2021-07-27 199 瀏覽
📍NUTTEA📮鰂魚涌海光街36號地下2號舖天氣熱辣辣, 成日都心思思想飲杯凍野, 今次經過鰂魚涌發現呢間小店好似幾特別, 即管入去睇下佢賣咩先.原來呢間店主打堅果奶蓋, 即係話用堅果奶蓋代替左平時我哋飲開嘅芝士奶蓋, 唔知味道係點嘅呢🤨.台灣紅玉堅果奶蓋茶 HKD35經過店員一番推介, 最後決定試吓呢個王牌飲品🤩第一眼望落去覺得杯飲品外表好邪惡, 上面果層滿滿嘅堅果奶蓋, 再加左少少嘅堅果碎係上面, 下面果層就係台灣紅玉茶😈堅果奶蓋打到好厚身, 配埋佢送既小鏟子一啖一啖畢黎食, 順滑既口感就好似食緊雪糕咁🤤而且因為佢用堅果黎打奶蓋唔係用芝士嘅關係, vegan既朋友仔都食得, 實在太貼心喇紅玉茶底好有茶香, 不苦不澀, 喜歡偏濃茶底嘅朋友可以試下👍🏻而且茶底同上面既堅果奶蓋出奇地夾, 唔鍾意食咁甜嘅朋友叫微糖/無糖都ok, 因為奶蓋本身都有少許嘅甜味, 已經好足夠, 飲完成杯野真係大滿足😌.整體環境💭💭💭好味道:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳服務態度🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻性價比:🧐🧐🧐🧐回頭基率💫💫💫💫💫.#nonstopeatingdiaryyellowshop #nonsto
📍NUTTEA

性價比:🧐🧐🧐🧐
回頭基率💫💫💫💫💫
#nonstopeatingdiaryyellowshop
#nonstopeatingdiary黃店
#nonstopeatingdiarytaiwanesedrink
#nonstopeatingdiary台式飲品
#nonstopeatingdiaryquarrybay
#nonstopeatingdiary鰂魚涌

#有種愛叫黃店的愛💛
2021-07-17
2021-07-27 140 瀏覽
女士們lunch有時可能會想食得輕盈啲🧚🏻‍♀️ Eatcation Girlss都唔例外😛有次試咗飲主打堅果奶嘅Nuttea~覺得飽肚感都高~而且味道都唔錯👍🏻👍🏻好味指數 😋😋😋😋😋打卡指數 📸📸📸◻️◻️性價比 🧮🧮🧮⬜️⬜️堅果奶蓋係基本必揀嘅~因為個奶蓋係Eatcation Girlss嘅飛佛🥰滑得嚟夠厚身又挺身~可以用🥄慢慢享受😌帶少少鹹味同好濃郁果仁味,食唔停口🤤奶味無一般奶蓋咁重但覺得堅果奶蓋更好味🤩❤️喜歡茶味的話~四季春茶係個唔錯嘅選擇,茶味好足但唔會有苦澀味,配奶蓋一齊飲可以平衡返無咁膩🥳🧡紅火龍果帶清新嘅果甜味~顏色鮮艷之餘配奶蓋都好正🥰呢兩款都係Eatcation Girlss必點選擇😎✌🏻通常都會揀無糖/微糖~加燕麥只需要+$4❣️燕麥加奶蓋咁飲已經好夠飽肚👍🏻仲可以有啲咬口😚如果唔想加燕麥又怕唔夠飽可以另外買份細細哋嘅三文治🥪/飛碟/小小嘅沙律🥗~非常適合唔想食得太油膩或者太飽嘅日子💗

