啲好甜嘅茶 所以都本身諗緊食唔食奶蓋 只可以講 一定唔會令你失望👍🏿堅果嘅味道 非常出眾 有得食又有得飲🤤冇得輸食物:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿環境:👍🏿👍🏿👍🏿價錢:💰服務:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿性價比:👍🏿👍🏿👍🏿*滿分:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿

四季春堅果奶蓋茶 $35 🫖

食物:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
環境:👍🏿👍🏿👍🏿
價錢:💰
服務:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
性價比:👍🏿👍🏿👍🏿
*滿分:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿

2021-10-08 143 瀏覽
Nuttea開到周圍都係,真係有原因架~ 呢日係鰂魚涌站走果時都見到有間,當然要幫襯下啦!海光街呢間Nuttea分店的環境佈局都有小心思,可以靜靜地係枱前面嘆番杯奶,都算幾有誠意啊。鐘意Nuttea的原因之一,係佢奶蓋非常濃郁有奶香😋。Nuttea奶蓋的堅果味係咁多間飲品店都沒有的,因為堅果奶係粹取自新鮮堅果,經過一系列冷壓同乳化的過程,仍然保持到Nuts的香味,寧舍特別。而且因為唔係用cream cheese之類邪惡物,就算飲幾多,都冇咁有罪惡感 haha今次叫左杯佢最Hit仲攞左金獎的朱古力味奶蓋伯爵茶($47):店員推薦叫微甜少冰。用專用鏟子盛起奶蓋幾好玩,Wow朱古力奶蓋好似chocolate mousse咁既口感,唔會過甜,加埋表層的朱古力粉,比平時飲開的奶蓋仲Rich、仲順口啊。伯爵茶味濃,茶味可以中和番奶蓋的膩咁,好夾,難怪佢會賣貴少少錢。另一杯堅果奶蓋四季春($35)都唔錯。睇下,呢個厚度的奶蓋,真係得Nuttea先做到咁大方😂好香果仁味。呢杯先用飲筒連奶+茶咁飲,四季春的味會比伯爵茶清新,反而更加突出到奶蓋的綿密同甜味。最後一次過溝埋佢當奶茶飲,haha 好飽,都唔洗

鐘意Nuttea的原因之一,係佢奶蓋非常濃郁有奶香😋。

另一杯堅果奶蓋四季春($35)都唔錯。睇下,呢個厚度的奶蓋,真係得Nuttea先做到咁大方😂好香果仁味。呢杯先用飲筒連奶+茶咁飲,四季春的味會比伯爵茶清新,反而更加突出到奶蓋的綿密同甜味。最後一次過溝埋佢當奶茶飲,haha 好飽,都唔洗食正餐了。

呢度的招牌花款都幾多,下次仲可以試下綠茶同葡萄添😋
2021-10-06