好味指數 😋😋😋😋😋
打卡指數 📸📸📸◻️◻️
性價比 🧮🧮🧮⬜️⬜️

堅果奶蓋係基本必揀嘅~
因為個奶蓋係Eatcation Girlss嘅飛佛🥰
奶味無一般奶蓋咁重但覺得堅果奶蓋更好味🤩

🧡紅火龍果帶清新嘅果甜味~顏色鮮艷之餘配奶蓋都好正🥰

呢兩款都係Eatcation Girlss必點選擇😎✌🏻
通常都會揀無糖/微糖~

非常適合唔想食得太油膩或者太飽嘅日子💗
外賣自取
-𝙉𝙐𝙏𝙏𝙀𝘼 🌰Discovering the most southern east area of Hong Kong! Grabbed a nuttea after interview last week. Best way to treat myself. 💆上星期由大西北走去香港最東面見工後覺得好需要搵啲邪惡既東東去慰勞自己但其實林芝蓮本身係有乳糖不耐症上網搵到呢個話用全素既堅果奶取代牛奶就懷著個冒險既心同腸胃去試下😖🌰伯爵朱古力堅果奶蓋茶 ($47)第一次黎唔知頭唔知路聽店員介紹飲呢個招牌本身覺得呢個組合好似會好易出事但係食落/飲落又幾好味首先用細匙羹去食厚厚既朱古力堅果奶蓋同上面既朱古力粉口感比普通奶蓋綿密厚實 好滿足呢~雖然我本身唔太中意食果仁 但佢呢個好淡味既果仁 都好易接受得到🌰再一次過飲埋奶蓋+ 伯爵茶 味道係出奇地夾 又幾特別 唔會太膩 如果大家想得閒慰勞自己 都可以一試🤗最後林芝蓮番到屋企都係冇噴射的💩乳糖不耐症既朋友 可以放心享用✨
𝙉𝙐𝙏𝙏𝙀𝘼 🌰

上星期由大西北走去香港最東面見工後
覺得好需要搵啲邪惡既東東去慰勞自己
但其實林芝蓮本身係有乳糖不耐症
上網搵到呢個話用全素既堅果奶取代牛奶
就懷著個冒險既心同腸胃去試下😖

伯爵朱古力堅果奶蓋茶

🌰伯爵朱古力堅果奶蓋茶 ($47)
第一次黎唔知頭唔知路聽店員介紹飲呢個招牌
本身覺得呢個組合好似會好易出事
但係食落/飲落又幾好味
首先用細匙羹去食厚厚既朱古力堅果奶蓋同上面既朱古力粉

口感比普通奶蓋綿密厚實 好滿足呢~
雖然我本身唔太中意食果仁

最後林芝蓮番到屋企都係冇噴射的💩
乳糖不耐症既朋友 可以放心享用✨
2021-07-21
伯爵朱古力堅果奶蓋茶
奶蓋茶係一種好邪惡嘅飲品,雖然好飲,但飲親都會覺得非常罪惡。既然係咁,如果只可以揀一杯奶蓋茶嚟飲,我諗我會揀NUTTEA。鰂魚涌嘅食店唔算多,NUTTEA算係為數不多嘅台式飲料店。位置近地鐵站,兩三分鐘距離,非常方便。我揀咗佢哋招牌嘅伯爵朱古力堅果奶蓋茶($47)同埋繽紛火龍果堅果奶蓋茶($39)。首先呢兩杯奶蓋茶嘅賣相都十分之靚,奶蓋都有根據所揀嘅口味而有唔同顏色,超級用心,注重細節。伯爵朱古力堅果奶蓋茶嘅奶蓋上灑咗一啲朱古力份,視覺效果極度誘人。奶蓋茶嘅建議飲法係一開頭用鏟飲少少奶蓋先,跟住再連茶一齊飲,感受下兩種口感。奶蓋整得好厚實,畀得足料,直頭覺得可以當一款出得街嘅甜品獨立咁賣。而烏龍茶底亦非常清香,濃度恰到好處,順滑唔澀,好似有啲棉花輕撫喉嚨咁,正。繽紛火龍果堅果奶蓋茶都一樣高質,火龍果味香濃,奶蓋漸變色更加好睇。奶蓋頂會加少少碎花做點綴,視覺同味覺都一流。

2021-07-20 100 瀏覽
這家Nuttea 堅持使用堅果奶,飲品不含牛奶雌激素和乳糖,對於動物性奶粉腸胃不適或注重環保健康人仕,絕對是一個很好的選擇。🍓粉紅莓好堅果奶蓋茶$45香甜士多啤梨味,帶少少酸酸甜甜,食到新鮮士多啤梨果肉,茶味不太濃,淺粉紅色奶蓋,好creamy,混埋一起飲,口感像士多啤梨奶昔,士多啤梨控推介。🍵宇治抹茶堅果奶蓋茶 $38抹茶味濃郁,甘香不澀口,微苦帶甜,奶蓋質感軟滑,入口啖啖堅果咸香,兩者味道出奇地夾。🌟現時鰂魚涌太古坊分店推出⚡快閃優惠,外賣用📱whatsapp落單滿指定金額,可減💲5️⃣0️⃣。

🍓粉紅莓好堅果奶蓋茶$45

🍵宇治抹茶堅果奶蓋茶 $38

2021-07-12 209 瀏覽
本身好鍾意飲芝士奶蓋嘅飲品,但近排減肥都唔係好敢飲芝士奶蓋。堅果奶蓋感覺上無芝士咁邪惡,所以都試下。見到舖頭有好大張相係伯爵朱古力堅果奶蓋茶,第一次幫襯所以就揀咗呢款皇牌。堅果奶蓋份量好多,佔咗杯茶三份一 可以用細細隻嘅鏟奶蓋嚟食,好得意。食落好creamy好香榛子味,好似食緊金莎/Nutella咁,鍾意食金莎/Nutella嘅話一定好鐘意呢個堅果奶蓋!而且甜度剛剛好朱古力伯爵茶底我揀咗少甜少冰,真係好少甜,飲完唔會有罪疚感伯爵茶味香唔會太濃有苦澀味,撈埋堅果奶蓋味道更加豐富自從試過呢個堅果奶蓋之後真係上咗癮,而家唔會想飲芝士奶蓋,淨係想飲NUTTEA嘅堅果奶蓋茶。

伯爵朱古力堅果奶蓋茶
堅果奶蓋份量好多,佔咗杯茶三份一
朱古力伯爵茶底我揀咗少甜少冰,真係好少甜,飲完唔會有罪疚感
伯爵茶味香唔會太濃有苦澀味,撈埋堅果奶蓋味道更加豐富

2021-07-10 95 瀏覽
前排鰂魚涌太古坊開咗間台式飲品,每次路過都係大排長龍,一直都好多搵日試吓,今日見時間充裕就同朋友一齊去買返杯飲。我買咗凍烏龍堅果奶蓋茶,微糖少冰。堅果奶蓋勁厚,份量差唔多佔成杯茶四分之一至三分之一,仲有埋匙羹比你食個奶蓋,非常貼心,奶蓋質感好thick好有實在感,口感細滑,仲要淡淡堅果香。而茶底揀咗烏龍茶,就咁飲先會飲到較為濃味道嘅烏龍茶,當攪勻晒之後,烏龍茶就變咗做堅果奶蓋嘅aftertaste。整體來說係好好飲,而且又健康,雖然貴咗少少但應該會再買。

整體來說係好好飲,而且又健康,雖然貴咗少少但應該會再買。
2021-07-09
外賣送餐
2021-07-09 114 瀏覽
最近天氣熱到爆🥵係街行左一陣就已經出晒汗🥲依d 又熱又攰嘅時候就緊要買杯凍飲先致爽🤩小叉普通珍奶都飲得多,既然要飲就揀依家好興嘅堅果奶!依間NUTTEA 係太古坊附近, 一早係OL 界出晒名, 日日都好多人排隊!小叉今日同朋友揀左招牌嘅伯爵朱古力堅果奶蓋茶同宇治抺茶堅果奶蓋茶~🍫伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47小叉大推!!奶蓋口感厚滑又有朱古力香!唔會太甜仲有好香榛子味,好似食緊金莎味嘅奶蓋咁🤤再飲一啖伯爵茶,一入口好香嘅伯爵茶味!中和左朱古力奶蓋嘅甜, 係perfect match! 小叉建議茶可以少甜/半甜, 更加可以試真d 茶味👍🏻🍵宇治抺茶堅果奶蓋茶 $39小叉都係抺茶控🤤緊要試埋抺茶味!首先奶蓋有好香既果仁香,仲有果仁粒粒係入面,飲茶既時候都會食到啲果仁碎,豐富左成杯茶既口感🤣另外佢個抹茶茶底都好濃,就咁單飲抹茶可能有啲苦澀,但撈埋奶蓋,就好似飲緊Matcha Latte咁,正呀🤤⭐️特別提提大家奶蓋係用堅果整成, 堅果敏感者要留意呀⭐️
小叉普通珍奶都飲得多,既然要飲就揀依家好興嘅堅果奶!

伯爵茶朱古力堅果奶蓋茶

🍫伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $47
宇治抺茶堅果奶蓋茶

🍵宇治抺茶堅果奶蓋茶 $39

⭐️特別提提大家奶蓋係用堅果整成, 堅果敏感者要留意呀⭐️
2021-07-05
5 分鐘 (外賣自取)
伯爵茶朱古力堅果奶蓋茶
宇治抺茶堅果奶蓋茶
2021-07-04 218 瀏覽
聽過Nuttea好耐,今日放工行過太古坊終於有機會試。叫咗兩杯嘢飲,分別係招牌伯爵朱古力堅果奶蓋茶🍫,同埋店員推介嘅粉紅莓好堅果奶蓋茶🍓全部嘢飲都係即叫即整,大概過咗5分鐘就有👍🏻店員除咗比飲管之外,仲會有一隻小匙羹,方便我不奶蓋食🥄伯爵朱古力奶蓋好厚實,朱古力唔會好甜好heavy,配埋earl grey茶底好夾,令人上癮係咁飲😝😝至於另一款士多啤梨,店員話因為而家當造,士多啤梨好甜,一路飲好似食緊雪糕咁🍦雖然佢嘅價錢可能比一般台式飲品貴,不過飲完一杯之後基本上唔使食飯,夠飽🤣🤣下次有機會都會試吓其他味道❤️另外如果你都喺太古坊附近返工,我見到佢做外賣有discount,下午茶嘅時候可以叫杯嚟飲下😈

粉紅莓好堅果奶蓋茶

2021-07-04 203 瀏覽
👨🏻‍🎓好耐之前就聽過Nuttea呢間茶飲店,聽到好多人都大讚佢好好飲,不過就一直都未有機會試!前排發現原來公司附近就有一間,所以就試吓佢係咪真係咁好飲!⁡🧋台灣紅玉堅果奶蓋茶 HKD 35第一杯試嘅就係呢杯#台灣紅玉堅果奶蓋茶 ,佢上面嘅奶蓋果然係名不虛傳,厚到同杰到完全係Cream嘅程度,仲要有3分1杯咁多,而且佢都幾香cream味,就咁食哂都有啲滯!⁡🍵食到咁上下就試佢啲茶,微甜嘅茶茶味都幾香,啱啱好中和返奶蓋嘅滯,成杯飲哂其實都幾飽同幾滿足!⁡🥛伯爵朱古力堅果奶蓋茶 HKD 47另一杯試嘅就係呢杯好多人推介嘅 #伯爵朱古力堅果奶蓋茶 ,價錢就貴啲,不過就有特色啲!⁡🍫上面嘅奶蓋同上一杯一樣都係咁厚,不過唔同嘅係佢係朱古力奶蓋,食落每淡都有朱古力味;配埋下面微甜微苦嘅Earl grey成年事就啱啱好!對於鐘意Earl grey嘅P仔嚟講雖然貴啲,但係呢杯就更加好飲!⁡🍽整體嚟講雖然佢哋嘅價錢都偏貴,但係質素都幾高,而且飲一杯就夠一個tea,係嘢飲之餘又可以做甜品都幾唔錯!同埋要讚下佢俾嘅木鏟仔,幾cuteeee,用嚟食啲cream啱哂!⁡

🧋台灣紅玉堅果奶蓋茶 HKD 35

🥛伯爵朱古力堅果奶蓋茶 HKD 47

伯爵朱古力堅果奶蓋茶
9 0 後的 味 蕾 係全港首間用堅果去製造既奶蓋呀!咁大件事都無人講🤪-珍珠奶茶係香港遍地開花🌼,點樣飲到啲與眾不同既飲品,Nuttea幫到你!———————————————۞ 伯爵朱古力堅果奶蓋奶茶 $47店舖招牌飲品,佢既奶蓋唔會好似其他珍珠奶茶店咁易溶晒,超級實的的,外賣拎番公司或者屋企唔怕沉哂落底.激讚佢既堅果奶蓋,超級好飲,口感實身少少但好滑,入口先有啖啖朱古力味,但當慢慢吞既時候,成個口腔都係堅果味,不得了. 茶底我揀左走糖,伯爵茶香更加突出,一啖茶一啖奶蓋,好正-۞ 手沖咖啡堅果奶蓋 $40呢杯都係超鍾意呀❤️佢既咖啡係nutty味,唔會酸,飲落口似精品咖啡店既Americans,即係我最愛🤪。.唔係佢面頭既堅果奶蓋,真係另一種享受.佢呢杯既奶蓋就主要係奶加堅果味,堅果味又係勁濃郁,而且呢杯既奶蓋質感就輕身啲既,多少少空氣感😋———————————————————兩杯都好推薦呀!!高質飲品.啱晒附近打工仔飲杯下午茶.全間店都印住金句*堅持做對的事* #知佢咩料啦-最正係仲有優惠俾附近打工仔呀,逢星期一二現場落單第二杯半價想貪方便WhatsApp落單都得呀
9 0 後的 味 蕾

係全港首間用堅果去製造既奶蓋呀!咁大件事都無人講🤪

———————————————
۞ 伯爵朱古力堅果奶蓋奶茶 $47

茶底我揀左走糖,伯爵茶香更加突出,一啖茶一啖奶蓋,好正
۞ 手沖咖啡堅果奶蓋 $40

唔係佢面頭既堅果奶蓋,真係另一種享受
———————————————————
兩杯都好推薦呀!!高質飲品
啱晒附近打工仔飲杯下午茶
全間店都印住金句*堅持做對的事*

#知佢咩料啦
最正係仲有優惠俾附近打工仔呀,逢星期一二現場落單第二杯半價

想貪方便WhatsApp落單都得呀
  • 手沖咖啡堅果奶蓋
2021-06-17 200 瀏覽
鰂魚涌呢間Nuttea幾方便喺太古坊前面 地鐵站對面👍🏻店員哥哥仔好可愛 好好態度😂環境幾靚我以前喺觀塘啲同事都好鍾意飲 成日都聽到佢哋話要買nuttea😂 今次終於到我試到😂我今次叫咗伯爵朱古力堅果奶蓋茶 微甜少冰🍫先用店員俾嘅木羹仔食單奶蓋 入口順滑 有淡淡嘅堅果香🥜朱古力味唔算甜 口味偏成人幾啱我呢啲好怕甜嘅老餅😂呢間奶蓋嘅特點係冇其他舖頭奶蓋嘅鹹味 會nutty啲 同厚實啲 而且份量超大😂😂🍵茶底佢個茶底比較清淡 睇個色都會見到 飲落比較淡可能想balance返個奶蓋 茶味唔算出🤔適合啲追求清香茶嘅朋友仔🍵鍾意飲奶蓋又鍾意堅果味🌰嘅朋友仔一定要試下呢間特色奶蓋係價錢比較貴同肥😂😂不過份量好滿足👍🏻
鰂魚涌呢間Nuttea幾方便

鍾意飲奶蓋又鍾意堅果味🌰嘅朋友仔一定要試下呢間特色奶蓋
係價錢比較貴同肥😂😂
不過份量好滿足👍🏻

2021-06-17 167 瀏覽
Nuttea 係我最喜愛飲品店之一,今次去到側魚涌分店。門面不是很大,但位置方便,在港鐵站附近。各分店的裝潢都好接近,一樣有五種堅果柱子同奶蓋樣品,睇落好健康好好味。今次去時店員剛好換menu, 有新登場的菠蘿堅果奶蓋茶。用上新鮮菠蘿,加上微甜微酸,好有夏日感覺。而奶蓋佔了整杯既1/2,真的真材實料!$41價錢合理。現在響應環保,所以膠鏟轉了木鏟,但依然可愛。用鏟子吃一口奶蓋,再喝一口鮮菠蘿,好好味丫。另外點了粉紅莓好堅果奶,粉紅色的堅果奶好靚,不會好甜,飲前最好搖一搖,因為有好多士多啤梨籽係底哦!如果細食或者減肥可以作為代餐。唔錯唔錯!由於剛買完兩杯飲品就下巨雨,所以要了個袋,要加$1。紙袋都幾實淨,可以循環再用。

菠蘿堅果奶蓋

粉紅莓好堅果奶

菠蘿堅果奶蓋
粉紅莓好堅果奶
2021-06-15 136 瀏覽
大熱天時行街行到熱熱地,梗係想飲番杯嘢飲啦!不過依家啲嘢飲好多都好甜,今次見到呢一間近地鐵站,有堅果奶仲係純素又可以調較甜度,健康就試吓!入到去見到裝修好整潔,店員亦都好有禮貌,仲有介紹飲品,所以我哋就叫咗兩杯飲品:一杯就係朱古力堅果奶蓋伯爵茶,另一杯就係西瓜堅果汁。先講講朱古力堅果奶伯爵茶,店員俾咗一個匙羹我哋畢黎食,朱古力奶蓋係用堅果奶整嘅,所以適合lactose-intolerant 既人,厚身甜甜地,好味,亦當然系健康之選,奶蓋加埋茶配搭好好,好rich既口感,好似甜品咁好好味,大家一定要試試!西瓜堅果汁口感介乎smoothie 同juice 之間,西瓜汁好清甜,配搭上堅果奶少少nutty的味道,創新好飲,絕對適合夏天!

2021-06-09 97 瀏覽
Happy Friday 決定同同事黎Nut Tea買杯嘢飲,開開心心過一個下午我第一次黎到鰂魚涌分店,喺正地鐵站對面,好方便周圍仲有好多餐廳添,食完飯再黎買一杯飲品都得㗎!店內環境唔錯,小小嘅舖頭,但店主就用左好多心機佈置。到揀飲品喇!佢真係有好多款選擇架,有佢最出名嘅堅果奶,同我個人好喜歡嘅堅果奶蓋茶。如果想飲light d,仲有堅果奶配茶、同埋冷泡茶添。我就叫左我最最最鐘意嘅伯爵朱古力堅果奶蓋茶喇 呢間分店沖飲品都冇失水準,係朱古力味入面,飲到有淡淡嘅伯爵茶香。既可以滿足我飲朱古力飲料嘅意慾,又唔會太溜太濟,得一讚至於奶蓋,亦同樣好有水準,creamy到好似食緊朱古力雪糕咁朋友就叫左繽紛火龍果堅果奶蓋茶,我試飲左幾啖,都好好味呀佢個茶底有好重火龍果味,好似飲緊火龍果果汁咁,好足料。奶蓋呢,唔洗多講,一如既往嘅好味啦

我第一次黎到鰂魚涌分店,喺正地鐵站對面,好方便
周圍仲有好多餐廳添,食完飯再黎買一杯飲品都得㗎!

店內環境唔錯,小小嘅舖頭,但店主就用左好多心機佈置。

我就叫左我最最最鐘意嘅伯爵朱古力堅果奶蓋茶喇

朋友就叫左繽紛火龍果堅果奶蓋茶,我試飲左幾啖,都好好味呀